Evropljanka - deo I

ivanajocicb92 RSS / 17.11.2008. u 11:51

256805~Sophia-Loren-Posters.jpg

Evropljanka je ahilova tačka šabloniziranih Amerikanki, karika koja nedostaje u njihovom savršenom Hollywood - Manhattan životu. Ona može biti poznata i bogata sa dobrim i skupim parfemom i još skupljim poreklom, kao i čvrstom namerom da poseti i ovogodišnji festival u Kanu ili je jednostavno istočnoevropski skromna, smerna. Ipak ta sama strašna činjenica da je starog kontinenta daje joj onu potpunu i urodjenu otmenost i društvenu čvrstinu koju Amerikanka genima nikako ne dobija. Okruženje pruža i uzima, a Evropljanka, bilo sa istoka ili zapada ima nešto što generacije šapucu jedna na drugoj i sto se zove tradicija. Ona je ta koju moderni svet New York-a svesno pokušava da sustigne – model elegancije i ženske modne nadmoci u sada, već tako cliche, crno-beloj poslovnoj varijanti ili jednostavnim popodnevnim casual pantalonama sa nemarno navučenim japankama.

Evropljanka je ponekad i urbana buržujka koja nikako ne mora da po pravilu i bude  zaista bogata. Ona je dovoljno jaka svojim obrazovanjem i prilično je snobovski orijentisana, sto i  sama rado priznaje. Evopski elitizam i njen prefinjeni snobizam je čine posebnom, jer se u okruzenju ističe i nije potrebno da mnogo priča da bi je slušali. Izgled i miris je takođe lako odaju - parfem za njom je dovoljno jak da ga osetite, ali na diskretan, na svojstveni, teški nobles način, tkanina odeće je, naravno, više nego brižljivo odabrana i nikako napadna, samo po pisanim magazinskim i nepisanim genskim pravilima, prati liniju njenog evropsko - vitkog tela. Kosa je podignuta u neobaveznu punđu, cipele elegantne, obično italijanske, kao i torba sa potpisom nekog manje poznatog ali cenjenog milanskog dizajnera.

Film je, kao jedna od osnova kulturnih stubova svake moderne države,  nekako nenamerno izdvojio određene tipove žena koje su iz svojih naroda, svojim običajima, načinom života i svojim izgledom složio mozaik Evropljanke, onakve kakvu je pamti prošli vek. 

Evropljanka-Italijanka je prsata Loren, tako lepa na svoj čudan način, krupna i visoka, žena koja je pružila šansu mnogim drugim ženama koje nisu haut couture savršene i istakla sve one koje nisu bile prefinjene na tako čuveni `francuski` način –  koje nisu krhke, pa samim tim i šarmantne i elegantne. To valjda ide u paketu. Zbog geografskog tradicionalizma i patrijahalnosti Italijanka je bombastična, ratoborna, borac za svoju porodicu i naciju. Ipak, ako je rodjena Rimljanka, njen svaki modni detalj je savršen, od šešira sa ogromnim obodom, do štikli koje je čine jos desetak santimetara višom od svog izabranika. U Loren slučaju, poznatog reditelja.

loren.jpg 

Život Italijanke je uglavnom lep, jer ona  bas živi u krivudavim ulicama raskošnog bivšeg carstva, ponekad se vozeći na belom mopedu, ponekad lagano njišući kukovima na previsokim štiklama. Taj njen  život moze biti i težak, jer pripada naciji koja nije bila po strani dok su ratovi uporno krojili Evropu, ali ona živi neki svoj opušteni `kancona` zivot. Evropski film je kroz Sofiju L. i Lolu L. lepo opisao i formirao profil nesavršene, dugonoge crnke, koja je spremna da svakog trenutka promeni svet, skoči sa večernjom haljinom  u staru gradsku fontanu, bas kao Felinijeva Anita, iako rodom Švedjanka, ona se lako utopila u italijanski milje životne raskalašnosti. Italijnka je žena koja voli provod, život, muškarca, koja ide do kraja zbog ljubavi. Homerska strast je ovde, na jugu Evrope, dakle, i bila i ostala pokretač svega.

monica_belluci.jpgDanašnja italijanska ikona Belucci je idealna Loren kombinacija za novo doba, posle grundge-a, posle Kate Moss, posle anoreksije, vraca potenciju mužkoj publici, samo jednim pogledom na njeno telo koje podseca na nekadašnju raskošnu i razvratnu imperiju.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana