Deco ulice, marš na ulicu!!!

Vesna Knežević Ćosić RSS / 27.11.2008. u 23:23

"

foto Jelena Petkovic
foto Jelena Petkovic
Grad Beograd je odbio da nastavi finansiranje Svratišta 2009. godine.Ovakva odluka će nekoliko stotina dece koja žive i rade na ulici ostaviti bez obroka, lekarske pomoći, mesta gde se mogu ogrejati... - ovu informaciju sam dobila od Lazara Pavlovića, a može se pročitati i na facebook otvorenoj grupi za podršku "Sprečimo zatvaranje svratišta za decu ulice!!!!", ciji je oficer Milica Đorđević, a admin Milica Kolaković

Sergeja sam upoznala dok je Damir, fotograf, slikao kucu u kojoj se nalazilo Svratiste za decu ulice. Muvao se oko ulaza u zatvoreno prihvatiliste. Sergej ima 20 godina, kapu sa usima, dva dzempera, osnovnu skolu i frizerski kurs. Do pre dve godine ziveo je u domu Vasa Stajic, a od tada, kao Hobit, u jednoj rupetini u zemlji, ispod porusene kuce nedaleko od Bitef teatra.

 Kad sam napunio 18 godina, u domu su mi rekli mars napolje. Tamo ne moze da se bude posle tog roka. Svratiste je bilo super, svaki dan sam dolazio - kaze Sergej i pita me da li hocu da vidim gde stanuje.

Kazem da hocu, naravno.

Spustamo se po metalnoj stangli u razvaljeni podrum. Dole dva kauca, cebad, djubre i pogled u nebo, jer pola "krova" fali, pa sneg i kisa slobodno padaju.

- Jezivo, brate! - kaze fotoreporter.

- Jeste, brate - slaze se Sergej dok ga uci kako da sidje, a da ne slomi vrat.

Upoznajem i njegove drugare. Danijel zvani Daca (19) i Bojan Radanov zvani Dzo (20). I oni su domska deca, koja vise nemaju kud.

- Ne postoji ni jedno mesto za nas koji smo stariji od 18 godina. Za Vasu Stajica smo prerasli, a za penzionerske domove smo premladi. Kad sam napunio 18 godina, probudili su me jedno jutro i rekli da idem. Jedan profesor mi je dao 250 dinara. Od tada zivim u ovoj rupi.

Pitamo Bojana da li ima gde da ide.

- Ne. Roditelji su mi poginuli u Hrvatskoj, ja sam iz Splita. Na ulici sam. Dve godine sam cekao samo na licnu kartu. Dok je nisam imao osam puta su me vodili u Padinjak sto je nemam - objasnjava Bojan.

Bojan crta grafite, kazu da je odlican. U domu je zavrsio i stolarski kurs posle osnovne skole. Zivi u rupi sa Sergejem i Dacom, kaze da se dobro slazu. I Danijel je od malena po domovima.

Iz Svratista izlazi sitna, plava devojka i u prolazu, na ulici, daje im pomorandze. Nezvanicno, jer Svratiste ne radi.

Cujem, juce, da je nadjena kuca u Krfskoj ulici za novo svratiste. Cujem i da ce mesec dana da je sredjuju. Onda ce klinci opet imati gde da svrate i nahrane se, okupaju se, operu stvari. Spavanje nije predvidjeno, mislim.

Idem veceras na parti u blizini rupe u kojoj stanuju Sergej, Bojan i Daca. Mozda ih sretnem.

Prema nekim procenama (a niko ne zna tacan broj) u Beogradu ima preko 600 dece i mladih koji zive na ulici, u napustenim vagonima, sahtovima, haustorima, podrumima...

ovo sam napisala pre godinu dana i sada shvatam da se nista nije promenilo...

Onda sam upznala Milu Muškinju i Milicu Đorđević i Oliveru... uporne mlade žene koje se na visokoprofesionalan način, punim srcem, bore za Decu ulice, na njihovom terenu, na ulici.

Kao i mnogi zvrckala sam oko Nove 2008. gradsku sekretarku za socijalna pitanja, ne bih lih iskamčila info kad će da se dogodi Svratište u Krfskoj.

Renovira se, bilo je sve što sam uspela da saznam.

Mislim, za to nisam morala ni da pitam. Svi su znali da se stotinak kvadrata renovira i renovira i renovira  i nikako da se renovira. Za to vreme nicale su zgradurine, čak se i predsednik Tadić slikao na ulici sa Sergejem u jeku kampanje, mislim da fonet ima fotku u arhivi, ali je Krfska i dalje bila skadar na Bojani.

b92 ustupa Reks za dnevno svratište, odriče se svojih programa da bi deca imala gde da budu, dok Svratište u Krfskoj ne bude gotovo...

Ja srećem tu i tamo dečake koje sam upoznala, na ulici naravno, ispričamo se...i...

prase za decu ulice
prase za decu ulice
Shvatim da je Sergej božićno dete i zapucam sa mojom decom u Rex, Sergeju na rođendan. Slike koje gledate na ovom blogu su sa rođendana, slavila su ga deca sa beogradskih ulica, taj Sergejev rođendan. Došao je i Veran Matić, šef B92 i doneo tortu, a svratio i Rambo Amadesu i doneo prase...

Negde na proleće svratište u Krfskoj je bilo napokon gotovo, tih 100 kvadrata, da klinci imaju gde da dodju, jedu, operu se, presvuku, a i nesto nauče...

Mislim da je projekat u međuvremenu dobio i neke svetske nagrade...

I sad, Grad odlučio da to sve uništi, umesto da se diči trudom Centra za integraciju mladih!?!

NEMAM REČI!!!!!!!!!!!

Ali hoću da prozovem kabinet predsednika Borisa Tadića! Elem, dužni su mi! Moguće da Predsednik i ne zna, ali znaju njegovi saradnici.

U jeku predsedničke kampanje zvala sam kabinet predsednika i razgovarala sa gospođom Rubelom. Ja sam joj predložila da bi bilo lepo da predsednik Tadić pokloni nešto dečaku Sergeju, em je Božić, em njemu rođendan, em je dete ulice, valja se, a i super za kampanju. Gospođi Rubeli se dopala ideja, zvala me sutradan, pitala šta bi bilo najbolje, ja predložila neku vindjaknu, toplu, možda cipele zimske, onda mi gospođa rubela tražila mere. Ja našla mere i broj cipela i sve i SREĆOM SRĆOM oćutala da će predsednik lično da da poklone, jer tako mi je gospođa Rubela rekla da će biti!

Sergej, dete ulice
Sergej, dete ulice
Heh, posle Sergejevog rođendana gospođa Rubela me je zvala i rekla da predsednik nije mogao da dođe jer je bio u kampanji do 10 uveče i da je bio umoran. A Sergej se dotereo. Crvenu čistu majcu obukao. Majca ima i natpis, piše - PORODIČNA TRKA!!! Na majci! Jebote, meni se sad plače kad se setim te majce i njegove radosti. Sto slavi rođendan. Sa drugarima. U toplom.

ok. kampanja...

Ja mislim da predsednik ni ne zna da smo ga čekali, tog dana.

Uzalud.

ok.

Ali, da li bi gospođa Rubela mogla sada nešto da uradi? Za Svratište? Neki sastanakčić? Da ugovori? Mislim, dužna mi je, ako ni zbog čega drugog, a ono jer se nisam izlajala pred klincima. Mada, istini za volju, nisam rekla da se ne bi razočarali. Ako ne dođe...

Ali, sto bi rekao prljavi Hari: - Nikad ne reci nikad!

Možda dođe?

Fotografije na ovom blogu je slikala devojka moga sina Viktora, Jelena Petković. Ja, moja cerka Marijana, sin Viktor i njegova Jelena, bili smo na Sergejevom rođendanu u Rexu i bilo nam je DIVNO!

Svratile su i komšije sa Dorćola, iz kraja, doneli odeću, kolače...

Alo, ljudi, napolju je hlano, kako zagrejati srca onih koji mogu da pomognu?

Atačmenti



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 23:41 27.11.2008

Neverovatno!!!

I sad, Grad odlučio da to sve uništi, umesto da se diči trudom Centra za integraciju mladih!?!

NEMAM REČI!!!!!!!!!!![/quote


Ni ja!
gocana7 gocana7 13:47 01.12.2008

Re: Neverovatno!!!

Mozda ni njima nije izmaklo imenovanje aktivista-radnika, sta li su. Vidim u prvom pasusu "oficer Milica Đorđević". E pa tako nesto kad dodje do gradskog sekretara soc.i decije zastite sta mozete ocekivati. Imaju li te dame neka druga zvanja?

Molim, ne zamerite na kritici, samo sam realna. Izvucite puke, pokazite se odgovornim. Vec znate kakva misljenja preovladjuju o NVOima, a sad eto pojavise se i oficeri.
loader loader 23:42 27.11.2008

Za nevericu

Poprilično me je zatekla vest da je grad Beograd odbio da nastavi finansiranje Svratišta 2009. godine. Kakvo je uopšte objašnjenje grada za to odbijanje?!
ssvetlana92 ssvetlana92 00:00 28.11.2008

Nemoguće

Ne mogu da verujem da možemo biti baš toliki zlikovci! Gde mi to živimo?
Supermod Supermod 00:14 28.11.2008

OBAVEŠTENJE


Grad NIJE ODLUČIO, nikakva odluka JOŠ nije doneta.
Videli ste današnje komentare na blogu Otvoreno pismo gospodinu Đilasu
nema novih vesti nakon onoga što je objavila Milica

sajt Centra za integraciju mladih
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:35 28.11.2008

Re: OBAVEŠTENJE

meni stigla nova vest, od Lazara Pavlovica, ima je i na facebooku, na grupi za podrsku "Sprečimo zatvaranje svratišta za decu ulice!!!!", ciji je oficer Milica Djordjevic.

info sam dobila danas, u podne.

supermode, ovo nije vređanje vlasti ,majkovicu, onog casa kada jasno bude receno da ce Svratiste IMATI podrsku i u 2009. godini, prestace i pisanje.

MilutinM MilutinM 00:37 28.11.2008

Re: OBAVEŠTENJE

onog casa kada jasno bude receno da ce Svratiste IMATI podrsku i u 2009. godini, prestace i pisanje.

Negativ: ja bih onda napisao lep i zahvalan tekst
mirelarado mirelarado 00:39 28.11.2008

Re: OBAVEŠTENJE

onog casa kada jasno bude receno da ce Svratiste IMATI podrsku i u 2009. godini,


U Peticiji jasno i glasno tražimo TRAJNO finansiranje Svratišta. Odluka za 2009. bila bi samo dobar početak.
Jasno je da birokratiji treba više vremena za dugoročno rešenje, ali nadam se da ćemo insistirati na njemu!
mariopan mariopan 09:05 28.11.2008

Re: OBAVEŠTENJE

MilutinM
onog casa kada jasno bude receno da ce Svratiste IMATI podrsku i u 2009. godini, prestace i pisanje.

Negativ: ja bih onda napisao lep i zahvalan tekst

I ja bih napisala citave stranice zahvalnosti.

Kada negde napisem kako deca posle izlaska iz domova izlaze na ulicu i propadaju...to je samo jedna recenica, verujem da ljudi ne mogu ni da zamisle sta se krije iza tih reci. Ovo sto si napisala zaista oslikava zivote te dece, grozan zivot koji imaju i nesposobnost da prezive sami, to ih niko nije naucio. Toliko sam se trudila da zaboravim u kakvim sam rupama nalazila svoje drugove i drugarice iz domova , kako su tesko prezivljavali posle izlaska , nesposobni da opstanu bez krova nad glavom i posla, na ulici su jer taj zacarani krug ne znaju kako da prekinu. Ne pomaze im niko , posle izlaska oni upravo ovako zive.

Ne mogu da verujem da ce grad odbiti pomoc toj deci, ne mogu da verujem , pa cu sacekati da jos negde to procitam. Ako se to ipak desi , pojacacemo kampanju i pritisak, sramota me je sto sedim u toploj sobi. Sramota me je sto uopste pricamo o tome da ZA DECU NEMA PARA.
malasneki malasneki 00:15 28.11.2008

Veceras

mi je bila u gostima prijateljica i dogovorile smo se da od naseg drustva sakupimo koliko god mozemo novogodisnjih paketica i odnesemo u Svratiste
darkonduty darkonduty 00:16 28.11.2008

Ovo je bezobrazluk od strane vlasti!!!!


Sjećam se da sam čitala taj tekst prije godinu dana, šokirala me priča. Još više me šokira saznanje da do sad ništa nije poduzeto. Svaka čast pojedincima, ali mora postojati neki način da se prisile odgovorni na odgovornost!!!!

Bilo bi najbolje inicirati kakvu javnu akciju ili prikupljanje donacija. Ovo je zbilja veliki problem,a ta djeca trebaju preživjeti zimu.


MilutinM MilutinM 00:24 28.11.2008

kad bi...

...samo mogli da izmere količinu srdžbe koja je u nama...
ssvetlana92 ssvetlana92 00:34 28.11.2008

Re: kad bi...

MilutinM
...samo mogli da izmere količinu srdžbe koja je u nama...


Pa ta deca nemaju matične brojeve, dokumenta, nemaju ništa. Ne Postoje! Ko su oni da izigravaju Bogove???
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:26 28.11.2008

brisanje

nekoliko postova obrisao je supermod, ja nish ne brisem.

naslov sam promenila na veoma ljubaznu preporuku uprave bloga, ko kooperativna blogerka... i dodala sam izvor informacije.

Tibor Jóna Tibor Jóna 00:33 28.11.2008

Miserere mei deus!



neka nam bog pomogne ako se ikada nadjemo u nevolji....
jer ce samo on naci ljubavi za nas ovako skotne, u stanju da ovakve stvari radimo bliznjima...

imam samo jedno pitanje - koliko svratista moze da zivi od jednog , recimo, Krishta?
Unfuckable Unfuckable 00:43 28.11.2008

Re: Miserere mei deus!

koliko svratista moze da zivi od jednog , recimo, Krishta?

jedno može sasvim dovoljno samo od onih 2,5 miliona dindži koje su stvorene smanjivanjem plata u gradskoj upravi
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:45 28.11.2008

novogodisnja aukcija za Svratiste

razmisljam danas da bi mogla da se napravi novogodisnja aukcija slika, fotografija, a prikupljeni novac da ide Svratistu.

a, sta kazete, drugari?

prostor ne mora da bude problem, dace nam dobri ljudi za dz.

a ima i umetnika i vlasnika, koji bi sigurno donirali radove...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:56 28.11.2008

Re: novogodisnja aukcija za Svratiste

hehe, moram i ovo da podelim sa vama.

naime, neko je prijavio na moderatski panel gde se stavljaju zloupotrebe ovaj post o Nvogodisnjoj aukciji za Svratiste.


postovani prijavljivacu!

ovo je samo Predlog
plus je i humanitaran
prosvetli me, molim te
sta je u dobrotvornoj aukciji
zloupotreba, pobogu!!!

nemam reci, majke mi!

trener92 trener92 01:04 28.11.2008

Re: novogodisnja aukcija za Svratiste

naime, neko je prijavio na moderatski panel gde se stavljaju zloupotrebe ovaj post o Nvogodisnjoj aukciji za Svratiste.

Možeš li da saznaš ko je?... daj molim te izbrisaće mi komentar ako nešto dodam
Unfuckable Unfuckable 01:11 28.11.2008

Re: novogodisnja aukcija za Svratiste

stay cool
možda je neko slučajno kliknuo, želeći da preporuči komentar, to se dešava stalno
MilutinM MilutinM 01:12 28.11.2008

Re: novogodisnja aukcija za Svratiste

Ja sam to ionako uvek ignorisao
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:13 28.11.2008

Re: novogodisnja aukcija za Svratiste

ne mogu treneru, a volela bih da znaaam, samo sam dobila info na moderatorskom panelu, prijava zloupotrebe

sto bi rekli, imaGi razni...
Supermod Supermod 01:26 28.11.2008

potvrda

Unfuckable
stay cool
možda je neko slučajno kliknuo, želeći da preporuči komentar, to se dešava stalno


Tačno.
trener92 trener92 01:46 28.11.2008

Re: potvrda

Supermod
Unfuckable
stay cool
možda je neko slučajno kliknuo, želeći da preporuči komentar, to se dešava stalno


Tačno.

Ok!
saphiria saphiria 08:31 28.11.2008

Re: Miserere mei deus!

Tibor Jóna


imam samo jedno pitanje - koliko svratista moze da zivi od jednog , recimo, Krishta?


A koliko je tek Krishta po Srbiji? Ooooo budzetska inspekcio, ima li te negde po ovim javnim preduzecima ?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:56 28.11.2008

Re: potvrda

dobro
ako mogu da biram, biram ovo objanjenje, ok je.
sandyby sandyby 01:08 28.11.2008

svinjarija bez premca

Nisam ipak mogla da poverujem da ce doci do ovakve necovecnosti tvrdokozaca...zaqtecena sam naravno...ali, ne treba stati, treba gadjati pravo na Tadica...moguce je da mu sve informacije i ne dolaze dok to prodje kroz"filtere" svih njegovih saradnika......pravo na njega , pa on kaze javno da ne moze , neka objasni zasto......Ocigledno je da vlast mora da se gadj apravo u glavu, nikakvim sporednim putevima , jer ovi skotovi...ma, nemam komentar, normalan covek i ne moze da ga ima.
A, hajde dotle da se svi postaramo da uradimo sto vise za tu divnu decu......hajde svi da obesbedimo sto vise paketica- idu praznici, i ono sto bi toj deci stvorilo praznicnu atmosferu, sigurna sam da ce mo uraditi sa dobrom organizacijom, vise od ovih zlikovaca ...........nije ovo utopija - znam da moze-to ke matematika koja moze da se izvede, a pored matematike -ono drugo -ljubav, paznja, briga , druzenje, ucenje......ima nas ovde koliko vidim dovoljno zainteresovanih...a, dotle mora da se stigne i do Tadica i spasi Svratiste.
Uh , ala sam besna na ove skotove, toliko besna , da razocaranosti i ne moze da se nadje mesto, ali nemam nameru da odustanem od ove dece.....kpja su me opcinila ..........
dolybell92 dolybell92 01:17 28.11.2008

Odloženo

zatvaranje svratišta do maja 2009.
kao poslednja vest koju sam čula maločas.
mkaleb mkaleb 01:22 28.11.2008

humanitarno

Da ne bude to mnogo paketića odjednom, a do sledećeg Novaka ništa. Stvar je u kontinuiranoj akciji, ne kampanji. Zašto uz uplatnice Infostana ne bi, pored donacija za Hram, Fondacije Katarine Rebrače i sl. (protiv čega, inače, nemam ništa protiv) Grad Beograd poslao i blanko uplatnicu za Svratište, uz uljudnu molbu humanim Beogradjanima, kojih možda ima više nego što ih ovakva administracija zaslužuje (pošto prečesto humani ljudi vade kestenje iz vatre zbog njihove nesposobnosti, nebrige ili prosto nezainteresovanosti).
tyson tyson 02:10 28.11.2008

Re: humanitarno

Ja mislim da bi bolje bilo da te pare koje bi potrošili na stotine hiljada uplatnica i proviziju Infostanu direktno uplate za Svratište (mada je onda potrebno ispoštovati drugu proceduru, al' dobro, samo pričamo), naročito sada kada je dogorelo do nokata.


tyson tyson 02:06 28.11.2008

Svratište


Uz svesnu opasnost da mogu da zvučim kao oni koji se nikada ne slažu sa većinom samo da bi privukli pažnju (a lepo sam se izjasnio kod Spaića na blogu da me takvi nerviraju), i da privučem gnev blogerske nacije kojoj su ovih dana uzavrele emocije:

Prvo, niko nema obavezu da novčano potpomaže rad ijedne nevladine organizacije. Ako postoji procedura za konkurisanje kod institucije koju je izabrao CIM, onda je do CIMa da tu proceduru ispoštuje. Na kraju, niko iz gradske uprave nije rekao da neće nastaviti da finansiraju Svratište, ili grešim...? Sad kad sam otvorio prozorče za pisanje komentara ne mogu da proverim na blogu istorijat problema, tako da je moguće da za ovo nisam u pravu.
Mene lično generalno nerviraju slučajevi koji bi se mogli podvesti pod učiniš nekome uslugu i to ti postane obaveza, makar i kada se radi o ekstremno pozitivnim stvarima kao što je Svratište, ali to je samo moje mišljenje.
Sad, ako se primakao dan isticanja važenja tekućeg ugovora između CIM i grada, ili ako se želi novi ugovor po otkazivanju starog, sasvim je legitimno od strane CIM da pokrenu akciju svakojakog pritiska na finansijera (grad) da se finansiranje nastavi, u koju spada i ova poplava tekstova o Svratištu na blogu poslednjih dana. Bar se to relativno dobro odrađuje od strane CIM, i pozdravljam je.

A ono što se ne odrađuje dobro od strane CIM je obezbeđivanje neophodnog novca. Neshvatljivo mi je da je CIM dozvolio da Svratište bude finansijski zavisno samo od jednog donatora, naročito od donatora koji je birokratizovan i može biti inertan i spor u odlučivanju kao što je državna institucija. Postoji toliko potencijalnih finansijera, i ne mora baš od svih da se dobije milionska suma: tu su razne ambasade, fondacije domaće i strane, humanitarne organizacije, firme kojima bi dobro došlo popravljanje lošeg imidža u javnosti (Delta, raznorazni nikotinski trovači...), raspoloženi pojedinci. Onolike pare se bacaju na kretenske projekte kojekakvih lovaca u mutnom i paročistača iz nevladinog sektora od kojih nema ama baš nikakvog efekta (osim lično-lukrativnog), pa našao bi se neko od finansijera zidanja tog Skadra na Bojani da izdvoji novac i za Svratište. Zaposlite i šesnaestu osobu da radi na fund raisingu. Sad se vidi da nisu dovoljni samo psiholozi, kuvarice, volonteri... Badava ako nema para. Nije dovoljna samo dobra volja. Dobar primer inicijative je predlog organizovanja dobrotvorne prodajne izložbe slika i fotografija, ali ne valja što se to predlaže tek sada, kad je muka naterala.

Treće - ne postoji nešto što se zove trajno finansiranje nevladine organizacije. Bar ne bi trebalo da postoji. Svako ko daje novac ne samo da želi, već ima i obavezu naročito ako troši narodni novac, da za dotirana sredstva traži izveštaje, evaluacije, da vrši kontrolu kvaliteta izvođenja usluga iz ugovora o donaciji, kontrolu poslovanja, rezultate... Šta ako jednog dana Svratište počne loše da radi? Ma, Svratište ili bilo ko drugi, nije bitno sada o kome se radi, pričamo o principu rada. Nema automatizma nastavljanja finansiranja po isteku ugovora; ili bar to generalno nije pravilo. Upoznajte pravila po kojima se igra da biste ostavili ozbiljniji, profesionalniji utisak, jer niko ne želi da daje svoje pare nekom neozbiljnom amateru. Dobra i plemenita ideja nije dovoljna.

Mislim da je izuzetno značajno to što Svratište, pored pružanja krova nad glavom, hrane, kreveta, omogućavanja održavanja higijene, i tople ljudske reči, čini napor da tu decu koliko-toliko osposobi za život. Mislim na opismenjavanje. Ali, to je samo mali korak i možda bi se moglo razmišljati o otpočinjanju, u budućnosti, ozbiljnijeg programa osposobljavanja za život, t.j. osposobljavanja da oforme i održe sopstveni život dostojan čoveka.
Videli smo da je jednog od mladića iz teksta Dom za nezbrinutu decu naučio molerskom zanatu. Osposobili su ga za rad, ali ga nisu naučili da radi. Šta imamo sada? Imamo tri bivša deteta ulice koji su postali klasični beskućnici, jer više nisu deca. U svojim najboljim i najproduktivnijim godinama oni ne rade ništa; jedan od njih čak ima i zanat u rukama, ali mi nije jasno zašto ne pokuša to znanje da unovči i tako sebi omogući pristojnije uslove za život. Ne znam da li je to pokušavao, i da li uopšte razmišlja na taj način - posle jednog doma oni bi odmah u drugi, penzionerski. A u pitanju je sistemski način da se ne bude beskućnik, klošar: da se zaradi za život. Pa, svi bismo završili na ulici da nekako ne zarađujemo za život.

Dosta - i previše - za sada.

A sad - pucajte. Ja i sada držim čas



mkaleb mkaleb 02:19 28.11.2008

Re: Svratište

Ne košta štampanje valjda toliko, a i ne znam za proviziju Infostanu ( mada, ako ja ne znam ne znači da ne postoji). Ovo je bila samo ideja, verovatno jedna od mnogih koje će se pojavit, suvisle ili ne. Za sve ostalo što si rekao, potpisujem.
vanja76 vanja76 02:30 28.11.2008

Re: Svratište

tyson
Uz svesnu opasnost da mogu da zvučim kao oni koji se nikada ne slažu sa većinom samo da bi privukli pažnju (a lepo sam se izjasnio kod Spaića na blogu da me takvi nerviraju), i da privučem gnev blogerske nacije kojoj su ovih dana uzavrele emocijervo, niko nema obavezu da novčano potpomaže rad ijedne nevladine organizacije. Ako postoji procedura za konkurisanje kod institucije koju je izabrao CIM, onda je do CIMa da tu proceduru ispoštuje. Na kraju, niko iz gradske uprave nije rekao da neće nastaviti da finansiraju Svratište, ili grešim...? Sad kad sam otvorio prozorče za pisanje komentara ne mogu da proverim na blogu istorijat problema, tako da je moguće da za ovo nisam u pravu.Mene lično u generalno nerviraju slučajevi koji bi se mogli podvesti pod učiniš nekome uslugu i to ti postane obaveza, makar i kada se radi o ekstremno pozitivnim stvarima kao što je Svratište, ali to je samo moje mišljenje.Sad, ako se primakao dan isticanja važenja tekućeg ugovora između CIM i grada, ili ako se želi novi ugovor po otkazivanju starog, sasvim je legitimno od strane CIM da pokrenu akciju svakojakog pritiska na finansijera (grad) da se finansiranje nastavi, u koju spada i ova poplava tekstova o Svratištu na blogu poslednjih dana. Bar se to relativno dobro odrađuje od strane CIM, i pozdravljam je.A ono što se ne odrađuje dobro od strane CIM je obezbeđivanje neophodnog novca. Neshvatljivo mi je da je CIM dozvolio da Svratište bude finansijski zavisno samo od jednog donatora, naročito od donatora koji je birokratizovan i može biti inertan i spor u odlučivanju kao što je državna institucija. Postoji toliko potencijalnih finansijera, i ne mora baš od svih da se dobije milionska suma: tu su razne ambasade, fondacije domaće i strane, humanitarne organizacije, firme kojima bi dobro došlo popravljanje lošeg imidža u javnosti (Delta, raznorazni nikotinski trovači...), raspoloženi pojedinci. Onolike pare se bacaju na kretenske projekte kojekakvih lovaca u mutnom i paročistača iz nevladinog sektora od kojih nema ama baš nikakvog efekta (osim lično-lukrativnog), pa našao bi se neko od finansijera zidanja tog Skadra na Bojani da izdvoji novac i za Svratište. Zaposlite i šesnaestu osobu da radi na fund raisingu. Sad se vidi da nisu dovoljni samo psiholozi, kuvarice, volonteri... Badava ako nema para. Nije dovoljna samo dobra volja. Dobar primer inicijative je predlog organizovanja dobrotvorne prodajne izložbe slika i fotografija, ali ne valja što se to predlaže tek sada, kad je muka naterala.Treće - ne postoji nešto što se zove trajno finansiranje nevladine organizacije. Bar ne bi trebalo da postoji. Svako ko daje novac ne samo da želi, već ima i obavezu naročito ako troši narodni novac, da za dotirana sredstva traži izveštaje, evaluacije, da vrši kontrolu kvaliteta izvođenja usluga iz ugovora o donaciji, kontrolu poslovanja, rezultate... Šta ako jednog dana Svratište počne loše da radi? Ma, Svratište ili bilo ko drugi, nije bitno sada o kome se radi, pričamo o principu rada. Nema automatizma nastavljanja finansiranja po isteku ugovora; ili bar to generalno nije pravilo. Upoznajte pravila po kojima se igra da biste ostavili ozbiljniji, profesionalniji utisak, jer niko ne želi da daje svoje pare nekom neozbiljnom amateru. Dobra i plemenita ideja nije dovoljna.Mislim da je izuzetno značajno to što Svratište, pored pružanja krova nad glavom, hrane, kreveta, omogućavanja održavanja higijene, i tople ljudske reči, čini napor da tu decu koliko-toliko osposobi za život. Mislim na opismenjavanje. Ali, to je samo mali korak i možda bi se moglo razmišljati o otpočinjanju, u budućnosti, ozbiljnijeg programa osposobljavanja za život, t.j. osposobljavanja da oforme i održe sopstveni život dostojan čoveka.Videli smo da je jednog od mladića iz teksta Dom za nezbrinutu decu naučio molerskom zanatu. Osposobili su ga za rad, ali ga nisu naučili da radi. Šta imamo sada? Imamo tri bivša deteta ulice koji su postali klasični beskućnici, jer više nisu deca. U svojim najboljim i najproduktivnijim godinama oni ne rade ništa; jedan od njih čak ima i zanat u rukama, ali mi nije jasno zašto ne pokuša to znanje da unovči i tako sebi omogući pristojnije uslove za život. Ne znam da li je to pokušavao, i da li uopšte razmišlja na taj način - posle jednog doma oni bi odmah u drugi, penzionerski. A u pitanju je sistemski način da se ne bude beskućnik, klošar: da se zaradi za život. Pa, svi bismo završili na ulici da nekako ne zarađujemo za život.Dosta - i previše - za sada.A sad - pucajte. Ja i sada držim čas




Odlicno si ovo napisao, tesko da bi iko objektivan mogao ovo da ospori. Vrlo koristan kometntar.
gorran2 gorran2 02:48 28.11.2008

nepoznavanje i nepoznavanje

Ne sumnjam u Vaše dobre namere.
Ali Vaše reči odražavaju nepoznavanje situacije iz čega su proizašle netačne pretpostavke i neosnovani zaključci
A ono što se ne odrađuje dobro od strane CIM je obezbeđivanje neophodnog novca. Neshvatljivo mi je da je CIM dozvolio da Svratište bude finansijski zavisno samo od jednog donatora, naročito od donatora koji je birokratizovan i može biti inertan i spor u odlučivanju kao što je državna institucija. Postoji toliko potencijalnih finansijera, i ne mora baš od svih da se dobije milionska suma: tu su razne ambasade, fondacije domaće i strane, humanitarne organizacije, firme kojima bi dobro došlo popravljanje lošeg imidža u javnosti (Delta, raznorazni nikotinski trovači...), raspoloženi pojedinci.

Grad nipošto nije jedini finansijer Svratišta. Postoji jedan broj firmi i fondacija koje daju dragocenu pomoć - da ih sad ne nabrajam, pročitajte ovde. Ali ono što Grad mora da uradi, to je da obezbedi stalnost ovog projekta - na prvom mestu, da konačno reši pitanje stalnog mesta za Svratište, pitanje koje se uvek nanovo otvara. To niko drugi ne može da uradi.
Na drugom mestu, da obezbedi onaj apsolutni minimum za funkcionisanje svratišta. Da tih nekoliko ljudi koji tamo rade kao angažovani profesionalci, mogu da u perspektivi budu stalno zaposleni.
Treće - ne postoji nešto što se zove trajno finansiranje nevladine organizacije. Bar ne bi trebalo da postoji. Svako ko daje novac ne samo da želi, već ima i obavezu naročito ako troši narodni novac, da za dotirana sredstva traži izveštaje, evaluacije, da vrši kontrolu kvaliteta izvođenja usluga iz ugovora o donaciji, kontrolu poslovanja, rezultate... Šta ako jednog dana Svratište počne loše da radi? Ma, Svratište ili bilo ko drugi, nije bitno sada o kome se radi, pričamo o principu rada. Nema automatizma nastavljanja finansiranja po isteku ugovora; ili bar to generalno nije pravilo. Upoznajte pravila po kojima se igra da biste ostavili ozbiljniji, profesionalniji utisak, jer niko ne želi da daje svoje pare nekom neozbiljnom amateru. Dobra i plemenita ideja nije dovoljna.
Opet pogrešno. CIM ne predlaže, niti je ikad predlagao, da im se daju pare "za stalno" "na lepe oči".
Naprotiv.
CIM ustvari predlaže da Grad prepozna i prihvati Svratište kao neophodan gradski servis i projekat, a da se "izvođači radova", odnosno, tehnički "vršioci usluga" u Svratištu, biraju svake godine javnim nadmetanjem, konkursom, tenderom, ili u bilo kojoj drugoj odgovarajućoj transparentnoj proceduri.
Dakle, ne da se s nekim ljudima potpiše ugovor na neodređeno vreme, nego da se usvoji ideja, projekat, i da se zatim na zakonski način biraju izvođači.
Dakle, ne traži se trajno finansiranje nevladine organizacije, nego trajno finansiranje projekta, uz slobodan izbor izvođača.
U svakom slučaju, hvala što ste otvorili ova pitanja i pružili priliku za razjašnjenje.
tyson tyson 03:17 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje


Gorane, hvala na izuzetno korisnom komentaru. Cilj mi je bio da pokušam da motivišem (hm, isprovociram?) nekog upućenog da razjasni neke stvari, uz svestan rizik da za sve što sam napisao nisam u pravu iz prostog razloga što nisam dovoljno upućen. Mislim da je važno da i ostali koji prate tekstove o ovoj temi pre svega razumeju što više pojedinosti o problemu/problemima o kojima se ovde radi - kakvo je trenutno stanje, šta se i od koga zahteva, i na osnovu toga i šta se može uraditi.

Meni se učinilo da je dobar deo blogera u svom emotivnom reagovanju dosta toga razumeo pogrešno ili površno, pa su iz toga počeli da proizilaze i pogrešni zahtevi, zaključci i inicijative. A videli smo da je dobar deo i mog komentara zasnovan na pogrešnim pretpostavkama, upravo zbog nedovoljne obaveštenosti.

Nadam se da je sada mnogo toga jasnije - meni jeste - pa će i intelektualni napori blogerske zajednice da se usmere u pravom smeru i uz malo sreće ponešto će uroditi plodom.



vanja76 vanja76 03:32 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

gorran2



Grad nipošto nije jedini finansijer Svratišta. Postoji jedan broj firmi i fondacija koje daju dragocenu pomoć - da ih sad ne nabrajam, da ne ispadne reklama. Ali ono što Grad mora da uradi, to je da obezbedi stalnost ovog projekta - na prvom mestu, da konačno reši pitanje stalnog mesta za Svratište, pitanje koje se uvek nanovo otvara. To niko drugi ne može da uradi.
Na drugom mestu, da obezbedi onaj apsolutni minimum za funkcionisanje svratišta. Da tih nekoliko ljudi koji tamo rade kao angažovani profesionalci, mogu da u perspektivi stalno zaposleni.



Pa nije reklama, vidi se kad se ode na sajt
Samo - ne bih se slozila da Grad to mora da uradi (da obezbedi stalnost ovog projekta) ali Grad to moze da uradi.
Onda mi ne deluje ni korisno ni pametno da se na nekog ko moze ali ne mora da ti izadje u susret, ospe drvlje i kamenje od strane nekih koji bi da pomognu.




Opet pogrešno. CIM ne predlaže, niti je ikad predlagao, da im se daju pare "za stalno" "na lepe oči".Naprotiv.
CIM ustvari predlaže da Grad prepozna i prihvati Svratište kao neophodan gradski servis i projekat, a da se "izvođači radova", odnosno, tehnički "vršioci usluga" u Svratištu, biraju svake godine javnim nadmetanjem, konkursom, tenderom, ili u bilo kojoj drugoj odgovarajućoj transparentnoj proceduri.Dakle, ne da se s nekim ljudima potpiše ugovor na neodređeno vreme, nego da se usvoji ideja, projekat, i da se zatim na zakonski način biraju izvođači.
Dakle, ne traži se trajno finansiranje nevladine organizacije, nego trajno finansiranje projekta, uz slobodan izbor izvođača.U svakom slučaju, hvala što ste otvorili ova pitanja i pružili priliku za razjašnjenje.


Hvala tebi sto si dopunio i objasnio.

U interesu te dece: koga je moliti nije ga srditi


gorran2 gorran2 03:39 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Onda mi ne deluje ni korisno ni pametno da se na nekog ko moze ali ne mora da ti izadje u susret, ospe drvlje i kamenje od strane nekih koji bi da pomognu
To i ja stalno pokušavam da naglasim )
U tome su svi iz CIM-a saglasni. Nikoga ne interesuje ko u gradskoj vladi radi posao, jedino da se posao uradi.
Ali neke ljude prosto više zanima politika od sudbine dece.
Hajde da konačno otklonimo ovu opasnost koja stalno visi nad glavom, biće vremena i za politiku.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:56 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Samo - ne bih se slozila da Grad to mora da uradi (da obezbedi stalnost ovog projekta) ali Grad to moze da uradi.

ono što je grad trebalo da uradi je da ne dozvoli da ova deca budu "neobeležena" i maltretirana, jer u tom slučaju ne bi bežala od institucija.
zanimljivo je da vidite klince (bio neki prilog na TV pre nekog vremena) koji ne žele da ostanu u domu, već radije ostaju na ulici. da napomenem da deca nemaju više od 8 godina.
od čega beže ta deca i zašto, je pitanje kojim bi neko morao da se bavi.
kako gorran reče,
mene zaista ne zanima ko, već me zanima šta i kada.
Jukie Jukie 09:56 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

snezana mihajlovic
da ne dozvoli da ova deca budu "neobeležena" i maltretirana, jer u tom slučaju ne bi bežala od institucija.zanimljivo je da vidite klince (bio neki prilog na TV pre nekog vremena) koji ne žele da ostanu u domu, već radije ostaju na ulici. da napomenem da deca nemaju više od 8 godina.od čega beže ta deca i zašto, je pitanje kojim bi neko morao da se bavi.

Dakle, u pitanju su deca. Po definiciji deca ne znaju šta je dobro za njih, pa im treba neko odrastao (mentor) ko će ih uputiti. Kod svih sisara 40-60 odsto mladunaca strada pre adolescencije jer rade opasne stvari, a ako se roditelji/staratelji namerno ne umešaju, taj procenat je i veći. Ni slonče ni majmunče ni delfinče ne odlučuju sami o sebi nego ih porodica/pleme mentoriše.

Ni dete koje živi u kući u srećnoj porodici ne možeš da pustiš da samo odlučuje o svojoj budućnosti nego moraš da paziš na njega i povremeno da donosiš odluke koje dete ne bi želelo samo da donese. Nijedno dete ne bi želelo da ide da vadi/plombira zub, ili da se odrekne slatkiša jer kvare te iste zube, ili da sredjuje sobu da ne liči na deponiju, ili da prestane da se igra jer je kasno i vreme je da se ide u krevet a sutra se ide u školu. I svako dete treba sprečavati da gura prste u šteker i toster i da skače sa krova kao Supermen.

I onda odjednom svi nekako smatraju da ta deca sa ulice treba sama da odlučuju da li će spavati u domu ili pored cevi u kanalizaciji gde se kote divlji pacovi.
mariopan mariopan 09:59 28.11.2008

Re: Svratište

tyson

Uz svesnu opasnost da mogu da zvučim kao oni koji se nikada ne slažu sa većinom samo da bi privukli pažnju (a lepo sam se izjasnio kod Spaića na blogu da me takvi nerviraju), i da privučem gnev blogerske nacije kojoj su ovih dana uzavrele emocije:

Prvo, niko nema obavezu da novčano potpomaže rad ijedne nevladine organizacije. Ako postoji procedura za konkurisanje kod institucije koju je izabrao CIM, onda je do CIMa da tu proceduru ispoštuje. Na kraju, niko iz gradske uprave nije rekao da neće nastaviti da finansiraju Svratište, ili grešim...? Sad kad sam otvorio prozorče za pisanje komentara ne mogu da proverim na blogu istorijat problema, tako da je moguće da za ovo nisam u pravu.
Mene lično generalno nerviraju slučajevi koji bi se mogli podvesti pod učiniš nekome uslugu i to ti postane obaveza, makar i kada se radi o ekstremno pozitivnim stvarima kao što je Svratište, ali to je samo moje mišljenje.
Sad, ako se primakao dan isticanja važenja tekućeg ugovora između CIM i grada, ili ako se želi novi ugovor po otkazivanju starog, sasvim je legitimno od strane CIM da pokrenu akciju svakojakog pritiska na finansijera (grad) da se finansiranje nastavi, u koju spada i ova poplava tekstova o Svratištu na blogu poslednjih dana. Bar se to relativno dobro odrađuje od strane CIM, i pozdravljam je.

A ono što se ne odrađuje dobro od strane CIM je obezbeđivanje neophodnog novca. Neshvatljivo mi je da je CIM dozvolio da Svratište bude finansijski zavisno samo od jednog donatora, naročito od donatora koji je birokratizovan i može biti inertan i spor u odlučivanju kao što je državna institucija. Postoji toliko potencijalnih finansijera, i ne mora baš od svih da se dobije milionska suma: tu su razne ambasade, fondacije domaće i strane, humanitarne organizacije, firme kojima bi dobro došlo popravljanje lošeg imidža u javnosti (Delta, raznorazni nikotinski trovači...), raspoloženi pojedinci. Onolike pare se bacaju na kretenske projekte kojekakvih lovaca u mutnom i paročistača iz nevladinog sektora od kojih nema ama baš nikakvog efekta (osim lično-lukrativnog), pa našao bi se neko od finansijera zidanja tog Skadra na Bojani da izdvoji novac i za Svratište. Zaposlite i šesnaestu osobu da radi na fund raisingu. Sad se vidi da nisu dovoljni samo psiholozi, kuvarice, volonteri... Badava ako nema para. Nije dovoljna samo dobra volja. Dobar primer inicijative je predlog organizovanja dobrotvorne prodajne izložbe slika i fotografija, ali ne valja što se to predlaže tek sada, kad je muka naterala.

Treće - ne postoji nešto što se zove trajno finansiranje nevladine organizacije. Bar ne bi trebalo da postoji. Svako ko daje novac ne samo da želi, već ima i obavezu naročito ako troši narodni novac, da za dotirana sredstva traži izveštaje, evaluacije, da vrši kontrolu kvaliteta izvođenja usluga iz ugovora o donaciji, kontrolu poslovanja, rezultate... Šta ako jednog dana Svratište počne loše da radi? Ma, Svratište ili bilo ko drugi, nije bitno sada o kome se radi, pričamo o principu rada. Nema automatizma nastavljanja finansiranja po isteku ugovora; ili bar to generalno nije pravilo. Upoznajte pravila po kojima se igra da biste ostavili ozbiljniji, profesionalniji utisak, jer niko ne želi da daje svoje pare nekom neozbiljnom amateru. Dobra i plemenita ideja nije dovoljna.

Mislim da je izuzetno značajno to što Svratište, pored pružanja krova nad glavom, hrane, kreveta, omogućavanja održavanja higijene, i tople ljudske reči, čini napor da tu decu koliko-toliko osposobi za život. Mislim na opismenjavanje. Ali, to je samo mali korak i možda bi se moglo razmišljati o otpočinjanju, u budućnosti, ozbiljnijeg programa osposobljavanja za život, t.j. osposobljavanja da oforme i održe sopstveni život dostojan čoveka.
Videli smo da je jednog od mladića iz teksta Dom za nezbrinutu decu naučio molerskom zanatu. Osposobili su ga za rad, ali ga nisu naučili da radi. Šta imamo sada? Imamo tri bivša deteta ulice koji su postali klasični beskućnici, jer više nisu deca. U svojim najboljim i najproduktivnijim godinama oni ne rade ništa; jedan od njih čak ima i zanat u rukama, ali mi nije jasno zašto ne pokuša to znanje da unovči i tako sebi omogući pristojnije uslove za život. Ne znam da li je to pokušavao, i da li uopšte razmišlja na taj način - posle jednog doma oni bi odmah u drugi, penzionerski. A u pitanju je sistemski način da se ne bude beskućnik, klošar: da se zaradi za život. Pa, svi bismo završili na ulici da nekako ne zarađujemo za život.

Dosta - i previše - za sada.

A sad - pucajte. Ja i sada držim čas




Komentaru nemam sta da dodam , sve je na mestu ali gresis samo u jednoj stvari.

Niko od te dece ne ocekuje da se drzava za njega brine dozivotno , pa zato pominjanje smestaja u domu za stare nije bilo u tom smislu , vec samo u smislu mesta za stanovanje , krova nad glavom bar za prvo vreme posle izlaska iz doma.Ta deca jedva cekaju da uzmu svoj zivot u svoje ruke dok su u domu, a ne znaju sta zivot uopste zahteva od njih, oni za to nisu spremni. To ih niko nije naucio.
Krov nad glavom je potreban svakome da se negde sakrije od mraza i kise , da ima gde da opere svoje svari i da ustedi makar jednu paltu za neki skroman stan, da kupi prvi polovan kauc, reso za kuvanje i nekoliko sudova...samo to vreme treba da provede negde da bi se skucio . U tom smislu je pomenut taj dom za stare jer tamo su nekada odvodili tu decu kada ih nadju na ulicama smrznute i gladne. Ali posle nekoliko dana oporavka ponovo ih vrate na ulicu.Tako se taj zacarani krug nastavlja.
Neko je shvatio da se to dogadja sa tom decom pa je u poslednje vreme zaziveo projekat podrske za tu decu , uredjn je jedan stan gde njih NEKOLIKO moze neko vreme da zivi dok ne nauci kako da zivi sam i da se brine za sebe....ali u taj stan moze da stane samo NEKOLIKO te dece, ostali i dalje idu na ulicu.



snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:26 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

jukie,
nisam govorila o tome da su ova deca kad odluče da odbiju smeštanje u neku od institucija u pravu, već da su dovedena u takvo stanje da od ljudi beže, jer nemaju poverenja.
u takvoj postavci stvari, raditi bilo šta na silu je, ne samo uzaludno, već kontraproduktivno.

baš lepo što si govorio o porodici i plemenu,
mi smo kao društvo dozvolili da postoje deca koja godinama borave na ulici,
i to je poražavajuće.

nadam se da si sada razumeo šta sam htela da kažem.

I onda odjednom svi nekako smatraju da ta deca sa ulice treba sama da odlučuju da li će spavati u domu ili pored cevi u kanalizaciji gde se kote divlji pacovi.

ne, ja smatram da se nipošto nije smelo dozvoliti da ta deca tamo završe.
a, tako ne žive par dana ili par meseci, već godinama.
mariopan mariopan 10:35 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

snezana mihajlovic
Samo - ne bih se slozila da Grad to mora da uradi (da obezbedi stalnost ovog projekta) ali Grad to moze da uradi.

ono što je grad trebalo da uradi je da ne dozvoli da ova deca budu "neobeležena" i maltretirana, jer u tom slučaju ne bi bežala od institucija.
zanimljivo je da vidite klince (bio neki prilog na TV pre nekog vremena) koji ne žele da ostanu u domu, već radije ostaju na ulici. da napomenem da deca nemaju više od 8 godina.
od čega beže ta deca i zašto, je pitanje kojim bi neko morao da se bavi.
kako gorran reče,
mene zaista ne zanima ko, već me zanima šta i kada.

Ja znam od cega beze iz prve ruke ali mi je jako tesko da o tome govorim.
Bilo bi jos teze da o tome citate.
Verovala sam da se od vremena mog izlaska iz doma nesto promenilo ali nije i to je strasno jer to vreme od 35-6 godina je iznedrilo mnogo nesrecne dece , sada ljudi, pa ko se snasao i preziveo taj sada moze da prica, ostali su nestali, nema ih , ali niko ne brine o tome jer nema ko, nikome ne trebaju i ne nedostaju.

Koga zanima mali deo zivota u domu moze to da nadje na mom blogu "Slanina".
roadstar roadstar 12:08 28.11.2008

Re: Svratište

Ti ljudi iz CIM su na osnovu neodrživog projekta svratišta, jer projekat u našim uslovima nije samoodrživ, već spiskali sumu od oko 80.000 evra i to još pri kraju 2007. godine( adaptacija i najam prostora u Drinčićevoj iz koga su naravno s pravom izbačeni), a sada traže da ih neko stalno finansira , a preojekat svratišta nije izdržao ni 9 meseci za koliko su u početku dobili pomenute pare.
Čitajte i dalje komentare pa će te shvatiti o čemu se radi kad je u pitanju CIM, dakle pomoć deci beskućnicima nije sporna.
gocana7 gocana7 13:04 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Problem je i druge prirode. Prvo tamo ne dolaze samo deca, kako navodite koja prose i rade na ulici. Bilo je zalbi da od tinejdzera manja deca nisu mogla doci na red, i dobiju mrvice. Dakle, jedno je svratiste za decu, drugo za momke i devojke starije od 18 godine. Znaci trebala bi biti dva odvojena.

Drugo, kako se trazi tacna pravna definicija, ne prihvata se da CIM vodi svratista. Dakle, neko od njih bi ga mogao osnovati kao novo udruzenje - NVO.

Dalje, prosjacenje nije problem dece, vec njihovih roditelja koji ih teraju da prose. I znaci oni dodju u svratiste ogreju se i nastavljaju prosjaciti, sto znaci da bi na taj nacin finansijer podrzao razvoj prosjacenja - sociopatologiju. Misle oni i o tome. Osim toga, eto postojialo je svratiste a mnoga deca su i dalje bila na ulici po ulici, nemaju pojma da stratiste postoji.



vanja76 vanja76 13:59 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

gocana7
Problem je i druge prirode. Prvo tamo ne dolaze samo deca, kako navodite koja prose i rade na ulici. Bilo je zalbi da od tinejdzera manja deca nisu mogla doci na red, i dobiju mrvice. Dakle, jedno je stratiste za decu, drugo za momke i devojke starije od 18 godine. Znaci trebala bi biti dva odvojena.

Drugo, kako se trazi tacna pravna definicija, ne prihvata se da CIM vodi stratista. Dakle, neko od njih bi ga mogao osnovati kao novo udruzenje - NVO.

Dalje, prosjacenje nije problem dece, vec njihovih roditelja koji ih teraju da prose. I znaci oni dodju u svratiste ogreju se i nastavljaju prosjaciti, sto znaci da bi na taj nacin finansijer podrzao razvoj prosjacenja - sociopatologiju. Misle oni i o tome. Osim toga, eto postojialo je stratiste a mnoga deca su i dalje bila na ulici po ulici, nemaju pojma da stratiste postoji.



Alo!!!

Je l' ti ne znaš razliku između stratišta i svratišta ili si maliciozna?

budibogsnama
ombudwoman ombudwoman 16:12 28.11.2008

Re: Svratište

roadstar
Ti ljudi iz CIM su na osnovu neodrživog projekta svratišta, jer projekat u našim uslovima nije samoodrživ, već spiskali sumu od oko 80.000 evra i to još pri kraju 2007. godine( adaptacija i najam prostora u Drinčićevoj iz koga su naravno s pravom izbačeni), a sada traže da ih neko stalno finansira , a preojekat svratišta nije izdržao ni 9 meseci za koliko su u početku dobili pomenute pare.
Čitajte i dalje komentare pa će te shvatiti o čemu se radi kad je u pitanju CIM, dakle pomoć deci beskućnicima nije sporna.


Ja molim pojasnjenje, ako Vi roadstare mozete da mi date definiciju samoodrzivosti?
Kako projekat koji ne ostvaruje profit moze sam sebe da odrzava/izdrzava?
Cija je duznost da napravi uslugu odrzivom? Posebno uslugu koja se pokazala kao potrebna?

Zelim da znam zbog cega su s'pravom izbaceni? Da li nesto moze biti po pravu i s'pravom, kada se koristi termin 'izbaceni'? Da li su za vas ovo ljudi?
Da li vi imate informaciju za sta su 'spiskana' sredstva od 80.000 eura? Da li ste pomislili da nisu mozda deca tu dolazila sve to vreme, da se placala hrana, higijena, rezije....

Koliko razumem, ne traze 'oni' da se stalno finansiraju, vec da se PRONADJE resenje i nacin da se PROGRAM finansira, a KO ce ga implementirati neka se odluci javnim tenderom gde ce se pronaci odgovarajuci izvodjaci.
Pitam se zasto je vaznije ko to radi i koliko zaradjuje od toga da usluga kao takva treba da postoji?
Pitam se i zasto se namece problem zarade ljudi koji imaju znanje i volju da se bave ovim pitanjima?

Meni licno je zastrasujuce da se u ovoj zemlji cim neko pocne nesto dobro da radi, sa dobrim rezultatima svi ostrve na njega/nju. Ova zemlja ne oprasta znanje i uspeh...i to je tragicno....to je njena zla kob...i svih njenih gradjana/ki...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:28 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Onda mi ne deluje ni korisno ni pametno da se na nekog ko moze ali ne mora da ti izadje u susret, ospe drvlje i kamenje od strane nekih koji bi da pomognu.


pa ne prosipamo drvlje i kamenje, ovo je sve bas fino i umiveno i u rukavicama, na note, samo sto se nismo uhvatili za usi i igramo igramo...

i kakav je to MOCNICKI fazon da nije pametno na nekog ko MOZE itd, zar zato sto moze pora po jajima, na prsticima, da se mozda ne uvrede i uzjogune?

postoji i varijanta prozivke, ko kako radi svoj posao, slepoca po pitanju projekta Svratiste je jasan signal da neko ne radi svoj posao kako treba
ombudwoman ombudwoman 16:34 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

gocana7
Problem je i druge prirode. Prvo tamo ne dolaze samo deca, kako navodite koja prose i rade na ulici. Bilo je zalbi da od tinejdzera manja deca nisu mogla doci na red, i dobiju mrvice. Dakle, jedno je stratiste za decu, drugo za momke i devojke starije od 18 godine. Znaci trebala bi biti dva odvojena.

Drugo, kako se trazi tacna pravna definicija, ne prihvata se da CIM vodi stratista. Dakle, neko od njih bi ga mogao osnovati kao novo udruzenje - NVO.

Dalje, prosjacenje nije problem dece, vec njihovih roditelja koji ih teraju da prose. I znaci oni dodju u svratiste ogreju se i nastavljaju prosjaciti, sto znaci da bi na taj nacin finansijer podrzao razvoj prosjacenja - sociopatologiju. Misle oni i o tome. Osim toga, eto postojialo je stratiste a mnoga deca su i dalje bila na ulici po ulici, nemaju pojma da stratiste postoji.





sVratiste (jedino koje postoji) namenjeno je samo deci, do 18 godina.
sVratiste za mlade preko 18 godine, jos uvek ne postoji. Znaci deca i mladi su odvojeni, iako oni vecinu svog vremena na ulici provode zajedno, gde se takodje bore za svoje mrvice, ali dobijaju i zastitu. Ova medalja ima dve strane, kao i sve ostale.

Zasto roditelji 'teraju' decu da prose i otkud vi pouzdano znate da je to tacno? Cini mi se da niko ne prosi zato sto je besan i zivi u izobilju, pa mu je bas zabavno da po zimi seta gradom i moljaka ljude za dinar. Kada bi se oni koji bi trebalo da se bave njihovim porodicama, malo vise angazovali, pruzali im podrsku (ne mislim uopste na materijalnu, vec ih ucili tehnikama odgovornog roditeljstva, savetovali ih, nadzirali kako vrse roditeljsku duznost), ti isti roditelji bi manje 'terali' decu da prose i odgovornije bi se ponasali prema njima.
Ko koga 'tera' i 'primorava' ozbiljno je pitanje na koje bi neki sociolog mozda mogao naci odgovor u tradiciji i kulturi slojeva drustva iz kojih ova deca najcesce poticu.

za sVratiste je saznalo 243, saznace i ostali, postoje mobilni timovi koji izlaze na ulicu i obavestavaju decu.

A 'ovi iz CIMa' verovatno i jesu racunali na sve to, zato su i pokrenuli ovaj sjajan projekat!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:37 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Jukie, deca jos kako znaju sta je dobro za njih, samo ako imaju priliku, tutorisanje nije alfa i omega, naravno ona koja su vecito tutorisana mogu neko vreme da budu ko s lanca, ali to nije tema ovog bloga

branko_kockica branko_kockica 16:40 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

gocana7
Problem je i druge prirode. Prvo tamo ne dolaze samo deca, kako navodite koja prose i rade na ulici. Bilo je zalbi da od tinejdzera manja deca nisu mogla doci na red, i dobiju mrvice. Dakle, jedno je stratiste za decu, drugo za momke i devojke starije od 18 godine. Znaci trebala bi biti dva odvojena.

Drugo, kako se trazi tacna pravna definicija, ne prihvata se da CIM vodi stratista. Dakle, neko od njih bi ga mogao osnovati kao novo udruzenje - NVO.

Dalje, prosjacenje nije problem dece, vec njihovih roditelja koji ih teraju da prose. I znaci oni dodju u svratiste ogreju se i nastavljaju prosjaciti, sto znaci da bi na taj nacin finansijer podrzao razvoj prosjacenja - sociopatologiju. Misle oni i o tome. Osim toga, eto postojialo je stratiste a mnoga deca su i dalje bila na ulici po ulici, nemaju pojma da stratiste postoji.




Sada cu da pokusam da prevedem ovo na srpski pa da vidite kako zvuci.

Svratiste je podeljeno , deca koja dolaze su deca do 18 godina.- tacno
Deca nemaju problem imaju ih njihovi roditelji-netacno
Vi kada imate problem i ako postavite pitanje nekom ko hoce da vam pomogne i resi ga on ne podrzava vas problem on pokusava da vam pomogne , na problemu se radi kao sto se to u svratistu radi.-tacno

Problem dece ulice nigde nije resen , Svratiste nije trajno resenje problema , ne znaju svi da svratiste postoji , prosto ne mogu to da znaju , vremenom ce doznati.-tacno

Da rezimiram :
Kljucna rec je SVRATISTE a ne stratiste.

Tatatatira
mirelarado mirelarado 23:32 28.11.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

U interesu te dece: koga je moliti nije ga srditi


Izvini, ali ja živim i radim u Beogradu duuugi niz godina, punim gradsku kasu duže od četvrt veka, nikada ništa nisam utajila, prisvojila itd. Pomirljivo reagujem kada gradonačelnik izjavi da se cene grejanja, parkiranja i svega ostalog moraju povećavati, ali ne mislim da treba da MOLIM nekoga ko je (i) moj dobro plaćeni servis. Naprotiv, taj i te kako ima da opravda svaku stavku u svom budžetu: bogati vozni park, putovanja i dnevnice, broj raznih administrativnih službenika, visinu plata, a posebno raspodelu sredstava. Dakle, ovde nije reč o tome da gradski oci treba da udeljuju milostinju, već da obezbede finansiranje projekta koji će zaštiti najugroženije, što će nam se svima u budućnosti mnogostruko isplatiti, tj. što će pomoći deci ulice da ne postanu kriminalci, narkomani, već građani poput svih nas.
gocana7 gocana7 13:35 01.12.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

ombudwoman


sVratiste (jedino koje postoji) namenjeno je samo deci, do 18 godina.sVratiste za mlade preko 18 godine, jos uvek ne postoji. Znaci deca i mladi su odvojeni, iako oni vecinu svog vremena na ulici provode zajedno, gde se takodje bore za svoje mrvice, ali dobijaju i zastitu. Ova medalja ima dve strane, kao i sve ostale.

Zasto roditelji 'teraju' decu da prose i otkud vi pouzdano znate da je to tacno? Cini mi se da niko ne prosi zato sto je besan i zivi u izobilju, pa mu je bas zabavno da po zimi seta gradom i moljaka ljude za dinar. Kada bi se oni koji bi trebalo da se bave njihovim porodicama, malo vise angazovali, pruzali im podrsku (ne mislim uopste na materijalnu, vec ih ucili tehnikama odgovornog roditeljstva, savetovali ih, nadzirali kako vrse roditeljsku duznost), ti isti roditelji bi manje 'terali' decu da prose i odgovornije bi se ponasali prema njima.Ko koga 'tera' i 'primorava' ozbiljno je pitanje na koje bi neki sociolog mozda mogao naci odgovor u tradiciji i kulturi slojeva drustva iz kojih ova deca najcesce poticu.za sVratiste je saznalo 243, saznace i ostali, postoje mobilni timovi koji izlaze na ulicu i obavestavaju decu.A 'ovi iz CIMa' verovatno i jesu racunali na sve to, zato su i pokrenuli ovaj sjajan projekat!


Pisem na osnovu iskustva. Vec desetak godina jedna NVO u svom programu ima i rad sa decom ulice, prosjacima. Iz razgovora sa aktivistima dobro znam da decu roditelji prisiljavaju na prosjacenje. I jos, dogadja se da NEKI RODITELJI ISTUKU DETE ako ne donese novac.

Dakle, u gradu znaju i da vec ima ko da radi sa tom decom. Osim toga, potrebno je raditi protiv prosjacenja, roditelji da se kaznjavaju sto eksploatisu decu a ta deca da dobiju adekvatnu zastitu drustva.

Najpovoljnije za njih bi bilo kada bi ih vi primali da dodju kod vas u kuce. To je super integracija dece u normalne tokove zivota.
gocana7 gocana7 13:40 01.12.2008

Re: nepoznavanje i nepoznavanje

Da, i ako vec kazete da dolaze deca samo do 18 godina, sta ce vam ovde ilustracija Sergeja, kao deteta ulice. U domu je mogao biti do punoletstva odnosno dok ne zavrsi skolovanje. Dakle, Sergej ima vise od 18 godina, nije u vasoj ingerenciji. Znam grubo zvuci, ali je tako ako nesto tvrdite.

Na TV-u prikazivana su i starija "deca" i cini mi se da je receno da dolaze "deca" do 21 godinu.
Primite tu decu u kuce!
pakita pakita 04:29 28.11.2008

Razjašnjenje

Vesna Knežević-Ćosić je dobila moj poziv za priključenje Facebook eventu pod nazivom Grad odbio trajno finansiranje Svratista! na kome se nalaze prve informacije o budućim potezima gradske vlasti glede (ne)finansiranja projekta Svratišta od januara 2009.

Usledio je zatim poziv za priključenje grupi pod nazivom Sprečimo zatvaranje svratišta za decu ulice!!!!. Svi smo bili svedoci društveno-političke korisnosti jedne FB grupe (okupila preko 10 hiljada ljudi) pre samo mesec i po dana.

Ono što je bitno naglasiti radi razjašnjenja još jedne nedoumice koja postoji među pojedinim blogerkama i blogerima je sledeće:

- Ljudi iz CIM-a traže da PROJEKAT koji se pokazao uspešnim ne samo u Srbiji (dobio je preporuke Komiteta za prava deteta, u skladu je sa međunarodnim dokumentima, a pre svega Konvencijom o pravima deteta) dobije trajno finansiranje, a ne sama organizacija. Traži se da grad i Sekretarijat stanu iza sopstvenih više puta izgovorenih reči o potrebnosti projekta Svratišta. Ističe se da nije bitno ko će biti "izvođač radova" u Svratištu.

- Do kraja maja 2009. je obezbeđeno KORIŠĆENJE ZGRADE u Krfskoj ulici u kojoj je smešteno Svratište - do tada je data na upotrebu. FINANSIRANJE PROJEKTA je trebalo da preuzme grad od januara 2009, takvo je bilo obećanje grada, a to sada pada u vodu. To znači da će zaposleni i volonteri Svratišta zajedno sa decom moći od januara do maja sledeće godine da, eto, sede u tom objektu. Obezbeđeno će im biti smrzavanje i disanje vazduha.

Pozdrav,
Lazar Pavlović
aquariusoptimist aquariusoptimist 05:35 28.11.2008

Interesuje me

Ima li svratiste racun na koji mi iz daleka mozemo uplatiti pomoc?
Hvala
pakita pakita 17:50 28.11.2008

Re: Interesuje me

Za devizne uplate kontaktirajte CIM na:

cim.kancelarija@gmail.com
aquariusoptimist aquariusoptimist 17:54 28.11.2008

Re: Interesuje me

pakita
Za devizne uplate kontaktirajte CIM na:

cim.kancelarija@gmail.com


Hvala
sandyby sandyby 08:15 28.11.2008

ko to zna????

Ima li da neko u celoj stvari zna konkretno da odgovori kolike su finansijske potrebe Svratista npr mesecno?
Ne pitam ovo iz puke radoznalosti to je valjda jasno.Pitam da bi smo znali o kojim potrebama pricamo , jer dok se ne osveste - ovi bez svesti i duse, da mi ostali , a nas je koliko vidim vecina, ne dozvolimo "prazan hod", odnosno stvaranje rupe u opstanku Svratista.
Da znamo o kom se redu velicine - u novcu govori, jer ja i dalje mislim da je tu vrstu pomoci moguce organizovati bez mnogo muke.....Zamislite samo 1000 ljudi ( a to je smesna cifra, ima i nasih u inostranstvu)......sa samo 10 eura mesecno , to je vec 10.000 eura mesecno, a to je samo 1000 ljudi.
Zar nije najjednostavnije uplacivati direktno na racun Svratista?Pustite racun za komunalije, priznanice, birokratiju.....

Razumem ja da je osnovna stvar resiti CEO PROJEKAT, ali dajte dok se to resava , da mi ostali koji ne idemo ni na kakve sastanke povodom toga, ne jurimo vlast- ima ko to vec radi, (dok mi pruzamo podrsku), dajte da dotle radimo konkretne stvari, kao sto rade ioni divni ljudi u Svratistu.
Koliki troskovi nastupaju onog momenta kada vlast prestaje da finansira Svratiste???Struja i sve ostalo, simbolicni honorari, potrepstine sve moguce- one koje se ne doniraju od mlekare ili koga vec............
I zaista , sto neko malopre vec rece, trebalo bi da ovakav projekat bude propracen tj. pracen glasno i intenzivno u javnosti, ne samo onda kada nastupi problem, to hteli da prihvatimo ili ne - jeste model dobijaja bitke, pa i model dobijanja rata- danas zivi samo ono o cemu se usta ne zatvaraju , naravno vizuelno praceno...zvao se to ili ne marketing...zvalo se to ili ne multimedijalno, mor ada se udara na sva i naravno na velika zvona - ako hocemo i da cuju, da se prica o tome, pise , snima i onda kada nije akutan problem u minut do 12.
Za sta sluze TV, novine, radio????????
Znam ja da je 21 vek, ali znamo svi da ovo i nije slika primerena za 21 vek...e, pa isto tako znajte da iako je 21 vek znam gomilu ljudi fakultetski obrazovanih , ili ne , u penziji ili nekom poslu, ali kako god -koji ne koriste kompjuter- jer im jednostavno ne treba, i kako onda da bude u ovoj problematici, kako da zna???Da cuje od vas ili mene, od usta do usta...naravno moguce, ali nije mnogo produktivno.A, zele da pomognu, ali kako kada nisu ni culi????Zovem ih , prepricavam problematiku, sto verujem da radii vecina vas...ali to je nedovoljno.
Dajte da se bolje organizujemo u ovome, vreme curi kao u pescanom satu.......Svim ljudima dobre volje evo od mene, a vi koji ste najupuceniji u problem dajte vise konkretnih podataka, medijski poduprite Projekat na svim nivoima, i na sva zvona-to se bolje i dalje cuje , zar ne?
ivana23 ivana23 09:23 28.11.2008

Re: ko to zna????

Znam ja da je 21 vek, ali znamo svi da ovo i nije slika primerena za 21 vek...e, pa isto tako znajte da iako je 21 vek znam gomilu ljudi fakultetski obrazovanih , ili ne , u penziji ili nekom poslu, ali kako god -koji ne koriste kompjuter- jer im jednostavno ne treba, i kako onda da bude u ovoj problematici, kako da zna???


Dnevne novine Danas, objavljeni su slicni tekstovi i u drugim listovima.
barka barka 13:03 28.11.2008

svratiste danas i sutra

Vesna i ove zime bravo kao i MIlutinu

Isla sam u Svratiste cesto i znam sta ono znaci toj deci. Tamo imaju poverenje i prihvatanje onakvi kakvi jesu - sto je i nasusna potreba svakog od nas - kao i otvorenu ponudu da se opismenjavaju ali i da uce da komuniciraju sa drugima i da se osasmostaljuju.

Podrzavam da im sada pomazemo mi i da pokrenemo akciju za jednokratne pomoci koje bi ljudi mogli da donose u svratiste ili da uplacuju na njihov racun.

Ali neko iz sistema - od sekretara do Tadica mora da obezbedi dugorocnu podrsku sistema za ovaj projekat - kao prelaznu stepenicu izmedju ulice i samog sistema. Ono sto IMAJU u svratistu a nemaju u drugim ustanovama je princip dobrovoljnosti toliko znacajan zlosatavljanima koji su izgubili poverenje i u druge i u sebe!!!!

CIM se suocava - kao sto je Tayson opisao - sa problemom svih NVO i humanitarnih organizacija u svetu

- odrzivost finansija

- dependency sindrom (zavisnost od drugih) medju korisnicima

ova 2 problema nije resio ni UN ni na globalnom ni na lokalnom nivou.

DODATNI PROBLEM a direktna posledica ne- odrzivosti je cinjenica da ne mogu da realizuju nesto sto je trebalo da bude faza 2 ovog projekta - pomoc u osamostaljivanju dece.


Koliko sam pratila celu pricu Svratiste zivi na dobroj volji i profesionalzmu onih koji tamo rade ili volontiraju. Ono sto mnogi ne zele da shvate je da NVO sektor takodje ima pravo na redovne plate kao i svi ostali kao i na sigurnost u smislu odrzivosti projekta koje rade .

Zato je potreba redovna podrska sistema - koji moze mnogo da nauci od CIM a verovatni i CIM od njih u nekim stvarima ali i stalne akcije ovog tipa - koje ce grejati srca te dece, a i nas posecati da nismo zaboravili da budemo ljudi.
Sepulturero Sepulturero 13:13 28.11.2008

Ко умије њему двије



Влада новчано подржала геј сајт
Министарство културе доделило 256.500 динара интернет-презентацији организације Квирија центар

Министарство културе је на недавном конкурсу за пројекте у области информисања доделило 256.500 динара порталу невладине организације Квирија центар, који промовише права хомосексуалне популације. У два наврата укупно је, како је званично саопштено, подељено 42 милиона динара за дела која доприносе правовременом и објективном информисању и медијском плурализму.

Душан Радуловић, главни и одговорни уредник Радио Београда, био је један од пет равноправних чланова комисије која је већала о пројектима пристиглим на конкурс за доделу новца из Фонда културе и информисања, тачније за ове друге – пројекте у вези са информисањем.

– Пројеката је било сигурно око двеста, избор је направљен пре два месеца, сада је та одлука постала извршна – објашњава Радуловић. – Сматрали смо да интернет-сајт Квирије који, како је наведено у пријави, има за циљ ширење сарадње, може да користи разумевању у средини у којој има хомофобије. Допис је био интониран тако да нас је убедио да портал може да помогне да се људи боље упознају са суграђанима који живе покрај њих, а имају сва права док не почну да угрожавају друге. Одлучивао је квалитет пројекта, изглед портала доступног свакоме, без агресивности које организације те врсте понекад имају. Дакле, једна ствар, ем савремена, ем потребна овом нашем друштву.

Ипак, он није желео да открива имена колега у комисији са којима је делио одговорност за деобу „културног динара”. У Министарству културе све је транспарентно, комисија је радила јавно, па се зна да су сем Радуловића новац за пројекте, од оних за локалне медије до Квиријиног сајта, а иначе НУНС-ови и УНС-ови представници, расподељивали још Ивица Милосављевић, Мирко Милетић, Мирослав Кос и Вера Баришић.

Жеље оних који су конкурисали надмашивале су пет пута суму којом је комисија располагала. Ни Квирија центар није добио онолико колико је тражио. Али, изгледа да је први пут неко геј-лезбијско друштво добило помоћ од српске државе.

– Најважније је да нас је ова држава признала као легалне грађане. Од новца је много битнија симболика. За шест месеци рада портала потребно нам је још оволико, али задовољни смо, имаћемо новац до краја фебруара, а онда ћемо конкурисати негде другде – каже Предраг Аздејковић, уредник сајта „Квирија веб портал”.

Он подсећа да им је својевремено Министарство културе, у време Лечићевог мандата, одобрило помоћ од сто хиљада динара. Влада је пала, новац никад није уплаћен јер је нови буџет одобрен у време председниковања Драгана Којадиновића, чије је министарство конкурс одмах поништило, а саветник Бора Ђорђевић је у медијима тим поводом изјавио да му „не пада на памет да даје паре”.

Иначе, Квирија је основана 2001. године као радна група при Социјалдемократској омладини СДУ, чији је циљ била једнакост ЛГБТ пред законом (скраћеница значи повезаност гејева, лезбијки, бисексуалних и трансродних особа). Ем једнаки, ем сада добише и три хиљаде евра. За почетак – звучи европски.

Рајна Поповић
[објављено: 28/11/2008]
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:33 28.11.2008

Re: Ко умије њему двије

Sepulturero ne razumem, sta hoces da kazes? da su dali za gej projekat, a nisu za decu ulice? da CIM ne radi dobro, a kvirija radi?

moras to jasnije, ovako, ja tekst citam kao maliciozan, gejevima dali, deci ulice jok, a situacija nije ILI jedni ILI drugi, ni slucajno

najgora stvar koja moze da se uradi jeste da se zakuva medju manjinskim grupama i ugrozenima, ne treba to bre
sandyby sandyby 15:42 28.11.2008

Televizija- pre svega !!!!

U redu je to sto je o Svratistu kako kazete objavljeno u novinama "Danas", ali nadam se da je i Vama jasno da je to samo jedna mrva vise od nista.Da bi se udarilo na velika zvona , za veliku stvar, i uzasno vaznu , jedne dnevne novine nisu dovoljne.
I sami znate da ljudi sve manje kupuju novine, i da je bez premca Tv- najkonzumiraniji medij.

Na kom programu?
Na svim programima gde se na kucanje za ovu problematiku - otvore vrata, gde se ne otvore- kucanje ponovo,u gledanim emisijama, udarnim terminima, vestima.........
Da li mislite da neko ne bi ovo dozvolio, da bi cenzurisao......bas bih to volela da vidim! mozda sam ja idealista ili utopista, ali bez sumnje jedna usta je lako zapusiti , kada se ori sa mnogo strana,tu "galamu" je tesko stisati.
svecedabudeuredu svecedabudeuredu 16:31 28.11.2008

svecedabudeuredu jednog dana i kod nas/vas

draga vesna i dragi svi i sve koji ucestvujete u razgovoru na vesninom blogu, prvo bih rekla vesni hvala jer nas nisi zaboravila od prosle godine i sto si spremna i sada da otvorimo prostora za razgovor o svratistu.

Nakon citanja ovog bloga, najvise bih volela da imam priliku da se sa svima vidim uzivo, i otvoreno razgovaramo o svratistu, problemima, ocekivanjima cima, namerama cima, mogucnostima, planovima.. ovako postoji realna mogucnost da cu preskociti da dam odgovor na nesto sto je jako vazno i sa druge strane, realno je da cu biti predugacka, preopsirna i dosadna, ali rizikujem iz potrebe da budemo jasni, i da razumemo..

hajde da pocnemo od finansiranja vidim da je to jako interestantno- poslednji trenutak kada smo imali odgovor ‘obecanje’ dogovor od sekretarijata da ce Svratiste biti u budzetu ‘sigurno’ je bilo 9.10 kada je gospodja Milojka Maslać Demišar predstavnica tog sekretarijata bila u poseti Svratistu. Nakon toga smo se sastali sa Sekretarom 14.10 (na sastanku je bila i predstavnica Fonda za socijalne inovacije) koji je tokom tog razgovora pokazao razumevanje i rekao 'da je potrebno ne jedno vec 5 svratista u beogradu'. Dakle sve vreme se jasno govorilo o finansiranju- ne znam kako prostije da objasnim da ukoliko kada predstavnici vlasti na sastancima pricaju otvoreno o tome da ce se usluga finansirati- to jeste signal da ce se, to i realizovati. Istovremeno, oni su bili obavesteni o tome da svratiste nema finansiranje (paralelno svratiste jeste pravilo back up planove- ali kao sto se dalje u tekstovima objasnjava- a) donatori TRAZE ucesce drzave/grada b) samoodrzivi programi ne mogu biti oni koji se finansiraju iskljucivo iz inostranih donacija c) cim je radio na fundraisingu i mogu detaljnije da objasnim sa koliko novca su se koje kompanije javile da ucestvuju (cast izuzetcima) d) najveci problem finansiranja je strucni rad (jer kompanije, fondacije, daruju u materijalima, ili hrani, kao i donatori sa druge strane koji ne placaju strucni rad vec npr izgradnju i opremu- o Delti ovde zaista imam problem da se izjasnjavam jer smo sa njima pokusavali) dakle na kraju dana, je nemoguce naci finaniranje za psihologa, socijalnog radnika, specijalnog pedagoga, medicinsku sestru.. Takodje, organizovano je i donatorsko vece u skupstini grada koje je okupilo odredjeni broj kompanija, ali ne dovoljan. Cim kontinuirano radi na fundraisingu za Svratiste, od grada se ne ocekuje da pokrije CELOKUPNI budzet svratista, jer mi i dalje planiramo da ukljucujemo zajednicu, ali grad bi trebalo i mislim da ce pokriti osnovne troskove. Tako da ne bih rekla da se na fundraisingu radi tek kada je muka.
Za finansiranje takodje, ali to je objasnjeno cim ne trazi da se finansira cim, vec da se strateski nadje prostor za finansiranje usluge svratiste (ali vise o tome jeste pisano). A Lazar je vec objasnio situaciju sa prostorom/ programom. Samo jos da dodam da projekat koji je trebalo da traje 9 meseci, je trajao 16 meseci- jer se pravila usteda ( i dodacu, odgovorno rasporedjivao novac, kako su se ukljucivale kompanije sa svojim proizvodima..)
Nastavimo sa idejom svratista- kao uslugom koje postoji da deca mogu da dodju onda kada je njima to potrebno, odu, uvek se vrate. Usluga koja komunicira i saradjuje sa (i ovo sam negde objasnjavala) centrima za socijalni rad, domovima, kursevima, zdravstvenim institucijama, policjom, zavodom, prihvatilistem, ministarstvom, drugim nevladinim organizacijama, gradjanima, medijima, decom, komsilukom... sa ciljem da POVEZE tu decu (koja nisu u kontaktu) sa tim sistemom i da ANIMIRA sistem da radi u okvirima svoje nadleznosti. Znaci- kuckuc zovemo centar za socijalni rad i kazemo – EVO GA DETE, onda kazemo HAJDE ZAJEDNO STA CEMO ZA DETE, onda ponovo, sve dok te institucije ne urade za to dete. Cim i Svratiste ne mogu da naprave maticni broj za dete- ali to mogu i moraju centri za socijalni rad- a kako centri to da urade ako deca tamo ne dolaze, a centri ne izlaze tamo gde su deca? Kako oni da se nadju?? Gde?
Osvrnimo se na sta posle Svratista- jer Svratiste nije napravljeno da ponudi definitivni odgovor na probleme dece ulice. U nasem gradu ne postoji kontinuitet usluga, odnosno ne postoji dovoljno programa. Zasto je lose imati Svratiste (za hitnu intervenciju, registraciju, po principu dobrovoljnosti), Terenski rad, Program osamostaljivanja (sa nocenjem i podrskom za recimo one preko 16 godina), Program skolovanja, Program edukacije roditelja koja imaju decu koja imaju 'problem u ponasanju', Prihvatiliste, Zavod, Dom, Dnevni boravak, Hraniteljsku porodicu, Kafic sa socijalnim radnicima, Klubove.... Dakle, ZASTO JE LOSE imati MREZU USLUGA koje ce da prati potrebe korisnika? Program samo za devojcice/ samo za maloletne.. Upravo podrska porodici- NIJE RESENJE DETE NATERATI DA SEDI U DOMU I ZABORAVITI NA PORODICU.. koja ce onda sledece dete da posalje da prosi (osvrcem se na primer prinudne prosnje). Neka od dece sa kojom radimo su VASPITAVANA DA JE NJIHOVA ODGOVORNOST SA 5 GODINA DA DOPRINOSE, sada kada imaju 11- TREBA IH SISTEMATICNO UVODITI U PRICU- Ne nije tvoja odgovornost da na taj nacin doprinosis- to se ne radi preko noci- kako da menjamo sistem vrednosti kod njih???
Kome je Svratiste namenjeno- u svratiste dolaze samo maloletna deca- dakle svi do 18 godina. Kada dodju (dovedu ih terenski radnici, gradjani, vrsnjaci..) od njih se trazi odredjeni set informacija (ime, odakle su, uzrast, da li znaju za csr..) objasnjava se svratiste (to se naravno ponavlja nekoliko puta,,,) elem, te informacije se proveravaju- odnosno Terenski radnici izlaze onda na mesta za koja su deca rekla da tamo rade, i/ili tamo spavaju.
Drinciceva- Svratiste nije izbaceno iz Drinciceve, vec nije moglo da garantuje bezbednost korisnicima zbog komsiluka (a posebno jednog komsije koji je krenuo bejzbol palicom na 9godisnje dete..) toliko o komsiluku i zajednici.
Grad Beograd – vazno mi je da ponovim svoj stav da to jeste odgovornost grada, kao i da sam sigurna da ce tu odgovornost oni preuzeti. Dogovori sa Ljiljanom Jovcic se nastavljaju i naredne nedelje. Ono sto sam vec rekla nekoliko puta, jeste da postoji Volja, a gde postoji Volja- NADJE SE I NACIN. Tom logikom mogu da zakljucim da sam sigurna da ce se naci nacin da se Svratiste finansira u narednoj godini.

Joj, ovo je bilo preopsirno, izvinjavam se..
Milica

a.andjelkovic a.andjelkovic 20:54 28.11.2008

Zatvaranje Svratista

Zbog finansijske nemogucnosti,Grad prestaje da pomaze Svratiste za decu.Idealna prilika da Dinkicev
kadar Bojan Kristo,posalje tatu da u njegovo ime,bar
sa polovinom sebi dodeljenog bonusa omoguci deci iz
Svratista,da do konacnog resenja tog problema po
ovom hladnom vremenu,imaju gde da se ugreju i da
dobiju taj jedan obrok.Nije Kristo sam,napravio je on
spisak bonusiranih poslusnika.Dinkicu,opomeni ga,kao sto je g-din Tadic tebe.
Hoce da poslusa.Ostali sa bonusom, za njim ce,povodljivi su, a deca nece
doziveti progon.Toliko imaju,a Krista si po humanosti
postavljao.Dokazi nam se.Nema veze sto je iz Sirokog
brijega,deca nisu samo srpska, a nisu ni politizovana.Opomeni ga-hoce on.
Centar za integraciju mladih,bice ti zahvalan.A tek deca!
Alo, ljudi, napolju je hlano, kako zagrejati srca onih koji mogu da pomognu?

Aleksandar D.Andjelkovic
Sa sajta LDP-a 28.11.08 (01:11)


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:11 28.11.2008

(ne)dobrovoljni prilog

Kad bi bar dozvolili ljudima dobrovoljno da se odluce za koga ce otici prilog kad se nesto salje iz poste a ne da automatski ide za SPC pa bi moglo doci do resenja dela problema. Mozda nece svi automarski da finansiraju crkvene oce. Najgore je da se administracija ponasa kao da su to njihove pare pa mogu sami odlucivati, zadovoljavajuci svoje interese, gde ce ih potrositi.
behemot123 behemot123 01:09 30.11.2008

Re: (ne)dobrovoljni prilog

U stvari, kad se sve sabere, najbolje je za decu da Mila Muskinja i Milica Djordjevic odu u zasluzenu penziju. Da se malo vise brinu o hendikepiranoj deci, jer su obe defektoloskinje po struci. Da prikupljaju novac, povremeno se vidjaju sa decom uice, ulivaju im nadu, jer treba, i da pisu nove projekte, (obicno plagirane) koji su isplativiji od dece ulice (recimo, hajte malo na borbu protiv fasisma, sada je to IN). Da drzava preuzme veoma ozbiljno brigu o odlicnom projektu koje autorke, dve gorepomenute devojke, same nisu mogle da izguraju na krhkim plecima. Ako bog da, da premije koje Kristo i ostala stoka sebi dodeluju tako sto podizu takse jadnim Srbima, predju na racun Dece ulice. Aferim! Ali, ja sam samo tragicni utopista.
branko_kockica branko_kockica 01:06 01.12.2008

Re: (ne)dobrovoljni prilog

U stvari, kad se sve sabere, najbolje je za decu da Mila Muskinja i Milica Djordjevic odu u zasluzenu penziju. Da se malo vise brinu o hendikepiranoj deci, jer su obe defektoloskinje po struci


Evo tragicni utopisto malo da te prosvetlim da tvoje recenice ne bi bile ovoliko tragicne. Ex defektoloski fakultet je fakuletet koji ima vise smerova ( ne samo za hendikepirane, ) a koliko ja znam Milica je specijalni pedagog ( zavrsila je smer za prevenciju i resocijalizaciju lica sa poremecajima u drustvenom ponasanju ) a to je opet bitno , dobro citaj sledecu recenicu tragicaru> dete sa poremećajima u društvenom ponašanju je ono dete koje bežanjem od kuće, skitnjom ili sličnim ponašanjem narušava opšteprihvaćena društvena pravila ponašanja ili koje čini krivična dela i prekršaje po zakonu o socijalnoj zastiti Republike Srbije< sto opet znaci da kategorija dece ulice potpada pod ovaj clan zakona.
Sto se Mile tice koliko ja znam ona je oligofrenolog sto opet znaci da ovaj tip dece obzirom na njihovu obrazovanost , pseudoretardaciju i ostale vidove retardacije zasluzuje njeno znanje i paznju sto dalje implicira da ona treba da se bavi ovom decom sto ona i radi>da ne pricam o dodatnom obrazovanju koje su stekle a neposredno je u vezi sa ovim drustvenim problemom.

Da prikupljaju novac, povremeno se vidjaju sa decom uice, ulivaju im nadu, jer treba, i da pisu nove projekte, (obicno plagirane) koji su isplativiji od dece ulice (recimo, hajte malo na borbu protiv fasisma, sada je to IN).

Koliko ja znam Anti Fa je skup volontera iz razlicitih organizacija istim cijem inspirisanih ljudi koji delaju u onim trenutcima kada su gradjani a i sama javnost ugrozeni od strane fasista. Oni ce uvek morati da budu IN jer ce fasisti uvek biti OUT.
Da drzava preuzme veoma ozbiljno brigu o odlicnom projektu koje autorke, dve gorepomenute devojke, same nisu mogle da izguraju na krhkim plecima.

Ukoliko svi mi zelimo da resimo trajno ovaj problem i obzirom na velike izdatke prema ovom projektu u jednom trenutku drzava mora preuzeti odgovornost. Ove dve devojke( ima i sada mnogih drugih) su jedine koje se bave i bavile su se decom ulice. Mnogi su imali sanse izmedju ostalog i ti tragicaru da pokrenu ovu pricu. Ova deca su i devedesetih radila na semaforima , prosila i vodila samostalan zivot na ulici. Gde ste tada bili? Mogli bi malo umesto tog vaseg MOROVANJA nesto za promenu i da ucinite > Bice nam svima lepse, za pocetak mozete da se informisete pre nego pocnete nekog da vredjate sto vam ne daje pravo da i kada ste informisati to isto i cinite.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana