Gradjanske inicijative| Zdravlje

Otvoreno pismo dr Dušanu Stanojeviću, načelniku GAK N. front

Krugolina Borup RSS / 30.11.2008. u 17:54

5670_history_cartoon.gif 

Dragi dr Stanojeviću,

Mnogo mi je žao što sam propustila vašu prezentaciju na sastanku koji je u Institutu Batut održan 27.11.2008. godine, ali sva sreća te postoji audio-zapis, pa sam naknadno ipak uspela čuti o čemu ste govorili. Nesreća je samo što se audio-zapis poziva na slajdove iz vaše power-point prezentacije, koju nemamo, pa bih htela da vas zamolim da mi istu dostavite, ako je ikako moguće, na adresu: kengurica@majkahrabrost.com.

S obzirom da je vaša prezentacija u stvari pružala informacije o tome šta porodilju čeka kada jednom u porodilište uđe, pretpostavljam da nije bila namenjena ušima 58 načelnika i 58 glavnih sestara porodilišta u Srbiji, koji su činili većinu prisutnih u sali, već da je bila namenjena za nas troje prisutnih predstavnika Građanske inicijative "Majka Hrabrost", a sve u nadi da ćemo mi te informacije preneti ostalim ženama koje se spremaju u porodilišta zaći.

Stoga sam uzela slobodu da transkribujem tu vašu prezentaciju, i u nastavku ovog pisma je postavljam na blog. Moram reći da ono o čemu ste govorili krajnje verno prikazuje šta ženu u porodilištu u Srbiji očekuje, bar shodno onome što sam i sama iskusila i videla tokom boravka u istom. Dakle, informacije koje ste dali, vrlo su korisne za pripremu žene na ono što je čeka.

Međutim...

Opis tretmana porodilje kod nas u mnogim segmentima odudara od informacija koje mi žene, pripremajući se za odlazak u porodilište, čitamo po knjigama namenjenim trudnicama, kao i od Preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Stoga vaša prezentacija izaziva mnoga pitanja, i ja vas molim da ponađete vremena da nam na njih odgovorite. Znam da ste izuzetno zaposleni, ali ovo je korisnicama vaših usluga, i usluga vaših kolega, od izuzetnog značaja, pa vas molim da ova pitanja shvatite kao ozbiljna i urgentna. Ako nemate vremena da se registrujete na blog i direktno komunicirate s nama, bila bih vam zahvalna da odgovore pošaljete na moj email (kengurica@majkahrabrost.com), a ja ću ih već okačiti na blog u vaše ime. Da ćete ovo pročitati - ne sumnjam, jer već u sedmoj rečenici vaše prezentacije kažete da čitate blog. Mene lično je to vrlo obradovalo, a verujem da nisam jedina. Kao što rekoh na sopstvenoj prezentaciji na istom sastanku - pokidane su niti komunikacije između nas i vas (lekara, babica, sestara). Dajte da to zalečimo!

U nastavku sledi transkript vaše prezentacije, a potom i pitanja koja je ona u meni (a verujem da nisam jedina) izazvala, a na koja molim da odgovorite.

***

TRANSKRIPT PREDAVANJA DR STANOJEVIĆA:

Ja vam se izvinjavam, ja ću biti vrlo kratak u nastavku predavanja prof. Bogdanovića. Dakle, želim da vam kažem samo da je pre 25 godina, na Svetskom kongresu ginekologa u Berlinu bio jedan vrlo važan zaključak, a to je da sve što uđe živo u porodilište, mora iz porodilišta živo da izađe. Danas, hvala Bogu, više o tome ne razgovaramo. Više deca u porodilištima širom Srbije ne umiru. Sad se pojavljuje jedan drugi problem. Taj problem se zove komunikacija između pacijenta i lekara. Čitajući dnevnu štampu, čitajući blog, prateći anketu... naravno, ja vam se nisam predstavio, ja sam ginekolog iz ginekološke klinike Narodnog fronta... dakle, čitajući i prateći anketu koju sprovodimo u Narodnom frontu svaka četiri meseca, sem drastičnih primera gde pacijent navodi ime i prezime lekara i babice gde je došlo do nekakvog, kako da kažem, da ga najblaže nazovem ‘verbalnog nesporazuma' na toj relaciji, uglavnom nastaje nesporazum zbog neobaveštenosti pacijenta o tome šta ih čeka u porodilištu. Zbog toga sam ja pripremio vrlo kratku jednu prezentaciju. Izvolte prvi slajd.

Porodilište se sastoji iz dve funkcionalne celine. Jedna je odeljenje pri porodilištu, gde na nekoliko postelja uglavnom, leže trudnice u čijoj neposrednoj blizini mora biti operaciona sala. Dakle, one nisu u porođaju, to su uglavnom placentna previa i prevremeno prsnuti vodenjak kod trudnice u trećem trimestru trudnoće. I, drugi deo porodilišta su porođajne sale.

Idemo dalje. U samoj porođajnoj sali, odnosno u porođaju - porođajnih sala ima nekoliko, ima ih desetak - tu se vrši priprema od strane babica. Vidite šta priprema ta podrazumeva. I obično trudnice ne znaju da će se to desiti, kada dođu tamo, šta ih sve očekuje u toj pripremi. Dakle, ovo će se sve desiti u momentu kada trudnica uđe u porodilište.

Idemo dalje. Zatim sledi pregled akušera koji je zadužen, odnosno koji radi u tom porodilištu. Ovo će sve da se desi toj trudnici, odnosno iz ovoga se sastoji pregled kada trudnica uđe u porodilište.

Idemo dalje. U porođajnoj sali postoje dva, kako da kažem, organizaciona dela. Jedan je izolacioni deo, gde se porađaju trudnice kod kojih postoji neka infekcija, koje su pod nekakvim rizikom, da vas sad ne opterećujem, to je sad čisto stručni deo, ili vrši porođaj u prisustvu muža, i postoje porođajne sale za, da tako kažem, normalne porođaje.

Idemo dalje. Tu, dakle, trudnica provodi u porođajnoj sali sva četiri porođajna doba... odmah da vam kažem da je ovo više ovako stručni deo... da tako kažem svaki porođaj se sastoji iz 4 porođajna doba, ne znam, doba širenja, pa doba ekspulzije, pa placente... dakle, dok se ne završe dva sata posle porođaja, ona mora ostati u porodilištu.

Idemo dalje. Ovo je isto obaveštenje za trudnice, šta se sve dešava u toku samog prvog i drugog porođajnog doba.

I ovo je isto nastavak prethodnog slajda. Dakle, kod drugog porođajnog doba, ekspulzija, obavezno je prisustvo lekara, asistencija babice, vrši se zaštita međice, radi se neka akušerska operacija ako treba da se uradi, i - ono što je najvažnije, što se u svim porodilištima vrši - takozvano aktivno vođenje porođaja. Dakle, ne dozvoljava se da porođaj teče spontano, da ne bi trajao u nedogled. Vrši se prokidanje vodenjaka, stimuliše se tamo gde treba da se stimuliše, daje se epiduralna anestezija, i na taj način se skraćuje porođaj.

Idemo dalje. Takođe u toku četvrtog porođajnog doba, dakle dva sata nakon porođaja, trudnica mora ostati da se vidi da nema krvarenja, da nema nekih povreda, i tek kada prođe dva sata od porođaja, ona se prevodi na odeljenje gde je očekuje njena beba. Dakle, za ta dva sata koliko trudnica provede u porodilištu, za ta dva sata se vrši nadzor i adaptacija novorođenog deteta na spoljašnju sredinu, i ona kad dođe u svoju sobu, posle pola sata, 15 minuta, sat vremena - dobija svoje dete i pošto znate u Narodnog fronta i u Institutu za ginekologiju u Višegradskoj, takođe se sprovodi Baby Friendly program.

Idemo dalje. Što se tiče carskoga reza, vrlo mali broj ljudi donosi odluku o carskom rezu. To je glavni dežurni, na popodnevnom dežurstvu. Pre podne su samo tri čoveka: načelnik porodilišta, načelnik odelenja patologije trudnoće i direktor klinike. I niko drugi ne može da donese odluku o carskom rezu. Tako da... malopre sam čuo, ne znam ko je pomenuo... da, ministar je pomenuo da su, ne znam, četiri lekara rekla nešto, a onda je došao peti lekar i rekao: ne mora carski rez i tako dalje. Dakle, vrlo se striktno vodi računa o tome ko donosi odluku o carskom rezu i ko će carski rez uraditi. Iako je liberalizacija carskog reza dovela do toga da se smanji perinatalni morbilitet i mortalitet. Dakle, sada u svim porodilištima, naročito u velikim porodilištima po Srbiji, procenat carskog reza je oko 20%.

Idemo dalje.

Nema više.

Hvala na pažnji. 

***

PITANJA:

1. Priprema za porođaj

U trećem pasusu pričate o "pripremi" koju trudnica prolazi, a o kojoj je neobaveštena pre ulaska u porodilište, i kako se na slajdu vidi šta ta priprema podrazumeva. Nemamo slajd, pa mogu samo da nagađam na osnovu onoga što sam sama videla u porodilištu, šta je na tom slajdu bilo. Klistir i brijanje? Verovatno još ponešto, ali klistir i brijanje predstavljaju pripremne procedure koje se kod nas gotovo rutinski sprovode.

Lično, bila sam oduševljena kada sam, u 8. mesecu trudnoće, prilikom posete bolnici u kojoj sam odlučila da se porodim, dobila brošuru u kojoj je pisalo da su klistir i brijanje stvar izbora porodilje. Međutim, kada sam došla u samo porodilište i u samu "pripremu", rečeno mi je da ja mogućnost izbora nemam, da brošura laže, da su klistir i brijanje obavezni.

U Preporukama SZO, rutinski klistir i brijanje su označeni kao "Postupci koji su jasno štetni ili neučinkoviti i trebaju se izbaciti".

Za klistir, SZO kaže da osim što je neugodan, nosi i izvestan rizik povrede creva. Istovremeno SZO naglašava da nisu otkriveni nikakvi efekti klistiranja na trajanje porođaja i na neoatalnu infekciju ili infekciju međice.

Za brijanje, SZO kaže da ne postoje nikakvi dokazi koji bi podupreli tvrdnju da ono smanjuje infekcije i olakšava šivenje, a dodaje da rutinsko brijanje čak može povećati rizik infekcije HIVom i virusom hepatitisa.

Iz svega ovoga proizilaze sledeća pitanja:

1. Gde i kako da se trudnice tačno informišu o onome što ih u porodilištu čeka, kad i brošure koje se trudnicama u samim porodilištima dele - lažu? Koju nam to knjigu možete preporučiti da čitamo, a koja će nam tačno reći upravo ono što nas u porodilištu očekuje? Ko je dužan da nas informiše o onome što nas u porodilištu čeka? Lekari koji nam vode trudnoću pre odlaska u porodilište, ili osoblje porodilišta, kada u njega već jednom dođemo?

2. Zašto se kod nas još uvek insistira na brijanju i klistiranju kao na rutinskim procedurama, kad je očigledno da je to u suprotnosti s Preporukama SZO, kao i praksom u većem delu sveta? Zašto se naša porodilišta toga drže kao pijan plota? Da li postoji neki način da to promenimo? Koji?

2. Prisustvo oca porođaju

U petom pasusu, pričate o izolovanom delu porodilišta, gde se, pored porođaja trudnica koje su pod nekakvim rizikom, vrše i porođaji uz prisustvo oca. Kako ste ga sročili, dr Stanojeviću, ispada da prisustvo oca porođaj čini nenormalnim, mada verujem da to niste želeli baš tako da kažete. Ipak, na osnovu vaših izjava za dnevne novine Blic od 12.05.2007. godine, jasno je da ste vi protivnik prisustva očeva na porođaju. (Citat: "U principu sam protiv toga, ali to ne mogu sam da zabranim.")

SZO o prisustvu osobe koja bi porodilji pružila podršku tokom porođaja kaže:

"Žena koja rađa trebala bi biti u društvu ljudi kojima vjeruje i s kojima se oseća ugodno: njen partner, najbolja prijateljica ili prijatelj, dula ili primalja."

"Izveštaji i kontrolirana istraživanja metodom slučajnog uzorka o podršci porođaju od strane samo jedne osobe ... pokazali su da je kontinuirana suosjećajna i fizička podrška za vrijeme porođaja imala puno koristi, uključujući kraće porođaje, značajno manju upotrebu lijekova i epiduralne analgezije, manji broj Apgar rezultata vrijednosti manjih od 7 i manji broj porođaja završenih operativno."

"Stalna utješna podrška pružateljice skrbi znatno je smanjila tjeskobu i osjećaj da je porođaj bio težak kod majki 24 sata nakon porođaja. Ta je podrška imala i pozitivne učinke na broj majki koje su još uvijek dojile 6 tjedana nakon porođaja."

"Velike ustanove koje obavljaju od 50 do 60 porođaja dnevno trebale bi restrukturirati svoje usluge kako bi mogle zadovoljiti specifične potrebe žena."

Shodno tome, pitanje:

1. Zašto ste vi lično protiv prisustva oca ili neke druge, porodilji bliske osobe, porođaju?

2. Šta je potrebno uraditi da bi u porodilištima kod nas prisustvo osobe koja bi porodilji pružila podršku bilo moguće?

3. Aktivno vođenje porođaja

U osmom pasusu pričate o aktivnom vođenju porođaja, tj. o rutinskoj indukciji i prokidanju vodenjaka, kao i o epiziotomiji (na slajdu koji ste pokazali stoji da je epiziotomija 100% obavezna kod svih prvorotki). Pogađate - Preporuke SZO tvrde sasvim suprotne stvari:

"Nemoguće je zaključiti ima li rana amniotomija (prokidanje vodenjaka) prednost pred metodom čekanja ili suprotno. Zbog toga pri normalnom porođaju treba postojati valjan razlog za interveniraje u vrijeme kada dolazi do spontanog puknuća vodenjaka."

"Nije vidljivo iz dostupnih podataka da je slobodno pojačavanje porođaja oksiticinom ("aktivno vođenje porođaja") od koristi bilo za majke, bilo za djecu. Naravno da to ne znači da je oksitocin beskoristan u terapiji dugotrajnih porođaja. Ipak, nema dokaza da je kod normalnog prođaja korisna prevencija dugotrajnog porođaja liberalnom uporabom oksitocina."

"Davanje oksitocina je velika intervencija i trebala bi biti provedena jedino uz valjanu indikaciju."

"Liberalna upotreba epiziotomije povezana je s većom učestalosti oštećenja međice i manjim postotkom žena s nedurnutom međicom."

"Ne postoji dokaz o zaštitnom učinku epiziotomije na stanje fetusa."

"Ne postoji vjerodostojna opravdanost da liberalna ili rutinska upotreba epiziotomije ima koristan učinak, ali postoje jasni pokazatelji da može izazvati štetu."

"Preporučljiva je ograničena upotreba takve intervencije. Kao cilj tebao bi biti postavljen postotak epiziotomija preduzetih u istraživanjima u Engleskoj (10%) bez štetnog utjecaja na majku ili dijete."

Iz svega toga slede pitanja:

1. Zašto se u našim porodilištima držimo "aktivnog vođenja porođaja" kao pijani plota?

2. Zašto vi smatrate da je kod prvorotki epiziotomija 100% neophodna?

3. Šta je potrebno učiniti da se u našim porodilištima stvore uslovi da se porođaj prestane voditi aktivno, i počne poštovati spontano?

4. Čuvena 2 sata posle porođaja

U devetom pasusu govorite o potrebi da porodilja, nakon porođaja, u sali provede još dva sata "da se vidi da nema krvarenja, da nema nekih povreda". Ni tu se naša praksa ne slaže s onim što preporučuje SZO, koji smatra da je za to dovoljan samo jedan sat. Pitanja:

1. Ko treba porodilji da kaže: "Sada ćemo vas ovde u sali zadržati još 2 sata, da bismo videli da nema krvarenja, da nema nekih povreda"? Da li to ona treba da nauči pre dolaska u porodilište, ili treba da joj to neko kaže u porodilištu? Ko?

2. Kako vi to "vidite" da nema krvarenja i povreda, kad je iz priči koje žene šalju jasno da njih u ta "čuvena 2 sata" niko i ne pogleda, da bivaju ostavljene da leže same na stolu, i prosto čekaju da vide šta će dalje da se desi?

***

To je, dr Stanojeviću, sve od pitanja za sada. O carskom rezu - nekom drugom prilikom.

Unapred vam se zahvaljujem i na odgovorima na ova pitanja, i na na power-point prezentaciji koju sam vas molila da nam dostavite.

S poštovanjem,

Krugolina Borup, ispred ljubopitljivih žena Srbije

http://www.majkahrabrost.com/

 



Komentari (200)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

antioksidant antioksidant 18:10 30.11.2008

.

Idemo dalje. U porođajnoj sali postoje dva, kako da kažem, organizaciona dela. Jedan je izolacioni deo, gde se porađaju trudnice kod kojih postoji neka infekcija, koje su pod nekakvim rizikom, da vas sad ne opterećujem, to je sad čisto stručni deo, ili vrši porođaj u prisustvu muža, i postoje porođajne sale za, da tako kažem, normalne porođaje.
.
eto u cemu je koren nesporazuma. za drstanojevica porodjaju u prisustvu muza spada u "nenormalne".
tesko ce se ovde naci zajednicka tacka na osnovu koje bi se gradila dalja komunikacija.
ovog treba menjati
leila leila 18:14 30.11.2008

?

Tek sam pocela da citam i odmah se sablasnula...
.........sve što uđe živo u porodilište....?????????????
antioksidant antioksidant 18:17 30.11.2008

Re: ?

leila
Tek sam pocela da citam i odmah se sablasnula...
.........sve što uđe živo u porodilište....?????????????

to je nekadasnji standard. vidis da su to napustili
leila leila 18:23 30.11.2008

Re: ?

antioksidant

leilaTek sam pocela da citam i odmah se sablasnula............sve što uđe živo u porodilište....?????????????to je nekadasnji standard. vidis da su to napustili


Ma kako ga je srocio kao da o marvi prica....
A to dal su to napustili je diskutabilno...
antioksidant antioksidant 18:26 30.11.2008

Re: ?

A to dal su to napustili je diskutabilno...

pazi, zlonamerno se moze reci da porodilje u zivotu odrzava cinjenica da je uobicajeno placanje pri izlasku iz porodilista
Davie Davie 21:01 30.11.2008

Re: .

za drstanojevica porodjaju u prisustvu muza spada u "nenormalne".
tesko ce se ovde naci zajednicka tacka na osnovu koje bi se gradila dalja komunikacija.
ovog treba menjati


Pa i MajkaHrabrost iliti Krugolince Borup takodje smatra da prisustvo supruga spada u "nenormalne"... zbog cega se i ona sama poradjala bez prisustva svoje jace polovine.

Uzgred, moja malenkost to smatra najboljim dozivljajem u svom svom zivotu, nesto sto nijedan otac NE bi smeo da propusti...
chobanica chobanica 22:13 30.11.2008

Re: .

Pa i MajkaHrabrost iliti Krugolince Borup takodje smatra da prisustvo supruga spada u "nenormalne"... zbog cega se i ona sama poradjala bez prisustva svoje jace polovine


Da li ponekada jace polovine imaju sopstvenu volju ili to uvek funkcionise po principu - jaca polovina uradi sta god nezna polovina hoce?
joca_1 joca_1 18:25 30.11.2008

Otvoreno pismo...

SVAKA CAST KRUGOLINA!!!!!
Pratim od pocetka sve sto se desava na blogu, napisala sam svoje price, naravno pratim sajt i saljem link svim prijateljicama/poznanicama i nagovaram da ucestvuju kako god mogu.

Veliki pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:29 30.11.2008

Re: Otvoreno pismo...

joca_1
Izvinjavam se, htedoh reci Krugolina


Joco, ne razumem šta se izvinjavaš, kome se izvinjavaš i zašto se izvinjavaš?
joca_1 joca_1 18:58 30.11.2008

Re: Otvoreno pismo...

Ma sitnica, prvi put sam napisala krglina, pa sam onda poslala izvinjenje, pa tek onda ukapiram da mogu da ispravim prvi put postavljeni komentar, pa ga ispravim......pocetnik, sta da kazem.....
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:03 30.11.2008

Re: Otvoreno pismo...

))
Polako, bićeš ti nama stara kuka.
gospojica gospojica 15:51 01.12.2008

Re: Otvoreno pismo...

Sjajno pismo!
Nekoliko komentara:
- pri gotovo svakom domu zdravlja (u Bgd, ne znam za "unutrasnjost), a i u samom Narodnom frontu postoji priprema trudnica za porodjaj, a u mnogima postoji i Skola roditeljstva (jako dobra postoji opet pri Narodnom frontu) tako da trudnice zaista mogu da se i informisu "sta ih ceka", ali i da se donekle obuce za saradnju sa babicama i lekarom tokom porodjaja. Druga je prica, naravno, koliko lekari i babice vole da dobiju jednu takvu obucenu i saradljivu porodilju. Pohadjanje ovih kurseva je dabome dobrovoljno. Ako bi se uvela bila kakva vrsta obaveze odmah bi se ispostavilo da je postojeci kapacitet premali. Obaveza pohadjanja doduse nije ni poenta. Tako nesto je i u drugim drzavama stvar dobre volje (mada moze biti pokrivena od strane zdravstvenog osiguranja, kao sto je slucaj u Nemackoj).
- sto se tice "neophodnosti" epiziotomije kod prvorotki u 100% slucajeva, radi se o izjavi zbog koje gosn nacelnik verovatno nigde u savremenom svetu ne bi mogao da ostane na poziciji koju drzi i da nastavi da radi posao koji radi. Verovatno ne bi mogao da polozi ispit.... A jasno je da se "aktivni porodjaj" primenjuje zato da se porodjaj prilagodi funkcionisanju klinike i komoditetu lekara. To nema nikakve veze sa dobrobiti zene i deteta. "da porodjaj ne bi trajao unedogled".... Kakva besmislica! Radi se prosto o kalkulaciji - koliko imamo slobodnih kreveta, ko je u smeni, ko je dezuran i sl i onda se sracuna do kada treba da se porodi data zena.
- u vezi "muzeva" - valjda je dr Stanojevic hteo reci, "oceva" jer nisu svi ocevi deteta i muzevi, nije mi poznato, barem u Nemackoj, da se osobe koje prisustvuju porodjaju podvrgavaju rutinskom testiranju briseva. U mom konkretnom slucaju, otac deteta je ucestvovao u porodjaju (namerno kazem ucestvovao, a ne prisustvovao!) u odeci u kojoj je dosao iz kuce, ne secam se ni da li je oprao ruke, haha, a ostao je s nama u bolnici, u porodicnoj sobi i spavao s bebom u krevetu onako na rutavim grudima i niko nas nije cudno gledao.
- u vezi poseta: vise puta sam bila u prilici da obilazim pacijente na raznim odeljenjima, na raznim klinikama u Nemackoj. I sama sam prvo bila zbunjena odgovorom na pitanje "kada su posete" - Bilo ko moze da dodje bilo kad, izuzev nocu kada su odeljenja delimicno zatvorena.

Srecno! I slazem se - verovatno svi nadlezni znaju KAKVA je situacija i verovatno ce biti tesko, ali to ne znaci da je nemoguce! Od necega se mora krenuti, a valjda ce nas jednog blagoslovenog dana okupirati Evropa, pa ce nam nametnuti svoje standarde i bice bolje.. :)
katica_zlatica katica_zlatica 10:14 02.12.2008

Re: Otvoreno pismo...

Ja sam pohadjala skolu roditeljstva u frontu u junu ove godine, i veruj i da me nije pripremila za ono sta me je cekalo. Pre svega sestre koje rade pri skoli roditeljstva i psihofizickoj pripremi trudnica su divne i pune divnih saveta, reci itd. njima svaka cast. Ali stekla sam utisak da njihova prica nema bas veze sa gornjim delom bolnice, ustvari sva "divnost" se zavrsava sa njima. Film o porodjaju koji su nam pustali u skoli roditeljstva prikazuje porodjaj gde se pored porodilje aktivno nalaze uvek dve osobe a realnost je da je porodilja najcesce sama, drugo na filmu je prikazano kako se rai epiziotomija kao da je to rutinska stvar i tako je i bilo, samo je pitanje u kom trenutku ces biti "secnut". A mom suprugu je jako zao sto nismo imali novca da platimo njegovo ucestvovanje u porodjaju. Mislim da je to bas tuzna stvar.

SVAKA CAST KRUGOLINA!!!!! Bas je pravi korak pitati dr. Stanojevica za neke stvari obzirom da ih on utvrdjuje po svojoj volji, a moja volja je da mi se uopste ne svidja njegova volja i duboko sam protiv nje.
antioksidant antioksidant 10:19 02.12.2008

Re: Otvoreno pismo...

Film o porodjaju koji su nam pustali u skoli roditeljstva prikazuje porodjaj gde se pored porodilje aktivno nalaze uvek dve osobe a realnost je da je porodilja najcesce sama

da naglasim

problem br 1 - lazu na pripremama

postoji 500 objasnjenja zasto je problem da svaka porodilja pored sebe ima nekog

a na filmu porodilja nije sama

uzeti film kao dokaz i pitati ih zasto na filmu moze a u realnosti ne moze?

molim te

pitaj ovog coveka da da reference za ove tvrdnje:
ne dozvoljava se da porođaj teče spontano, da ne bi trajao u nedogled. Vrši se prokidanje vodenjaka, stimuliše se tamo gde treba da se stimuliše, daje se epiduralna anestezija, i na taj način se skraćuje porođaj.
ovo je potpuno proizvoljna izjava iza koje ne stoje bilo kakvi naucni dokazi
maca22 maca22 19:29 30.11.2008

Re: molim te

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
pitaj ovog coveka da da reference za ove tvrdnje:
ne dozvoljava se da porođaj teče spontano, da ne bi trajao u nedogled. Vrši se prokidanje vodenjaka, stimuliše se tamo gde treba da se stimuliše, daje se epiduralna anestezija, i na taj način se skraćuje porođaj.
ovo je potpuno proizvoljna izjava iza koje ne stoje bilo kakvi naucni dokazi

Zaista. A zasto "se vrsi" to?
limarija limarija 23:35 30.11.2008

Re: molim te

Ana WithAFamilyNameTooHard_ToPron
pitaj ovog coveka da da reference za ove tvrdnje:
ne dozvoljava se da porođaj teče spontano, da ne bi trajao u nedogled. Vrši se prokidanje vodenjaka, stimuliše se tamo gde treba da se stimuliše, daje se epiduralna anestezija, i na taj način se skraćuje porođaj.
ovo je potpuno proizvoljna izjava iza koje ne stoje bilo kakvi naucni dokazi


pridruzujem se ovom zahtevu.

dragonballs dragonballs 14:29 01.12.2008

Re: molim te

ovo je potpuno proizvoljna izjava iza koje ne stoje bilo kakvi naucni dokazi


Pa mnogo je tu izreceno proizvoljih izjava, nije samo jedna i nije samo od Dr-a Narodni Front.
Ja sam davno studirao u Bgd (bio sam u GBNF u Internatu), dugo sam van, ne bavim se G&O specijalno ma da sam u toku moje "doedukacije" ovamo morao i dan danas moram kao GP da jako dobro znam sve te stvari, ali u izjavama ovde citiranim domacih specijalista ja prepoznajem kompletno staru, arhaicnu terminologiju i neka stara shvatanja i stavove.
Niko da spomene da li se u nasim porodilistima uopste koristi PARTOGRAM ? Taj grafikon, list papira moze se reci, je revolucionisao akuserstvo, omogucio pracenje progresa porodjaja i od tada je poradjanje postalo vrlo predvidivo.

I porodjajna doba. Zasto 4 kad su samo 3 a trece se naravno, zavrsava expulsijom placente i membrana, u engleskoj terminologiji nema "cetvrtog", ne znam po "kome se sad tamo upravljaju", nekad su Rusi bili jako "in".

I Epiziotomija, niko ne spominje nikakvu lokalnu analgeziju za tu intervenciju, koja se zaista retko primenjuje ovamo ali se ipak primenjuje. I prva stvar koja se pri tom uradi je da se zeni i u tom trenutku objasni sta predstoji i da se dobije njena saglasnost. Nas su svojevremeno ucili da za epiziotomiju savrseno nije potrebna nikakva analgezija posto je ishemizirano tkivo medjice samim tim vec postalo "neosetljivo" ni na sta, najmanje na bol.

Moram da primetim da sve te proizvoljnosti, sve te nedopustive improvizacije u jednom tako odgovornom poslu kakva je G&O na kraju i rezultiraju precestim katastrofama, mozda redje u Prestonicnim bolnicama ali precesto u Provincijskim.
Dokaz za to su neumoljivi statisticki podaci o neoneatalnoj smrtnosti i smrtnosti porodilja, o broju abortusa po broju zena reproduktivnog doba, o procentualnoj uspesnosti screeninga za rano otkrivanje maligniteta kod zena, o procentu kasno otkrivenih maligniteta, o drustvenoj akciji za prevenciju maligniteta i drzavnim subvencijama za anti -HPV imunizaciju, i tako daljeeee.
leila leila 18:40 30.11.2008

Kru..

reci mi molim te,jel potvrdjeno da od sutra krece anketa, i jesu li im dali neki rok do kada moraju poceti svi da nose bedzeve?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:49 30.11.2008

Re: Kru..

Poslednja info koju o anketi imamo je da kreće oko 1. decembra.

Za bedževe sam zinula u emisiji "Stanje nacije" ministra da pitam za rok, pa nas voditelj presekao... ministar uspeo samo da kaže da je pismo podsećanje na nešto što je INAČE propis i obaveza.

U svakom slučaju, sledeće nedelje imamo novi sastanak u ministarstvu, pa sam stavila na spisak da pitam i jedno i drugo.
niccolo niccolo 18:54 30.11.2008

Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

Dakle, želim da vam kažem samo da je pre 25 godina, na Svetskom kongresu ginekologa u Berlinu bio jedan vrlo važan zaključak,


Nadam se da ovo nije poslednji Svetski kongres ginekologa sa cijim zakljuccima su nasi ginekolozi upoznati?


debelica debelica 19:19 30.11.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

niccolo
Dakle, želim da vam kažem samo da je pre 25 godina, na Svetskom kongresu ginekologa u Berlinu bio jedan vrlo važan zaključak,Nadam se da ovo nije poslednji Svetski kongres ginekologa sa cijim zakljuccima su nasi ginekolozi upoznati?

Ocigledno jeste. Zato se ja nudim da Dr. Stanojevicu pruzim smestaj i hranu svojoj kuci u Svajcarskoj, a on nek ostane koliko dugo hoce, pa nek poseti bilo koje porodiliste ovde , ne bi li video kako to u normalnom svetu funkcionise i kako je ono o cemu on prica u najmanju ruku neumesno.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:36 30.11.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

mislim da bi mu pola gloga pruzio isto samo da ode na jos koji kongres!
posle citanja njegovog izlaganja imam utisak da covek ne govori o Istoj vrsti nesporazuma o kojem se prica vec nedeljama i mesecima na blogu. covek se ili pravi blesav ili ne zeli da pomogne resavanje problema.

ps. jel to bese onaj koji je rekao da muskarcima opadne sexualna zelja kada vidi zenu kako se poradja?...ali mu se povrati zelja ako plati 200eura da prisustvuje cinu? ako nije isti (a lici da jeste!), onda se izvinjavam.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:44 30.11.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

Jeste, Bebo, taj isti.
goga4444 goga4444 00:51 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

I isti onaj sto je poradjao simpanzu u ZOO vrtu u Beogradu...


dr Dušan Stanojević, ginekolog-akušer - Porodio sam majmunicu Lijanu sedam puta

http://www.ekapija.com/website/sr/search/imagesearch.php?word=zoo%20vrt&ter=2&start=15




Lijanin carski rez bio je senzacija
Rojters je te 1993. godine, u vreme najvećeg embarga, kada ptica nije mogla da izleti iz Srbije, snimak porođaja šimpanze u Beogradu prodao u 450 TV centara u svetu

www.glas-javnosti.rs/clanak/nedelja/glas-javnosti-23-11-2008/lijanin-carski-rez-bio-je-senzacija

PS Linkovanje iz nekog razloga ne radi, pa prekopirajte URL.
ivana23 ivana23 01:00 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

ivana23 ivana23 01:01 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

Zar je moguce da ima onih koji nisu znali za njegovu saradnju sa ZOO vrtom?
maca22 maca22 01:09 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

ivana23
Zar je moguce da ima onih koji nisu znali za njegovu saradnju sa ZOO vrtom?

Pa dobro, nismo svi tako iskusni net surferi kao ti.
ivana23 ivana23 01:16 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

maca22

ivana23
Zar je moguce da ima onih koji nisu znali za njegovu saradnju sa ZOO vrtom?
Pa dobro, nismo svi tako iskusni net surferi kao ti.

Kakve veze ima surfovanje po netu? To je bila vest u svim novinama, na TV-u, pa zar ne kazu i u tekstu:

Rojters je te 1993. godine, u vreme najvećeg embarga, kada ptica nije mogla da izleti iz Srbije, snimak porođaja šimpanze u Beogradu prodao u 450 TV centara u svetu


maca22 maca22 01:26 01.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

ivana23

Kakve veze ima surfovanje po netu? To je bila vest u svim novinama, na TV-u, pa zar ne kazu i u tekstu:
Rojters je te 1993. godine, u vreme najvećeg embarga, kada ptica nije mogla da izleti iz Srbije, snimak porođaja šimpanze u Beogradu prodao u 450 TV centara u svetu

Pa dobro, dobar surfer je dobar surfer. A sad koji je medijum aktuelan, to je sporedno.
katica_zlatica katica_zlatica 10:27 02.12.2008

Re: Jos jedno pitanje za Dr Stanojevica

auuu....ja nisam znala...
hajkula1 hajkula1 19:26 30.11.2008

citam ovo

Jedan je izolacioni deo, gde se porađaju trudnice kod kojih postoji neka infekcija, koje su pod nekakvim rizikom, da vas sad ne opterećujem, to je sad čisto stručni deo, ili vrši porođaj u prisustvu muža, i postoje porođajne sale za, da tako kažem, normalne porođaje.

pa moram da se cudim:

Znaci, prisustvo muza kao infekcija?

Bolnicke infekcije. Udje zdrava trudnica, kuci odvede bebu sa nekom infekcijom koja se kao po pravilu ne upise u otpusnu listu. Kao po pravilu, informisanim majkama probaju da poture da su one inficirale bebu, pa kad im to ne prodje, ne upisu. Koja ce porodilja kada vidi otpusnu listu uspeti da uradi sve sta treba (a sta sve treba?) da se ista upotpuni?

Obavezno da nam odgovori da li on upotpunjuje svoje znanje? Koliko prati i primenjuje iskustva u primeni
razlicitih procedura, tretmana? Koliko je spreman da obaveze osoblje da svako radi svoj posao u skladu sa ljudskim i profesionalnim normama?

Zasto dozvoljava da pre podne ultra zvuk ne radi a taj isti radi uvece kada se pregled plati? Poprave ga oko podne?

ssvetlana92 ssvetlana92 19:36 30.11.2008

Nisam iznenadjena

Zaista nisam iznenadjena ovakvim izlaganjem dr. Stanojevića. Kako bi ovde neko rekao, neće čovek preterano da se meša u svoj posao. A i zašto bi...niko ne sme da mu se obrati i priupita nešto, a ne dajbože da mu uputi kritiku. Potpuno siguran u svoju neprikosnovenost da mi se čini da i njega boli glava od tolikog samoljublja.
Imam pitanje, na pr. zašto naši vajni doktori ne prate trendove u medicini (akušerstvu), nego se tvrdoglavo drže onog naučenog od pre 30 godina.
Sve se promenilo dragi doktori, samo vi tavorite u prošlom veku!
Uglavnom i često se pozivamo na plate i cenu koštanja svega i svačega u okruženju, pa bi bilo zgodno da malo skoknete tamo i nešto naučite za promenu..a ne da tvrdoglavo mislite kako sve znate!
mirelarado mirelarado 19:53 30.11.2008

Re: Nisam iznenadjena


Ni ja nisam iznenađena. Smatram da je celo izlaganje dokaz straha od promena i tvrdoglavog otpora bilo kakvim novinama. Bilo bi lepo kada bi dr Stanojević nešto rekao i o neljubaznosti svog osoblja, pošto je, navodno govorio o komunikaciji sa porodiljama. Ako je ovakvo izlaganje njegov način komunikacije sa bilo kojom grupom slušalaca, onda me ne čudi što su njemu, navodno, jedini problem "neobaveštene porodilje".
maca22 maca22 20:07 30.11.2008

Re: Nisam iznenadjena

mirelarado

onda me ne čudi što su njemu, navodno, jedini problem "neobaveštene porodilje".

Cekaj ko je neobavesten? Porodilje, da ih ceka procedura mimo sveta, mimo nauke i mimo preporuka SZO?

Pa naravno da su neobavestene. Ko bi to ocekivao?
ssvetlana92 ssvetlana92 20:12 30.11.2008

Re: Nisam iznenadjena

Ako je ovakvo izlaganje njegov način komunikacije sa bilo kojom grupom slušalaca, onda me ne čudi što su njemu, navodno, jedini problem "neobaveštene porodilje".


To će i ostati problem, zato što porodilje informišu, ovi koji ni sami nisu informisani. Taj problem bi mogao lako da se reši, jednim doškolovavanjem na svake dve godine, minimum. Ovako će nas sve "pobiti", svojom stručnošću!
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:27 30.11.2008

PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE

Uz prethodno pribavljenu dozvolu, delim s vama prepisku s načelnikom porodilišta u Sremskoj Mitrovici:

**********

Malobabić dr Dragan, Načelnik Službe za ginekologiju, akušerstvo i neonatologiju Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Na raspolaganju za sugestije,pitanja,informacije o pacijentima 0-24h sve dane u godini.

malobabic@ptt.rs
zcsm@ptt.rs
+38122610222,lokal 151,154,162,270
+381646403455
+381637795015

**********

Dragi dr Dragane,

Zahvaljujem na emailu kojim uspostavljamo kontakt. U drugoj rečenici - izvinjenje što sam očigledno pomešala vas i glavnu sestru koja je govorila na sastanku, pa nju predstavila kao načelnicu u tekstu na blogu koji sam napisala posle sastanka. Ispraviću.

Pošto ste u emailu rekli da ste otvoreni za pitanja, htela sam vas zamoliti da mi pojasnite jednu stvar, koja u sebi ima malo više od jednog pitanja.

Bili ste na sastanku? Pretpostavljam da jeste. Slušali ste predavanje dr Stanojevića o tome šta porodilju očekuje u porodilištu? Ako kojim slučajem niste bili, njegovu petnaestominutnu prezentaciju možete preslušati ako učitate audio-zapis sastanka s mog vebsajta (www.majkahrabrost.com). Njegova prezentacija sledi negde nakon 1:14:30. A ja vam u nastavku ovog emaila šaljem transkript te prezentacije.

Prvo što meni nije jasno je: zašto je on držao tu prezentaciju? Mislim, pretpostavljam da svi prisutni načelnici i glavne sestre sve to već znaju! Dakle, ostaje mi da zaključim da je prezentaciju držao zbog nas troje? Ili postoji neki drugi, meni nevidljiv razlog za ovo?

Drugo, u toj prezentaciji izneo je gomilu podataka koji su meni, a i ženama koje se o onome što ih očekuje na porođaju informišu iz knjiga, potpuno sumanute. Recimo: da 100% prvorotki mora da prođe kroz epiziotomiju (ovoga nema na audio-zapisu, ali je bilo na slajdu koji ga je pratio). Ili, da se indukcija mora dati, da se porođaj mora 'aktivno voditi', da ne bi trajao u nedogled, i da ne bi išao spontano. (Zašto je spontani porođaj greh?)

Drugim rečima, volela bih od vas čuti da li i vi smatrate da porođaj treba tako da teče, ili nešto treba menjati? Ako mislite da treba da ostane po starom - zašto? Da li postoje neki problemi koje mi ne vidimo, a koji onemogućavaju promene? Ili je, pak, reč prosto o 'strahu od promena'? Zašto, odakle toliko otpor da se procedure i protokoli u porodilištu promene tako da budu humanije prema porodiljama? Zašto i otkud toliki otpor da se očevima dozvoli ne samo prisustvo porođaju, već i nesmetan ulazak na odeljenje radi posete nakon toga? (Vidim iz priče iz vašeg porodilišta, koju sam primila, a koja je iz 2007. godine, da kod vas posete nisu dozvoljene?) I - iznad svega - šta je potrebno uraditi, koje preduslove ispuniti, da bi se stvari mogle promeniti (i protokoli, i odnos osoblja, i sve na šta znate da se žalimo).

Sva ostala zapažanja, mišljenja, sugestije koje možda imate - voleli bismo ih čuti!

Pomozite nam da razumemo, jer samo ako razumemo, možemo da planiramo kako i šta da menjamo. Molim vas u ime svih žena.

Pozdrav.
Branka Stamenković
aka Krugolina Borup

**********

Poštovana gospođo Stamenković,

naša Služba sastoji se od tri organizaciona dela, ginekologija, porodilište i odeljenje za novorođenčad. Pored mene prisustvovali su i Šefovi odeljenja za porodiljstvo i neonatologiju, sa svojim glavnim sestrama, i oni su uzeli učešće u diskusiji.

Prisustvo vodećih ljudi naše Službe govori o značaju koji pridajemo mišljenju koje o nama imaju korisnici naših usluga.

Zdravstvo u Srbiji se nalazi u tranziciji i u odnosu na ostale delove našeg društva predstavlja njegov bolji deo, po mom skromnom mišljenju. U sistem zdravstva koji je nasleđen iz perioda socijalizma ubačeni su samo neki elementi zapada, koji se uglavnom odnose na praćenje kvaliteta, dok je
menadžerima u zdravstvenim ustanovama ostavljen minimum prava u pogledu upravljanja materijalnim i ljudskim resursima, a o menadžerskim ugovorima tipa onih u Javnim preduzećima nema ni govora.

Zašto je Prof. Stanojević držao takvu prezentaciju?

I sami ste rekli da on dolazi iz velike ustanove i da nema vremena za razgovor sa Vama, pošto puno operiše.

Na kursevima za menadžere na koje nas šalje Ministarstvo zdravlja učimo da je otpor promenama ogroman iz mnogobrojnih razloga.

Da bi se porođaju moglo pristupiti na zapadni način potrebno je promeniti sledeće:

1. porođajne sale i u novorenoviranim porodilištima su kolektivne, ne može se obezbediti ni minimum privatnosti za porodilju i muža.

2. trebalo bi da porodilja i njen muž u toku trudnoće prođu vrlo kratku školu za trudnice, gde bi bili upoznati sa činom porođaja, sa kućnim redom ustanove i da pribave potrebne briseve, pošto će infekcija uvek biti mač koji visi nad porodilištem.

3. posete ne mogu biti potpuno liberalne, sada u našem porodilištu postoji soba za posete.

4. neprijatno osoblje se ne može odstraniti sa posla.

5. u našem porodilištu u režimu smena radi dvanaest od ukupno petnaest zaposlenih babica, a porođaja je 2007. bilo 1514., tako da ih je posle podne i noću tri, u toku godišnjih odmora i bolovanja dve.

6. želeo bih da se na Vašem sajtu nađe moja adresa da mi se trudnice mogu obraćeti iz bilo kog razloga.

7. ako dozvolite, poslao bih Vam brošuru "Čudo rađanja" u izdanju naše ustanove, koja obiluje praktičnim savetima i takođe informaciju o tome šta je spinalna i epiduralna anestezija i kome se one mogu pružiti. Usluge iz oblasti porodiljstva i lečenja steriliteta za pacijente sremskog
okruga i pacijente drugih okruga sa overenim uputom u našoj Bolnici su besplatni.

Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija, porođaji se odvijaju po danu, kada imamo više osoblja i kada je lakše obezbediti timski rad anesteziologa i akušera, u cilju
povećavanja broja epiduralnih anestezija. U opštim bolnicama van redovnog radnog vremena dežurni anesteziolozi pružaju usluge svim službama, tako da je teško obezbediti njihovo permanentno prisustvo u porodilištu.

U vreme kada Vam odgovara bila bi mi čast da nas posetite.

S poštovanjem
Malobabić Dragan

*********

Dragi dr Dragane,

S obzirom da želite da na mom sajtu objavim vaše podatke za kontakt trudnica i porodilja, pretpostavljam da ne bi imali ništa protiv ni da ovo vaše pismo objavim na sajtu, a i na blogu? Ipak, ne usuđujem se ništa uraditi bez prethodno dobijene vaše dozvole da to uradim.

Dali ste mi puno korisnih informacija za razumevanje problema i nemogućnosti lakog i brzog rešavanja situacije tako da bude onakva kakvu bismo mi žene voleli da bude. Ali, ja i dalje verujem da nema nerešivih problema! Znači, samo treba smisliti kako svemu i sa koje strane prići... I onda raditi na tome da se stvari promene tako da svima nama bude bolje!

Pozdrav.
Branka.

**********

Imate dozvolu, niste mi odgovorili za brošure, da li bi ste želeli da ih
vidite i da li ste u mogućnosti da nas posetite?

**********

U žurbi sam vam odgovorila, pa nisam sve tačke pokrila.

Hoću brošuru, naravno. Ima li je na internetu? Ako ima, mogu da učitam, ne morate da mi šaljete. Ako nema, onda kad mi pošaljete, mogu da skeniram i da je stavim na internet.

Što se tiče posete - da li je tročlana delegacija prebrojna? Šta vama više odgovara: pre podne kad su svi tu, ili popodne kad je manja gužva?

Ne znam tačno kada, ali svakako dolazimo. Sledeće nedelje imamo novi sastanak u ministarstvu, pa smo sad u gužvi oko toga.

Bićemo u kontaktu!

Pozdrav.
Branka.
ssvetlana92 ssvetlana92 20:47 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE


2. trebalo bi da porodilja i njen muž u toku trudnoće prođu vrlo kratku školu za trudnice, gde bi bili upoznati sa činom porođaja, sa kućnim redom ustanove i da pribave potrebne briseve, pošto će infekcija uvek biti mač koji visi nad porodilištem.


Koje su to infekcije, koje muž može preneti porodilji a osoblje bolnice ne može?


3. posete ne mogu biti potpuno liberalne, sada u našem porodilištu postoji soba za posete.


Ponižavajuće je za zdravu osobu, koja se porodila, da je otac tog deteta doziva kroz prozor i da ne može da vidi svoje dete.



4. neprijatno osoblje se ne može odstraniti sa posla.


U tom slučaju, obezbedite posebnu prostoriju za "istresanje" osoblja,ili zaposlite jednog psihijatra.. tako da su smireni kada su u kontaktu sa porodiljama.
maca22 maca22 21:24 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO


3. posete ne mogu biti potpuno liberalne, sada u našem porodilištu postoji soba za posete.

Zasto?

4. neprijatno osoblje se ne može odstraniti sa posla.

Zasto? Neki zakon? Menjajte zakon!!! Niko nije duzan u takvim trenucima da trpi sestru psihopatu!!! Premestite je da radi adminitraciju. Otpustite budalu. A svi znamo da ce pod tom pretnjom neprijatna osoba otkriti u sebi sposobnosti za ljubaznost, i to nece biti prvi slucaj.

5. u našem porodilištu u režimu smena radi dvanaest od ukupno petnaest zaposlenih babica, a porođaja je 2007. bilo 1514., tako da ih je posle podne i noću tri, u toku godišnjih odmora i bolovanja dve.

Jel ovo nedovoljno? Zaposlite ih jos. Zasto ne moze?
Zasto ih je tako malo nocu? Vecina porodjaja se odvija nocu.

Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija, porođaji se odvijaju po danu, kada imamo više osoblja i kada je lakše obezbediti timski rad anesteziologa i akušera, u cilju
povećavanja broja epiduralnih anestezija. U opštim bolnicama van redovnog radnog vremena dežurni anesteziolozi pružaju usluge svim službama, tako da je teško obezbediti njihovo permanentno prisustvo u porodilištu.

Jos jedan uzas. Maltretirate zenu i dete da se usklade sa radnim vremenom. E ne moze. Ako su porodjaji nocu, to je zato sto priroda hoce da budu nocu. I ima da budu nocu. Tako treba. I ko hoce da bude akuser i babica ima da radi nocu. Jao, boze... <_<


Usluge iz oblasti porodiljstva i lečenja steriliteta za pacijente sremskog
okruga i pacijente drugih okruga sa overenim uputom u našoj Bolnici su besplatni.


Za Krugolinu: a jel moze da se uvede neki sistem da zene slobodno biraju gde ce da se poradjaju i da porodilista tako budu placana. kao "izabrano porodiliste"? Pa do bude sistem: ko ima ljubazno osoblje i dobre lekare koji ne zure kuci na rucak, taj ce imati vise pacijenata i vise novca.

Npr. humanizuju rad u Sremskoj Mitrovici i mi svi, naravno, pohrlimo tamo. Iz cele zemlje. Licno bih i doplacivala, ako bih znala da ce sve ZAISTA biti kako treba. Tad ce moci zaposliti i vise ljudi i sve.

A oni sto maltretiranjem teraju ljude da ih podmicuju nek traze od svoje babe da ih podmazu kad im svi klijenti pobegnu.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:44 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

a jel moze da se uvede neki sistem da zene slobodno biraju gde ce da se poradjaju i da porodilista tako budu placana. kao "izabrano porodiliste"? Pa do bude sistem: ko ima ljubazno osoblje i dobre lekare koji ne zure kuci na rucak, taj ce imati vise pacijenata i vise novca.

Npr. humanizuju rad u Sremskoj Mitrovici i mi svi, naravno, pohrlimo tamo. Iz cele zemlje. Licno bih i doplacivala, ako bih znala da ce sve ZAISTA biti kako treba. Tad ce moci zaposliti i vise ljudi i sve.

A oni sto maltretiranjem teraju ljude da ih podmicuju nek traze od svoje babe da ih podmazu kad im svi klijenti pobegnu.


Ovo je više pitanje za ministra Milosavljevića, a predlog je odličan, treba ga ozbiljno uzeti u razmatranje.
audrey92 audrey92 21:49 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE

Bićemo u kontaktu!


Po meni super prepiska, covek se lepo stavlja na raspolaganje svim pitanjima i objasnjava svoju stranu. Ne treba ici konfrontacijom jedni na druge, ipak nam trebaju nacelnici na nasoj strani, da pokrenu promene.
Krugolina, pomenula si da si pozvana u poseti novosadske Betanije. Da li to jos stoji i ko je tamo nacelnik?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:49 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE

6. želeo bih da se na Vašem sajtu nađe moja adresa da mi se trudnice mogu obraćeti iz bilo kog razloga.

U vreme kada Vam odgovara bila bi mi čast da nas posetite.


Ova je za svaku pohvalu, posebno činjenica da je dr. Dragan Malobabić otvoren za komunikaciju i želi da ponudi informacije potrebne za razumevanje postojećeg stanja i da aktivno doprinese prevazilaženju loše prakse u porodilištima i negative komunikacije u odnosu na trudnice i porodilje.
ivana23 ivana23 21:50 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Ima li klinika kapacitet za tako nesto (br. kreveta, kupatila, i sl.)?
maca22 maca22 22:03 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

spartanka_afrodita
6. želeo bih da se na Vašem sajtu nađe moja adresa da mi se trudnice mogu obraćeti iz bilo kog razloga.
U vreme kada Vam odgovara bila bi mi čast da nas posetite.

Ova je za svaku pohvalu, posebno činjenica da je dr. Dragan Malobabić otvoren za komunikaciju i želi da ponudi informacije potrebne za razumevanje postojećeg stanja i da aktivno doprinese prevazilaženju loše prakse u porodilištima i negative komunikacije u odnosu na trudnice i porodilje.

Naravno.

Bravo za nacelnika !

(a mi besnimo protokol, a ne sto ga saznajemo od njega)
NNN NNN 22:04 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Vrlo smo zahvalni načelniku na uspostavljenoj komunikaciji (to je prvi korak).
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:13 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE

Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija, porođaji se odvijaju po danu, kada imamo više osoblja i kada je lakše obezbediti timski rad anesteziologa i akušera, u cilju
povećavanja broja epiduralnih anestezija.


Ovo je apsolutno nedopustivo i POD HITMO MORA DA SE MENJA!!!! Porodilje (i ta mala bića koje tek treba da ugledaju ovaj svet) ne smeju i ne mogu biti žrtva bilo čijeg radnog vremena i ovakav pristup/praksa nije ni malo bolji od pristupa onog lekara koji ubrzava porođaj ženi jer žuri na avion!!! Ovaj problem se može rešiti već reorganizacijom radnog vremena, dežurstva ili zapošljavanjem dodatnog broja ljudi (anesteziologa, pošto koliko shvatam oni su najdeficitarniji).

2. trebalo bi da porodilja i njen muž u toku trudnoće prođu vrlo kratku školu za trudnice, gde bi bili upoznati sa činom porođaja, sa kućnim redom ustanove i da pribave potrebne briseve, pošto će infekcija uvek biti mač koji visi nad porodilištem.


Mogu da shvatim potrebu za upoznavanjem sa kućnim redom, činom porođaja, a što se tiče briseva iz ovoga što je načelnik rekao deluje mi da nije toliko u pitanju briga da li bi mogla da se prenese neka infekcija, već "pokrivanje" jer u slučaju da dođe do neke infekcije taman njen izvor bio i nešto drugo da ne bude automatski prebačena odgovornost na prisustvo očeva kojima je dozvoljeno da budu uz ženu i bez prethodno uzetih briseva. Možda grešim. Pokušavam da razumem.
maca22 maca22 22:19 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

spartanka_afrodita
Ovaj problem se može rešiti već reorganizacijom radnog vremena, dežurstva ili zapošljavanjem dodatnog broja ljudi (anesteziologa, pošto koliko shvatam oni su najdeficitarniji).

Postoji jedna stvar koja mi sve vreme nije jasna. Jel mi imamo previse lekara i sestara (stalno se prica o nekom visku osoblja) ili premalo???

Iz mojih boravka, ja bih rekla premalo.
A onda se prica o viskovima. O cemu se bre radi, i ko tu koga???
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:49 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

4. neprijatno osoblje se ne može odstraniti sa posla.

a zasto se ne moze odstraniti sa posla? kad je prodavacica neljubazna i zbog toga opada prodaja, da vidis kako je gazda expresno odstrani s posla! a njena neljubaznost ne ugrozava musterije koliko moze neljubaznost zdravstvenog osoblja da ugrozi porodilju.
mislim da treba menjati zakon po tom osnovu, prosto je nemoguce da mogu da se ponasaju bahato i da su neljubazne, a da to niko ne moze da sankcionise. pa one su placene iz budzeta koji MI punimo!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:51 30.11.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

a zasto se ne moze odstraniti sa posla?


Ne valja zakon o radu.
Štiti ih ko bele medvede.

mislim da treba menjati zakon po tom osnovu


Treba.
Menjaćemo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:06 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

znaci Kru, sledece otvoreno pismo je Ministru za rad i socijalna pitanja
ps. ili je vec bilo? sorry, nisam u toku...pos'o...
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:09 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Bilo, ali drugim povodom.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:32 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

sad vidim!
nego, mister-uredna-frizura ce od sada, pored 'vatanja mladica, dobiti i zaduzenje krocenja neljubaznih babica. ili je 'vatao mladica u prosloj garnituri? ko ce ih po'vatati (kad smo kod istog ;-)
Ozren Tosic Ozren Tosic 01:18 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija,

Ovo jednostavno nije tacno. Takozvani "Active Management of Labour" je diskreditovan odavno u strucnim krugovima sirom sveta. Neki porodjaji traju dva sata, neki dvanaest i pozurivati ih bez potrebe (a vecinom ta potreba ne postoji posto je vecina porodjaja normalna) samo povecava rizik od komplikacija. O 100% epiziotomiji kod prvorotki necu ni da komentarrisem - to se zove neznanje i losa medicina.
maca22 maca22 01:28 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Ozren Tosic
Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija,

Ovo jednostavno nije tacno. Takozvani "Active Management of Labour" je diskreditovan odavno u strucnim krugovima sirom sveta. Neki porodjaji traju dva sata, neki dvanaest i pozurivati ih bez potrebe (a vecinom ta potreba ne postoji posto je vecina porodjaja normalna) samo povecava rizik od komplikacija. O 100% epiziotomiji kod prvorotki necu ni da komentarrisem - to se zove neznanje i losa medicina.


Samo da joj jednom citiram.
iris.davidovich iris.davidovich 03:30 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITROVICE

2. trebalo bi da porodilja i njen muž u toku trudnoće prođu vrlo kratku školu za trudnice, gde bi bili upoznati sa činom porođaja, sa kućnim redom ustanove i da pribave potrebne briseve, pošto će infekcija uvek biti mač koji visi nad porodilištem

kakva glupost! u americi je skolica fakultativna, pa i oni ocevi koji nisu isli, imaju pravo da prisustvuju porodjaju.
Aktivno vođenje porođaja je potrebno iz sledećih razloga: aktivnim vođenjem porođaja skraćuju se porođajna doba i porođaj u celini, a time smanjuje mogućnost komplikacija, porođaji se odvijaju po danu, kada imamo više osoblja i kada je lakše obezbediti timski rad anesteziologa i akušera, u cilju
povećavanja broja epiduralnih anestezija.


4. neprijatno osoblje se ne može odstraniti sa posla.

uradite nesto da to osoblje ne bude neprijatno - smanjite mu platu, smanjite koriscenje slobodnih dana, kaznite ih na neki drugi nacin koji ce biti delotvoran!

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

maca22

spartanka_afroditaOvaj problem se može rešiti već reorganizacijom radnog vremena, dežurstva ili zapošljavanjem dodatnog broja ljudi (anesteziologa, pošto koliko shvatam oni su najdeficitarniji).Postoji jedna stvar koja mi sve vreme nije jasna. Jel mi imamo previse lekara i sestara (stalno se prica o nekom visku osoblja) ili premalo???Iz mojih boravka, ja bih rekla premalo. A onda se prica o viskovima. O cemu se bre radi, i ko tu koga???

to je zato sto neki "rade" samo na papiru.
na papiru su svojevremeno u KCS bili zaposleni dvojica inzenjera hortikulture, puno radno vreme. ko je bio u kcs, zna kako lokalna hortikultura izgleda
jednatanja jednatanja 11:26 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

a zasto se ne moze odstraniti sa posla?

Ne valja zakon o radu.
Štiti ih ko bele medvede.


Da li postoji mogucnost sankcionisanja bez odpustanja, tj. isto tako promovisanja dobrog rada, stimulacije? Mislim da bi cak ovo drugo vise urodilo plodom.
jednatanja jednatanja 11:31 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

Meni je interesantno to sto ima nacelnika koji vide probleme, ali ne znaju kako da ih rese, ista pozicija u kakvoj je bio i Ministar pre ove akcije. Zaista im treba pomoci, ili ih podrzati sa sto vise strana.
maca22 maca22 13:43 01.12.2008

Re: PREPISKA S NAČELNIKOM IZ SREMSKE MITRO

jednatanja

Da li postoji mogucnost sankcionisanja bez odpustanja, tj. isto tako promovisanja dobrog rada, stimulacije? Mislim da bi cak ovo drugo vise urodilo plodom.

Svakako da postoji. I poztivna stimulacija i negativna. Npr. smanjenje plate, prebacis ga da radi sa strokavim vesom i sl.
Ali ovde smo specificno pricali (ili sam ja shvatila da pricamo o teskim slucajevima) o nehumanim karikaturama. Njih pretnja moze dovesti u red. A ja bih rado da ih ne vidim uopste.
Unfuckable Unfuckable 21:20 30.11.2008

troll koji to nije

Molim blogere - tko može i hoće - da uključe I program Jadnog servisa koji upravo "prikuplja pare za porodilišta"....
dakle, Krugolina : pare su problem, ako nisi znala
ssvetlana92 ssvetlana92 21:31 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Ojsa Prske!
ssvetlana92 ssvetlana92 21:40 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Šta li će da kupe sa ovim parama? Možda zavese za boksove. Ima kod Kineza, jeftino..pa ostatak mogu da podele ovim divnim zdravstvenim radnicima!
audrey92 audrey92 21:46 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Molim vise informacija o toj akciji Vajnog servisa, za nas iz dijaspore bez mogucnosti ukljucivanja u I program!m Jako me zanima!
maca22 maca22 21:55 30.11.2008

Re: troll koji to nije

audrey92
Molim vise informacija o toj akciji Vajnog servisa, za nas iz dijaspore bez mogucnosti ukljucivanja u I program!m Jako me zanima!

Pa zbir nacerenih kretena, nase licnosti iz javnog zivota, videla sam Vucica, i glumicu Ninkovic, ima ih jos... sede i bekelje se. Voditeljka kao da vodi novogodisnji program. U svecanoj haljini. Sve se sjaji. Opsti atmosfera zasecerena. Elem, gradjani treba SMS-om da se javljaju i daju neke odgovore sta li, i novac od toga ide nasim porodilistima (ne znam, da li opet Narodnom frontu).
Sve cepti od neke ustreptalosti, usplahirenosti = evo bas sad radimo jako vaznu stvar za nase bebeeee.
Realni problemi i ova incijativa su pod tepihom.

(mozda sam propustila nesto, ne mogu da ih gledam <_< )
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:56 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Molim vise informacija o toj akciji Vajnog servisa, za nas iz dijaspore bez mogucnosti ukljucivanja u I program!m Jako me zanima!


RTS je u saradnji sa Naradnom kancelarijom Predsednika republike (tj. Tadićem) organizovao teleton na kojem poznate face koje sede u studiju razgovaraju sa gledaocima koji žele da baš sa njima razgovaraju, a svaki poziv se posebno tarifira i na kraju novac prikljupljen na taj način ide za nabavku opreme za 8 porodilišta u Srbiji.
ssvetlana92 ssvetlana92 21:57 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Malo reklame, malo pevanje, prava šoder lista i obaveštenje da su naše bolnice super opremljene, sve divno i krasno, porodilje prezadovoljne tretmanom...imaju kupatilo, divno osoblje i td. Pravi Holivud. Meni je muka ovo dalje da gledam...pa neka neko nastavi.
Inače ovo je prava kontra svima na blogu, posebno Krugolini koja ide okolo i opanjkava naše zdravstvo! A ustvari je sve divno..što mi nikako da utuvimo!
maca22 maca22 21:58 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Jes kao Novogodisnji program. Sve se cakli, a sad Marinko Rokvic peva: "Neguje me majkaaa..."
ssvetlana92 ssvetlana92 22:00 30.11.2008

Re: troll koji to nije

maca22
Jes kao Novogodisnji program. Sve se cakli, a sad Marinko Rokvic peva: "Neguje me majkaaa..."


Maaacooo odakle ti želudac, za dalje!?
NNN NNN 22:07 30.11.2008

Re: troll koji to nije

'de nađoše baš Vučića?
ssvetlana92 ssvetlana92 22:10 30.11.2008

Re: troll koji to nije

audrey92
Molim vise informacija o toj akciji Vajnog servisa, za nas iz dijaspore bez mogucnosti ukljucivanja u I program!m Jako me zanima!


Izvini ali ja više ne mogu ovo da gledam. Dodji lepo ovde pa se nerviraj!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:21 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Inače ovo je prava kontra svima na blogu, posebno Krugolini koja ide okolo i opanjkava naše zdravstvo! A ustvari je sve divno..što mi nikako da utuvimo!


RTS je Bastilja koju tokom ove inicijative takođe moramo osvojiti. A kao što je Krugolina već pokazala NIŠTA NIJE NEMOGUĆE! A ni Tijanić ne bi trebao da ima kratko sećanje, oktobar 2000 nije bio tako davno. Ni tada "javni servis" nije bio u službi građana, mada su mu "usta" bila puna građana (pardon, naroda!).
audrey92 audrey92 22:28 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Marinko Rokvic peva: "Neguje me majkaaa..."


Njegov doprinos diskusiji o postporodjajnoj nezi?

Prvo nisam skontala da se u emisiji ne govori o porodilistima, pa sam se uplasila otkud sad Vucic na temu porodilista... To bi tek bio cirkus...
maca22 maca22 22:28 30.11.2008

Re: troll koji to nije

spartanka_afrodita
RTS je Bastilja koju tokom ove inicijative takođe moramo osvojiti. A kao što je Krugolina već pokazala NIŠTA NIJE NEMOGUĆE! A ni Tijanić ne bi trebao da ima kratko sećanje, oktobar 2000 nije bio tako davno. Ni tada "javni servis" nije bio u službi građana, mada su mu "usta" bila puna građana (pardon, naroda!).

Ja mislim da u Bastilji rade sta kaze vlas' pa kad dopremo do vlas'i, onda se necemo skidati sa RTS-a.
Kako do vlas'i?
Po meni sto vecim omasovljavanjem inicijative.
audrey92 audrey92 22:32 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Dodji lepo ovde pa se nerviraj!


Ma vi se ludo zabavljate, svaki dan novogodisnji program.
ssvetlana92 ssvetlana92 22:44 30.11.2008

Re: troll koji to nije

audrey92
Dodji lepo ovde pa se nerviraj!


Ma vi se ludo zabavljate, svaki dan novogodisnji program.


E, to je istina! Ubismo se od zabave!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:38 30.11.2008

Re: troll koji to nije

Ma, neka programa ljudi, trebaju i pare, pa jeste vidli na šta liči Zaječarsko porodilište? (Eno slike kod mene na sajtu.)

Koliko sam ja shvatila, ovo je za 8 porodilišta iz unutrašnjosti, ne znam tačno koja, samo sam Pirot od svega zapamtila (rodno mesto tatka mi).

Da liči na Novogodišnji program - liči.
Da sam se i sama zapitala što će onakva aljina na voditeljku - zapitala sam se.
Ali, opet - šta mi tu možemo?
Mi si furamo našu priču, paralelno.
Ne vidim da su u konfliktu.
Izuzev što se RTSu, valjda zbog nacionalne strategije rađanja, očigledno ne priča previše o pravim problemima u porodilštima.
Neće da plaše trudne žene i porodilje, cenim.
To što se ja s takvom vrstom laganja trudnih žena ne slažem - moj problem.
maca22 maca22 01:07 01.12.2008

Re: troll koji to nije

Krugolina Borup

Izuzev što se RTSu, valjda zbog nacionalne strategije rađanja, očigledno ne priča previše o pravim problemima u porodilštima.
Neće da plaše trudne žene i porodilje, cenim.
To što se ja s takvom vrstom laganja trudnih žena ne slažem - moj problem.

Pa to je i nama/meni zasmetalo.
To i stvaranje iluzije da je sve ostalo breskvica.
sin_m sin_m 01:49 01.12.2008

O akciji Ja[v|d]nog servisa

Za pohvalu je akcija prikupljanja novca za porodilišta u Srbiji.

Međutim, meni prosto bode oči činjenica da se u tih 8 porodilišta nije našlo NIJEDNO porodilište iz Vojvodine!

Samo slučajnost?
antioksidant antioksidant 08:59 01.12.2008

Re: troll koji to nije

Da sam se i sama zapitala što će onakva aljina na voditeljku - zapitala sam se.

da se vide noge
aquariusoptimist aquariusoptimist 23:43 30.11.2008

Draga Kru,

Pratim tvoju akciju iako ne komentarisem (nemam dete pa nemam materijala), i dugo razmisljam da li da nesto kazem.
Pa hajde...
Sliku o zdravstvu pa i o porodilistima treba posmatrati kao deo opste slike Srbije i srpskog mentaliteta.
Ako je opsta kultura jednog naroda na veoma niskom i izuzetno netolerantnom nivou ne moze se ocekivatii da se doktori ponasaju kao andjeli (samo zato sto su doktori i sto su bebe u pitanju).
Korupcija je opste rasprostranjena bolest u Srbiji pa je neminovno zahvatila i zdravstvo. Palijativne mere ne mogu pomoci, ocekivati od doktora milost u ovakvoj klimi je , zao mi je, ali nerealno.
Strucnost je tkdj. jedno veoma bolno pitanje koje treba postaviti pre svega na univerzitetima u Srbiji pa potom u bolnicama.
Kad ovo saberete i jos ponesto (nedostatak odredjenih zakonskih regulativa i kontrolnih mehanizama npr. ) dobijete jednu veoma sumornu sliku srpskog zdravstva.
Da skratim: da bi se situacija u zdravstvu poboljsala treba podici ukupnu gradjansku svest a pre svega pojedinacnu odgovornost.
Tada se moze ocekivati da se i doktori u porodilistu ponasaju humano, kako im po prirodi profesije i prilici.
Zao mi je, ali razgovori sa ministrom i direktorima nece pomoci. Oni veoma dobro znaju sta se dogadja ali se prave nevesti, stite sopstvene polozaje u drustvu i nista drugo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:48 30.11.2008

Re: Draga Kru,

Aquariusoptimist, slika je takva kakvom je slikaš, a mi sve ovo radimo da bismo je promenili.
Ti si tu, kada je reč o veri u rezultate, vidim Aquarius-pesimist.
aquariusoptimist aquariusoptimist 23:53 30.11.2008

Re: Draga Kru,

Krugolina Borup
Aquariusoptimist, slika je takva kakvom je slikaš, a mi sve ovo radimo da bismo je promenili.
Ti si tu, kada je reč o veri u rezultate, vidim Aquarius-pesimist.


Tako je Kru, veoma pesimist.
Na zalost.
Zelim ti sve, sve najbolje u ovoj borbi, ali ne verujem da ce se nesto sustinski i dugorocno promeniti.
Zao mi je.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:01 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Zao mi je, ali razgovori sa ministrom i direktorima nece pomoci.

pa mogao bi zakon. kad vise zena prijavi isto osoblje za sve to sto im se, s razlogom, stavlja na teret, morale bi sankcije da stupe na snagu: koliko promedbi, toliko puta po 10% od plate. nadam se da ce to biti rezultat ankete (izmedjuostalog). takodje, nije mi jasno zasto ne postoji neki organ pri ministarstvu koji, nakon odredjenog broja primedi i prituzbi na ponasanje osoblja, ne razmotri Sposobnost zdravstvenog radnika za rad na odeljenju i polozaju na kojem se nalazi. zdravstvo je jako osetljivo, pored znanja NEOPHODNO je proveravati i psihofizicko stanje radnika. ne moze svako da bude lekar/babica. onda ne bi bilo tih odgovora tipa 'neljubazno osoblje se ne moze odstraniti'. naravno da moze i da treba!
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:08 01.12.2008

Re: Draga Kru,

BebaOdLonchara
Zao mi je, ali razgovori sa ministrom i direktorima nece pomoci.

pa mogao bi zakon. kad vise zena prijavi isto osoblje za sve to sto im se, s razlogom, stavlja na teret, morale bi sankcije da stupe na snagu: koliko promedbi, toliko puta po 10% od plate. nadam se da ce to biti rezultat ankete (izmedjuostalog). takodje, nije mi jasno zasto ne postoji neki organ pri ministarstvu koji, nakon odredjenog broja primedi i prituzbi na ponasanje osoblja, ne razmotri Sposobnost zdravstvenog radnika za rad na odeljenju i polozaju na kojem se nalazi. zdravstvo je jako osetljivo, pored znanja NEOPHODNO je proveravati i psihofizicko stanje radnika. ne moze svako da bude lekar/babica. onda ne bi bilo tih odgovora tipa 'neljubazno osoblje se ne moze odstraniti'. naravno da moze i da treba!


Jeste Bebo, ali koliko akusera je ikad odgovaralo kad, usled lose obavljenog porodjaja npr. beba se rodi sa ostecenjima mozga i ostane invalid za ceo zivot? Da li je moguce ovo o cemu govoris sprovesti u srpskoj lekarskoj praksi? Realno?
Problemi u srpskom zdravstvu su samo posledica, uzroci su mnogo dublji i ja ne vidim kako ce se ova situacija popraviti.
Bojim se da Kru ovom akcijom samo grebe po povrsini, sistem ostaje isti. Tu je problem.
Lako je zameniti direktora porodilista, pa i ministra. Problematican sistem ostaje.
goga4444 goga4444 00:13 01.12.2008

Re: Draga Kru,


Aquariusoptimist,
Ja se nacelno slazem sa tobom u tvom opisu situacije, ali imam problem sa tim da se nista ne pokusa, i da se unapred kaze da to nece moci.
Naravno da ce sistem ostati isti, ali ce mozda neka druga Branaka da pokrene peticiju za poboljsanje uslova na hirurhiji npr. pa ce onda neka druga Branka da pokrene peticiju za poboljsanje uslova u prosveti... Pa ce i sistem poceti da se menja, mozda polako, ali hoce. Nekako mora :)
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:26 01.12.2008

Re: Draga Kru,

goga4444

Aquariusoptimist,
Ja se nacelno slazem sa tobom u tvom opisu situacije, ali imam problem sa tim da se nista ne pokusa, i da se unapred kaze da to nece moci.
Naravno da ce sistem ostati isti, ali ce mozda neka druga Branaka da pokrene peticiju za poboljsanje uslova na hirurhiji npr. pa ce onda neka druga Branka da pokrene peticiju za poboljsanje uslova u prosveti... Pa ce i sistem poceti da se menja, mozda polako, ali hoce. Nekako mora :)


Moj inicijalni komentar treba shvatiti kao apsolutnu podrsku Kru kao i buducim akcijama koje ce organizovati u ovu svrhu. Zao mi je ako dobio drugi prizvuk.
Ali mislim da ovakve inicijative, koliko god bile progresivne i dobrodosle, nisu dovoljne, nemocne su da se suprotsave jednom opstem, trulom i korumpiranom sistemu od koga je Srbija satkana na zalost.
Ista situacija je i u skolstvu , privredi, kulturi...zdravstvo je u istom sosu, pa i trudnice i bebe zajedno sa njima.
Molim da ne shvatite da treba odustati i dici ruke.
Ali treba jos mnogo podrske sa mnogo strana da bi jedna ovakva akcija urodila plodom.
maca22 maca22 00:29 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Sto rece Homer Simpson:
"Son, neeever try"

EDIT: Ok, u medjuvremenu rece da ipak pokusamo. Nisam videla. I hocemo.
goga4444 goga4444 00:32 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Mi smo i shvatile kao podrsku:)

Mozda ovakve inicijative nisu dovoljne, ali su neophodne.
Kao i podrska svih (cak i ohih koji sumnjaju da ce imati efekta) koji zele da nam svima bude bolje.

Podrav od drugog aquariusa:)
iris.davidovich iris.davidovich 00:36 01.12.2008

Re: Draga Kru,


Tako je Kru, veoma pesimist.
Na zalost.
Zelim ti sve, sve najbolje u ovoj borbi, ali ne verujem da ce se nesto sustinski i dugorocno promeniti.
Zao mi je.

Zato sto je nesto tako kako jeste, ne znaci da tako TREBA da bude.
Tu smo da se borimo.
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:37 01.12.2008

Re: Draga Kru,

maca22
Sto rece Homer Simpson:
"Son, neeever try"

EDIT: Ok, u medjuvremenu rece da ipak pokusamo. Nisam videla. I hocemo.


Odgovorno tvrdim da direktori porodilista, doktori i ministar znaju kakva je situacija u srpskim porodilistima, kako se porodjaji (nestrucno) obavljaju, kako se babice (ne)ponasaju, kako se zene maltretiraju...
Ne samo ovi aktuelni, vec i prethodni.
Da hoce mogli bi nesto da promene.
Mislim da ovim sastancima kojima Kru prisustvuje (bilo na blip.tv), samo dobijaju na vremenu dok se prasina malo slegne , posle ce biti isto, ako vec nije.
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:39 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Podrav od drugog aquariusa:)


Hvala
sve najbolje zelim.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:43 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Odgovorno tvrdim da direktori porodilista, doktori i ministar znaju kakva je situacija u srpskim porodilistima, kako se porodjaji (nestrucno) obavljaju, kako se babice (ne)ponasaju, kako se zene maltretiraju...


Znaju, jašta da znaju.
Ministar da ne zna, misliš da bi nas ikad nazvao i pozvao da radimo zajedno?
Nije poenta u tome da li znaju.
Poenta je u tome da li hoće ili neće da menjaju.
Da li mogu?
E, to je već drugo pitanje...

Mislim da precenjuješ mogućnosti i ministra i načelnika.

Ima nekih stvari koje mogu da se reše samo ako se digne kuka i motika.
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:45 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Krugolina Borup
Aquariusoptimist, slika je takva kakvom je slikaš, a mi sve ovo radimo da bismo je promenili.
Ti si tu, kada je reč o veri u rezultate, vidim Aquarius-pesimist.


Kru, dozvoli da se nadovezem na tvoju izjavu koja je mogla da se vidi na blip.tv (to je sve sto ja mogu da vidim u US):
rekla si , cini mi se, da ne dovodis u pitanje strucnost lekara. E vidis, tu debelo ne mogu da se slozim sa tobom.
Porodjaji u Srbiji se sprovode na nacin tipican za zemlje treceg sveta, jasan pokazatelj niskog stepena strucnosti lekara i babica kao i prevazidjenih medicinskih metoda.
A ako ovo nisi izjavila, onda debelo IZVINI.

aquariusoptimist aquariusoptimist 00:47 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Mislim da precenjuješ mogućnosti i ministra i načelnika


Zasto to kazes?
Ako uvide da nisu sposobni da orgaizuju porodiliste na odgovarajuci nacin uvek mogu da daju ostavku, ne?
Uprkos tome svi ostaju na FUNKCIJAMA.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:49 01.12.2008

Re: Draga Kru,

rekla si , cini mi se, da ne dovodis u pitanje strucnost lekara. E vidis, tu debelo ne mogu da se slozim sa tobom


Rekla sam da žene koje mi šalju priče vrlo retko sumnjaju u stručnost (ako misliš na blip.tv snimak emisije "Stanje nacije" ). Ne ja, nego žene koje mi šalju priče.

Moguće je da sam za vesti B92 izjavila nešto u stilu "mi ne sumnjamo u stručnost", jer ipak sam ja tamo bila ispred žena koje mi šalju priče, a one mahom u to ne sumnjaju, a nema se vremena u izjavama za vesti objašnjavati razliku između onoga šta ja mislim i šta misle druge žene.

Ja, lično, vrlo sam obazriva kada je reč o stručnosti bilo kog lekara, dakle ne samo ginekologa.
Davno rekoh - paralelno se naučim sama, pa ih onda propitujem.
A da sam ih hvatala u neznanju - jesam.
aquariusoptimist aquariusoptimist 00:50 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Ima nekih stvari koje mogu da se reše samo ako se digne kuka i motika.


Kuka i motika se, draga Kru, u zemlji Srbiji dizala u skorijoj proslosti ,pa opet imamo komuniste na vlasti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:52 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Zasto to kazes?
Ako uvide da nisu sposobni da orgaizuju porodiliste na odgovarajuci nacin uvek mogu da daju ostavku, ne?
Uprkos tome svi ostaju na FUNKCIJAMA.


Svaki ministar koji bi došao na funkciju, imao bi isti problem da problem reši.
Jedina razlika između njih bi bila: da li hoće ili neće da ga rešava.

Načelnici?
Ista priča.
Ko god da dođe na mesto načelnika, imao bi isti problem da problem reši.
Jedina razlika između njih bi bila: da li hoće ili neće da problem rešava.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:54 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Kuka i motika se, draga Kru u zemlji Srbiji dizala u skorijoj proslosti ,pa opet imamo komuniste na vlasti


Odosmo u politiku!
Neću na tu stranu.
Samo ću reći jedno: da je u ministarskoj fotelji i komunista, i da hoće s nama da radi da se problem reši - briga bi me bilo što je komunista.
Bitno je da se problem reši!!!!
maca22 maca22 00:56 01.12.2008

Re: Draga Kru,

Krugolina Borup

Ja, lično, vrlo sam obazriva kada je reč o stručnosti bilo kog lekara, dakle ne samo ginekologa.
Davno rekoh - paralelno se naučim sama, pa ih onda propitujem.
A da sam ih hvatala u neznanju - jesam.

Me too.

Mada me vise stra' od onih trenutaka kad ih nisam uhvatila.
maca22 maca22 01:04 01.12.2008

Re: Draga Kru,

aquariusoptimist

Porodjaji u Srbiji se sprovode na nacin tipican za zemlje treceg sveta, jasan pokazatelj niskog stepena strucnosti lekara i babica kao i prevazidjenih medicinskih metoda.

A ovo i ja mislim. I to otkad. Doktorka "kireta" iz Visegradkse je htela da mi presece jajnike, da ih smanji, da resi problem zivahnih hormona. Ako sam bila glupa da pristanem na kiretazu, jer nece da radi histerskopiju, ovo je vec bilo previse. Kao da sam jedna od 10000 zena iz izgubljenih Anda ili divljeg Amazona koje ionako nece zivetu duze od 30 godina. Kakva ne briga o meni kao meni. Mr's.

Odem ja na internet i nadjem da treba da smrsam. I to jeste bilo resenje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana