Napad na privatnost!

Vesna Knežević Ćosić RSS / 10.12.2008. u 08:13

Vratite mi moje ime
Nešto se u mom životu promenilo
Nešto nam mora biti vraćeno...
(Give Me Back My Name, Talking Heads)

"Ostavi(te) me na miru!" - planetarni je krik onih kojima je došlo do ovde.

Međutim, PRAVO DA SE BUDE OSTAVLJEN NA MIRU, nije samo teatralni iskaz običnog jezika običnih ljudi kojima je prekipelo, već jedna od prvih definicija prava privatnosti koju je formulisala američka jurisprudencija krajem 19. veka.

"Right to be left alone", koncepcija je privatnosti iz pera sudija Samuela Warrena i Louisa Brandeisa (Harvard Law Review, 1890.), u kojoj se stavlja znak jednakosti između privatnosti i neuznemiravanja.

Naravno, prirodi privatnosti u socijalističkim društvima nije se posvećivala skoro nikakva pažnja iz prostog razloga što protivrečnost između društva i pojedinca beše nepostojeća, a javni i privatni interes življahu u institucuinalnom skladu. Pa je stoga i pitanje privatnosti tretirano kao izlišno. Odnosno, sem nekih parcijalnih oblika zakonodavne regulative - nije ni tretirano.

Međutim, razvojem kompjuterizovanih informacionih sistema, pravo privatnosti i zaštita ličnih podataka postaju epicentar interesa pravnika raznih fela.

S razlogom. Privatnost je ugrožena, a pravni sistemi u savremenim uslovima sve zamršeniji, pa ništa čudno što građani očekuju i efikasnu kontrolu informacija, odnosno sprečavanje zloupotrebe ličnih podataka. Kao i da pravo bude jasno i lako dokučivo.

"Napad na privatnost" (assaualt on privacy), koji je omogućila kompjuterska kultura, otvorio je i niz pitanja o zaštiti i bezbednosti, odosno pravu pojedinca da određuje kada, kako i u kojoj meri će se informacije o njemu saopštavati drugim licima.

Naravno, to je u tesnoj vezi sa političkim značajem koji se "kači" ličnim pravima, odnosno zaštiti privatnosti. Što je zemlja razvijenija, problem je i zaoštreniji, iz prostog razloga što razvoj tehnologije za elektronsko praćenje i nadzor ponašanja pojedinaca jeste fantastičan, a čovek sam sve izloženiji institucionalnom napadu na privatnost.

Jer, mogu se nadzirati čak i emocije putem analize glasa, daha, moždanih talasa. A da ne govorimo o podacima iz javnih evidencija o rasnom poreklu, seksualnom životu i političkom ubeđenju, čija (zlo)upotreba i dalje zvoni na uzbunu.

Španija i Portugalija, poučene ličnim iskustvom ubacile su pitanje zaštite podataka čak i u svoje ustave.

Automatska obrada podataka ne mari za društveno uređenje, ali mari da nahrani podacima i kadrovske evidencije, i armiju, i službu državne bezbednosti...

Kada je u SAD učinjen napor da se oformi statistički informacioni sistem za celu zemlju, sa ciljem da omogući integraciju podataka o pojedincu, rodio se pokret za zaštitu ličnosti, osujetivši inicijalni projekat.

Slična stvar dogodila se i u Nemačkoj oko popisa koji je ugrožavao ličnost, kao i oko jedinstvenog matičnog broja. Jedino je kod nas Orvel ostao strogo stvar literature, a matični broj prošao ovenčan u medijima isključivo svojim dobrim osobinama. Druga strana medalje ostala je skrivena.

Ništa čudno. Pojam privatnog u razvijenim sredinama razmatraju i filozofi i politikolozi i pravnici, važući atribute svetog i profanog kojima se kiti. U domaćem okruženju privatnost je i dalje sumnjiva i nečasna rabota ("nemam šta da krijem").

U odnosu na tradicionalnu, automatska obrada podataka pruža neslućene mogućnosti. Pa i onu da se duh iz računarske boce otme i odleprša.

Jer, kompjuteri su beskrajno strpljivi, ne pate od zamora i podržavaju sve naše želje, pa stoga nije naodmet držati pod kontrolom tu beskrajnu zavodljivost elementarne lakoće gomilanja podataka.

Jer, institucionalna glad za informacijama je nepresušna (treba nahraniti aždaju), a samo je mali korak da se prikupi i više podataka nego što je to neophodno.

Mogućnost da čovek bude ulovljen u gustu informacionu mrežu sada je daleko veća, jer informacije se mogu i kombinovati i integrisati, što je korak dalje od prostog gomilanja podataka.

Potpuna slika o pojedincu rezultat je integrisanja informacionih sistema; rentgenskom pogledu računarske obrade više nije na putu ni klasična netrpeljivost raznih resorskih službi, jer računari ne pate od takvih slabosti.

Ako je informcija moć - a jeste! - onda je više informacija - i više moći.

Što je najgore, obrađeni pojedinac isključen je iz informacionog lanca; tokovi informacija o njemu sasvim su skriveni i mogu ih dobiti razni korisnici, a da nikada i ne dođu u vezu sa onim na koga se podaci odnose.

Nije zanemarljiva ni strepnja i strah od takve institucionalne nevidljive sile, jer čovek nema nikakvog izgleda da je kontroliše.

Posebna opasnost javlja se prilikom redukcije informacije i izdvajanja iz konteksta. Jer, podaci se tako menjaju, iskrivljuju, deformišu i više ne odgovaraju stvarnosti, ali to kao da niko ne zna.

(Zlo)upotreba podataka iz drugog informacionog sistema posebna je priča (recimo, kada policija koristi podatke iz zdravstva).

Podaci mogu biti i netačni, zastareli, nepotpuni, izmenjeni, lažni i pogrešni. Međutim, nova tehnologija distribuira i takve informacije brzo i efikasno, povećavajući opasnosti po slobodu ličnosti.

Gusto tkanje socijalne stvarnosti je osetljivo i puno ograničenja. Novotehnološki pristup socijalnoj stvarnosti utiče na način razmišljnja, socijalni poredak, međuljudske odnose i shvatanje slobode ličnosti. To je čvor u čijem će raspetljavanju morati da učestvuju i Aristotel i Buda i novi heroji kompjuterske kulture. Pored pravnika, sociologa i ostalih kreatora savremenog sveta.

ps. ovaj blog je moja podrska naporima gospodina Rodoljuba Šabića, procitati njegov blog 33.000 JMBG

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 08:24 10.12.2008

Vazan tekst!

Pravo da se bude "ostavljen na miru" je danas zaista luksuz.


Preporuka.

maya.sangoma maya.sangoma 09:08 10.12.2008

posast

Mi, kao drustvo , vekovima smo trenirani da se branimo i da jedni druge napadamo BESPLATNIM SAVETIMA ( i svime sto ide uz to ). Ta institucija ,koja je ustanovljena odavno , i danas je vrlo ziva . Ta nova posast ,rupe u informativnim sistemima , morace da se bori sa nasim TRADICIONALNIM POSASTIMA . Pa ko pobedi ! Svejedno , sve ce opet biti po nasim glavama .
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:24 10.12.2008

primer

Kada gospodin Ljuan Koka, šef Sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju, Ministarstva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, traži od koordinatora projekta Svratište spiskove sa imenima Dece ulice, sa razlogom da bi
"izvršio presiju na porodice korisnika usluga i kako bi se, na taj način, njihov položaj poboljšao", on krši zakon o privatnosti i zaštiti podataka, verujem iz neupućenosti, kao što verujem da ima najbolju nameru.

i zato neću da ulazim sada u to što svaka presija obično ima za posledicu represiju!

ili kako bi rekla Mila Muškinja, koordinatorka Svratišta:
- Kada smo rekli jednoj majci da joj je dete opet na ulici, ona nam je rekla da će devojčicu da veže...

to naravno ne znači da ne treba roditeljima reći, ali jedno je kada to kaže onaj koji je stekao poverenje korisnika, a drugo je kada podatke koje ima i do kojih je došao jer mu korisnici veruju, da trećim licima da sa njima raspolažu po svom nahodjenju i na svoj način. presija je reč koja može da znači svašta.

i da još jednom citiram Milu Muškinju:

- Mi se i sa policijom DOGOVARAMO!

(više o ovome imate na blogu "Svratište za DecuUlice - gde smo sad????"


ombudwoman ombudwoman 10:36 10.12.2008

Re: primer

Poenta i jeste da se sve službe ujedine i da rade u najboljem interesu deteta.
Ne vidim nijedanjedini razlog zašto bi se dali podaci o deci bez dogovora o obaveznoj razmeni podataka i dogovorenih mera koje će biti usmerene da se iznađe najbolje rešenje i da se deca ( za koju je to moguće) nađu ponovo u svojim porodicama.
Evo šta kaže i nalaže Konvencija o pravima deteta na ovu temu, koju je ova država i potpisala i ratifikovala

Član 16.
1. Nijedno dete neće biti biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled.

2. Dete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog mešanja ili napada.

Represivne mere usmerene ka detetovoj porodici mogu itekako biti sagledane kao atak na detetovu čast i ugled, samo kada bi neko hteo malo dublje da se udubi u ovu problematiku.
Represivne mere prema porodici detata mogu doprineti eskalaciji nasilja nad decom od strane roditelja i to onoj 'kućnoj' koja je najmanje vidljiva...i šta smo onda uradili, deca opet beže iz tih porodica i gde su - na ulici!

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:59 10.12.2008

33.000 gradjana

Agencija za privatizaciju, na svom veb sajtu, u Službenom glasniku Republike Srbije i u jednom tiražnom dnevnom listu, objavila spisak više od 33.000 građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne deonice. Na spisku su pored punog imena i prezimena i imena roditelja, navedeni i jedinstveni matični brojevi građana (JMBG). (iz teksta Rodoljuba Šabića, Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti)

ja mogu samo da kazem da sam srecna zena, jer sam, mozda glupo, odlucila da ne stanem u red za te akcije. nisam svikla da mi neko neshto poklanja. sto ne znaci da onima koji su se odazvali pozivu za besplatne deonice vladina agencija sme da narusava pravo na zastitu podataka.

ono sto je nezgodno u celoj prici jeste sto se oni raspravljaju sa Poverenikom, tvrde da su u pravu, umesto da se izvinu i kazu nismo znali, na primer i zaista drugi put tako nesto ne urade.

loader loader 11:04 10.12.2008

Kukavičje jaje slobode ..!!

Izvrstan post! Krajnje neophodna tema. Preporuka.

Kvalitet zaštite ličnih podataka jeste izraz zrelosti društva, odnosno zbira pojedinaca da se organizuju tako da uspostave kriterijume i mehanizme kojima će se ovo pitanje regulisati na zadovoljavajuć način.

Naime, nikako ne treba zaboraviti da smo mi kao ovakav ili onakav zbir pojedinaca ti koji jesmo ili nismo dovoljno zreli da sebe odbranimo od zloupotreba nekog institucionalnog mehanizma, odnosno države.

A da ne govorimo o tome da smo država mi sami, da to nije nekakav samonikli, nezavisni, apstraktni pojam koji u odnosu na nas deluje kao džinovski birokratski došljak iz svemira. Državu mi stvaramo, mi joj određujemo karakter, kvalitet... Da, svaki pojedinac ponaosob. Svi smo u svakom času o nečemu pitani (drugo je kako to i da li prepoznajemo). Naš stav je ovoliko ili onoliko aktivan, zreo, odgovoran... Te svoje odgovore ne dajemo samo na izborima, već u svakodnevnom angažovanju po raznim pitanjima, i svojim "privatnim stavovima", i (ne)iskrenošću, samoodgovornošću... Na kraju dobijemo zbirni rezultat, i to kroz kvalitet države i njenih institucija. Tako je kod nas pitanje zaštite ličnih podataka kritično ne samo zato što nismo ni izbliza dovoljno ulagali konkretno u tu temu, već i zato što nismo dovoljno ulagali ni u državu uopšte. Onda imamo situaciju da je u velikom problemu institucija zaštite ličnih podataka, ali da istovremeno nisu dovoljno zrele ni ostale institucije državnog aparata koje treba da joj pomognu u funkcionisanju.

Jedan od osnovnih problema je i u tome što je opšteizražena sklonost većine pojedinaca da se neko drugi na izvestan način nadgleda, da mu se pomalo zaviri u život..., a meta su ljudi iz bližeg vidokruga, i šire. Ovo se čini što iz znatiželje, što iz nepoštovanja, što iz težnje za potajnom kontrolom nekog drugog pojedinca (tj. pojedinaca) radi bilo kog vida koristi. Problem po svakog tog ko razvija sklonost da nadgleda neke druge ljude jeste u činjenici da sama primena ovog principa, principa zalaženja u tuđ život, i samog "nadgledača" neminovno pretvara u žrtvu nadgledanja od strane drugih.

U nekoj još daljoj ravni mogli bismo da govorimo o našem (srbijanskom) shvatanju pojma slobode. Naš pojam slobode je apstraktan, vezan gotovo isključivo za slobodu države od neke druge države-agresora. Na stvarnom, ličnom planu vlada podaničko-šićardžijski mentalitet. Sa takvim mentalitetom je teško kod pojedinca graditi iznijansiranu svest o važnosti istinske lične slobode. Kad se pričini da bi taj trud mogao čak i da da neke rezultate, sudarimo se s tim da se sloboda shvata kao anarhija... Takođe, nakupljeni ratni porazi stvorili su mešavinu inata i prikrivenog osećaja manje vrednosti. Tu je i svakodnevni socijalni strah, pa je pojednac veoma "jeftin" za neki od vidova "kupovine" i jako podložan manipulaciji. Konačno, nije li (oduvek) sumnjivo to što se u nas ovoliko viče o slobodi, što stalno naglašavamo da smo slobodni i da nam tu slobodu niko ne može...?! Da, naravno, to je otimanje i bežanje od istine - to je znak naše suštinske, dnevne, lične neslobode. I neumeća da shvatimo šta sloboda treba da bude.

Stoga će posao odbrane onog banalnijeg oblika lične slobode, tj. odbrane ličnih podataka od zloupotrebe u vremenu što sledi biti veoma težak. No, u tome (donekle) i jeste čar borbe. Pozdrav svim slobodnim ljudima :)
sarikon sarikon 19:07 10.12.2008

Re: Kukavičje jaje slobode ..!!

loader
Izvrstan post! Krajnje neophodna tema. Preporuka.

Kvalitet zaštite ličnih podataka jeste izraz zrelosti društva, odnosno zbira pojedinaca da se organizuju tako da uspostave kriterijume i mehanizme kojima će se ovo pitanje regulisati na zadovoljavajuć način.

Naime, nikako ne treba zaboraviti da smo mi kao ovakav ili onakav zbir pojedinaca ti koji jesmo ili nismo dovoljno zreli da sebe odbranimo od zloupotreba nekog institucionalnog mehanizma, odnosno države.

A da ne govorimo o tome da smo država mi sami, da to nije nekakav samonikli, nezavisni, apstraktni pojam koji u odnosu na nas deluje kao džinovski birokratski došljak iz svemira. Državu mi stvaramo, mi joj određujemo karakter, kvalitet... Da, svaki pojedinac ponaosob. Svi smo u svakom času o nečemu pitani (drugo je kako to i da li prepoznajemo). Naš stav je ovoliko ili onoliko aktivan, zreo, odgovoran... Te svoje odgovore ne dajemo samo na izborima, već u svakodnevnom angažovanju po raznim pitanjima, i svojim "privatnim stavovima", i (ne)iskrenošću, samoodgovornošću... Na kraju dobijemo zbirni rezultat, i to kroz kvalitet države i njenih institucija. Tako je kod nas pitanje zaštite ličnih podataka kritično ne samo zato što nismo ni izbliza dovoljno ulagali konkretno u tu temu, već i zato što nismo dovoljno ulagali ni u državu uopšte. Onda imamo situaciju da je u velikom problemu institucija zaštite ličnih podataka, ali da istovremeno nisu dovoljno zrele ni ostale institucije državnog aparata koje treba da joj pomognu u funkcionisanju.

Jedan od osnovnih problema je i u tome što je opšteizražena sklonost većine pojedinaca da se neko drugi na izvestan način nadgleda, da mu se pomalo zaviri u život..., a meta su ljudi iz bližeg vidokruga, i šire. Ovo se čini što iz znatiželje, što iz nepoštovanja, što iz težnje za potajnom kontrolom nekog drugog pojedinca (tj. pojedinaca) radi bilo kog vida koristi. Problem po svakog tog ko razvija sklonost da nadgleda neke druge ljude jeste u činjenici da sama primena ovog principa, principa zalaženja u tuđ život, i samog "nadgledača" neminovno pretvara u žrtvu nadgledanja od strane drugih.

U nekoj još daljoj ravni mogli bismo da govorimo o našem (srbijanskom) shvatanju pojma slobode. Naš pojam slobode je apstraktan, vezan gotovo isključivo za slobodu države od neke druge države-agresora. Na stvarnom, ličnom planu vlada podaničko-šićardžijski mentalitet. Sa takvim mentalitetom je teško kod pojedinca graditi iznijansiranu svest o važnosti istinske lične slobode. Kad se pričini da bi taj trud mogao čak i da da neke rezultate, sudarimo se s tim da se sloboda shvata kao anarhija... Takođe, nakupljeni ratni porazi stvorili su mešavinu inata i prikrivenog osećaja manje vrednosti. Tu je i svakodnevni socijalni strah, pa je pojednac veoma "jeftin" za neki od vidova "kupovine" i jako podložan manipulaciji. Konačno, nije li (oduvek) sumnjivo to što se u nas ovoliko viče o slobodi, što stalno naglašavamo da smo slobodni i da nam tu slobodu niko ne može...?! Da, naravno, to je otimanje i bežanje od istine - to je znak naše suštinske, dnevne, lične neslobode. I neumeća da shvatimo šta sloboda treba da bude.

Stoga će posao odbrane onog banalnijeg oblika lične slobode, tj. odbrane ličnih podataka od zloupotrebe u vremenu što sledi biti veoma težak. No, u tome (donekle) i jeste čar borbe. Pozdrav svim slobodnim ljudima :)



Sjajno receno. Preporuka kao vrata od hangara
Черевићан Черевићан 11:04 10.12.2008

драги наши, дооле

само нас Ви слушајте
приватно Вас таћи неће
имаћете многа права
а посебно право гласа
но за инфо ипак знајте

иотправа може заболети глава,

ми Ваши, одгоре
man ray loves me man ray loves me 12:27 10.12.2008

naravno

implikacije ove kradje identiteta su jasne.
medjutim, moze da se gleda i ovako - 33000 gradjana je postalo slavno po tome sto nisu grebatori. svaka im cast (ja sam se takodje upisala za akcije, kao i mnogi koje znam. should've been cooler.)
mikimedic mikimedic 12:44 10.12.2008

Re: naravno

33000 gradjana je postalo slavno po tome sto nisu grebatori.


Ne bih rekao. Ovi su 'nesto stjeli', al' ne ispunjavaju uslove... zar ne? podneli su zahtev, zar ne?

a by the way, svi ostali su grebatori?
ivana23 ivana23 12:46 10.12.2008

Re: naravno

33000 gradjana je postalo slavno po tome sto nisu grebatori

Mislis, pokusali su da budu, al' nisu uspeli?

Znas li zasto je na spiskovima tih 33000 gradjana? U konkretnom slučaju svrha je bila obaveštavanje građana kojima pravo nije priznato, a jesu se prijavili - procitaj kod Sabica.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:36 10.12.2008

Re: naravno

mrlm, nisu bre grebatori, ccc
koriste svoje pravo i nisu duzni da im se maticni broj i ostali podaci nalaze svuda i potencijalno zloupotrebe
man ray loves me man ray loves me 13:38 10.12.2008

Re: naravno

htedoh reci - svi koji su se upisali za akcije su grebatori, myself included. oni koji su odbili svojom slobodnom voljom da se upecaju na dinkicev lepak za muve su heroji danasnjice. e, sad, ako to nije slucaj sa ovih 33000, nikom nista.
ja sam pogresno shvatila - mislila sam da su ti gradjani sa spiska oni koji uopste nisu pokusali da dobiju akcije, a ne oni koji su se upisali pa ih je drzava ispalila. u ovom drugom slucaju jasno da je duplo golo.
takodje heroji danasnjice su oni koji nemaju nijedan kredit, koji nista ne uzimaju na rate i nemaju minus u banci.
drug.clan drug.clan 15:57 10.12.2008

ko je kriv

"Napad na privatnost" (assaualt on privacy), koji je omogućila kompjuterska kultura, otvorio je i niz pitanja o zaštiti i bezbednosti, odosno pravu pojedinca da određuje kada, kako i u kojoj meri će se informacije o njemu saopštavati drugim licima.

Naravno, to je u tesnoj vezi sa političkim značajem koji se "kači" ličnim pravima, odnosno zaštiti privatnosti. Što je zemlja razvijenija, problem je i zaoštreniji, iz prostog razloga što razvoj tehnologije za elektronsko praćenje i nadzor ponašanja pojedinaca jeste fantastičan, a čovek sam sve izloženiji institucionalnom napadu na privatnost.

Automatska obrada podataka ne mari za društveno uređenje, ali mari da nahrani podacima i kadrovske evidencije, i armiju, i službu državne bezbednosti...

U odnosu na tradicionalnu, automatska obrada podataka pruža neslućene mogućnosti. Pa i onu da se duh iz računarske boce otme i odleprša.

Podaci mogu biti i netačni, zastareli, nepotpuni, izmenjeni, lažni i pogrešni. Međutim, nova tehnologija distribuira i takve informacije brzo i efikasno, povećavajući opasnosti po slobodu ličnosti.



Nije se oslobodio kompjuterski duh iz boce vec se oslobodi UDBASKI duh iz ljudi!
Ne distribuiraju kompjuteri informacije vec oni ljudi koji ih poseduju, a kompjuter je tu medijum kao i radio Mileva par stotina godina ranije!

Kompjuteri su samo omogucili efikasnije sakupljanje i distribuciju podataka o svim ljudima dok je ranije to bilo rezervisano samo za "opasne pojedince" na kojima su tajne sluzbe radile i verujte mi bile su mnogo gore i subjektivnije od danasnjih racunara.

Ako zbog necega treba da dignemo spomenik racunaru to je za unistavanje obavestajnih sluzbi!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:03 10.12.2008

Re: ko je kriv

dobro de, druze.clan, nemoj da imas licni dozivljaj, nije bio cilj blacenje novih tehnologija, vec ukazivanje na problem koji se uvecava resursima, smo se razbirali sad? $%%^v ja msilila kristalno jasno, kad ono, medjutim...

:)



noboole noboole 18:13 10.12.2008

Re: ko je kriv

Dobro ovo sa 33000 imena je stvarno eksces, medjutim zaboravite na pravo na privatnost generalno. MI5 o meni zna vise nego moji najblizi prijatelji zahvaljujuci cinjenici da sa kao ne-EU stanovnik leteo tamo ovamo vise puta. Morao sam da im dajem izvestaje o finansijama, plati, gde, ko, kad, kada. Isto vazi o pracenju mog bankovnog racuna. Naravno, kad si iz EU drzavno-saznajni proces ne ide tako eksplicitno., ali sam siguran (pogotovo bloody biometrijski pasosi) da se sve negde steka. Naravno ima neki Data Protection Act, ali to i dalje omogucava cuvanje podataka i koriscenje u statisticke svrhe.

I MENI JE DOVDE!
Out of Beirut Out of Beirut 18:20 10.12.2008

licni podaci-privatnost - neuznemiravanje

A je su li Sherlock Holmes i njegove moderne kolege, ugrozavali privatnost saznavajuci intimne detalje svojim vidom i sluhom? he he he

pravo privatnosti i zaštita ličnih podataka


Znači ovo su dve različite stvari. Ali, kako?

"Right to be left alone", koncepcija je privatnosti iz pera sudija Samuela Warrena i Louisa Brandeisa (Harvard Law Review, 1890.), u kojoj se stavlja znak jednakosti između privatnosti i neuznemiravanja.


Mislim da ako stavljamo znak jednakosti između zastite licnih informacija i uznemiravanja, mi ignorisemo cinjenicu da covek mora odabrati da li ce informacije o tebi zloupotrebiti ili ne. Najveci je atak na ljudska prava upravo takvo ignorisanje ljudskog kapaciteta za donosenje moralnih odluka!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:02 11.12.2008

Re: licni podaci-privatnost - neuznemiravanje

mi ignorisemo cinjenicu da covek mora odabrati da li ce informacije o tebi zloupotrebiti ili ne. Najveci je atak na ljudska prava upravo takvo ignorisanje ljudskog kapaciteta za donosenje moralnih odluka!


Out of Beirut, slazem se da su moralne odluke vazne, zato i pisemo...

ali sam htela nesto drugo da fokusiram, a to je cinjenica da nove mogucnosti obrade podataka, kao i komuniciranja, imaju za posledicu i nove, grande mogucnosti zloupotreba, o kojima moralni pojedinac ne mora nista ni da zna, ili ne moze da zna, a predmet je obrade.

i nije mi bila namera da ispitujem "ko je kriv", ni slucajno, ta nema krivice, ali mi jeste bila namera da bacim tracak svetla na odbranu i zastitu. dakle na zakone o zastiti pojedinca i na njihovu primenu. jer mislim da je to veoma vazno.

kada nasim podacima firme trguju, a da mi to i ne znamo, e da bi nas spamovali kojekakvim reklamama, to ne znaci da treba da se odreknemo e poste, vec da firma ulovljena u steti, sa zavucenim prstima u tudje podatke do kojih je neovlasceno dosla, treba da bude sankcionisana.

ovo je samo mali primer, naravno, imaGi razni...:)


MilutinM MilutinM 00:48 15.12.2008

Sve ga je manje

PRAVO DA SE BUDE OSTAVLJEN NA MIRU

Lep i poučan tekst. Hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana