Совјети здравога разума

anahron RSS / 05.12.2008. u 11:05

"Sovjeti zdravog razuma" Dositeja Obradovića objavljeni pre 224 godine (1784), nastavak je kritike srpskog narodnog i crkvenog života sa prosvetiteljskih pozicija. Neki Dositejevi stavovi o prirodi stvaralaštva i danas deluju savremeno i aktuelno. Za Dositeja, pisanje pre svega ima svoju vaspitnu i korisnu vrednost u širenju prosvetiteljskih ideja. On jasno razlikuje pisca i njegovo delo. Delo može da bude (a zapravo i jeste) bolje i plemenitije od svoga tvorca, jer je porod uma i blagorodnih namera, čisto od svakovrsnih prizemnosti kojima je pisac izložen kao i ostali ljudi, po ljudskim slabostima.

Imajući na umu tu dvojnu prirodu umetnikovu i složen odnos između umetnika i njegovog dela Dositej je na drugom mestu istakao: "Ne pristoji mešati lepo majstorsko delo sa zloćom majstora". Dositej je konstatovao: da su zbog idealizovanja i poistovećivanja autora i njegovog dela pisci u društvu izloženi daleko strožem moralnom kriterijumu od ostalih ljudi. Pisci su često prinuđeni da trpe i razna druga iskušenja: zavistzlobu niskih duhova, kleveteogovaranja, podsmeh, nešto iz neznanja, a nešto i iz smišljene zlobe protiv boljih od sebe. Oni ljudi, koji čovekovu duhovnu vrednost mere prema imanju i dobrima koje poseduje, kada vide da se neko, po imanju mnogo niži od njih usudio da slobodno raspravlja o stvarima "velikolepnim i punim dostojanstva", osećaju se lično ljuto uvređenim.

Preporučujem za čitanje, naročito republičkim i gradskim samoupravljačkim strukturama na svim nivoima vlasti, a i onima koji bi da se oprobaju u istome. 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana