Društvo

Najskuplja srpska reč

jeremija92 RSS / 03.12.2008. u 11:58

Najskuplju srpsku reč definsao je pesnik Matija Bećković već u naslovu jednog svog predavanja održanog 1989. godine na Makvori univerzitetu u Sidneju, a u povodu proslave šestogodišnjice Kosovskog boja. Predavanje je imalo niz repriza u crkvenoškolskim opštinama u Melburnu, Džulongu, Kanberi, Adelaidu i Brizbanu. Iste godine, na istu temu i pod istim naslovom Bećković je, onako kako sam on to ume, govorio na vidovdanskim svečanostima u Dizeldorfu, Osnabriku, Parizu, Bermingamu i u mnogim mestima diljem Jugoslavije. Tekst tog svečarskog govora objavljen je u Književnim novinama, a dorađenu konačnu verziju u knjigu je ukoričio Glas Crkve.

Kosovo je najskuplja srpska reč. Plaćena je krvlju celog naroda. Po cenu te krvi je ustoličena na prestolu srpskog jezika. Bez krvi se nije mogla kupiti, bez krvi se ne može ni prodati, poenta je i poruka tog Bećkovićevog predavanja i knjige.

Uskoro je naslov tog prigodnog, svečarskog govora postao uzvišena metafora, politička parola i borbeni poklič mnogobrojnih političkih i nacionalnih radenika.

Matija Bećković jeste dobar pesnik, orator i vrli nacionalni pregalac, ali je slab matematičar. Još je slabiji trgovac, jer, ako se već trguje krvlju, račun mora biti tačan. Krv je dragocena roba.

Pesnici, po opisu svoga posla, ne moraju biti dobri matematičari, pa ni trgovci. Najčešće oni to i nisu. Ali, čudno je da Bećkovićevu računsku grešku niko nije na vreme uočio.

Ukoliko je cenu reči moguće izraziti količinom prolivene krvi, kako je to uradio poeta i akademik Bećković, onda nije Kosovo najskuplja srpska reč, Jugoslavija je najskuplja srpska reč.

Od 1915. do 1918. godine stotine hiljada života i hiljade barela srpske krvi ugrađeno je u temelje donedavno zajedničke nam kuće Jugoslavije. Još je više srpske krvi proliveno za njeno čuvanje od 1941. do 1945.godine, a hiljade života je ostalo zatrpano ispod ruševina dok su kuću njeni ukućani složno rušili od1991.g. do 1999.godine. Prva bezimena žrtva za Jugoslaviju pala je 1915.g. prilikom povlačenja Srpske vojske preko albanskih bespuća, a poslednja, također bezimena, 1999.godine u agresiji NATO pakta nazvanoj Milosrdni anđeo.

Istoričar prof. dr Dragoljub R. Živojinović je 35 godina istraživao svetska dokumenta i druge relevantne istorijske izvore, i napisao 350 stranica knnjige Nevoljni ratnici - velike sile i Solunski front 1914-1918.

O toj prelomnoj 1915.godini koja je trasirala put Srbiji u pravcu buduće Jugoslavije, Živojinović kaže: Vojvoda Putnik je smatrao da Srbija, pošto je doživela vojnički poraz, treba da zaključi primirje. Sličan predlog imali su i Britanci, smatrajući da će Srbiji tako biti bolje i lakše. Ali, ondašnji državnici to nisu prihvatili. Sledili su ranije objavljeni nacionalni program i svoj ratni cilj oslobođenja i ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca na celoj teritoriji i opredelili su se za albansku golgotu.

Videli smo, poznati pisac, intelektualac i akademik Dobrica Ćosić za takvu surovu, hazardsku odluku, kako kaže, krivi ondašnje državnike i vojskovođe.

Međutim, istoričar Živojinović smatra da nisu samo prestolonaslednik Aleksandar i Pašić odgovorni što su sprovodili ideje potivne interesima srpskog naroda, već da su za to odgovorni i vodeći srpski inelektualci:

Srbi su bili zamlate. Nemam drugu reč za pametne ljude kakvi su bili Slobodan Jovanović, Jovan Cvijić i drugi intelektualci onoga doba. Oni su širili ideju koja se nije podudarala sa stvarnošću. Tvrdili su da su Srbi, Hrvati i Slovenci isti narod sa tri različita imena. Potpuno su zaboravili da su to različite kulture, istorijske tradicije, religije. Samim tim obmanuli su narod i državnike koji su ih sledili u tom uverenju.

Danas, kad je Srbija ostala i bez Jugoslavije i bez Kosova, mogu se postaviti I sledeća pitanja:

Da li bi sudbina Kosova bila ista da je Matija Bećković u predvečerje katastrofe pažljivije računao i da je na svojim predavanjima govorio kako je Jugoslavija, a ne Kosovo, najskuplja srpska reč, te da su takvu parolu ponavljali mnogobrojni srpski politički i nacionalni radnici? Da li bi u tom slučaju sačuvali i Jugoslaviju, u bilo kom obliku - asimetrična federacija, konfederacija..., a i Kosovo?

Da li bi sudbina Jugoslavije bila ista da su akademici SANU u svom nedovršenom radnom materijalu, poznatom kao Memorandum, isticali i prednosti koje je Srbiji i Srbima pružala Jugoslavija, počevši od one osnovne da su samo u njoj svi Srbi živeli u jednoj državi?

 

 

Da li se Dobrica Ćosić, koji sa istorijske distance od gotovo sto godina, osuđuje ondašnji srpski politički i vojni vrh, jer su, kako kaže ...rukovođeni fanatičnom idejom da sloboda i Jugoslavija nemaju cenu, poveli vojsku i narod u kolektivno, masadsko samoubistvo, oseća imalo odgovornim, kao jedan od autora Memoranduma SANU i predsednik SRJ, za žrtve i golgotu Srba krajem proteklog veka?

 

Da li se za tragičnu sudbinu Jugoslavije može kriviti politički i vojni vrh s početka XX veka (prestolonaslednik, Pašić, Putnik, Mišić, Stepanović, Bojović...) koji je Jugoslaviju stvorio ili politički i vojni vrh s kraja istog veka (Milošević, Jović, Kadijević, Adžić...) koji ne samo da Jugoslaviju nisu uspeli da sačuvaju, već su učestvovali u njenom rušenju?

 

Koji su srpski intelektualci veće zamlate, oni koji su početkom XX veka

zagovarali stavaranje Jugoslavije (Jovan Cvijić, Slobodan Jovanović, Jovan Skerlić, Stojan Novaković ...) ili oni koji su krajem XX veka zagovarali njeno rušenje zarad stvaranja velike Srbije (Matija Bećković, Brana Crnčević, Kosta Čavoški...) ?

 

 

 

I na kraju, imaju li potomci moralno pravo da za svoje neuspehe okrivljuju pretke?

Atačmenti



Komentari (242)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 12:01 03.12.2008

da se

upišem
pa da čitam, natenane
edit :
ja skromno i ponizno mislim da bi štivani volumeni aka Dobrovoljni Davaoci Tuđe Krvi morali razmisliti te eventualno malo korigovati stav - dakle, mislim da dve najskuplje reči nisu Jugoslavija i Kosovo, nego krv i život
jeremija92 jeremija92 12:05 03.12.2008

Re: da se

A kad pročitaš, da komentarišeš, nemoj i ovog puta da se vadiš na ono prase u Teheranu.:)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 12:15 03.12.2008

Re: da se

Naksluplje je ono što nema cenu !

Kosovo je izgleda šah polje, velikih igrača, na kojem gubi publika...

Dali je cena, plaćena krvlju velika ili mala?
Pozdrav
jeremija92 jeremija92 12:32 03.12.2008

Re: da se

Unfuckable
... dakle, mislim da dve najskuplje reči nisu Jugoslavija i Kosovo, nego krv i život


Slažem se i ja.
Očito da bi to trebalo biti lako shvatljivo svima, pa i političarima, pesnicima... a opet, izgleda da nije.

edit: u postu se govori samo o rečima koje označavaju geografske pojmove.:)
jeremija92 jeremija92 15:44 03.12.2008

Re: da se

vidomir pavlovic
Naksluplje je ono što nema cenu !
Dali je cena, plaćena krvlju velika ili mala?

Velika većina ljudi se slaže u tome da život i krv nemaju cenu.
Sem nekih političara, vojskovođa i pesnika.:))
palamed palamed 12:12 03.12.2008

pitanje cene

Pitanje je da li mi shvatamo koliko su obe stvari skupe. Najjeftinija stvar u Srbiji su ljudski zivoti i krv. To se nekako ne uzima za cenu.
jeremija92 jeremija92 12:19 03.12.2008

Re: pitanje cene

palamed, upravo zbog toga što se na bespućima srpske prošlosti, nažalost i najnovije, život i prolivena krv nisu bili jeftini, napiso sam ovaj post.
Jer, da su cenjene žrtve onih koji su pali za Jugoslaviju, možda bi još uvek postojala. A da je opstala u bilo kom obliku, verujem da bi svi zajedno odavno bili u EU.
Hvala ,što si to već na početku uočio
Unfuckable Unfuckable 12:23 03.12.2008

Re: pitanje cene

nije fer, ja sam prvi uočio, meni ide plaketa "krv, tlo, suze, znoj i gnoj"
jeremija92 jeremija92 13:49 03.12.2008

Re: pitanje cene

unf, ti si to kasnije dopisao, pa nisam primetio. ali, zaslužio si plaketu.:)
112358oo 112358oo 12:21 03.12.2008

...

Ukoliko je cenu reči moguće izraziti količinom prolivene krvi, kako je to uradio poeta i akademik Bećković, onda nije Kosovo najskuplja srpska reč, Jugoslavija je najskuplja srpska reč.
biće da je srbija najskuplja srpska reč, ako pridodamo još malo istorije pre xx veka..... mada, ne prija mi ova računica ni u jednom smislu.....
jeremija92 jeremija92 13:44 03.12.2008

Re: ...

112358oo
... mada, ne prija mi ova računica ni u jednom smislu.....

Pišući tekst planirao sam da, prema istorijskim podacima, saberem žrtve za Kosovo i za Jugoslaviju, ali shvatio sam koliko je to neprimereno i morbidno.
Užasna računica, slažem se.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:22 03.12.2008

Potomstvo sa bezbedne istorijske distance

A, ja se nadam da ce potomci potomaka nasih potomaka konacno skapirati da ko laze taj i krade, a ko krade - ide u zatvor, a ko u zatvor ide - ima bube, a ko ima bube - nije dobar drug. Pa bio taj neki lazov - pesnik/orator, intelektualac zmalata ili politicar....
jeremija92 jeremija92 13:46 03.12.2008

Re: Potomstvo sa bezbedne istorijske distance

Za očekivati je, Ninoslave, da potomci budu pametniji i bolji od svojih predaka, učenici od učitelja, ali ponekad ma i odstupanja.
Nadam se da tog odstupanja neće biti kad je reč o našim potomcima.
drug.clan drug.clan 14:00 03.12.2008

Re: Potomstvo sa bezbedne istorijske dista

jeremija92
Za očekivati je, Ninoslave, da potomci budu pametniji i bolji od svojih predaka, učenici od učitelja, ali ponekad ma i odstupanja.
Nadam se da tog odstupanja neće biti kad je reč o našim potomcima.



Bojim se da kod nas samo regresivni geni isplivavju sa svakom novom generacijom i da se obrazovanje i vaspitanje urusvaju sa istim, te da se situacija po tom pitanju biti sve gora
myredneckself myredneckself 15:07 03.12.2008

Re: Potomstvo sa bezbedne istorijske distance

ima bube, a ko ima bube -

Ne kaže se bube, nego buve, NR!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:41 03.12.2008

Re: Potomstvo sa bezbedne istorijske dista

Ne kaže se bube, nego buve, NR!


niccolo niccolo 12:29 03.12.2008

Vece zamlate

Koji su srpski intelektualci veće zamlate, oni koji su početkom XX veka zagovarali stavaranje Jugoslavije (Jovan Cvijić, Slobodan Jovanović, Jovan Skerlić, Stojan Novaković ...) ili oni koji su krajem XX veka zagovarali njeno rušenje zarad stvaranja velike Srbije (Matija Bećković, Brana Crnčević, Kosta Čavoški...) ?


Mrtva trka

P.S. Kosta uvek ima cool kape
jeremija92 jeremija92 13:50 03.12.2008

Re: Vece zamlate

niccolo
Mrtva trkaP.S. Kosta uvek ima cool kape

Ni Matijina ne zaostaje za Kostinom.:)
niccolo niccolo 13:55 03.12.2008

Re: Vece zamlate

jeremija92
niccolo
Mrtva trkaP.S. Kosta uvek ima cool kape

Ni Matijina ne zaostaje za Kostinom.:)


E da, vidi stvarno, nju sam potpuno propustio...Jel to ono sto je nosio i Serlok Holms?
jeremija92 jeremija92 18:03 03.12.2008

Re: Vece zamlate

Izgleda da jeste:

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:30 03.12.2008

zašto, braćo Šumadinjci...

Sledili su ranije objavljeni nacionalni program i svoj ratni cilj oslobođenja i ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca na celoj teritoriji i opredelili su se za albansku golgotu.


neobična odluka... zašto su se, uglavnom Šumadinjci, odlučili žrtvovati za jedan tako dalek ideal? meni je deda (rođen 1910... ostao siroče u 5oj, otac, seljak i zemljoradnik iz okoline Smedereva, poginuo devetsto petn'este na Prokletijama od albanskog metka i ostavio kosti tamo na cičoj zimi...) pričao da je posle toga u centralnoj Srbiji vladalo dosta loše mišljenje čak i o Srbima prečanima jer su manje uzeli učešća o ratu, a da ne govorimo o drugim nacionalnostima ex-YU... šta je navelo Šumadinjce i druge iz centralne i južne Srbije da stradaju za tako dalek ideal? stvarno, ovako, poučen iskustvima na koje načine Jevreji, recimo, vode ratove, ne mogu da se otmem utisku da smo mi kao narod više srčani i povodljivi za dalekim i utopijskim idealima nego što smo hladni i proračunati.

sorry na uopštavanju.
medjutim92 medjutim92 12:39 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Srđan Fuchs
Sledili su ranije objavljeni nacionalni program i svoj ratni cilj oslobođenja i ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca na celoj teritoriji i opredelili su se za albansku golgotu.


neobična odluka... zašto su se, uglavnom Šumadinjci, odlučili žrtvovati za jedan tako dalek ideal? meni je deda (rođen 1910... ostao siroče u 5oj, otac, seljak i zemljoradnik iz okoline Smedereva, poginuo devetsto petn'este na Prokletijama od albanskog metka i ostavio kosti tamo na cičoj zimi...) pričao da je posle toga u centralnoj Srbiji vladali dosta loše mišljenje čak i o Srbima prečanima koji su manje uzeli učešća o ratu, a da ne govorimo o drugim nacionalnostima ex-YU...


nisu se narocito voleli ni pre rata.. uostalom, pogledaj sada opste misljenje o izbeglima s Kosova, ili nesto ranije o izbeglicama iz Bosne i Hrvatske..

Srđan Fuchs
šta je navelo Šumadinjce i druge iz centralne i južne Srbije da stradaju za tako dalek ideal?


Ljude koji su stradali je vodila bora za opstanak, dok je elite vodila manija velicine.. Nisu obicni vojnici isli za planom o ujedinjenju, oni su hteli da odbrane svoje, dok su neki iznad crtali mape i igrali se, a ideal slobode spajali s idealom o troimenom narodu, uz koriscenje romantizma Branka Radicevica i slicnih umesto realizma..

A poslanici koji su u vreme ratova za oslobodjenje od Turaka pitali "Koliko ce biti veca moja njiva ako mi oslobodimo Makedoniju" su, naravno, bili izdajnici. Ko bi reko.

Srđan Fuchs
stvarno, ovako, poučen iskustvima na koje načine Jevreji, recimo, vode ratove, ne mogu da se otmem utisku da smo mi kao narod više srčani i povodljivi nego hladni i proračunati.


Cinjenica.
jeremija92 jeremija92 13:23 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Srđane, Šumadinci, naravno nisu pitani.
Takav zaključak iznosi i istoričar Živojinović u spomenutoj knjizi.

Međutim, pažnje su vredne dve činjenice:
Prva, vojvoda Putnik, čovek koji je ondašnju srpsku vojsku reformisao i učinio savremenom, a u vreme I sv. rata prvi čovek iste, bio je posle vojničkog poraza 1915.g. za kapitulaciju. Smatrao je da je tako bolje za Srbiju.
Druga, nakon pobede vojvoda Mišić je upozoravao Aleksandra I u svom izveštaju kralju Aleksandru po povratku iz Splita:

„Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

Zabeležio sekretar vojvode Mišića Milorad Pavlović.

Ne znamo da li je kralj Aleksandar stigao da se pokaje posle atentata u Marseju.
Verovatno nije, kao šro nije stigao da izgovori čuvenu rečenicu: Čuvajte mi Jugoslaviju.

Čini se da su srpski đenerali videli dalje od srpskog kralja i Pašića.
ivana23 ivana23 13:41 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

jeremija92
Druga, nakon pobede vojvoda Mišić je upozoravao Aleksandra I u svom izveštaju kralju Aleksandru po povratku iz Splita:„Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”Zabeležio sekretar vojvode Mišića Milorad Pavlović.Ne znamo da li je kralj Aleksandar stigao da se pokaje posle atentata u Marseju.Verovatno nije, kao šro nije stigao da izgovori čuvenu rečenicu: Čuvajte mi Jugoslaviju.Čini se da su srpski đenerali videli dalje od srpskog kralja i Pašića.


Преокрет, па и отрежњење у Народном вијећу, донео је доктор Јосип Смодлака, делегат Далмације: „Господо, дошао сам из Далмације са поруком Загрепчанима да вам кажем да не можете диктирати услове уједињења са славном Србијом... Ви хоћете да правите ортаклук са једном славном фирмом... И улазећи у ортаклук, ви хоћете да постављате услове, ви који нисте ни пропала фирма... У тај ортаклук Далмација ће ући издвојено ако ви нећете одмах безусловно... Док нас талијанска војска не запоседне...”

Razliciti izvori, razliciti citati... da li i posle 90 godina znamo pravu istinu?
jeremija92 jeremija92 13:58 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

ivana23

Razliciti izvori, razliciti citati... da li i posle 90 godina znamo pravu istinu?

Različiti ljudi su različito gledali na ujedinjenje.
Dalmatinci su se u međuvremenu predomislili. setimo se davljenja onog vojnika JNA.
Međutim, i danas Istrani gledaju drugačije na Jugoslaviju, nego ostatak Hrvatske.
U Istri nije srušena ni jedna kuća ili vikendica ljudi iz Srbije. Čuvali su ih i održavali za sve godine rata i čekali da vlasnici ponovo dođu.
Da potsetim i na onaj bilbord iz Osijeka, napisan posle domovinskog rata: Vratite nam naše Srbe, eto vam vaši Hercegovci.

Sumnjam da zanamo celu istinu i da ćemo je ikad saznati.
niccolo niccolo 14:06 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Različiti ljudi su različito gledali na ujedinjenje.


Kao recimo Misic i kralj Aleksandar. Mada, to je i normalno, ne mogu i nije dobro da svi isto misle.
Tako da o tome da li su ostali zeleli zajednicku drzavu mozemo procenjivati samo na osnovu postupaka njihovih politickih elita od stvaranja zajednicke drzave naovamo. Na osnovu toga meni se cini da hrvati nikada nisu bili very keen da zive sa nama zajedno...
Sto ne znaci da nije bilo hrvata koji su i drugacije mislili, samo je ovih prvih bilo vise i bili su politicki jaci.
E sad, sto je Misic uspeo da to uvidi, a oni kojima je bio posao da se bave politikom nisu, to je vec problem srpske politicke elite.
Budimac Budimac 14:23 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...


Sumnjam da zanamo celu istinu i da ćemo je ikad saznati.

jeremija92 jeremija92 15:31 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

niccolo
Na osnovu toga meni se cini da hrvati nikada nisu bili very keen da zive sa nama zajedno...
Sto ne znaci da nije bilo hrvata koji su i drugacije mislili, samo je ovih prvih bilo vise i bili su politicki jaci.

U vreme ujedinjenja hrvatska elita je bila interesno čvrsto povezana sa KundK monarhijom, ali rat je za njih bio izgubljen i nisu imali iozbora.
Deo intelektualne elite jeste bio za ujedinjenje, a hrvatski narod, kao i srpski narod, nije mnog pitan.
Za mene je ostala enigma, zašto je deo hrvatskog naroda, koji je u Tuđmanu prepoznao nacionalistu i predpostavio kuda on vodi, ostao nem?
U Srbiji je bilo daleko više demonstracija protiv Miloševiće ratne politike, nego u Hrvatskoj protiv Tuđmanove.
mayo1 mayo1 16:00 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Za mene je ostala enigma, zašto je deo hrvatskog naroda, koji je u Tuđmanu prepoznao nacionalistu i predpostavio kuda on vodi, ostao nem?


Vrlo jednostavno.
Izbor je bio između Tuđmanove Hrvatske i Miloševićeve Jugoslavije.

U Srbiji je bilo daleko više demonstracija protiv Miloševiće ratne politike, nego u Hrvatskoj protiv Tuđmanove.


Politika ima podršku dok ispunjava obećanja.
Tuđman je obećao neovisnost, NATO, EU.
Obećanja je ispunjavao.
Uz to, rat se vodio na teritoriju Hrvatske, Hrvatska se branila i to je bio važan faktor. Nikoga iz Osijeka nije trebalo tjerati da se bori za Osijek.
Puno je teže nekoga iz Kragujevca nagovoriti da se bori u Osijeku. Ili obratno.
Dok je zemlja u ratu, sve druge stvari se guraju pod tepih. Kada je 1998. završen rat (reintegracija Slavonije i Baranje) i kada su ljudi počeli gledati i druge stvari osim preživljavanja, 2000. godine je pao Tuđmanov HDZ.

Milošević je puno obećavao, ali ništa nije ispunjavao.
Srbi su dobili mrtve vojnike iz ratova koje nisu vodili, sankcije, izolaciju, bombardiranje, inflaciju.
I uz sve to su trpili Miloševića deset godina.
Tek tada je srušen Milošević. Zato što ništa obećano nije ispunio.

Da li bi tako bilo da je nešto ostvario od svojih ciljeva?
jeremija92 jeremija92 16:47 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1

Uz to, rat se vodio na teritoriju Hrvatske, Hrvatska se branila i to je bio važan faktor. Nikoga iz Osijeka nije trebalo tjerati da se bori za Osijek.

Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.
treger92 treger92 17:23 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Srd]ane preporučujem ti da pročitaš knjigu o nosiocima najvećeg odlikovanja iz toga doba Karađorđeve zvezde pa ćeš videti da je nisu dobijali samo Srbi nego i drugi sa ovih prostora među njima ima i dvostrukih nosilaca. Takođe pročitaj malo i knjigu o jugoslovenskom dobrovoljačkom odredu.
mayo1 mayo1 18:29 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

jeremija92
Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.


Pobuna u Kninu je počela u kolovozu (VIII)1990.
Tzv. "Srpska autonomna oblast Krajina" proglašena je u prosincu (XII)1990.

Izbori u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio Tuđman, su bili u proljeće 1990.


Slobodan Milošević je došao na vlast 1986.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:31 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.

trebalo bi pažljivo upotrebljavati reči "građanski rat" kada je reč o oružanim sukobima na prostoru bivše yu.

u nekoliko presuda sukob je okvalifikovan kao mađunarodni sukob.
na primer, rat u bosni i hercegovini ima elemente i građanskog rata i međunarodnog sukoba, odnosno agresije.
agresiju su na nezavisnu državu bih izvršili srj i hrvatska.

eno, sad o tome svedoči major tešić, svedok tužilaštva u predmetu perišić.
ima dva puta dnevno na b92, u emisiji "proces".
vojevale gardijska brigada i razne druge, 72, 72 etc. sve iz srbije i to 94 oko sarajeva.
šta su tamo radile?
ne zna se?
il se zna pa se o tome ćuti?
ivana23 ivana23 18:38 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.trebalo bi pažljivo upotrebljavati reči "građanski rat" kada je reč o oružanim sukobima na prostoru bivše yu.u nekoliko presuda sukob je okvalifikovan kao mađunarodni sukob.na primer, rat u bosni i hercegovini ima elemente i građanskog rata i međunarodnog sukoba, odnosno agresije.agresiju su na nezavisnu državu bih izvršili srj i hrvatska.eno, sad o tome svedoči major tešić, svedok tužilaštva u predmetu perišić. ima dva puta dnevno na b92, u emisiji "proces".vojevale gardijska brigada i razne druge, 72, 72 etc. sve iz srbije i to 94 oko sarajeva.šta su tamo radile?ne zna se?il se zna pa se o tome ćuti?

Zasto je i od koga odbijen Kutiljerov plan, pa do rata i BiH ne bi ni doslo!?
jeremija92 jeremija92 18:47 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1
jeremija92
Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.


Pobuna u Kninu je počela u kolovozu (VIII)1990.
Tzv. "Srpska autonomna oblast Krajina" proglašena je u prosincu (XII)1990.

Izbori u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio Tuđman, su bili u proljeće 1990.


Slobodan Milošević je došao na vlast 1986.

Ne može Milošević biti uzrok i opravdanje baš svemu i svima.
mayo1 mayo1 19:05 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Ne može Milošević biti uzrok i opravdanje baš svemu i svima.


Razgovaramo o prosvjedima.
U ožujku/martu 1991. Milošević je bio pet godina na vlasti i prošlo je dovoljno vremena da ga Srbi "pročitaju".

Tuđman je izabran u proljeće 1990. i Hrvatska je za nekoliko mjeseci uletjela u ono što vi zovete građanski rat.
Nije bilo ni vremena ni prostora za izražavanje nezadovoljstva.

Ne mogu se povlačiti paralele u ovom slučaju, jer su uvjeti i stanje u Hrvatskoj i Srbiji bili potpuno različiti.



Exitus Letalis Exitus Letalis 19:52 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Zasto je i od koga odbijen Kutiljerov plan, pa do rata i BiH ne bi ni doslo!?

govorila sam o pažljivoj upotrebi reči "građanski rat".
ne o kutiljerovom planu.

ali kad već spominješ, dakle, vidim da ne poričeš ni ovo ostalo.
ni da je vojska srj bila u sarajevu, u bih, 94.
bravo!
napredak.

p.s. doduše, ne može se ni poricati, jerbo je lično goresponenuti major tešić,
pripadnik gardijaske brigade vojsje jugoslavija iz beograda, bii tamo.
o čemu je ovih dana svedočio.
takođe je ta ista gardijska brigada bila i u vukovaru, kao i mnoge druge.
i major tešić, takođe, kao i mnogi majori, vodnici, pukovnici, potpukovnici, komandiri prve i ostalih klasa, policajci etc.
ako treba, nabrojaću ih.
jeremija92 jeremija92 20:52 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
Mislio sam na period pre početka građanskog rata. U Bgd 9.marta 1991. g. recimao.

trebalo bi pažljivo upotrebljavati reči "građanski rat" kada je reč o oružanim sukobima na prostoru bivše yu.


Bivša YU, dakle SFRJ, je u meomentu izbijanja oružanih sukoba bila jedina međunarodno priznata država.
Sukobi unutar jedne države koje vode sukobljene strane, mogu biti na verskoj, socijalnoj, pa i nacionalnoj diferenciji, ali još uvek je to građanski rat.
Dakle, on jeste započeo kao građanski rat, a dok je trajao pojedine republike su dobile međunarodno priznanje i postale države.
U tom kontestu, mislim, da je tužba za genocid, koju je podnela Hrvatska protiv Srbije, neutemeljena.

jeremija92 jeremija92 21:22 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1, zašto je u Hrvatskoj odbačena opcija koju je nudio Ante Marković?

On je, da potsetim, jula 1990. godine osnovao Savez reformskih snaga Jugoslavije, političku partiju koja ja podržavala njegove ekonomske reforme i zalagala se za evolutivnu reformu celokupnog društvenog i državnog uređenja SFRJ.
Pre osnivanja partije Marković se zalagao za iste ciljeve. Njegove reformski potezi koje je sprovodio kao predsednik SIV imali su vrlo konkretne pozitivne ekonomke rezultate.

Međutim, nije podržan od Hrvatske iako je, kao kadar iz RH, bio na čelu SIV od marta 1989.g.
niccolo niccolo 21:34 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

U vreme ujedinjenja hrvatska elita je bila interesno čvrsto povezana sa KundK monarhijom, ali rat je za njih bio izgubljen i nisu imali iozbora.


Ali nasa elita jeste imala izbora. Zato sam i rekao da je to nas tj. nasih elita problem.

Sukobi unutar jedne države koje vode sukobljene strane, mogu biti na verskoj, socijalnoj, pa i nacionalnoj diferenciji, ali još uvek je to građanski rat.


Potpuno tacno. Zato i jeste bila greska medjunarodno priznavati teritorije na kojima se vode borbe i koje nemaju pod svojom kontrolom celokupnu teritoriju koja se priznaje kao drzava.
mayo1 mayo1 21:46 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1, zašto je u Hrvatskoj odbačena opcija koju je nudio Ante Marković?

Ne bih sada razvlačio raspravu na upitnost dugoročne uspješnosti Markovićevih reformi, ako i zanemarimo politiku.
Marković nije imao nikakvu stvarnu vlast i mehanizme provođenja svojih ideja.
SFRJ je bila beznadežno nefunkcionalna i neefikasna država.

Hrvatska se više nije vidjela u takvoj državi.
Ostanak u takvoj zajednici bi samo produžavao agoniju.

Jugoslavija je funkcionirala dobro pod Titom. Nažalost on vrijeme svoje vladavine nije iskoristio za uspostavljanje demokratskog sustava koji može funkcionirati bez njega.
jeremija92 jeremija92 21:49 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1


Hrvatska se više nije vidjela u takvoj državi.
Ostanak u takvoj zajednici bi samo produžavao agoniju.


Hvala na iskrenosti.

niccolo niccolo 21:50 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Nažalost on vrijeme svoje vladavine nije iskoristio za uspostavljanje demokratskog sustava koji može funkcionirati bez njega.


Zato sto je vreme svoje vladavine koristio za uspostavljanje nedemokratstog sustava
mayo1 mayo1 21:52 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Potpuno tacno. Zato i jeste bila greska medjunarodno priznavati teritorije na kojima se vode borbe i koje nemaju pod svojom kontrolom celokupnu teritoriju koja se priznaje kao drzava.


Naprotiv.
Priznanje RH u siječnju 1992. je zaustavilo rat, jer je jasno dalo do znanja i pobunjenicima u RH i Srbiji da nema ništa od "prisajedinjenja".

Da je svijet ranije jasno i glasno prihvatio razlaz, možda Srbija ne bi ni išla u avanturu u kojoj nije imala izgleda.
(vidi presuda Martiću, dole u komentaru)
niccolo niccolo 22:00 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

mayo1
Potpuno tacno. Zato i jeste bila greska medjunarodno priznavati teritorije na kojima se vode borbe i koje nemaju pod svojom kontrolom celokupnu teritoriju koja se priznaje kao drzava.


Naprotiv.
Priznanje RH u siječnju 1992. je zaustavilo rat, jer je jasno dalo do znanja i pobunjenicima u RH i Srbiji da nema ništa od "prisajedinjenja".

Da je svijet ranije jasno i glasno prihvatio razlaz, možda Srbija ne bi ni išla u avanturu u kojoj nije imala izgleda.
(vidi presuda Martiću, dole u komentaru)


Tu se slazemo, ali tada ne bi ni doslo do rata, pa moja tvrdnja o pogresnosti priznavanja teritorija na kojima se vode borbe ne bi bila primenjiva na taj slucaj
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:14 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Bivša YU, dakle SFRJ, je u meomentu izbijanja oružanih sukoba bila jedina međunarodno priznata država.

bila, al ne dugo.
odmah je jna postala srpska vojska kojom je komandovalo srpsko krnje predsedništvo.
Sukobi unutar jedne države koje vode sukobljene strane, mogu biti na verskoj, socijalnoj, pa i nacionalnoj diferenciji, ali još uvek je to građanski rat.

koja je uloga jna u tom kako zoveš "sukobu unutar jedne države"?
Dakle, on jeste započeo kao građanski rat, a dok je trajao pojedine republike su dobile međunarodno priznanje i postale države.

i šta je posle toga radila jna po hrvatskoj i bosni i hercegovini, vise ne ko jna al ko vojska srj?
U tom kontestu, mislim, da je tužba za genocid, koju je podnela Hrvatska protiv Srbije, neutemeljena.

ne u tom kontekstu. nego jer nije bilo genocida.
bilo je ratnih zločina ali ne i genocida.
kao i obratno.

p.s. postoje pravnička mišljenja da se srbija, to jest, da su se srbija i cg prve otcepile upadom u monetarni sistem sfrj & donošenjem novog ustava koji je bio u suprotnosti sa ustavom sfrj.
al ne bih sad o tome.
tema je ipak ratni huškač matija bećković, koji je zapravo od svog huškanja samo ćario, kao što ćari i sada.
ivana23 ivana23 22:22 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

bila, al ne dugo. odmah je jna postala srpska vojska kojom je komandovalo srpsko krnje predsedništvo

Kada je postala srpska vojska? Datum - link!
bonnx bonnx 23:00 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

nisu se narocito voleli ni pre rata.. uostalom, pogledaj sada opste misljenje o izbeglima s Kosova, ili nesto ranije o izbeglicama iz Bosne i Hrvatske..


ccc..mozda je to istina,pa u Srba,komsija ne voli komsiju,brat brata,otac sina,cerka oca..itd,svi su u nekom tihom ratu i netrpeljivosti..ali HEEJJ! Srbi sa Kosva nisu precani,ne mozes uporedjivati njih, sa Srbima preko Drine ili Crne Gore,ovde je rec o nepoznavanju istorije i geografije.Srbi sa severa Kosova,kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova,nemaju gotovo nikakave razlike sa Srbima iz Kragujevca,npr,vise se razlikuju Srbi iz uzickog kraja sa ovima nego Srbi odozdo..znaci radi se o nepoznavanju(da nisi ucio geografiju u USA?)ili zlonameri..
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:22 03.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Kada je postala srpska vojska? Datum - link!

znaš ti dobro šta ja kažem. ako je tu i tamo ostao neki nesrbin, to je čist incident.
sa vma svi nesrbi su dobili otkaze. čak i makedonci.
moj lični prijatelj.

baci pogled, moda je možda dugačko al je korisno. ima dva dela.

pa kad pažljivo pročitaš - nije greh ne znati, greh je ne želeti da se zna - da pričamo.
jeremija92 jeremija92 00:05 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis

bila, al ne dugo.
odmah je jna postala srpska vojska kojom je komandovalo srpsko krnje predsedništvo..


Kakvo je predsedništvo u odnosu na međunarodni formalno-pravni status SFRJ ne znači ništa.
Na međunarodni ugled znači, ali o tome ne govorimo.

ivana23 ivana23 00:09 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
Kada je postala srpska vojska? Datum - link!znaš ti dobro šta ja kažem. ako je tu i tamo ostao neki nesrbin, to je čist incident.sa vma svi nesrbi su dobili otkaze. čak i makedonci.moj lični prijatelj. baci pogled, moda je možda dugačko al je korisno. ima dva dela.pa kad pažljivo pročitaš - nije greh ne znati, greh je ne želeti da se zna - da pričamo.

Misaoni eksperiment !?

Mislim da je jeremija postavio blog radi argumentovanog dijaloga.
mikimedic mikimedic 00:22 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

trebalo bi pažljivo upotrebljavati reči "građanski rat" kada je reč o oružanim sukobima na prostoru bivše yu.


To kaze strucnjak za medjunarodno pravo?
mikimedic mikimedic 00:24 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

bila, al ne dugo.
odmah je jna postala srpska vojska kojom je komandovalo srpsko krnje predsedništvo.


Kad? Otkad je Boris Tadic okrnjen? Ti Smrti znas nesto sto mi obicni smrtnici ne znamo?

koja je uloga jna u tom kako zoveš "sukobu unutar jedne države"?


Da stiti ustavni poredak. Sto nije ucinila, slazemo se.

crossover crossover 00:48 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
sa vma svi nesrbi su dobili otkaze.

Ово је лаж.
Није грех не знати, грех је - лагати.
Ако је у питању твоје незнање - онда си само злонамерна.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:36 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Kad? Otkad je Boris Tadic okrnjen? Ti Smrti znas nesto sto mi obicni smrtnici ne znamo?

pričamo o 90tim mediću.
jović & comp.
možeš da me zoveš "smrt" ako to daje težinu tvojim komentarima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:47 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Ово је лаж.
Није грех не знати, грех је - лагати.
Ако је у питању твоје незнање - онда си само злонамерна.

ne, nije laž.
raspitaj se.
ja ne bih da navodim imena.
nisam bila sama kada je taj lekar rekao da su ih pozvali, sve nesrbe, i saopštili im da
imaju tri opcije: da sami odu, da dobiju otkaze ili da odu u penziju oni koji imaju uslove za to.
da, kasnije su ih zvali natrag.
neki od njih su se vratili al to je bilo mnooogo kasnije.

oficir jna, nesrbin, učestvovao, misleći budala da čuva jugoslaviju, u ratu
u vukovaru. posle teškog ranjavanja i dugog oporavka penzionisan kao nepodoban.

vodeći kardiolog u jednoj bolnici, na hodniku saznao da je smenjen etc.
ima preko 10 hiljada onih koji su podobijali otkaze zbog pogrešne nacije.
mnogi iz straha nisu prijavili diskriminaciju.

osim toga, nije valjda da si zaboravio, da je šešelj prozvao nesrbe koji rade na televiziji.
da je u slankamenu, bio na televiziji, rekao da neće nijedan hrvatski lekar da leči srbe.

nije valjda da se ne sećaš.
ili nećeš da se sećaš.
jeremija92 jeremija92 17:07 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis

ne, nije laž.


Vredi li potsećati nao onih 20.000 nevoljnika pripadnika JNA koji su proterani iz Slovenije, Hrvatske... etc i boguhvala sačuvali glave, kao i na njihove porodice, a ostalo im je sve što su imali tamo gde su službovali.
Sve od reda su Srbi iz Srbije. I među njima ima kardiologa...
Sada mahom žive po podrumima jer Srbija nema para za stanove.

Jedan vrli prof. ekonomije u Peščaniku je nedavno izjavio, da im i ne trebju stanovi. Jer, kako kaže, vojske su da otimaju, a ovi nisu bili sposbni da otmu. Pa, ko im je kriv, veli.
mikimedic mikimedic 17:45 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

pričamo o 90tim mediću.
jović & comp.


ne secam se niti da je to bilo srpsko predsednistvo niti srpska vojska.

p.s. ne zovem te smrt.
sama sebe tako nazivas.
crossover crossover 19:06 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
ne, nije laž.
raspitaj se.
ja ne bih da navodim imena.
nisam bila sama kada je taj lekar rekao da su ih pozvali, sve nesrbe, i saopštili im da
imaju tri opcije: da sami odu, da dobiju otkaze ili da odu u penziju oni koji imaju uslove za to.
da, kasnije su ih zvali natrag.
neki od njih su se vratili al to je bilo mnooogo kasnije.

Хвала на појашњењу. Ти не лажеш, тај лекар лаже. Ти само шириш дезинформације.
Ти си само пренела његове речи. Извини.
У једном тренутку сам, наивно, помислио да ти стварно нешто знаш.

И да ти кажем, послушао сам твој савет, распитао сам се. Сазнао сам да сам од ’91-’94 радио са тим људима, па сам том приликом сазнао и који су несрби тада били начелници клиника, професори на хирургији, начелници института, шефови лабораторија, административци, средње медицинско особље, техничко особље итд. Неки од њих су и данас моји добри пријатељи и комшије. Уз њихову дозволу, ја без проблема могу да ти наведем имена, зачудићеш се, звуче прилично несрпски. Да све буде још невероватније и не сматрају себе србима.
Већина тих несрба су спасили огроман број људи сигурне смрти - још један шокантан податак - међу тим спашенима је било и хрватских војника. Неки од тих дивних људи (несрба) су херојски страдали - спашавајући туђе животе. Мислим да нормалној особи није потребно објашњавати колико је гнусан злочин пуцати на људе и возила који имају јасна обележја санитета.
Зато, драга моја Exitus Lethalis, када осетиш потребу да дискутујеш о темама о којима мало или готово ништа не знаш, макар изабери неку која нема оволико велики број смртних исхода.

ПС Ако случајно пожелиш да се надмећеш око тога ко је био већи противник Милошевићевог диктаторског режима, онда гледај да имаш макар три хапшења, барем десетак привођења и пожељно би било, најмање пендреком поломљену руку.

Поздрав

Crossoverus Fortunatus
jeremija92 jeremija92 19:10 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Nema šta, Crossoverus Fortunatus, argumentovano i ubojito si joj objasnio.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:20 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

jeremija, vredi sve što kažeš.
vredi podsećati, kako da ne vredi.
samo nisam ja adresa.
adresa je država.

nismo o tome pričali.
samo mi je neko rekao da lažem i ja sam odgovorila da ne lažem.
da je to što sam rekla istina.

takođe mislim da se jedan problem (svakako ogroman) ne rešava tako što se pravi drugi.
osobe koje su izgubile posao nisu srbi ali jesu građani srbije.
misliš li da svi građani srbije koji nisu srbi a žive od rođenja u srbiji treba
da usupe svoja radna mesta i svoje stanove srbima?
ili ima i nekih drugih rešenja?
blackbox92 blackbox92 19:22 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

Exitus Letalis
Ово је лаж.
Није грех не знати, грех је - лагати.
Ако је у питању твоје незнање - онда си само злонамерна.

ne, nije laž.
raspitaj se.
ja ne bih da navodim imena.
nisam bila sama kada je taj lekar rekao da su ih pozvali, sve nesrbe, i saopštili im da
imaju tri opcije: da sami odu, da dobiju otkaze ili da odu u penziju oni koji imaju uslove za to.
da, kasnije su ih zvali natrag.
neki od njih su se vratili al to je bilo mnooogo kasnije.

oficir jna, nesrbin, učestvovao, misleći budala da čuva jugoslaviju, u ratu
u vukovaru. posle teškog ranjavanja i dugog oporavka penzionisan kao nepodoban.

vodeći kardiolog u jednoj bolnici, na hodniku saznao da je smenjen etc.
ima preko 10 hiljada onih koji su podobijali otkaze zbog pogrešne nacije.
mnogi iz straha nisu prijavili diskriminaciju.

osim toga, nije valjda da si zaboravio, da je šešelj prozvao nesrbe koji rade na televiziji.
da je u slankamenu, bio na televiziji, rekao da neće nijedan hrvatski lekar da leči srbe.

nije valjda da se ne sećaš.
ili nećeš da se sećaš.

Na žalost i na sramotu, uglavnom je tačno.Glavni "čistači" su bili visoki vojni rukovodioci proradikalski orjentisani poput generala Mike Stevanovića ili Mike Šprajca, gen.Domazetovica i Panića a i Perišić se na početku mandata dokazao kao veliki patriJota. Čak im je nekoliko puta Milošević skretao pažnju da ljude ne šikaniraju po nacionalnoj pripadnosti.Čak su insistirali da se sklone sa strane i oni oficiri čije supruge su nesrpske nacionalnosti pa i iz mešovitih brakova. Pri tome im nije smetalo što su njihove upravo takve.
Kako se koja republika odvajala oficirima je traženo da se izjasne da li ostaju u JNA ili idu. Oni koji su ostali su kasnije na razne načine očišćeni, čak i oni čije su supruge rođene Srbijanke i Srpkinje.Druga vrsta čišćenja je bila usmerena na slanje oficira Srba poreklom preko Drine u BiH i RSK, vrlo brutalno, prisilno.Na kraju se rasčistilo i sa Crnogorcima od kojih je traženo da se izjasne o lojalnosti.
Istina, ostao je manji broj iz svih ovih nepodobnih grupa, uglavnom sticajem raznih okolnosti kao što je poznanstvo, prijateljstvo i tamo gde su pretpostavljeni imali dostojanstvo da naređenje takve vrste prolongiraju, dok ne prođe kampanja.
A kako su sada počeli, izgleda da će svi oficiri morati biti ne samo Srbi već i transparentni pravoslavci jer su uveli običaj da se na promociji novi oficiri prvo prekrste na javnom mestu, a sa Patrijaršijom je Vojna akademija potpisala sporazum o dodatnoj nastavi koju će držati visoki crkveni dostojnici e da bi produhovili i u veri učvrstili mlade i starije oficire. U tome su najagilniji oni koji su ranije bili primerni pioniri, omladinci, članovi SK i politički komesari, pod motom "sve za karijeru, karijeru ni za šta".
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:26 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

и само шириш дезинформације.

ne, nego ti širiš dezinformacije.
hoćeš da kažeš da su pojedinačni primeri pravilo.
ne, nisu.

још један шокантан податак - међу тим спашенима је било и хрватских војника.

to samo može da bude šokantno za nacoše. za normalan svet je to normalno.
ПС Ако случајно пожелиш да се надмећеш око тога ко је био већи противник Милошевићевог диктаторског режима, онда гледај да имаш макар три хапшења, барем десетак привођења и пожељно би било, најмање пендреком поломљену руку.

ne nadmećem se ni sa kim pa ni sa tobom.
ima raznih protivnika miloševićevog režima.
i nisu svi bili protiv njega što je vodio ratove, nego zato što ih je izbubio.

p.s. razumem ja tebe. želiš da je srbija bolja nego što jeste, ali nažalost, nije.

pozz

ex.l.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:34 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...



ne secam se niti da je to bilo srpsko predsednistvo niti srpska vojska.

jel? pa izgugluj malo.
ako misliš na sejdu bajramovića, pa svako ima svog kertesa.

p.s. ne zovem te smrt.
sama sebe tako nazivas.

ne videh da prevodis ostale nickove.
a ima ih vrlo prevodivih.
al ti prevodiš samo one s kojima se tabaš bez argumenata.
mikimedic mikimedic 23:52 04.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

al ti prevodiš samo one s kojima se tabaš bez argumenata.


ovo zvuci kao seselj kad ispituje svedoke.
over and out.

Exitus Letalis Exitus Letalis 01:03 05.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

over and out.

kako za koga.
rekoh li da si tanak u argumentima.
čuvaj se (najviše sebe)!!!
mikimedic mikimedic 01:41 05.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

al ti prevodiš samo one s kojima se tabaš bez argumenata


u gornjem stavu sve vrvi od argumenata...
over and out, no. 2.
Exitus Letalis Exitus Letalis 07:53 05.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

over and out, no. 2.


misliš over & over
mikimedic mikimedic 10:22 05.12.2008

Re: zašto, braćo Šumadinjci...

misliš over & over


vazi, neka bude tvoja poslednja. ti si exitus letalis i uvek dolazis na kraju.
medjutim92 medjutim92 12:31 03.12.2008

Svi su zamlate..

.. ali vece zamlate su ovi moderni.

Zamlate iz 19. veka su em uradili neke mnogo vece i bitnije stvari van svog zamlacivanja nego moderne zamlate (uporedite recimo Cvijica i Skerlica sa ovim danasnjim), em su to radili koliko-toliko u duhu tadasnjeg vremena, em nisu imali tolika negativna iskustva iz istorije da bi ponavljali tudje greske, nego su bar cinili svoje.

Zamlate iz 20 veka su imale mogucnost da vide dodatnih 75 godina istorije jugoslovenstva, i nisu nista naucili iz nje.
Unfuckable Unfuckable 12:36 03.12.2008

Re: Svi su zamlate..

pa jes, i ja sam nekako više sklon da malo popreko gledam ove "moderne" (mislim, moderan sa 150 leta ?)
Pošto - oni prvi su se trudili nešto da sklope, tako mi se bar pričinjava
a ovi "moderni" su se malo igrali igrice "srušim - pa sagradim još starije i lepše" ...
jeremija92 jeremija92 14:08 03.12.2008

Re: Svi su zamlate..

međutim, oni sa počeka 20. veka su zagovarali stavarnje zajedničke države prateći i izučavajući tada savremena kretanja u u svetu (primer SAD i dr.), s jedne strane, i izučavajući zajedničke karakteristike Srba, Hrvata i Slovenaca, s druge strane.
Ne znam šta je ekipa s kraja veka promišljala... sem da nas je htela vratiti u 19.vek.
jeremija92 jeremija92 16:43 04.12.2008

Re: Svi su zamlate..

Kad je već reč o srpskim zamlatama, kako reče prof. Živojinović, ima ih još:

Exitus Letalis Exitus Letalis 07:51 05.12.2008

Re: Svi su zamlate..

Kad je već reč o srpskim zamlatama, kako reče prof. Živojinović, ima ih još:

blaga reč.
blackbox92 blackbox92 12:38 03.12.2008

Trgovina tuđom krvlju

Za te vatrene govore veliki patriJota je pripremajući prolivanje tuđe krvi primio pristojne honorare.
Srbija nije pošla u 1.svetski rat da bi stvarala Jugoslaviju već zato što je bila napadnuda od Austro-ugarske. A i kad je kasnije došlo u pitanje ujedinjenje niko nije bio dovoljno iskren.Srbija je imala u podsvesti Veliku Srbiju a Hrvatska i Slovenija nezavisne države.
DejanOz DejanOz 12:48 03.12.2008

Re: Trgovina tuđom krvlju

blackbox92
A i kad je kasnije došlo u pitanje ujedinjenje niko nije bio dovoljno iskren.Srbija je imala u podsvesti Veliku Srbiju a Hrvatska i Slovenija nezavisne države.

Srbija je u tom ratu bila na pobednickoj strani, za razliku od ovih drugih, pa je i mogla da postavlja svoje uslove, umesto sto ih je 'forfeit'-ovala u korist Jugoslavije.
blackbox92 blackbox92 13:09 03.12.2008

Re: Trgovina tuđom krvlju

DejanOz
blackbox92
A i kad je kasnije došlo u pitanje ujedinjenje niko nije bio dovoljno iskren.Srbija je imala u podsvesti Veliku Srbiju a Hrvatska i Slovenija nezavisne države.

Srbija je u tom ratu bila na pobednickoj strani, za razliku od ovih drugih, pa je i mogla da postavlja svoje uslove, umesto sto ih je 'forfeit'-ovala u korist Jugoslavije.

Srbija je u tom ratu bila na pobednickoj strani, za razliku od ovih drugih, pa je i mogla da postavlja svoje uslove, umesto sto ih je 'forfeit'-ovala u korist Jugoslavije.
Srbija nije vodila osvajački rat već oslobodilački. Prema tome trebalo se držati dogovora oko ujedinjenja sa ostalima a ne odmah kod usvajanja Vidovdanskog ustava izigrati dogovor.
Problem Srbije je bio i ostao što nije znala da usvoji ono što osvoji.Pa i prema Vojvodini se ponašala kao prema opkupiranoj teritoriji, iako je Vojvodina proglasila ujedinjenje sa Srbijom pre stvaranja Kraljevine SHS. O tome lepo piše i Ljuba Davidović.
drug.clan drug.clan 14:06 03.12.2008

Re: Trgovina tuđom krvlju

blackbox92
DejanOz
blackbox92
A i kad je kasnije došlo u pitanje ujedinjenje niko nije bio dovoljno iskren.Srbija je imala u podsvesti Veliku Srbiju a Hrvatska i Slovenija nezavisne države.

Srbija je u tom ratu bila na pobednickoj strani, za razliku od ovih drugih, pa je i mogla da postavlja svoje uslove, umesto sto ih je 'forfeit'-ovala u korist Jugoslavije.

Srbija je u tom ratu bila na pobednickoj strani, za razliku od ovih drugih, pa je i mogla da postavlja svoje uslove, umesto sto ih je 'forfeit'-ovala u korist Jugoslavije.
Srbija nije vodila osvajački rat već oslobodilački. Prema tome trebalo se držati dogovora oko ujedinjenja sa ostalima a ne odmah kod usvajanja Vidovdanskog ustava izigrati dogovor.
Problem Srbije je bio i ostao što nije znala da usvoji ono što osvoji.Pa i prema Vojvodini se ponašala kao prema opkupiranoj teritoriji, iako je Vojvodina proglasila ujedinjenje sa Srbijom pre stvaranja Kraljevine SHS. O tome lepo piše i Ljuba Davidović.


Tacno, porezi su u vojvodini ogromni posle ujedinjenja sto je tada naprednu ekonomiju ravnu slovenackoj za samo 30 godina pretvorilo u drugorazrednu.
dragoljub92 dragoljub92 12:45 03.12.2008

?

sad si me stvarno stavio u dileji.nikad nisam sklopio kocke na ovakav naicn kao ti.za one sa pocetka ove avanture zvane jugoslavija,mogu i da imam razumevanja,jednostavno nisu mogli da predvide ovakav razvoj dogadjaja.ne znaci da ih opravdavam.za ove na kraju price nemam nikakvog razumevanja.ali da nebih ovde prosipao licnu mrznju prema ovim likovima,moracu da jos malo porazmislim da li mogu da uopste budem objektivan prama njima.mada sumnjam.ne zato sto su rusili jugoslaviju ,srbiju upropastili.ne,nego zato sto su moj mali zivot unistilizalosno je kad za najpametnije ljude u naciji uvidis da su ljudi bez mozga i sitne ljudske duse koje su zbog svojih frustracija sjebale naciju.
jeremija92 jeremija92 14:03 03.12.2008

Re: ?

dragoljub92
...zato sto su moj mali zivot unistili..

Veliki prevrati uvek se lome preko sudbina malih ljudi.
dragoljub92 dragoljub92 14:11 03.12.2008

Re: ?

jeremija92
dragoljub92
...zato sto su moj mali zivot unistili..

Veliki prevrati uvek se lome preko sudbina malih ljudi.

nije mi nista lakse zbog tog saznanja,jos kad je bilo za glupost.
jeremija92 jeremija92 15:39 03.12.2008

Re: ?

znam da ti nije lakše, ali da te potsetim da nisi jedini:)))
man ray loves me man ray loves me 12:47 03.12.2008

najskuplja srpska rec je ...

... pisac.
imalo bi da se napuni nekoliko gribojedova.
vishnja92 vishnja92 12:52 03.12.2008

Re: najskuplja srpska rec je ...

:))))))
jeremija92 jeremija92 15:38 03.12.2008

Re: najskuplja srpska rec je ...

man ray loves me
... pisac.
imalo bi da se napuni nekoliko gribojedova.

vishnja92
:))))))

Devalvirala je više nego dinar početkom devedesetih.:))
Черевићан Черевићан 12:57 03.12.2008

најачи смо кад губимо*

не спадам међу песимисте , бар тако мислим, али када је косово упитању некако ми се спонтано намеће афоризам г Баљка*

- На том простору сада живи други народ јер је првом истекао рок трајања.
jeremija92 jeremija92 20:22 03.12.2008

Re: најачи смо кад губимо*

G. Čer, kad je o Kosovu reč, Vi niste pesimista, već realista.
Inače, na ovom blogu ste poznati uglavnom kao romantičar.:)
veta92 veta92 12:58 03.12.2008

glava mrtve mačke

Kada su jednog učitelja istočnjačke filozofije i religije pitali šta je najskuplje(najvrednije) na svetu, odgovorio je GLAVA MRTVE MAČKE-zato što niko ne može da joj odredi cenu.Prilično olako smo štošta u svojim životima proglašavali za ,,najskuplje,, pa se i naplaćasmo...
maya.sangoma maya.sangoma 12:59 03.12.2008

zivot

Najskuplja rec je ZIVOT, u bilo kojem kontekstu , u bilo cijem vokabularu , u bilo kojoj istorijskoj situaciji .
Ako se i moglo razumeti da su politicari i nacionalni prvaci , prve grupe , na ZIVOT gledali sa prava drzave na isti , mozemo i da im oprostimo to.Tada je Zivot bio u funkciji ostvarenja nacionalnih interesa
Ali ovo sto se koliko juce desilo je bilo u funkciji nakaradnih ambicija sacice tzv politicara i tzv akademika . " Ideje " od kojih su oni posli nemaju veze ni s cim , a naricito ne sa nekim visim nacionalnim ciljem i u funkciji su PILJARSKOG KALKULISANJA i kao takve su vise licile na potpuno truo luk na Zelenom vencu i nikada na najsvetlija saznanja o sebi jednog naroda .
Uvek mi se cinilo da su i jedni drugi ( mislim na politicare i akademike 90. godina ) imali neku bolesnu potrebu da se igraju sa nasim ZIVOTIMA , da su bili toliko bolesni da im nije bilo dovoljno krvi i kao takvi slicni VAMPIRIMA , a ne nacionalnim prvacima .
drug.clan drug.clan 14:10 03.12.2008

Re: zivot

maya.sangoma
Najskuplja rec je ZIVOT, u bilo kojem kontekstu , u bilo cijem vokabularu , u bilo kojoj istorijskoj situaciji .
Ako se i moglo razumeti da su politicari i nacionalni prvaci , prve grupe , na ZIVOT gledali sa prava drzave na isti , mozemo i da im oprostimo to.Tada je Zivot bio u funkciji ostvarenja nacionalnih interesa
Ali ovo sto se koliko juce desilo je bilo u funkciji nakaradnih ambicija sacice tzv politicara i tzv akademika . " Ideje " od kojih su oni posli nemaju veze ni s cim , a naricito ne sa nekim visim nacionalnim ciljem i u funkciji su PILJARSKOG KALKULISANJA i kao takve su vise licile na potpuno truo luk na Zelenom vencu i nikada na najsvetlija saznanja o sebi jednog naroda .
Uvek mi se cinilo da su i jedni drugi imali neku bolesnu potrebu da se igraju sa nasim ZIVOTIMA , da su bili toliko bolesni da im nije bilo dovoljno krvi i kao takvi slicni VAMPIRIMA , a ne nacionalnim prvacima .



ako je zivot tako skup onda nas je neko jako prevario jer smo milionima istih platili nista!

U Srbiji je zivot oduvek bio bezvredan, nazalost to je slucaj i danas - pogledajte kako se nasa deca samovoljno i bez polticara ubijaju ni zbog cega - dobacivanja.
I izprazna pijana izgovorena rec je vrednija od dva mlada ljudska zivota.
jeremija92 jeremija92 15:51 03.12.2008

Re: zivot

Prošli put je naveden primer Bugarske čiji su političari uspešno kalkulisali čuvajući svoj narod. Čas su bili na jednoj, čas na drugoj strani, potpisivali i kidali ratne saveze.
Znači ima kalkulisanja i kalkulisanja.:)
drug.clan drug.clan 16:55 03.12.2008

Re: zivot

jeremija92
Prošli put je naveden primer Bugarske čiji su političari uspešno kalkulisali čuvajući svoj narod. Čas su bili na jednoj, čas na drugoj strani, potpisivali i kidali ratne saveze.
Znači ima kalkulisanja i kalkulisanja.:)

ima kod drugih, u Srbiji nikada jer smo mi kao narod izabrali "carstvo nebesko"
dolybell92 dolybell92 23:08 03.12.2008

Re: zivot

Ne znam zbog čega,
ali me je asociralo da u Srbiji nije u pitanju najskuplja reč
već bi se pre moglo pomenuti koja je najjeftinija reč:
i po meni je to: ljudski život - najjeftinija srpska reč.

Trošili su ih kako je ko stigao, i zato se Srbija, po broju žitelja
nije makla sa mrtve tačke vekovima - dok su drugi narastali...
poslednja izjava na tu temu je ona Biljane Plavšić , kada je
kalkulisala (eto vam prave računice) sa brojem mrtvih....
ivana23 ivana23 12:59 03.12.2008

Zanemarene je cinjenice...

navedene u recenziji knjige - Nevoljni ratnici - velike sile i Solunski front 1914-1918.

Autor nam otkriva mnogobrojne razlike u gledištima velikih sila, koncepcijama ratnih dejstava, i o neodlučnostima u pojedinim ključnim trenucima. Opisane su mnoge nedorečenosti i nedoslednosti u odlučivanju, koje nam upotpunjuju sliku o savezničkim operacijama na Balkanu. Da bi istorijska slika bila potpuna, bitno je znati šta se zbivalo u pozadini, skriveno u ratnim savetima, vrhovnim komandama, ministarskim sednicama. Autor nam je ponudio novu sliku i istorijsku perspektivu u kojoj možemo da sagledamo stvarnu ulogu srpskih saveznika Engleske, Rusije i Francuske.

A upravo je ovo najpresudnije u tumacenju desavanja u tom periodu.
Malo toga je prepusteno nama na odluku!

A takvih (zakulisnih) radnji je bilo i tokom '80-ih godina proslog veka u predvecerje raspada YU i tokom '90-ih.

blackbox92 blackbox92 13:00 03.12.2008

Jugoslavija

Jugoslavija je slično kao i zdravlje.
Dok smo je imali nismo znali da je cenimo. Kad smo je izgubili svi razumni pokušavaju da se leče sećajući se kad su bili zdravi.Jedino psihički oboleli i umobolni nisu u stanju da shvate da su izgubili zdravlje pa kao i svaki ludak uživaju u stanju u kakvom su.
Umobolni i mržnjom oboleli nisu znali ni hteli onda da cene zdravlje drugih pa su želeli da zatruju i druge.Svi oni koji i dalje tvrde da je bolje biti bolestan nego zdrav imaju problem. Svi oni koji nas i dalje ubeđuje da je mržnja nas prema drugima i drugih prema nama normalno i bolje stanje od normalnih ljudskih odnosa vređaju razum i inteligenciju normalnih.
Svi oni za koje je Brana Crnčević uporediv sa Jovanom Cvijićem, Kosta Čivuški sa Slobodanom Jovanovićem očito su u vrednosnom problemu ,ali o ukusima se ne raspravlja.Matija Bećković kao pesnik je jedna vrednost a sve ostalo što radi obezvređuje ovo prvo.No bitno je ostati akademik miljenik svih režima.
No bilo kako bilo,da je mogla Jugoslavija bi opstala a čim nije znači da nije mogla. A da je bila toliko mrska svima i veštačka nebi se tako krvavo raspadala.
I što reče Putin za SSSR važi i za SFRJ kome nije žao što se raspala nema srca a ko hoće, posle svega ima iliuziju da će se obnoviti, nema razuma tj. nije realan.
dolybell92 dolybell92 23:17 03.12.2008

Re: Jugoslavija

Samo da dodam....
ni Srbija ni Rusija nisu imali od koga da se odvajaju,
tako da to što nas je Tito odvojio od Rusije 1948. tada bilo značajno -
a sada ispada da bi bilo bolje da to nije uradio...
Sve države koje su se odvojile od Varšavskog pakta su bolje prošle,
pa čak i Rumunija (iako nije bilo baš estetski) nego mi ,
koji nismo u tom paktu ni bili.
Završili smo misiju kako nesvrstani - a sad vidim da je to jedino bilo i moguće,
izgleda da nemamo gde ni da se svrstamo, zapravo gde bi - još ne znamo.. !!!???
jeremija92 jeremija92 00:18 04.12.2008

Re: Jugoslavija

blackbox92
Jugoslavija je slično kao i zdravlje.

Umno razmišljaš blackbox, a govoriš slično kao i Ivan Cankar.:))
poz.
blackbox92 blackbox92 11:14 04.12.2008

Re: Jugoslavija

jeremija92
blackbox92
Jugoslavija je slično kao i zdravlje.

Umno razmišljaš blackbox, a govoriš slično kao i Ivan Cankar.:))
poz.

Hvala Jeremija.
Uzvracam dupli pozdrav .
blackbox92 blackbox92 12:22 04.12.2008

Re: Jugoslavija

WANTED WANTED WANTED
JOSIP BROZ – TITO

ZARADI UTEMELJENEGA SUMA STORITVE SLEDEČIH
HUDIH KAZNIVIH DEJANJ:


KER JE PETDESET LET NAJSTROŽE PREPOVEDOVAL VOJNE, LAKOTO, REVŠČINO IN ŠOVINIZEM;

KER JE DELAVCEM GRADIL TOVARNE, STANOVANJA
TER ZAGOTAVLJAL REDNE PLAČE IN SOLIDNE POKOJNINE;

KER JE VSEM ZAGOTAVLJAL PRAVICO DO
BREZPLAČNEGA ŠOLANJA, ZDRAVSTVA IN POKOJNIN!
Evo i prevod:
ПОТЕРНИЦА

Тражи се

ЈОСИП БРОЗ ТИТО
ЗБОГ ОПРАВДАНЕ СУМЊЕ УЧИЊЕНИХ
ТЕШКИХ КРИВИЧНИХ ДЕЛА:

1. ЗАТО ШТО ЈЕ ПЕДЕСЕТ ГОДИНА НАЈСТРОЖЕ ЗАБРАНИО
РАТОВЕ, ГЛАД, СИРОМАШТВО И ШОВИНИЗАМ

2. ЗАТО ШТО ЈЕ РАДНИЦИМА ГРАДИО ФАБРИКЕ, СТАНОВЕ
И ОБЕЗБЕЂИВО СОЛИДНЕ ПЛАТЕ И СОЛИДНЕ ПЕНЗИЈЕ

3. ЗАТО ШТО ЈЕ СВИМА ГАРАНТОВО ПРАВО НА БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ,
НА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ И НА ПЕНЗИЈЕ



mayo1 mayo1 12:27 04.12.2008

Re: Jugoslavija

WANTED WANTED WANTED
JOSIP BROZ – TITO


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana