Otvoreno pismo gospodinu Đilasu

constrictoria92 RSS / 26.11.2008. u 11:01

 

Dragi moji blogodrugari & blogokoolege,

 'Centar za integraciju mladih' je poslao danas otvoreno pismo gospodinu Đilasu.

Pismo u celosti prenosim ovde:

 

 
"Gradonačelniku Beograda                                                               U Beogradu, 26. novembra 2008.

gospodinu Draganu Đilasu

OTVORENO PISMO

 

Poštovani gospodine Gradonačelniče,

Uvažavajući Vašu brigu koju ste pokazali u praksi kada su u pitanju deca koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i/ili potiču iz marginalizovanih grupa i veoma siromašnih slojeva društva, molimo Vas da se lično zauzmete da se slučaj trajnog rešenja pitanja finansiranja Svratišta za decu uključenu u život i/ili rad na ulici reši pozitivno. Uvereni smo da ste kao lider tima koji rukovodi Beogradom spremni da svima ukažete na prioritete, pa tako i Gradskom sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu na čijem se čelu nalazi gospodin Vladan Đukić.

Podsećamo Vas da su aktivnosti naše nevladine organizacije Centar za integraciju mladih (CIM) četiri godine usmerene upravo na rad sa ugroženom populacijom "dece ulice". CIM je u partnerstvu sa Gradskim centrom za socijalni rad prošle godine pokrenuo uslugu Svratišta (u projektnom okviru), uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike, Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu i međunarodnih organizacija.

Vaš prethodnik, v.d. Gradonačelnika gospodin Zoran Alimpić, organizovao je i donatorsko veče u Skupštini Grada u junu mesecu ove godine sa ciljem uključivanja privrednika iz Beograda za pomoć Svratištu, što je jedan od primera pozitivnog iskustva u saradnji sa gradom Beogradom.

Takođe Vas podsećamo da je Grad Beograd, odnosno gore pomenuti sekretarijat, kada je na njegovom čelu bila gospođa Ljiljana Jovčić, sada članica gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu, obezbedio prostor i dao ga na korišćenje programu Svratišta na period od godinu dana (zaključno sa 09. 05. 2009.), sa mogućnošću produžetka.

Istovremeno sa aktivnostima koje smo zajedno sprovodili, dogovarali smo se i o modelima integracije Svratišta u postojeći sistem usluga koji nudi grad Beograd i bili pred finalizacijom dogovora. Međutim, usledili su lokalni izbori na kojima su građani Beograda jasno iskazali da su za Beograd, kao evropsku metropolu i grad solidarnosti. Došlo je do kadrovskih promena u sekretarijatima, što na žalost u Srbiji i dalje znači poteškoće kada je u pitanju kontinuitet komunikacije sa institucijama.

Želimo da nastavimo i sa Vašom administracijom zajednički rad za dobrobit naših najmlađih i najugroženijih sugrađana, a imajući u vidu Vaše humanitarne aktivnosti, uvereni smo da možemo saradnju podići na još viši nivo.

Upravo stoga, bili smo neprijatno iznenađeni dopisom od 3. novembra 2008, u kome nas gradski sekretar Vladan Đukić, pozivajući se na sastanak koji smo obavili sa njim i dokumentaciju koju smo mu podneli, obaveštava da "praksa ovog Sekretarijata nije da naručuje usluge jer u postojećem sistemu neposredne socijalne zaštite postoji ustanova koja se bavi zaštitom dece ulice."1

Jeste tačno da takva ustanova postoji, ali je takođe tačno da je zarad sveobuhvatnije i efikasnije zaštite te dece, kao i izuzetne kompleksnosti i osetljivosti tog pitanja, neophodno razvijati dodatne usluge koje će biti usmerene upravo ka direktnom rešavanju konkretnih problema te dece.

Preporuke Komiteta za prava deteta, kao i zaključci Evaluacije rezultata Svratišta2 su usmerene ka podršci programima koji u skladu sa karakteristikama "dece ulice" i takođe u skladu sa međunarodnim dokumentima, a pre svega Konvenciji o pravima deteta. Principi postupnosti u radu, dobrovoljnosti u pristupu i dečije participacije čine temelj programa Svratišta.

Pitamo Vas Gradonačelniče, da li je moguće da su se pravci razvijanja strategije sistema socijalne zaštite i usluga koje se pružaju, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, promenile u tako kratkom vremenskom periodu? Da li je novi Statut Grada Beograda dokument koji treba da bude osnov za dobrobit svih Beograđana ili će njegova načela ostati slovo na hartiji?

Obaveštavamo Vas da Svratište svakoga dana poseti do 35 dece, kao i da je do današnjeg dana usluge Svratišta koristilo 243 maloletnika/ca. Takođe, terenski radnici Centra za integraciju mladih svake nedelje identifikuju novu decu koja su uključena u život i/ili rad na ulicama našeg grada.

Da li ovaj broj dovoljno govori o potrebi postojanja Svratišta i da li je uopšte moralno govoriti o brojevima ako znamo da i jedno dete koje dolazi sada u Svratište neće imati više mesto u kome će moći bar da se ugreje?

Ubeđeni smo da na ova pitanja imamo isti odgovor. Zima je već tu. Apelujemo na Vas da budemo brzi. Svratište je potrebno. Njima.

Za Centar za integraciju mladih,

Milica Đorđević, predsednica Upravnog odbora"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iskreno se nadam da će sav naš napor da urodi plodom i da ćemo sačuvati Svratište...

Još jednom bih se zahvalila svim potpisnicima peticije i svima koji podržavaju ovu akciju.

Hvala puno i blogokolegama koji su svojim tekstovima stali uz Svratiste.

 

Potpise za peticiju možete slati na:

cim.kancelarija@gmail.com

 

Novčani dinarski prilog možete uplatiti na račun u Komercijalnoj banci:

205-127261-97

 

Za devizne uplate kontaktirajte CIM na:

cim.kancelarija@gmail.com  

 

Sms prilog (važi za Telekom) u vrednosti od 25,00 din možete poslati na broj:

1019 

 

I najbitnije:

Ova deca nisu izabrala da žive na ulici.
Tu su ostavljena.
Preživljavaju praznih stomaka, bez ljubavi.
Ne idu u školu i nikada nisu bila kod lekara.
Odrastaju pre nego što postanu deca.
Potrebno je malo dobre volje da se njihov žvot
promeni na bolje.


UKLJUČITE SE!

 

 

 



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Anjale Anjale 11:19 26.11.2008

...

Iskreno se nadam da će sav naš napor da urodi plodom i da ćemo sačuvati Svratište...


Ja sam sigurna da će sve ovo uroditi plodim.

Ne želim da verujem da postoje osobe koje će ostati ravnodušne prema ovakvom probelmu
vracarac92 vracarac92 11:23 26.11.2008

Re: ...

Ja sam sigurna da će sve ovo uroditi plodim.
Držim palčeve!
mikimedic mikimedic 11:35 26.11.2008

Re: ...

Ajde sad da me napljujete svi redom:

nisam ravnodusan, ali:

- nisam za akciju skupljanja dobrovoljnih priloga u ovakvu svrhu.
- jesam za sistemsko resenje problema, uvodjenjem posebne takse u tu svrhu.
Anjale Anjale 11:37 26.11.2008

Re: ...

Ajde sad da me napljujete svi redom:



Evo ja neću da te napljujem

Mislim da je suština akcije trajno rešenje ovog problema
mikimedic mikimedic 11:41 26.11.2008

Re: ...

Mislim da je suština akcije trajno rešenje ovog problema


Mislim da problem nece biti resen trajnim finansiranjem svratista. Problem ce biti resen kada svi domovi budu imali dovoljan kapacitet da prime svu nezbrinutu decu i omoguce im normalan zivot i skolovanje, naravno koliko je to moguce. O tome pricam. Ovo sto radi svratiste je za svaku pohvalu, ali daleko od toga da je dovoljno. Ovaj problem ne moze resiti NGO, a ne vidim da idemo iole dalje od resenja problema finansiranja NGO Svratiste.
Na primer -- ono sto radi Krugolina sa Ministarstvom zdravlja zaista vodi ka sistemskom resenju problema.

Hoce li trajno resenje biti uvodjenje posebne takse (bar u gradu) za nalazenje stalnog smestaja i brige nezbrinutoj deci?
constrictoria92 constrictoria92 12:04 26.11.2008

Re: ...

Miki,

ne shvatam te pogresno. Poenta price jeste da se drzava zauzme za bolji tretman i savremenije metode i bolje uslove smestaja za svu nezbrinutu decu...
Medjutim, sadasnji prioritet jeste da se ocuva Svratiste... Kada ga sacuvamo, idemo dalje.
I CIM zeli da se drzava ukljuci u trajno resenje problema koje se ne tice samo DeceUlice, vec dece uopste.
Znaci, razmisljamo u istom pravcu, samo je sada Svratiste prioritet, jer se jedino u njemu radi sa decom na savremeni nacin, a i Svratiste jedino podrzava terenski rad.
constrictoria92 constrictoria92 12:11 26.11.2008

Re: ...

Ne želim da verujem da postoje osobe koje će ostati ravnodušne prema ovakvom probelmu


Slazem se sa tobom...
behemot123 behemot123 12:44 26.11.2008

Re: ...

To sam i ja hteo da kazem pre neki dan, samo je ispalo malo grublje... svaka NGO iskljucivo zivi od donacija, ali u jednom trenutku donacije presuse, sto je slucaj i sa CIMOM. Onda gradjani treba da doniraju sto je sasvim u redu. Medjutim, gradjani vec obilato doniraju budzet grada i dzepove raznih privrednika i to jeste prava adresa na koju se treba obracati, ako zaista zelite da trajno pomognete deci. Svaka donacija, bila ona od shvedske vlade ili iz dobrovoljnih priloga Srba je PRIVREMENA. Apsolutno se slazem da sistem mora da resava ovaj problem, kako god on (sistem) bio. A, na zalost, ne valja nista.
svecedabudeuredu svecedabudeuredu 13:57 26.11.2008

Re: ...

Dragi svi,

rasprava je tacna. Nevladin sektor je do sada funkcionisao najvise tako sto bi medjunarodne fondacije ili dobrovoljni prilozi bili ti koji bi finanirali realizaciju projekata. Medjutim moram da nas podsetim da nevladin sektor postoji da bi pruzio podrsku sistemu tako sto bi ukazao na probleme, dao predloge za prevazilazenje istih, pokrenuo inicijative kao i realizovao programe/ usluge u onim oblastima gde to nije sistemski reseno.

Nevladine organizacije postoje u citavom svetu, i nije jedino 'sistemsko resenje' institucionalizovati usluge tako sto ce postati TRAJNO I ZAUVEK zacementirane da budu deo drzave. Naime- Ideja i Cilj je da
1 . korisnici dobiju najkvalitetnije
2. da se omoguci 'fer prostor' za razlicite organizacije koje realizuju uslugu da apliciraju fondovima sistema
3. da vlast/ uprava budu ukljuceni u proces realizacije (evaluacije, supervizije..)
4. da korisnici budu konsultovani

Dakle, narucivanje usluge sa nevladinim sektorom predpostavlja da grad sistemski pravi prostor za takvu vrstu saradnje/ finaniranja i na taj nacin dalje raspisuje konkurs na koji se prijave organizacije sa svojim programima, standardima, aktivnostima, budgetima.. Grad/ lokal bira sa kim ce saradjivati, na koliko ce se potpisati ugovor, na koliko ce se revidirati, obnavljati....

Dakle to znaci da smo/ da je program fleksibilan i da moze da odgovori na potrebe korisnika, da stalno unapredjujemo kvalitet usluge. A ne da se 'zacementiramo'.

Dakle nevladin sektor (koji tako lose zvuci jer nosi sa sobom los predznak iz 90ih..) moze da bude realizator usluge, i to jeste sistemsko resenje, onda kada GRAD ODLUCI DA JE POTREBA DA POSTOJI SVRATISTE, da je to prioritet, i DA POSTOJI budzetska linija iz koje se svake godine predvidja finansiranje. A ko ce biti finaniran zavisi od kvaliteta onih koji su prijavili program!

Takodje slazem se da donacije gradjana nisu trajno resenje, ali jesu model na koji se programi podrzavaju sirom sveta. Ono sto mi pokusavamo jeste da gradjani ucestvuju u podrsci na razlicite nacine, volontiranje, donacije garderobe... evo upravo i pokretanjem ovakvih inicijativa!

Dobro, to je za sada, tu sam!
Milica
mariopan mariopan 17:25 26.11.2008

Re: ...

mikimedic
Mislim da je suština akcije trajno rešenje ovog problema


Mislim da problem nece biti resen trajnim finansiranjem svratista. Problem ce biti resen kada svi domovi budu imali dovoljan kapacitet da prime svu nezbrinutu decu i omoguce im normalan zivot i skolovanje, naravno koliko je to moguce. O tome pricam. Ovo sto radi svratiste je za svaku pohvalu, ali daleko od toga da je dovoljno. Ovaj problem ne moze resiti NGO, a ne vidim da idemo iole dalje od resenja problema finansiranja NGO Svratiste.
Na primer -- ono sto radi Krugolina sa Ministarstvom zdravlja zaista vodi ka sistemskom resenju problema.

Hoce li trajno resenje biti uvodjenje posebne takse (bar u gradu) za nalazenje stalnog smestaja i brige nezbrinutoj deci?

Evo ja
Iz prve ruke da ti kazem zasto domovi nisu dobra mesta..e sad ide jedno ALI....ali moraju da postoje.

Domovi su prva pomoc i treba da postoje samo za to da se negde smeste deca koja nemaju roditelje i dok im se ne nadje TRAJAN SMESTAJ. Dolazak u dom je izuzetno traumatican za dete koje je zivelo sa roditeljima bez obzira na to koliko su bili siromasni , ali to dete ipak lakse prihvati red u domu od deteta koje je zivelo po vucijim pravilima ulice, koje nikada nije socijalizovano niti je ikada imalo stalno mesto boravka ili trajan smestaj , nista kod njih nije bilo trajno osim bede.

Trajan smestaj za bilo koje dete bi morao biti u porodicama hranitelja ili usvojitelja...maglasak je na PORODICAMA.samo porodice mogu detetu da pruze pravu sliku zivota kakav jeste u domovima je ta slika lazna i veoma stetna za decu , oni izlaze potpuno nespremni za zivot , do tada zasticeni , na ulicu izlaze sa znanjem deteta od sedam ili deset godina , koliko su imali kada su dolazili u dom , znaci ne nauce nista a baceni su u zivot iz sve snage, i cesto propadnu posel izlaska jer ne mogu da se snadju u stvarnom svetu. Tek koju godinu unazad se daje podrska i deci koja izadju iz doma ali tu podsku ne dobijaju svi.

Ova deca beze iz domova i opet su na ulicama . Njih nece zadrzati nijedan dom. Ma koliki kapaciteti tih domova bili, tamo vlada disciplina, deca ustaju na vreme, spremaju svoje krevete, doruckuju , rade domace zadatke i idu u skolu, dolaze iz skole, veceraju i idu na spavanje i tako svaki dan dan za danom do punoletstva.

Ova deca sve to ne mogu da prihvate odmah i odjednom. Bili su slobodni, ustajali kada su se probudili, jeli kada su imali, u skolu nisu isli, krevete nisu imali, odecu takodje , zube nisu prali,slusali su samo sebe a sada MORAJU da slusaju vaspitace , a sve sto MORAJU njima je sasvim strano.

Ova Svratista su karika koja nedostaje da se ta deca priviknu na uredan zivot ali dobrovoljno,da stignu polako do reda rada i discipline ali sve na bazi dobrovoljnosti. Oni ce doci kada budu gladni i prozebli, neko ce sa njima da razgovara i da im predlaze sve sto je dobro za njih , recimo bas smestaj u neki dom , odlazak u skolu a ne na ulicu i td...ali ce ostaviti tom detetu pravo da sam odluci da li zeli takav uredjen zivot. i TEK TADA kada dete zeli , dakle samo je odlucilo, onda ga udomlajvaju i tada ta deca NE BEZE.

Upravo zato su ova Svratista potrebna i moraju da postoje. Da bi prelaz ka uredjenom zivotu za tu decu bio bezbolan.I dobrovoljan. Nista se na silu ne moze pa se deci pristupa onako kako je jedino moguce.

Imas dobru nameru ali tu decu ja znam malo bolje , jer mnogi su bas iz domova pobegli pa zato i jesu na ulici.
margos margos 04:09 27.11.2008

Re: ...

Mariopan, hvala ti još jednom .:))))

NVO rade preko projekata i donacija - ali su često daleko ispred državnih institucija po programima, fleksibilnosti i terenskom radu. I zato je više nego važno zadržati i trajno rešiti finansiranje ovog svratišta - jer tu očigledno rade ljudi sa iskustvom, uskostručni i specijalizovani za BAŠ TU decu (a Mariopan je objasnila važnost svratišta).

I ono zbog čega prekid rada ne sme da se dopusti - jeste to da su oni uspeli da pridobiju poverenje dece (radom i samo radom) i ukoliko bi se to poverenje izgubilo - ne bi se moglo nikada povratiti, ma koliko sistemsko rešenje bilo pametno i humano. Osim toga, za sistemska rešenja je potrebno vreme - a ovaj Centar VEĆ radi.
mariopan mariopan 20:43 27.11.2008

Re: ...

margos
Mariopan, hvala ti još jednom .:))))

NVO rade preko projekata i donacija - ali su često daleko ispred državnih institucija po programima, fleksibilnosti i terenskom radu. I zato je više nego važno zadržati i trajno rešiti finansiranje ovog svratišta - jer tu očigledno rade ljudi sa iskustvom, uskostručni i specijalizovani za BAŠ TU decu (a Mariopan je objasnila važnost svratišta).

I ono zbog čega prekid rada ne sme da se dopusti - jeste to da su oni uspeli da pridobiju poverenje dece (radom i samo radom) i ukoliko bi se to poverenje izgubilo - ne bi se moglo nikada povratiti, ma koliko sistemsko rešenje bilo pametno i humano. Osim toga, za sistemska rešenja je potrebno vreme - a ovaj Centar VEĆ radi.

Upravo TO.
Eto ja numem kratko a ti ga bas tacno i jezgrovito sroci , hvala ti. Evo ja opet dosla da vidim da li se nesto uradilo...nemamo vremena na bacanje .
malasneki malasneki 11:26 26.11.2008

Znam

da cemo uspeti!
lajko_trinidad lajko_trinidad 11:40 26.11.2008

"Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Đilas je 1 super lik i sigurni smo da će pronaći način da pomogne Svratištu.

constrictoria92 constrictoria92 12:08 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Ja znam da GradBeograd ima puno problema i da Gradonachelnik ne moze da bude svuda istovremeno (osim ako ne iznadjemo nachin da ga kloniramo).
Gradjanska inicijativa postoji da bi ukazala na najurgentnije probleme za resavanje.
Ubedjena sam da GradBeograd i Gradonachelnik imaju dobru volju i da ce uraditi sve sto je u njihovoj moci da se problem resi na obostrano zadovoljstvo.

Telenor nema servis za podrsku ovoj akciji.
Medjutim, novac se moze uplatiti na racun u Komercijalnoj banci...

ivana23 ivana23 12:14 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

lajko_trinidad
Dajte neki broj za prilog sa 063 ako ima.

Imas valjda u svom okruzenju nekoga sa mobilnim 064, pa mu uplati/daj 100 din. za 4 poruke.
Jednostavno.
edi-va edi-va 13:23 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

ivana23
lajko_trinidad
Dajte neki broj za prilog sa 063 ako ima.

Imas valjda u svom okruzenju nekoga sa mobilnim 064, pa mu uplati/daj 100 din. za 4 poruke.
Jednostavno.


:)))))))

A kome ja da dam 100 dinara?

Problem je sto su za uplate iz inostranstva potrebni podaci o tzv. IBAN-u (international bank account number), tako da ne bi bilo loshe da se i to iskopa i postavi, tj. edituje.
scabies scabies 13:55 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačeln

Ja znam da GradBeograd ima puno problema i da Gradonachelnik ne moze da bude svuda istovremeno

Sve je to istina, ali ne bih ja da ga previse pravdamo. Gradonacelnik nije biran direktno na poslednjim izborima, glasalo se za stranke (a to kakve su se posle koalicije pravile je neka druga prica). I nije njegov posao da resava sve probleme, zbog toga postoje toliki funkcioneri. A i smatram da je i on (da budemo iskreni, malo, sve je to pomalo i cena koalicije) odgovoran ako se okruzio pogrsnim (nesposobnim) ljudima.
Ja se samo zalazem za "ukidanje" bolecivosti prema Funkcionerima (i ovde, i kod Krugoline na blogu, a i privatno). Nije da im je lako, ali oni su izabrani (a sami su birali da budu birani) da obavljaju neke poslove. Dok mogu, kad ne budu mogli, neka to prepuste drugima.
Kazezoze Kazezoze 13:58 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

lajko_trinidad
Đilas je 1 super lik i sigurni smo da će pronaći način da pomogne Svratištu.


je bash, toliko je super lik da se nije josh ni oglasio ovde, a svi znamo da je registrovan kao bloger.
4krofnica 4krofnica 15:00 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

a VIP?
(mislim na 060,061 i sta jos ima)
constrictoria92 constrictoria92 15:02 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Problem je sto su za uplate iz inostranstva potrebni podaci o tzv. IBAN-u (international bank account number), tako da ne bi bilo loshe da se i to iskopa i postavi, tj. edituje.


Edi,

za uplate iz inozemstva kontaktiraj cure na:

cim.kancelarija@gmail.com

One ce te obavestiti kako da uplatis (malo je komplikovana procedura za uplate iz inostranstva, narocito za NVO...).

Hvala na podrsci!

constrictoria92 constrictoria92 15:03 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

a VIP?


Jok...
Supermod Supermod 15:04 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Kazezoze

lajko_trinidad
Đilas je 1 super lik i sigurni smo da će pronaći način da pomogne Svratištu.


je bash, toliko je super lik da se nije josh ni oglasio ovde, a svi znamo da je registrovan kao bloger.


Nije tačno da je Dragan Đilas registrovan kao bloger. Ne možete tvrditi da "svi znamo" jer to nije istina.
4krofnica 4krofnica 15:10 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

a sta treba da se uradi da se odradi takav ugovor?
nije valjda to nesto komplikovano..
nemogu da zamislim nijednu firmu koja bi to (smela) da odbije.
Ivana (genijalna ofkors) je u pravu da mozes preko drugih mreza da se pruzis ali zasto da neolaksamo svakom posao.
te donacije su stvarno dobre na krace staze, kao sto pijes lek samo kad te boli, tako ces razmisljati o necemu dogod te neko bombarduje sa informacijama, posle zaboravis i padne u vodu.
odlicna inicijativa, nemozes odpocetka da izadjes pred ministra i da trazis daj od putarine 5%!

pritisak i bice nesto
mic po mic
mikimedic mikimedic 15:19 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

:)))))))

A kome ja da dam 100 dinara?

Problem je sto su za uplate iz inostranstva potrebni podaci o tzv. IBAN-u (international bank account number), tako da ne bi bilo loshe da se i to iskopa i postavi, tj. edituje.


pa zamoli nekog da ti kupi prepaid 063 pa otvori portal na telenor.co.yu i salji sms preko weba.
edi-va edi-va 16:05 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

mikimedic
:)))))))

A kome ja da dam 100 dinara?

Problem je sto su za uplate iz inostranstva potrebni podaci o tzv. IBAN-u (international bank account number), tako da ne bi bilo loshe da se i to iskopa i postavi, tj. edituje.


pa zamoli nekog da ti kupi prepaid 063 pa otvori portal na telenor.co.yu i salji sms preko weba.


Zasto jednostavno kad moze i komplikovano?
Koliko puta sam ovde na blogu videla IBAN broj, kod slichnih akcija. Ispod broja rachuna za uplatu je stajao i IBAN broj. Ok, mogu ja da poshaljem mejl i da mi jave IBAN broj, ali je svakako lakshe da se taj broj ovde dopishe, nego da sad svi iz inostranstva pishu mejlove da pitaju kako da uplate. Konstruktivan predlog, nista vise.
svecedabudeuredu svecedabudeuredu 16:47 26.11.2008

uplate iz inostranstva- Svratiste

Dragi prijatelji,

vidim da se interesujete kako da posaljete novac Svratistu iz inostranstva i pre svega vam hvala sto mislite na Svratiste sa raznih strana sveta!

Sto se uplata tice, nama Komercijalna banka (sa kojom imamo potpisan ugovor) trazi kopiju ugovor sa donatorom, za svaki devizni priliv novca, te bih vas zamolila da nam se pojedinacno javljate na cim.kancelarija@gmail.com kako bismo se sa svakim posebno dogovorili o ugovoru, slanju ugovora nazad u Srbiju, i dali dalje instrukcije za uplatu. Vec nam se dogodilo da su 2 osobe zelele da posalju novac, pa su poslale, ali nisu nam prosledile ugovor, te je to bila komplikacija.

Zato toliko price o slanju novca iz inostranstva!

Tu sam, Milica


edi-va edi-va 16:52 26.11.2008

Re: mesto "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

edi-va
mikimedic
:)))))))

A kome ja da dam 100 dinara?

Problem je sto su za uplate iz inostranstva potrebni podaci o tzv. IBAN-u (international bank account number), tako da ne bi bilo loshe da se i to iskopa i postavi, tj. edituje.


pa zamoli nekog da ti kupi prepaid 063 pa otvori portal na telenor.co.yu i salji sms preko weba.


Zasto jednostavno kad moze i komplikovano?
Koliko puta sam ovde na blogu videla IBAN broj, kod slichnih akcija. Ispod broja rachuna za uplatu je stajao i IBAN broj. Ok, mogu ja da poshaljem mejl i da mi jave IBAN broj, ali je svakako lakshe da se taj broj ovde dopishe, nego da sad svi iz inostranstva pishu mejlove da pitaju kako da uplate. Konstruktivan predlog, nista vise.


Dobila sam odgovor, jeste malo komplikovanije nego sto sam do sada vidjala. Moram da potpishem ugovor o donaciji kako bi pare bile prebacene CIM-u. Svakako vazi sto sam prvo napisala: Zasto jednostavno kad moze i komplikovano. Ne prebacujem CIM-u vec administraciji banke koja stvar moze da olaksa tako sto ce da dostavi IBAN i naziv akcije ... al' da ne ispadne da trazim dlaku u jajetu ... neka bude i komplikovano.
Kazezoze Kazezoze 17:44 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Supermod
Nije tačno da je Dragan Đilas registrovan kao bloger. Ne možete tvrditi da "svi znamo" jer to nije istina.

moguce da sam ga zamenio za nekog drugog politichara... meni su oni sva ista 'ovna, pa se ne trudim da im upamtim imena.
a ukoliko nije registrovan, uvek mozhe da se registruje i neshto konkretno odgovori, da ja nebih izmishljao njegove registracije:)
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:18 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

lajko_trinidad
Đilas je 1 super lik i sigurni smo da će pronaći način da pomogne Svratištu.


đilas nije super lik. reaguje samo na pritiske.
ali je svaka građanska inicijativa super.
nadam se da ova neće potrajati toliko dugo kao za parkić.
jer zima je i deca će se posmrzavati.
potpisujem peticiju!
tyson tyson 20:53 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Exitus Letalis
đilas nije super lik. reaguje samo na pritiske.

Ja recimo znam pouzdano da ovo nije tačno - kako da reaguje samo na pritiske tako i da nije OK lik. Znam za najmanje jedan slučaj da je ničim izazvan i ničim obavezan od svojih ličnih para do sada izdvojio najmanje 100.000 dolara za jedan 100% humanitaran poduhvat koji njemu ne donosi ama baš nikakvu korist, čak ni medijsku pažnju (jako mali broj ljudi je upoznat sa time). Čovek je bukvalno spasio jedan dečiji život, a i dalje se stara da je sa malim sve u redu, što je praćeno dodatnim 4-5cifrenim dolarskim iznosima.

Ako ništa drugo, videli smo ga kako utrčava u ledenu vodu da spašava čoveka (vidi ovde); to su trenuci kada se reaguje instinktivno, iskreno, a ne kalkulisano.


ali je svaka građanska inicijativa super.

Ni ovde se nećemo složiti. Ne može svaka građanska inicijativa biti "super". Na primer, da li su "super" sve one građanske inicijative - sve odreda pokrenute i podržane u dužem vremenskom periodu od strane prilično puno građana konkretnom akcijom i obraćanjima nadležnima - da se u njihovom komšiluku spreči izgradnja stanova za Rome?
Koliko ljudi, toliko ćudi. Koliko ćudi, toliko potencijalnih građanskih inicijativa.




Exitus Letalis Exitus Letalis 22:44 26.11.2008

Re: "Poštovani gospodine Gradonačelniče"

Ja recimo znam pouzdano da ovo nije tačno

taj primer ništa ne dokazuje.
Ni ovde se nećemo složiti. Ne može svaka građanska inicijativa biti "super". Na primer, da li su "super" sve one građanske inicijative - sve odreda pokrenute i podržane u dužem vremenskom periodu od strane prilično puno građana konkretnom akcijom i obraćanjima nadležnima - da se u njihovom komšiluku spreči izgradnja stanova za Rome?

ovo nije građanska incijativa nego čist rasizam.
a osim toga, gde je đilas sada , ako onda nije bio gradonačelnik,da kaže ovim u ovči što neće "cigan mahalu" među belcima - ko vas bre pita, ako nećete, selite se vi!

nemoj da preteruješ. nije super lik, nego super voli vlas' i lovu.

p.s. i ovo odbijanje da primi hrvatskog ambasadora koji se najavio da dođe u oproštajnu posetu, stvarno je potez super lika. nema šta.
gorio92 gorio92 14:38 26.11.2008

Samo napred

Constrictoria i Milice, verujem da će ova akcija uspeti, ovo pismo je dobar korak ka trajnom rešenju za Svratište.
Ja nisam iz Beograda ali želim da ovo uspe, da ljudi spoznaju da se vlast može naterati da vrši svoju dužnost.
Deca moraju biti briga vlasti,stalno i pre svega ostalog.
Pozdrav.
svecedabudeuredu svecedabudeuredu 14:49 26.11.2008

Re: Samo napred

i ja se nadam, hvala hvala hvala!
a to da deca moraju biti briga stalno i pre ostalog i tu se slazem!
hvala sto ucestvujete <3
m
constrictoria92 constrictoria92 15:00 26.11.2008

Re: Samo napred

a to da deca moraju biti briga stalno i pre ostalog i tu se slazem!


Apsolutno tacno!

Gorio,
hvala ti!
dali76 dali76 15:30 26.11.2008

sretno

Iako daleko opet uz vas
Dali
constrictoria92 constrictoria92 19:03 26.11.2008

Re: sretno

Hvala najlepse!

sentinel26 sentinel26 16:45 26.11.2008

Nije prvi put

da je Svratište tema i predmet interesovanja i to iz istog razloga.

Prozivajte
- gradonačelnika,
- rukovodioca odgovarajućeg sekretarijata,
- ministra Ljajića,
- njegovog pomoćnika.

Ove prve pitajte da li da dovedete djecu nedje na otvaranje deonice puta ?

Ove druge pitajte da li će se postarati više za tu djecu ako im neko kupi karte za Sheveningen, jer je on najviše vremena posvetio pacijentima tamošnjeg internata ( "Svratišta" ).
Ako im posveti bar toliko vremena - biće sasvim dovoljno.

Gospodin se do sada brzometno odazivao kada neko objavi vijest o nekom nemilom dogadjaju u nekoj ustanovi.

U ovom slučaju od peticije bolje dejstvo će da ima, "Informacija" u jednom sredstvu informisanja (svakodnevno) o tome da - "Još nije riješeno pitanje Svratišta" - to će da shvate kao direktnu prozivku i moraće da reaguju.

Poz.
nesha92 nesha92 17:29 26.11.2008

ako ce ovo da pomogne

evo slazem se u potpusnosti da Djilas treba da pomogne makar iskoristio to u licnu promociju.


dzudi dzudi 17:39 26.11.2008

Odlično!

Pismo je odlično, i ja ću podržati ovu humanitarnu akciju za Svratište dece sa ulice u svom prvom, narednom tekstu.

Sve najbolje organizaciji i puno uspeha i sreće...
dragonKa dragonKa 18:14 26.11.2008

Pokušavam

da guglujem republichkog ombudsmana za decu, koji bi bio josh jedna referentna adresa za trazhenje pomoci.
ako neko uspe nek javi.
odo na google
javljam

dragonKa dragonKa 18:21 26.11.2008

Re: Pokušavam

izgleda da ne postoji na nivou Srbije
mariopan mariopan 18:29 26.11.2008

Re: Pokušavam

dragonKa
izgleda da ne postoji na nivou Srbije

Mozda je u dubokoj ilegali ?
constrictoria92 constrictoria92 19:00 26.11.2008

Re: Odlično!

Dzudi,

hvala ti najlepse...
A za tebe jedno veliko

svecedabudeuredu svecedabudeuredu 19:06 26.11.2008

ombudsman

republicki ombudsman je gospodin sasha jankovic, a njegova koleginica koja je zaduzena za decu (imenovana je skoro) su bili u svratistu, sastanak je trajao par sati sa nama, nakon cega su apelovali na institucije sistema da reaguju, takodje smo ih obavestili kada smo dobili odgovor od sekretarijata, i rekli su da imamo punu podrsku. oni po nasem iskustvu jeste zainteresovan i zaista spremani da pomogne. samo on nema nikakvu izvrsnu vlast, a vec je poruku poslao gradu. kada smo bili na jednom od predhodnih sastanaka u gradu, lepo su nam kopirali clanak iz novina (meni se cini danas) kada je gospodin jankovic dao izjavu u vezi sa svratistem, i kada je pozvao na intervenciju sistema.
u ponedejlak cemo se videti sa njima jer se organizuje okrugli sto o zabrani telesnog kaznjavanja dece u porodici. ali ja se iskreno nadam da ce se nesto i pre ponedeljka dogoditi!
m.
malasneki malasneki 19:15 26.11.2008

Re: ombudsman

Danas sam dobila obecanje o pomoci u hrani, moram samo da sutra utanacim sta, kad i kako
Molim te javi mi na PP sta je bilo kod Ljilje.
debela.hladovina debela.hladovina 19:59 26.11.2008

Re: Odlično!

Peticiju potpisao.
Tekst napisao, samo je sakriven u potpalublju i nema linka. Cenzura, možda?
Akciju ću podržati na svaki način.

Puno sreće.
ivana23 ivana23 20:04 26.11.2008

Re: Odlično!

debela.hladovina
Peticiju potpisao.Tekst napisao, samo je sakriven u potpalublju i nema linka. Cenzura, možda?Akciju ću podržati na svaki način.Puno sreće.

Zasto cenzura? Sto nisi ovde linkovao?
MilutinM MilutinM 00:07 28.11.2008

Re: Odlično!

Evo linka na tekst Debele.Hladovine

Svratište, Grof Monte Krišto & Nedostatak novca...
sandyby sandyby 18:24 26.11.2008

Divni klinci i divne devojke

Da, divna decica u Svratistu i divne devojke koje rade sa njima i brinu se o njihovim potrebama.
To je prvi utisak koji sam ponela ,odlazeci malopre iz Svratista.Devojke koje se truda da od maloga naprave - mnogo, da im nista nije tesko, da se svesrdno bave svakim detetom...i, na drugoj starni klinci koji se takmice da budu bolji, vredniji, da pospreme za sobom, da zasluze dodatnu cokoladicu-nagradicu, i oni klinci koji pokazuju zelju za znanjem , za ucenjem, koji hoce u skolu u koju nisu nikada isli,koji uce slova, memorisu......ne bi li sutra naucili nesto vise, otisli neki korak dalje - od onoga gde oni nisu birali da ih zivot "smesti".

Slika za par sati provedenih u Svratistu je vise nego pozitivna,i nadam se , navijam, verujem, da ce i oni "gore" dovoljno dobro oslusnuti, dovoljno brzo se setiti da su ova deca njihova briga, jer su briga citave zajednice, a oni su se za nesto u toj zajednici kandidovali....oni, njihovi zamenici, pomocnici, ministri..ko god...ako nalaze da nisu u stanju da pomognu deci( A kome ce pre?zar deca nisu najpreca), onda im i nije mesto u foteljama koje su zauzeli.

Zelim da verujem - da ce cuti, da ce se brzo odazvati, da ce se uskoro videti ili barem nazreti resenje .
constrictoria92 constrictoria92 19:02 26.11.2008

Re: Divni klinci i divne devojke

Zelim da verujem - da ce cuti, da ce se brzo odazvati, da ce se uskoro videti ili barem nazreti resenje .


Resenje ne sme da se nazire!
Resenje mora da se nadje, mora da se nadje hitno i to:
iskljucivo resenje koje ce biti samo i samo u korist dece!
mirelarado mirelarado 21:14 26.11.2008

Re: Divni klinci i divne devojke

Resenje mora da se nadje, mora da se nadje hitno i to:
iskljucivo resenje koje ce biti samo i samo u korist dece!


Tako je, Constrictoria!
ipsi ipsi 21:10 26.11.2008

Simbolicna suma

uplacena i iz Republike Srpske

Preporuka, podrska, pozdrav.
constrictoria92 constrictoria92 22:04 26.11.2008

Re: Simbolicna suma

Hvala ti, Ispsi!

zajec zajec 22:38 26.11.2008

odgovor

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1331264
Среда, 26. новембар 2008.

Саопштење за медије Секретаријата за социјалну и дечју заштиту


Секретаријат за социјалну и дечју заштиту демантује наводе објављене у дневном листу „Правда” да је одбио даље финансирање Свратишта за децу с улице.

Секретаријат за социјалну и дечју заштиту нема никакав потписан уговор са невладином организацијом Центар за интеграцију младих. Постоји само протокол о сарадњи на основу којег је Град Београд издвојио 6.000.000 динара и оспособио монтажни објекат, иначе власништво републичког Завода за васпитање деце и омладине. Протокол је на снази до маја 2009. године и овај секретаријат нема намеру да га прекине.

Захтев за финансијским средствима може се остварити само учешћем на конкурсу друштвених и НВО које град расписује сваке године у децембру. Пројекти НВО које буде прихватила комисија Града Београда, а који су у складу са потребама Београда, биће финансирани из градског буџета.

Град Београд нема намеру да прекида протокол о сарадњи са НВО Центар за интеграцију младих док исти не истекне у мају 2009. године и не може унапред, пре конкурса и одлуке комисије, да одређује који ће пројекат невладиних организација бити прихваћен у 2009. години.

Пошто Град Београд има прихватилиште за децу и омладину у Булевару ослобођења 219, са прихватним станицама кроз које је ове године прошло више стотина деце, са стручним тимом педагога, психолога, васпитача и медицинског особља, деца са улице сигурно неће бити избачена. Она могу бити само преусмерена у потпуно истоветне установе чији је оснивач град.
----
Ovim odgovorom pokazuju spremnost. Sto se tice redovnog konkursa prvo treba naci vezu. Eto tako su na proslom od maja 2008.NVO Samohranim majkama odobrili projekat Dnevni boravak za stara lica. Ima li logike? Drugo, umesto NVO dali su donacije i Centrima za socijalni rad, dakle njihovim drzavnim organizacijama. Mozda gospodja Ljiljana Jovicic koja je donosila odluke koje ce projekte odobriti mislila da su Centri NVO. Kamo li srece da se tamo ljudi ponasaju kao u vecini nevladnih organizacija.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:51 26.11.2008

Re: odgovor

Пошто Град Београд има прихватилиште за децу и омладину у Булевару ослобођења 219, са прихватним станицама кроз које је ове године прошло више стотина деце, са стручним тимом педагога, психолога, васпитача и медицинског особља, деца са улице сигурно неће бити избачена. Она могу бити само преусмерена у потпуно истоветне установе чији је оснивач град.

zašto li se taj centar adaptirao ako neće da ga finansiraju?
kampanja?
super likovi?
dosta nam je super likova.
hoćemo normalne koji rade svoj posao.
a ne da se moljaka naokolo.
da li će doći vreme kada će doći i sami pitati šta treba?
tyson tyson 23:51 26.11.2008

Re: odgovor

zajec
Drugo, umesto NVO dali su donacije i Centrima za socijalni rad, dakle njihovim drzavnim organizacijama.

Koliko mogu da vidim u tekstu koji si citirao/la, konkurs se odnosi na nevladine i društvene organizacije; ti Centri dođu društvene organizacije.



zajec zajec 00:39 27.11.2008

Re: odgovor

Centri nisu drustvene organizacije nego drzavne institucije.
constrictoria92 constrictoria92 01:12 27.11.2008

Re: odgovor

Centri nisu drustvene organizacije nego drzavne institucije.


A dobili su donacije? Kako, ako su drzavne institucije?
Moze biti da sam gloopa, pa ne shvatam...
margos margos 04:25 27.11.2008

Re: odgovor

Пошто Град Београд има прихватилиште за децу и омладину у Булевару ослобођења 219, са прихватним станицама кроз које је ове године прошло више стотина деце, са стручним тимом педагога, психолога, васпитача и медицинског особља, деца са улице сигурно неће бити избачена. Она могу бити само преусмерена у потпуно истоветне установе чији је оснивач град.

Bilo bi dobro i da nam daju podatke koliko dece beži iz domova, pardon, Prihvatilišta i ostalih ''istovetnih ustanova''.
svecedabudeuredu svecedabudeuredu 07:25 27.11.2008

Neki komentar na saopstenje Sektretarijata

Kakvo pismo za dobro jutro...

-
Секретаријат за социјалну и дечју заштиту демантује наводе објављене у дневном листу „Правда” да је одбио даље финансирање Свратишта за децу с улице.

- meni je drago da smo objavili tekst koji su oni nama poslali, jer se tu vidi ko je sta rekao. Nakon dopisa koji je nama sekretarijat uputio, poslala sam mu dopis sa 4 JASNA PITANJA jer sam predhodno insistirala na sastanku, zbog ovakvog odgovora, ali on je rekao da nema vremena da se nadje sa nama, vec da mu faksom posaljemo sta zelimo da razgovaramo, pa ce nam on odgovoriti- elem, 4 pitanja da bismo pojasnili- 1. da li planira da finansira Svratiste 2. kako planira 3. ako ne planira zasto ne planira 4. kako CIM moze da bude podrska u gorenavedenim PREDPOSTAVLJENIM procesima.....
nakon toga nista.. nije nam odgovarao, trazili smo opet sastanak nista. poslali ta pitanja i dopis gradonacelniku da insistiramo na brzom odgovoru (JER SE BUDZET USVAJA OVIH DANA i ako zakasnimo..) nista.. sa kabinetom Krkobabica sam razgovarala pokusavajuci i sastanak i ili cajanku.. nije se imalo vremena za. poslednji put sam sa kabinetom Krkobabica razgovarala u ponedeljak..

Захтев за финансијским средствима може се остварити само учешћем на конкурсу друштвених и НВО које град расписује сваке године у децембру. Пројекти НВО које буде прихватила комисија Града Београда, а који су у складу са потребама Београда, биће финансирани из градског буџета.
- ovo je je potpuno ********* jer je taj novac premali za Svratiste. Mi smo juce sa gospodjom Jovcic razgovarli o budzetu, i na godisnjem nivou svratiste kosta oko 9.500.000,00 dinara (to su samo i jedino najosnovniji troskovi). na proslom konkursu gradskog sekretarijata, kada smo imali podrsku i razumevanje za program, nama je odobreno 400.000,00 dinara. Meni nikako nije jasno kako Sekretarijat tako menja teze- da oni nas mogu podrzati finansijski sa 400.000,00 dinara, ALI TIME NISU TRAJNO RESILI PROBLEM SVRATISTA A TO OD NJIH ZAHTEVAMO! Uf.. Ej bre dosli smo dotle da mi zahtevamo da oni preuzmu odgovornost za nesto sto OCIGLEDNO JESTE NJIHOVA ODGOVORNOST!
- Град Београд нема намеру да прекида протокол о сарадњи са НВО Центар за интеграцију младих док исти не истекне у мају 2009. године и не може унапред, пре конкурса и одлуке комисије, да одређује који ће пројекат невладиних организација бити прихваћен у 2009. години.
Sva sreca pa nece prekidati ugovor u januaru- sjajno, mi mozemo da svi sedimo u prostoru u Krfskoj do maja .. Ovim se Sekretarijat ne izjasnjava DA LI CE SE UGOVOR PRODUZITI, i da li ce Svratiste imati prostor OD maja.
Naravno da ne moze da zna da li ce se podrzati PROJEKAT za narednu godinu, o tome i ne govorimo, govorimo o TRAJNOJ stavci za narucivanje usluge, i svesti o tome da PRIORITET JESTE SVRATISTE. joj bree!
-Пошто Град Београд има прихватилиште за децу и омладину у Булевару ослобођења 219, са прихватним станицама кроз које је ове године прошло више стотина деце, са стручним тимом педагога, психолога, васпитача и медицинског особља, деца са улице сигурно неће бити избачена. Она могу бити само преусмерена у потпуно истоветне установе чији је оснивач град.
Ovo je tek ++++- ovo smo i objasnili u otvorenom pismu.

Ja cele nedelje razmisljam da se organizuje debata gde bismo mi javno razgovarali sa sekretarijatom. ili duel sa licno sekretarom... kako bismo se napokon razumeli. posto ovako svako malo izgleda da se iznova ne razumemo!!!
tu sam, milica

ps. spremnost naravno- KADA? kada se usvoji budzet, pa nam kazu zao nam je nema mesta u budzetu, a svi predhodni dogovori isli u pravcu toga da se napravi trajno resenje. spremnost kakva- da podrze deo programa?
to da je sekretarijat ulozio novac u adaptraciju- zahvaljujuci razumevanju gospodje jovcic, i pritisku medija u januaru...

ovde mi je pametnije da stanem,
m.




zajec zajec 10:40 27.11.2008

Re: odgovor

Ddobili su jednostavno zato sto nisu ispostovani kriterijumi da donacije mogu dobiti samo NVO i drustvene organizacije. Centri za socijalni rad sigurno ne spadaju u NVO niti drustvene organizacije.

No, to je tako kada se raspodeljuju sredstva iz budzeta namenjena pre svega NVO, pa se ona ustupe drugima. Onda "oni" kad prikazuju realizaciju budzeta prikazu kao dali NVO da bi se pokazali da postuju razne konevncije koje su potpisali od Saveta Evrope i sl. Jedan od uslova za pristup EU je i saradnja i dotiranje NVO iz budzeta. A to sto oni prikazuju lazne izvestaje je samo deo price o nama, tj. onima koji su na vlasti. Moze im se!
zajec zajec 23:10 27.11.2008

Re: Neki komentar na saopstenje Sektretarijata

Njihova prihvatilista su DECIJI ZATVORI. U prihvatilista decu uglavnom dovodi policija, iz njega ne mogu pobeci. O "strucnom" tretmanu koji sprovode mozemo nagadjati.
mariopan mariopan 10:38 29.11.2008

Re: Neki komentar na saopstenje Sektretari

zajec
Njihova prihvatilista su DECIJI ZATVORI. U prihvatilista decu uglavnom dovodi policija, iz njega ne mogu pobeci. O "strucnom" tretmanu koji sprovode mozemo nagadjati.

Tacno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:46 26.11.2008

peticija

gde mogu da se vide potpisi i šta treba uz potpis? da li i matični broj i još neki podatak?
constrictoria92 constrictoria92 01:09 27.11.2008

Re: peticija

gde mogu da se vide potpisi i šta treba uz potpis? da li i matični broj i još neki podatak?


Uskoro ce izbaciti novu stranu sa potpisnicima peticije na zvanicni sajt CIM-a (kada ce to da bude - stvarno ne znam, ali cu se raspisati). Dovoljno je poslati ime i prezime na mail iz texta...

Otvoreno pismo je poslato medijima danas, tako da jos reakcija mozemo da ocekujemo sutra....
Ubismo se objasnjavajuci da Prihvatiliste i Svratiste nisu isto...
Jos ovu razliku da shvate i oni koji su direktno zaduzeni za to u Sekretarijatu za socijalnu i dechju zastitu, pa da resimo problem...
Ima li volje da se bitna razlika shvati?
Ima li volje da se primeni preporuka Svetskog komiteta za prava deteta nasoj drzavi, a u vezi sa DecomUlice?
Hoce li iko iz Sekretarijata za socijalnu i dechju zastitu pitati decu sta ona zele i koja ustanova im je bliza (Prihvatiliste vs Svratiste) ili i dalje vazi "ja znam sta je najbolje za tebe..."?
Ako su protokoli losi - treba ih menjati!



svecedabudeuredu svecedabudeuredu 07:27 27.11.2008

Re: peticija

Peticija je okacena na nas web sajt www.cim.org.yu
Danas radimo na tome da se napravi elektronska peticija, jer nase kolege Marko i Filip svake veceri kopiraju i prepisuju imena gradjana kako bismo poslali koleginici da okaci na sajt- ako uspemo da organizujemo elektronsku ja predpostavljam (sa svojim limitiranim razumevanjem tehnike..) da ce se sve to updatovati non stop..
hvala svima <3
milica
arabesca arabesca 22:46 26.11.2008

:)


Podrška akciji. Sve dok postoje ljudi koji brinu, ima nade i za sve ostale.
Peticija potpisana, skromna donacija poslata... Nastavlja se...
Pozdrav.
ombudwoman ombudwoman 08:51 27.11.2008

iz decjeg ugla

Пошто Град Београд има прихватилиште за децу и омладину у Булевару ослобођења 219, са прихватним станицама кроз које је ове године прошло више стотина деце, са стручним тимом педагога, психолога, васпитача и медицинског особља, деца са улице сигурно неће бити избачена. Она могу бити само преусмерена у потпуно истоветне установе чији је оснивач град.

Nisam potpuno sigurna u celu gore navedenu tvrdnju!

Bila bih veoma srecna da se konacno RAZUME i PRIHVATI razlika izmedju Svratista i Prihvatilista te potpuno istovetne ustanove ciji je osnivac grad.

Vec je bilo pomena na ovom blogu, kao i na mnogim drugim (dragi blogeri i blogerke hvala vam beskrajno na tome) ali vidim da tu razliku treba ponavljati.

U Svratiste deca dolaze dobrovoljno, kada ona osete potrebu, kada ona pozele, bez prisile. Isto tako je i pri odlasku. Zasto? Zato sto su imala iskustvo prisilnog zadrzavanja, tamo gde nisu zelela da budu (razne institucije i ustanove, prvenstveno socijalne zastite), zato sto i kada su zelela da odu u iste, nisu to mogla.
Zato sto Svratiste neguje princip participacije dece u svim stvarima koje se ticu detetovog zivota, sto je vrlo u skladu sa Konvencijom o pravima deteta cija je ova drzava potpisnica. Zato sto Svratiste takodje neguje princip postupnosti i individualnog pristupa, gde se sa decom pazljivo priprema svaki buduci korak koji bi konacno u perspektivi doveo do krajnjeg ishoda a to je menjanje statusa i sklanjanje sa ulice, vracanje u porodice (bioloske, hraniteljske, srodnicke), smestanje u neki od domaova za decu bez roditelja i naravno u Prihvatiliste sa kojim Svratiste ima dobru saradnju definisanu posebnim protokolom.

Princip participacije dece : clan 12 Konvencije o pravima deteta, kao i clan 65. Porodicnog zakona Republike Srbije bave se uvazavanjem detetovog misljenja odnosno garantuju pravo deteta da slobodno izrazi svoje misljenje koje ce u najmanju ruju uci u razmatranje pri definisanju najboljeg interesa deteta koji je takodje jedan od osnovnih principa Konvencije i kojim bi trebalo da se rukovode svi profesionalci, bilo u NVO sektoru ili u drzavnim institucijama.

Da bi pomogli ovoj deci, moramo da cujemo kako oni vide i misle koja vrsta pomoci im je potrebna!
Zastita dece je pristup koji je baziran na misljenju odraslog!
Da bi dete prihvatilo nasu pomoc, potrebno je da se dobrovoljno slozi sa uslugom koju mu/joj nudimo!

Da bi sve ovo bilo ostvareno, potrebno je da deca sama dodju, osete dobrodoslicu, dostojanstvo, prihvacenost i UVAZAVANJE. Samo u tim uslovima oni ce biti raspolozeni za saradnju.
constrictoria92 constrictoria92 10:55 27.11.2008

Re: iz decjeg ugla

Draga Ombudwoman,

danima pisemo i pricamo isto sto si i ti rekla, samo si ti to jos plasticnije i detaljnije objasnila.
Hvala ti puno sto si uz nas.
Za Svratiste MORA da se nadje trajno resenje!

A za tebe:

margos margos 16:28 27.11.2008

Re: iz decjeg ugla

A ja kao Švaba tralala ponavljam: POVERENJE, POVERENJE!

To što deca dolaze bez prisile i odlaze po svojoj volji je dokaz poverenja koje su u Svratištu stvorili - a sa kojim se birokratija, da prostite na izrazu, sprda.
gocana7 gocana7 13:15 28.11.2008

Re: iz decjeg ugla

Pa, Grad nece da finansira SOS telefon za zene i decu zrtve nasilja, ima stotinu razloga za "ne" pa je u ovoj krizi tesko bilo sta ocekivati. Mozda bi mogli da se obratite princezi Katarini posto ona navodno sve cini i daje donacije za decu.
sandyby sandyby 09:53 27.11.2008

cilj je - definitivno resenje problema

svakakao da je cilj da se problem definitivno resi , a ne da se resenje samo nazire...posto me je neko ovde pogresno shvatio, izvinjavam se ako sam to lose napisala.
Bilo je u kontekstu toga da se kod nas , na zalost , nista ne resi , nikada , definitivno- kroz jedan razgovor, za jedan dan i sl...pa sam pozelela da se reakcijom gradonacelnika na jucerasnje pismo sto mu je upuceno, prvo nazre resenje, i naravno i definitivno resi.
Ma koliko mi zeleli da se stvari resavaju brze, da se biva azurniji.....to se ovde ne desava, sem kada je u pitanju njihova guza, tj fotelja, onda sve moze sad za sad...sve drugo traje...i naravno da tu ruznu vec "ustolicenu" naviku treba menjati.Ma sta da je potrebno menjati , ali u cilju te dece,,,menjati zakon, praksu, navike, funkcionere,samo da se problem resi !!!! Podrzavam svaku vasu konstruktivnu inicijativu ( razume se kao i peticiju), samo da deciji problem bude resen.
constrictoria92 constrictoria92 13:51 27.11.2008

PETICIJA

Na zvanicnom sajtu CIM-a od danas mozete potpisati elektronsku peticiju!

svecedabudeuredu svecedabudeuredu 16:23 27.11.2008

vest studio b

smo saslusali iz kancelarije, i dalje nista nam niko nije javio. ovo sada podvlacim jer sekretarijat sa nama nije komunicirao. ali dobro je da postoji 'dobra volja' u sekretarijatu, to je bar nesto. eto i sekretar prebacuje odluku na gradonacelnika, pa izgleda da sada svi cekamo zvanicni odgovor.
m.
edi-va edi-va 16:56 27.11.2008

Administrativna sramota!

Ugovor o donatorstvu je sastavljen iz 8 chlanova, gde je potrebno navesti sve lichne podatke, sa JMBG i brojem lichne karte. Pa ne kupujem nekretnine! Ispuni podatke, odstampaj, skeniraj, nakachi, poshalji, chekaj dalja uputstva ... nemam rechi. Da mi je samo znati ko smishlja sav taj administrativni bull shit.

Ne otvarajte rachune kod Komercijalne banke.
constrictoria92 constrictoria92 17:58 27.11.2008

Re: Administrativna sramota!

Ne otvarajte rachune kod Komercijalne banke.


Draga Edi,

nije to do Komercijalne banke. To je do Narodne banke Srbije - oni smisljaju protokole. U svakoj banci je isto (samo sto ti ne traze DNK da primis ili posaljes novac).
Inace, ovde ne postoji ni PayPal, ne mozes da posaljes WU novac u inostranstvo (samo da primis), itd.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana