Treba li nam "Životinjska farma"?

dragan016 RSS / 23.11.2008. u 16:30
 mobing.jpg
 
   Herojska grupa radnica fabrike „Kloting“ skupila je hrabrost da optuži gazde sa Kipra za nezakonito otpuštanje, verbalno maltretiranje, vredjanje, šikaniranje i prisiljavanje na prekovremeni rad. Moram da priznam da sam se nekako obradovao kada sam čuo da je neko iz ovog pičvajza od grada progovorio o tome, pa makar i ne bio u pravu. Šikaniranje na radnom mestu, javna je tajna, a možda se baš dešava tebi ili tvom komšiji, bratu ili čak i ujni, o kojoj niko nije govorio do sada. Niko nije imao onu stvar, ili su zaista bili retki takvi slučajevi koji se zasigurno više i ne pamte, da kaže kako ga gazda zloostavlja ponižavajući njegov rad i trud – u najmanju ruku, strepeći i plašeći se da ako zucne zbog toga ne izgubi posao.
   Pričao mi jedan prijatelj koji je radio u ispostavi jedne velike firme ovde u Leskovcu, kako je za tri godine morao da potpisuje tri različita ugovora o radu, a da mu nije bilo dozvoljeno da pročita ni jedan. Poruka šefova i direktora je bila: „potpiši bez čitanja, ako nećeš dobro znaš gde je kapija, ima ko hoće“! Kada j epokušao da se pobuni protiv toga kolege su ga optužile za huškanje. Govorile su mu da oni to ne žele da rade jer im je potreban svaki dinar da bi prehranili svoje porodice, pa da bi bolje bilo i njemu da ćuti. Jadnik je povio šipke i slepački potpisao radni ugovor i ne znajući svoja prava. Jadnik, ili srećnik, bar je nešto potpisao. Mnogo je onih koji rade na crno.
   A slušam skoro kako na našim lokalnim televizijama javljaju da prosečna plata u našem okrugu sa obevazama i doprinosima iznosi nešto preko 30.000 dinara. Međutim, niko od kolega se nije setio da ovom jadnom narodu, koji se čudom čudi, a možda se i ne čudi više, napomene kako u taj prosek ulaze samo plate prijavljenih radnika, kao i plate doktora, profesora, sudija, direktora javnih preduzeća... A gde je preko 10.000 radnika rade na crno? Gde su jadni crnjaci koji primaju i po 8.000 mesečno (recimo, kod Kineza). Ma to je nebitno. To se zna. To se podrazumeva!
   Ove „Orleanke“ iz „Klotinga“ baš imaju muda! I onda se nađe neko na jednom od leskovačkih foruma koji se potpisuje kao Goran da pametuje o „radničkom znoju“ koji me iznervira tako da mi dođe da ga napucam komentarišući ovako: „Kome se radi njega ne trebas pitati"hajde na posao".Das mu 200 evra plate-kaze "necu ispod 500".Das mu 500 evra plate kaze "necu ispod1000". Ovaj „pametnjak“ mora da je neki Gazda. A problem naših Gazdurina je taj što izgleda zaista ne znaju da pravi radnik ćuti, radi i ne buni se. Nažalost! Ćifte dižu dokoličari i uvlakuše. Oni su večito nezadovoljni. Ali naše Gazde očigledno nisu čitali „Životinjsku farmu“. Zato se i ne plaše da slučajno ne prođu kao svinje u noveli Đžorđža Orvela.
   Najgore jeto što i oni seru o takozvanom Mobingu. Znaju li uopšte šta je to? Takozvani Mobing, odavno je stigao u Srbiju. I dok se na severu naše zemlje polako iskorenjuje, ovde u našem Pičvajzu je u cvetu razvoja! Sve bahatije ponašanje vlasnika privatnih preduzeća prema zaposlenima, seksualno uznemiravanje, ignorisanje, ismevanje, zakidanje na zaradi je postalo kao dobar dan! Najgore je to što još uvek nije usvojen poseban zakon protiv ove pojave. Prvi korak da se mobing prepozna, ali je problem u tome što dosta ljudi još ne zna da on uopšte postoji. Iz tog razloga, potrebno je više govoriti o toj pojavi.

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana