TV KLINC

aguero RSS / 18.11.2008. u 22:50

Globalna finansijska kriza,koja se sve vise reflektuje i na nasu zemlju,ponovo pokrece i pitanje ekonomskog miljea u kome egzistiraju nase radio i televizijske stanice.

Kao sto je poznato,Javni servis,nekadasnji RTS sa dva televizijska programa i svojim radio programima,u najpovoljnijem je polozaju - ubira televizijsku pretplatu i ima druge prihode,pre svega od pruzanja marketinskih usluga,odnosno snimanja i emitovanja tv reklama.

Komercijalne radio i televizijske stanice izdrzavaju se samo od reklama,a kada to nije dovoljno i od kapitala vlasnika stanice,svake ponaosob.

Praksa u peslednje dve godine pokazuje da su od svih televizijskih privatnih,dakle komercijalnih, stanica sa nacionalnom pokrivenoscu u plusu samo dve - Pink i B 92.Sve ostale su u velikim finansijskim problemima.

Ozbiljna tv stanica uposljava minimum 3oo ljudi.Ogromni su troskovi zakupa kanala, poslovnog prostora,odrzavanja tehnike,elektricne energije,autorskih prava,kupovine neophodnog potrosnog materijala....Kako god da okrenete,mesecno treba obezbediti od 6oo.ooo do milion evra za normalan rad.

U Srbiji danas to su ogromna sredstva!Problem nije samo ugovoriti posao(reklamiranja) vec i naplatiti ono sto je realizovano.Prihodi su,dakle,neizvesni,a mesecni troskovi skoro konstantni,ili sve veci...

Na trzistu reklama racuna se da godisnje ima oko 7o do 1oo miliona evra.Ustvari,dosad je bilo.Kako ce se ova recesija odraziti na sveukupan budzet moze samo da se nagadja.

Ceh ce prvo platiti kvalitet programa,pa zaposleni i na kraju same televizije.Bar neke.Mozda ce po koja i prestati sa radom.

Istina,i ovako ih ima previse i neka mera mora da se uspostavi.Ali,problem je u tome sto ne mora da znaci da ce opstati one koje imaju kvalitetniji program!

Mislim da ce ovde i drzava morati da intervenise.Samo,pitanje je kako?Sada kada se najavljuje nova izmena Zakona o radiodifuziji i ponovo zagovara izrada Zakona o Javnom servisu,mozda bi trebalo razmisljati o mogucnosti smanjenja prava koje Javni servis ima na pruzanje EPP usluga.Danas je to pravo,prakticno,neograniceno!

Moglo bi se,tako, dogoditi da Javni servis dampinguje cene marketinskih usluga do te mere da za mesec-dva dana potpuno ekonomski unisti komercijalne stanice!

Prave regulative trzista tu nema i Javni servis egzistira kao neka vrsta precutnog monopoliste!Iako to nije bila namera zakonodavca.Slaba ekonomska moc marketa u Srbiji iznjedrila je i ovu anomaliju.

Sada kada se na televizijskom nebu Srbije gomilaju strane multinacionalne kompanije - FOX,RTL i druge,pravila igre morace da se menjaju,odnosno ,da se prilagodjavaju praksi razvijenih trzista.Direktnih zahteva emitera jos nema,ali mogu se ocekivati uskoro.

Jedan od njih mogao bi biti da se komercijalnim televizijama ne naplacuje taksa za koriscenje frekfenci,bar neko vreme.Ili da se cena zakupa maksimalno smanji.

Bilo kako bilo,uzburkalo se (ponovo) televizijsko nebo.Nadvili se mnogi tamni oblaci.A na svim "velikim" televizijama radi oko 9.ooo ljudi!Kriza drma i Javni servis!I tamo ce biti novih otpustanja!

Posebna je prica sto ce ceh recesije ponovo prvi platiti mladi i perspektivni kadrovi,a samim tim i gledaoci.Jer pojedinim isluzenim novinarima i urednicima nikako da vidimo ledja!Oni prezivljavaju sve lomove - kako na politickom polju,tako i na trzistu!

Kada uzmete daljinski upravljac u ruku ,videcete da imamo mnogo vise kanala nego sto ima brojki na tastaturi.I to nas zivot cini kvalitetnijim.Uskoro bi i to polje kvaliteta moglo da bude veoma ugrozeno.Neke domace stanice mogle bi da zamene neke druge strane koje nam dolaze putem kablovskih sistema.Za nasu kulturu to je poseban udarac.I o tome treba razmisljati.

Mada,tu bi moglo biti i neke kolateralne koristi,priznajem....

Ali,kao sto rekoh,u ovakvim uslovima najcesce pobedjuju oni koji se bore svim sredstvima,a za koje se u stvari i ne bi vredelo boriti....

Zauzmite mesta,tv stanice su u klincu,borba se rasplamsava!

A Tijanic ponovo tuzi Bebu....

 

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 00:14 19.11.2008

Zaposleni

Nedavno sam čula da Javni servis godinama ima zaposlenog (ali ne i uposlenog) turističkog savetnika, koga mnogi nikad nisu videli, ali je na platnom spisku. Zadatak mu je da savetuje zaposlene kad žele negde da putuju - i toliko. Verujem da je informacija tačna, iako ne znam više pojedinosti.
aguero aguero 01:03 19.11.2008

Re: Zaposleni

To ste lepo rekli - zaposleni,ali ne i uposleni.Tamo ih ima vise stotina.No,nisu oni problem,problem su njihovi sefovi koji tolerisu nerad.Mada,veliko pitanje je da li vi nekog danas mozete da otpustite,kad neradnike Zakon o radu stiti kao bele medvede,a najsigurnija zastita im je clanstvo u nekoj stranci vladajuce koalicije....
margos margos 13:20 19.11.2008

Re: Zaposleni

a najsigurnija zastita im je clanstvo u nekoj stranci vladajuce koalicije....

Ja koliko vidim, nije više bitno ni da li je vladajuća ili ne.... Sve su partije u igri i svako svakog, da prostite, drži za mudašca i ludo se zabavljaju. Niko ne sme ni da pisne.
ivana23 ivana23 01:37 19.11.2008

RTS

...mozda bi trebalo razmisljati o mogucnosti smanjenja prava koje Javni servis ima na pruzanje EPP usluga.Danas je to pravo,prakticno,neograniceno!


Nije bas tako:

Dužina dozvoljenog trajanja epp sekvenci varira od maksimuma od 6 minuta u Francuskoj i Srbiji, do 3 ili 3 i po minuta u Velikoj Britaniji i 2 minuta u Holandiji. U Makedoniji je limit 7% po času programa za javni servis, a za komercijalne stanice 20% i do 1 sat od celokupnog dnevnog programa (teleshop). U Srbiji limit za komercijalne stanice je 20% po satu.

Izvor - Tako stoji i u zakonu.
aguero aguero 10:13 19.11.2008

Re: RTS

Tako stoji i u zakonu.

Ali niko ne kontrolise da li se zakon postuje!U svakom slucaju,komercijalnim televizijama treba dati bolju sansu na trzistu,makar i nekim drugim ustupcima.Ovako,i strane kompanije povucice se iz ovog posla.
ivana23 ivana23 10:58 19.11.2008

Re: RTS

aguero
Tako stoji i u zakonu
.Ali niko ne kontrolise da li se zakon postuje!U svakom slucaju,komercijalnim televizijama treba dati bolju sansu na trzistu,makar i nekim drugim ustupcima.Ovako,i strane kompanije povucice se iz ovog posla.

Iako imam ogromne primedbe na JaDni servis, mislim da reklami blokovi nisu ni cesti, ni dugacki (kao kod Pinka ili B92).
Ne mislim da ce se strane kompanije povuci, jer upravo RTL kupuje (dozvoljenih 49%) TV Avale - Izvor, B92
aguero aguero 11:29 19.11.2008

Re: RTS

Mislim da je tu vise rec o trenutnom pozicioniranju na trzistu Jugozapadne Evrope i da nema mnogo veze sa ekonomskim parametrima.Kada se promeni politicki interes i RTL ce da proda.Uostalom,govori se vec odavno da FOX trazi kupca za svoju beogradsku filijalu.
Voleo bih da ste u pravu i da stranci ostanu u Srbiji,iako znam da nemaju nikakav ekonomski interes za to.
ivana23 ivana23 11:57 19.11.2008

Re: RTS

aguero
Mislim da je tu vise rec o trenutnom pozicioniranju na trzistu Jugozapadne Evrope i da nema mnogo veze sa ekonomskim parametrima.Kada se promeni politicki interes i RTL ce da proda.Uostalom,govori se vec odavno da FOX trazi kupca za svoju beogradsku filijalu.Voleo bih da ste u pravu i da stranci ostanu u Srbiji,iako znam da nemaju nikakav ekonomski interes za to.

Upravo tako i to u oba slucaja:
- Za RTL jeste kao sto si rekao. Oni su ucestvovali i na konkursu za dodelu frekvencija, ali tada nisu uspeli, pa sada vide sansu da udju u etar.

- Kod FOX-a je drugacija situacija: Rupert Mardok, američki medijski magnat, kako su prenele strane
agencije, rešio je da se povuče iz istočne Evrope, tako da će uskoro prodati svojih 49 odsto akcija u TV Foks Srbija.
Agencija Rojters prenela je da je “Njuz korporejšn”, vlasnik TV Foks,
zbog velikog broja zainteresovanih kupaca angažovao kompaniju koja bi trebalo da izvrši procenu kapitala i strateške mogućnosti za tri istočnoevropske televizije.
CME je već pokazao da je zainteresovan da kupi njihov udeo u svim televizijama, odnosno TV Foks u Srbiji, LNT i TV5 u Letoniji i BTV u Bugarskoj. Republička radiodifuzna agencija već je upoznata sa dešavanjima oko TV Foks.
CME TV je kanal iza kojeg stoji kompanija “Sentral medija enterprajz”. Ima predstavništva u Holandiji i Londonu, kao i u svim zemljama u kojima je prisutna. CME TV je jedna od vodećih regionalnih TV stanica. Poseduje veći broj kanala koji su vodećeprivatne stanice u pojedinim zemljama regiona kao što je Pro TV u Rumuniji, TV Nova i Galaksi sport u Češkoj, Pop TV u Sloveniji, Markiza TV u Slovačkoj, Kanal 1+1 iz Ukrajine i Nova TV iz Hrvatske.


aguero aguero 12:08 19.11.2008

Re: RTS

Vidim da odlicno poznajes ovu oblast i voleo bih da moj pesimizam bude manji.Ako nista drugo,slozicemo se da ce biti sve manje domacih kanala,sto,samo po sebi,nije dobro.Bar do konacnog dolaska digitalne televizije....Hvala na iscrpnim podacima!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana