Ljubav

Savršenstvo krokodilske kruške

gordanac RSS / 17.11.2008. u 01:30

ante scriptum:

ovaj tekst  je svojevrctan "reprint" sa B92FM, i dobro nas je poslužio (mislim), pa ga postavljam i na "oporavljeni BlogB92" da možda malko popričamo i o - avokadu :))

avocado_4a4a4fe4a3791.jpg

- priroda ima dokaze da je savršenstvo moguće : kad neprekidnim promenama stvori "nešto", tad se malo izmakne, osmotri i kaže "oh, od ovoga ne može bolje!" i zato mi danas imamo ajkule, ginko, školjke, sekvoje, škampe (raćiće razne), krokodile i - avokado -Dakle, ovo je "l` hommage" čudu od biljke, dvostrukoj biljci koja je istovremeno i voće i povrće, "l hommage" strasti za biljkom čudesnih čulnih vrlina koja je i zvanično, zakonom bila označena kao "zabranjeno voće" (ne kao metafora svega onoga što je zavodljivo iskušenje za ljude već - doslovno), biljci od koje je sačinjena meksička i južnoamerička kuhinja, biljci koja je pri vrhu svake liste "sa called aphrodisiacs", liste  koje ljude ponajmanje zanimaju zbog samog ukusa, mirisa, oblika, boje ili hranljive vrednosti avokada pripremljenog samo kao hrane prosto zato da se - ne bude gladan.

Kad god je reč o bilo kojoj vrsti hrane ustvari je reč o uživanju, o divotama koje hrana svojim ukusom, izgledom, mirisom, bojom, svim svojim svojstvima - pričinjava našim čulima. Zato se, mislim, neka hrana uvrštava i u "afrodizijake", ljudima je verovatno oduvek sasvim logično da takva dva užitka moraju biti nekako povezana. Nema i neće biti dokaza o tome, ali to naravno neće nikako sprečiti ljude da veruju u afrodizijačka svojstva hrane, I ta vera će im uvek biti sasvim doovljna da misle da su u pravu (i da budu srećni)

O poreklu reči "avokado":

Avocado.jpg

"The word "avocado" comes from the Nahuatl word āhuacatl (testicle, a reference to the shape of the fruit).Historically avocados had a long-standing stigma as a sexual stimulant and were not purchased or consumed by any person wishing to preserve a chaste image. Avocados were known by the Aztecs as "the fertility fruit". In some countries of South America such as Argentina, Bolivia, Chile, Peru, and Uruguay, the avocado is known by its Quechua name, palta. In other Spanish-speaking countries it is called aguacate, and in Portuguese it is abacate. The fruit is sometimes called a butter pear, avocado pear and alligator pear (pear due to its shape, and alligator due to the rough green skin of some cultivars). The Nahuatl āhuacatl can be compounded with other words, as in āhuacalmoli, meaning "avocado soup or sauce", from which the Mexican Spanish word guacamole derives. "   

Drvo avocada  (Persea Americana) je visoko (može da naraste do 20 m) zimzeleno, tankih, lako lomljivih grana, 75011680ma1.jpgelipsoidnih listova (dugaćkih od 12 cm do 25 cm)  i sa plodovima koji rastu "u paru" ( dužine od 7 cm do 20 cm i pojedinačne težine od 100 gr do 1000 gr, sa jednom košticom i po tome bi trebalo da bude u istoj "botaničkoj porodici" sa breskvom, manogm.., ali nije, avocado je zajedno sa paradajzom, grožđem, plavim patlidžanom...chilli paprikom). Ima ga u prirodnim staništima  u Srednjoj i Južnoj Americi, Australiji, Aziji, a uzgaja se i na Mediteranu, u Kaliforniji i na Floridi.

Avocado se može "razmnožiti" i kao  kućna, ukrasna biljka (kažu) relativno jednostavno - koštica zrelog avokada se nabode na čačkalice i polu-potopi u vodu radi procesa klijanja. Kad i ako proces uspe - može ostai u vodi, ne mora se presaživati u zemlju. Cvet avokada je sitan, nežne žute boje sa "lepotom divljine" svojstvene cvetovima tropskih biljaka (cvet banane, na primer). i otvara se dva dana jedan za drugim, ali tako da je prvog dana to muški cvet, a drugog - ženski cvet.

Prelep primer hiljadugodišnje dvostrukosti i jednostavnosti razmnožavanja kojom priroda ume da opčini u mnogim primerima, a kod avokada je taj sistem doveden do - savršenstva.

263911lc7.jpgKažu da plod avokada može i čitavu godinu ostati na drvetu i nakon branja - normalno sazreti. U "kućnim uslovima" i cvetanje i davanje ploda je - neizvesno, ali moguće.

Avokado se izvozi (poput banana) dok je plod još "zelen i nezreo", čuva se na posebnom mestu u lukama i zri na putu od mesta u koji je uvezen - do pijace. 

Za pripremu se, tako, može kupovati ili zelen ili zreo, ali najbolje je, naravno, kad ga kupujete direktno od uličnih prodavaca u nekoj od zemalja Srednje Amerike. :)

Kod nas na tržište obično dolazi izraelski, mada ga se može naći i iz drugih zemalja porekla.

Cena avokada zavisi od njegove veličine, obično se prodaje na komad, posebno pakovan čak, ali mislim da je oko 500 din dovoljno za obrok.

Avokado ne bi bio "biljka starostavna" koja se upotrebljava, kažu već 10 000 godina, da osim koristi za ishranu kao najhranljivije što se u prirodi može pronaći za ljudsku ishranu, kad ne bi imao još mnoga svojstva, lekovita naravno.

Ulje avokada je prastaro "Dorian Gray" sredstvo, "eliksir mlade kože", čija redovna upotreba usporava

220px-Avocadoashouseplantb.jpg

 starenje, održava kožu gipkom, mladom i blistavom i zato je neizbežni sastojak krema, mleka za telo, sapuna i šampona. Ljudi iz kozmetičke industrije kažu da sličica avokada na kutijici jednostavno - garanutje prodaju. Prosto - avokadu se veruje :))

Avokado se koristi i kao sok i kao sirup (začinski), odlične je arome i preporučuje se i deci. Po nekim istraživanjima izuzetno je delotvoran kod lečenja nekih vrsta kancera (usna duplja).

 Šta se sve, kakve vrste hrane se mogu pripremiti od  avokada?

Samo nebo i mašta su granica, to je jedna od najvećih čari ovog potpunog, hranljivog, savršenog ploda koji nam je priroda darovala. Koriste ga vrlo često i sportisti kao obavezan dodatak ishrani, a nezamenjiv je za predjela, salate, "letnja jela" koja se brižljivo pripremaju u svim restoranima koji "drže do sebe". Meksikanci su ga učinili posebno poznatim svojim receptima i koišćenjem u svakodnevnoj ishrani guacamole, jela koje se ne propušta u meksičkim restoranima a sasvim ga je jednostavno napraviti i kod kuće.

Dva recepta koje ja preporučujem su "Avokado sa škampima" i "Tri sastojka".

Avokado sa škampimaavokadov00121mb8.jpg

Sastojci

3 avokada
3 kašikice limunovog soka
malo sveže mlevenog bibera
400 g  škampa
90 g majoneza
2 kašike milerama (kisele pavlake)
1 i ½ kašika pasiranog paradajza (poparenog, svežeg)
1 kašika neke "žute žestine" :) - brandy

Priprema
Avokado oguliti, preseći napola, izvaditi košticu (sačuvati za kućnu sadnju :)), pokapati limunovim sokom, posolit i pobiberiti. Škampe prokuvati u malo posoljenoj vodi, ocediti i ohladiti. Majonez, mileram (kiselu pavlaku), pasirani paradajz, brandy i biber dobro izmešati. U tako pripremljenu mešavinu dodati kuvane škampa. Smesom napuniti polovine avokada.

Tri sastojka

avokado21dm3.jpgZa ovu kraljevsku, a jednostavnu salatu treba:

2 velika manga

2 avokada

8 komada hrskave tanko pečene  slanine

Naseći komadiće manga, avokada i slanine i izmešati ih zajedno.Začiniti po želji čime god.I to je to.

Uz malo domaćeg crnog vina, obroka ne bi trebalo da premaši 1000 din., ili čak manje, cene avokada i manga umeju jako da se razlikuju kod nas.

Skupo?

Verovatno jeste, za naše prilike, ali zato postoje "posebne okolnosti i događaji" kad se i ovakvo jelo može priuštiti. Ako, u "boljim" restoranima vidite da imaju avokado u ponudi, a niste do sada probali - naručite, nećete se pokajati.

Legenda kaže da su Majanske princeze (kao i Azteci) u ishrani redovno imale avokado i da im je on davao sve mistične i magićne osobine po kojima su bile - čuvene.

Ukus avokada na najnežniji mogući način ume jednostavno da "prisili" da, uživajući u zalogaju, kažete "You`re just  too good to be true"

 

 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 01:40 17.11.2008

***

ne.nevena ne.nevena 11:01 17.11.2008

Re: ***

istina je da je lep i kao ukrasna biljka. imam ga u saksiji (posadila sam kosticu, bez ovog klijanja i probadanja cackalicom) i porasao je do nekih 1,2 m visine. ima lepe ovalne listove i veoma ravnu i pravilnu stabljiku. vidi se da je neka egzotika. vrlo sam ponosna na njega...

preporuka, kao i uvek.
Budimac Budimac 01:44 17.11.2008

Preporuka

pa koliko ih bude.

Elem, avokado sam jeo dva puta: prvi i poslednji (i nikad više) tamo davnih osamdesetih u VankuFeru, na večeri posle venčanja moje tadašnje devojke (živeli smo zajedno), na kome sam joj bio kum, a udala se za životnog partnera svog ujaka. Blesavo zvuči, al\' tako bilo...
Ne voleem.
No, probaću da zapatim drvo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:54 17.11.2008

Re: Preporuka

Budimac
pa koliko ih bude.

Elem, avokado sam jeo dva puta: prvi i poslednji (i nikad više) tamo davnih osamdesetih u VankuFeru, na večeri posle venčanja moje tadašnje devojke (živeli smo zajedno), na kome sam joj bio kum, a udala se za životnog partnera svog ujaka. Blesavo zvuči, al\' tako bilo...
Ne voleem.
No, probaću da zapatim drvo.

Будимац, déjà vu. Као да сам те већ једном чуо да си ово рекао. Изгледа да криза још увек дрма.
Budimac Budimac 02:01 17.11.2008

Re: Preporuka

Будимац, déjà vu. Као да сам те већ једном чуо да си ово рекао. Изгледа да криза још увек дрма.

Jako paziš na svim časovima, sedi 5, to sam rekao tamo u onom isturenom odeljenju.
nsarski nsarski 11:13 17.11.2008

Re: Preporuka

Elem, avokado sam jeo dva puta: prvi i poslednji (i nikad više) tamo davnih osamdesetih u VankuFeru, na večeri posle venčanja moje tadašnje devojke (živeli smo zajedno), na kome sam joj bio kum, a udala se za životnog partnera svog ujaka. Blesavo zvuči, al\' tako bilo...
Ne voleem.
No, probaću da zapatim drvo.

Budimac, mozda ti onda nisu dobro spremili. Ili je bio suvise zelen (tada ne valja uopste), ili prezreo - ni tada ne valja. Mislim, bazicno, kad je taman zreo kako treba, on ima ukus koji je kombinacija krastavca i putera. Sta tu moze da bude neukusno? Dovoljno je da ga malo posolis, pobiberis i stavis nekoliko kapi lime-a (bolje nego limuna), i eto ti. A najbolji je u kombinaciji sa skampima i slicnim plodovima mora. Guacamole da ne pominjem - to je standardno u Meksiku.
ivana23 ivana23 11:57 17.11.2008

Re: Preporuka

nsarski
Guacamole da ne pominjem - to je standardno u Meksiku.


Budimac Budimac 13:03 17.11.2008

Re: Preporuka

Budimac, mozda ti onda nisu dobro spremili. Ili je bio suvise zelen (tada ne valja uopste), ili prezreo - ni tada ne valja. Mislim, bazicno, kad je taman zreo kako treba, on ima ukus koji je kombinacija krastavca i putera. Sta tu moze da bude neukusno?

Ne znam, možda, mada... Four Season Hotel u to doba (pre Expo-a) verovatno najbolji u gradu (cijena prava sitnica). Tom prilikom sam prvi poslednji put konzumirao Dom Perignon, no, to bih rado konzumirao ponovo, ali iz stanovitih razloga ne merem :).
Doduše, ja ne ljubim preterano ni krastavce osim u džadžiki. No, ubedili ste me, daću avokadu drugu šansu...

Re: Preporuka

ja sam avokado prvi put jela u meksiku. i za malo da se udam za meksikanca posle sam videla da za to nije bilo previse objektivnih razloga.

evo jednog lakog i zanimljivog recepta:

preseci zreo avokado na pola i izvaditi kospicu. (ovo se najlakse izvodi tako sto se nozem opsece oko kospice pa se plod odvrne, kao tegla. onda se uzme veliki noz cija se ostrica zasece naglim pokretom u kospicu i odvrne se. na taj nacin polutke ostanu idealne)
naseci na sitne kockice pola zrelog manga i staviti preko avokada. preko dodati barene kozice (male skampe). narendati koru od jednog limuna i posuti sokom od limuna.
Milan Novković Milan Novković 18:13 17.11.2008

Re: Preporuka

ja sam avokado prvi put jela u meksiku. i za malo da se udam za meksikanca

Znači to je tajna "Meksikanaca" i žena iz Čačka (nisu svi tvoje sreće, btw :)
dolybell92 dolybell92 00:22 18.11.2008

Re: Preporuka

Budimac, mozda ti onda nisu dobro spremili. Ili je bio suvise zelen (tada ne valja uopste), ili prezreo - ni tada ne valja. Mislim, bazicno, kad je taman zreo kako treba, on ima ukus koji je kombinacija krastavca i putera.


Ma i ja sam imala isti ugođaj kao Budimac i više nikad nisam želela ni da ga
pogledam, a nekmoli da probam ponovo.
Sada me "terate" da ponovim doživljaj - jedino nisam sigurna, bez obzira na
uputstvo kako izabrati pravi - da li ću potrefiti izbor ?
Nemam nikog u svom okruženju koji ima pravo iskustvo sa avokadom,
da mi izabere za početak taj pravi... a posle mogu i sama.

Samo se sećam da me je fascinirala njegova struktura i boja,
neverovatno mi je bilo da je takva biljka moguća - kakav kontrast
između "mesa" i koštice ! Čudesno izgleda.

Preostajemi samo da rizikujem, ponovo...pa ako potrefim OK,
ako ne - bojim se da ću ga se opet odreći... ?

dolybell92 dolybell92 03:14 18.11.2008

Re: Preporuka

A najbolji je u kombinaciji sa skampima i slicnim plodovima mora.



dolybell92 dolybell92 03:17 18.11.2008

Re: Preporuka

Re: Preporuka

Milan Novković
ja sam avokado prvi put jela u meksiku. i za malo da se udam za meksikancaZnači to je tajna \"Meksikanaca\" i žena iz Čačka (nisu svi tvoje sreće, btw :)

kad je ovaj moj meksikanac dosao u bgd ja ga vodila na bajlonijevu pijacu. svi cigani su mislili da je on jedan od njih i uredno se njemu obracali.
izgleda da sam ja daleke 95 zapocela taj trend koji su cacanke nastavile
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:51 17.11.2008

Закуска или предјело



Закуска,бар нешто да вечерас добијеш на поклон.
Узгред, мене моја драга жена храни неким чудом где, осим авокада, иду пилетина и сенф и враг би знао шта још.
gordanac gordanac 02:00 17.11.2008

:)

Može, ima recepata i sa piletinom
Za štrukle - e, to već ne znam! :))
trener92 trener92 01:56 17.11.2008

Da li sme preporuka?

Da opet ne bude ....
gordanac gordanac 01:57 17.11.2008

Da li sme preporuka?

Nesebrigaj
Zaustavilo se (valjda, nadam se da jeste :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 02:03 17.11.2008

Re: Da li sme preporuka?

Zaustavilo se (valjda, nadam se da jeste :))


Ma kakvi zaustavilo.
Samo broji "u sebi".
Da vidis kad ujutro u 6am ispljune sta je u medjuvremenu prebrojao, eheeeej!
mirelarado mirelarado 02:02 17.11.2008

kućna sadnja

Da li je napomena o čuvanju koštice za kućnu sadnju samo mala šala ili je neko probao da gaji avokado i ovdI?
Preporuka za odlične recepte.
Savet: zanemariti kisele komentare braće blogera: ti muški su vazda za pečenje - mereno u kilogramima, a ne porcijama. )
mirelarado mirelarado 02:29 17.11.2008

Re: kućna sadnja

Hvala puno :))
Sa' će se sladim.
trener92 trener92 02:37 17.11.2008

Re: kućna sadnja

Savet: zanemariti kisele komentare braće blogera: ti muški su vazda za pečenje - mereno u kilogramima, a ne porcijama. )
........

\"Ulje sa avokadom za masažu\"
Avokadovo ulje brzo se veže s prirodnom mašću kože i zajedno s lanolinom izvrsno neguje suvu kožu.Eteričnim uljem obogatite dragoceno ulje za masažu karakterističnom mirisnom notom.Pogodne su lavanda,iglica , ruža i petitgrin( vrsta narandže) ili vam aiše odgovara Cananga odorata? Isprobajte
10g lanolina
90 ml ulja avokada
nekoliko kapi eteričnog ulja
Pustite vodu da provri i u njoj otopite lanolin, a zatim umešajte avokadovo ulje.Kada se mešavina razbistri, skinite sa šporeta.Malo ohladite i zatim umešajte eterično ulje. Kada se ulje potpuno ohladi , sipajte ga u tamnu flašu.

Pre primene, najbolje da se poslužite sladoledom od avokada ( prilog nsarskog) ,a za piće odlično može da posluži liker od jaja!
Zanimljivo je da ovaj liker , vodi poreklo iz holandskih kolonija, gde se za njegovu proizvodnju koristila kaša od avokada ( zato i danas na nekim bocama piše
Advokaat ,
a pošto u Holandiji nema avokada, Holanđani su morali da pribegnu starom receptu od jaja, koji su zatim obogatili alkoholom! ........
dolybell92 dolybell92 09:52 18.11.2008

Re: kućna sadnja

Evo, izvoli - pa se sladi do mile volje....

mirelarado mirelarado 23:57 18.11.2008

Re: kućna sadnja

Evo, izvoli - pa se sladi do mile volje....


Hvala Dollybell. Još da je ekran jestiv... :))).
dolybell92 dolybell92 04:16 19.11.2008

Re: kućna sadnja

mirelarado
Evo, izvoli - pa se sladi do mile volje....


Hvala Dollybell. Još da je ekran jestiv... :))).


Sačekaćemo i taj izum... zasad ga prave samo od čokolade...
ali nije to - to ...



nego kad bi moglo - samo pritisneš dugmence i
sa ekrana iskoči prava stvar - ono što hoćeš...šta god da je !
Hemičarka Hemičarka 02:46 17.11.2008

Guacamole...

...obozavam. Pravila pre neko vece, ali mi avokado bio prezreo pa sta se pojelo za prvih 45', pojelo...

Ja izgnjecim 2 avokada, sok od pola lajma (moze i limun, bitno da ima vitamina C da spreci oksidaciju posto avokado jako brzo potamni na vazduhu), pola velike glavice crnog luka, 2 cena belog, 1 paradajz bez semenki i obavezno cilantro (korijander?). Ko voli ljuto moze da doda halapinjo paprike. Odlicno uz kukuruzni cips, a moze i na hleb da se namaze.


NNN NNN 02:54 17.11.2008

KIWI

Da ne trolujem kod Budimca, kad mogu ovdi
NNN NNN 03:03 17.11.2008

Re: KIWI

...i u vezi kivi dijete
...ovo daje rezultate (da se ne jede kivi)

P.S. Gordanac ako misliš da je slika grozna, skini je (pa da je stavim kod Budimca , gde se pominje ova dijeta)
iris.davidovich iris.davidovich 03:36 17.11.2008

Avokado

je bozanski plod, ja ga obozavam. inace, najlakse se ocisti tako sto se prvo prereze nozem na pola, neoljusten, izvadi kostica, a onda izdubi kasikom sve uz ljusku. izadju citave polovine, a onda moze da se secka. kad je uspelo kuhinjskom smotlji kao sto sam ja, uspece svima.

p.s. evo recepta za jednu finu meksi salsu, sastojci su dostupni i kod nas. odlicno za meze uz cips:

- oko 300g kukuruza (onaj slatki iz kesice)
- 1 avokado (iseckan na kockice)
- 3-4 paradajza, zavisi od velicine (iseckani na kockice)
- sok od 1 lime-a (ako nema, moze i limun)
- pola crvenog lukca
- oko 100-120g sliced crnih maslina
- 1 crvena paprika (obicna, ne ljuta) iseckana
- malo ljute paprike (ne znam da kod nas ima ona jalapeno, ako nema, bilo koja da zaljuti)
- so, maslinova ulja 2 kasike
- cilantro i malo mlevenog kima (ground cumin)

dolybell92 dolybell92 05:34 17.11.2008

Re: Avokado

- cilantro i malo mlevenog kima (ground cumin)


For a couple of herbs, coriander and cilantro sure do cause a lot of confusion. There's really no need for the fuss because they're just two parts of the same plant: cilantro is the pungent leaf and coriander is the citrusy seed. Cilantro is the staple ingredient in salsa and other Mexican dishes. Coriander is used whole or ground in curries, Oriental dishes, and savory baked goods.

After the flower umbels have formed, allow them to go to seed. Cut and dry the heads, and harvest the seeds.
iris.davidovich iris.davidovich 05:45 17.11.2008

Re: Avokado

da, eto ti sta je priroda, ista biljka, 2 razlicita ukusa... nego ne znam da li cilantro moze kod nas da se nadje uopste
dolybell92 dolybell92 16:42 17.11.2008

Re: Avokado

iris.davidovich
da, eto ti sta je priroda, ista biljka, 2 razlicita ukusa... nego ne znam da li cilantro moze kod nas da se nadje uopste


Ja da znam ne može ...
nsarski nsarski 17:30 17.11.2008

Re: Avokado

da, eto ti sta je priroda, ista biljka, 2 razlicita ukusa... nego ne znam da li cilantro moze kod nas da se nadje uopste

Moze. Zove se korijander (list). U principu, moze da se zasadi u saksiji - raste bujno kao persun.
dolybell92 dolybell92 00:27 18.11.2008

Re: Avokado

nsarski
da, eto ti sta je priroda, ista biljka, 2 razlicita ukusa... nego ne znam da li cilantro moze kod nas da se nadje uopste

Moze. Zove se korijander (list). U principu, moze da se zasadi u saksiji - raste bujno kao persun.


Ma da, nađoh sličice, i evo jedne - isti peršun po izgledu...


Re: Avokado

korijander ima malo reckastije listove. vecina srba ga ne podnosi. ali ja ga obozavam,. nema mu zamene za meksicka, indijska i tai jela
ivana23 ivana23 10:30 18.11.2008

Re: Avokado

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
korijander ima malo reckastije listove. vecina srba ga ne podnosi. ali ja ga obozavam,. nema mu zamene za meksicka, indijska i tai jela





KORIJANDER
vishnja92 vishnja92 19:37 18.11.2008

Re: Avokado

kumin nije isto sto i kim.
a korijander je mnooogo lep :)
jack_bauer jack_bauer 04:32 17.11.2008

kao sto rekoh na fm,

guacamole je za mene neizbezan sastojak svakog burita ili torte. moja omiljena kombinacija je buririto de carnitas, sa beans i pico de gallo. mmm, opet je kasno...

dolybell92 dolybell92 05:53 17.11.2008

Biljke su čudo ...

Avocadoes, Eggplant and Pears target the health and function of the womb and cervix of the female - they look just like these organs. Today\'s research shows that when a woman eats one avocado a week, it balances hormones, sheds unwanted birth weight, and prevents cervical cancers. And how profound is this? It takes exactly nine (9) months to grow an avocado from blossom to ripened fruit. There are over 14,000 photolytic chemical constituents of nutrition in each one of these foods (modern science has only studied and named about 141 of them).

Figs are full of seeds and hang in twos when they grow. Figs increase the mobility of male sperm and increase the numbers of Sperm as well to overcome male sterility.

Olives assist the health and function of the ovaries

Ima još biljaka koje neverovatno svojim izgledom podsećaju na neke ljudske organe,
a u isto vreme su za njih i vrlo značajne - malo je dugačko da ih sad ovde sve navodim,
neki drugi put... i vrlo je zanimljivo a tako jednostavno.
Vlasta92 Vlasta92 09:08 17.11.2008

Volim avokado

pa sam htela da ti dam preporuku, ali koji će ti? Imaš ih već milijun...
Черевићан Черевићан 10:34 17.11.2008

фруто микс

певало се коднас кадгод усрему
- ајмо Радо, ајмо Радо, брати авокадо
а натоби Рада се гласнула
-емој, емој, бата Лине , ајмо у ма слиине

Ето. Било је тога свега коднас усрему нуздунав кадгод..сам слабо рађале па те сорте свикендицама заменули.а оне се приватиле, за земљу сремску . . . нећетеверовати .

грожђе и да не помињем.
Unfuckable Unfuckable 10:35 17.11.2008

Dakle

Klimavi Kumanovski sporazum II između servera i dekapitiranih admina je na snazi, a blogopuĆanstvo je izmilelo iz svojih fm skloništa lagano se privikavajući na život bez sveća i kartonskih torti, nastavljajući da šenluči po posrnulom Blogu nesmanjenom žestinom.
Supermoda kandidirati za Nobela (kategorija : strpljenje)...ne - kandirati....kandidirati
Aliiiiiiiiiii....stativa :
Nagradu su mu pred nosom preoteli Blogeri B92.
Više sreće sledeći put.
trener92 trener92 14:58 17.11.2008

Re: Dakle

Klimavi Kumanovski sporazum II između servera i dekapitiranih admina je na snazi

Unosili "aneks" oko 14 h(ati),do sada." Al´ ga opraviše, svaka im čast"!
ivana23 ivana23 10:36 17.11.2008

Avokado za lepotu

Od avokada možete pripremiti ne samo slasne zalogaje nego i vrlo učinkovite maske za njegu i očuvanje ljepote lica.

Za očuvanje ljepote i mladenačkog izgleda kože lica zgnječite pola mesa zrelog avokada i nanesite ga na lice, vrat i dekolte, a drugu polovicu pojedite. Ovaj vrlo jednostavan, ali učinkovit recept potječe od legendarne filmske ljepotice Marlene Dietrich koja je, kada god joj se za to ukazala prilika, avokadom nahranila svoju kožu izvana i iznutra.




Maske od avokada
dolybell92 dolybell92 09:44 18.11.2008

Re: Avokado za lepotu

dolybell92 dolybell92 09:55 18.11.2008

Re: Avokado za lepotu

A može i za njih ....takođe

reanimator reanimator 11:46 17.11.2008

u epizodi...

Milan Novković Milan Novković 18:11 17.11.2008

PS

"sa called aphrodisiacs"

Uh, ko bi to sve proverio, sa iole, onako, analitičke ozbiljnosti, a da ne zapusti TV, iće, piće i ostalo :)

PS: Možda bi linkove od sad trebalo staljati na kraju teksta :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:18 18.11.2008

artichoke

davno, davno, poruchili mi da donesem artichoke sa puta.

i ja donesem greshkom avokado. ala sam ih zeznuo.
dolybell92 dolybell92 09:48 18.11.2008

Avocados

mariopan mariopan 15:23 18.11.2008

Re: Avocados

Kad god Gordanac pise o hrani ja pozelim nesto da prezalogajim

Avokado mi je prvi put kada sam ga probala servirala prijateljica Grkinja koja zna i kakav treba da se kupi i meni se dopao taj nacin. Evo kako ga je ona pripremila :

Ocistila je i izgnjecila viljuskom pola avokada, posolila, pobiberila belim biberom (samo malo), polila limunom i maslinovim uljem, onda malo sitno seckanog belog luka ( ali samo malkice) i to smo namazale na hrskave, tek ispecene komade tosta Bilo je izvrsno, mala popodnevna uzina.
dolybell92 dolybell92 16:38 18.11.2008

Re: Avocados

Recept mi se dopada, jer to sa belim lukom mi nekako ide..
doduše, volim beli luk (a on ionako ide u tzatzigi salatu, pa što ne bi
i uz avocado - ako podseća na krastavac...) jedino što
ne umem da izaberem sam avokado... da bih znala koji je pravi,
treba da ih poredim - a kako kad nema ko da mi pokaže..?

Ovako nešto bi mi se dopalo, sigurno... ima ih i u kombinaciji sa avokadom

gordanac gordanac 16:16 18.11.2008

---

posvetilo mu i - muziku...



Jesse Cook- Avocado

i jedna odlična "muzička zavesa" uz koju se sjajno - kuva! bilo šta, pa i avocado :))



Vocal Tempo "Son Cubano a Cappella"
dolybell92 dolybell92 17:39 18.11.2008

Uz muzički avocado

može i neki shake...


dolybell92 dolybell92 17:42 18.11.2008

I za kraj naravno..

sladoled od avokada

dolybell92 dolybell92 17:38 18.11.2008

Muzika i desert

Uz muziku....

gordanac gordanac 02:40 22.11.2008

Muzika i desert

Pazi ovaj sax i nju kako svira....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana