O »Audiju«

Filip Mladenović RSS / 08.12.2008. u 02:50

 

U globalnoj, zahuhtaloj trci, vojsku predstavlja džip, policiju marica, političare blindirani »Mercedes«, a mafiju - crni »Audi«. Radi se o mrtvoj trci, odnosno o trci u kojoj se ne zna zbog koga je više mrtvih.

Ulične likvidacije po užem ili širem centru Beogradu po nepisanom pravilu obeležava automobil marke »Audi«. Ova luksuzna limuzima svojevrstan je simbol smrtne kazne, na točkovima. U eri mobilnih telefona i smrtna kazna je postala mobilna, dok je proizvodjač ove marke automobila dobio besplatnu reklamu na najgledanijim medijima, i to u udarnim terminima i na naslovnim stranicama.

U eri hladnog rata Beograd je bio omiljeno mesto susreta Istoka i Zapada. Ova tradicija je i posle pada berlinskog zida održana, ali sada u farsičnoj formi: automobil za mobilnu smrtnu kaznu je sa Zapada, dok je sredstvo egzekucije sa Istoka, marke Kalašnjikov. Kakav bizaran primer udruženog rada, toliko godina posle smrti tvorca ove kovanice Edvarda Kardelja.

Tako su »Audi« i »Kalašnjikov«, uz sada već čuveni »Bensedin«, postali svojevrsno »sveto trojstvo« tranzicije u Srbiji, a i šire. Umesto svinja izvozimo svinjarije, umesto šljivovice nazdravljamo iz kalašnjikova, a čuvene džempere iz Sirogojna smenili su po kratkom postupku blindirani prsluci i pancir košulje. Umesto otvaranja novih radnih mesta otvara se vatra iz kalašnjikova, umesto zujanja kompjutera čuje se škripa guma »Audija«, dok miran san, da ne kažemo mirnu savest, obezbedjuje pilula »Bensedina«. E, pa nazdravlje!

Srbija je danas, kao uostalom i tokom čitavog XX veka, poput zločeste ćerke majke Rusije i oca Nemačke. Automobil nemačke proizvodnje, oružje ruske proizvodnje i ruke domaće proizvodnje omogućili su uspon jednog sasvim novog zanimanja, koga ni Šuvarova naopaka mašta zvana usmereno obrazovanje nije mogla da izmisli. Zanimanje zvano plaćeni ubica postalo je najprofitabilnija profesija u ovoj zemlji. Naučiti pucati, i to još u pokretu, ovde je najveći nauk i najunosnije umeće. Nekad su muškarčine na Balkanu lupale recke povodom osvojenih pripadnica nežnijeg pola, a sada lupaju recke likvidacijom suparnika u švercu droge, oružja, nafte, cigareta, belog roblja... Dići ruku na drugoga ovde je postalo poput dizanja ruke na času istorije. Biti plaćeni ubica je zanat, koji udružen sa najstarijim zanatom na svetu i švercerskim zanatom predstavlja motornu snagu sive, bolje reći crne ekonomije. 

Zašto je mafija izabrala baš »Audi« kao neku vrstu službenog automobila? Pre svega zato što je taj automobil simbol ekonomske moći. Zatim, zato što je brz i snažan, pa se lako može uteći policijskim poterama. Pa zato što istu marku automobila koriste i političari. I najzad, zato što su ti automobili crne boje. I baš u toj, crnoj boji glavni je štos: političari i mafijaši se voze u crnim limuzinama da bi gradjanima pokazali koliko ih - žale!

Akordi srpske himne: krčanje creva, škripa guma i fijuk metaka!

                                                                                                                                    Filip Mladenović



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana