Nocna mora

Tibor Jóna RSS / 19.11.2008. u 12:49

Kada je u ranu jesen 1920 i neke moj pradeda otvorio vrata na ajnforu porodicne kuce u selu i usao u dvoriste, odeven po poslednjoj modi, zaista kao poslednji budimpestanski kicos, kazu babe da njegova majka umalo nije umrla, sto od srece, sto od iznenadjenja. Poslednji put dedushka je ziv vidjen 1915. kad je mobilisan u austrougarsku vojsku i poslat da brani Krunu na frontu u dalekoj Bukovini, odakle smo, ironije li, i sami dosli jos predavno, u XIX veku.

Dok je pisao kuci, pisao je! A kad je prestao niko se nije puno zabrinuo. Rat je bio, valjalo se ratovati. Otac mu je umro neposredno posle odlaska u vojsku. Majka se starala i o kuci i o kovackoj radionici.

Od poslednjeg pisma, dakle 1917. od dedushke nije bilo ni traga, ni glasa. Negde 1918. poceli vec da se vracaju preziveli muskarci, ali pretka mi nikako. Kad su neki pomislili da se nece nikada ni vratiti, pocele da se ispredaju price kako je jedan video da ga je pokosio kozak, drugi da ga je na bajonet docekao Rus i sve tako. 

I od jednom, eto ga na ulazu pita sta ima da se jede, kao da je jutros otisao iz kuce.

Propitivali su ga danima, pa i mesecima, do kasno u noc gde je bio i sta je radio sve te posleratne godine. Prvo nije teo nista da prica, prijala mu paznja. Posle se otvarao mic po mic, pa na kraju, kad je vec krenuo da prica, krenuo je i da kiti tu pricu, da bi pred kraj njegovog zivota prica poprimila takve dimenzije i zaplete da bi spram njegovog povratka sa fronta bilo koji Indijana Dzouns izgledao kao predskolska avanturica.

Bilo tu svega! U vise verzija. Ona koja se pricala pred svima isla je tako da je ispadalo da je dedushka sa drugovima iz regimente, kao partizan, ratovao jos koji mesec protiv Rumuna skrivajuci se po erdeljskim sumama, pa da se posle dokopao Budimpeste pa tamo upoznao licno Belu Kuna, da je kratko ratovao za Socijalisticku republiku, da je imao stan na Dunavskom keju sa pogledom na Pestu, da mu sve to dosadilo i da se vratio u selo jer ga se uzeleo i jel je hteo da bude kovach, a nije da mu nisu nudili oficirske epolete i namestenja na raznim dobrim pozicijama...

Verzija za muskarce podrazumevala je i kocku, zabavljanje po kafanama sa slobodnijim budimpestanskim gospodjicama i opste terevenchenje. Verzija za majku, da je dosao da se ozeni u selu i da postane kovac kao otac mu, uvrezila je u starice misljenje da je njen sin sam andjeo kojeg je sledno, obozavala kao skoro kao boga i verujem da je i zbog nje umrla kao sretna majka.

E sad, da li ga je iko ikada pitao odakle su finansirani te budimpestanske noci ne znam, kao sto ne znam ni u kojoj meri su ga sumnjicili da laze. Znamo samo da je deda doneo sa sobom i neku kolicinu zlata od koje je bilo za novu kucu, ali ciji se veci deo popio i pojeo u poratnim gladnim godinama.

Dakle, taj veseljak nakon skoro 5 godina od zavrsetka rata, ulazi u dvoriste i pita prenerazenu majku sta mu je spremila da jede. A dok ona to ne spremi, rekao je, ide on preko da zavrsi jednu stvar. Tako je isprosena zena kojoj je bilo sudjeno da mi bude prababushka. Vremena za neku posebnu romantiku, izgleda, nije bilo.

Sa devojkom, zlatom i engleskim odelom ostalo je samo da otvori tatinu kovacnicu i krene da zaradjuje za svoju porodicu koja ce se uvecavati dok ne stigne do broja od desetoro dece. Izmedju kojih i majka mog oca.

E jedino sto je pio. A pijan je bio kazu mnogo nezgodan, toliko da su ljudi umevali da zakljucavaju kapije ako bi culi da ide kuci. Kad je pio voleo je da mu sviraju pesme iz revolucije 1848 o husarima, Kossuthu, Vilagosu, da jede i razbija case. I to da ih razbija posebnom metodom, tako sto bi ih postavio na sam rub stola. Onda bi polozio svoj ogromni kovachki kaziprst na nju, sacekao sekundu ili dve tako gledajuci je. A onda u odredjenom trenutku, posebno vestim pokretom prsta rusio bi casu na pod, ona bi padala i prskala u param parcad.

Zimi kad bi dolazio iz kafane, na stolu zimske kujne je cekalo sve postavljeno da jede i polugasena vatra u ogromnoj pecnici. Baba bi obicno odavno bila zaspala sa decom.

Kod kuce, jednom kad bi stigao, ne bi vise pio. Umesto toga, zapalio bi jednu ili dve cigarete i onda otisao da spava. Izuzev leti, kada je voleo da sedi na tremu i pije jos vina. Babu je ponekad znao i da udari ako bi mu pijanom nesto protivurecila ili se opirala nekoj njegovoj zamisli. Decu nikad.

Jednu takvu noc nesto oko 10 godina po povratku u selu, sedeo je, pusio i pio posle lumperajke sa pajtashima u obliznjem Kovinu. Iza stola odjednom je izvirila glava njegovog najmladjeg sina koji se probudio ko zna zasto i dosao da vidi tatu. Onda ga je dedushka posadio na stolicu, sigurno ga je i ogrnuo necim da ne nazebe, i tada je treshte pijan krenuo da svom trogodisnjem sinu prica sta je bilo u ratu i sta je bilo posle.

Ali ovog puta istinu.

I kako je otisao na front, i kako su ga tamo, u Bukovini, zemlji njegovog oca koju je jedva cekao da vidi, metnuli u zandarmeriju, kako je jurio na konju ratne liferante i streljao ljude koji su krali, i kako je jedan dan streljao neku zenu koja je krala hranu, zbog cega Bukovinu danas nikako ne moze da smisli i kako je posle, ironije li ili sta vec, gledao i kako joj sahranjuju od gladi pomrlo dvoje dece za koje je krala, i kako mu na to dvoje dece od tada lice sva deca, pa kako je od toga jednostavno popustio i poceo da place i kako dva meseca nije mogao da stane. 

I kako se neki major tu iz nasih krajeva sazalio na njega, pa ga poslao sa fronta u sanatorijum negde kod Budimpeste, daleko od fronta - odakle dedushka nije izasao dugo vremena, jer se tek tamo razboleo od tuge gledajuci kojekakve zrtve rata.

Major je o nasem dedi, svom zemljaku, pisao svojoj zeni, zamolio je da ga obidje nekad. A kad je deda prestao da place za to dvoje mrtve dece, i kad su resili da ga puste da ide doma iz vojnog sanatorijuma, ta mu je zena donela odelo njenog tad vec pokojnog muza majora, zemljaka.

Ono zlato nikad nismo saznali odakle mu. Mozda mu je i to ona dala.

Malishan je prespavao dobar deo te price. Zavaljen u udobni stolac pod tremom tesko mu je bilo da prati tatu koji je pricao o stvarima koje ne razume. I nikad niko nista ne bi ni saznao da budna nije bila i najstarija sestra, koja je sedela u vratima i takodje slusala svog tatu kako prica.

Ona je pak sacekala da umru najpre on, pa potom i majka, da bi dalje ispricala celu pricu i sve sta je cula to vece i ako je mislila da je mozda najbolje da se to i ne cuje nikad. 

Kazu moji, da su taj dan, na obelezavanju 40 dana smrti svoje majke, braca i sestre, svi 10 sedeli za velikim kuhinjskim stolom i svi odreda srmcali i plakali nad tatinom tuznom sudbinom i da su se svi slozili da je bolje sto mama to nije saznala jer bi tek njoj bilo zao. Od tada, o sretnim zgodama i skupovima prica se dedushkina verzija price. O tuznim, pricaju istinu o njegovom zivotu.

Nocas sanjam tog coveka, ne znam ni sam otkud mi ideja da je to bas on, mogao bi isto tako biti bilo ko drugi, kako sedi i prevrce karte za nekim stolom koji isto nikad u zivotu video nisam, u nekoj sobi koja ne lici ni na jednu meni poznatu, ispred njega veliki spil karata.

Pitam ga "Deda, hocemo se kartati?"

Kaze - "E tek kad mi zavrsis skole!"

A mene kod toga uzela neka cudna tuga pod svoje, jer dedushka nece da se kartamo, pa ga u snu molim da se mi ipak kartamo, a da mi on veruje za skolu da cu je zavrsiti.

Kaze - Nece, ipak.

Pa ustaje od stola i veli mi - "Svraticu ja jos koji put, da vidim dokle si stigao. Pa onda moze i kafana."

A meni tuzno u snu, sve hocu da placem. Gde ce sad kad smo se konacno upoznali, kad hocu da ga pitam trista stvari i kad mora da mi kaze sta je zaista istina! Zovem ga da idemo zajedno u skolu, samo da vidim hoce li ostati, pa da ga malo propitujem, ali njega nema... Poneo karte sa sobom i nestao... 

I evo ceo dan mi na pameti i nemogu da ga izbacim iz svoje glave i hvatam sebe kako se nadam da ce sledeci put duze ostati i biti spreman da pricamo.

Ludo, zar ne?



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ne.nevena ne.nevena 12:56 19.11.2008

Sjajna Vam je priča

a i deda Vam je bio zanimljiv tip.

Preporuka, kao i uvek.
miljanah miljanah 13:48 19.11.2008

Tibore

Rasplaka me svojom pricom u ovo rano jutro (kod mene je jos jutro).
Jer me je podsetilo na mog dedu Janiku, koji isto nikad nije pricao o Ukrajini gde je bio poslat protiv svoje volje u onom drugom velikom ratu, i koji mi je isto posle dolazio u san, mnogo kasnije posto je umro, a ja odrasla i zavrsila skole... Mi nismo o kartanju, vec o kuci koju je sam izgradio i krovnoj konstrukciji (sto je moja struka).

Preporuka ko vrata.
Черевићан Черевићан 13:59 19.11.2008

нежности

у времена она бивша
кад су деде биле Бог
Бабе су нам све сличиле
Деду имо . . . свако свог

наравски је имој деда
бијо узор свог унука
јесте пијо, женске вијо
(Баби отог беше мука)

па и данас након о хоо
из сећања он се неда
те га слутим где ме зивка
- дођи да те Деда изуједа

г Jóna , баш Вам оку угодан овај састав.уживах.хвала.
49 41 49 41 12:48 20.11.2008

Re: нежности

у времена она бивша
кад су деде биле Бог
Бабе су нам све сличиле
Деду имо . . . свако свог

Lord Greystock Lord Greystock 14:01 19.11.2008

Deda je bio duševan čovek

Auuu Tibore, baš dobro.
A jel dobro da on ostane i da se kartate? I kopka me nmogo dal' bi igrali samo onako il' u nešto?

Preporuka i od mene.
AlexDunja AlexDunja 14:19 19.11.2008

:)

doći će.
sigurna sam.
i pričaćete dugo.
aguero aguero 14:56 19.11.2008

SVEST I NESVEST

Lepa prica.I ne treba joj komentar.Komentar moze samo da pokvari i pricu i san.Da li nam preci stvarno dolaze u posetu,bar tako u snovima?I imaju li neki poseban razlog da nam se tako prisunjaju u nekom trenutku?
Nekoliko vekova na ovim prostorima nema normalnog zivljenja i odrastanja.Sve je ispresecano velikim traumama i ratovima.Zato je i nasa dusa sva u ritama.Jedino snovi mogu da povezu svu tu nasu javu i stravu sa onim sto je moglo da bude i drugacije,lepo,onim sto bi bar licilo na lep i normalan zivot.
U nasim venama i mislima kovitlaju se mnogi zivoti nasih predaka,duboko sakriveni u onom delu nesvesti koji nam je dostupan mozda samo u snovima!

Evo kratke price o mom dedi...
Bio je kafedzija na vrh planine Tare.Tu je imao mehanu sa sobama za prenociste i stalama za konje(sto bi danas znacilo motel).Drugu,istu takvu,otvorio je u Visegradu,ukraj cuvene Cuprije.
Jedne noci vracao se na konju iz svoje mehane u sredistu velikog planinskog sela u svoj zaselak,u svoju kucu,na prenociste.Mozda i da obraduje zenu.Moju babu Vinku.
Mesecina,razigrala se po livadama i borovima,pa kao da je dan!
Pricao je jednom da se odjednom odnekud za njim pojavila neka utvara,vise kao nekakva sena,koja se nikada nije dovoljno priblizila da bi joj spoznao lice i stas.Ni covek,ni zver,nesto onako...Bejase vrlo spretna,preskakala je prosce kao od sale,ali je u svim tim njenim pokretima bilo neceg zlokobnog.Deda zastane na konju,utvara stane...Deda krene,Ono za njim...I tako sve do pred kucu.
Ubrzo poceo je 2.sv.rat.Posle rata,u kome je nestalo sve, deda je sa celom porodicom kao kolonista dosao u Banat,u neku nemacku kucu u ravnici.
Tistala ga je tuga,a mozda ga je i pratilo ono zlokobno prikazanje one noci na planini.Nije bio srecan.
Posle samo sedam meseci u novom domu,u 42.godini zivota,jedno jutro,cim se probudio,pozvao je svoju zenu i rekao joj da ce tog dana umreti!
Ona je bila,naravno,zatecena i pomislila je da se sali.Bio je,bar na oko,zdrav.I bilo joj je cudno da salom zapocinje dan,jer to nije bas licilo na njega.Njenog Vukadina.
Zatrazio je od nje da ga shvati ozbiljno i rekao kojim redom i sa kim hoce da se poslednji put vidi i oprostii.Posle rodjaka i prijatelja iz starog kraja,zeleo je da vidi decu,njih cetvoro,i na kraju nju,moju baku.
I ona sta ce,jadnica,u onim vremenima muz se morao slusati i kada se cini da se sali,uradila je kako joj je receno...
Nastala je promenada kroz dedinu sobu,onim redom kako je zeleo.
.Kada je na kraju dosla njegova Vinka,pokusala je da,kao kroz salu,sazna ono sto ju je odavno mucilo -da joj na samrti konacno prizna sa kojom je zenom bio kada mu je jednom,ono davno,nasla mrlju krvi na donjem vesu!
Deda je rekao da je to bila njegova krv.I upozorio je da treba da bude ozbiljna.
Izustio je samo da je prethodne noci usnio onu istu utvaru sa planine,o kojoj je samo jednom pricao,sutradan kad je svanulo, i da je sve bilo kao na javi.Po njemu,to je bio znak da mu je dosao sudnji cas.Ne,nista ga nije bolelo,ninasta se nije zalio....
Zagrlio je i poslednji put poljubio svoju zenu i tiho rekao - A sad izadji,i pusti me da umrem na miru!
Ona je,sta ce,izasla,verovatno krisom se smejuljeci...I dalje uverena da se samo sali.
Pustila ga je da odrema jos koji sat,a onda se ohrabrila i usla u dedinu sobu.Cim je ugledala njegovo lice,videla je da se nije salio.
Njen muz,a moj deda,ocev otac,bio je mrtav.
Otisao je na svom doratu za onom utvarom,na onaj svet.U 42.godini zivota 1.948.
Ja sam rodjen sest godina kasnije.
A evo,dosad,jos nijednom nije me pohodio...Moj deda Vukadin.
Budimac Budimac 18:32 19.11.2008

Re: SVEST I NESVEST

Lepa prica.I ne treba joj komentar.


Filip2412 Filip2412 15:20 19.11.2008

...

dobra prica, svaka cast

trener92 trener92 15:22 19.11.2008

Čovek sa mesecom u očima

ivana23 ivana23 15:46 19.11.2008

WWI

angie01 angie01 15:51 19.11.2008

te generacije,

nashih baba & deda su stvarno bile od nekog specijalnog materijala, koji se kao i sve ostalo iz njihovog doba, vishe ne proizvodi!
Milan Novković Milan Novković 16:15 19.11.2008

Wandering for a purpose

...I evo ceo dan mi na pameti i nemogu da ga izbacim iz svoje glave i hvatam sebe kako se nadam da ce sledeci put duze ostati i biti spreman da pricamo...


Možda baš i nisi zamišljao da ti blogeri, sve ljuti psihoanalitičar do psihoanalitičara, objašnjavaju al ja sam pod utiskom poslednjeg članka na temu sanjarenja što sam pročitao.

Pominju "default network" u našim glavama koji poteže jača i odgovarajuća sećanja i tekuće situacije da bi smislio hipotetičke situacije u kojima dalje evaluiraš tekuće stanje.

Nagađam, taj scenario i režija što default network radi moraju da budu interesantni u raznim smislovima inače bi ne-default deo mogao da kaže čekaj, ovo je dosadno, idemo dalje.

Pa (i ja bih mogao tako da sanjam pa onda mogu da pričam i sa samim sobom) možda je pitanje:
- Da li da kršim pravila u interesu nečega što ja mislim da je moralnije (moralni partikularizam), npr pomaganje nekom da se sakrije od zakona ili pogleda ostalih oko nas.
- Da li da batalim jednu šačicu društvenih kanona pa malo pustim duhu i telu na volju u ime slobode.
- Ako u nečem prepoznatljivom po kocki ima i logike da li da uposlim svoj "superiorni" um pa možda dođem do hleba brže nego do pogače
- Da li me ovo što sad radim istinski obogaćuje ili sam već svesniji nekih dubljih istina a samo sam ih zapustio i zanemario (npr zanačaj familije).

Itd, čim ne možeš da izbaciš iz glave znači da je kvalitetno, bez strasti je sve obična mehanika.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:49 19.11.2008

Bravo

Tibore, saljem cestitke za lepu pricu.

A bas ovih dana sam imao neke "madjarske asocijacije", jer sam slucajno naisao na Jozefa Debrecenija (Debreczeni Jozsef, 1905-1978) i njegovu knjigu izabranih pripovedaka pod naslovom "Ljudsko meso" (Emberhús, Elbeszelesek). On je bio jedan od prvih jugoslovenskih madjarskih knjizevnika posle Prvog svetskog rata (rodjen u Budimpesti, umro u Beogradu)...

Samo nastavi!


dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:05 19.11.2008

Prica je,u sustini, tuzna

ali si je ispricao tako da popravlja raspolozenje.

dolybell92 dolybell92 23:41 19.11.2008

Hvala...

za priču iako mi je teško pala... rastužio si me - eto.
Dobro je što si nam je ispričao. Samo toliko.
mirelarado mirelarado 00:25 20.11.2008

Pradeda

Tužna ali lepa priča, Tibore... Preporuka.
d_sandic d_sandic 08:28 20.11.2008

Krhka ljudska priroda


Znamo samo da je deda doneo sa sobom i neku kolicinu zlata od koje je bilo za novu kucu, ali ciji se veci deo popio i pojeo u poratnim gladnim godinama.


Ono zlato nikad nismo saznali odakle mu. Mozda mu je i to ona dala.


Da sam na vasem mestu i ja bi u to voleo da verujem. To je u prirodi coveka.
vishnja92 vishnja92 10:24 20.11.2008

:)

.
Nemanja Terek Nemanja Terek 10:27 20.11.2008

...

I cim Braca korak iz avlije kroci skupi se drustvo iz naseg sokaka
A svi smo imali velike oci, prepuna srca i mastu decaka
Pa da, jer tad smo bili derani, pa da, tad smo bili derani

Psov'o je braca i krivce i zrtve, puske i vaske i rov prepun blata
Rek'o je: Ne mo's izbrojati mrtve jer su se carevi igrali rata
Hej, zao mi konja

Đ. Balašević


Nekako mi je ovo bila prva asocijacija... Odličan tekst... Preporuka.
112358oo 112358oo 11:55 20.11.2008

...

A meni tuzno u snu, sve hocu da placem. Gde ce sad kad smo se konacno upoznali, kad hocu da ga pitam trista stvari i kad mora da mi kaze sta je zaista istina! Zovem ga da idemo zajedno u skolu, samo da vidim hoce li ostati, pa da ga malo propitujem, ali njega nema... Poneo karte sa sobom i nestao...


bilo bi lepo da pustiš da bude kako "dedushka" želi, on će već znati kako ponovo da te pronađe.....
49 41 49 41 12:45 20.11.2008

Krasno!

Neverovatno, al' istinito.

"Zakucao" sam i preporuku.
prevalenca prevalenca 14:00 21.11.2008

(de)duševnost

Jona, Jona, sladak ko bombona,
pa vi ste jamacno neki dusevan covek
jednatanja jednatanja 19:33 21.11.2008

Letos...

...sam otplakala sat vremena kad sam pomislila na svoju baku, pre toga nikada a umrla je pre vise godina. Sanjam je cesto. Tu su oni negde, ne brini. I raduju se sto ih se setimo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana