Juga(o) - The Day That Never Comes

Aleksandar T RSS / 01.12.2008. u 23:42

Dana 01.12.1918. regent Aleksandar Karađorđević, probuđen kreštanjem starog pijetla, obrisao je krmelje sa očiju i protegnuvši se iz kreveta naredio ađutantu da mu spremi svečanu odoru.

Pred prestolonasljednikom je bio dan podjednako svečan i težak. Istorija će ga zabilježiti kao dan kad je prostor od Slovenije do Makedonije, prvi put, zvanično objedinjen u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Učiteljica života, deceniju kasnije, preko odgovarajućih školskih udžbenika, 06. 01. 1929. pominje kao početak šestojanuarske diktature i novo ime Kraljevina Jugoslavija. Od tada pa naovamo, detalj koji je obilježavao državno uređenje Jugoslavije mjenjan je još tri puta (FNR, SFR i SR) dok Jugoslavija nije potpuno nestala.

Tekst koji čitate ima skromnu namjeru da predoči jedan, pojedinačni i subjektivni, generacijski pogled na dešavanja iza nas, bez pretenzije da bude išta više od toga. Idemo.
Autobusom ili vozom, svejedno.


"Od Vardara pa do Triglava..." aktuelni i popularni hit socijalističkog perioda orio se po vozovima i autobusima što voziše školske eskurzije generacije 70-tih po najzabačenijim destinacijama nekada zaista lijepe zemlje. Zagrljeni i bezbrižni obilazili smo glavne gradove republika, spomenike revolucije i prirodne ljepote domovine. Kasnije smo o njima pisali pismene sastave ili pak crtali crteže sa nadrealnim pristupom doživljaju, a zavisno od percepcije. Fićo je recimo u tim djelima uvjek na zajedničkoj slici sa ostalim prevoznim sredstvima bio apsolutno veći i od aviona i od broda. Ako je pak crtež predstavljao detalj sa ljetovanja, onda su prednji točkovi "fiće" bili na sred pučine, a gepek pod Biokovom dok se avion borio za svoje mjesto na crtežu pored nečeg što je, po našem mišljenju, trebalo biti galeb. Ti crteži ocjenjivani su peticom jer su imali i odgovarajuću poruku. Za džeparac smo kupovali sladoled, kokice i suvenire. Demodirani regali su još uvijek, u nedostatku novih , prepuni starih suvenira iz tog perioda. Gumena čoviječija ribica iz Postojne, osušena kućica ježa iz Makarske, školjke skupljane po plažama Jadrana, u imitacijama pozlate uokvireni plastično reljefni vodopadi Jajca, gipsana figura Njegoša, drveni tanjiri sa Plitvica ili pak ono za šta mi garantujemo da su originalni Ohridski biseri, samo su neke od mogućih stvari koje podsjećaju na jedno vrijeme iza nas. Pored toga, tu su naše i samo naše uspomene na, zašto ne reći, jedno divno djetinjstvo. Ali...

Sve to vrijeme građanski mir održavale su neistine i poluistine, iskrivljene slike istorije i to kako je koji detalj "učiteljice života" kome odgovarao. Za poželjan i kvalitetan društveni status neophodno je bilo podaništvo, duhovno i fizičko. Zavisno od pozicije, ali sve se na primjeru Jožine štafete svodilo na jedno- ili je nosiš ili joj aplaudiraš. U protivnom, tri ili više prinudna ljeta u kamenu napuštenog Jadranskog otoka (poslije sigurno nisi mogao nositi štafetu, ali ostaje ti ovo drugo- neki zbog tretmana još uvijek aplaudiraju - prim. aut.)
Mnogi tek sada imaju hrabrosti da kažu da su i tada znali da sva ta priča ne vodi dobru, ali, šta je tu je, oni su znali, a mi smo, nažalost, naplatu dočekali. Veoma bolno, primjetićemo.
Nekadašnja Jugoslavija podsjećala je tih srećnih godina najviše na brak iz interesa u kom sve dobro funkcioniše dok je razlog dovoljno dobar. Za Jugoslaviju je izgleda ipak bilo potrebno mnogo više od nestvarnog forsiranja ljubavi. Trebalo je mnogo više iskrenosti i istine, a mi smo, priznajmo, svi pomalo folirali i "lagili"(šta hoćeš, bar smo svake godine išli na more- rekli bi naši starci skrivajući pogled).
Jožinom smrću sve se mijenja, uzde popuštaju i , da preskočimo lamentiranje, danas osim jedne, zahvaljujući nesrećnim okolnostima koje smo osjetili i još osjećamo, imamo šest i po, manje --više sličnih državica uglavnom krvavo rasparčanih i podijeljenih po nekad bratskim avnojevskim granicama. Šest i po državica skupog i raskošnog državnog aparata u kojim živi gladan narod. Narod koliko gladan- toliko i ponosan na svoje novostvorene torove. Zaista, nemaština, kriminal, glad i poniženja direktno su proporcionalni oduševljenjem i zadovoljstvom naroda što je upravo tu, a ne u nekim sretnijim zemljama. To se, kažu, zove Ponos i nacionalna svijest.
Međutim, fakat je da su željezne ograde najpoznatijeg svjetskog bravara, pa bio on mason sto puta, nepovratno nadživjele državu kojoj je predsjedavao duže od svih prinčeva i kraljeva što mu je ostaviše. Rasparčavanjem Jugoslavije trebalo je svima biti bolje. Pogled iza i ispred govori nam da jedino nemamo više Goli otok, ali smo, bez obzira, svi zatvoreni u bezperspektivu i učmalost trenutka i niti ko zna kada izlazimo, niti ko će da nas pusti. Ko nas je zatvorio? To barem znamo.
Dojučerašnji Jožini omladinci i pioniri uspostavili su u svojim feudima apsolutnu vlast koju krste odgovarajućim i prikladnim nazivima sa obaveznim prilogom DEMOKRATIJA .
Pošto nemaju ni ljudske ni intelektualne kvalitete da demokratiju primjene, i pošto su dovoljno sebični da sve što vide uzimaju i prilagođavaju sebi, uspjevaju da stvore samo jedno - SISTEM.
Govore da su im želje integracije, svejedno svjetske, evropske ili evro-azijske, a nisu uspijeli da sačuvaju ni naslijeđenu, već gotovu integraciju. Nekad smo mogli da priđemo Evropi kao ravnopravni udvarač. A danas?
Evropa je danas sa svojim kriterijumima vrijednosti, a kojim uglavnom stremimo, postala, u odnosu na nas, visoko njegovani i itekako gordi top- model. Trebamo da budemo sretni i ako nas na ulici neobavezno pozdravi. Ne tako davno mi smo postavljali uslove prvih sastanaka. Danas nas Evropa na sastanke zove tek kad za potrebu ima da nam nešto naredi, izdere se ili nas ponizi . Otprilike je tako i sa ostatkom svijeta.
Budućnost ? Politički podmlaci koji treba da gore pomenutu generaciju uvedu u Evropu svoje sastanke održavaju u atmosferi poniznosti i nekritike, u prostorijama ukrašenim ogromnim slikama novih vođa što, priznaćete, mnogo više podsjeća na vrijeme od kog žurno bježe, nego na neko novo, kome streme visoko uzdignutih, nažalost ne čela, već noseva.

Umjesto da kreiraju nove uslove života, novi Drugovi najnepristojnije su prepisali stare, potpisujući ih drugim, prikladnijim imenima.

Yugo, najprodavaniji proizvod van granica Juge se prestao proizvoditi što nije omelo Metalilicu da mu dodijeli počasno mijesto u svom spotu The Day That Never Comes ,...jugonostalgija je čudo

 



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mayo1 mayo1 23:51 01.12.2008

Bilo je dobrih i loših trenutaka...

Možda više dobrih, bili smo mladi...pa je sve lijepo i dobro.
Barem u sjećanju.

Treba plivati u sadašnjosti.
Nema više natrag.
ipsi ipsi 23:52 01.12.2008

Jeste, cudo je

vaistinu....ne ponovilo se vise, dovoljno se cudimo i tom jednom...a i ispastamo.

Jos da stave tacku na posljednji ostatak tog zamorceta pa da prodisemo.
vracarac92 vracarac92 10:01 02.12.2008

Re: Jeste, cudo je

Juče je bio 1. decembar, dan dva neizlečiva smrtonosna virusa. AIDS i Jugoslovenstva.
ivana23 ivana23 00:31 02.12.2008

Jos jedno ime

Od tada pa naovamo, detalj koji je obilježavao državno uređenje Jugoslavije mjenjan je još tri puta (FNR, SFR i SR) dok Jugoslavija nije potpuno nestala.


Od vremena kraljevine, ipak je ime je menjala cetiri puta (ispustio si DFJ).

После избора за уставотворну скупштину новембра 1945. године, држава је 29. новембра 1945. преименована из почетног назива Демократска Федеративна Југославија у Федеративну Народну Републику Југославију. ФНРЈ је 1963. године променила име у Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ).
Aleksandar T Aleksandar T 10:09 02.12.2008

Re: Jos jedno ime

Krhko je znanje
behemot123 behemot123 00:47 02.12.2008

Don`t worry, the future is coming

Ne brinite, kada pripojimo Republiku Srpsku Srbiji, bicemo u prilici da osetimo, bar na trenutak, sta je bila velika, lepa Jugoslavija. Zasluzili smo, posle godina zlopacenja. A sto se mora tice, ima i lepsih obala od Hrvatske (zaista vam kazem). Sto rece chika Mark Tven> Uvijek slobodno priznajte pogresku. To ce iznenaditi i smesti mjerodavne, pa cete moci pociniti jos poneku. Cheers!
P. S. nije fashizam. Evo, Goran Miletic intenzivno radi na toj srpskoj stvari na svom blogu. Leba mi !
vracarac92 vracarac92 07:55 02.12.2008

Hej Sloveni

Nadam se nikada više.
Nisu velike ideje za male narode. Istorijske noći 1. decembra 1918. srpski prestolonaslednik Aleksandar to nije znao
Poželeo je veliku kraljevinu, poverovao lažnoj zakletvi ljutih neprijatelja i prokockao sve što su Srbi stvarali u prethodnih 100 godina.
Napravio je Karađorđević pakt sa đavolom, a sebi i svom narodu iskopao grobnicu. Od pobednika i junaka napravio je tragičare, a poražene i zle pretvorio u dobitnike.
Evo nas, tačno 90 godina kasnije, još brojimo mrtve, nanovo sahranjujemo zaklane, i dalje nam krvare one iste rane koje nismo pustili da zacele 1918. i 1944. Nije mi namera da lamentiram nad srpskom tragedijom u 20. veku, ali ne mogu na današnji dan da se ne zapitam - za koga i zašto izgibe sva ona slavna srpska vojska na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu? Jesu li kosti mučenika uludo ostavljene po albanskim vrletima? Da li je ideja o ujedinjenju svih Južnih Slovena vredela jedne kapi srpske krvi? A proliveni su hektolitri.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije preimenovana u Jugoslaviju, stvorena je na muci srpskog naroda. U nju su naši preci uložili svih milion i trista hiljada poginulih u Prvom svetskom ratu. Za braću Slovene žrtvovali smo sopstvenu, krvlju kupljenu državu.
Iz 20. veka moramo da izvučemo ozbiljne pouke. Bratstvo i jedinstvo ne postoje, kao što nikad nije bilo ni srpske braće na Balkanu. Da nam se više nikad ne desi neka nova Jugoslavija.
M.G.

mayo1 mayo1 09:45 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Napravio je Karađorđević pakt sa đavolom, a sebi i svom narodu iskopao grobnicu. Od pobednika i junaka napravio je tragičare, a poražene i zle pretvorio u dobitnike.


Za braću Slovene žrtvovali smo sopstvenu, krvlju kupljenu državu.


Problem i jeste u tome što od 1918.pa do danas dio Srba (kao što se vidi iz komentara) je prvo Kraljevinu SHS, pa onda i Karađorđevićevu Jugoslaviju smatrao srpskom prćijom po nekakvom "prirodnom" pravu.

Nije ni čudo što je slavenski entuzijazam kroz Ilirski pokret i borbu mnogih u ostalim zemljama buduće bivše Kraljevine kulminirao 1918., da bi vrlo brzo zavladalo razočaranje ponašanjem srpske, prvenstveno vojne elite.

Uz klasične, svevremenske priče o nekakvoj [ne]zahvalnosti i razočaranje slavenskom "braćom" koja ne shvaćaju da jesu ravnopravni, ali...
ipak se zna tko je stariji brat.

Zbog istine treba reći da su Kraljeve namjere, pa i djelovanje bili doista dobronamjerni, ali imao je srpsku vrhušku koja je jednostavno shvaćala ideju jugoslavenstva kao i vračarac - kao zabludu i činila sve da istu opstruira. Uspješno.

Način na koji je to činila, opisali su ljudi povezani s "jugoslavenskom" idejom, recimo čovjek koji je bio rado viđen kod Karađorđevića i koji je vrlo aktivno podupirao ujedinjenje - kipar Ivan meštrović.
lajko_trinidad lajko_trinidad 10:09 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

vracarac92
Da li je ideja o ujedinjenju svih Južnih Slovena vredela jedne kapi srpske krvi? A proliveni su hektolitri.


Naravno da nije. Trebalo je pre 90 godina zaokružiti srpsku nacionalnu teritoriju a "slovensku braću" ostaviti Italiji, Austriji, Mađarskoj. Ali očigledno je bilo slađe kraljevati nakaznom masonskom frankenštajn državom nego Velikom Srbijom.
dragoljub92 dragoljub92 10:41 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

- kipar Ivan meštrović.

и тин ујевић је ,којико сам разумео ,био прилично разочаран деловањем хрватских представника или се варам.
мада мене интересује зашто је син и.мештровића био толики противник југославије то нисам могао да пронађем.шта је њега толико мотивисало против.или је то само терање ината великом оцу

@врачарац-вирус југословенства је умро.одстало је само меланхолично сећање код људи који су већи део свог живота провели са том идејом.нешто типа сећам се једне своје младалачке љубави са сетом и свим нежним осећањима која се буде приликом размишљања о њој.али ми није ни не крај памети ,да ту жену коју повремено сретнем у граду, оженим.то није та која је остала у мом сећању.а ни ја нисам исти.већ сад се то потеже само као решето којом се плаши мечка.и као јалов разлог националиста што не успевају у својим намерама да своју нацију доведу у тотално стање параноје од свега што је страно и другачије
mayo1 mayo1 11:23 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

мада мене интересује зашто је син и.мештровића био толики противник југославије то нисам могао да пронађем.шта је њега толико мотивисало против.
или је то само терање ината великом оцу


Sam Ivan Meštrović je imao rezerve prema komunističkoj Jugoslaviji.
Premda je zagovarao Jugoslaviju kao zajednicu naroda i podupirao njenu cjelovitost, kao čovjek koji je vidio i proputovao svijeta, nije se slagao sa načinom funkcioniranja FNRJ.
Ali nikad se nije stavio u neku ulogu aktivnog borca "protiv".

Njegov sin Mate Meštrović (najmlađi od četvero djece) je odrastao u hladnoratovskoj Americi, učestvovao u korejskom ratu i u skladu sa okolinom i njegovi pogledi su bili antikomunistički, odnosno antijugoslavenski.
A ne treba smetnuti s uma da je i njegov otac vjerojatno prenio dio svojih razočaranja prvom i drugom Jugoslavijom.

Ivan Meštrović i Tin Ujević, u političkom smislu, se ne mogu uspoređivati.
Tin Ujević je bio antiaustrijski raspoložen i bio je pobornik ujedinjenja.
Razočaran načinom kako se stvari nakon 1918. razvijaju, povukao se iz političkog djelovanja.
d_sandic d_sandic 12:15 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Problem i jeste u tome što od 1918.pa do danas dio Srba (kao što se vidi iz komentara) je prvo Kraljevinu SHS, pa onda i Karađorđevićevu Jugoslaviju smatrao srpskom prćijom po nekakvom "prirodnom" pravu.


Karađorđevići su se prema prisajedinjenim teritorijama ponašali izuzetno korektno, imajući u vidu kako su prošle ostale poražene države nakon WWI. Hrvatska i slovenija, pri tom, nisu bile ni države.


Nije ni čudo što je slavenski entuzijazam kroz Ilirski pokret i borbu mnogih u ostalim zemljama buduće bivše Kraljevine kulminirao 1918., da bi vrlo brzo zavladalo razočaranje ponašanjem srpske, prvenstveno vojne elite.


Koliko znam Ante Starčević je umro 1896. Dakle, dok Jugoslavije nije bilo ni u naznaci on je predlagao rešavanje srpskog pitanja na način koji su A. Pavelić i F.Tuđman posle sproveli u delo. Zašto mislite da srpska elita nije znala za tu težnju dela hrvatske elite?
mayo1 mayo1 13:10 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Karađorđevići su se prema prisajedinjenim teritorijama ponašali izuzetno korektno, imajući u vidu kako su prošle ostale poražene države nakon WWI. Hrvatska i slovenija, pri tom, nisu bile ni države.


Pa ja sam i naveo da su sami Karađorđevići bili doista za jugoslavensku ideju, naročito Aleksandar, dok je "beogradska čaršija", kako je sam kralj govorio, bila protiv.

Mali citat razgovora (kako navodi Meštrović) vođenog na ručku 1920. između kralja Aleksandra, njegove sestre Jelene i Ivana Meštrovića:

Pitala me [Jelena] jedino:
- Otkuda dolazite?
- Iz Zagreba- odgovorio sam - Vaše Kraljevsko Visočanstvo
- Iz Zagreba, a bio je skoro i u Splitu - dodao je Aleksandar
- Ne poznajem - uzvratila je Jelena, pa se okrenula bratu, i pitala ga:

- A što, zar više neće biti Srbije? Zar ćeš ti pustiti, da se država ne zove Srbija? Kako to može biti i zašto si ratovao?
- Kako neće biti Srbije? - smješkao se Aleksandar - budući da su u državu ušli i Hrvati i Slovenci, ona će se zvati po svima trima, da svima bude pravo.
- Al, Boga mi, neće Srbima. Zašto je nisi nazvao Velika Srbija, kad se povećala? Tako cijeli svijet misli u Beogradu - završila je kiselo Jelena.
- Ostavi to, to ti ne razumiješ, ovako je trebalo, pa je i učinjeno i gotovo, čaršija može da misli šta hoće - rekao je Aleksandar pomalo osorno.

-Al ja ne mogu da zamislim drugo nego Srbiju, pravoslavnu Srbiju, razumiješ li me?!

Poslije ručka se Jelena odmah sa sinom povukla, a mi smo još malo kratko razgovarali.

- Jelena ne razumije. Otišla je odavde u Rusiju,pa nije ništa mogla pratiti - rekao je Aleksandar - a ovdje u Beogradu je uska sredina i svak svakog zna i svi hoće da se miješaju, ali to će se brzo izmijeniti, kad oni otuda pridođu. Proširit će se i varoš i pogledi. Malo je bilo, a skoro ništa nije ostalo, pa se mora sve nanovo izgraditi, samo ako ne bude muke s općinom. Svaki gleda sa svoga komadićka zemljišta...



Kralj je bio usamljen u svom otvorenom pristupu, administracija je provodila neravnopravnu politiku i od samog početka je stvorena zla krv.
Vi svojim komentarem samo potvrđujete mišljenje da su Srbi trebali imati veća prava.
Ako se išlo na stvaranje zajednice tri naroda, onda je takvo razmišljanje negativno i loše.

Koliko znam Ante Starčević je umro 1896. Dakle, dok Jugoslavije nije bilo ni u naznaci on je predlagao rešavanje srpskog pitanja na način koji su A. Pavelić i F.Tuđman posle sproveli u delo.


Starčević je djelovao u drugoj polovici XIX stoljeća i njegova preokupacija je bila borba protiv Austro-Ugarske i stvaranje samostalne hrvatske države.
Srbi u to vrijeme nisu bili nikakav faktor u zemlji, pa nisu ni bili nekakva eventualna "smetnja" Starčevićevim željama.
To što su mnogi zloupotrebljavali i iskrivljavali, ne samo Starčevićevo djelovanje, i trpali u nekakve klišeje, je druga stvar.

Problemi i želje ljudi u Austro-Ugarskoj u XIX stoljeću, ne mogu se uspoređivati sa problemima i željama ljudi u XX stoljeću. Sasvim su druge povijesne, političke, ekonomske, geografske itd. okolnosti.
Doctor Wu Doctor Wu 21:49 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

мада мене интересује зашто је син и.мештровића био толики противник југославије то нисам могао да пронађем.шта је њега толико мотивисало против.или је то само терање ината великом оцу

Pa i Ivan je bio razočarani Jugoslaven, pa je posle postao prominentni ustaša. Posle Obznane Aleksandar Karađorđević je bio najomraženiji lik u Evropi, bio pod sankcijama (nešto slično kao Zloba 60-ak godina kasnije) a mislim da mu je izlet u Marsej bilo jedno od prvih probijanja te blokade. Karađorđević je pokušavao da se dodvori Hrvatima- sinu je dao ime Tomislav, posebne odnose je imao sa Stepincem, ali, očigledno, to nije bilo dovoljno.
mayo1 mayo1 22:20 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Pa i Ivan je bio razočarani Jugoslaven, pa je posle postao prominentni ustaša.


Otkuda vam ovaj podatak?
Po čemu je bio ustaša? Jer se deklarirao kao Hrvat?

Ivan Meštrović je bio protivnik ustaštva i kritizirao ga je u svakom trenutku.
Ustaše su ga i zatvorile u zatvor na Savskoj cesti i osudile na smrt bez suđenja.

Ostao je živ isključivo zbog stjecaja okolnosti i svog "imena".
Na njegovoj likvidaciji je posebno inzistirao Dido Kvaternik.

Kada već povlačite paralele sa događajima nakon šezdeset godina i tada su,1934
u Beogradu mnogi otvorili šampanjac kada je ubijen Aleksandar.

Kao i kada je ubijen premijer Đinđić.
Doctor Wu Doctor Wu 22:34 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Otkuda vam ovaj podatak?
Po čemu je bio ustaša? Jer se deklarirao kao Hrvat?

Pa jel ga nije Pavelić hapsio zato što je odbio Hitlerov poziv u Berlin? A pomilovan je zbog intervencije Vatikana (opet cija i Vatikan! dobra ti je ona fora dole, :))))))) (iako mu je supruga bila Jevrejka). Koliko je bio u nemilosti Pavelićevog režima zorno govori i činjenica da je pohodio hrvatski bijenale u Veneciji 1941. Mislim da nema potrebe objašnjavati koja je hrvatska država bila predstavljana na tom Bijenalu. Posle toga je živeo u Rimu, Švajcarskoj i najzad se skrasio u Americi.

Tito ga je pozivao u posleratnu Jugoslaviju ali on nije hteo da dođe. Jedini put je došao da obiđe Stepinca (nadam se da sad nećete počete pričati kako je Stepinac solunski borac) i Tita.

Ivan Meštrović je, izgleda, bio čovek koga su njegovi nacionalno politički nazori dosta mučili.
dolybell92 dolybell92 22:34 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Hrvatska i slovenija, pri tom, nisu bile ni države.


Hrvatska je svoju državu izgubila pre nego što je Srbija dobila svoju.
Niti je ona bila slobodna niti je Srbija bila slobodna.
Svaka na svoj način.
mayo1 mayo1 23:03 02.12.2008

Re: Hej Sloveni

Pa jel ga nije Pavelić hapsio zato što je odbio Hitlerov poziv u Berlin?


Uhapsio ga je Dido Kvaternik, zbog javne kritike ustaškog režima.
Meštrović je bio, kao i velika većina Hrvata , protiv ustaša jer su ovi predali obalu Talijanima.
Ustašama je smetao jer je imao veliki ugled u narodu i odbijao se solidarizirati sa režimom.

Niste mi pojasnili po čemu je "ustaša"?
Jer nije želio živjeti u Jugoslaviji?

1959. je bio u posjetu u Jugoslaviji.
Da je bio označen kao "ustaša" sigurno ne bi mogao ući u zemlju ili nešto gore.
Služba je u takvim slučajevima bila vrlo efikasna.

Ivan Meštrović je, izgleda, bio čovek koga su njegovi nacionalno politički nazori dosta mučili.


Meštrović je bio privržen ideji jugoslavenizma, ali to nije umanjivalo njegov osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu.
Smatrao je da može ići jedno s drugim.
Poslije 1918. se razočarao.

Poslije 1945. nije želio živjeti u uređenju koje nije smatrao demokratskim.
To je njegovo pravo i njegov izbor.

Ali to ga ne čini ustašom.




Doctor Wu Doctor Wu 00:03 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Meštrović je bio, kao i velika većina Hrvata , protiv ustaša jer su ovi predali obalu Talijanima.

Da li to znači da ne bi bio protiv ustaša da ovi nisu "predali obalu Talijanima"?
Ne mislite li da je podržavao zločinački režim svojim odlaskom na venecijanski bijenale?
Nisam čitao/čuo da je ikada osudio ono što je u NDH rađeno tokom rata (a u toj državi je bilo još ponekog zločina osim "predaje obale Talijanima". Ako je u Titovoj Jugoslaviji odbio da živi jer je bila "nedemokratska", a zašto je živeo u NDH? Zašto ju je napustio tek pošto ga je neki zlobni apartčik uhapsio?
mayo1 mayo1 01:10 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Da li to znači da ne bi bio protiv ustaša da ovi nisu "predali obalu Talijanima"?


Govorimo o 1941.
Početku rata. Nakon proglašenja NDH to je bilo prvo što je "palo u oko".
Kao neka samostalna Hrvatska, a pola države predali Talijanima.

Kasniji ustaški zločini su još više učvrstili mišljenje da je NDH loša stvar.

Ako je u Titovoj Jugoslaviji odbio da živi jer je bila "nedemokratska", a zašto je živeo u NDH? Zašto ju je napustio tek pošto ga je neki zlobni apartčik uhapsio?


Kako vi to zamišljate "napuštanje" NDH?
Sjedneš na avion i ideš kamo hoćeš i kada hoćeš?
Bio mu je oduzet pasoš, bio je pod prismotrom režima i nakon izlaska iz zatvora u kućnom pritvoru.
Da ne govorim da je bio rat.

"Zlobni aparatčik", Dido Kvaternik je bio sve samo ne aparatčik.
Hodajuće Zlo, čovjek kome se ni Pavelić nije rado suprotstavljao.

Odlaskom u Italiju Meštrović si je spasio život.
Nisam čitao/čuo da je ikada osudio ono što je u NDH rađeno tokom rata (a u toj državi je bilo još ponekog zločina osim "predaje obale Talijanima"


Možda da ste pročitali neku relevantnu biografiju ili knjigu samog Ivana Meštrovića ne biste davali ovakve stereotipne i paušalne ocjene.

Doctor Wu Doctor Wu 07:39 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Čekajte, nekonzistentni ste: pišete o tome da je Kvaternik hapsio Meštrovića zbog "javne kritike ustaškog režima" (pretpostavljam da se javna kritika svodi na osudu "predaje obale Talijanima" da bi potom implicirali kako se sve zbilo na samom početku rata, a da je Meštrović napustio Hrvatsku da bi spasao sopstveni život. Znači, nije bila u pitanju moralna odluka (kao što jeste bila u slučaju odbijanja Titovog poziva da živi u posleratnoj Jugoslaviji) već spasavanje glave.

Možda da ste pročitali neku relevantnu biografiju ili knjigu samog Ivana Meštrovića ne biste davali ovakve stereotipne i paušalne ocjene.

Pobogu, pa ne očekujete valjda od oportuniste kakav je bio dvorski vajar (i to na dvoru omraženog kralja Karađorđevića, da ne bude zabune) da veliča koljače u Americi1961. godine. Šta je mislio o Nezavisnoj Hrvatskoj jasno je pokazao svojom posetom Stepincu i Titu 1959., a to što je 1961. o NDH pisao o težnjama Hrvata da ostvare bliske veze sa Englezima/Amerikancima bez pominjanja varvarskih zločina koje su počinili njegovi sunarodnici je pre znak političkog oportunizma i težnje da se dodvori novim gospodarima nego kritike zločinačkog režima.

Na kraju, i sam Tuđman (odgovoran za progon 250 hiljada Srba, bez sumnje zlikovac nivoa Pavelića) je nastojao napraviti otklon NDH od "njemačkog nacionalsocijalizma i talijanskoga fašizma" i predstaviti NDH kao izraz želje Hrvata za izlaskom iz "jugoslavenske ropotarnice". Jedini problem sa tim tezama je što ih demantuju istorijske činjenice.

Što se tiče iskustava sa životom u NDH, naravno da ih nemam, niti iko od meni bližnjih. A da sam/su imao/imali tu priliku, verovatno se, kao Srbin, ne bih sada sa vama dopisivao.
mayo1 mayo1 09:38 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Doctor Wu,
ovako možemo u beskraj.

Tema bloga je, u širem smislu, Jugoslavija.

Kako je puno komentatora počela nabacivati paušalne ocjene o Jugoslaviji kao općenito promašenom "projektu", a kao glavni razlog navode "glupu dobronamjernost" Srba i "zlu i nezahvalnu braću" Slavene [čitaj:Hrvate] , želio sam pokazati da to baš i nije istina.
Kraljevina SHS je krenula sa dobrim namjerama i velikim nadama upravo od "nezahvalne braće", ali očito ideja, način i cilj "ujedinjenja" se nije jednako tumačila.

Kao primjer sam naveo Ivana Meštrovića iz više razloga.
Prvo, bio je istaknuti i aktivni pobornik hrvatsko-srpskog prijateljstva i stvaranja južnoslavenske države.
Drugo, kao priznati umjetnik, imao je pristup i kontakt sa mnogim osobama i državnicima usko povezanih sa događajima prije i nakon ujedinjenja 1918. i kao takav interesantan svjedok vremena.

Umjesto "svjedoka" Meštrovića, kao primjer srpskog gledanja na "ujedinjenje", mogao sam navesti i neke druge ljude.
Npr. Stojana Protića, jednog od ideologa i vođa Radikalne stranke i ministra , koji se nakon rata posvađao sa Pašićem oko vlasti i osnovao Nezavisne radikale. (poznato?)
G.Protić je imao interesantna rješenja za "problem Bosne".

" Kad pređe naša vojska Drinu, dat će Turcima dvadeset i četiri sata, pa makar i četrdeset i osam, da se vrate na pradedovsku veru, a što ne bi htelo, to poseći, kao što smo u svoje vreme uradili u Srbiji."

Otprilike su se na ovaj način i rješavali "problemi" ne samo u Bosni.

Dakle, želio sam reći da su Srbi pod firmom bratstva, zajedništva i jednakosti ujedinjenje provodili kao osvajači i da je to izazvalo negativne reakcije drugih naroda.

Ako se ne slažete s ovim tumačenjem, logično je da navedete neka druga razmišljanja, međutim vi se obrušavate na Meštrovića i to na njegovo ponašanje 1941. i dalje, sve ga proglašavajući "ustašom".
Kakve to veze ima sa 1918?
Ili je već onda bio "ustaša"?

O izjednačavanju Tuđmana i Pavelića, odnosno RH i NDH, ne želim trošiti riječi.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:37 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Doctor Wu
Pa i Ivan je bio razočarani Jugoslaven, pa je posle postao prominentni ustaša..


A u Beogradu su svi ludi ,glupi i neobavešteni jer nam i dalje stoji ustaški spomenik na Kalemegdanu...
Mislim da u ovoj zemlji previše ljudi uči istoriju iz novinskih feljtona umesto iz knjiga,
nadam se da to nije i ovde slučaj...
Blic pitanje , kada je napravljen, kojim povodom i kako se zapravo zove taj spomenik ?
Mislim da malo ljudi to zna.
ivana23 ivana23 11:05 03.12.2008

Re: Hej Sloveni

Strmoglavi badža

A u Beogradu su svi ludi ,glupi i neobavešteni jer nam i dalje stoji ustaški spomenik na Kalemegdanu...Mislim da u ovoj zemlji previše ljudi uči istoriju iz novinskih feljtona umesto iz knjiga,nadam se da to nije i ovde slučaj...Blic pitanje , kada je napravljen, kojim povodom i kako se zapravo zove taj spomenik ?Mislim da malo ljudi to zna.





Pobednik
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:19 02.12.2008

Pa i nije...


....sve bilo tako loše u toj bivšoj državi.

Na primer,
- Snimani su dobri (dobro, bilo je i loših) filmovi, svetske zvezde broj jedan su dolazile kod nas.
- Nastao je jedan od najlepših (!) delova glavnog grada - Novi Beograd, budući poslovni centar Balkana.
- Iznedrila je bivšeg jugoslovenskog prvaka Evrope i sveta, koji je to postao sa svojim jugoslovenskim,
multietničkim sastavom. Čim je nestalo igrača iz bivše države i klub je propao.
- Pregršt medalja u košarci, više klupskih evropskih prvaka a reprezentacija je posebna priča.
- Imala je nekada veoma kvalitetnu vojnu industriju - veoma cenjenu u svetu.
- Imala je svog jedinog nobelovca - srbina katoličke vere. Zanimljivo.
- Imala je i jednog oskarovca.
- Imala je više neprijatelja jer je bila značajnija - to joj je i došlo glave.

Verovatno bih se mogao setiti još puno stvari ali nije bitno.
Ove male države će veoma teško moći da ponove neke uspehe koje je imala bivša, velika država.
Nemaju dovoljno kvaliteta. Nije Aleksadar bio ni lud ni glup.
Ovde je ljudima uvek bilo draže da komšiji crkne krava od gladi ,
nego da im krave zajedno pasu na velikoj livadi.
vracarac92 vracarac92 10:24 02.12.2008

Re: Pa i nije...

sve bilo tako loše u toj bivšoj državi.

Naravno da nije. Iako nisam ljjubitelj bivše nam zemlje bio bih neobjektivan kada bih tvrdio da je sve bilo loše. Sa tvojim spiskom se slažem po svim tačkama osim o Novom Beogradu. Za mene je N. beograd jedna gomila betona (uglavnom ružnog)bez grama duše. Smatram da N. Beograd još uvek nije prestao da bude velika spavaonica mada se na tome intenzivno radi.
mayo1 mayo1 10:29 02.12.2008

Re: Pa i nije...

Ove male države će veoma teško moći da ponove neke uspehe koje je imala bivša, velika država.
Nemaju dovoljno kvaliteta. Nije Aleksadar bio ni lud ni glup.
Ovde je ljudima uvek bilo draže da komšiji crkne krava od gladi ,
nego da im krave zajedno pasu na velikoj livadi.




Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:57 02.12.2008

Re: Pa i nije...

vracarac92
Za mene je N. beograd jedna gomila betona (uglavnom ružnog)bez grama duše.


Pa kada mu je osnovna namena bila da bude radnička spavaonica.
Medjutim, njegov sam položaj mu daje potencijal da bude mnogo bolji.
Meni on nije lep zbog solitera u koje su umetnute banke i tržni centri, nego zbog 2 reke i puno zelenila,
zbog osećaja otvorenog prostora i prirode. Nadam se da se to neće uništiti...
Da su ga pravile neke bogatije zapadne zemlje sigurno bi izgledao kao Kalifornija prema okolini...
Bilo bi jako zanimljivo (ko ima mašte) da se zamisli kako bi izgledao Novi Beograd da je
nastavila da ga gradi kraljevina a ne republika? LOL.
Zamislimo i uskliknimo, Novi Beograd - Monarhija!
vracarac92 vracarac92 11:07 02.12.2008

Re: Pa i nije...

Medjutim, njegov sam položaj mu daje potencijal da bude mnogo bolji.

To je tačno. Zaista poseduje ogroman potencijal.
neny neny 12:24 02.12.2008

vracarac

izadji iz patrijotskog transa za pocetak!mislim da ovolika mrznja skodi!
ta tvoj napredna monarhija nije mogla da sklopi konsensus da napravi kanalizaciju ,i spreci zaraze,a kamoli da sagradi neki grad.jedino sto je ta monarhija znala je da sprovodi prozdrljivu kolonijalni politiku i pravi nove i nove ratove.
mrtvima se nida nas ne zna tacan broj,jer zaboga sta je 10000 gore dole obicnih ljudi ,naspram jednog kralja!
d_sandic d_sandic 12:25 02.12.2008

Re: vracarac

neny
izadji iz patrijotskog transa za pocetak!mislim da ovolika mrznja skodi!ta tvoj napredna monarhija nije mogla da sklopi konsensus da napravi kanalizaciju ,i spreci zaraze,a kamoli da sagradi neki grad.jedino sto je ta monarhija znala je da sprovodi prozdrljivu kolonijalni politiku i pravi nove i nove ratove.mrtvima se nida nas ne zna tacan broj,jer zaboga sta je 10000 gore dole obicnih ljudi ,naspram jednog kralja!


Da li su vas obavestili da je Tito umro?
ivana23 ivana23 13:11 02.12.2008

Re: vracarac

d_sandic
Da li su vas obavestili da je Tito umro?


Najveći datum i najdraži gost

IDE TITO PREKO TRANZICIJE




PROCITAJTE (SVI) MOLIM VAS
vracarac92 vracarac92 13:25 02.12.2008

Re: vracarac

Moj komentar je izbrisan bez obrazloženja dok su neki drugi komentari koji su bili napisani "na isti kalup" ostavljeni. Ja razumem da je autor ovog teksta izrazito opredeljen i da naginje jednoj strani ali ipak mislim da bi kao dobar domaćin MORAO da svima da istu šansu i da sve goste tretira (i štiti) na isti način.
Aleksandre T,ukoliko vam i ovo smeta, molio bih vas da me trajno banujete ali da bar budete toliko moralni i pošteni da to i javno objavite.
d_sandic d_sandic 13:27 02.12.2008

Re: vracarac

vracarac92
Moj komentar je izbrisan bez obrazloženja dok su neki drugi komentari koji su bili napisani "na isti kalup" ostavljeni. Ja razumem da je autor ovog teksta izrazito opredeljen i da naginje jednoj strani ali ipak mislim da bi kao dobar domaćin MORAO da svima da istu šansu i da sve goste tretira (i štiti) na isti način.Aleksandre T,ukoliko vam i ovo smeta, molio bih vas da me trajno banujete ali da bar budete toliko moralni i pošteni da to i javno objavite.


Pošteno. Ili ostavite sve komentare ili imajte uravnoteženiji pristup brisanju.
Aleksandar T Aleksandar T 14:04 02.12.2008

Re: vracarac

Ja nisam izbrisao ni jedan komentar......ovo naravno iznosim kao info a ne kao pravdanje...predpostavljam i normalno je da postoje neka pravila diskusije koja odredjuje i domacin ove blogerske zajednice
vracarac92 vracarac92 14:12 02.12.2008

Re: vracarac

Ja nisam izbrisao ni jedan komentar......ovo naravno iznosim kao info a ne kao pravdanje...predpostavljam i normalno je da postoje neka pravila diskusije koja odredjuje i domacin ove blogerske zajednice
Ok, u tom slučaju vam se izvinjavam, ali moram da postavim pitanje:KO je izbrisao komentar koji je bio po sadržini gotovo identičan nekim komentarima koji se i dalje nalaze na blogu?
Aleksandar T Aleksandar T 16:45 02.12.2008

Re: vracarac

Pa vjerovatno moderator, ne znam šta ste napisali ali predpostavljam da naslućujete šta bi mogao biti razlog, jer do sada se to na mom blogu nije desilo...nego, mislim da bi svi koji očekuju toleranciju prema sebi morali istu da primjenjuju i prema ostalim...pogledajte isključivosti s kojim vodite diskusije a meni spočitavate opredeljenost...banovanje je najlakše ali jednostavno nije riješenje
Blade Runner Blade Runner 21:56 02.12.2008

Re: vracarac

Pa vjerovatno moderator, ne znam šta ste napisali ali predpostavljam da naslućujete šta bi mogao biti razlog, jer do sada se to na mom blogu nije desilo...nego, mislim da bi svi koji očekuju toleranciju prema sebi morali istu da primjenjuju i prema ostalim...pogledajte isključivosti s kojim vodite diskusije a meni spočitavate opredeljenost...banovanje je najlakše ali jednostavno nije riješenje

http://blog.b92.net/text/4423/O%20politickoj%20korektnosti/
dolybell92 dolybell92 22:28 02.12.2008

Re: vracarac

Moj komentar je izbrisan bez obrazloženja dok su neki drugi komentari koji su bili napisani "na isti kalup" ostavljeni


Ma i moj komentar je nestao iz nepoznatih razloga - možda nekim slučajnim
pritskom na taster.... a i nije bio polemičan - nije dizao tenziju, što se
ovde kamda, više vrednuje... što jače u klin - što jače u ploču... pa
šta košta da košta...
Nema političke diskusije ako nije crno- bela.


vracarac92 vracarac92 08:00 03.12.2008

Re: vracarac

pogledajte isključivosti s kojim vodite diskusije a meni spočitavate opredeljenost...

Može li konkretan primer moje isključivosti? Ili je isključivost to što branim svoj stav sa kojim se vi ne slažete?
Ukoliko se ne varam nikome nisam rekao "nisi u pravu" ili nemaš pojma" nita sam tvrdio da sam u pravu, sve se svodilo na iznošenje mog ličnog stava. Ukoliko nisam u pravu, molio bih vas da me demantujete konkretnim primerima.
neny neny 12:49 02.12.2008

nikada

necu shvatiti tu destruktivnu pobudu da volis onoga ko ti dete vodi pravo u sanduk.
samo vi drugari uzivajte ,hvalite i radjajte osvetnike kosova(omiljen izraz iz monarhije,i nazalost danas),koji nece docekivati ni 18.
jedna od omiljenih izjava radikala bese "dok smo svi bili nepismeni hrist je po voj zemlji hodao".
sad da se malo zapitamo ,stavimo prst na celo,ko je to vrednovanje neznanja promenio?
ko je otvarao skole,bolnice,fakultete,univerzitete,gradio gradove?

e tek kada svi uradimo tu malu samoanalizu,mozemo ocekivati katarzu.do tada cemo se sladiti ratovima,i nazivati pacijentima one koji hoce mir.
nacionalizam je najteza bolest ovog sveta!
vracarac92 vracarac92 13:21 02.12.2008

Re: nikada

nacionalizam je najteza bolest ovog sveta!
A Sida?
Oprostite, ali na ovoliku količinu stupdarija o nacionalizamu, mržnji, radikalima, osvetnicima, sanducima (ovaj put nema Nedića i Velimirovića) zaista je besmisleno odgovarati ( a i vi ste jedini koji te stvari pominjete pa se može steći utisak da razgovarate sami sa sobom). Vaš rezon je izglada onaj klasični komunistički "pre rata nije bilo ničega a onda su došli Nemci i sve srušili". Neistomišljenicima, po vama, sledi Goli Otok (i mene ste jednom prilikom tamo slali) i po mogućstvu potpuno istrebljenje i tu se još jedno vidi ona divna i idilična veza koja je spajala dva najveća zla ovog veka, Komunizam i Nacizam sve do 22.06.1941. Na žalost vi ste klasičan dokaz da je ta škola i dalje živa i da pakt Ribentrop - Molotov i dalje traje u nečijim glavama. Stičem utisak da bi ste bili najsrećniji kada bi se ponovo aktivirala "pasja groblja". Olako potežete za raznoraznim kvalifikacijama a istina je za vas samo ono što vi kažete, ljudi koji drugačije misle za vas su po automatizmu postali neprijatelji koje po starom oprobanom skojevsko-agitatorskom metodu treba što više blatiti i vređati bez obzira da li je nešto istinito ili ne, Istina se vas ne tiče i duboko verujete da sto puta ponovljena laž postaje istina.
Oprostite, ali vama zaista nije lako. Toliku količinu žuči i mržnje prema svemo što ne spada u spektar nekih vaših ideala i ubeđenja zaista je teško zadržati u sebi i kao zdravstveni radnik po profesiji (specijalnost mi je ono u glavi) ja mislim da mogu da sagledam vaš problem i pritisak sa kojim se borite.

Dok taj problem ne sredite, sa vama je svaka rasprava i svaki dijalog besmislen

mikimedic mikimedic 13:27 02.12.2008

Re: nikada

nacionalizam je najteza bolest ovog sveta!


sto li hrvatska onda postade neovisna?
neny neny 13:29 02.12.2008

Re: nikada

oprostite jedini koji ovde ne postuju i ne zele da uvaze tudje misljenje ste vi.
kad smo vec kod logora nije zgoreg da pomenemo i banjicu,sajmiste,kragujevac i mnoga druga svetla mesta monarhijskog perioda za koji imatew iskljucivo reci hvale.
viu nacizam i fasizam ne definisete ,vec naprotiv koristite kao instrument za jacanje ksenofobije i ljubavi prema nasilju.
a kad smo vec kod kvalifikacija,zar ne mislite da je blago receno bezobeazno nazvati 22 miliona ljudi sidasima.
nazalost kod ovog da 100 x ponovljena laz postaje istina ste potpuno u pravu,zato se ja borim za istinu,jer smatram da je ona najvaznija.
vracarac92 vracarac92 13:33 02.12.2008

Re: nikada

nije zgoreg da pomenemo i banjicu,sajmiste,kragujevac i mnoga druga svetla mesta monarhijskog perioda

monarhijski period??? Po vama verovatno je i Goli Otok tekovina monarhije
d_sandic d_sandic 13:37 02.12.2008

Re: nikada

vracarac92
nije zgoreg da pomenemo i banjicu,sajmiste,kragujevac i mnoga druga svetla mesta monarhijskog perioda monarhijski period??? Po vama verovatno je i Goli Otok tekovina monarhije



Svi u zadruge. I tačka. To bi zadovoljilo neny.
mayo1 mayo1 13:49 02.12.2008

Re: nikada

sto li hrvatska onda postade neovisna?


Kako ne znate?

Pa vatikanskoudbaškoaustrougarska zavjera CIJE.

Općepoznatoisvitoznaju .
mikimedic mikimedic 13:58 02.12.2008

Re: nikada

mayo1
sto li hrvatska onda postade neovisna?


Kako ne znate?

Pa vatikanskoudbaškoaustrougarska zavjera CIJE.

Općepoznatoisvitoznaju .


ja mislio zbog hrvatskog nacionalizma, kad vidi sad ovo?
Aleksandar T Aleksandar T 14:09 02.12.2008

Re: nikada

necu shvatiti tu destruktivnu pobudu da volis onoga ko ti dete vodi pravo u sanduk.

...istorija nam je prepuna govor koji veličaju smrt na spram života, navika je čudo
mayo1 mayo1 14:15 02.12.2008

Re: nikada

ja mislio zbog hrvatskog nacionalizma, kad vidi sad ovo?


Ha, svašta se ovdje može naučiti.
dragoljub92 dragoljub92 14:15 02.12.2008

Re: nikada

mayo1
sto li hrvatska onda postade neovisna?


Kako ne znate?

Pa vatikanskoudbaškoaustrougarska zavjera CIJE.

Općepoznatoisvitoznaju .

а масони ,како си мога масоне да заборавиш,деће ти душа
mayo1 mayo1 14:23 02.12.2008

Re: nikada

а масони ,како си мога масоне да заборавиш,деће ти душа


mea culpa, mea culpa, mea culpa

dragoljub92 dragoljub92 14:38 02.12.2008

Re: nikada

mayo1
а масони ,како си мога масоне да заборавиш,деће ти душа


mea culpa, mea culpa, mea culpa


ајсаће ти прогледамо кроз прсте ал други пут пази
Aleksandar T Aleksandar T 14:05 02.12.2008

Kakva korist od..What have the Romans done

solskjaer solskjaer 21:52 02.12.2008

Druze,

svaka cast na tekstu, nemam sta da dodam ili oduzmem.
dolybell92 dolybell92 22:57 02.12.2008

Juga

Jugoslavija nije trebalo da se raspadne, nego kao čitava bude prva primljena u EU.
Ako se i raspala, nije trebalo zbog toga voditi bilo kakav rat.

Kako se sve to nije desilo - tu smo gde smo - nigde.

Sem Slovenije, koja je jedina znala šta hoće, oduvek (pa i
na poslednjem kongresu SK) - nema se šta njima zameriti,
imali su cilj i postigli su ga.
Teško da će neko postići cilj ako ga nema.

Svi su znali šta bi sa Jugom, samo to nisu znali oni koji su u njoj živeli.
Mržnja je bila jača i zlo je odnelo pobedu, te nije tačno da dobro
uvek pobeđuje.
Neke šanse se samo jednom ukazuju u životu, samo ih treba prepoznati.
ipsi ipsi 23:11 02.12.2008

Re: Juga

o je, svi ostali su znali, a samo oni koji su zivjeli u istoj eto nisu...da, kako da ne.

Imala je svoj rok trajanja i otisla je na smetliste istorije gdje joj je oduvjek i bilo mjesto.

Bilo ne ponovilo se, Srbi i Srbija su podnjeli ogromne zrtve zarad i zbog te umobolne tvorevine i nadam se da nam vise nikada nece pasti na um takve avanture.
dolybell92 dolybell92 08:44 03.12.2008

Re: Juga

o je, svi ostali su znali, a samo oni koji su zivjeli u istoj eto nisu...da, kako da ne.


Ne samo da su znali - znaju oni i sada šta bi na ovoj teritoriji...
i drugo, sve ima svoj rok trajanja - ne samo Juga.
Države nastaju i nestaju, šire se i sužavaju,
stvaraju savezi i razvrgavaju... istorija je vrlo dinamična,
negde manje negde više - ali statična nije nigde...

Jugoslavija je imala sve, sada svi, pojedinačno - nemaju ništa.
Hipoteku koju imaju - nikom ne treba i svi bi da je prebace u tuđe dvorište,
a nikako ne bi da se sami suoče sa sobom - ne valja im ogledalo ...

mayo1 mayo1 09:50 03.12.2008

Re: Juga

Države nastaju i nestaju, šire se i sužavaju,
stvaraju savezi i razvrgavaju... istorija je vrlo dinamična,
negde manje negde više - ali statična nije nigde...


Bravo, dolybell.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:51 03.12.2008

Re: Juga

ipsi
o Bilo ne ponovilo se, Srbi i Srbija su podnjeli ogromne zrtve zarad i zbog te umobolne tvorevine i nadam se da nam vise nikada nece pasti na um takve avanture.


Zamena teza.
Toliko se često poteže, pogotovo od nacionalistički opredeljenih istoričara.
Nema veze sa elementarnom logikom.Nije Srbija napala AU nego je bilo obrnuto.
Srbija je vodila rat za odbranu i potom za oslobodjenje svoje teritorije.
AU se raspala na kraju rata pobedom atante i tada se otvorila mogućnost za ujedinjenje Južnih Slovena.
Ako je ta ideja toliko glupa, zašto se tolike evropske zemlje ujedniše?
Ma ne znaju oni što Srbin znade.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana