Ekologija| Hobi| Moj grad| Nauka| Životinjski svet

“Savska oaza” vs. savska oaza

albicilla RSS / 12.12.2008. u 14:38

Beograd dobio novo zaštićeno područje

"Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu," kaže član 74. Ustava Srbije. Ustav, međutim, ne definiše pobliže šta je to poboljšavanje, pošto Zakonodavac zastupa, valjda, gledište da svaki građanin to već zna. I antički mislioci zastupali su slično gledište, da su ljudi tu da prirodu urede i poboljšaju, kao i da oni znaju kako da to urade. Posledica tog stava bilo je uništenje šuma širom Sredozemlja, erozija do gole stene i nastanak makija i goleti. Pišući u "A New Green History of the World" o odnosu velikih civilizacija prema životnoj sredini, Clive Ponting opisuje široku istorijsku zastupljenost ideje "da najviši domet prirode ne može biti taj primitivni i grubi oblik, već kada je kontrolišu i oblikuju ljudi," dovršavajući time delo Božije.

Eh, sad, dok god iz fotelja samo teoretišemo i legališemo, sve je u redu. Sve je i dalje u redu kada, npr, stručnjaci za upravljanje vlažnim staništima na Obedskoj bari poseku neke delove tršćaka da iznova stvore okna otvorene vode kakva su tu ranije postojala, dok nije sva zarasla u trsku i tako izgubila privlačnost za mnoge vrste. Problemi najčešće nastaju kada Mali Perica krene da poboljšava svet oko sebe.

A nasuprot Malom Perici, mali vranac (Phalacrocorax pygmeus, a.k.a. pygmy cormorant) je ugrožena ptica koja je zbog isušivanja Pančevačkog rita, u prvoj polovini XX veka, jednom već nestala iz Beograda. Vratila nam se tek pola veka kasnije.

Sredinom 1990-ih, oko 1000 malih vranaca odabralo je ovaj vrbak na Savi, više Beogradskog sajma, da u njemu zimuju. Ova slika predstavlja pogled sa biciklističke staze na tu savsku oazu divljine čim, idući prema Adi, prođete sajam. Sa te strane vrbak je nedirnut i gust, sa mnogo niskih bočnih grana kakve vranci biraju da na njima provode noć.

 

 

Savsku oazu divljine u srcu prestonice sa uzvodne strane okružila je "Savska oaza", nova privatna marina čiji su pontoni ove godine postavljeni. Ali, neće valjda to preraslo žbunje da zaklanja čunove i barke u njegovoj lepoj marini, jedio se naš Mali Perica. I tako je deo vrbaka okrenut prema "Savskoj oazi" i restoranu "Stenka" tokom septembra iskrčen, skresan i potkresan, da više i ne podseća na onu savsku oazu koju je, još prošle godine, predstavljao.

A te, prošle godine, brojnost malih vranaca na zimovanju u Beogradu dostigla je 7000 - ili 10% evropske populacije ove vrste. To je jako veliki udeo evropske populacije i podjednako velika odgovornost za grad i državu.

Sve ptice su provodile noć u ovom (strelica) i, manjim delom, susednim vrbacima. Iako je vrsta već zaštićena kao ‘prirodna retkost' ("Službeni glasnik RS", broj 50/93), čime je zabranjeno svako uznemiravanje, tokom oktobra 2008. su iz svog najvažnijeg vrbaka, kod sajma (strelica), ptice sistematski proterivane. Kad god bi koje jato vranaca krenulo da sleti, plašeno je praskanjem petardi, pa u novembru više nisu ni pokušavale da tu slete.

 

Svetlo na kraju ovog tunela stiže nam od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je proglasio zaštićenom savsku oazu malih vranaca (vrbake označene na snimku), zabranivši, između ostalog, dalje uništavanje, krčenje i potkresivanje vegetacije, kao i plašenje, uznemiravanje i ubijanje ptica ("Službeni glasnik RS", broj 112/08). Jedino se plašim da bi Mali Perica mogao da tuži Zavod zbog narušavanja Ustavom mu zagarantovanih prava.

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 18:38 12.12.2008

Komšiluk

Često šetam tamo i mnogo me nervira Mali Perica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana