Hobi| Nostalgija| Putovanja| Sport| Život

Noć na reci (I Dream of Canoeing)

albicilla RSS / 06.12.2008. u 16:40

1916.
1916.

‘Suveslač' mi je već nedeljama otsutan i nedostaje mi reka, poslednje jesenje lišće i prve zimske izmaglice, šum vrtoženja vode veslom. Kažu da  those who paddle in their own canoe do not have to wait for their ship to come in. A ja i dalje čekam.

Letos sam bio prezauzet tokom dana, pa smo veslali po mraku, prepuštajući se mantri zaveslaja u spokojstvu tople noći. Jedne smo se večeri mimoišli sa plutajućom diskotekom, okruženom sopstvenom zvučnom čaurom i laserskim snopovima. Zaklonjen tamom u bešumnom kanuu, nevidljiv i nestvaran za sve te ljude na brodu, osećao sam se kao gost iz druge dimenzije. Razdvajala nas je noć na reci, ali i tehnologija, kao da su se dva vremena susrela, vreme sadašnje i vreme iz koga kanu potiče, od pre možda 10.000 godina, kada se talas doseljenika iz Azije prelivao Amerikom. (U izveštajima belih doseljenika, kanu se prvi put pominje 1592.)

Drugom prilikom sam se spuštao niz Ibar, nas 10 ili 12, koliko li, u gumenjaku, a samo 4 vesla - dva na pramcu i dva na krmi. Bez vesla, osećao sam se kao običan komad prtljaga, kao teret koji se prevozi rekom. Veslo je mnogo više od alata za pokretanje čamca, ono je pomalo poput stetoskopa, instrument za osluškivanje struja i raspoloženja reke. Potom sam preuzeo veslo, na krmi, i osetio odmicanjem leta već uveliko oslabljenu silinu matice, vrtloženje vode u limanima, ubrzanje u tesnacima i slapovima, te povratni talas podno kaskada... osetio sam vodu, shvatio kako diše i u odnosu na to usmeravao (ili se trudio da usmerim) čamac, a doživljaj je dobio savim novu dimenziju...

1923.
1923.
Prvi put sam se vesla mašio krajem marta 1991, imam tu fotografiju negde: na njoj sam još imao kosu, a i obim bicepsa mi je bio nešto veći... Svejedno, sve jaču upalu mišića sam počeo da osećam već nakon prvih 500 metara, čim sam se približio naspramnoj obali Dunava, no stisnuo sam zube (ti to možeš, ti si jači) i preveslao svojih prvih pet kilometara. Izgoreo sam na suncu i svi mišići su me boleli, ali još uvek pamtim ribice koje bi iskočile iz vode da na tren bljesnu na suncu i potom nestanu među plutajućim panjevima, u koje sam udarao pramcem jer nisam umeo da kormilarim, i spokojstvo jednog davnog proleća.

Od tada sam imao više učitelja umetnosti vođenja kanua, i nesumnjivo sam od svakoga ponešto naučio (na čemu sam im i danas zahvalan), no, nekako mi se čini da sam više naučio od svojih učenika i iz pokušaja da ispravim njihove prve greške, nego od svojih učitelja.

Recimo, sećam se da sam se sudario sa jednim ne baš najbolje vaspitanim alasom, nisam umeo da izbegnem njegov čun. Pa i dan-danas završavam kormilarski zaveslaj s palcem gornje ruke okrenutim naviše i odbacujući vodu 'pasivnom' stranom lopatice (umesto s palcem naniže i 'aktivnom' stranom, kako to preporučuju u knjigama tipa 'how to'). Jeste da zaveslaj završen palcem naniže deluje elegantnije, no nigde nisam pronašao uporednu analizu obe verzije i obrazloženje zašto je moj kormilarski zaveslaj inferiorniji. A znam da jeste, dosta mi je da pogledam dunavske alase i kako se oni služe krmicom. Mislim da je jedini savet koji sam o tom pitanju dobio bio da na kraju zaveslaja odbacim vodu i tako ispravim smer kretanja. 'Ovako?' pitao bih, i dobijao odgovor, 'Aha, tako'. Osamnaest godina kasnije, znam da svoj kormilarski zaveslaj nikada neću doterati.

Dok ovo pišem, veslo mi stoji u uglu. I čeka. Ne mogu dočekati da mi se suveslač vrati s puta, pa, evo, veslam po tastaturi. A opisivati veslanje je poput pisanja pornića: sve vreme jedan te isti pokret.

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 18:18 06.12.2008

Prvi

Pozdrav svim veslačima po tastaturi :)
albicilla albicilla 18:32 06.12.2008

Re: Prvi

hvala :) i dalje se pitam koliko su ovakve teme (posebno npr tehnika izvodjenja zaveslaja) interesantne siroj publici, no kako ne znam niti za jedan kanuing blog na srpskom (a mrzi me da pisem na engleskom), eto me ovde. videcemo hoce li biti i nastavaka.
loader loader 18:53 06.12.2008

Re: Prvi

Meni se jako dojmila tehnika koju primenjuje ekipa složnih alasa iz Ben Hura.



Možda bi taj primer vredeo radi poboljšanja zaveslaja kod desnog zgibanja pri vraćanju vesla sa poluokrenutim perajem?
NNN NNN 20:46 06.12.2008

Kad čovek pročita ovako nešto

...dođe mu da odmah potraži neku vodu, neki manji plovni objekat...
albicilla albicilla 11:40 07.12.2008

Re: Kad čovek pročita ovako nešto

lakse reci, nego uciniti. ponuda novih camaca je nepostojeca. eventualni izuzetak su sit-on-top kajaci mule www.mulekayaks.com. onu titelsku barzu za ugalj (prodaje se kao kanu "morava" ) ne bih preporucio. govoreci o kanuima, preostaje kupovina polovnog (osim ako imas srece da kod nas nadjes, razmotri madjarsko trziste polovnih) ili novog iz inostranstva. ukoliko imas prostora i volje, mozda najbolja opcija je samogradnja, od vodoptpornog spera ili od letvica. time u najvecoj meri biras zeljeni trup za zeljenu vodu i posebnu namenu na njoj
mirelarado mirelarado 22:17 06.12.2008

Čekajući suveslača

može se napisati zanimljiv tekst o veslanju, reci, alasima. Pokušala sam da zamislim i taj pravilni kormilarski zaveslaj kad se upravlja kanuom, ali gde je tu uopšte završetak ako odmah sledi naredni zaveslaj i tako sve do povratka na obalu.
albicilla albicilla 09:44 07.12.2008

Re: Čekajući suveslača

alasi su stvarno cudna sorta... znao sam jednog, ex-legionara iz konga, od koga to nikada niste mogli cuti... a znam i drugoga, koji je mom macku u jednom periodu predstavljao (naoruzanog) telohranitelja... mozda cu nekom prilikom i pisati o njima

a zaveslaj pocinje onako kako verovatno zamisljas, uporedo sa pravcem kretanja kanua, pa u poslednjoj trecini provlaka lopatice kroz vodu treba odbaciti vodu u stranu i tako korigovati kurs (ameri to zovu "j" zaveslaj, jer putanja vesla pomalo lici na to slovo). pravilno je kada lopatica predje dve trecine provlaka poceti sa obaranjem palca gornje ruke nadole i iskretanjem vesla, te odgurivanjem lopatice donjom rukom, tako da se do kraja zaveslaja voda gura istom stranom lopatice
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:59 07.12.2008

Suveslac

albicilla
‘Suveslač' mi je već nedeljama otsutan


Meni je vrlo simpaticna rec SUVESLAC (Suveslač).
A opisivati veslanje je poput pisanja pornića: sve vreme jedan te isti pokret.

A volim i pornice i te proklete jedne te iste pokrete, nikada ih dosta!
albicilla albicilla 09:45 07.12.2008

Re: Suveslac

cudna rec, zato sam je i stavio pod navodnike, ali kad imamo suvozaca, zasto ne i suveslaca.. ne znam za bolju
AlexDunja AlexDunja 10:11 07.12.2008

:)

iako licno
"veslam" iskljucivo po kaskaturi,
uzivala sam u ovom tekstu.
nastavi samo! pliz!
(iskreno, jasno,
odmereno, i sa velikom umesnoscu napisano!
rozalija rozalija 11:00 10.12.2008

zaveslaji

Ako te zanima tehnika zaveslaja, neko smisleno objasnjenje mozes dobiti u kajak-kanu klubovima. Koliko znam, tehnika veslanja je primenjiva i na indijanski kanu, posto je takmicarski iz slicnih i evoluirao. Literature na nasem jeziku nema, a cula sam za neku staru na ruskom. Sve u svemu, jako slabo. Ako si u BG, probaj sa KK Zemun, oni su na kraju keja u Zemunu.

Za kolege vodoljupce:
Veslanje zimi po magli, kad je suncan dan. Uslovi se jako retko potrefe, ali ako si tada na vodi, magla te umota kao sal, prigusi sve zvuke, a sunce je pozlati, veslas po zlatnom prahu i sve sto do tebe dopire je glas reke.
albicilla albicilla 16:04 10.12.2008

Re: zaveslaji

ja izvodim savrsen kormilarski zaveslaj kada treba da ga demonstriram, problem je u stecenoj navici i kada ga ne demonstriram i ne mislim na njega, ne izvodim ga pravilno. a menjati 18 god. stare navike...

magla... secam se jednog veslanja kroz nisku i gustu izmaglicu iz koje kao je raslo dvece i u koju sam uranjao veslo, jer se sama voda nije videla uopste, dok je u visini ociju izmaglica bila dosta razredjena. jedino sunca niotkuda.
rozalija rozalija 17:06 10.12.2008

Re: zaveslaji

A, to sa automatizovanim pogresnim pokretom je muka jedna. Ima nacina, ali traje... I treba ti objektivni posmatrac :).

Tu tvoju vrstu magle nisam iskusila. Bas mi zao. Nego, jel' te uhvatilo ikad nevreme na reci? To su tek dozivljaji!
albicilla albicilla 18:02 10.12.2008

Re: zaveslaji

uglavnom sam dovoljno oprezan da ne izlazim na vodu pred samu oluju, mada se secam jedne sto me je uhvatila.. zatekao sam se u rukavcu pa sam bio na sigurnom: nebo pred nama je bilo vedro, al' nebo za nama cumur-crno. odjednom se digao vetar, a nas potopio pljusak. u rukavcu, talase nismo osetili, ali na dunavu jeste bilo gadno

u ranim danima dunavskim, imao sam neku potrebu da veslam na talasima, da vidim sta ta reka sve moze, a i sta ja sve mogu... posto sam jednog prijatelja vadio iz talasa i ledene aprilske vode, poceo sam malo vise da razmisljam sta ja mogu, a malo manje sta reka moze

bas sam se uzelela

reke. ali prave...
ovde vode ima sam sa neba :(
albicilla albicilla 14:09 12.12.2008

Re: bas sam se uzelela

meni dunav predstavlja mernu jedinicu za reku, pa mi je i sava tesna, a sve druge tek puke recice i potoci

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana