Otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću

Nebojša Milenković RSS / 04.12.2008. u 17:32

Otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću


O ODGOVORNOM DRUŠTVU



Poštovani gospodine Pavličiću,

hronika1_1.jpgposlednjih meseci u našem gradu, kao krucijalno i suštinski određujuće nametnuto je pitanje sudbine spomenika Jaši Tomiću – nažalost tome ste i sami značajno doprineli. Kažem nažalost zato što je u celoj stvari sa suštinskih i za grad bitnih tema priča skrenula u ravan dnevnog politikanstva, na momente grotesknog, u svakom slučaju za utemeljenje principa i izgradnju ili revitalizaciju narušenog vrednosnog sistema sasvim neučinkovitog. Prevashodno, propuštena je prilika da se javnost podseti na koji način je navedeni spomenik postavljen. Takođe, dopušteno je da u gradu koji ima toliko nerešenih problema spomenik postane politički dominantno pitanje.

A kad su stvari počele da izmiču kontroli, vi ste politički vešto ─ ali suštinski neodgovorno ─ raspisujući javnu raspravu razrešenje prebacili na građane bez da je taj gest propraćen bilo kakvim objašnjenjem, strategijom ili vizijom za koju se od građana traži podrška. Zanemarimo li činjenicu da ova zabava prilično košta, pitanje “Šta predlažete u vezi sa spomenikom Jaši Tomiću koji je postavljen u Novom Sadu u Dunavskoj ulici?”, s kojim u javnu raspravu ulazite, nemušto je i nedorečeno. Uz puno razumevanje za vašu nelagodu da u istoriji grada budete upamćeni kao neko ko uklanja spomenike ─ nikako ne mogu da razumem činjenicu da ovakvim smušenim potezom pružate svojevrsnu aboliciju onima koji su i vas kao gradonačelnika i grad Novi Sad doveli u ovu krajnje problematičnu poziciju. Dodatno ─ ideja da građani predlažu bilo šta po navedenom jeste groteskna. Građani glasaju i biraju. Izborima postavljana vlast nudi rešenja i viziju. Građani se onda o tim potezima ponovo izjašnjavaju na izborima, a, kad je potrebno, i na druge načine.


Dakle, ono što ste propustili je podsećanje na sledeće činjenice:


1. Prethodna gradska vlast Srpske radikalne stranke ─ odnosno Maje Gojković i Igora Mirovića ─ spomenik Jaši Tomiću postavila je uprkos protivljenjima struke: počev od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, preko urbanista, istoričara umetnosti, arhitekata, medija, zaključno sa opozicionim strankama...

2. Spomenik je postavljen bez javne rasprave kako o mestu tako i o ličnosti kojoj se isti podiže, takođe bez i najelementarnijeg konsultovanja i poštovanja mišljenja struke – o nesprovedenom javnom konkursu za njegovo idejno rešenje da i ne govorimo!

3. Istorijski kontroverzna ličnost kojoj je spomenik postavljen tom prilikom, podsećam vas, prigodničarski je proglašena osnivačem Srpske radikalne stranke! Na taj način zloupotrebljen je i sam Jaša Tomić, baš kao i instrumenti obavljanja vlasti ─ odnosno mogućnosti da se spomenici postavljaju na ovaj način.

4. Ma kako paradoksalno zvučalo, u čitavoj priči Jaša Tomić najmanje je bitan ─ spomenik njemu zapravo je trebao biti spomenik radikalskoj vladavini Novim Sadom i on to i danas jeste.

5. Oni koji su se na ovaj način odnosili prema gradu zbog činjenice da su u međuvremenu promenili stranačke dresove nikako ne smeju biti abolirani od svoje istorijske odgovornosti.

6. Budući postavljen bez konsultovanja struke spomenik je, dodatno, i krajnje diskutabilne umetničke vrednosti.

Odgovorno društvo i odgovorna vlast o svemu navedenom svakako moraju voditi računa. Podsećam vas, takođe, da su pred postavljanja spomenika Tomiću "u opticaju" bile i ideje o uklanjanju ulice dr Zorana Đinđića, baš kao i o nazivanju jednog novosadskog bulevara imenom Slobodana Miloševića. Dakle, pre nego što ste izašli pred građane s molbom da razreše dilemu kojom se niste hteli ozbiljnije pozabaviti morali ste povesti računa i o nedostatku kulturne politike, vizije i strategije grada koji vodite. Ovako, čitavu priču pokrenuo je gospodin Efraim Zurof, dok vaše (ne)činjenje deluje kao pokušaj da se on odobrovolji, a krivci za papazjaniju u kojoj smo se našli aboliraju krivice.

Takođe, vašim nečinjenjem propuštena je i šansa da se stane na put lošoj praksi po kojoj političar na vlasti, mimo svih procedura ili uz provizorijum istih, po vlastitom nahođenju izabere/pronađe umetnika – našeg čoveka koji to zna da uradi – zatim iz gradske / pokrajinske / republičke kase (koja je već pri ruci) prebaci novce tamo di treba i stvar je rešena! Sve dok ova praksa ostane nenačeta razni novi Jaše Tomići ─ pa makar u obliku one nakaze od spomenika Nikoli Tesli na beogradskom aerodromu ili grotesknom spomeniku Janiki Balažu na Trgu neznanog junaka na ulazu u Novi Sad ─ biće naša sudbina. Suština priče, naravno, jeste u tome da postavljanjem spomenika jedno društvo, istovremeno, govori i o sebi. Postavljanje (i uklanjanje) spomenika jeste izražavanje stava. Pored toga što se njima ulepšava ili trajno unakažava javni prostor ─ koji pripada svima podjednako ─ njima se šalje i poruka o nama samima odnosno ambicijama, vrednostima i civilizacijskim kriterijumima do kojih jedno društvo (grad) drži i po kojima treba da nas drugi prepoznaju.

Vašom neodlučnošću da se zamerite svojim prethodnicima koji su, ponavljam, odgovorni za neodgovorno ponašanje prema gradu koji su vodili ─ sve se pretvorilo u polemiku o tome ko je i kakav je bio Jaša Tomić. Umesto da bude usmerena na bahatost i društvenu neodgovornost Maje Gojković i Igora Mirovića ─ koji su, podižući mu spomenik, pored Tomićevih zasluga za prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, svakako znali i za njegovu antisemitsku prošlost baš kao i za činjenicu da je Tomić bio osuđen za ubistvo svog političkog protivnika Miše Dimitrijevića ─ javnost u našem gradu podeljena je oko pitanja koja nisu od suštinskog značaja. Tu podjednako mislim na one koji pribegavaju hajci na samog Jašu Tomića kao da je on, u najmanju ruku, sam sebi podigao spomenik, ali i na one koji se bave omalovažavanjem gospodina Zurofa koji nam je samo saopštio ono što smo i sami jako dobro znali, na kraju tu su i stranke koje, umesto prilike za definisanje dugoročnije (kulturne) strategije u svemu vide isključivo privremeni politički ćar. Sve skupa jeste prilično neozbiljno i neodgovorno. Čitava priča zato i stvara novu, još opasniju i posledično dalekosežniju konfuziju ─ doduše, s crnohumornim momentima poput nedavnog slučaja građanina Mikavice Dejana koji je izjavio kako je Jaša Tomić bio antisemita ponekad (Dnevnik TV Pink, 29.11.), ili pak patetične paškvile građanina Ignje Petra (NIN, 30.10.) o tome kako Jaša Tomić, zapravo, nije bio ubica već povređeni muž koji je samo kupio nož i dugo šetao pored Dunava...etc...etc...

Rezultat ovako raspisane i vođene javne rasprave, dakle, neće biti ništa drugo do ono što već danas znamo ─ a to je duboka podeljenost društva (građana) po svim pa i po ovom pitanju. Pitanje koje stoga, prirodno, sledi jeste: da li ćete, kada nakon javne rasprave konstatujete da vaše nemušto sročeno pitanje izaziva podeljenost u gradu koji vodite, možda ukloniti samo pola spomenika?! Ili ćete, kao odgovorna ličnost, pred građane izaći s predlogom da se spomenik dislocira, recimo u obližnji Muzej Vojvodine ─ i na taj način njegovu dalju sudbinu prepustiti kustosima ove kuće, što vam, evo, kao građanin Novog Sada predlažem.

Na kraju, kad je već procedura takva, voleo bih da i ovo obraćanje shvatite kao doprinos javnoj raspravi, te se nadam da će, kao takvo, isto biti dostupno i na sajtu grada, kako je u odluci o raspisivanju javne rasprave navedeno.

U Novom Sadu, 3.12.2008.

s poštovanjem,
Nebojša MILENKOVIĆ
istoričar umetnosti

Atačmenti



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 17:58 04.12.2008

odlican tekst

sto jes - jes :)
opet si mi simpatican
Doctor Wu Doctor Wu 21:30 04.12.2008

eh....

vishnja92
sto jes - jes :)
opet si mi simpatican

blago tebi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:51 05.12.2008

Re: eh....

blago nama - samo kad ste nam (i) vi tu!
vishnja92 vishnja92 08:46 05.12.2008

Dr Wu

udahni duboko i ponavljaj u sebi: "danas je petak a ja volim sve ljude ovog sveta. danas je ....."
pomaze
evo i tebi
Doctor Wu Doctor Wu 01:26 06.12.2008

Re: Dr Wu

udahni duboko i ponavljaj u sebi: "danas je petak a ja volim sve ljude ovog sveta. danas je ....."
pomaze

probo. ništa. isto.
a i prošo petak.
neny neny 18:09 04.12.2008

ovom prilikom

bih zeleo da podsetim gospodju gojkovic da je glavna i motorna ideja vodilja adolfa hitlera bila da ujedini sve svete nemacke zemlje.
trebali da podsecam na franka,salazara i ostale.
i da li to znaci da njima nemci,portugalci,odnosno spanci treba da opsroste zlodela i posagrade im spomenike?
daju nazive ulica i naselja prema njima?
d_sandic d_sandic 18:20 04.12.2008

O spomenicima

Za NS zaista neznam, ali u većini gradova još uvek možete naći spomenike i škole sa imenima M.Pijade,S. Kovačevića. Te osobe su dokazani zlikovci. Ako uklanjamo, uklanjajmo sve koji vređaju nečija sećanja i podsećaju na porodične tragedije.

PS
O umetničkim vrednostima tih 'spomnika' bespredmetno je govoriti.
neny neny 18:36 04.12.2008

Re: O spomenicima

jedino po cemu mosa pijade moze biti zlocinac je sto je bio levicar i jevrejin.nazalost od 00-te dolaskom otvorenih klerofasista na vlast i moja os skola se vise ne zove mosa pijade nego jovan cvijic(a on je je za one koje ne znaju covek koji je izmewdju ostalog tvrdio da severna albanija prema nekoj epskoj pesmi pripada srbiji.)
ne zelim da spominjem os koje se zovu vladika nikolaj velimirovic cime se mladim neiskusnim mozgovima od malena sovinizam uteruje kao najveca duhovna vrednost vredna cuvanja.
d_sandic d_sandic 18:40 04.12.2008

Re: O spomenicima

neny
jedino po cemu mosa pijade moze biti zlocinac je sto je bio levicar i jevrejin.nazalost od 00-te dolaskom otvorenih klerofasista na vlast i moja os skola se vise ne zove mosa pijade nego jovan cvijic(a on je je za one koje ne znaju covek koji je izmewdju ostalog tvrdio da severna albanija prema nekoj epskoj pesmi pripada srbiji.)ne zelim da spominjem os koje se zovu vladika nikolaj velimirovic cime se mladim neiskusnim mozgovima od malena sovinizam uteruje kao najveca duhovna vrednost vredna cuvanja.


Taj vaš levičar je bio idejni tvorac 'pasjih grobalja' u C.Gori. Sava Kovačević Mizara puki izvršitelj. Moši se stavlja na dušu i šurovanje sa Budakom i bratijom mu. To što je bio Jevrejin nema nikakve veze sa onim što je činio. U sukob sa jevrejskom zajednicom me nećete uvući. Ne gajim takve porive.
neny neny 19:00 04.12.2008

Re: O spomenicima

jedino protiv cega su se sava kovacevic i mosa pijade boirili bio je fasizam.
taj vas tomic je poznat po tome sto je antisemita i sto je ubio vise ljudi iskljucivo na licnoj osnovi,zato sto su liberali .
procitajte malo pa onda pricajte:
LINK 1
LINK 2

mosa pijade je bio osudjen na 20 g. robije prema cuvenom zakonu jednog od najvecih diktatora kralja alexandra karadjordjevica tkz zakon o zastiti drzave,gde se "drzava"(citaj aristrokratija"| stiti od politicki nepodobnih.
inace u to zlatno doba demokratije ,iz koga je i sam jasa tomic,postojali su napredni i progresivni zakoni koji zabranjuju jevrejima da pohadjaju odredjene fakultete,da se bave odredjenim zanimanjima(stomatolozi i dr.).
d_sandic d_sandic 19:06 04.12.2008

Re: O spomenicima

jedino protiv cega su se sava kovacevic i mosa pijade boirili bio je fasizam.
taj vas tomic je poznat po tome sto je antisemita i sto je ubio vise ljudi iskljucivo na licnoj osnovi,zato sto su liberali .
procitajte malo pa onda pricajte:
LINK 1
LINK 2

mosa pijade je bio osudjen na 20 g. robije prema cuvenom zakonu jednog od najvecih diktatora kralja alexandra karadjordjevica tkz zakon o zastiti drzave,gde se "drzava"(citaj aristrokratija"| stiti od politicki nepodobnih.


Da, pripadnici KPJ su se protiv diktatora borili političkim ubistvima, hvalili bombaškim procesima. Kada su dovršili svoju borbu protiv fašizma , nastavili su revoluciju. Otvorili su poznati Golootočki univerzitet, sloboda pojedinca je bila na visokom nivou, mogao je da priča i misli ko šta hoće. To pravo je bilo garantovano 133. članom KZ, poznatim kao zakon o verbalnom deliktu. Građani su se mogli udruživati u političke i nevladine organizacije. Ma, divota jedna od bratije!
neny neny 19:20 04.12.2008

Re: O spomenicima

jao banjica,sajmiste,kragujevac kako divni zalasci sunca predivno.ma divota jedna!
nvo su se presijavale sa "zakonom o zastiti drxzave"_citaj politicke i crkvene elite ,bas kao i danas|
svako moze da misli sta hoce ,paramilitarne grupe svaki dan nicu sve vise i vise 00. bese obraz ,sad i dveri ,1389,ma da biras u koju ces nvo da se uclanis i postanes ponosan clan iste.
s pasosem mozes da se k..... i nista vise ,sta ce nama bolnice,fakulteti,skol,e , imamo mi nase crkvice koje ce se uskoro nalaziti ispred svakog stana ,odemo tamo i izlecimo se ,sta ce nama doktori uopste.
svi cemo u svestenike.em dobijes zgrade,em vozni park na kome i ti i americki predsednik zavidi. ma divota od zivopta nema sta.
na ulicu izadjes ono gledas besplatno cirkusno paljenje ambasada.broj vojnika povecavamo ,verovatno radi miroljubivog duha.ihaihiaja
blago nama sa ovom demokratijom,koja je zapravo "demokratija pre 45/" sa svim mogucim anomalijama od tad.
od svetosavlja do kosovskog boja sa sve radikalima,prica je dakle porpuno ista.
dok se drugi narodi stide svoje totalitarne i autoritarne proslosti mi idemo okolo ,paradiramo gluposcu i trazimo restaruraciju iste.eno ih karadjordjevici po ceo dan se slikaju ocekujuci da ce ponovco duboko zauseti fotelju.
samo je potebno jos da nadju tolko ovaca za sisanje!ja ne spadam u njih!
d_sandic d_sandic 19:28 04.12.2008

Re: O spomenicima

neny
jao banjica,sajmiste,kragujevac kako divni zalasci sunca predivno.ma divota jedna!


Zašto vi meni podmećete nemačke i nedićeve zločine? Kakve veze ja sa njima imam? Pišete pogrešnoj osobi, moji su bili pripadnici JVO. Mlatili su se i sa jednim i sa drugim. Ili su za vas divni zalasci sunca nad mestima na kojim su ubijani Srbi?

Izvinite gospodine Milenkoviću, neću se više upuštati u komentare ovog tipa. Poštujem vaš trud uložen da napišete ovo pismo. Stavovi nam se ne podudaraju, ali vi ih gospodski branite. Pozdrav
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:35 04.12.2008

Re: O spomenicima

ok. nemam ništa protiv ovakvih diskusija ali mislim da se, u ovom slučaju, ista odvija na pogrešnom mestu
vracarac92 vracarac92 09:56 05.12.2008

Re: O spomenicima

jedino po cemu mosa pijade moze biti zlocinac
Tito i KPJ su sarađivali sa ustašama još od zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde su bili Moša Pijade i Mile Budak. Tada je i skovan plan Budak-Pijade, po kojem komunisti trebaju da vrše zajedničke akcije protivu "velikosrpskog režima u Beogradu", a između ostaloga navodi se i borba protiv Srpske pravoslavne crkve.

Komunisti nisu birali saveznike u ostvarivanju svog krvavog plana. Najdrastičnija potvrda ove komunističke beskrupuloznosti jeste ugovor o ustaško-komunističkoj saradnji koji su početkom tridesetih godina ovoga veka u sremskomitrovačkom zatvoru sastavili i potpisali Hrvat Mile Budak, potonji srpski krvolok i doglavnik Ante Pavelića, i Moša Pijade, doglavnik i najbliži saradnik Josipa Broza čija "Pasja groblja" i danas svedoče o njegovoj ulozi u Drugom svetskom ratu. Moša Pijade i Mile Budak su u drugom i trećem članu pomenutog ugovora precizirali da:"vođstvo jugoslovenske komunističke partije svesno svoje uloge, priznaje da se Balkansko poluostrvo neće tako dugo moći komunizirati, dok se srpstvu i pravoslavnoj crkvi ne slomi kičma, pošto je poznato da su upravo ova dva faktora uvek sprečavala kako prodiranja Osmanlija na Zapad tako i komunizma i Austrije prema Istoku. Radi toga ovo vođstvo složno je u tome da pripremi zajednički teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrva i za uništenje svega što je srpsko i pravoslavno.
Vođstvo hrvatske ustaške organizacije predoseća, da će u slučaju da ne nastupi brza promena, hrvatski narod podleći jugoslovenskoj podlosti i srpskoj hegemoniji, te nudi svoju saradnju svima podjarmljenim narodima Kraljevine Jugoslavije, a pogotovu komunističkoj partiji, kako bi se požurio tok događaja, a prema uputima ovog vođstva.
Član 3.
Vođstvo hrvatske ustaške organizacije obavezuje se da će potpomagati i učestvovati u svim materijalnim izdacima, demonstracijama, manifestacijama i raznim štrajkovnim akcijama, koje provode komunističke formacije.
Vođstvo komunističke partije smatra hrvatsku ustašku organizaciju kao važnog faktora i kao pomagača u uništenju postojećeg stanja, u postizanju ustaških ideala obećava svoju pomoć.
Vođstvo ovih partija obavezuje se da će između sebe izbegavati sve nesuglasice i raspre, na primer: putem javnih proglasa, privatnih razgovora itd. te da će se obostrano, bezuslovno potpomagati u slučajevima demonstracija, revolucija ili rata, a osobito što se tiče uništenja svega onog što je srpsko i pravoslavno, kao što je naglašeno u tački 2. ovog Sporazuma". (Ovaj dokument se čuva u Arhivu vojno-istorijskog instituta, K. 1. F. 1. D9-9a).
Komunistička partija Jugoslavije nije bila samo ideološka i politička već je bila i svojevrsna teroristička organizacija. Komunisti nisu čekali da se rasplamsa ratni požar da bi krenuli u ostvarivanje svojih krvavih ciljeva već su i u mirnim vremenima organizovali saboterske i terorističke akcije (kao, na primer, kada je muslimanski komunista Alija Alijagić sa Rodoljubom Čolakovićem i grupom terorista Komunističke partije u Delnicama ubio srpskog ministra Milorada Draškovića).
d_sandic d_sandic 10:00 05.12.2008

Re: O spomenicima

Tito i KPJ su sarađivali sa ustašama još od zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde su bili Moša Pijade i Mile Budak. Tada je i skovan plan Budak-Pijade, po kojem komunisti trebaju da vrše zajedničke akcije protivu "velikosrpskog režima u Beogradu", a između ostaloga navodi se i borba protiv Srpske pravoslavne crkve.


Koju drugovi, kao što vidiš, vode i danas.
vracarac92 vracarac92 10:11 05.12.2008

Re: O spomenicima

nazalost od 00-te dolaskom otvorenih klerofasista na vlast i moja os skola se vise ne zove mosa pijade nego jovan cvijic(a on je je za one koje ne znaju covek koji je izmewdju ostalog tvrdio da severna albanija prema nekoj epskoj pesmi pripada srbiji.)
Ma sve vreme sam sumnjao da vam je Milošević bio idol. Mora da ste teško podneli petooktobarske promene i rušenje tog, po vama, savršenog, komunističkog režima. A i taj Cvijić. gori je i od Pavelića i Nedića i Hitlera. Zajedno. Recite glasno ono što mislite a što crkva i oni koji se javno izjašnjavaju kao Srbi, dakle po vama teški nacionalisti, uporno prikrivaju : Cvijić je ZLIKOVAC! A verovatno je počinio i neki genocid. Makar mali.
P.S. Verovatno su zlikovci bili i Tesla i Pupin. O Milankoviću ne smem ni da pomislim kakve je gnusobe činio. A po vama je i Đinđić verovatno bio klerofašista. Ipak je on na vlast došao, kako vi kažete, 00-te.


gorran2 gorran2 10:24 05.12.2008

Re: O spomenicima

Tada je i skovan plan Budak-Pijade
Zato su obojica platili: Budaka su streljali komunisti 1945, a Mošu su streljali četnici novembra 1992:

d_sandic d_sandic 10:25 05.12.2008

Re: O spomenicima

Na žalost '92. Trebalo je '42.
drug.clan drug.clan 18:37 04.12.2008

Nije u pitanju Jasa nego spomenik

Slazem se da pitanje spomenika ni po koju cenu ne sme da bude pitanje o Jasi Tomicu vec pitanje kako je spomenik podignut, ko ga je podigao, gde je podignut i kako je napravljen.

Jasa je ziveo u vreme kada su drugaciji moralni standardi vladali i kada je bar pola nejevrejskih evropljana bilo negativno nastrojeno prema jevrejima. Uostalom kada bi se nosili ovom idejom i hteli sa sklonimo spomenike antisemitama i ljudima koji su ubijali svoje politicke protivnike tesko da bi u celoj Evropi ostalo vise od 10 spomenika ljudima koji su ziveli pre 20.-tog veka. Naime sirom evrope se i dan danas podizu spomenika osvedocenim antisemitama (kraljevima, politicarima, verskim liderima koji su progonili i ubijali jevreje) osim toga skoro da i nema nekog ozbiljnijeg politicara ili vladara koji nije ubio bar jednog svog politickog protivnika, brata pretedneta na presto i protivkandidata.
U Belgiji na primer i danas mozete videti spomenike Kralju Leopoldu drugom koji je ziveo u isto vreme kaoo i Jasa a cije se delo u najmanju ruku moze porediti sa Hitlerovim mada ja licno mislim da je bio gori i od njega.
A cak su 2007 evropska centralna banka i belgijska vlada izdali zlatnik od 12.5 evra sa njegovim likom!

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:46 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

Podsecanja radi:

Priča o spomenicima
4 Novembar, 2006
neny neny 18:46 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

spomenik jasi i davanje imena naselja prema njemu desava se upravo 90- tih godina,e ako 20 vek nije vek kada je utvrdjeno da je antisemitizam nesto lose onda ne znam kad i sta je.
najgore od svega sto branioci njegovog lika i dela kazu jeste on bio antisemita,ali je bio srbin i ajde sad da mi to njemu lepo opsrostimo i prepustimo se carima destrukcije.
zaboravlja se da je neko jako patio i plakao dok se ovde slavilo ,zaboravljamo da smo mi nekom oduzeli veliko parce zemlje
drug.clan drug.clan 18:55 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

neny
spomenik jasi i davanje imena naselja prema njemu desava se upravo 90- tih godina,e ako 20 vek nije vek kada je utvrdjeno da je antisemitizam nesto lose onda ne znam kad i sta je.
najgore od svega sto branioci njegovog lika i dela kazu jeste on bio antisemita,ali je bio srbin i ajde sad da mi to njemu lepo opsrostimo i prepustimo se carima destrukcije.
zaboravlja se da je neko jako patio i plakao dok se ovde slavilo ,zaboravljamo da smo mi nekom oduzeli veliko parce zemlje



Najpre da te obavestim da zbog njegovih dela nije niko patio jer on nije ni progonio ni ubijao jevreje niti je neko pod njegovom nagovoru to radio. Kriv je sto je iznosio takve stavove ali u tom istorijskom trenutku nije nista bio gori od pradedova vecine nas ovde i svih ostalih demokratskih evropljana ukljucujuci i one protiv kojih se on borio a za koje tvrdis da im je nesto oteto.


A sto se otimanja zemlje tice moram samo da te pitam da li te je sramota zbog ovoga posta? Da li znas ko je kome oteo zemlju i cija je ona bila? Da li znas ko je zapoceo rat u kome je ta zemlja promenila granice? I da li znas koliko je procenata domorodackog stanovnistva zivelo na toj zemlji?

Raspad feudalne tvorevine koja je ugnjetavala pola srednje evrope ti nazivas otimanje zemlje? Kome Habsburzima?
neny neny 19:10 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

druze clane svi ti logori ausvic i ostali nisu nekakva epizoda ,vec samo kulminacija antisemitizma koji se vekovima razvijao,pogotovu u 19. veku kada se stvaraju nacionalne drxzave

ne znam zasto bi me bilo sramota zbog posta ,samo iznosim cinjenice ,a to je da nista nit je nase nit njihovo i suprotno.
kao sto ni kosovo nije nase,a mi mislimo da jeste,tako se stavi u kozu nekog madjarskog nacionaliste i shvatices da je to zemlja koja je bila madjarska,jeste madjarska i ostace madjarsa.
pogledaj karta vidi kolko je bilo npr. spansko carstvo,kolko je bilo portugalsko carstvo,englesko,svedsko...
ali ti kada to gledas svejedno ti je,jer ti niko nije izgradio neku glupu emociju prema tome.tako je i kosovo samo parce zemlje,i to vrlo malo parce zemlje na ovoj planeti i nista vise.
i ako vec trazimo da neko shvati nasu "bol" moramo i mi tudju ,a ne da mislimo da smo mi nesto posebno.
evo ti npr. kako je izgledalo portugalsko carstvo,ista fora isti jezik i slicne zvake
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:14 04.12.2008

Geografija...

Ne bih da prekidam vašu diskusiju... ipak, znajući iz iskustva gde ovakve rasprave umeju da odvedu
zamolio bih vas da se, koliko je to moguće, ipak držite teme: Jaša Tomić, spomenik, Novi Sad,
bivša / sadašnja gradska vlast...
Hvala!
N.M.
drug.clan drug.clan 19:40 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

neny
druze clane svi ti logori ausvic i ostali nisu nekakva epizoda ,vec samo kulminacija antisemitizma koji se vekovima razvijao,pogotovu u 19. veku kada se stvaraju nacionalne drxzave

ne znam zasto bi me bilo sramota zbog posta ,samo iznosim cinjenice ,a to je da nista nit je nase nit njihovo i suprotno.
kao sto ni kosovo nije nase,a mi mislimo da jeste,tako se stavi u kozu nekog madjarskog nacionaliste i shvatices da je to zemlja koja je bila madjarska,jeste madjarska i ostace madjarsa.
pogledaj karta vidi kolko je bilo npr. spansko carstvo,kolko je bilo portugalsko carstvo,englesko,svedsko...
ali ti kada to gledas svejedno ti je,jer ti niko nije izgradio neku glupu emociju prema tome.tako je i kosovo samo parce zemlje,i to vrlo malo parce zemlje na ovoj planeti i nista vise.
i ako vec trazimo da neko shvati nasu "bol" moramo i mi tudju ,a ne da mislimo da smo mi nesto posebno.
evo ti npr. kako je izgledalo portugalsko carstvo,ista fora isti jezik i slicne zvake



Istina je da je antisemitizam iz 19. i sa pocetka 20. tog veka stvorio holokaust ali je istina i da oni koji su sprovodili holokaust sigurno nisu to radili zbog knjiga i stavova Jase Tomica, seoskog novinara iz balkanske provincije! Siguran sam da sledbenici Jase nisu bili oni koji su sprovodili holokaust vec zrtve istog takvog sprovodjenog nad njima. Da podsetim da sam napisao da je on jeste kriv zato sto je iznosio te stavove ali i da je u to vreme to bilo normalno i da on nije nista gori od svih drugih ljudi iz tog perioda koji vec imaju spomenike sirom evrope. On je naime ako i vecina drugih lokalnih vodja te stavove naucio bas od onih za koje vi smatrate da im je zemlja oteta.

Sto se vaseg drugog komentara tice moram da vas podsetim da je ta zemlja o kojoj vi pricate u poslednjih 500 godina bila madjarska samo pola veka (u periodu od revolucije 1867. pa do 1918.) a pre toga licno vlasnistvo porodice Habsburg i/ili njenih vlastelina. Osim toga ja nigde nisam rekao da je Kosovo srpsko (pretrazite ceo blog) naprotiv mislim da su granice promenjive i da nisu nikome date zauvek. Zemlja je od onoga ko zivi na njoj.
A sramota treba da vas bude zato sto ste rekli da su Bratislava, Zagreb, Rijeka, Zemun, Novi Sad... madjarski iako ni pored neverovatne madjarizacije sprovodjene u tom periodu madjari nikada nisu cinili vecinu u tim mestima. Tako mozete da kazete da je skoro cela evropa nemacka zemlja jer je od 1941. do 1944. bila nemacka!

Kada se vec razbacujete sa slikama mozda je ova slika adekvatnija. Cak ni u celoj madjarskoj madjari nisu bili vecina a u krajevima koji su kasnije postali nezavisni ili su pripojeni drugim drzavama nisu bili ni dominantna manjina.


neny neny 20:21 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

ako je on tolko beznacajni balkansi novinar,zasto se onda jednom takvom dize spomenik,daju se imene ulica ,naseja prema njemu?
zasto je onda toliko bio znacajan da mu se dize spomenik?

naprotiv druze on je kao figura vrlo vazan za rasplamsavanje i raspirivanje antisemitizma.i ne samo zbog toga vec i duboko agresivnih nacionalistickih ideja,cija je on figura, koja legitimise ubistva liberala npr.?
to je zato tolko opasno.da ne napominjem njegove cuvene knjige o konacnom pitanju koje su nazalost i danas vrlo citane.
sta mislite zasto pre 30. g nije bilo tako popularno citati main kamf.dakle klima koju vlasti stvaraju je vrlo vazna i bitna.i mi kao gradjani/ke moramo da nateramo vlasti da budu odgovorne,da stvaraju atmosferu mira ,tolerancije,ravnopravnosti.. a ne zrtvovanja zarad nakog iluzorno,iracionalnog cilja ujedinjenja "svetih srpskih zemalja"
a ja se nadam da ni vi ne zelite da zivite u drzavi u kojoj je normalno mrzeti i ubijati ljude zbog njihovog licnog svojstva?
|ps. ovo ovih 500 g. cemo pricati drugi put,ne zelim da trolujem blog coveku}
deset_slukom deset_slukom 20:32 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

drug.clan
i da on nije nista gori od svih drugih ljudi iz tog perioda koji vec imaju spomenike sirom evrope.

Ako je tako, onda je zaslužio spomenik...
Autor bloga kaže (prevešću njegove reči na razumljiviji jezik) da je jedan ružan spomenik podignut na istaknutom mestu, samovoljom jedne grupe ljudi, i da ga treba ukloniti. Ličnost kojoj je spomenik podignut je takođe problematična, ali to dođe tek na kraju. I ja se slažem sa njim.
drug.clan drug.clan 20:53 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

neny
ako je on tolko beznacajni balkansi novinar,zasto se onda jednom takvom dize spomenik,daju se imene ulica ,naseja prema njemu?
zasto je onda toliko bio znacajan da mu se dize spomenik?

naprotiv druze on je kao figura vrlo vazan za rasplamsavanje i raspirivanje antisemitizma.i ne samo zbog toga vec i duboko agresivnih nacionalistickih ideja,cija je on figura, koja legitimise ubistva liberala npr.?
to je zato tolko opasno.da ne napominjem njegove cuvene knjige o konacnom pitanju koje su nazalost i danas vrlo citane.
sta mislite zasto pre 30. g nije bilo tako popularno citati main kamf.dakle klima koju vlasti stvaraju je vrlo vazna i bitna.i mi kao gradjani/ke moramo da nateramo vlasti da budu odgovorne,da stvaraju atmosferu mira ,tolerancije,ravnopravnosti.. a ne zrtvovanja zarad nakog iluzorno,iracionalnog cilja ujedinjenja "svetih srpskih zemalja"
a ja se nadam da ni vi ne zelite da zivite u drzavi u kojoj je normalno mrzeti i ubijati ljude zbog njihovog licnog svojstva?
|ps. ovo ovih 500 g. cemo pricati drugi put,ne zelim da trolujem blog coveku}



Najpre da vas podsetim da je Jasa Tomic ziveo od 1856. do 1922. u vreme kada su pojam demokratija, nacionalizam i ljudska prava imali potpuno drugacije znacenje.

O cemu vi to pricate? Da li vi hocete da kazete da su srbi u Vojvodini ucestvovali ili bili odgovorni za holokaust? Kada su to srbi sprovodili holokaust nad jevrejima ili bilo kime kao posledica citanja njegovih knjiga? Da li vi to poredite uticaj njegovih knjiga sa hitlerovim a njega sa Hitlerom? Da li vi znate da su srbi bili zrtva holokausta i hitlera?
Jasa je bio zasluzan za oslobadjanje Vojvodine od Madjarske cizme a bio je zanemariv iz perspektive nastanka i sirenja antisemitizma u Evropi. O njegovim delima treba suditi uzimajuci u obzir vreme u kom je ziveo jer ukoliko o nekome sudimo ne uzimajuci to u obzir njegovo delo postaje bezvredno. (tom logikom ni njutn nije zasluzio spomenik jer njegova teorija nije tacna/kompletna ili treba da porusimo sve spomenike galileju jer je tvrdio da je plima posledica okretanja zemlje iako sada znamo da nije )

Sto se politickih ubistava tice voleo bi da mi navedete nekog politicara iz tog perioda koji nije opravdavao ili naredjivao ista. Ovde se govori o 19. veku kada su situacije bile daleko drugacije. Da li zato treba da porusimo sve spomenike svim politicarima i vladarima iz tog perioda zato stu recimo bili protiv davanja prava glasa zenama ili zato sto su podrzavali kolonijalizam?

Ja samo kazem da je on mnogo naivniji i bezopasniji od mnogih kojima se spomenici podizu i kojima su podignuti u toj istoj tolerantnoj i demokratskoj evropi ka kojoj mi stremimo i da ovo pitanje ne treba da bude pitanje o Jasi vec o spomeniku.
Kao sto sam vec rekao demokratska evropa i njena centralna banka su 2007. izdali zlatni evro novcis sa najvecim zlikovcem pre hitlera a mozda i u evropskoj istoriji ukupno i niko da podigne glas zbog toga. Valjda evropljane nije briga za 10 miliona mrtvih i jos toliko osakacenih crnaca u Kongu!

Slazem se da vlast mora da sprecava sirenje mrznje, netrpeljivosti, rasizma isl ali podizanje spomenika Jasi Tomicu na nacin koji je uobicajen uz javno demonstriranje njegovih zasluga i jos javnije isticanje nejgovih greha tome moze samo pomoci, dok zataskavanje i sakrivanje kojeg smo bili svedoci od 1945. u SFRJ moze samo da izrodi zlo koje nam se desilo 90-tih.

Spomenik kakav je sada i gde je sada treba da bude uklonjen bez ikakve polemike jer je postavljen na nelegitiman nacin a Jasi treba podici spomenik uz proceduru koja vazi za sve ostale spomenike u gradu!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:00 04.12.2008

vama je, izgleda, hobi da ne razumete!?

Da li vi hocete da kazete da su srbi u Vojvodini ucestvovali ili bili odgovorni za holokaust?


Ne, niti ja niti bilo ko drugi ovde to želi da kaže...

Sto se politickih ubistava tice voleo bi da mi navedete nekog politicara iz tog perioda koji nije opravdavao ili naredjivao ista.


Misli se na: izvršavao!!!
A to je, priznaćete, ipak bitna razlika!


drug.clan drug.clan 21:22 04.12.2008

Re: vama je, izgleda, hobi da ne razumete!

Nebojša Milenković
Da li vi hocete da kazete da su srbi u Vojvodini ucestvovali ili bili odgovorni za holokaust?


Ne, niti ja niti bilo ko drugi ovde to želi da kaže...

Sto se politickih ubistava tice voleo bi da mi navedete nekog politicara iz tog perioda koji nije opravdavao ili naredjivao ista.


Misli se na: izvršavao!!!
A to je, priznaćete, ipak bitna razlika!


Ja Vas nisam prozivao vec nany i ne vidim kako ste se vi prepoznali!

Narediti ubistvo je gore nego izvrsiti jer podrazumeva uvlacenje trece osobe u zlocin a mogu da vam navedem koliko hocete ljudi iz tog perioda koji imaju spomenike a koji su naredjivali takva ubistva: pocevsi od nasih knezova i kraljeva, preko svih evropskih vladara (kraljeva, kancelara, predsednika, premijera), do americkih predsednika iz tog doba. A ono sto je jos gore ima ih i kasnije koliko hocete pa imaju spomenike. Koliko ih je samo Tito ubio pa je u svakom selu imao ulicu i spomenik i jos uvek ima mnoge!
Ajd zaredjamo po spomenicima vodja i politicara bilo kog grada u evropi pa cemo videti koliko je njih bez krvi na rukama! Niko!

Jasa je ubio coveka, odrobijao ga i nikada vise nije ponovio zlocin! Naravno da se zivot tog coveka nije mogao povratiti ali ako cemo taj kriterijum primeniti ajde da porusimo sve spomenike politickih vodja sirom sveta jer imaju krv na rukama i to mnogo vise krvi nego Jasa. (u BG bi na primer trebalo srusiti spomenike karadjordju, milosu obrenovicu, mihajlu obrenovicu, svim karadjordjevicima i obrenovicima, caru dusanu, svim nemanjicima, hrebeljanovicima, despotu stefanu, vojvodama misicu, putniku, franse d'epereu, svim generalima, admiralima i oficirima, njegosu, titu i ostalim komunistima.... )
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:37 04.12.2008

Re: vama je, izgleda, hobi da ne razumete!

zaista ne bih da se preganjamo - niti da priču prebacujemo na lik i delo jaše tomića... to u tekstu nisam činio ja pa ne morate ni vi u komentarima skretati pažnju na tu temu - u celoj priči tomić je, kako se to kaže, kolateralna šteta. ovde je, prevashodno, reč o načinu (metodu) kojim vršioci vlasti, u ovom slučaju igor mirović i maja gojković, zloupotrebom iste, svojom bahatošću: naružuju javni prostor, troše budžetske novce, ponižavaju stručnjake i struku... slobodno dopunite niz...
drug.clan drug.clan 21:48 04.12.2008

Re: vama je, izgleda, hobi da ne razumete!

Nebojša Milenković
zaista ne bih da se preganjamo - niti da priču prebacujemo na lik i delo jaše tomića... to u tekstu nisam činio ja pa ne morate ni vi u komentarima skretati pažnju na tu temu - u celoj priči tomić je, kako se to kaže, kolateralna šteta. ovde je, prevashodno, reč o načinu (metodu) kojim vršioci vlasti, u ovom slučaju igor mirović i maja gojković, zloupotrebom iste, svojom bahatošću: naružuju javni prostor, troše budžetske novce, ponižavaju stručnjake i struku... slobodno dopunite niz...



iskrivljuju istoriju, uvecavaju korupciji namestanjem konkursa, zauzimaju parking prostor, zagadjuju okolinu...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:51 04.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

Slazem se da pitanje spomenika ni po koju cenu ne sme da bude pitanje o Jasi Tomicu vec pitanje kako je spomenik podignut, ko ga je podigao, gde je podignut i kako je napravljen.

Upravo tako - baš kao što ni njegovim pukim uklanjanjem čitav problem neće biti suštinski rešen.
Radi se o tome da je upravo ovaj primer gotovo idealna šansa za prekid prakse partijskih iživljavanja
(ma koja partija da je u pitanju) nad urbanističkim i kulturnim identitetima naših gradova...
Nažalost - ovako nemuštom javnom raspravom stvar se samo razvodnjava, a problem produbljuje...
vracarac92 vracarac92 10:38 05.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

a ja se nadam da ni vi ne zelite da zivite u drzavi u kojoj je normalno mrzeti i ubijati ljude zbog njihovog licnog svojstva?
Pa vi ste mene slali na Goli Otok samo zato što drugačije mislim od vas stoga mislim da vama ideja stvaranja jedne takve zemlje pune mržnje, kažnjavanja, torture i ubistava nije strana. Drugačije mišljenje je za vas jeres koju treba iskoreniti ne birajući metode. Laž, paušalne ocene i kvalifikacije, podmetanje i izvlačenje iz konteksta je samo deo arsenala sa kojim se Vi služite da bi nekoga ocrnili. Na žalost vrlo dobro znate da 100 puta ponovljena laž postaje istina i veoma ste srećni zbog toga ali ni to vam nije dovoljno pošto vi laž nećete ponoviti 100 puta vać 101 put. Za svaki slučaj. Ozna, jastrebovi SKOJ-a, ČEKA, gulazi i pasja groblja su vaši ideali i svakom neistomišljeniku ste namenili makar nešto od toga jer lakše je nekoga nasilno eliminisati nego makar malo pokušati da razumete njegove stavove tim pre ukoliko ti stavovi nisu ni ekstremistički ni agresivni ni nacionalistički. Ukoliko neko ne podržava komuniste to ne mora da znači da podržava fašiste. Ukoliko neko kaže da istorija o Nediću nije dala svoj kanačan sud to ne znači da neko podržava zločine koje je taj režim počinio. Ako neko kaže Bratunac to ne znači da je precrtao Srebrenicu. Izgleda da je vama teško da shvatite da ima ljudi kojim je bitna celokupna vizija nekog događaja a ne samo parcijalna. Ali zašto ja to vama pričam. Nemata vi volje da čujete neki drugi glas osim svog. Najbolje se razumete kada razgovarate sami sa sobom. Vi ste presudu doneli i ništa drugo vas ne zanima u vašoj samoživosti. Dovoljni ste sami sebi i potpuno mi je jasno da ovo pismo neće ni malo dopreti do vas.
Teško je imati dijalog sa onim koji uši drži zapušene.

vracarac92 vracarac92 10:39 05.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

Radi se o tome da je upravo ovaj primer gotovo idealna šansa za prekid prakse partijskih iživljavanja
(ma koja partija da je u pitanju) nad urbanističkim i kulturnim identitetima naših gradova...
Nažalost - ovako nemuštom javnom raspravom stvar se samo razvodnjava, a problem produbljuje...

BRAVO
vracarac92 vracarac92 10:41 05.12.2008

Re: vama je, izgleda, hobi da ne razumete!?

Ne, niti ja niti bilo ko drugi ovde to želi da kaže...
A neny?
Domazet Domazet 15:35 06.12.2008

Re: Nije u pitanju Jasa nego spomenik

drug.clan
Slazem se da pitanje spomenika ni po koju cenu ne sme da bude pitanje o Jasi Tomicu vec pitanje kako je spomenik podignut, ko ga je podigao, gde je podignut i kako je napravljen.

Jasa je ziveo u vreme kada su drugaciji moralni standardi vladali i kada je bar pola nejevrejskih evropljana bilo negativno nastrojeno prema jevrejima. Uostalom kada bi se nosili ovom idejom i hteli sa sklonimo spomenike antisemitama i ljudima koji su ubijali svoje politicke protivnike tesko da bi u celoj Evropi ostalo vise od 10 spomenika ljudima koji su ziveli pre 20.-tog veka. Naime sirom evrope se i dan danas podizu spomenika osvedocenim antisemitama (kraljevima, politicarima, verskim liderima koji su progonili i ubijali jevreje) osim toga skoro da i nema nekog ozbiljnijeg politicara ili vladara koji nije ubio bar jednog svog politickog protivnika, brata pretedneta na presto i protivkandidata.
U Belgiji na primer i danas mozete videti spomenike Kralju Leopoldu drugom koji je ziveo u isto vreme kaoo i Jasa a cije se delo u najmanju ruku moze porediti sa Hitlerovim mada ja licno mislim da je bio gori i od njega.
A cak su 2007 evropska centralna banka i belgijska vlada izdali zlatnik od 12.5 evra sa njegovim likom!


Pametno! Pitanje za one sto bi da obaraju spomenike, bilo na levu bilo na desnu stranu, kada misle da pocnu da obaraju Njegosa. Covek je direktno velicao genocid nad Muslimanima...

Je l' ovo

sa "otvorenim pismima" neka moda? Mislim, da i ja nekom nesto otvoreno napisem?
Postadosmo Englezi. Ako, ako...
d_sandic d_sandic 19:00 04.12.2008

Re: Je l' ovo

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
sa "otvorenim pismima" neka moda? Mislim da i ja nekom nesto otvoreno napisem?Postadosmo Englezi. Ako, ako...


Ako ostanem 'online' još koji minut, bojim se da će mi supruga lično uručiti otvoreno pismo. Ona to radi veoma otvoreno!
Blade Runner Blade Runner 20:16 04.12.2008

Po meni ...

Svi spomenici treba da ostanu tu gde jesu. Oni su tu da podsecaju na istoriju. I dobru i losu. Ovaj ce verovatno podsecati gradjane NS na radikalsku vladavinu, a ljudi ce vec izabrati da li ih podseca na lose ili dobro.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:19 04.12.2008

Re: Po meni ...

Svi spomenici treba da ostanu tu gde jesu.

Uz svo razumevanje za vaš stav - moje kontrapitanje glasilo bi:
da li, u skladu s izrečenim, onda smatrate i da svaka (svačija)
bahatost treba da se legalizuje... jer, šta možemo:
dogodilo se?
Blade Runner Blade Runner 20:37 04.12.2008

Re: Po meni ...

Nebojša Milenković
Uz svo razumevanje za vaš stav - moje kontrapitanje glasilo bi:da li, u skladu s izrečenim, onda smatrate i da svaka (svačija)bahatost treba da se legalizuje... jer, šta možemo: dogodilo se?

Nije se dogodilo. Gradjani NS su izabrali vlast koja je podigla taj spomenik. Ni ja ne volim sve spomenike, ali oni su tu da podsete. E sad sto neki podsecaju na lose, a neki na dobro ...
deset_slukom deset_slukom 21:42 04.12.2008

Re: Po meni ...

Blade Runner

Nije se dogodilo. Gradjani NS su izabrali vlast koja je podigla taj spomenik. Ni ja ne volim sve spomenike, ali oni su tu da podsete. E sad sto neki podsecaju na lose, a neki na dobro ...

Mogli su tako i Šešelju da dignu spomenik. Da li bi to bilo iznenađenje? Ne dižu se spomenici tako. Ne bi trebalo...
Blade Runner Blade Runner 22:20 04.12.2008

Re: Po meni ...

deset_slukom
Mogli su tako i Šešelju da dignu spomenik. Da li bi to bilo iznenađenje? Ne dižu se spomenici tako. Ne bi trebalo...

Tacno je da ne bi trebalo. Spomenike uglavnom prave mrtvima (osim ako se ne zovu Tito, onda moze i za zivota). Seselja se treba secati. Svako moze da posluzi kao primer. Neki kao dobar, neki kao los.
nsarski nsarski 22:25 04.12.2008

Re: Po meni ...

Spomenike uglavnom prave mrtvima

Klintonu, Genseru...

Hans Dietrich Genscher u Selcu (Hrvatska):


William Jefferson Clinton, Kosovo:
Blade Runner Blade Runner 22:46 04.12.2008

Re: Po meni ...

Klintonu

To verovatno negde na Kosovu. Slican mentalitet. A on je za mene ionako odavno mrtav.
Da li spomenike uklanjati ako su vec podignuti? Ako svaka nova vlast uklanja spomenike nece ostati nijedan. Nemoj samo da kazete da je spomenik nov, da nema nikakav istorijski znacaj itd. Tako je nekada bilo sa svakim spomenikom.
EDIT:
Ex-YU znao sam.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:44 04.12.2008

Re: Po meni ...

Logika: kad je već postavljen ne treba ga dirati... dosledno primenjena, mogla bi rezultirati sledećim iskazima:
kad je već ukrao - svakako je njegovo
kad je već ubio - šta vredi da ga osuđujemo kad je čovek ionako mrtav...

Etc... etc...

Blade Runner Blade Runner 07:20 05.12.2008

Re: Po meni ...

Nebojša Milenković
Logika: kad je već postavljen ne treba ga dirati... dosledno primenjena, mogla bi rezultirati sledećim iskazima:kad je već ukrao - svakako je njegovo kad je već ubio - šta vredi da ga osuđujemo kad je čovek ionako mrtav...Etc... etc...

Da ne dupliram komentare ...

http://blog.b92.net/text/5962/Otvoreno%20pismo%20gradona%C4%8Delniku%20Novog%20Sada%20Igoru%20Pavli%C4%8Di%C4%87u/#k395752
ludvig92 ludvig92 20:31 04.12.2008

...

dotični spomenik stoji kao simbol četvorogodišnjeg radikalskog cirkusa.
ruzi grad i ne priliči nam kao novosadjanima.
sva je prilika da ga neće ukloniti već samo premestiti što je podjednako bezanje od problema kao i da ga ne diraju.
za to vreme grad pliva u problemima koji se ne rešavaju.
dobar tekst.
za razliku od situacije u gradu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:15 04.12.2008

Re: ...



Evo još jednog ilustrativnog primera spomenika za spoticanje
odnosno primera samovolje i bahatosti pojedinaca na vlasti:

VREME 866, 9. avgust 2007.
Piše: I.M.

Prošle godine, na proslavi 150 godina rođenja našeg najpoznatijeg naučnika, na beogradskom aerodromu postavljen je spomenik, rad Drinke Radovanović. Odmah po otkrivanju ovog spomenika usledilo je glasno negodovanje stručne javnosti, apeli da spomenik što pre treba ukloniti i prozivke da je umetnica zapravo partijsko-državni skulptor u senci. Izradu spomenika finansirao je EPS, koji je smatrao da ima puno pravo da insistira na "svom čoveku" odnosno na Drinki Radovanović. Sve je potpisao i Odbor za proslavu na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica.
Bez obzira na to što ova umetnica i nema klasično akademsko obrazovanje, njoj su i ranije poveravani skulptorski zadaci od značaja. Još 1988, povodom 70 godina proboja Solunskog fronta, ispred Beogradskog sajma otkriven je spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, visine blizu dva metra, rad D. Radovanović. U Kumodražu, spomenik vojvodi Stepi Stepanoviću, ispred njegove rodne kuće. Zatim, vojvodama Živojinu Mišiću, Petru Bojoviću, Radomiru Putniku, kralju Petru I Karađorđeviću, Karađorđu, Nikolaju Velimiroviću...
Najnoviji spomenik Nikoli Tesli proglašen je skulptorsko-investicionim promašajem. Stručna javnost, Likovna komisija grada i Komisija za imenovanje ulica i trgova u Beogradu, izneli su niz argumenata za svoju negativnu kritiku. Skupština grada pak ocenila je projekat na aerodromu pozitivno. Sama umetnica obračunala se sa svojim kritičarima nazivajući ih članovima svetske zavere, gde valjda po logici stvari pripadaju i članovi Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, jer su i oni reagovali.


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:45 04.12.2008

Re: ...

hvala
man ray loves me man ray loves me 22:50 04.12.2008

jel ono maja gojkovic na slici?

sto bi rekao hannibal lecter - mom, i love the suit.
model 'sarah palin'.
drug.clan drug.clan 23:20 04.12.2008

Re: jel ono maja gojkovic na slici?

man ray loves me
sto bi rekao hannibal lecter - mom, i love the suit.
model 'sarah palin'.


posto znamo koliko je Sara potrosila na odela zanima me koliko li je Maja odresila nasu kesu
noboole noboole 00:07 05.12.2008

Treba da ga sibnu odatle

Iz razloga sto je neplanski podignut.
Iz razloga sto postoji Zavod koji odredjuje kako i sta u gradu sme da radi...

Sta su radikali uradili Zemunu, covece....
Davie Davie 00:16 05.12.2008

Re: Treba da ga sibnu odatle

Sta su radikali uradili Zemunu, covece....


Sta? Nisu podigli nijedan spomenik sem onoga prekoputa opstine, ispred zgrade DPO... doduse to je spomenik palima u ratovima 90-tih.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:21 05.12.2008

Re: Treba da ga sibnu odatle

Upravo tako - Zemun je lep primer pošto, ovde prisutnom logikom, ni tamo nije trebalo uklanjati
sve one kioske, trafikice i pljeskavičarnice na zemunskom keju... kad su već postavljeni...

čak se i rimuje: sve što se postavi - treba da se ostavi...
Davie Davie 00:32 05.12.2008

Re: Treba da ga sibnu odatle

Upravo tako - Zemun je lep primer pošto, ovde prisutnom logikom, ni tamo nije trebalo uklanjati
sve one kioske, trafikice i pljeskavičarnice na zemunskom keju... kad su već postavljeni...


Mada je u Zemunu to radjeno selektivno, mislim na ciscenje, pocisceni su kiosci i restorani politicki nepodobnih a ostavljeni su restorani i kiosci onih koji su se 2000-te na vreme prebacili na stranu DOS-a... zanimljivo je da su ti isti preletaci ostali netaknuti sa svojim restoranima i kada su se radikali vratili na vlast. Doduse, radikali su se upristojili, nisu dozvolili novu fazu kiosaka-restorana po Keju... kazu da to ima veze sa urbanizacijom stanovnistva - proslo je 10 godina od doseljavanja, taman da postanu rodjeni Zemunci.
Blade Runner Blade Runner 07:04 05.12.2008

Re: Treba da ga sibnu odatle

Nebojša Milenković
čak se i rimuje: sve što se postavi - treba da se ostavi...

Ovo je najjaci argument koji sam od tebe cuo na ovom postu. Nije lose s obzirom da dolazi od coveka koji ne ume da razlikuje spomenik od kioska.
Rekao sam svoje misljenje o tom i drugim spomenicima. Ako nisi hteo da cujes drugacije misljenje, trebalo je da zatvoris post za komentare.
Davie Davie 00:26 05.12.2008

Dokle

ce blogeri da pisu o strogo lokalnim temama? Koga sem novosadjana jos briga za neki spomenik u tamo nekoj ulici... hajde da je blog o urbanistickom neukusu ulice Laze Teleckog.

Uzgred, sta autor bloga misli o Siladjijevom spomeniku Janiki Balasu? Manje o umetnickom kvalitetu istog a vise o neodgovarajucem polozaju (Janika je godinama svirao u starom Varadinu, najpoznatija pesma mu i nosi ime toga dela grada i nekako je njegova licnost daleko vise vezana za Petrovaradin nego za Novi Sad). Naravno ako autor bloga ima neki stav o tome jer je u Novi Sad dosao po Janikinoj smrti.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:29 05.12.2008

Re: Dokle

autor bloga, generalno, ima stav da na ovu vrstu provokacija ne odgovara drugačije nego:
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:13 05.12.2008

hm...

a da li spomenik Istorijski kontroverznoj ličnosti treba skinuti samo zato sto su ga radikali postavili ili zbog samog lika&dela jase tomica? mislim, sto onda ne trazis i da se ime sela u vojvodini koje nosi njegovo ime - promeni? to ime selo nosi poodavno, pa se ne secam da si zbog Istorijski kontroverzne ličnosti trazio menjanje istog...recimo pre postavljanja spomenika?!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:20 05.12.2008

Re: hm...

mislim da sam upravo o ovome, čini mi se, jasno pisao: istorijske odgovornosti nije lišen niko...
danas su na tapetu radikali - sutra će biti neko drugi.
na "tapetu" je, prevashodno, bahatost vlasti.
jaša tomić u celoj priči jeste manje bitan - tačnije, od strane takve, neodgovorne i bahate
vlasti i on i njegov lik&delo, u celoj priči jesu (zlo)upotrebljeni.
tekst je, prevashodno, o načinu na koji spomenici mogu da se postavljaju
+ o oklevanju gradonačelnika da se ozbiljnije pozabavi suštinom...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:26 05.12.2008

Re: hm...

onda ok
112358oo 112358oo 10:26 05.12.2008

Re: hm...

jaša tomić u celoj priči jeste manje bitan
da li je?..... nebojša, ja sve ovo posmatram sa strane, ti pišeš o spomeniku u novom sadu, potpisuješ se kao istoričar umetnosti, a čitav tekst se odnosi na
neodgovorne i bahate vlasti
..... meni nije logično da se nešto ruši samo zato što je naručilac izgradnje neprimeren političar, dakle, meni je logično da je baš jaša tomić bitan i da dilemu spomenik ili ne treba gledati iz perspektive da li je jaša tomić zaslužio spomenik (bez obzira ko je naručio izgradnju), odnosno ako jeste zaslužio, da li je umetnik uspeo da oživi poruku koju je jaša tomić hteo da prenese, tj. ako nije zaslužio, spomenik treba skloniti....

ako se već potpisuješ kao istoričar umetnosti, hajde da to bude perspektiva tvog posmatranja...... inače, dovoljno je nebojša......
maya.sangoma maya.sangoma 14:16 05.12.2008

Re: Dokle

Ovo je poklon za NM ,od mene ,za ono sto je odgovorio Daviju
maya.sangoma maya.sangoma 06:50 05.12.2008

pravi zadatak


Milenkovicu , Vidim da si zadao sebi pravi zadatak, posle postavljenog pitanja -
A sta mogu da uradim ja da se stvari pomeraju na BOLJE ?
Vidim te kao pionira akcije koja je pocela da se odvija ovde na blogu ,
( a bice i sire -valjda ) a akciji je ime :
BAS JE VAZNO ZNANJE ZNATI A JOS VISE ZNANJE DATI .
Presrecna , sto dajes SJAJAN PRIMER svima nama ,
pozdravlja te Maya
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:06 05.12.2008

Osećaj za feeling

Tekst je inspirativan. I komentari takođe.
Meni je jedna od pouka svega ovoga da treba reagovati na vreme. Ako smeš i ako možeš. Posle bude kasno.
Kraljevo je od 1950. do 1955. godina bilo Rankovićevo!! A onda je Drug Tito shvatio reperkusije i vratio stari naziv Kraljevo (koji mu teoretski apsolutno nije odgovarao). Moj kolega Tito nije voleo kraljeve ali je imao osećaj za
feeling)
Uvek je loše postaviti spomenik osobi koja nije proverena od strane Službi, a najvažnija služba je VREME. Nekako nam je lakše sa spomenicima likova iz dalje prošlosti. Vreme sve očisti, legende se stvori i spomenik nikne i niko se ne buni..
A loše je i skidati spomenike. Ali ako postoji formalni razlog onda spomenik treba u petak noću premestiti. Do ponedeljka će novi problem da prekrije postolje, desiće se neko novo ubistvo, premlaćivanje, korupcija, politička nagodba, neki novi Bojan, nova koska će biti bačena u gladnu rulju. I tako u krug.
drug.clan 20:53 04.12.2008. je prilično dobro formulisao problem i rešenje.
Doctor Wu Doctor Wu 01:58 06.12.2008

Re: Osećaj za feeling

kraljmajmuna
Moj kolega Tito...

ovo je fenomenalno.
Tibor Jóna Tibor Jóna 13:23 05.12.2008

:)

fantasticno pismo.

sledeci problem - nasa politicka elita (pauza za da pomremo svi od smeha) tiltuje na ovakva pisma, nije sposobna da ih procesira, u sistemu im dolazi do pregrejavanja, traze se tajna znacenja, skrivene namere, priuceni pr strucnjaci analiziraju svaku rec, sistem nemoze da smisli dobar odgovor jer bi se njime samoupucao u nogu i ukazao u svojoj svojoj ispraznosti i nesposobnosti.

to se kad tad skapira u PR laboratorijama primenjenog ludila, koje onda udaraju mnogo gore i podlije nego da ste im poslali recnik uvreda sa posvetom!

Filip2412 Filip2412 17:45 05.12.2008

...

drug.clan pomenuo a ja procitao i evo linka:
http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9opold_II_of_Belgium
dakle slike spomenika u Belgiji, slike dece u Kongu sa odsecenim rukama...
kazu da je potamanio 5-15 miliona ljudi u Africi a eto dozive covek da se nadje na zlatom Euro novcicu

sta reci... , izvinite ali nemam pojma ko je Jasa Tomic da budem iskren a i ne trosi mi se dragoceno vreme bivstvovanja na ovom svetu da citam o jasi tomicu ne deluje mi kao previse bitna figura na globalnom nivou
jerry92 jerry92 12:40 07.12.2008

spomenik

Spomenik Jaši tomiću stoji pre svega na neodgovarućem mestu , jer pre svega smeta šetačima i na sredini je Dunavske ulice.Mogli su postaviti spomen -ploču na njegovu kuću kao što stoji spomen-ploča Muškatiroviću koji je bio prvi advokat Srbin i time ima veći značaj od Jaše Tomića.Posebno se zna i za delo tog gospodina iz početka 20. veka i da je on omražena ličnost za mnoge Novosađane.Otišlo se ranije toliko daleko da je u ranijem vremenu vladanja radikala u NS , čak dato ime jednom bulevaru.
Greška je učinjena što se konstatovala stručna javnost i istorijska i umetnička i naravno građani šta misle o tome.
A sve to je i ličilo na radikale i tadašnju burgermajsterin Gojković i njihovu politiku prst u oko svima i svakome.
A što se tiče Pavličića koji je nekompetetntan za posao koji obavlja, on ovim potezom da pita javnost šta misli o spomeniku,samo pokazuje svoj stav o političkim saveznicima i odbornicima u gradskoj skupštini i vidi se jedan autoritarni stav , što je veoma zabrinjavajuće.On je ovim zapravo uveo svoju ličnu vlast na mala vrata, uostalom odbornici u gradskoj skupštini predstavljaju narod i nema potrebe da de se pitaju građani o spomeniku.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:37 07.12.2008

odgovor gradonačelnika pavličića

Rezultati krajem godine, već postoji jasna većina

- Veoma veliki broj građana će učestvovati i već učestvuje u javnoj raspravi oko izmeštanja spomenika Jaši Tomiću i mi ćemo već krajem godine imati reprezentativni uzorak koji odražava mišljenje sugrađana, tako da verovatno nećemo, kako je ranije najavljeno, i putem pisama, odnosno anketa zahtevati mišljenja građana - kaže se u odgovorima gradonačelnika Igora Pavličića na pitanja “Dnevnika”, a povodom otvorenog pisma istoričara umetnosti Nebojše Milenkovića koje je prekjuče stiglo u našu redakciju, a juče objavljeno na stranicama “Novosadske hronike”. Izjavio je da se javna rasprava uspešno sprovodi tako što se nedeljno telefonom anketira više hiljada Novosađana.

Na pitanje šta očekuje od javne rasprave i da li se pribojava da će rasprava samo još jednom pokazati podeljenost društva, a ne jasnu ideju šta učiniti, Pavličić je odgovorio da su “oni bili protiv kada je spomenik na prečac postavljen i kada je odluka o tome donesena tesnom većinom”, te se zato ne smeju donositi odluke na isti način, niti imaju pravo da se ponašaju kao da od nas sve počinje i zavisi. Takođe, izjavio je da ne misli da će doći do bilo kakve polarizacije društva, naprotiv, javnu raspravu su raspisali da bi što više ljudi uključili u proces odlučivanja i da bi dobili pun legitimitet oko odluka koje donose.

“ Loša je poruka kada se spomenici uklanjaju, setite se samo skorije istorije mnogih zemalja gde se to činilo i da je uvek gorak ukus kada se to radi” - naveo je Pavličić. O preliminarnim rezultatima niti pojedinačnim mišljenjima nije hteo da priča, iako je naveo da postoji već jasno većinsko mišljenje. Rezultati će biti objavljeni kada uzorak bude reprezentativan.

Pitanja na koja “Dnevnik”, pa tako ni javnost, nije dobio odgovor su da li sem građana konsultuju i struku, kao što su arhitekte, istoričari umetnosti, urbanisti, ... Kao ni na to ko će na kraju rasprave konačno odlučiti šta sa spomenikom.

A. Vidanović


jerry92 jerry92 13:59 08.12.2008

Odgovor

Odgovorio ti je lepo "okruglo pa na ćoše" kao i svaki nekompetetivan političar na mestu koje ne zaslužuje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana