Kraj "rata protiv terorizma"?

Dejan Jović RSS / 19.11.2008. u 15:55

Nedavna najava novoizabranog američkog predsjednka Baracka Obame - da će odmah po polaganju zakletve (20. siječnja) početi proces zatvaranja internacijskog logora Guantanamo, te povlačenja američke vojske iz Iraka, otvara pitanje: je li „rat protiv terorizma" gotov?

 „Rat protiv terorizma" je bila glavna ideja na kojoj se temeljila američka vanjska i sigurnosna politika nakon 11. rujna 2001. Ona je omogućavala jednu vrstu povratka na stanje koje je vladalo u „Hladnom ratu" (1949-1989), i za koje se mislilo da je konačno napušteno padom Berlinskog zida, prije sada skoro već dvadeset godina. Odmah nakon 1989, naime, svijet je - objašnjavali su Amerikanci - postao jednopolan, a SAD su u tom svijetu sebe vidjele kao jedinu supersilu. No, 11. rujan je Americi pokazao da čak ni ona nije sigurna, te da i dalje ima opasne (iako manje vidljive i uglavnom nedržavne) protivnike.

Nakon 11. rujna 2001. mijenja se karakter američke politike prema drugima. Amerika se vraća na retoriku i političku praksu „Hladnog rata". Bori se protiv neprijatelja - i „neprijatelja". S jedne strane: svima je vidljivo da ima stvarne i opasne protivnike. S druge, međutim, ponekad i sama konstruira ideju o opasnostima, ne bi li opravdala svoje vanjskopolitičke i sigurnosne akcije: invaziju Iraka i otvaranje Guantanama.

Obamina najava da će se povući iz Iraka i ukinuti Guantanamo, dakle, pokazuje da je on možda spreman potpuno napustiti retoriku „rata protiv terorizma". Problem je, međutim, u tome što se on „nema gdje vratiti": onaj svijet koji je postojao od 1989. do 2001 - u kome je Amerika bila jedina supersila - više ne postoji. Obama će, dakle, morati stvoriti novu sliku svijeta i pozicionirati svoju Ameriku unutar te slike.

Kakva će ta slika biti? Obama bi morao prihvatiti da je današnji svijet u velikoj mjeri „multipolaran", i da u njemu Amerika predstavlja vjerojatno najsnažniju, ali nikako ne i jedinu globalnu silu. Amerika bi morala - i simbolički i stvarno - pokušati uspostaviti neku vrstu „oligopolskog" političkog poretka, u kome bi pitanja ekonomske i političke sigurnosti bila dogovarana između postojećih „regionalnih sila". To su, prije svega, Europska Unija, Rusija i Kina, a možda i Indija, Indonezija, Iran i Brazil. Najspornije će biti uključivanje Irana, koji je u dugom procesu transformacije od „teokracije s demokratskim elementima" prema (možda) „demokraciji s teokratskim elementima". Pitanje odnosa prema Iranu nije, dakle, slučajno bilo jedno od najosjetljivijih tema same američke predsjedničke kampanje. No, bio Iran unutar ili izvan tog novog „oligopola", sigurno je da će i neka zemlja islamskog svijeta morati biti uključena.

Pomicanje s „jednopolnog" na „višepolni" međunarodni poredak stvorit će i novu šansu za Europsku Uniju - ali samo ako ona bude u stanju uspostaviti bar minimalnu razinu unutrašnje kohezije. Ako to ne bude mogla, Britanija, Njemačka i Francuska (a možda i Poljska) bit će glavni pojedinačni kandidati za status evropske "regionalne sile".  



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 16:27 19.11.2008

1989.

Obamina najava da će se povući iz Iraka i ukinuti Guantanamo, dakle, pokazuje da je on možda spreman potpuno napustiti retoriku „rata protiv terorizma\". Problem je, međutim, u tome što se on „nema gdje vratiti\": onaj svijet koji je postojao od 1989. do 2001


Zato su otpoceli sa radom na tome da vrate onaj svet od pre 1989. a nazovimo sukob sa rusijom u gruziji je samo jedan od projekata tog zajednickog rada sa rusima.

I ameri i rusi znaju da je bolje imati jakog nepijatelja o kome sve znas nego slabijeg ali potpuno nepredvidivog
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:18 19.11.2008

Enigma

Uglavnom se slazem sa napisanim, osim kod pominjanja pojedinih zemalja. Bez zelje da kontriram, ipak mislim da je za Indoneziju i Iran jos rano da budu ozbiljno uzimani u obzir, a ponajvise (ili ponajmanje) Poljska... Veliko tipovanje na Poljsku u bliskoj buducnosti nije verodostojno.

Mene zanima Obamina igra sa gospodjom Hilari Klinton, ovih dana. Izgleda da ce 'morati' da joj da mesto drzavnog sekretara. Da to nije hteo, morao je da odmah reaguje, nije smeo dozvoliti da ovoliko vremena prodje pa da je eventualno sada - odbije.
Medjutim, on i gdja Klinton se umnogome razlikuju. Razlike su bile evidentne u periodu kampanje (ona je zagovarala rat u Iraku, nazivala Obamu neiskusnim i izmedju redova priglupim za spoljnu politiku, ismejavala njegov predlog da se pregovara sa Iranom itd. itd). OK, cak i da joj se oprosti to sto je iznosila za vreme (neuspesne) kampanje, pitanje je da li i koliko ona moze biti Obami od koristi ako je uzme za drzavnog sekretara, odnosno biti njegov "covek od istinskog poverenja". A ta funkcija trazi dobru vezu sa predsednikom, kako bi bila uspesna.
Ja licno, kada bi me neko pitao za misljenje, ne bih mu je savetovao, jer sa njom nece moci lako da izlazi na kraj, ona ce terati svoje a on, Obama, svoje, u necemu ce se podudarati a u necemu razilaziti... Ali imam utisak da ona nikada nece biti "Obamin covek", neko ko ima stalan pristup njemu i ko deli misljenje o svemu sa njim, te se razume u pola reci...
A drugo, ono sto je najgore, ona ima teret svog muza, bivseg predsednika Klintona, koji samo moze da joj odmaze... Ako Obama prihvati Hilari, to znaci da prihvata i Bila Klintona... On kobojagi ovih dana izjavljuje da ce sve svoje brojne (mahom skrivene) aktivnosti na medjunarodnom planu uciniti transparentnijim, kako bi olaksao posao svojoj supruzi ako dobije znacajno mesto drzavnog sekretara... Ama, u redu je sto to prica... ali to ne znaci da ce biti tako, te da ce stvari ici jednostavno.
Ne valja za Obamu ni da prihvati ni da ne prihvati...
filvas filvas 20:39 19.11.2008

Re: Enigma

Bez zelje da kontriram, ipak mislim da je za Indoneziju i Iran jos rano da budu ozbiljno uzimani u obzir, a ponajvise (ili ponajmanje) Poljska... Veliko tipovanje na Poljsku u bliskoj buducnosti nije verodostojno.


Poljska nije bez razloga pomenuta. To je drzava od 40ak miliona ljudi, u kojoj je tvrdi nacionalizam vladajuca ideologija, potpomognuta katolickim konzervativizmom i snaznim antiruskim sentimentom. Iako vojno i ekonomski nije dovoljno jaka da se meri sa na primer, Francuskom, ova zemlja je vec pokazala da je sposbna da daleko lakse od mnogih zapadnih sila, i bez ozbiljnijih unutrasnjih otpora, angazuje veliki broj vojnika u medjunarodnim misijama bez obzira da li one imaju legitimitet ili ne. To joj omogucava da se u nekim situacijama izbori za diplomatske popuste. Takodje, odlucnost sa kojom je poljska vlada reagovala na rat u Gruziji morala bi da brine Rusiju koja ne moze da racuna da ce Poljake tako lako moci da streca povremenim pokazivanjem misica.
dali76 dali76 17:24 19.11.2008

sansa je tu

LJepo je receno ovo da Obama se nema kamo vratiti u “svijet prije 11 septembra”. Ja bih ipak sacekao sto se tice novog americkog predsjednika I nove americke politike. Neke najave za cabinet (Ms Clinton state secretary) I izbor gospodina Emanula kao sefa kabineta predsjednika meni ne uljevaju neku nadu u velike ppromjene .
Sto se tice multipolarnog svijeta s regionalnim silama gdje je ipak SAD daleko ispred on je postao realnost I koja god americka administracija dosla na vlast ovo je vise nemoguce ignorisati.
Americka spoljna politika uvek ima jednu konstantu I oscilacije koje se desavaju promjenom vlasti ne narusavaju istu.
Mozemo doduse koristiti analogiju,mada ovo izbjegavam, s vremenom “dobrosusjedske” diplomatije koja je kratko vrijeme bila aktuaelna (prema juznim komsijama”zbog krize 30 godina proslog vijeka kad je ekonomska situacija unutar same Amerike diktirala sve pa I vanjsku politiku.
Kao sto sam vec jednom napisao Amerika se pet decenija hladnog rata spremala na sukob ali je kraj istog nespremno docekala I sama bila iznenadjena svojom novom pozicijom u svijetu poslje 1989.
Nazalost propustila je sansu da bude ne samo vodeca I jedina svijetska sila vec I lider demokratskog svijeta.
Cesto I precesto se ponasala kao slon u staklenoj basti gdje su cesto I precesto ideje liberalne demokracije koriscene ili bolje reci zloupotrebljene radi vlastitih interesa koji su reflektirali realizam kao glavnu vodilju americke vanjsek politike.
Rat u Gruziji pokazao je da Rusi I te kako brzo uce kako se brane “ljudska prava” I kako se moze ici protiv medjunarodnog prava ako nadjete izgovor koje zvuci dobro (humintarna katastrofa I slicno)
Istini za volju kako je jedan moj professor umio kazti sretni ssmo sto je ipak Amerika ta koja je ostala sama kao sila u zadnjoj deceniji proslog vijeka.Ipak je SAD usprkos svim kritikama je jedina zemlja a da je vojna sila ciji je stupanj demokracije ipak na nekom nivou.
Zamislite,govorio bi professor, da je Mexico svjetska sila (posto je on porijeklom od tamo)
No medjutim treba pustiti vremenu I vidjeti koliko ce novi predsjednik donjeti promjene. Sansu je dobio oce li imati snage vidjecemo.


maya.sangoma maya.sangoma 20:06 19.11.2008

umesto promena samo sminka

Obama je pobedio zato sto su mladi ,ovog puta , glasali. To se nije desilo slucajno : za to je zasluzna specijalno projektovana kampanja , koju su na svojim plecima izneli volonteri .
Mladost je vecni nosilac ideja koje se u svojoj sustini suprotstavljaju svim autoritetima i postojecim establismentima . Obama se obracao njima i rekao im je ono sto su oni zeleli da cuju .Prvo sto je obecao je da ce izaci iz Iraka naglavacke . Da li ce to uciniti ? Hoce , ali ne tako brzo . To je moje misljenje , naravno .
A sad Gvantamo : Gvantamo je " sigurna kuca " u odnosu na svakodnevicu africkog coveka , na primer u Zimbabveu Roberta Mugabea . Ko ce tim i takvim diktatorima ( Mugabe kao primer ) stati na rep ako ne bude postojala jedna centralna svetska sila( uslovno receno ,nosilac pravde , prava i prosperiteta)
Mislim da je Obama dovoljno fleksibilan i inovativan da uredi nove odnose ,ali na starim osnovama gde ce Amerika , opet , imati dominantnu ulogu.
Dolar je vidno ojacao usred ove teske finansijske krize . Zasto ?
Zato sto Amerika ima jedan centar upravljanja i odlucivana u odnosu na Evropsku zajednicu koja ih ima onoliko koliko i clanica . ( trenutno jedina koja bi mogla da preuzme primat Americi )
Kina i indija su u usponu , ali jos uvek nisu igraci za svetski prestiz .
loader loader 20:13 19.11.2008

Pripitomljavanje zveri

Internet. Stiže svuda. Uvodi informacije. Smanjuje antagonizme među civilizacijskim celinama. Postepeno se smanjuje nagon za sukobljavanjem, a raste svest o mogućnostima koje pruža saradnja. Taj proces nije MeđuDržavni ili MeđuEtnički, već IntroNacionalni, potpuno disperzivan. To je proces jači od volje pojedinačnih celina, tj. država. I oni najkrupniji igrači na svetskoj sceni, i oni najsitniji, moraju se posmatrati kroz prizmu tog procesa. Više ništa neće biti isto. I sve manje će biti isto. Jer mi sve više visimo na internetu! Pozdrav svima :)
filvas filvas 20:47 19.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

Ovo je u principu tacno. Pa ipak u Rusiji, Iranu, Kini i Turskoj, da pomenem samo neke primere, pristup internetu ogranicavaju drzavne bezbednosne sluzbe. U otrpilike 70% oslalih zemalja, pristup internetu sprecava siromastvo.

U bogatom zapadnom svetu, internet daje podjednaku mogucnost i ucvrscivanju hegemonije. Razmislite samo o tome kako ljudi koriste Google i kako ta platforma funkcionise...
DejanOz DejanOz 21:22 19.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

filvas
U bogatom zapadnom svetu, internet daje podjednaku mogucnost i ucvrscivanju hegemonije. Razmislite samo o tome kako ljudi koriste Google i kako ta platforma funkcionise...

Da li mozes da malo elaboriras o ovoj, usudio bih se reci, vrlo smeloj, tezi? Ako mozes da navedes neki konkretan primer kako su Google i internet pomogli ucvrscivanju hegemonije i gde, jako bi me zanimalo.
filvas filvas 21:32 19.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

Nisam rekao da jesu, nego da pruzaju i takvu mogucnost. Stvar je u tome da se internet koristi na relativno pasivan nacin, cak i kad ne izgleda tako. Na primer, platforme kao sto su gugl ili fejsbuk distribuiraju informacije na nacin koji nije u potpunosti pod kontrolom korisnika. Da ponovim, ja nisam rekao da se nesto drasticno vec dogodilo jer bi to bila smela teza, ali mogu da zamislim da je moguce manipulisati interesovanjem "publike" na slican nacin na koji to vec sada rade oglasivaci.
DejanOz DejanOz 21:44 19.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

filvas
Nisam rekao da jesu, nego da pruzaju i takvu mogucnost. Stvar je u tome da se internet koristi na relativno pasivan nacin, cak i kad ne izgleda tako. Na primer, platforme kao sto su gugl ili fejsbuk distribuiraju informacije na nacin koji nije u potpunosti pod kontrolom korisnika. Da ponovim, ja nisam rekao da se nesto drasticno vec dogodilo jer bi to bila smela teza, ali mogu da zamislim da je moguce manipulisati interesovanjem "publike" na slican nacin na koji to vec sada rade oglasivaci.

Dobro, sad bolje razumem. Evo ti jedan dobar clanak na (rekao bih) istu temu: http://discovermagazine.com/2006/nov/jarons-world-digital-maoism
filvas filvas 22:01 19.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

Hvala!

Wikipedia je bas dobar primer.
loader loader 08:06 20.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

filvas:
" Pa ipak u Rusiji, Iranu, Kini i Turskoj, da pomenem samo neke primere, pristup internetu ogranicavaju drzavne bezbednosne sluzbe.
Zver se opire tome da prestane da bude zver, pa čini sve da omete proces pripitomljavanja. Ipak, ni ona ne može protiv prirode kretanja civilizacijskih tokova, koji ukidaju zverske manire i zakonitosti, a postavljaju vrednosti stvaranja, svesti o celini i shvatanja da postoji ugodnija varijanta življenja.
filvas: " Razmislite samo o tome kako ljudi koriste Google i kako ta platforma funkcionise...

U konačnijem smislu, ovde nije reč o prirodi interneta. Reč je o prirodi onih koji ga kao mogućnost koriste. Svaka se tehnološka novotarija može iskoristiti i na pozitivan, i na destruktivan način. No, kao i kroz celu istoriju, uvek nadvladava onaj konstruktivniji deo stvarnosti i svet konstantno postaje pripitomljeniji, bolji... Posmatrajmo sve ovo na nivou procesa, na nivou dugotrajnog, neumoljivog procesa pozitivnih uticaja... Promene (u nijansama) koje uočavamo u ponašanju velikih, ali i malih sila, jeste produkt tog kretanja, u tom pravcu.
filvas filvas 17:20 21.11.2008

Re: Pripitomljavanje zveri

Svidja mi vera u progres covecanstva, i kao sto rekoh, u principu se slazem sa svim recenim, iako sam licno malo manji optimista.
filvas filvas 21:34 19.11.2008

Transkript?

Ovo nije u vezi sa temom, ali pre skoro tacno godinu dana Dejan Jovic je objavio prepis razgovora izmejdu Tita i Ce Gevare i tad je obecao da ce da objavi jos zanimljivih stvari. Bilo bi divno kada bismo opet imali prilike da procitamo nesto slicno.
Inner Party Inner Party 23:02 19.11.2008

Irak

Pa pre neki dan je odluceno da americka vojska ostaje u Iraku sledece 3 godine, sto znaci da ce oni tamo biti 2/3 Obaminog mandata. Dakle, pisi propalo sto se tice Obaminog prvog mandata, a da li ce biti drugog?!?!?

A posto ce Obama forsirati Avganistan, jasno je da ce se ta farsa sa ratom na dva fronta nastaviti...

49 41 49 41 15:31 20.11.2008

Zivi bili

pa "videli" - ako, je moguce to reci za politicku arenu; sa mnogim dimnim zavesama, petardama i "izjavama"- za medije i "narod".

Svi izvozi koji idu iz Brazila - kafa, junetina, zitarice, verovatno i biogorivo, ... se krecu u rasponu 20 - 28 miliona tona/godisnje. Avioni EMBRAR, regionalnog tipa koji se proizvodi davno u Brazilu i postaje svetska MARKA.
To isto cini i Argentina; isti utabani put.

Prvo im je bilo da se ratosiljaju - dugova prema MMF-u; sto su i ucinile obe zemlje. Nisu duzne vise nista i ikome.

P.S.
Mi se jos uvek pozivamo i "cekamo"-oberucke da nam dodje i sta nam "nudi"-MMF?!?
Hrvatska je sa 1/5 stanovnistva 'premasila dug davno' od 25 milijardi dolara koji je imala cela bivsa SFRJ.
Srbija, "koraca" s licnim putem.

O, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i njihovoj buducoj Ekonomiji je i izlisno pricati.
Dejan Jović Dejan Jović 14:27 21.11.2008

Današnji izvještaj o svijetu u 2025.

... Evo i danas objavljenog izvještaja o mogućem svijetu u 2025 - ne razlikuje se puno od ovog bloga. Link je: http://news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/pdfs/21_11_08_2025_Global_Trends_Final_Report.pdf

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:58 21.11.2008

Re: Današnji izvještaj o svijetu u 2025.

Dejan J.
Evo i danas objavljenog izvještaja o mogućem svijetu u 2025


Kakav je vas utisak? Ne cini li vam se malo preoptimisticki glede Rusije? Do juce su mnogi ignorisali Rusiju u duzem buducem periodu.

Secam se da je Parag Khanna (Fellow at the New America Foundation and author of The Second World, forthcoming from Random House) pisao da ce se iskristalisati tri velesile: SAD, EU i Kina, ignorisuci Rusiju. On je u januaru ove godine pisao nesto kao:

The article is long and complex, but it argues that America’s “unipolar moment” is over. “Now,” writes Khanna, “rather than bestriding the globe, we are competing—and losing—in a geopolitical marketplace alongside the world’s other superpowers: the European Union and China. This is geopolitics in the 21st century: the new Big Three. Not Russia, an increasingly depopulated expanse run by Gazprom.gov; not an incoherent Islam embroiled in internal wars; and not India, lagging decades behind China in both development and strategic appetite. The Big Three make the rules—their own rules—without any one of them dominating. And the others are left to choose their suitors in this post-American world.”
49 41 49 41 21:12 22.11.2008

Re: Današnji izvještaj o svijetu u 2025.

vladimir petrovic
Dejan J.
Evo i danas objavljenog izvještaja o mogućem svijetu u 2025


Kakav je vas utisak? Ne cini li vam se malo preoptimisticki glede Rusije? Do juce su mnogi ignorisali Rusiju u duzem buducem periodu.

Secam se da je Parag Khanna (Fellow at the New America Foundation and author of The Second World, forthcoming from Random House) pisao da ce se iskristalisati tri velesile: SAD, EU i Kina, ignorisuci Rusiju. On je u januaru ove godine pisao nesto kao:

The article is long and complex, but it argues that America’s “unipolar moment” is over. “Now,” writes Khanna, “rather than bestriding the globe, we are competing—and losing—in a geopolitical marketplace alongside the world’s other superpowers: the European Union and China. This is geopolitics in the 21st century: the new Big Three. Not Russia, an increasingly depopulated expanse run by Gazprom.gov; not an incoherent Islam embroiled in internal wars; and not India, lagging decades behind China in both development and strategic appetite. The Big Three make the rules—their own rules—without any one of them dominating. And the others are left to choose their suitors in this post-American world.”
'

Davne '43 u Teheranu The Big Three se dogovorise; sta im valja raditi za sledecih 50 godina.
'89 se The Big Two dogovorise (bez treceg); sta im je raditi za dalje.
The Big One; uradi sta uradi.

Koja trojica ce biti sa medaljama na tronu; pitanje je sad?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana