Seti se naše ljubavi - updated

Srđan Mitrović RSS / 02.08.2007. u 21:21

Fotografije je sa festivala u Opatiji 1961. na slici su : Anica Zubović, Nada Knežević, Lola Novaković, Vice Vukov, Gabi Novak, Senka Veletanlić i Terza Kesovija. Te godine je pobedila Lola Novaković sa pesmom "Jednom u gradu ko zna kom".

 

„Nišvil džez festival“ koji će biti održan u Nišu od 15. do 18. avgusta na Letnjoj pozornici niške tvrđave, otvoriće pevačica Nada Knežević koja će tada primiti i nagradu za životno delo.

Bilo je i vreme!

 

 

 

Seti se naše ljubavi

Crn je dan bez muzike


Krajnje je vreme da Nada Knežević , prva dama jugoslovenskog džeza, dobije status zaslužnog umetnika. Njen doprinos muzici je nemerljiv.

Direkcija Međunarodnog džez festivala "Nišvil" zatražiće od stručne komisije Vlade Srbije dodeljivanje nacionalne penzije Nadi Knežević.


Moju ljubav nisi hteo

Larina pesma


Prva dama srpskog džeza

Sofija BABOVIĆ, 17. avgust 2007


"MISTER Paganini", kultna kompozicija za ženski vokal, jedna je od najsloženijih u istoriji izvođenja džez muzike. Bez greške, krajem šezdesetih godina, to je mogla da otpeva Ela Ficdžerald. U isto vreme, u zemlji siromašnoj, još uvek ranjivoj od ratova i stradanja, pevala je sa istom preciznošću i istom snagom prva dama jugoslovenskog džeza. Zove se Nada Knežević.

Danas ima 67 godina. Prethodnih 12 odlučila je da ćuti i da ne peva. Za "Novosti" govori posle dobijanja nagrade za životno delo 24. internacionalnog džez festivala "Nišvil", koji je pokrenuo inicijativu da ova sjajna umetnica, čije se ime može pronaći u svim muzičkim enciklopedijama bez izuzetaka, dobije nacionalnu penziju istaknutog umetnika, jer ovo poslednje nije potrebno da se dokazuje. A sve to, dok u redu ispred komisije za dodelu strpljivo stoje na stotine muzičara, koji se grčevito trude da nakite svoje biografije kakvom plaketom, članskom kartom biblioteke u neznanoj mesnoj zajednici davno ugašenoj po padu komunizma...

- Za one koji me ne znaju, za one mlađe, koji su odrasli na lošoj folk-muzici, zovem se Nada Knežević - kaže jetko ova dama, koja se i dok razgovaramo ne odvaja od lepeze i šešira, stranih živahnim "štiklicama" na aktuelnoj estradi.

-Počela sam da pevam sa nepunih 15 godina kod gospođe Zdenke Zikove. Usledile su najpoznatije beogradske igranke, a to je u moje-naše vreme nešto značilo. Sa igranke su me odvukli u Udruženje džez muzičara, a odatle u Radio Beograd, gde 1957. godine snimam prve pesme. Jugoslovenska radio-difuzija odlučuje da me pošalje kao svog predstavnika na najsprestižnije evropsko takmičenje u Baden Badenu gde me prati džez orkestar Rola Hansa Mulera. Donosim zlato. Tako sam počela. Dobar glas i danas imam, kao i uverenje da sam uvek bila na "dobrom glasu".

"Ciganska noć" (1958), "Fatima" (1959), koncerti u američkim džez klubovima u Zapadnoj Nemačkoj, "skok" preko Berlinskog zida do Sovjetskog Saveza cele tri i po godine, aplauzi dugi, biseva neizbroj... Čuveni magazin "Daun bit" ne štedi pohvalne kritike upućene njenom jakom glasu i upečatljivoj interpretaciji. Nada Knežević odlazi u Skandinaviju i stvara evropsku karijeru, nakratko zatihnulu zbog očeve bolesti. A potom, sjajan nastup u "Albert Fišer Holu", međunarodni džez festivali u Minhenu, Atini, Istanbulu, čak pet nastupa na "Nenj Por Jazz" festivalu, i sa zagrebačkim "Big bendom", jednom deleći koncert sa najpoznatijim džez pijanistom Čikom Koreom, koji joj nudi da pođe sa njim i bude njegov stalni vokal.

Lista nagrada i priznanja duga je za ova tekst. Uvrštena je u "džez reprezentaciju SFRJ" pored Bore Rokovića, Boška Petrovića, Jovana Mikovića, Damira Dičića, Ratka Divjaka. Nezaboravna dva koncerta u dvorani "Lisinski" i ljubljanskom bioskopu "Union" 1977. godine trajno su sačuvani na "Jugotonovom" tonskom zapisu "4 lica džeza". Srećom.

Svedočanstvo o njenom pevanju poprima odlike usmenog predanja.Živi u pričama, "sa kolena na koleno".
- Dok se preko kolena nije prelomila odluka u misterioznim krugovima da moja pesma više nije važna, a na ekrane su vrtoglavo dospele našminkane lutke bez sluha - kaže za "Novosti" Nada Knežević.

- Publika sa ukusom počela je da se bori za goli dinar. Za tu publiku poslednji put sam pevala 1995. godine na koncertu "Nada Beogradu", koji sam sama organizovala. Mediji su ocenili da je to bio najbolji koncert protekle decenije. Ne znam, za mene je to bio poslednji.

Kada sam se u prošlu sredu popela na binu letnje pozornice u Tvrđavi da primim životno priznanje, sećanje je oživelo. Videla sam u publici koja nije moja, da to polako postaje. Ponovo taj strašan aplauz, koji me je začarao da pola veka držim mikrofon i pevam. U Beograd sam se vratila srećna. Moj glas je ostao sačuvan. Hvala svima, sada kažem. To je bilo sve od Nade Knežević...



PRIZNANjA
POVELjU Udruženja muzičara džeza dobija kao istaknuti umetnik za doprinos razvoja muzičkog stvaralaštva, povelje publike i kritike na desetinama festivala, estradne nagrade Srbije, prva nagrada Jugoslovenske radio-difuzije za najbolje diskografsko ostvarenje za ploču "Četiri lica džeza" (ista ploča proglašena je za najbolju u godini), njoj najdraže priznanje kolega umetnika među kojima su Arsen Dedić, Leo Martin, Gabi Novak, Josipa Lisac, Tereza Kesovija...

SPASAVANjE KULTURE
- GUŠI nas muzika koja se na vrlo arogantan, uvredljiv i neslušljiv način nameće publici - priča Nada Knežević. - Ovo je problem koji zahteva širu društvenu akciju, kako naša kultura ne bila definitivno marginalizovana. Nikada nismo naučili da negujemo prave vrednosti, a najveći smo talenti u tome da ne praštamo uspeh i da zaustavimo i uništavamo prave vrednosti. Zato nas svi oni koji mnogo vrede napuštaju sa tugom u srcu i beskrajnom radošću za svaki ponovni susret sa svojim gradom i publikom.
 

 

 

Atačmenti



Komentari (141)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:41 02.08.2007

opet ja

pozdravljam!
ael znas za anegdotu(nek se javi poznavalac, strucnjak, naucnik:))))
da je ela ficdzerald kad je gostovala na beogradskom
dzez festivalu,na sceni rekla:
ja sam Nada Knezevic.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:43 02.08.2007

Re: opet ja



možda mića marković ima neku zgodnu anegdotu...
andjelija andjelija 21:57 02.08.2007

lep tekstic

pogotovu za nas mladje nedovoljno upucene. srdjane imas li nesto iz arhive od zeni koja je pevala 'sve smo mogli mi' jadranki stojakovic?

kako su to dobra vremena bila!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:00 02.08.2007

Re: lep tekstic

andjelija
pogotovu za nas mladje nedovoljno upucene. srdjane imas li nesto iz arhive od zeni koja je pevala 'sve smo mogli mi' jadranki stojakovic?

kako su to dobra vremena bila!

o jadranki neki drugi put. ona je u japanu, i velika je zvezda. pre par godina sam gledao humanitarni koncert protiv nagaznih mina koji je organizovao riuiči sakamoto gde je pevala i jadranka.
čak je i učestvovala na singlu Zero landmine....

andjelija andjelija 22:05 02.08.2007

Re: lep tekstic

volela bih o njoj i o ako imas karaklajic bese. stao mi je mozak. zena, prava dama....eh sto ovo mrzim...znas verovatno ko mi je na umu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:07 02.08.2007

Re: lep tekstic

radmila karaklajić
Nepotpuna diskografija Radmile Karaklajic:

Andjelina, zumba, zumba
Poziv na twist
Kroz planine na put
Selena twist
Turist - 1967
Berba Grozdja - 1967
Tum-Balalajka_- 1967
Moj Ribar - 1967
Da Si Tu - 1967
Crvenkapica
Nedelja
Jos jednom
Ne ostavljaj me ljubav
Nada
Ja nisam vise dete
Ti, ljubavi, ti
Mi u kampu
La bamba
Esperanca
Bokeljska noc
Kolja
Smesi se mesec
Kuda zuris
Volecu i sutra - 1974
Povratak - 1974
andjelija andjelija 22:13 02.08.2007

Re: lep tekstic

jeste :))))


jednog dana ako te ne mrzi nesto da nam iskopas :)

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:15 02.08.2007

Re: lep tekstic

ovih nedelja samo se i bavim "kopanjem".
i mogu da ti kažem da mi veoma prija. zato i pokušavam to da podelim sa drugima
AlexDunja AlexDunja 22:22 02.08.2007

da prodje vreme:)))

dok se ne javi Mica :)))
nsarski nsarski 22:26 02.08.2007

Re: lep tekstic

Jadrankine ploce i CD-ovi se mogu naci u Japanu u svakoj vecoj prodavnici muzike. Ja imam jednu koju sam odande doneo. Zena stvarno ume da peva!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:27 02.08.2007

Re: lep tekstic

čekajući miću, pozdrav nsarskom, za anđeliju...

andjelija andjelija 22:28 02.08.2007

Re: lep tekstic

drago mi je :))

tvoji tekstovi bas osvezavaju ovaj blog i uvek ih procitam

[iako se ponekad ne slazemo]
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:29 02.08.2007

Re: lep tekstic

to mi je jako drago. ne moramo uvek da se slažemo, bitno je da se razumemo
andjelija andjelija 22:30 02.08.2007

Re: lep tekstic

ijaoo pa ovo je super :))))


HVALA!!!

kakav je diva gaga nikolic :)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:32 02.08.2007

Re: lep tekstic

anđelija,
evo još nešto za tebe

"U tom Somboru", 25. maj 1974.

Obraz uz obraz ALL STARS BAND:

Vesna Cipcic - pevacica grupe Sunce, buduca glumica, zvezda "Vruceg Vetra"!
Rade Kraljevic - pevac grupe Sunce, buduci pocasni gost Muzickog tobogana!
Rade Serbedzija - glumcina, buduca holivudska zvezda!
Djurdjica Barlovic - buduca pevacica Novih Fosila!
Zdravka Krstulovic - zvezda "Naseg malog mista" i (buduceg) "Velog mista"!
Jadranka Stojakovic - buduca sjajna kantautorka!
Dragan Mijalkovski - buduca slager legenda
i... "pljunuti" crvendac na Serbedzijinom celu - najmocnija novcanica od Avale do Triglava... buduca uspomena na dzeparac za sladoled, slicice i... ploce! (less)
nsarski nsarski 22:33 02.08.2007

Re: lep tekstic

Hvala, takodje, i ja cekam Miću...
Mirjana Gabelic Mirjana Gabelic 23:13 02.08.2007

Re: lep tekstic

Pa ovo je divno! Nazalost vise nema ni Zdravke ni Djurdjice....Sta zar vec prodjose tolike decenije,a kao da je bilo juce!Ima li Vice Vukova,pa Kice,Anice Zubovic, da li je ona ziva?A Tihomir Petrovic, da li je nesto od njega sacuvano,pa od Dzimija Stanica...? Uh,bas sam se raznezila!A kako je sladak Serbedzija (bio)!
Spiridon Spiridon 07:50 03.08.2007

Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

ovo trazim vec godinama
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:43 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

Spiridon
ovo trazim vec godinama

ako nađem, šaljem ti.
ili ako neko drugi ima, neka pošalje...
fixer fixer 10:43 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

imam ja čoa.. pevaju gabi&arsen.. dajte gmailove da šaljem
Spiridon Spiridon 10:49 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

imam ja čoa.. pevaju gabi&arsen.. dajte gmailove da šaljem


poslao sam ti gmail ADRESU na "privatne poruke".

HVALA TI MNOGO
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:00 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

fixer
imam ja čoa.. pevaju gabi&arsen.. dajte gmailove da šaljem

postavi na http://boomp3.com/
vrlo je jednostavno, da možemo svi da čujemo )
fixer fixer 11:17 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

postavio..
kaže mi tata da je to pre rata pevao čuveni vojin popović, i da smo i mi imali tu ploču.. al onda su došli nemci, ili već neko treći.. onda je bilo ono šuma harmonika itajrad..
ali lepa je i ova verzija
Spiridon Spiridon 11:17 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

Srđan Mitrović
fixer
imam ja čoa.. pevaju gabi&arsen.. dajte gmailove da šaljem

postavi na http://boomp3.com/
vrlo je jednostavno, da možemo svi da čujemo )


Evo ga:

http://boomp3.com/m/856413eb3728
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:37 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

hvala spiridone!
Spiridon Spiridon 11:59 03.08.2007

Darko Kraljic - Zasto si pospan Co

Nema na cemu Srdjane.

Fixeru imas pice od mene ako navratis u Genevu =]
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:01 03.08.2007

Re: Darko Kraljić - Zašto si pospan Čo

hvala i Fixeru
Mića Marković Mića Marković 12:04 03.08.2007

Re: lep tekstic

Moram priznati da sam dugo razmisljao šta i kako napisati, a da to bude bar donekle prava slika o Nadi.
Kompletnu je nemoguće dati u par reči, jer je višeslojna.
Sa Nadom sam radio dosta koncerata i turneja. Poslednji je bio njen solistički koncert u Domu sindikata.
Mislim da je to bilo 1995 ili 96. Pratnja je bio Revijski orkestar sa gudačima i Big bendom., uz veliku i nesebičnu pomoć ansambla 7 Mladih. Posebno se oko koncerta angažovao pokojni Vaske. Posle tog koncerta Nada se povukla, i od tada se nezna šta je sa njom i gde se nalazi.
Izdvojio bih dve Nadine jazz interpretacije, koje su mene kao pratećeg muzičara uvek uzbuđivale do žmaraca,što se muzičarima retko dogadja.
To su Mr. Paganini i All Of Me. Bile su to interpretacije do detalja "skinute" od Ele, ali im je Nada dodavala jednu na prvi pogled neobjašnjivu dimenziju. Mislim da se radi o njenim glasovnim kvalitetima, dakle onome što joj je priroda podarila. Usuđujem se reći, da kada je glas u pitanju, da je priroda u Nadinom slučaju bila izdašnija nego u Elinom.
Toliko za ovaj put.


AlexDunja AlexDunja 12:11 03.08.2007

Re: lep tekstic

nije kao nada,ali prolazi:))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:17 03.08.2007

Re: lep tekstic

hvala gospodine Markoviću.
I vaša uloga na ovom blogu je nemerljiva.
Tanja Jakobi Tanja Jakobi 12:20 03.08.2007

Re: lep tekstic

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:34 03.08.2007

Re: lep tekstic

Alexdunja,
ja sam All of me uvek više voleo u verziji Bili Holidej.
AlexDunja AlexDunja 12:39 03.08.2007

Re: lep tekstic

volim i ja.:))))
al' radi mice,i one anegdote.
a ti bi,kad vec kopas mogao i o Lady nesto.
znas da je ona imala i malu filmsku karijaru.
pa da se nauzivamo slusajuci.:))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:52 03.08.2007

Re: lep tekstic

AlexDunja
volim i ja.:))))
al' radi mice,i one anegdote.
a ti bi,kad vec kopas mogao i o Lady nesto.
znas da je ona imala i malu filmsku karijaru.
pa da se nauzivamo slusajuci.:))))

što ti je svet mali. pre neko veče sam ponovo gledao Lady sings the blues sa Dajanom Ros. Filmska biografija Bili Holidej. Sit sam se isplakao. Dajana je uspela da otpeva sve pesme Bili Holidej na svoj način, a da im ipak ne oduzme ništa. Šteta što nije dobila Oskara. Ipak te godine hit film je bio Kabare. A Sali Bols, je Sali Bols...
Tanja Jakobi Tanja Jakobi 12:53 03.08.2007

Re: lep tekstic

neverovatno, na youtube nema pesme "cekala sam cekala" ni u izvodjenju jadranke stojakovic ni...mozda mozda..bisere veletanlic
AlexDunja AlexDunja 13:25 03.08.2007

Re: lep tekstic

saglasna.:))))(i povodom Lady i povodom kabarea)
knjiga je takodje upecatljiva.:)))
ili to ja vise volim literaturu?!
dunjica dunjica 13:57 03.08.2007

Re: lep tekstic

Srđane, udari mi ti u sitne žice;-) Eeej, to su bili dani, mladost moje mame, ... Baš me oraspoloži s ovoliko sjajne glazbe! A da je Nada, mamina imenjakinja, bila (jeste) bolja od Elle F., stoji.

Samo, onaj "glumčina" Šerbežija jeste sjajan glumac i živi u Holliwoodu, ali ipak - nije zvijezda tamo. To su samo naša balkanska pretjerivanja, kojima dakako pridonosi Radetov status zvijezde i prikladno ponašanje kada dođe na Brijune i/ili gostuje po bivšoj domovini.
Mića Marković Mića Marković 15:16 03.08.2007

Re: lep tekstic

Da dodam nešto u vezi kompozicije Lady sings the blues, što predpostavljam da je širem auditorijumu manje poznato.
Forma bluza je jedinstvena i uvek ima 12 taktova, kao i odredjeni harmonski sklop.
Lady sings the blues, ni po formi ni po harmoniji nije bluz.
To naravno ne znači, da se ne radi o odličnoj kompoziciji.
Nadam se da ne trolujem previše.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:19 03.08.2007

Re: lep tekstic

Mića Marković
Da dodam nešto u vezi kompozicije Lady sings the blues, što predpostavljam da je širem auditorijumu manje poznato.
Forma bluza je jedinstvena i uvek ima 12 taktova, kao i odredjeni harmonski sklop.
Lady sings the blues, ni po formi ni po harmoniji nije bluz.
To naravno ne znači, da se ne radi o odličnoj kompoziciji.
Nadam se da ne trolujem previše.

obožavam ovakve trolove
dunjica dunjica 20:08 03.08.2007

Re: lep tekstic

Mićo, ako je to trol, onda sam ja šifonjer. Toliko. Pozdrav!
angie angie 22:50 02.08.2007

poslednji put

sam je slushala na letnjoj sceni Plato kafea sa jazz kvartetom sashe radojchicha, stvarno extra, glas koji moze da iznese sve shta hocesh-pojede bez napora i najteze bravure, skromna ledi besprekornih manira.
Bash mi je drago da nije zaboravljena=podrzavam, vishe nego zasluzeno.

Evo slusham upravo Zdenku Kovachichek i mislim kako je to mocna ekipa bila, a sada za njih vecina nije ni chula.
(moja omiljena stvar iz tog perioda-Senka Veletanlic-trazish oproshtaj)

Inache bratko, kako da aktiviram ova sokocala shto si linkovao?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:00 02.08.2007

Re: poslednji put

angie


Inache bratko, kako da aktiviram ova sokocala shto si linkovao?

meni rade svi linkovi. malo su preoptereceni
kliknes i treba sve samo da radi.
angie angie 23:19 02.08.2007

Re: poslednji put

ja kliknem i samo se vrti onaj kruzic i nish!:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:23 02.08.2007

Re: poslednji put

angie
ja kliknem i samo se vrti onaj kruzic i nish!:)

pa sačekaj malo da se startuje player...
srećno
Mića Marković Mića Marković 15:40 03.08.2007

Re: poslednji put

Hajde još malo trola.
Autor kompozicije Tražim /tražiš/ oproštaj je Tugomir Vidanović, a autor aranžmana Ilija - Baćko Genić.
Senka iz nekog razloga nije verovala u tu kompoziciju, a ni aranžman joj se nije svideo. Malo je nedostajalo, pa da odustane od nastupa. Kad je kompozicija doživela sjajan uspeh, sve je došlo na svoje mesto.
pish pish 22:55 02.08.2007

a nove snage istog kalibra?

ZokiZoki ZokiZoki 22:58 02.08.2007

L O V I N G N A D A K N E Z E V I C

angie angie 23:00 02.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?

shalish se, nadam se:)

Mogu da stanu na crtu Tanja Jovicevic , Alexandra Radovic i Vanna!
pish pish 23:04 02.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?

uopste se ne salim

stara koka?

angie angie 23:40 02.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?



ovo sam mislila, pa uporedi:)

josipa je van konkurencije!
d j o l e d j o l e 07:11 03.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?

Mogu da stanu na crtu Tanja Jovicevic , Alexandra Radovic


Aleksandra Radovic je stvarno vrh. I Jelena Tomasevic je dobra.
Mića Marković Mića Marković 18:04 03.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?

Uz najbolju volju i pažljivo preslušavanje, ne mogu da procenim po čemu su to "nove snage istog kalibra"??
AlexDunja AlexDunja 19:39 03.08.2007

Re: a nove snage istog kalibra?

nema shansi!
Tine i Radojka Tine i Radojka 05:01 04.08.2007

ka libar

iskasidola

MuadDib MuadDib 23:24 02.08.2007

Опатија 1961

Поносни власник оригиналног, офуцаног LP у издању Радиотелевизије Београд:
1. После многих зима - Н.Кнежевић
2. Међуигра - Вице Вуков
3. Жеље - Марјана Держај
4. Смеђе очи - Габи Новак
5. Пред бранови - Радослав Граић
6. Дјевојчице - Дуо Хани
7. Илузије - Тереза Кесовија
8. Јулијана - Душан Јакшић
9. Плави ноктурно - Сенка Велетанлић
10. Слутња - Бети Јурковић
11. Ти којој стихове пјевам - Нада Кнежевић
12. Пут љубави - Вице Вуков
13. Тишина без суза - Аница Зубовић
14. Она је најлепша била - Крсто Петровић
15. Волио би да ме волиш - Марко Новосел
16. Ти и јас - Марјана Держај
17. Једном у граду ко зна ком - Лола Новаковић
18. Негдје далеко - Иво Робић
19. Очи - Габи Новак
Само да се зна, ова лонгплејка од 14 инча се носила у комшилук који је имао одговарајући грамофон (предтелевизијска ера) и слушала 1 сат с поштовањем, тада.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:34 02.08.2007

Re: Опатија 1961

au, kakva lista!
istorija
nsarski nsarski 00:21 03.08.2007

Re: Опатија 1961

Srdjane, ja imam (Misha mi dao, naravno), snimak/miks sa festivala u Opatiji sa svim ovim pevacima. Ma, neverovatno. Jedino se sa tim moze uporediti knjiga P. Lukovica "Bolja Proslost".
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:42 03.08.2007

Re: Опатија 1961

nsarski
Srdjane, ja imam (Misha mi dao, naravno), snimak/miks sa festivala u Opatiji sa svim ovim pevacima. Ma, neverovatno. Jedino se sa tim moze uporediti knjiga P. Lukovica "Bolja Proslost".

šta da ti kažem, blago tebi.
što se knjiga tiče, imam neke druge favorite
nsarski nsarski 12:41 03.08.2007

Re: Опатија 1961

I ja imam druge favorite. Nego ova je kao knjiga o muzici-nostalgiji verovatno nesto najbolje sto je napisano na nasem jeziku.
jaksa scekic jaksa scekic 13:30 03.08.2007

Re: Опатија 1961


"Festival Opatija" bio je jedan od prvih i svakako jedan od najvažnijih glazbenih događaja u bivšoj državi tijekom 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih godina. Prva se festivalska priredba u Opatiji održala 1958., i to u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner", koji je upravo zbog festivala postao kultno mjesto. "Opatija" je bila smišljena kao nacionalni pandan sveprisutnom i vrlo popularnom Festivalu talijanske kancone Sanremo, a vremenom je izrasla u značajnu smotru na kojoj bi se tijekom veljače susretala krema domaće zabavne glazbe.

Na festivalu su u tridesetak godina nastupala najpopularnija imena ondašnje šlageristike, kao što su Anica Zubović, Marjana Deržaj, Ivo Robić, Gabi Novak, Ana Štefok, Tereza Kesovija, Bisera Veletanlić, Kemal Monteno, Lado Leskovar, Elda Viler, Majda Sepe i drugi. Sa festivalske pozornice u Opatiji ponikao je i Zdravko Čolić, koji je na "Izboru za Pjesmu Eurovizije" 1973. pobijedio pjesmom "Gori vatra".

Od 1973. do 1976. upravo se na "Opatiji" birao predstavnik na Euroviziji: "Korni grupa" (1974), "Pepel in Kri" (1975) i "Ambasadori" (1976) itd. Zbog osrednjih plasmana od 1977. do 1981. JRT na Eurosong više nije slala svoje predstavnike, no Opatija je ipak preživjela kao festival. Danas se na istoj sceni Kristalne dvorane hotela "Kvarner" održavaju hrvatski izbori za Eurosong "Dora".

Neke od popularnijih pjesama:

Mala djevojčica (1958) - Zdenka Vučković i Ivo Robić
Vozi me vlak v daljave (1958) - Marjana Deržaj
Mirno teku rijeke (1959) - Vice Vukov
Oprosti, volim te (1963) - Senka Veletanlić
Potraži me u predgrađu (1964) - Lado Leskovar
Adrese moje mladosti (1966) - Gabi Novak
Na deževen dan (1967) - Elda Viler
Vino i gitare (1967) - Gabi Novak
Tvoj glas (1968) - Tereza Kesovija
Što me čini sretnom (1968) - Josipa Lisac
Želim malo nježnosti i ljubavi (1968) - Ana Štefok
Jutro će promijeniti sve (1968) - Indexi
Oluja (1970) - Josipa Lisac
Ti si mi bila naj, naj (1975) - Indexi
Baj, baj, baj (1976) - Bisera Veletanlić
Zbogom ostaj ljubavi (1978) - Oliver Dragojević
Nikad ne zaboravi... (1978) - Olivera Katarina
Moja prva ljubav (1978) - Rani mraz
Ti si moja poezija (1979) - Kemal Monteno
Najdraže moje (1980)- Novi fosili
Labudovi moji (1985) - Seid Memić Vajta
Nada (1985) - Gabi Novak
Pronađi me u zvijezdama (1986) - grupa 777.


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:35 03.08.2007

Re: Опатија 1961

jakša, majstore!
gordanac gordanac 13:44 03.08.2007

pitanje

Da li neko ima "Vozi me vlak v daljave" ? Anja Rupel i "Videosex" su je imali, ali je nema na YouTube, a o Deržaj i da ne pričam!
Ali zato sam našla ovo:

jaksa scekic jaksa scekic 13:50 03.08.2007

Re: Опатија 1961



Vreme mladosti,poceci TV programa,tad je JRT program bio u experimentalnoj fazi,pocinjao je mislim oko 5 sati popodne re-emitovao se RAI program za decu,utorkom nije bilo televizije,TVD pocinjao u osam sati uvece,a program se zavrsavao u 22.00.Nedeljom isla Servisna stanica,pa RAI UNO Sou sestre Kesler...kad je bio prenos Opatije to se gledalo porodicno,kao i umetnicko klizanje,sve bilo crno-belo,kasnije se pojavili filter-folije koje su se stavljale na c/b TV aparate,pa kao davalo sarenu sliku...TV Zagreb imao Mendu i Slavicu,a ja sam obavezno gledao najavu za EPP iz TV Ljubljane koja je imala lutku animaciju nekog cikicu koji se vrteo oko nekog kioska,a od serija decije "Tunderball"-lutke na konac,pa Nevidljivi covek,87 policijska stanica,pa kasnije vec klasik serije "Dugo toplo leto" sa Ben Kvikom,pa "Saga o Forsajtima",a domace su bile od Servisne stanice,pa Gradjanin Pokorni,pa Crni sneg...Verujte mi na rec,kad su isle neke od tih emisija nije bilo ljudi na ulicama..Od muzickih Maximetar sa Draganom Nikolicem,zatim je TV Zagreb krenu sa sou programima rezirao Anton Marti,TV Beograd sa kvizom vodio Mica Orlovic...
gordanac gordanac 14:03 03.08.2007

rtv2

na otvaranju rtv2, na svečanosti koju su vodili Dragan Nikolić i Milena Dravić, Nada Knežević je pevala Mr.Paganini...
Zašto na YouTube ima tako malo (ako ima uošte) snimaka, stvarno, pa ta dokumentacija mora da postoji, da?
Pape Pape 14:20 03.08.2007

Re: pitanje

"Vozi me vlak v daljave" imam u verziji Videosexa i u verziji (bez vokala) trija Aleksandra Subote iz '59. Zasluzujes za "Pridi bom ti dala cvet", omiljenu foru jednog mog prijatelja koju sam tek sada sasvim ukapirao :)
dunjica dunjica 14:30 03.08.2007

Re: pitanje

18godišnjakinja s tom frizurom izgleda barem 20 godina starija, hihihi, takva vremena na Euroviziji!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:41 03.08.2007

Re: rtv2

gordanac
na otvaranju rtv2, na svečanosti koju su vodili Dragan Nikolić i Milena Dravić, Nada Knežević je pevala Mr.Paganini...
Zašto na YouTube ima tako malo (ako ima uošte) snimaka, stvarno, pa ta dokumentacija mora da postoji, da?

ja se samo nadam da ovi iz rts-a nisu sve pobrisali! postoji priča kada je čkalja svojevremeno podržao opoziciju, da su na rts-u pobrisali skoro sve njegove serije! ostale su samo one na filmskim trakama.
možda jakša ima nekih preciznijih informacija.
sve je to nacionalno blago i tako se prema tome mora i ophoditi. nadam se da neko u svojoj kućnoj arhivi poseduje stare snimke i da je youtube za sada pravo mesto da se to postavi
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:43 03.08.2007

Re: Опатија 1961

jaksa scekic


Vreme mladosti,poceci TV programa,tad je JRT program bio u experimentalnoj fazi,pocinjao je mislim oko 5 sati popodne re-emitovao se RAI program za decu,utorkom nije bilo televizije,TVD pocinjao u osam sati uvece,a program se zavrsavao u 22.00.Nedeljom isla Servisna stanica,pa RAI UNO Sou sestre Kesler...kad je bio prenos Opatije to se gledalo porodicno,kao i umetnicko klizanje,sve bilo crno-belo,kasnije se pojavili filter-folije koje su se stavljale na c/b TV aparate,pa kao davalo sarenu sliku...TV Zagreb imao Mendu i Slavicu,a ja sam obavezno gledao najavu za EPP iz TV Ljubljane koja je imala lutku animaciju nekog cikicu koji se vrteo oko nekog kioska,a od serija decije "Tunderball"-lutke na konac,pa Nevidljivi covek,87 policijska stanica,pa kasnije vec klasik serije "Dugo toplo leto" sa Ben Kvikom,pa "Saga o Forsajtima",a domace su bile od Servisne stanice,pa Gradjanin Pokorni,pa Crni sneg...Verujte mi na rec,kad su isle neke od tih emisija nije bilo ljudi na ulicama..Od muzickih Maximetar sa Draganom Nikolicem,zatim je TV Zagreb krenu sa sou programima rezirao Anton Marti,TV Beograd sa kvizom vodio Mica Orlovic...

au jakša, naježio sam se. naterao si me da se vratim u svoju prošlost i i iskopam sećanja na rts. verovatno je to Na slovo, na slovo, blejkova sedmorka.... ja sam ipak 69. godište
ali se sećam ovoga:
dunjica dunjica 14:44 03.08.2007

Re: Vozi me vlak v daljave

u originalu pjeva Marjana Deržaj. Također je i njen original "Zemlja pleše", koju je kasnije izvodio Videosex.

gordanac gordanac 14:53 03.08.2007

zemlja pleše

Mića Marković Mića Marković 14:57 03.08.2007

Re: pitanje

Autor kompozicije Pridi dal ti bom cvet je Mojmir Sepe.
Jedna zanimiljivost vezana je za ovog autora i Pesmu Evrovizije.
Neke godine Španiju je predstavljala kompozicija E res tu. /Ne znam španski, valjda se tako piše./
Godinu pre toga na tom festivalu izvedena je Mojmirova kompozicija Brez besed, koju je pevala Berta Ambrož. Zanimljivost se sastoji u tome, da je po mišljenju većine muzičkih stručnjaka, kompozicija E res tu bila debeo plagijat kompozicije Brez besed.
dunjica dunjica 14:59 03.08.2007

Re: zemlja pleše

Po tom video-klipu sam dala šivati moju lila haljinu. Nosila sam je dugo i uvijek dobijala komplimente za istu. Ah, nostalgija trese...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:59 03.08.2007

Re: zemlja pleše

Anja Rupel!!!!!!
gordanac gordanac 15:02 03.08.2007

i - dokazano!

game, set meč! plagijat, čist;

Brez Besede



Eres Tu Mocedades

jaksa scekic jaksa scekic 15:36 03.08.2007

Re: rtv2



Ne verujem da su brisali,posto nije bilo sta da se brise.Pocetkom sesdesetih godina sve drame,komedije,(Servisna stanica i jos neke kasnije) verovali ili ne isle su UZIVO,jer nije bilo magnetoskopa.Secam se otac me je vodio na izvodjenje Servisne stanice.TV je tad bila na Beogradskom sajmu(mislim da i dan danas tamo ima jos nesto),stajao sam skoro na plafonu,gde su visili reflektori. Reditelj Lola Djukic, Ckalja,Mija i sve je to fukcionisalo kao sat u onim vremenima.Tad TV kamere za studio nisu imale zum,neko su imale tri objektiva koja su se vrtela u krug na telu kamere.Skidam im kapu kako su tad terali program uzivo,bez greske.Kamermani RTB su bili medju najboljima,ako ne i najbolji u tadasnjoj JRT,podvig je bio Vojin Lukic koji je snimio citavu dramu u nekoliko kadrova,nesto slicno kao Hickokov Konopac,ako se ne varam.
angie angie 17:21 03.08.2007

Re: pitanje

E res tu, strava stvar!
ZeljkoJ ZeljkoJ 16:08 29.08.2007

Re: i - dokazano!

Razlika je u tome sto pesma "Brez besed" (Bez reci) nije postigla skoro nikakav uspeh u Jugoslaviji, pa cak ni u Sloveniji dok je kompozicija "Eres tu" (To si ti) dozivela svetsku slavu a i dan-danas vazi za jednu od najboljih pesama u istoriji "Eurosonga". Grupa Mocedades je sa njom stigla i do vrha americkih top lista (doduse sa engleskom verzijom te pesme). Autor pesme "Eres tu" je Juan Carlos Calderon, jedan od najuspsnijih spanskih evrovizijskih kompozitora.
2005. u Kopenhagenu na obelezvanju 50. godisnjice "Pesme Evrovizije", "Eres tu" je izabrana medju 14 najboljih (i bila jedina pesma na spanskom jeziku). Po misljenju publike, najboljom evrovizijskom pesmom svih vremena je proglasena "Waterloo" (po meni s pravom).
Da dodam jos nesto, Berta Ambroz je izvela "Brez besed" 1966. godine na "Evroviziji" odrzanoj u Luksemburgu i bila sesta, dok su Mocedades otpevali "Eres tu" 1973. (takodje u Luksemburgu) i zauzeli 2. mesto, iza Anne Marie David koja je pobedila pretstavljajuci zemlju domacina sa "Tu te reconnaîtras" (Prepoznaces se).
MuadDib MuadDib 23:32 02.08.2007

Тхе госсип

...а сигуран сам да нам поштовани ММ не може и неће никада рећи оно што љубитељи џеза знају: Нада Кнежевић је могла лако бити европска Ела да је на томе порадила, али није...
angie angie 23:35 02.08.2007

pa'i sad:

nsarski nsarski 23:46 02.08.2007

Jes malo trol,

ali u vezi je sa nagradama:
danas je Carls Simic postao pesnik laureat US of A.



Vise detalja ima ovde.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:50 02.08.2007

Re: Jes malo trol,

za dobre vesti uvek ima mesta!
Sve čestitke iz beograda
Biljana Maksic Biljana Maksic 01:18 03.08.2007

Pre 5 godina sam slusala

Lolu Novakovic u Pozoristu na Terazijama. Fantazija.

Koliko Nada Knezevic sad ima godina?
vinska musica vinska musica 03:09 03.08.2007

Re: Jes malo trol,

Ma, nije trol, nsarski. Sve ima veze jedno s drugim, bar za mene – Nada Knezevic, Perina „Bolja proslost“ i Charles Simic. Upravo tim redom.

Evo sta kazu moja secanja, koja mi je „razvalio“ ovaj blog.

Samo onaj ko je u vreme muzickog zenita Brene i Dragane Mirkovic vaspitavao dete zna kakvi su natcovecanski napori bili potrebni da se te neprikosnovene zvezde klinackih zurki,
tv-programa za decu, likovi sa korica skolskih sveski... takticno zamene nekim drugim
junacima i junakinjama njihovog detinjstva.
Koliko iz ocaja, toliko i iz eksperimenta, jednog dana sam pred svoju desetogodisnju cerku istresla sve sacuvane ploce iz sedamdesetih, ne preporucujuci joj nista odredjeno, da vidim
sta ce joj zapleniti paznju. Odusevila sam se kada je za svog apsolutnog favorita odabrala
Nadu Knezevic i pesmu sa njene singlice Cry Baby.

One cuvene inflatorne godine, kada su ocajnici prodavali za bagatelu najvrednije knjige da bi se prehranili, setala sam s cerkom pored SKC-a i na jednoj tezgi natrcala na Perinu „Bolju proslost“. Htela sam svakako da je kupim, ali malo kasnije, posle nekih drugih kupovina, jer je bila preteska za noshenje. Medjutim, cerka se u nju „zaljubila“ na prvi pogled i ponudila se da je ona nosi, samo da je odmah kupim. Poslusala sam je.
O vrednosti knjige znaju najbolje oni koji su je imali u rukama. Moj primerak se skoro raspao od citanja; sto mog, sto mojih prijatelja.

A kakve veze ima Charles Simic s celom pricom? Pa, utoliko sto je Perin prijatelj i recenzent jedne od njegovih kasnijih knjiga.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:41 03.08.2007

Re: Pre 5 godina sam slusala

Biljana Maksic
Lolu Novakovic u Pozoristu na Terazijama. Fantazija.

Koliko Nada Knezevic sad ima godina?

nisam uspeo da pronađem podatak na netu.
Doctor Wu Doctor Wu 06:16 03.08.2007

:(, sve pomenuste

a niko da pomene moj (kasnije se pokazalo i baneta bumbara) prvi crash: biseru veletanlić. trebalo mi je celo pre podne da skupim hrabrost da je zamolim za autogram. to, kad sam imao 4 g.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:40 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

Doctor Wu
a niko da pomene moj (kasnije se pokazalo i baneta bumbara) prvi crash: biseru veletanlić. trebalo mi je celo pre podne da skupim hrabrost da je zamolim za autogram. to, kad sam imao 4 g.

bisera je carica! šteta što tako malo snima albume
angie angie 13:28 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

zimus sam bila na nekoj jazz vecheri Kornelija Kovacha u Kolarcu, gde se posle duzeg vremena pojavila Bisera, koja se zbunila i rasplakala od ovacija u publici, u kojoj je bilo dosta muzichara, no kad je sheretski obrisala suze, vishestruko je uzvratila, stvarno extra optpevashi par pesama.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:35 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

angie,
mene bi sigurno rasplakala. bilo bi divno ponovo ih sve skupiti na jednom mestu.
nema ko o tome da misli.
angie angie 14:09 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

Srki, stvarno bi neko mogao da organizuje neshto, al' ne jednom, nego u nekom klubu da sviraju i pevaju muzichari iz stare garde, verujem da bi bilo dupke puno.Pa gostovanje ekipe iz Hrvatske i Sl. ja bih bash volela da slusham Ditku Haberl i Zdenku Kovachichek uzivo, ali ne koncert i ono sedenje, nego u klubu.
Mića Marković Mića Marković 14:30 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

Biseri se na tom koncertu dogodilo, da je u jednom trenutku pogrešila, odnosno zaboravila tekst.
Kako je ona odličan improvizator, nastavila je da peva , a umesto originalnog teksta izgovorila je otprilike "jao, zbunila sam se, pobegao mi je tekst"...
Ono što je sjajno u svemu je, da ni jednog trenutka ni sa tim improvizovanim tekstom nije odstupila od melodijske linije kompozicije koju je izvodila.
To mogu samo veliki talenti.
angie angie 19:57 03.08.2007

Re: :(, sve pomenuste

E da, Mico, videla sam vas u publici:))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 07:33 03.08.2007

A niko Josipu nije spomenuo,


za moj ukus Josipa Lisac je #1 i bez konkurencije medju pevacicama.

Naravno i ostali su bili izuzetni, Boba Stefanovic i Prele su bili u rebel mangupskom fazonu, Dragan Stojnic ubedljivo najbolji od pevaca - mada pomalo dosadan sa svojim nepomicnim statua stavom, za vreme pevanja Njemu susta suprotnost Djoka Marjanovic, koji nije ni imao glas, ali ziva soda na bini. Djoka je bio idol nas klinaca tada. Miki Marjanovic, sa neprevazidjenim hitom "Narcisi placu ljubavi" ...

Mića Marković Mića Marković 16:56 03.08.2007

Re: A niko Josipu nije spomenuo,

Biće da je Miki Jevremović.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 18:01 03.08.2007

Re: A niko Josipu nije spomenuo,


:)) Da, hvala na ispravci, to mi je tik zesci sa imenima se tako frljam, inace se poznajem sa Mikijem, igrali smo godinama sah - cugere u Radnickom, toliko puta do dugo u noc. Miki je divan covek zaista, veliki zaljubljenik u sah...
Spiridon Spiridon 09:24 03.08.2007

juce sam saznao

Poznati pevač i pisac Dušan Prelević - Prele preminuo je u Beogradu u 59. godini.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 18:08 03.08.2007

Re: juce sam saznao


Bog da mu dusu prosti, bas mi je zao, poslednji put kad sam bio u Beogradu cuo sam da ima velike probleme sa zdravljem.
jasnaz jasnaz 11:28 03.08.2007

gabi

Pape Pape 13:42 03.08.2007

Tića

Neko je pomenuo Tihomira Tiću Petrovića. O ovom skromnom čoveku i izvanrednom pevaču, važnom delu mozaika domaće džez scene i zabavne muzike se premalo zna. Nažalost, malo je snimao. Preporučujem njegova izvodjenja "Our love is here to stay", "Nancy" - i naročito nezaboravnu "I apologize". Ukoliko ima zainteresovanih, okačiću negde...
...a ko je propustio njegove emisije na Radio Beogradu "Džez vruće-hladno", propustio je mnogo.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:45 03.08.2007

Re: Tića

Pape
Neko je pomenuo Tihomira Tiću Petrovića. O ovom skromnom čoveku i izvanrednom pevaču, važnom delu mozaika domaće džez scene i zabavne muzike se premalo zna. Nažalost, malo je snimao. Preporučujem njegova izvodjenja "Our love is here to stay", "Nancy" - i naročito nezaboravnu "I apologize". Ukoliko ima zainteresovanih, okačiću negde...
...a ko je propustio njegove emisije na Radio Beogradu "Džez vruće-hladno", propustio je mnogo.

mogli bi jedan posto o njemu. ako već nema tekstova, bar neka muzika bude glavna.
preporučujem sajt www.boomp3.com za kačenje pesama.
hvala
Pape Pape 15:58 03.08.2007

Re: Tića

Okačih dve stvari. Da izbegnem eventualne komplikacije oko kopirajta preimenovao sam ih na sprpski, da se kao ne dosete, pa ih možete pronaći pod nasovima "Nensi" i "Izvinjavam se". Nisam uspeo da dostignem bisere prevoda iz fonoteke Radio Beograda :). Sajt je dakle http://boomp3.com/
Što se tice posta, ili smislenih reči o čuvenom Tići, možda će to uraditi neko ko ga je bolje poznavao. Kao počast finom čoveku i ništa slabijem pevaču, od mene ovoliko.
Prilično štura biografija se može naći na http://sr.wikipedia.org/wiki/Tihomir_Petrovi%C4%87

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana