DOSTA! Eksplodiraće mi glava!!!

vracarac92 RSS / 19.11.2008. u 08:55

 

Svi smo mi ponekad pod stresom i čini nam se da ne možemo da izdržimo sve obaveze i izazove koji su pred nama. Imamo osećaj da nam se ceo svet ruši a mi - bespomoćni. Čini nam se toliko puta da ćemo u bukvalnom smislu te reči propištati kao ekspres-lonac, da će nam lobanja eksplodirati. Stres je gotovo nemoguće pobediti, ali možete ga barem malo umanjiti jer se zbog njega često javljaju fizičke tegobe poput glavobolje, lupanja srca, uznemirenosti i umora. Probajte ove jednostavne tehnike za opuštanje i oslobodite se napetosti.

Napustite prostoriju - Ovo pravilo pomaže ako su osobe ili stvari koje vam izazivaju stres u prostoriji u kojoj boravite. Izađite malo na vazduh i biće vam bolje. Još ako možete da se počastite sa nekim stvarčicama koje vam razgaljuju dušu (pivo, sladoled) sigurno će vam biti bar malo bolje.

Udahnite duboko nekoliko puta kroz nos - Zatvorite oči i koncentrišite se samo na disanje. Ova vežba je poput mini meditacije koja će vas opustiti.

Istuširajte se toplom vodom - Topla voda opušta mišiće i svakako će učiniti da se osećate mnogo opuštenije i smirenije.
Popijte čaj od kamilice - On ima smirujući učinak na živce. (mada lično uvek preferiram pivo)

Zastanite i razmislite zašto ste nervozni - Ako otkrijete šta vam prouzrokuje stres, lakše ćete se boriti protiv njega. Možda ste gladni, morate da obavite važan telefonski poziv koji stalno odgađate ili vas čeka neki zadatak na poslu. Rešite taj problem i bićete mirniji.
Smejte se - Nema boljeg leka od smeha. Probajte da se nasmejete i sigurno ćete bar malo umanjiti stres. Pogledajte humorističku seriju ili opuštajući film, pročitajte vic ili nazovite prijatelja koji uvek može da vas nasmeje. U krajnjoj liniji pogledajte samoga sebe u ogledalu i videćete koliko smešno izgledate kad "pizdite".

Slušajte opuštajuću muziku - Neka vam omiljeni CD bude uvek pri ruci. Kad vas uhvati napetost, omiljena pesma će vas sigurno oraspoložiti i opustiti. Ambijentalna i instrumentalna muzika, kao i zvuci prirode mogu biti od velike pomoći. Tako kaže teorija, praksa u mom slučaju kaže PUNK, HARD ROCK ili neki dobar SKA. Dakle izbor je krajnje individualan.

Idite na stadion na utakmicu svog omiljenog fudbalskog kluba i URLAJTE koliko vas grlo nosi. Psujte i sudiju i državu i upravu i protivnika to će vam garant pomoći. Uz to, stadion je jedino mesto gde ves niko neće gledati kao ludaka kada počnete da vrištite.

Prošetajte - Ako ste u mogućnosti, prošetajte makar 10 minuta jer je to odlična vežba za opuštanje. Idite na neko mirno mesto, malo se osamite i uživajte u prirodi.

Zagrlite nekoga - Bliskost s osobom koju volite pomaže u uklanjanju stresa, bilo da se radi o partneru, mami, bratu ili drugarici.

Dobar sex takođe uvek pomogne. Ukoliko trenutno postoji nemogućnost za sex iz bilo kog razloga znajte da i masturbacija može dosta da pomogne i umanji mentalnu napetost.

Razbijte rutinu - Radite ono što inače ne biste uradili. Flertujte sa zgodnom cicom na plaži ili užinajte u parku ispred firme u kojoj radite. Razbijte uobičajeni obrazac ponašanja i bar malo zaboravite na stres. I na kraju, kad vam nešto loše krene, zapitajte se hoće li to biti važno kroz nekoliko godina i u kojoj meri, ima li smisla da se zbog toga nervirate.

Sve ovo lepo zvuči u teoriji, praksa, na žalost, često kaže drugačije.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 09:24 19.11.2008

:)

Pa, sad, tesko je izboriti se sa stresom (ja to iz iskustva). Kod mene obicno pali:

1.
PUNK, HARD ROCK ili neki dobar SKA

2.
Dobar sex

3.
URLAJTE koliko vas grlo nosi. Psujte i sudiju i državu i upravu i protivnika to će vam garant pomoći.
Napomena: u mom slucaju, urlanje, pominjanje blize i dalje familije drzavi, drzavnicima i ostalima - ne desava se nuzno na stadionu...
4. Vizuelizacija kako nabadam osobu koja me dovela do stanja besa (plasim se, jednog dana, tresnucu stvarno nekog i bice mi bolje...)
vracarac92 vracarac92 09:48 19.11.2008

Re: :)

4. Vizuelizacija kako nabadam osobu koja me dovela do stanja besa (plasim se, jednog dana, tresnucu stvarno nekog i bice mi bolje...)
Samokontrola, draga moja constrictoria, samokontrola.
Napomena: u mom slucaju, urlanje, pominjanje blize i dalje familije drzavi, drzavnicima i ostalima - ne desava se nuzno na stadionu...
Naravno, to je slučaj kod 99% normalnih ljudi. Stadion je pomenut isključivo kao mesto gde te niko neće čudno gledati, gde će to urlanje biti najnormalnija stvar. Odeš, izdereš se i gotovo.

P.S.
pominjanje blize i dalje familije
Svekrve i tašte su idealne za te stvari.
blackbox92 blackbox92 14:41 19.11.2008

Prava stvar

Dobar savet para vredi. A ovo su sve pravi saveti, vidi se da si doktor.Evo odmah idem u šetnju.Plaža mi nije blizu.
Preporuka za tekst, šteta što nije na palubi.
vracarac92 vracarac92 14:45 19.11.2008

Re: Prava stvar

Preporuka za tekst, šteta što nije na palubi.
Xe, xe. Mnoge dobre stvari se obično nalaze "odozdo" samo ih treba pronaći.
Pozdrav
Anjale Anjale 22:40 20.11.2008

...

Vracarac
Odlican teskt.

I na kraju, kad vam nešto loše krene, zapitajte se hoće li to biti važno kroz nekoliko godina i u kojoj meri, ima li smisla da se zbog toga nervirate.


Citala sam ranije dosta o nacinima otkalnjanja nervoze, a ovo mi se posebno dopalo.
Ili bar kod mene ima efekta

Malo je zahebato kada ne upali tj. kada mislim da ce me i za pra godina isto muciti

Dobar sex takođe uvek pomogne.

vracarac92 vracarac92 09:14 21.11.2008

Re: ...

Hvala na poseti
Pozdrav
d_sandic d_sandic 14:06 24.11.2008

Trcanjeeeee

min 5 km. Kod mene uvek pali!
vracarac92 vracarac92 14:08 24.11.2008

Re: Trcanjeeeee

min 5 km. Kod mene uvek pali!

Izgleda da si u dobroj formi!
d_sandic d_sandic 14:10 24.11.2008

Re: Trcanjeeeee

vracarac92
min 5 km. Kod mene uvek pali!Izgleda da si u dobroj formi!



Iz krajeva sam gde ti ta disciplina uvek moze zatrebati.
vracarac92 vracarac92 14:30 24.11.2008

Re: Trcanjeeeee

Iz krajeva sam gde ti ta disciplina uvek moze zatrebati.

Moram priznati da si u pravu. Neki nikada ne spavaju, pa se mori biti spreman u svakom trenutku...
MilutinM MilutinM 00:42 25.11.2008

Antistres

Slušajte opuštajuću muziku - Neka vam omiljeni CD bude uvek pri ruci. Kad vas uhvati napetost, omiljena pesma će vas sigurno oraspoložiti i opustiti. Ambijentalna i instrumentalna muzika, kao i zvuci prirode mogu biti od velike pomoći.

Sasvim potvrdjeno u mom slučaju

Idite na stadion na utakmicu svog omiljenog fudbalskog kluba i URLAJTE koliko vas grlo nosi.

Prirodno, i ovo. Mada, moram reći, sa godinama mi odlično ide i da kući blejim kroz ekran. Nije to više ona pasija i zagriženost, bem li ga
vracarac92 vracarac92 09:38 25.11.2008

Re: Antistres

Prirodno, i ovo. Mada, moram reći, sa godinama mi odlično ide i da kući blejim kroz ekran. Nije to više ona pasija i zagriženost, bem li ga
Ma može i to, ali na stadionima se bolje urla i psuje. Atmosfera? Akustika? 'bem li ga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana