Isa begov dar Pazaru

pazarac-novinar RSS / 07.12.2008. u 02:00

Elvir Bogucanin
Elvir Bogucanin
     Pred punom dvoranom Doma kulture "Oslobodjenje" u Novom Pazaru odrzan je koncert illahija i kasida (duhovne muzike, hvaljenje Boga i Poslanika Muhameda a.s.) a ucesce je uzeo i Rizo Dzankovic, izvodjac sevdaha sa orkestrom Hajrana Djekica. Koncert je odrzan povodom Kurban Bajrama, a hor Isa beg tradicionalno obiljezava sve islamske praznike. Direktor ovog hora, Elvir Bogucanin, rekao je da je i na ovaj nacin dat doprinos ocuvanju kulture Bosnjaka na prostoru Sandzaka.

     "I ako je hor mlad, postoji nesto vise od godinu dana, iza sebe ima vise desetina koncerata. Obecavamo da cemo dati sve od sebe da budemo sto bolji, te da cemo nas grad predstavljati u najljepsem svjetlu", kazao je Bogucanin.

     On je dodao da su u planu gostovanja u Turskoj, Bosni i Makedoniji. "Hor Isa beg prvog dana Bajrama nastupa u Plavu, gdje cemo se predstaviti publici u tom dijelu Sandzaka. Odazvacemo se gdje god budemo bili pozvani, naravno, ukoliko budemo u mogucnosti", istice direktor hora Isa beg.

     Ovaj hor nastupao je u Bosni, gdje se predstavio publici iz Gorazda. Ucestvovali su sirom Sandzaka a clanovi hora se posebno ponose nastupom pred novopazarskom publikom, koji je odrzan ove godine. Bio je to koncert nazvan "Svjetlost ummeta."

     "Taj koncert cemo pamtiti dok smo zivi, sto bi se reklo. Siguran sam da ce ga pamtiti i publika. Prepuna Hala sportova, gosti iz cijelog Sandzaka, Bosne, Makedonije, mali vatromet u zatvorenoj prostoriji, to je bio neverovatan dozivljaj", zavrsava Bogucanin.

     Publiku je posebno obradovalo ucesce Riza Dzankovica, poznatog izvodjaca sevdah muzike, sevdalinki iz Sandzaka i Bosne. On je sa orkestrom Hajrana Djekica izveo nekoliko pjesama cime je oznacen kraj ovog dvocasovnog koncerta.

     Hor Isa beg broji oko 160 clanova, podijeljenih u tri grupe. Radom djecijeg hora koordinira Sead Muric, dugogodisnji kulturni radnik. Sa ostale dvije grupe, rade Elvir Bogucanin i Imran Birdjozlic.

                                                                                                                                Anel Grbovic



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana