Van G(l)og

aguero RSS / 01.12.2008. u 23:46

Zivimo u neko nervozno vreme.Svi nam skacu po ganglijama.Jedni piju ovo,drugi ono za smirenje,a poneko potegne i noz,sekiru,pistolj,zolju,ili bar saku!

Svi samo zuje,sudaraju se,saplicu,podmecu,varaju....ili se samo pretvaraju.Tempo je ludacki,a strahovi sve veci.Eto,sad i ova globalna ekonomska kriza,hiljade ljudi ostalo bez posla...A bice samo jos gore.Analiticari,prognosticari,eksperti,babe narikace i druge 'izvikace' ne daju nam mira!

I kao da sav taj nas nemir ustalasa i kopno,i more i svemir!Zemljotresi,tajfuni,cunamiji,pljuskovi meteorita,suncane protuberance....svaljuju se na nase glave.I krhku dusu.

Tesko je sve to izdrzati.Kako da ostanemo normalni kada vise nista nije normalno?!Jos juce su nas bombardovali,a nesto pre toga smo kao bratski krvavo ratovali,pa se onda podelili,i  zatim kao opet izmirili....

Onaj Bin Laden postao gori od naseg Cobe,Obama pobedjuje Hilari i useljava se u Belu kucu,a pobedjena dobija zaduzenje da mu vodi pobednicku diplomatiju,Evropa mami Srbe,a mi,u Srbiji, ni sa demokratijom ne mozemo da se izborimo sami!

Pa se onda dogodi ono u Dubljanskoj!Bageri kopali rupu,a onda rupa progutala i okolne kuce i bagere...Budi Bog s nama!

Sinonim za bager je Dzo!

Dzo bagerista koji je bio na celu 'revolucije' 5.oktobra 2.ooo -te,ne samo da je ostao bez bagera i hleba,vec nije promovisan ni u naseg Ce Gevaru!

Iako je Voja postao Fidel(Kastro),a Velja Tra-La-La (Pasionarija)!

Opste ludilo!

Zato - cetkicu u ruke,platno,uljane (ili neke druge) boje,laneno ulje,terpentin....pa crtaj!Crtaj sta god ti dusa zeli.Ono sto te cini srecnim i sto te veseli.Pejsaze,mrtvu prirodu,portrete....rombove,azdaje,gliste....

Pokrivaj bojom gore,popunjavaj dole,unistavaj belu,tu i tamo dodaj zutu i crvenu....I videces kako se radja svet koji ne boli!

Tvoj svet.

Mozes u celu kompoziciju da smestis i sebe.Kraj nekog potoka,na vrh kruske,u kavez sa lavovima,u predsednicku fotelju Majkrosofta...Sve je dozvoljeno i sve moze!

Na kraju,od svog tog tvog umetnickog razgibavanja mozda i ispadne neka umetnost!Kakvih sam se sve slika i slikara nagledao - vec uveliko sam za njih Van Glog!

Za dalje cemo da vidimo.

Pade mi napamet slika,jedna iz onog cuvenog niza,naseg velikog i preskupog umetnika - na belom platnu izuvijana glista.

Ko god je video to maestralno delo padao je u nesvest od odusevljenja!Na kraju nasla se i neka budala koja ju je kupila!

Sva sreca da nije videla,ta budala,i ostale slike iz tog "opusa",inace bi spiskala svo bogatstvo!Jer tih glista bilo je toliko da su mogle da se popecaju svi somovi iz Dunava!

Sta kazete - somovi se ne pecaju na gliste,nego na kukuruz?Otkud ja to znam,ja sam umetnik!

Elem,ja ne crtam te gliste.Nisam toliko talentovan.Moji omiljeni motivi su rasuti biseri vojvodjanske ravnice...Po neki konj,vrba nad rekom,mesecina,vaza sa cvecem,uveli list.

Ne,nisam akademski slikar!Kako i da budem kad je onaj sto crta gliste nekakav vajni profesor na Akademiji?!

Ako neko bas zeli da kupi sliku - odvalim cenu.Jer znam da oni koji danas imaju ogromnu lovu nemaju status.Takvi nece da kupe normalnu sliku po normalnoj ceni.Cena mora da je astronomska!

Kako bi se inace hvalili koliko su platili!Skupa slika za njih je statusni simbol.Kao besan auto,zlatna kajla,dijamantski prsten (na malom prstu),pevaljka u krilu,Versace....

Ja,dakle,crtam po malo i za sebe...

A kriticare,strucnu publiku,agilne trgovce umjetninama i kolekcionare - ko j.....(sisa)!

Probajte i vi.Batalite apaurine,bensedine i drugu hemiju za smirenje.....Pronadjite mir u sebi(ali bez odlaska u manastir,tamo bi vas izludele nase dicne vladike ,za koje su Sloba i Boris (i sva njihova bratija) male mace.

Kupite platno,cetkice i uljane boje.

Za pocetak!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana