Garderober, dekorater, rekviziter....!

Branislav Kovačević Cole RSS / 12.12.2008. u 15:00

 

 

Joakim
Joakim

 

 

 

 

 

 

Tumaram  vijugavim hodnicima sećanja kroz pozorište mog detinjstva. Umesto obdaništa, vreme sam provodio  na probama, u rekviziti ili garderobi . Svuda se širio miris mastiksa, koji mi se uvlačio  u nozdrve, duboko, sve do današnjih dana, tako da  kad god pomislim na teatar, prva asocijacija mi je, još uvek,  mastiks*. Mastiks koji je od mladića pravio starca, stapajući  veštačku bradu sa tek izbrijanim licem, mastiks koji su glumci mrzeli jer su ga dugo nakon gašenja reflektora skidali utrljavajući običnu svinjsku mast, pokušavajući tako da otklone njegove tragove, njegov miris. Glavni “krivac” za nanošenje mastiksa u teatru, decenijama je bio,  nedavno preminuli šminker i vlasuljar Galeb Kršlaković, sahranjen bez  komemoracije, bez reči zahvalnosti Teatra!!! On je bio samo jedan od mnogih iz plejade “zanatlija” koji su davali dragocen i nemerljiv doprinos da aplauz nakon spuštanja zavese bude jak i  dug.

 

Sala teatra
Sala teatra

Nepravedno su bili zaboravljani, neopravdano nisu bili nagradjivani, nepravedno su odlazili bez reči!

Nema u kragujevačkom Teatru, legendarnog biletara Aleksandra Fišekovića – Fišeka, čoveka koji nije bio običan prodavac karata. Fišek je dolazio na probe,  da bi nakon njih, u bifeu, nepogrešivo davao procene koliko će puta predstava biti igrana, ko će od glumaca biti nagradjen, kakva će biti kritika…Uz sladju kafu i “Rubinov” vinjak, sedeo je on tako na ćošku bašte kafane “Balkan”  prozivajući, glasno, prolaznike i poznanike kako ih dugo nije video na nekoj predstavi, “uvaljujući im”  ulaznice, na licu mesta.

Nema više poodavno, ni čika Marjana, prvog stolara koji mi je dao čekić i dleto u stolarnici, gde su mnoge scenografije dobijale svoje obrise. Njega je zamenio Velja Mladićević, umetnik u radu sa drvetom, ljubitelj i poznavalac likovne umetnosti, koji danas u penziji, pravi vredne ramove za slike. Iz stolarnice su delovi scenografije stizali u slikarski atelje u kome je pokojni Mojsije Popović (otac Gorice Popović), slikar – izvodjač, svojim umećem i veštinom, četkama i bojom , scenografiju stavljao u funkciju, prema zamisli reditelja i scenografa. Mojsije je imao “ruku” kojom je besprekorno ispisivao sve pozorišne reklame i panoe bez šablona, da bi nakon obavljenog posla u bifeu  prepričavao svoje ribolovačke zgode i recepte, donoseći povremeno, premijerno za sve, dimljenog šarana ili “o kakvo čudo” riblju pljeskavicu! Sve to je nadgledao legenda srpske i kragujevačke scenografije Šumadinac iz Vojvodine,  Sava Baračkov, držeći u jednoj ruci cigaretu, a u drugoj vinjak ( isključivo “Rubinov”), stavljajući lalinski šušketavo tek poneku primedbu, “ali  tako da  se niko ne uvredi…”.

Ni njega više nema!

Scenografiju su na scenu iznosili i postavljali dekorateri, Pera Živadinović, “mali i veliki” Aca i mnogi drugi, ali je Vlasta Vulović, ipak poneo nadimak “prve daske teatra”. Nakucali su se oni toliko šprajceva da bi se soliter od toga mogao napraviti, ali nisu oni bili obični dekorateri. Znali su  da je  predstava neprikosnovena u teatru, tako da su od tadašnjeg upravnika tražili da im radnu obuću – cokule, zamene patikama, kako hodanjem iza scene ne bi remetili atmosferu predstave i koncetraciju glumaca! A tek u koliko su predstava statirali, sa i bez teksta, bez nadokanade.

Voleli su pozorište i glumce!

O rekviziti su se tih davnih godina brinuli Gavra i Mija Jovanović, za čije vreme su magacini bili puni vrednog i originalnog oružja, kao i mnogih drugih pozorišnih potrepština koje su oni nabavljali na razne i volšebne načine, kako bi autentičnost na sceni bila u skladu sa zahtevima predstave. Znali su  šta za glumce znači tačnost postavljene rekvizite, koliko je rekvizita važna za funkcionisanje predstave. Otišao je Gavra za Beograd, u Narodno pozorište, pa u zaborav! Nema više ni Mije, za koga se pričalo da je jedan prst na ruci imao namerno “povredjen” – savijen, kako bi “ lakše delio” karte za poker!!!

Magacini su posle njih postajali sve prazniji.

Scenu je osvetljavao i po teatru popravljao kablove i osigurače, kinooperater Rajko Bošnjaković, sada penzioner,bonvivan sa crnim velikim šeširom, rodom iz Grošnice (selo nadomak Kragujevca) uvek spreman da se nadje u veselom društvu, ponekad prgav, ali vrcavog duha u kafani, za kartaškim stolom i kojekude još!

A tek garderoba!

Toma “šnajder” je šio sve kostime od renesanse, do čakšira i fraka, uzimajući meru glumcima, uz obavezno pićence. Gardereborke Vida i Olga su bile uvek tu, da pomognu pri presvlačenju, da operu znojave košulje, da umire glumce koji kasne na “ poslednji poziv “ pred izlazak na scenu koje je davnih dana izgovarao inspicijent šaputavog, a prodornog glasa, Ilija Jovanov. Priča kaže da je  jednom prilikom Ilija, nakon izbijanja požara na sceni, za vreme predstave “San letnje noći”, tik pored njega, sasvim uredno u mikrofon izgovorio “Pažnja, pažnja….POŽAR na sceni….poziva se dežurni vatrogasac da  ugasi požar….Pažnja, pažnja….” ne pokušavajući, pri tom,   da  sam nešto preduzme!!!

Nema više ni Mikoša, ni Vlaste 2, šofera koji su sa pozorištem što autobusom, što kamionom, prešli stotine hiljade kilometara, posebno onih godina kada je zgrada teatra izgorela. Sećam se tako Mikoša, kako drema legavši preko dva sedišta, dok mu se stopalo leve noge, u snu, povremeno pomera gore-dole (kvačilo!), dok desno neprekidno vibrira (gas)!

I na kraju, kad svi odu, Dobrila-čistačica (po sistematizaciji higijeničarka), se uvek potrudila da prostorije budu uredne, pre nego što ključ u bravu stavi Žika-čuvar, sa šajkačom na glavi i bridž pantalonama!

Svi oni, kao i mnogi drugi neopravdano nepomenuti, (ni moje sećanje nije besprekorno), dali su teatru mnogo više, nego što im je teatar vratio, bar kroz sećanje!

A i kako bi, kad ni reditelji, pa ni glumci nisu prošli bolje ! Ali o tome nekom drugom prilikom.

 

 

*(gr. mastiche, fr. mastic - bledožuta mirišljava smola mastikovog drveta) Poz. - lepljiva tečnost koja se upotrebljava u pozorištu za nalepljivanje brkova, brada, obrva, trepavica, vlasulja i dr)

 

AtačmentiKomentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 15:06 12.12.2008

Hvala

Gosn Cole. Jos jedino Vi dajete neku ozbiljnu i kulturnu notu ovom blogu. Pogledajte samo naslove "Ko se sa kim muva na blogu", "Da li bi kresnuli Cedu" ... tuga.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:13 12.12.2008

Re: Hvala

Spiridon
Gosn Cole. Jos jedino Vi dajete neku ozbiljnu i kulturnu notu ovom blogu. Pogledajte samo naslove "Ko se sa kim muva na blogu", "Da li bi kresnuli Cedu" ... tuga.Hvala....zaista ne bih komentarisao druge blogere,,,pravo je svakoga da pise, sto misli !!! Iskren da budem nemam previse vremena tako da ne stizem ni da pogledam druge blogere izvan nekih do kojih drzim....
poz
bkc
medjutim92 medjutim92 15:39 12.12.2008

Re: Hvala

Branislav Kovačević Cole
Spiridon
Gosn Cole. Jos jedino Vi dajete neku ozbiljnu i kulturnu notu ovom blogu. Pogledajte samo naslove "Ko se sa kim muva na blogu", "Da li bi kresnuli Cedu" ... tuga.Hvala....zaista ne bih komentarisao druge blogere,,,pravo je svakoga da pise, sto misli !!! Iskren da budem nemam previse vremena tako da ne stizem ni da pogledam druge blogere izvan nekih do kojih drzim....
poz
bkc


idi bre spiridone, istripova coveka :)))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:41 12.12.2008

Re: Hvala

idi bre spiridone, istripova coveka :)))
*novo

ma neverovatan je
myredneckself myredneckself 17:16 12.12.2008

Re: Hvala

idi bre spiridone, istripova coveka :)))

"napad" ja najbolja odbrana
myredneckself myredneckself 17:16 12.12.2008

Re: Hvala

idi bre spiridone, istripova coveka :)))

"napad" ja najbolja odbrana !
ili drž'te lopova
g.radicevic g.radicevic 22:00 12.12.2008

Re: Hvala

myredneckself
idi bre spiridone, istripova coveka :)))"napad" ja najbolja odbrana !ili drž'te lopova


ce da bude i treci nastavak
mislim neshto kao trilogija
myredneckself myredneckself 22:27 12.12.2008

Re: Hvala

ce da bude i treci nastavak
mislim neshto kao trilogija

će da budu i sabrana dela
ako me budeš branio
g.radicevic g.radicevic 22:44 12.12.2008

Re: Hvala

će da budu i sabrana dela
ako me budeš branio


od koga ?
a i chemu sluzze sabrana dela
osim kao deo enterijera.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 18:58 12.12.2008

prava stvar

sentinel26 sentinel26 20:37 12.12.2008

Kad je o kulturi riječ ...

Gosn Cole, ( nadam se da neće biti trol ) želim da ovim putem čestitam 175-u godišnjicu Kragujevačkoj gimnaziji i da im poželim još mnogo uspešnih ljeta.

Lijepo je ovo što pišete o svim poslenicima iz teatra koji predstavljaju mehanizam jedne mašinerije iza scene a koju samo rijetki primjećuju i rijetki ( kao vi ) im poklanjaju pažnju.
Pozz.
Dejan K. Dejan K. 00:24 13.12.2008

Knjiga...

Mislim da bi trebalo Cole da svoje blogove o Kragujevcu mozda prikupis i u jednu lepu knjigu (sa obiljem fotografija) pretvoris... zaista lepo pises i docaravas nam atmosferu, pa dogadjaje mozemo i da "omirisemo" (mislim na mastiks)... Bravo!
MilutinM MilutinM 19:39 14.12.2008

Re: Knjiga...

Podržavam. Piši polako, da ostane. Pa ako se nakupi (a zasigurno će), onda objavi. A ima vas iz KG dovoljno da još neko pripomogne, ako zahvali koja priča...

Nikoga od pomenutih u tekstu nisam poznavao; šta više malo sam vezan za Kragujevac. Ali ovakve priče imaju poseban šmek
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:58 15.12.2008

Re: Knjiga...

MilutinM
Podržavam. Piši polako, da ostane. Pa ako se nakupi (a zasigurno će), onda objavi. A ima vas iz KG dovoljno da još neko pripomogne, ako zahvali koja priča...

Nikoga od pomenutih u tekstu nisam poznavao; šta više malo sam vezan za Kragujevac. Ali ovakve priče imaju poseban šmekHvala na pohvalama i zeljama! Naravno da ovo nije prica samo o njima, koji su "iza zavese", vec o svim drugima koji cine male ali tako vazne korake,....a tako se potcenjuju i lako zaboravljaju, spram tzv genija!
poz
BKC
g.radicevic g.radicevic 00:42 13.12.2008

kulturo moja predji na drugoga...

gosn Cole
pre svega izvinjenje
shto sam umesto domacinu, se prvo obratio veselim gostima

Na zzalost kragujevachko pozorishte se uklapa u opshti milje nashe sadashnjosti,
krize i srozavanja.
ko josh ide u pozorishte, kad na TV-u svako veche
ima nekakvu grand paradu, pri tom josh za dz.
Ljudi o kojima pishete su postali margina,
njihovo umece odumire. Kulise menjaju video bimovi,
biletare automati....
HI-TEC ulazi na velika vrata.
a umetnost improvizacije, .....
ma kome je josh stalo do toga

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana