Oaza mira

loshmi021 RSS / 11.12.2008. u 13:13

 

 

Dobio sam ostru kritiku od moje drugarice kako pisem crno i kako bih mogao malo da se okrenem pozitivnijim stvarima , iako je rekla da sam upravu donekle . I mislim da je upravu i glupo bi bilo i da postavim pitanje – od kad smo postali takvi ? Zato cu se okrenuti pozitivi i pitati vas .... Sta je to sto vas pokrece svako jutro kad ustanete , koji „ritual“ ponavljate svakodnevno i on vas ispunjava , mami vam osmeh , puni baterije ? Ne mogu a da ne spomenem da su politicari najveci optimisti kod nas i to kad su na pocetku mandata . Moje misljenje je da mozemo sebi organizovati dan od jutra do mraka a da se ni jednom ne namrstimo i sad me pitate kako ? Iako mnogi u lepom raspolozenju ne vide nista cudno i novo jer je to njihova svakodnevnica , drugima je zelja i praznik .
Nedavno sam pitao moju prijateljicu preko ceta – sta je to sto tebe cini nasmejanom ? I ona mi je u dahu napisala ovo –
„ uglavnom

nematerijalno

ali 

nazalost

zivimo u materijalnom svetu, i nemoguce je i ne razmisljati o tim stvarima

najsrecnija sam bila, kada je od moje rodjene sestre sin bio kod nas

i kada sam najsmorenija

ja dodjem kuci

on me doceka na vratima

dete od godinu dana

i pruza mi ruke

i nasmeje mi se

e, to je ono sto me je cinilo srecnom”

Ne bih sad vama krojio dan , kako da ga zapocnete i zavrsite , necu vam cak ni savet dati , ali cu podeliti sa vama moje iskustvo i sta mene ispunjava .

Bio je pocetak leta sto je za mene znacilo - slobodnog vremena na pretek i napokon organizovanje vremena po sopstvenoj zelji . Odlucim da ustanem rano ujutru , sednem na bicikl i odem na jednu divlju plazu na Dunavu . Zapravo , kad opadne leti Dunav i spadne vodostaj , pojavljuju se sprudovi dugacki i po nekoliko desetina metara , voda bude kristalno cista a sto je najbitnije nema zive duse . Sunce jos nije bilo toliko jako , a Dunav iako mocna reka , varao je svojim mirnim , na izgled sporim tokom . 
Jednostavno sam legao u plicak i gotovo dva sata gledao u barze koje prolaze . Odjedanput tisina i zvuci na koje nisam naviokao i promena ambijenta koja bi svakom prijala , daleko od stresa svake vrste . Zazmuris i zaboravis svaku trenutnu brigu ili problem makar na taj trenutak , a i ambijent te tera na to . Inace je i dokazano da voda smiruje , a u tom trenutku bila je pravi bensedin . U trenutku mi se ucinilo da sam zadremao , ali je Sunce vec pocelo da pece , pa sam poceo da se valjam u onoj vodi k`o malo dete . Jedan takav dan i sperete predhodnih nekoliko.... Nastavio sam u istom ritmu na splavu mog druga sa servesom u ruci , koja je bila spas za beg od paklene vrucine tog dana . Predvece smo se provozali camcem i zakljucili taj dan .

Ukoliko sami ne uvidite da neke sasvim male stvari i sitnice mogu promeniti tok citavog dana , onda je na vama samo da ih otkrijete . Mislim da svako treba da ima svoju oazu mira , svoju napustanu plazu , svoj izvor pozitivne energije , sto bi rekli – kada vam zivot da limun .......


Special thanx to S.R. and S.V.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana