Šta je to Doula ?

rastinjak RSS / 06.12.2008. u 00:28

Da konfontacije mogu biti i korisne dokaz je prepiska sa dr. Stanojevićem na Krugolininom blogu. Zainteresovao me je pojam

" Dula" pa sam izguglovao ovo:

‚‚Fenomen doule

U takvom kontekstu  rađanja, iznenada se u Velikoj Britaniji pojavljuje i razvija koncept doule. Idealno, doula je i sama rodila bez ikakvih lijekova i bez intervencija; ona je iskusna majka ili baka. Sve više i više mladih žena osjeća da sa sadašnjim sustavom nešto nije u redu. Susreću se s nizom primalja tijekom trudnoće, u skrbi su jedne ili više smjena primalja tijekom poroda i obično susreću ponovno novu primalju tijekom poslijeporođajne skrbi. S druge strane, žene osjećaju potrebu oslanjanja na samo jedan majčinski  lik tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Zbog mnogih razloga koji su specifični za vrijeme u kojem živimo, mnoge žene ne žele ili se ne mogu osloniti na vlastitu majku. S druge strane, određen broj majki i baka osjećaju da mogu pomoći neiskusnim ženama. Vrijeme je zrelo za "rođenje" doule.

Fenomen doule je provokativan jer se pojavljuje kao preporod "autentičnog" primaljstva, ali se izražava kroz žene laike različitih generacija. On je neočekivan izražaj mnogobrojnih najdubljih potreba trudnice, rodilje i dojilje. Zanimljivo je da su se doule prvo pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji u kojoj su primalje gotovo potpuno nestale. Taj fenomen se sada javlja i u drugim zemljama gdje primalje još djeluju, ali je njihova uloga drastično izmijenjena protokolima i regulacijama povezanima s industrijalizacijom porodništva.

Razlog zbog kojeg postoje doule i autentične primalje općenito, može se tumačiti iz perspektive fiziologa. Govoreći jezikom ove vrste znanstvenika koji proučava tjelesne funkcije, jednostavno je objasniti zbog čega i kako određene situacije mogu omesti proces rađanja. Takva je, na primjer, situacija u kojoj žena koja rađa osjeća da je pod nadzorom, situacija koja teži tome da aktivira dio njezinog mozga (neokorteks) koji bi, tijekom poroda, trebao biti neaktivan. Drugim riječima, privatnost je temeljna potreba u procesu rađanja. Proces rađanja također ometa bilo koja situacija u kojoj dolazi do otpuštanja hormona iz porodice adrenalina. To znači da je osjećaj sigurnosti još jedna od temeljnih potreba žene koja rađa. Fiziološka perspektiva pomaže nam u razumijevanju toga da su žene diljem svijeta i tijekom vremena uvijek težile rađati u blizini svojih majki ili u blizini neke iskusne majke ili bake. To nam pomaže da shvatimo ulogu doule kao majčinskog lika. U idealnom slučaju čovjek se u prisustvu svoje majke osjeća sigurno, nepromatrano i neprosuđivano.

Kako postati informirana doula

Žene koje žele postati doule ne trebaju nikakvu posebnu obuku. Sama činjenica da su majke već im daje dovoljno stručnosti. Međutim, potrebne su im informacije kako bi se mlade žene uz njih osjećale sigurnije. Moraju biti u mogućnosti razgovarati o "vrućim temama" kao što su, na primjer, učestali ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće ili rana višestruka cijepljenja. Moraju biti u mogućnosti prenijeti osnovne informacije o trudnoći, rađanju i dojenju. Informativni tečaj za doule trebao bi uključivati i program o prvoj pomoći u porodništvu. Tijekom trudnoće, određene su situacije toliko rijetke da postoji opasnost da se o njima stvori stav da su to samo poglavlja iz priručnika i sadržaj ispitnih pitanja te da se na njih u stvarnom životu potpuno zaboravi. Dobra doula mora znati sve o njima.

Doula je izvorno grčka riječ. U stvari, grčka zajednica jednoglasno gleda na taj termin s nenaklonošću, jer "doula" znači "robinja". Grčka bi zajednica radije da je u upotrebi izraz poput "paramana", koji ima isto značenje kao "primalja" u starom engleskom jeziku ("midwife" = "with wife" = sa ženom). Tim se terminom može označiti vrsta druge majke. Kako god, iz praktičnih je razloga možda bolje zadržati termin "doula", koji sad razumiju u zemljama diljem svijeta. Danas postoje doule u zemljama koje su toliko udaljene jedna od druge koliko su i međusobno različite, poput Mađarske i Koreje. Pretpostavljamo da će se sama riječ uskoro pojaviti u oxfordskom rječniku.   

izvadak iz knjige Michela Odenta "Poljodjelac  i porodničar", Free Association books 2002.

Prevela s engleskog: JasnaT

Preuzeto s http://www.paramanadoula.com/doula.php

Nije mi poznato da kod nas u Srbiji postoji nešto tako kao što je Doula. Imam utisak da je to dobra stvar za porodilje.

Evo još jedan zanimljiv link: www.dona.org

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 18:44 06.12.2008

sta dalje?

Sjajna stvar. Sad bi bilo lepo da neko obavesti nacelnike porodilista sirom Srbije o ovome.
rastinjak rastinjak 21:28 06.12.2008

Re: sta dalje?

E sad bi po meni trebali da vidimo šta možemo da učinimo u najkraćem periodu a da da vidne rezultate. Po meni bi to trebala da bude široka akcija i javni poziv udruženjima gradjana koja se bave ovim ili sličnim problemima kako bi se što pre i hitnije pokrenula akcija za uspostavljanje institucije '' Dula'' u Srbiji, sačiniti konkretan predlog akcionog plana i to predočiti nadležnima u Ministarstvu kako bi se našao zajednički jezik i razumevanje a samim tim i rešenje za prevazilaženje birokratskih problema u pogledu angažovanja Dula.
Eto to bi po meni bila prva akcija.

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:34 07.12.2008

Re: sta dalje?

Eto to bi po meni bila prva akcija.


O ovome se (ne samo o dulama, već i o prisustvu oca ili bilo koga na porođaju) već s naše strane razgovaralo i u ministarstvu a i s dr Stanojevićem.

Ministarstvu smo u pisanoj formi predali predlog da se omogući da ženu u porodilište prati neko (otac deteta, prijateljica, majka, dula - nebitno). Još nismo o tome detaljnije razgovarali, ali razgovaraćemo, naravno.

S dr Stanojevićem sam, u neformalnom razgovoru nakon našeg gostovanja u emisiji "Uvećanje", pričala o ovome. Otpor da se pusti neko da pored žene bude prisutan na porođaju je veliki. On lično je protiv toga (izjavio je i za novine svojevremeno, ima na netu). I većina zaposlenih u porodilištu protivi se tome. Onda, pravdajući taj svoj stav, iznose kojekakve izgovore. Te, to su izvori zaraze. Te, očevi padaju u nesvest. Te, dolaze nepripremljeni. Te, nema u porođajnoj sali privatnosti. Itd, itd. Naravno, pola tih izgovora je lako i jeftino rešivo, a druga polovina protivi se onome što tvrdi (mnogopominjana) SZO.

Dakle, samo hoću da kažem da je otpor takvoj ideji (nebitno da li je dula ili otac) VELIKI.
Kao i da naglasim da ćemo mi istrajati u tom zahtevu, i da se na tome već radi.
rastinjak rastinjak 21:32 06.12.2008

još nešto...

Tradicionalna akcija Udruge RODA - Šibe za ministre


Udruga RODA - Roditelji u akciji već osmu godinu povodom blagdana Sv. Nikole tradicionalno provodi akciju pod nazivom „Šibe za ministre“. Ministrima Vlade Republike Hrvatske Roda je danas poslala vreću Svetog Nikole sa šibama i podsjetnikom na svoje zahtjeve.

Iako je ovu godinu pozitivno obilježilo donošenje novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim će se, počevši od 01. siječnja 2009. godine, prvi puta u jednom dokumentu objediniti prava roditelja prema njihovom radnopravnom statusu, mnogi Rodini zahtjevi i dalje su neispunjeni, a problemu slabog nataliteta još uvijek se ne pristupa dovoljno kompleksno.

Možemo o Hrvatima misliti šta hoćemo ali zaista imaju stila i rade prave stvari.
posetite ovaj link: www.roda.hr
jednatanja jednatanja 10:50 09.12.2008

Re: još nešto...

Super ideja!
rastinjak rastinjak 16:50 10.12.2008

najava

Imam informaciju da je uvodjenje Doula u porodilištu u ozbiljnom razmatranju i skoro izvesno u skoroj budućnosti.
Informacija potiče iz porodilišta.
Najavljena inicijativa i sa njihove strane.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana