Četvrti sastanak u ministarstvu zdravlja

Krugolina Borup RSS / 12.12.2008. u 21:05

lost_jack_id_badge.jpg 

Nakon pauze od dve nedelje, bili smo na novom sastanku u ministarstvu zdravlja. Tom prilikom razmenili smo informacije o međusobnim aktivnostima i nove ideje.

1. Bedževi

Dobili smo informaciju da u ministarstvo svakodnevno od načelnika porodilišta emailom dolaze informacije da su bedževi napravljeni, da ih zaposleni nose, a neretko im načelnici šalju i slike bedževa, pa i slike lekara kako nose bedževe. U istom cirkularnom pismu u kome su ih podsetili na obavezu nošenja bedževa, podsetili su ih i na obavezu da na svakoj prostoriji u zdravstvenoj ustanovi jasno stoji natpis o svrsi te prostorije.

Pozivam sve blogere koji zalaze ili mogu da se organizuju da planski zađu u bilo koju zdravstvenu ustanovu (a posebno u porodilišta!) da nas ovde javno na blogu izveste o tome da li su prilikom te posete videli bedževe na mantilima zaposlenih, i natpise na prostorijama unutar zdravstvene ustanove. Ako imate u komšiluku Dom zdravlja, ambulantu, bolnicu, porodilište... uđite unutra u vreme poseta, pa snimite situaciju (metaforički ili bukvalno - mislim, čemu nam služe kamere na mobilnim telefonima?) Informaciju o tome, naravno, možete poslati i na email: kengurica@majkahrabrost.com

2. Anketa

Anketa je krenula 1. decembra. Rezultati će se, kao što je dogovoreno ranije, obrađivati na svakih mesec dana. Dakle, posle Nove godine možemo očekivati prve obrađene podatke.

3. Kursevi o nasilju i komunikaciji na radnom mestu

Ministarstvo je u procesu dogovaranja i planiranja kurseva o nasilju i komunikaciji na radnom mestu za zaposlene u dva najveća porodilišta u Srbiji.

4. Bolnički protokoli

Republička stručna komisija za izradu i implementaciju vodiča u kliničkoj praksi još od 2001. godine radi na osavremenjavanju protokola u različitim zdravstvenim oblastima. Po rečima savetnice ministra, gospođe Ivane Mišić, cilj je da se dosadašnji eminence-based pristup pacijentu promeni u evidence-based pristup. Tri godine je ta Republička stručna komisija radila zajedno s Evropskom komisijom, koja je za cilj imala da ih nauči metodologiji. Sada je taj pilot projekat od tri godine završen, i Republička stručna komisija nastavlja da nove Vodiče, po datoj metodologiji, pravi sama. Kada će na red doći osavremenjavanje protokola po kojima će raditi porodilišta, nisu znali tačno da nam kažu.

5. Naš predlog: mapa porodilišta

Naša ideja je da se, u tri faze, napravi nešto što smo nazvali: "mapa porodilišta u Srbiji". To bi podrazumevalo da se prikupe razne informacije o svakom pojedinačnom porodilištu (kapaciteti; slike soba i porođajnih sala; podaci o tome šta se smatra standardnim, šta vanstandardnim uslugama, i cenovnici tih vanstandardnih usluga; "kućni red" svake ustanove; kontakt podaci o zaštitniku pacijentovih prava i zbog čega mu se sve porodilje mogu obratiti; i slično), pa da se u prvoj fazi one postave na internet. U drugoj fazi: da se štampa informativna brošura za svako porodilište pojedinačno. U trećoj fazi: da svako porodilište bar jednom mesečno ima "Otvorena vrata", tj. termin predviđen za posetu trudnica koje u njemu planiraju da se porode, kako bi se upoznale sa porodilištem i onim što ih čeka u njemu.

Mi smo izrazili spremnost da obavimo celokupan taj projekat. Ideja je naišla na lep prijem, a konačnu odluku o njenom sprovođenju u delo dobićemo nakon dodatnih konsultacija unutar ministarstva.

6. Naš predlog: odgovorimo na predloge dijaspore da pomognu u edukaciji!

Ovde smo izneli ideje koje dolaze iz dijaspore, pre svega od dr Ane WithTheFamilyNameTooHardToPronounce, da se organizuje neka vrsta kurseva za poboljšanje komunikacije na stručnom nivou (više o tome možete čitati u komentarima na prvoj stranici prethodnog bloga), gde bi naši lekari iz dijaspore animirali lokalne kolege lekare da dođu u Srbiju i održe predavanja / seminare / konferencije / radionice na tu temu. Naše pitanje je bilo: ko bi mogao da organizuje takve događaje, i kako? Da li bi lekari uopšte bili obavezni da tim seminarima prisustvuju? Da li bismo eventualno mi mogli da organizujemo takve seminare?

Dobili smo duuuuuuug i komplikovan odgovor. Pokušaću da vam ga prepričam.

Lekarska komora počela je da izdaje licence lekarima, tj. licence su već izdate i važe narednih sedam godina. Da bi lekari posle sedam godina mogli da obnove licencu, jedan od uslova biće da dokažu da su u poslednjih sedam godina radili na svom doobrazovanju. Naime, lekari će biti dužni da na godišnjem nivou pohađaju određeni broj seminara / konferencija / radionica / predavanja, a svaki od njih nosi određeni broj poena. Lekari moraju da skupe 24 poena godišnje. Međutim, i pre nego što se krenulo sa primenom ovoga u praksi, već postoji problem.

Naime, licence važe, recimo, od 1.8.2008. godine. Dakle, lekar do 1.8.2009. godine treba da skupi 24 poena, međutim, evo nas u decembru, a ne postoji nijedan jedini seminar / konferencija za koje je definisano da li i koliko poena nose. Zašto? Zato što zakon predviđa da tzv. "Zdravstveni savet" treba da propiše koliko poena koji seminar ili konferencija vrede. Da bi "Zdravstveni savet" to mogao da propiše, svako ko nudi neki seminar ili konferenciju pre svega treba da ih osmisle shodno "Metodološkim upustvima", pa onda da se obrate "Zdravstvenom savetu" za odobrenje seminara / konferencije i određivanje poena koji oni nose.

U čemu je problem?

Problem je u tome što zakon propisuje da "Zdravstveni savet" formira Narodna skupština Republike Srbije. A ista nikako da stigne da ga oformi.

Dakle, draga naša dijasporo - čim Narodna skupština stigne da oformi šta treba da oformi, možemo razgovarati i o organizaciji seminara / konferencija / radionica / predavanja ozbiljnog tipa.

Na pitanje: a gde sad lekari prikupljaju poene, dobili smo odgovor: na predavanjima određenih stručnjaka, na primer, na predavanjima dr Stanojevića u Narodnom frontu.

7. Naš predlog: bolje informisanje porodilja o njihovim pravima

Tokom razgovora na blogu, gostovanja u raznim radio i tv emisijama, postalo je apsolutno jasno da javnost NEMA dovoljno informacija o postojanju Belog telefona, svojim pravima, niti o postojanju zaštitnika pacijentovih prava. Naša Peticija predviđa izradu brošure u kojoj će se prava porodilja pobrojati, ali istovremeno je potrebno raditi i na obaveštavanju šire javnosti o tome, kao i ohrabrivanju da iskoriste postojeće mehanizme za žalbu.

Gospođa Mišić onda nam je pokazala dnevni izveštaj s Belog telefona. Na njemu je bilo tri stavke. Dakle, samo tri poziva u jednom danu. Istovremeno nam je rekla da, kada je reč o porodilištima, ubedljivo najčešće pitanje koje preko Belog telefona stiže glasi: Kada će ponovo proraditi porodilište Dragiša Mišović?

Rečeno nam je da ministarstvo zdravlja već planira ponavljanje kampanje "Imate pravo", kao i da sredinom januara očekuju prve godišnje izveštaje od svih zaštitnika pacijentovih prava, gde će napraviti presek i analizu njihovog rada i ustanoviti šta treba poboljšati u njihovom radu u budućnosti.

Za one koji ovo čitaju, a prvi put čuju za Beli telefon, evo broja: 0700-111-700.

8. Razno

- U neobaveznom čapras divanu saznasmo odgovor na pitanje koje je veći broj blogera istakao u svojim komentarima nakon što je Javni servis TV RTS održao humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za nabavku opreme za 8 porodilišta u Srbiji: koliko je novca prikupljeno? Pored toga što je Rajfajzen banka donirala početnih 100.000 eura, prikupljeno je još 20.000 eura. Cirka: 15.000 po porodilištu. Da li je to dovoljno ili nedovoljno lako je zaključiti ako se zna da je B92 za mamograf prikupio 600.000 eura.

- Građanska inicijativa "Majka hrabrost" u postupku je registracije u Udruženje građana. Predlozi da se ovo uradi na blogu su se iznosili još od doba kada se ministar prvi put javio, a ja sam se tome, kao što znate, opirala. Međutim, ceo "projekat" je poprimio razmere i ozbiljnost koji više ne mogu da se sprovode "stihijski", i ako se žele postići dugoročni rezultati (za koje će biti potrebno dugoročno ulaganje napora), neophodno je da imamo neku vrstu organizacije koja stoji iza cele priče.

- Nakon jutrošnjeg gostovanja na TV B92 (snimak nisam uspela da nađem na netu), Gorica i Dragan su nastavili da komentarišu temu u svojoj radio-emisiji "Dizanje". Emisija traje 3 sata, a priča o porodilištima je negde u poslednjih dvadesetak minuta. Otprilike. Link za preslušavanje radio emisije će uskoro biti postavljen na vebsajtu www.MajkaHrabrost.com, na stranici "Mediji".

- Dnevni list "24 sata" objavio je tekst o akciji: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=40483



Komentari (231)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

indiana92 indiana92 21:09 12.12.2008

Samo napred Krugolina!

Ima nas puno koji pratimo vasu akciju, iako smo tihi i ne javljamo se komentarima :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:01 12.12.2008

Re: Samo napred Krugolina!

To je lepo čuti.

6. komunikacija

izvinjavam se sto kasnim i guram se preko reda. imala sam tezak dan. borila sam se protiv jastoga i kraba:))

kru, strucno usavrsavanje nije isto sto i komunikacija. poeni za komunikaciju i etiku treba da se sakupljaju odvojeno - ne moze se pohadjanjem strucnih kurseva nadoknaditi nedostatak komunikacije.
molim te da na tome insistiras. ja smatram da je prakticni kurs etike i komunikacije sa tzv. role playing najneophodniji za ono za sta se ti zalazes.

Re: 6. komunikacija

bodovi za strucno usavrsavanje CPD ili CME se u nedostatku domacih mogu dobiti pohadjanjem kurseva i kongresa u inostranstvu.
mada, secam se da je u vreme kad sam ja bila doktorkica na internoj B, bilo predavanja organizovanih na samoj klinici ili u dekanatu, koja su nosila strucne poene. znam da u UK o broju poena koje odredjeni sastanak/kurs nosi odlucuje RCP (royal college of physicians).
scabies scabies 21:09 12.12.2008

Prva

Ponovo u formi!!!
scabies scabies 21:10 12.12.2008

Re: Prva

Eto, nisam
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:01 12.12.2008

Re: Prva

Vežbaj, vežbaj, biće bolje drugi put...
malasneki malasneki 21:14 12.12.2008

Bravo Krugolina!

Izgleda da ce od ovoga biti i puno vise nego sto smo se nadali :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:04 12.12.2008

Re: Bravo Krugolina!

Sve zavisi od toga ko se čemu i koliko nadao.
Dr M Dr M 21:47 12.12.2008

Licni utisak

Jutros je bilo odlicno na TV.

Gorica i Dragan su lepo, u svom opustenom stilu, nastavili pricu.

Prepodne Ti nije proslo uludo:))

Anketa: Mnogi od nas znaju neku novopecenu Kenguricu.
Bilo bi interesantno da je pitaju da li su dobile anketu.
I, da li su je prosledile...
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:05 12.12.2008

Re: Licni utisak

Mnogi od nas znaju neku novopecenu Kenguricu.


Ima žena koje pišu, šalju komentare da su u devetom, osmom, sedmom mesecu trudnoće... cenim da će se one javiti i kad izađu iz porodilišta.
dragoljub92 dragoljub92 21:52 12.12.2008

е

тражите бре да се доктори и сестре не облаче исто.кад год одем тамо,а избегавам из здравствених разлога,никад незнам ко је доктор ко сестра ко болничар а ускоро,очекујем и да оберзбеђање буде исто обучано
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:05 12.12.2008

Re: е

тражите бре да се доктори и сестре не облаче исто


Pa, pisaće na bedževima ne samo ime i prezime, već i funkcija.
scabies scabies 22:12 12.12.2008

Re: е

никад незнам ко је доктор ко сестра ко болничар

Pa te nedoumice pacijenti najcesce nemaju, jednostavno za vecinu je svaka zenska osoba u belom mantilu-sestra, a svaki muskarac-doktor...
jacHa. jacHa. 22:20 12.12.2008

Re: е

meni se desilo da 20h posle porodjaja u toku noci zbog tegoba pozovem preko sestre doktora, a ona mi posalje koleginicu iz smene. da je i ona sestra otkrila sam posle dva dana. ne da nisam znala da nije doktor vec sam bila obmanuta!
jacHa. jacHa. 21:53 12.12.2008

beli telefon

krugolina, da li ti je stigao odgovor na sms koji poslala belom telefonu? koliko dugo si ga cekala, ako je uopste stigao?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:55 12.12.2008

Re: beli telefon

Stigao posle 15 dana, i tek nakon što sam u emisiji Stanje nacije, pred ministrom, izjavila da nisam dobila odgovor.
jacHa. jacHa. 22:01 12.12.2008

Re: beli telefon

tek nakon što sam u emisiji Stanje nacije, pred ministrom, izjavila da nisam dobila odgovor

ma to se slucajno udesilo, sta sam i ja sad zapela da budem maliciozna
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:06 12.12.2008

Re: beli telefon

ma to se slucajno udesilo, sta sam i ja sad zapela da budem maliciozna


A jesi ti zvala Beli telefon da nešto pitaš?
Ako jesi, da li si dobila odgovor i u kom roku?
Ako nisi, ajde ti lepo nazovi, sačekaj da prođe osam dana, pa nam javi šta je bilo.
jacHa. jacHa. 22:15 12.12.2008

Re: beli telefon

nisam zvala. ne bih da provociram. ne znam kakve vrste informacija nude, ne znam koja pitanja dolaze u obzir. kad imam pitanje vitlam po forumu portala roditelj, tu nadjem odgovor za sve sto mi treba.
imam malo dete, nije da nemam pitanja, ali opet, mislim, da ima primereniji nacin da dobijem odgovor od bebinog pedijatra ili iskusnije mame ili na net-u...
hocu da zovem, daj mi odrednicu sta mogu da pitam
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:21 12.12.2008

Re: beli telefon

Taj telefon nije za pitanja tipa: "Imam ovu i ovu dijagnozu, koje lekove da pijem?"
Beli telefon je više za pitanja o tome kako funkcioniše zdravstveni sistem. Recimo: "Kome da prijavim taj i taj slučaj?" ili "Naplatili su mi to i to u bolnici, imam li pravo na refundaciju?" Ili: ako hoćete da se žalite na nekog, možete i anonimno ostaviti žalbu na nekog, čak i korupciju anonimno prijaviti - iako je originalno telefon osmišljen za pitanja, ali ministar je rekao da se može koristiti i za prijavu nesavesnog ponašanja zdravstvenog osoblja. Tu, naravno, onda nema odgovora - ako je anonimno. Ali, da oni to čitaju - čitaju. Savetnici ministra - na dnevnoj bazi. Ministar - jednom mesečno.
jacHa. jacHa. 22:24 12.12.2008

Re: beli telefon

fala, draga. imam sta da pitam i u ovom slucaju, a da ne bude sprdanje. javljam ti se kad odgovore na mejl majke hrabrosti
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:26 12.12.2008

Re: beli telefon

javljam ti se kad odgovore na mejl majke hrabrosti


Obavezno!
Ako ne odgovore - tek onda da mi se javiš, odmah deveti dan!
anastasija.p anastasija.p 22:01 12.12.2008

Udruženje građana

Potpuno se slazem sa osnivanjem udruzenja.
Posao ce biti dugotrajan, i ako nestane pritiska javnosti i stalne komunikacije sa Ministarstvom, tesko ce se nesto promeniti.

Sta bi sa mrezastima gacama? Ne mogu da ododlim da ne pitam...
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:07 12.12.2008

Re: Udruženje građana

Sta bi sa mrezastima gacama? Ne mogu da ododlim da ne pitam...


E, zaboravih da pitam...
Videću mailom da priupitam, pa javim.
maca22 maca22 22:03 12.12.2008

Osavremenjivanje?

Jeste pitali KAKO oni to planiraju da osavremene protokole?

Oni mogu da ostave kljucne probleme (i hoce, citajuci dr Stanojevica) i da ih nazovu osavremenjenim.
i da se vade na "nase uslove"

Bolje spreciti nego leciti, pitajte vi KAKO oni to misle da osavremene.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:09 12.12.2008

Re: Osavremenjivanje?

Jeste pitali KAKO oni to planiraju da osavremene protokole?


Objašnjeno nam je da protokole diktira ministarstvo, i da to neće biti izbor pojedinačnih ustanova i porodilišta (što je bila dosadašnja praksa). Dok osmisle te savremene vodiče ovi iz Republičke stručne komisije, onda ih ministarstvo uzima i propisuje svim porodilištima.

Nema niša preko noći, ljudi, ovo će da traje. Birokratija.
maca22 maca22 22:14 12.12.2008

Re: Osavremenjivanje?

Krugolina Borup
Objašnjeno nam je da protokole diktira ministarstvo, i da to neće biti izbor pojedinačnih ustanova i porodilišta (što je bila dosadašnja praksa). Dok osmisle te savremene vodiče ovi iz Republičke stručne komisije, onda ih ministarstvo uzima i propisuje svim porodilištima.

Ne radi se o brzini, vec o sadrzaju.

Ko tacno to osmilsljava? (dr Stanojevic?)
I STA osmisljava? Nisu to teska pitanja.

Treba saznati sad sta planiraju da zakuvaju. A posle moze da bude "kasno". <_<
Ne zameri, ali to su kljucne stari po meni i kljucni trenuci.
Dr M Dr M 22:17 12.12.2008

Re: Osavremenjivanje?

Nema niša preko noći, ljudi, ovo će da traje. Birokratija


Foxovo pravilo:

Birokratija moze nadcekati bilo sta:))
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:18 12.12.2008

Re: Osavremenjivanje?

Treba saznati sad sta planiraju da zakuvaju. A posle moze da bude "kasno". <_<


To bi značilo da idemo đonom i nepoverenjem.
Tako nema da se obavi posao.
Ako meni kažu da je metodologija izrade Vodiča došla od Evropske komisije, i da je cilj da se sa eminence-based (ja sam siva eminencija, ja sve znam) stvari prevrću na evidence-based (ono što se u praksi pokazalo kao najbolje) - zašto bih sumnjala?

Hajde da sačekamo da nam dođe koji lekar, pa da nam malo pojasni razliku između "eminence-based" i "evidence-based", ali se meni kroz maglu čini da je o tome već bilo reči na blogu i da se "evidence-based" smatra savremenim.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:22 12.12.2008

Informacija iz porodilišta u Višegradskoj

Emailom stiže obaveštenje od kengurice koja je pre neki dan bila u porodilištu u Višegradskoj:

"Ne nose bedzeve. Videla jedan. Cula da nose retki, uglavnom mladji doktori :) Ima onih koji su bedzeve nosili i pre akcije."
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:46 12.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

a taj bedz je bas sexy! kad bi ga svi nosili, izgledali bi kao i ono zgodno osoblje klinika iz americkih serija


vidi mu bedz! da nije njega, kluni ne bi ovako izgledao
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:54 12.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

vidi mu bedz! da nije njega, kluni ne bi ovako izgledao


Ma, naši su doktori lepši! I to pravi, a ne ovi iz televizora!
hajkula1 hajkula1 02:49 13.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

BebaOdLonchara
a taj bedz je bas sexy! kad bi ga svi nosili, izgledali bi kao i ono zgodno osoblje klinika iz americkih serija


vidi mu bedz! da nije njega, kluni ne bi ovako izgledao



kad ga vidim, ne zalim da se ponovo poradjam

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

Krugolina Borup
vidi mu bedz! da nije njega, kluni ne bi ovako izgledao Ma, naši su doktori lepši! I to pravi, a ne ovi iz televizora!

mislis na dr stanojevica?
drug_lepi drug_lepi 22:10 13.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Krugolina Borup
vidi mu bedz! da nije njega, kluni ne bi ovako izgledao Ma, naši su doktori lepši! I to pravi, a ne ovi iz televizora!

mislis na dr stanojevica?

na mene

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

znaci samouveren si na dr stanojevica
drug_lepi drug_lepi 10:56 14.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
znaci samouveren si na dr stanojevica

Ne samo to. Meni su rekli da sam u pravu (sto nikako nije dobro, naravno). Prestao sam da se preispitujem.

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

drug_lepi

Ana WithAFamilyNameTooHardToPronznaci samouveren si na dr stanojevicaNe samo to. Meni su rekli da sam u pravu (sto nikako nije dobro, naravno). Prestao sam da se preispitujem.

Mislis to da si lep ili generalno, spram zivota?
drug_lepi drug_lepi 16:19 15.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

Mislis to da si lep ili generalno, spram zivota?

Kako možeš život odvojiti od lepote?
maca22 maca22 00:37 16.12.2008

Re: Informacija iz porodilišta u Višegrads

Zivot to sam ja. I bitak /bivstvo verovatno. Desi srBski doktore?

libkonz libkonz 22:38 12.12.2008

Pozdrav

Hvala Vam u ime svih nas koji ćutimo, a imamo šta da kažemo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:54 12.12.2008

Re: Pozdrav

Hvala vama što postojite, pa makar i ćutali.
scabies scabies 23:04 12.12.2008

Re: Pozdrav

koji ćutimo, a imamo šta da kažemo.

Eto, ja bih bas volela da cujem sve koji imaju nesto da kazu. I da cujem zasto cute. Mi kojima cutanje ne ide od ruke smo vec rekli sta smo imali, red je na njih...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:10 12.12.2008

Re: Pozdrav

Eto, ja bih bas volela da cujem sve koji imaju nesto da kazu. I da cujem zasto cute.


Pusti ljude, ako hoće da tihuju, nek tihuju...
scabies scabies 23:16 12.12.2008

Re: Pozdrav

Sta da ti kazem-nikad nisam mnogo podrzavala te sklone tihovanju
laninamama laninamama 23:36 12.12.2008

Re: Pozdrav

Draga Krugolina!
Zelim da Vam cestitam na Vasoj neiscrpnoj energijiPotpuno Vas podrzavam i divim Vam se,jer zaista nije lako menjati stvari iz korena!Sta reci kad je covek kao sto je Dr.Stanojevic nacelnik porodilsta?Sta da ocekujemo od ostalih zaposlenih?Ali sigurna sam da cete uspeti,jer mnooogo ljudi je na Vasoj strani!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:38 12.12.2008

Re: Pozdrav

Lanina mamo, hvala i ... poljubi Lanu.
NNN NNN 01:27 13.12.2008

Re: Pozdrav

poljubi Lanu
I ja htedoh to da kažem Mislim da se najviše novih ljudi registrovalo zbog Krugoline (i to iz najboljih namera, one druge ne računam).
Hvala.
eli eli 10:50 13.12.2008

Re: Pozdrav

Sta da ti kazem-nikad nisam mnogo podrzavala te sklone tihovanju

A sta covek da kaze kada zna da nece nista promeniti.Ja sam vec bila trudna kada je Krugolina pocela da pise i redovno je citam ali nisam bas bila spremna da pricam o kasapljenju na prvom porodjaju,o tome da su me ostavili da se sama porodim dok su oni pusili u sobici,da mi niko nije presvukao bebu,da sam morala onako iskasapljena do kolena sama da je presvlacim i sama da idem u wc vukuci se i oslanjati na zid iako je obavezna pratnja sestre.Pre mesec dana sam se porodila po drugi put i iako sam imala svoju babicu tretman je uzas.Fala Bogu da mi je dete zdravo i zivo jer smo mogli da prodjemo strasno zbog drtina koje nece u penziju a nisu sposobni da rade svoj posao kako treba.I onda naloze sestri (dok sam ja u sobi i sve cujem)da napise ono sto njima ne moze da naudi cak iako se ja drznem da ih tuzim zbog nemara ili nesavesnosti.A ljubaznost i ljudskost,to je njima strano.Nadam se da ce buduce mame barem malo bolje proci zbog Vas i Vaseg truda ali mislim i da je potrebno da se svest zaposlenih u porodilistima promeni jer nisu oni bogovi i nismo mi stoka,a to ce ici tesko. Mogla bi dati jos sto primera prostote i maltretiranja,ucenjivanja i izvlacenja para ali cemu?Oteracemo ove da bi isti takvi dosli na njihova mesta.Moja iskustva u razmaku od 7 godina dokazuju upravo to.Pozdrav.
gocanak gocanak 23:32 12.12.2008

BEDZ "MAJKA HRABROST"

Sve mi se cini da bi bedz (kao ono pazi kako se ponasas) "majka hrabrost" bio efektniji od bilo cega. Sada kada je cela prica dobila na znacaju, zamislite ljutu, neispavanu, sta sve ne sestru koja prilazi ljutito, ups snimi bedz MH i onako se u trenu transformise u milu, ljupku, nasmejanu sestricu.... Da li mozete da zamislite situaciju
tek da se malo nasmejemo.
Branka, sve cestitke na upornosti, istrajnosti i pozitivnom stavu prema nadleznima ...... Posle svega svaka cast... Treba se za to imati..... hm, hocu reci odradjeno MUSKI
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:35 12.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

hocu reci odradjeno MUSKI


Pa, znaš od kad ja tvrdim da imam višak muških hormona...
gocanak gocanak 01:24 13.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

Krugolina Borup
hocu reci odradjeno MUSKIPa, znaš od kad ja tvrdim da imam višak muških hormona...


Prvi postporodjajni ginekoloski pregled.
Doktorka visoka, vitka i neobicno ozbiljnoga mrkoga izraza lica izdaje direktivu - Opustite se bre. Vi zene posle porodjaja kada dodjete na pregled kao da ste dosle u muciliste. Pauza pa sledi. -Hocete li se opustiti ili kuci pa kada se smislite dodjete.
Gledam ja nju ne znam sta bih joj rekla, napnem svoje mozdane vijuge da zaborave svu golgotu posle teske infekcije posle porodjaja i nekih 25 konaca i 15 dana bojazni od revizije na zivo, i razmisljam da li da je mlatnem nogom ili da se opustim i pomislim, dva puta ovo ne bih prezivela napravila bih neku povecu glupost, opustim se po direktivi.
Doticna ex doktorka (laka joj zemlja) kasnije sam saznala volela je casicu, ali ono sto nikako nisam uspela da saznam BILA LI JE ZENSKO ILI TRANVESTIT. E to ti se draga zove visak muskih hormona. Jer sta bih ja drugo posle onoga VI ZENE mogla da mislim.
Tako da se ispravljam, ovo je odradjeno kao ZENA IPO <))
lucidalina lucidalina 08:06 13.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

gocanak
Sve mi se cini da bi bedz (kao ono pazi kako se ponasas) "majka hrabrost" bio efektniji od bilo cega. Sada kada je cela prica dobila na znacaju, zamislite ljutu, neispavanu, sta sve ne sestru koja prilazi ljutito, ups snimi bedz MH i onako se u trenu transformise u milu, ljupku, nasmejanu sestricu.... Da li mozete da zamislite situaciju
tek da se malo nasmejemo.


suuuuuper ideja!!!! osim sto je mozda malo i mac sa dve ostrice... mozda bi se inatili pa namerno sikanirali, tek da pokazu da se ne boje. ja sam u devetom mesecu, drugi put, treba za koji dan da se porodim.... paaaa ne bih se usudila da se igram s tim...

javicu kako je proslo. mada, prvo sam planirala da uzmem svoju babicu. sad vise ne znam, necu biti objektivni izvestac ako budem imala vezu. a opet, ne prolazi mi se onaj pakao sa ranom od posle porodjaja. ova babica navodno sedi i masira gde treba da masira, da se izbegne secenje.

kru, sta mislis?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:22 13.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

kru, sta mislis?


Ne mogu ti to ja reći, to je nešto što moraš sama da odlučiš.
Važno je da se ti osećaš sigurno i zaštićeno.
gocanak gocanak 12:53 13.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

lucidalina

suuuuuper ideja!!!! osim sto je mozda malo i mac sa dve ostrice... mozda bi se inatili pa namerno sikanirali, tek da pokazu da se ne boje. ja sam u devetom mesecu, drugi put, treba za koji dan da se porodim.... paaaa ne bih se usudila da se igram s tim... javicu kako je proslo. mada, prvo sam planirala da uzmem svoju babicu. sad vise ne znam, necu biti objektivni izvestac ako budem imala vezu. a opet, ne prolazi mi se onaj pakao sa ranom od posle porodjaja. ova babica navodno sedi i masira gde treba da masira, da se izbegne secenje. kru, sta mislis?


A ne ne Cela prica je dobila dovoljno na znacaju da sam sigurna da ce i bez bedza MH osoblje biti kud i kamo na visini zadatka. Moj tekst je bio u smislu zamislite situaciju, tek da se onako ponosno, u pozitivnom smeru odvijanja price, MALO NASMEJEMO.

Samo saznanje o toku cele price koju je Kru pokrenula je dovoljno da se zaista osetis sigurno, zasticeno i dostojanstveno srecna u saznanju da ces uskoro ovoj civilizaciji podariti novog preslatkog clana. Sve najbolje i puno srece, smeha u danima koji slede. To su ipak neponovljivi i najlepsi trenuci.

Zadrzi osmeh na svom licu jer tako je lepo biti srecan

lucidalina lucidalina 08:19 14.12.2008

Re: BEDZ "MAJKA HRABROST"

gocanak


A ne ne Cela prica je dobila dovoljno na znacaju da sam sigurna da ce i bez bedza MH osoblje biti kud i kamo na visini zadatka. Moj tekst je bio u smislu zamislite situaciju, tek da se onako ponosno, u pozitivnom smeru odvijanja price, MALO NASMEJEMO.

Samo saznanje o toku cele price koju je Kru pokrenula je dovoljno da se zaista osetis sigurno, zasticeno i dostojanstveno srecna u saznanju da ces uskoro ovoj civilizaciji podariti novog preslatkog clana. Sve najbolje i puno srece, smeha u danima koji slede. To su ipak neponovljivi i najlepsi trenuci.

Zadrzi osmeh na svom licu jer tako je lepo biti srecan



ma za osmeh na licu nije problem, stvaaaarno svi mi, i mama, i tata i starija sestrica, svi jako uzbudjeno cekamo batu. Samo, ja sam tu sestricu rodila kad sam imala 19 godina... Jedino cega se secam je strah od onih Belih Mantila. Osecala sam se kao da mogu da mi rade sta hoce, a ja nemam prava da pisnem. I sad, realno, moja prica nije horor, bili su manje vise svi ok, nisu me ponizavali, valjda bas zato sto sam bila mala... Sad se vise bojim za sebe da ne napravim skandal ako me neko popreko pogleda... Jer to je ono cemu me iskustvo radjanja sa 19 godina u Srbiji i studiranja sa detetom naucilo.

No, to je druga tema skroz... Drzite mi fige, ovaj mali krenuo prerano napolje, sad moram da lezim i lezim, da docekam makar Novu Godinu... Termin je tek 20. januar.
miosam miosam 23:52 12.12.2008

Bog te...

Ovo bre neki serijal postova ko španska serija...da ne čekamo , da li možete za nas nestrpljive da kažete, šta će biti tema u 137-moj epizodi, to jest postu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:54 12.12.2008

Re: Bog te...

šta će biti tema u 137-moj epizodi


U 137. epizodi, Krugolina ostaje u drugom stanju i ide mečki na rupu...
U 138... to već ne znam.
Ko preživi, pričaće.

EDIT:
U stvari, znam šta će da bude u 138. epizodi.
Ispostaviće se da je Scabies načelnica porodilišta.
scabies scabies 01:26 13.12.2008

Re: Bog te...

Ispostaviće se da je Scabies načelnica porodilišta.

A meni bas deluje da ce da bude da je babica
NNN NNN 13:19 13.12.2008

Re: Bog te...

U 137. epizodi, Krugolina ostaje u drugom stanju i ide mečki na rupu...
U 138... to već ne znam.
Ko preživi, pričaće.


Samo se ti zezaj..ja sam već počela da razrađujem taktiku za sledeći put..ili se maskiram ili idem sa rečenicom: ja sam ona s televizije!

Biljana
antioksidant antioksidant 21:55 13.12.2008

Re: Bog te...

ili idem sa rečenicom: ja sam ona s televizije!

preporucujem ovo

sila je nezamenjiva na ovim prostorima.

govori tiho i nosi psa sa sobom
NNN NNN 01:10 14.12.2008

Re: Bog te...

i nosi psa sa sobom

Samo ako uradi sve potrebne briseve. ..
scabies scabies 23:52 12.12.2008

Nesto razmisljam...

Kakve su sanse da se ustanovi nagrada BabicaMeseca ili BabicaGodine ili tako nesto... Da se analizom anketa vidi koje su babice najvise puta pohvaljene-pa da se pohvale javno? I novcano nagrade ako moze. To bi ih mozda motivisalo.
Ili se ne slazete?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:53 12.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

Ili se ne slazete?


Slažem se.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:59 12.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

scabies
Kakve su sanse da se ustanovi nagrada BabicaMeseca ili BabicaGodine ili tako nesto... Da se analizom anketa vidi koje su babice najvise puta pohvaljene-pa da se pohvale javno? I novcano nagrade ako moze. To bi ih mozda motivisalo.
Ili se ne slazete?

Pardoniram, ali to bi isto bilo kada bismo mi koji vozimo kola bili nagradjivani što nikoga nismo pregazili, u toku vožnje. Pa pohvale, pa čestitke...i sl.
Svako neka radi svoj posao kako treba, čemu nagradjivanje?
scabies scabies 00:03 13.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

Pardoniram, ali to bi isto bilo kada bismo mi koji vozimo kola bili nagradjivani što nikoga nismo pregazili, u toku vožnje. Pa pohvale, pa čestitke...i sl.

Ja ne bih imala nista protiv da me pohvale. A i pare da mi daju zbog tih zasluga
Sad ozbiljno. Nisam mislila da se nagradjuju one koje koretno obavljaju svoj posao vec one koje su u tome najbolje. Mislim da svakoga ko je najbolji (u bilo cemu) treba pohvaliti/nagraditi. To je lepo priznanje a i putokaz/motiv za ostale!
ssvetlana92 ssvetlana92 00:06 13.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

scabies
Pardoniram, ali to bi isto bilo kada bismo mi koji vozimo kola bili nagradjivani što nikoga nismo pregazili, u toku vožnje. Pa pohvale, pa čestitke...i sl.

Ja ne bih imala nista protiv da me pohvale. A i pare da mi daju zbog tih zasluga
Sad ozbiljno. Nisam mislila da se nagradjuju one koje koretno obavljaju svoj posao vec one koje su u tome najbolje. Mislim da svakoga ko je najbolji (u bilo cemu) treba pohvaliti/nagraditi. To je lepo priznanje a i putokaz/motiv za ostale!

Ja bih se zafantazirala i samo bih gledala, ko me gleda...pa da me hvale!
scabies scabies 00:32 13.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

Pardoniram, ali to bi isto bilo kada bismo mi koji vozimo kola bili nagradjivani što nikoga nismo pregazili, u toku vožnje.

MIslim da bi pre bilo isto kad bi od svih nas koji vozimo kola svakog meseca nagradili onog ko je propustio sve pesake na pesackom, nije koristi sirenu vise od 10s i to samo kao znak upozorenja (ne nervoze), ko nijednom nije zaboravio da ukljuci "pokazivac pravca" kad se pestrojavao (pa makar i u praznoj ulici), ko nije ubrzao da uhvati zuto...i tako dalje....
Takodje mislim da je srednje medicinsko osoblje nepravedno (?) zapostavljeno. Oni nemaju mnogo prostora za satisfakciju
I mislim (za one koji sumnjaju) da svi koji ne rade svoj posao kako treba zasluzuju da budu kaznjeni!
ssvetlana92 ssvetlana92 00:37 13.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

I mislim (za one koji sumnjaju) da sve koji ne rade svoj posao kako treba zasluzuju da budu kaznjeni!

To je već rezonski!
NNN NNN 13:40 13.12.2008

Re: Nesto razmisljam...

Mislim da zaista treba javno hvaliti lekare i osoblje koji su to zaslužili..ne zato što rade nešto više nego što bi u suštini trebalo, već zato da bismo prekinuli začarani krug negativne selekcije u kojoj se dobri ne hvale, da ih loši ne bi anatemisali.

Biljana
gorio92 gorio92 23:57 12.12.2008

Da znate da pratimo

Udruženje gradjana "Majka hrabrost"...lepo i upozoravajuće zvuči.
Naravno, lepo je čuti da se "svakoga dan u svakom pogledu" napreduje.
Lepu vam noć želim.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:58 12.12.2008

Re: Da znate da pratimo

Lepu vam noć želim.


I mi vama.
libkonz libkonz 00:45 13.12.2008

Tihovao ili ne :)

Naša priča traje nekoliko godina. Uključuje krajnji nemar u porodilištu, borbu za život i zdravlje deteta, medicinsko osoblje koje je umalo ubilo naše dete i osoblje koje mu je spasilo život i pomoglo da danas naše dete bude zdravo. Divimo se Branki na upornosti i hrabrosti. Čak smo saznali i ko je Krugolina Borup .
Tokom vikenda ćemo napisati našu priču i poslati je na mail.
scabies scabies 20:59 13.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

medicinsko osoblje koje je umalo ubilo naše dete

Ovo je teska optuzba... Od pomoci do ne pomoci je mala razlika, ali od ne pomoci do naskoditi je ooogromna!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:10 13.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Ovo je teska optuzba... Od pomoci do nepomoci je mala razlika, ali od nepomoci do naskoditi je ooogromna!


Kada se tebi ili bebi desi bilo šta naopako, a ti ne dobiješ nikakva objašnjenja zašto, kako i zbog čega se to desilo, tebi ne ostaje ništa drugo nego da nagađaš.

Za to što ljudi, opravdano ili neopravdano, vrlo često lekare smatraju odgovornim za ovo ili ono loše što im se desilo - sami lekari su krivi. Zato što ne pruže informacije koje su morali pružiti, pre kao i posle lošeg ishoda.

Znam čoveka kome je žena umrla na porođaju. Niko mu nikad nije objasnio od čega. Samo mu je tutnuta u ruke otpusna lista, pa posle i izveštaj s autopsije - u ruke. Prva je na latinskom. Druga ima i prevod na srpski. Ali, šta vredi, kada čak i ono što na srpskom pročita da se desilo, on ne zna da li je normalno ili nenormalno. S obzirom da nikad nije dobio objašnjenje - NARAVNO DA ĆE DA SUMNJA. Naravno da će da nagađa. Naravno da će da upire prstom i optužuje.

Kad ne objasnite ništa - nemate pravo da se žalite na ljude koji vas optužuju, bilo opravdano bilo neopravdano.
Ako vi imate pravo da ne objasnite, i ljudi imaju pravo da optužuju.
Tačka.
scabies scabies 23:59 13.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Mislim da znas da se slazem sa tim?
Ali...
Niko mu nikad nije objasnio od čega. Samo mu je tutnuta u ruke otpusna lista, pa posle i izveštaj s autopsije - u ruke. Prva je na latinskom. Druga ima i prevod na srpski. Ali, šta vredi, kada čak i ono što na srpskom pročita da se desilo, on ne zna da li je normalno ili nenormalno.

ako nemas poverenja u lekare, da li bi poverovao i da ti kazu da je normalno ili ne.
A ovo drugo lice mnozine necu komentarisati.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:01 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Mislim da znas da se slazem sa tim?


Znam.

ako nemas poverenja u lekare, da li bi poverovao i da ti kazu da je normalno ili ne.


Pa, nije tačno da ljudi nemaju poverenje u lekare u startu. Tek nakon ostvarenog kontakta i odnosa s njima, to poverenje se naruši.
Medicina je komplikovana, i dešava se da neko umre zato što je nemoguće bilo spasiti ga, a ne zato što su lekari nešto pogrešili. Ako, kada se tako nešto desi, lekar odvoji vremena da sedne s porodicom i objasni šta i kako se i zašto se desilo, pa da primere kome se to sve od poznatih ličnosti kroz istoriu (na primer) desilo - porodica će iz bolnice da ode u crkvu, a ne u inspekciju. Ako ne daju nikakva objašnjenja - porodica će automatski da krene da ih sumnjiči da su nešto pogrešili.

A ovo drugo lice mnozine necu komentarisati


Ma, to ja onako pesnički i u zanosu, nisam mislila na tebe lično, leba mi!
scabies scabies 10:56 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Pa, nije tačno da ljudi nemaju poverenje u lekare u startu.

OK je nemati blanko poverenje, ja prva-priznajem da nemam ( i frizera i automehanicara biram po preporuci), ali vrlo cesto se desava da problem uopste nije u ravni poverenja, vec ocekivanja. Veliki broj ljudi smatra da je lekar svemoguc i da ako medicina nesto ne moze da popravi to znaci da je lekar sigurno nesto pogresio.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:09 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Veliki broj ljudi smatra da je lekar svemoguc i da ako medicina nesto ne moze da popravi to znaci da je lekar sigurno nesto pogresio.


Slažem se s ovom tvojom ocenom situacije. A sad te pitam: zašto naši ljudi imaju tu pogrešnu percepciju lekara kao svemogućih? Kako ljudi u drugim državama znaju da lekari to nisu, samo naši ljudi ne znaju? Ko je njima usadio taj osećaj, da ne kažem ubedio ih, da su lekari svemogući? Da nisu sami lekari?

Ponovo: kada bi lekari davali sve potrebne informacije pacijentima pre, za vreme i nakon tretmana - svima bi bilo jasno da lekari nisu svemogući. Možda, čak, i samim lekarima.
scabies scabies 11:29 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Bas je tesko disqtovati kad se sve slazemo
svima bi bilo jasno da lekari nisu svemogući.

Nije da ne imponuju ti zakljucci o (sve)mogucnostima, zato valjda vecina i ne zeli da razbija mit. A to pokrece zacarani krug nista ne objasnjava-da pacijent sto manje zna-da bi lekar delovao kao da sve zna (i moze). Znam jednog mladog hirurga koji kaze da je najlakse kad imas u porodici hirurga pa imas od koga da ucis, jer ovi sto su tu da uce druge kriju znanje da ih ne bi ko nadmasio (to sam pominjala vec, cini mi se), Jeste problem sto lekari (dok ne postoji sistem) ne shvataju (ili ne zele da dopuste, svejedno) da je medicina veca od svakog od njih i da su oni tu samo da je sprovode.
scabies scabies 22:17 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

kada bi lekari davali sve potrebne informacije pacijentima pre, za vreme i nakon tretmana

A ministarstvo predvidelo 11-13 minuta po pacijentu (kao da ne znaju da se u praxi cesto nema ni toliko vremena). Bojim se da oni nisu predvideli vreme za informacije!
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:22 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

A ministarstvo predvidelo 11-13 minuta po pacijentu (kao da ne znaju da se u praxi cesto nema ni toliko vremena). Bojim se da oni nisu predvideli vreme za informacije!


To pričaš za lekare opšte prakse.
To je druga stvar.
Ovde se priča o porodilištima, o porođajima, carskim rezovima, o intervencijama.
Tu nema tog ograničenja od 11 do 13 minuta.
Nemoj da mešamo babe i žabe.
scabies scabies 22:28 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

To pričaš za lekare opšte prakse.

To se odnosi na sve ambulantne preglede.
Ovde se priča o porodilištima, o porođajima, carskim rezovima, o intervencijama.

Mislila sam da se gore govorilo nacelno o pogresnom tumacenju usled nedovoljno informacija... Ili se i autopsije vrse po porodilistima?
Ili ti hoces da kazes da samo trudnicama i porodiljama treba dati informacije?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:36 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Ili ti hoces da kazes da samo trudnicama i porodiljama treba dati informacije?


Naravno da ne.
Ali nema potrebe da širimo temu, ovo je od početka bila priča isključivo o porodilištima.

Re: Tihovao ili ne :)

uk standard podrazumeva 20 min za novog pacijenta u ambulanti 10-15 za kontrolni pregled. lekar mora da bude dovoljno iskusan da za to vreme obavi sve sto je potrebno. ukljucujuci i davanje informacija.
to je prosek. u praksi je za nekog potrebno par minuta duze, za nekog krace.
pacijenti koji leze u bolnici imaju mnogo vise vremena za razgovore sa lekarima. ako se desava nesto jako komplikovano i znacajno, obicno se svi zainteresovani, ukljucujuci tu i porodicu obolelog, ako bolesnik to zeli, dogovore da se okupe u odredjeno vreme kad lekar nema drugih neodloznih obaveza, da razgovaraju o neophodnim intervencijama, planovima itd.
scabies scabies 22:50 14.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Ali nema potrebe da širimo temu, ovo je od početka bila priča isključivo o porodilištima.

Uredu. Nisam mislila da sirim temu.
Unfuckable Unfuckable 08:45 15.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

uk standard podrazumeva 20 min za novog pacijenta

pod uslovom da pacijent ne pretenduje da na brzaka apsolvira medicinu
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:39 15.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

pod uslovom da pacijent ne pretenduje da na brzaka apsolvira medicinu


Ako se u tih 20 minuta pokaže da pacijent može i hoće da zna više, tj. da na brzaka apsolvira medicinu, lekar treba da ima spisak literature koji mu može preporučiti.

Retki su oni koji će želeti da apsolviraju svoj slučaj, a ako takvih ima, oni će već sami da kopaju mimo bilo kakvog lekara. Onda će tih 20 minuta da iskoriste samo da s lekarom prozbore o različitim mogućim izborima i ishodima lečenja, o kojima su se već obavestili.

Ovako kako ga ti sroči Unf, ispada da su naši ljudi svi komplet opsednuti proučavanjem medicine i da lekara smatraju odgovornim da ih medicini nauči. To nije tačno. Tj, tačno je da su naši ljudi opsednuti proučavanjem medicine, ali SAMO ZATO ŠTO NE DOBIJU POTREBNA OBJAŠNJENJA gde treba, tj. od lekara, pa moraju uokolo da se dovijaju telefonirajući poznanicima i rođacima lekarima, guglujući i čitajući stručnu literaturu.

Re: Tihovao ili ne :)

uvek postoji kontrolni pregled. coveku najcesce treba malo vremena da "svari" informacije koje dobije u ambulanti. za komplikovane bolesti se zato proizvode informativne brosure koje pacijenti nose kuci. slefdeci put kad dodju u ambulantu, obicno imaju spisak pitanja.
po mom misljenju, ovo vreme je sasvim dovoljno. ne zaboravite da je svrha zdravstvene zastite koju subvencionira drzava da obezbedi sto bolju medicinsku uslugu STO VECEM BROJU LJUDI
maca22 maca22 13:11 15.12.2008

Re: Tihovao ili ne :)

Ja se mnogo vise ispricam sa lekarom u ambulanti nego u bolnici.
Tamo ih nemoguce uhvatiti, a sestre skupljaju poene upadajuci nam u rec i braneci lekara od zlog, neuvidjavnog i krvozednog pacijenta.

Mnof ljudi pogresno okrive lekara. E mnogi ljudi ispravno orkive lekara, takodje.
Grupa ljudi iza ovog naloga smatra apriori da su lekari kompleksasi zeljni drustvenog priznajna i moci. Pa kad se pokaze da nije takav, onda se odusevimo.
dolybell92 dolybell92 05:02 13.12.2008

Tiho i hrabro...



Bilo bi mi drago da posetite ovu porodicu, da li treba da kažem zašto ?
Majka hrabrost
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 13.12.2008

Samo

napred Krugolina i HVALA ti :)
ivanc ivanc 12:24 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Kaze da nemaju mleka i jogurta za svu decu , samo za najmladja dva. O soku i ne razmisljaju. Pa cekaj, ma koliko bilo lepo imati punu kucu dece, na sta to lici da izradjas toliku decu pa ih pustish da gladuju i cekas da ih neko drugi prehrani?
Milica 394 Milica 394 16:42 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Pa koliko vidim, rodili su toliku decu, a nemaju sredstva za njih. Stan im je dala država, pa se žale kako im je mali. Račune im plaća sindikat. Pa OK, ali zašto onda onolike porodice Roma i Albanaca sa puno dece nisu dobile stan, pa makar i mali? Zašto njima niko ne plaća račune? To je diskriminacija po rasnoj osnovi. A inače moje mišljenje je da je neodgovorno rađati toliku decu koja posle ne znaju šta je sok, jedu samo hleb i krompir, i nemaju gde da pišu domaće zadatke...

Mada ne vidim kakve veze ovo ima sa Krugolininom temom?
dolybell92 dolybell92 16:51 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Uopšte niste shvatili da sam mislila da osoba koja je rodila toliko dece
možda ime nešto više iskustva sa porodilištima i porađanjem od svih koje
imaju po jedno, dva - ev. tri deteta.
Možda bi imala što šta da kaže sa tolikim iskustvom.
( ne mislim da je u redu imati 11 dece...
to jeste sasvim druga priča...
ali ONI nisu ni od koga bilo šta tražili, pa onda dobili...)

nestalo mi baterija

napisala sam:

moja medicinska sesta ima 8-ro dece. sva su divna. ona radi puno radno vreme, uvek je nasmejana i ne ocekuje medalju za zasluge. ima mnogo onih koji zivena racun dece u uk. ovde drzava samohranim majkama daje 80 funti po detetu nedeljno. znaci, liz bi mogla da dobije svoju plat ne radeci nista, ali ona radi. suprotnih primera ima mnogo. naj sveziji je slucaj sharom mathews, cije je kidnapovanje organizovala majka da bi uzela gbp 50000 od nagrade za njeno pronalazenje koje su davale novine. ta ima 7ro dece od 5 oceva i zivi od subvencija
scabies scabies 22:22 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Uopšte niste shvatili da sam mislila da osoba koja je rodila toliko dece
možda ime nešto više iskustva sa porodilištima i porađanjem od svih koje
imaju po jedno, dva - ev. tri deteta.

Ja mislim da zena koja zivi sa jos DVANAEST clanova porodice u 47m2 i decu hrani hlebom i krompirom nema bas neke visoke kriterijume (ali su joj zato pragovi verovatno visoko), pa nisam sigurna koliko su njeni utisci iz porodilista validni za celu ovu pricu..
dolybell92 dolybell92 23:47 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Ja mislim da zena koja zivi sa jos DVANAEST clanova porodice u 47m2 i decu hrani hlebom i krompirom nema bas neke visoke kriterijume (ali su joj zato pragovi verovatno visoko), pa nisam sigurna koliko su njeni utisci iz porodilista validni za celu ovu pricu..


Validnost se ne procenjuje unapred, ma kakvi da su nečiji kriterijumi,
o kojima se ne zna - ali predpostavke se imaju smatrati validnima ?

Dalo bi se zaključiti da mislite da takve žene ne treba ni da se porađaju u bolnicama,
jer je njima svejedno .. kad nemaju kriterijume... a i prag im je visok - mislite vi.

Ništa nije pod moranje,
ipak, treba birati ko može da ima stav i mišljenje, a ko ne ?


scabies scabies 23:53 13.12.2008

Re: Tiho i hrabro...

Dalo bi se zaključiti da mislite da takve žene ne treba ni da se porađaju u bolnicama,
jer je njima svejedno .. kad nemaju kriterijume... a i prag im je visok - mislite vi.

Nije da se ne moze i tako zakluciti, ali to ovaj put nije pravi zaklucak! To sto neko nema visoke kriterijume nikako ne znaci da ne zasluzuje vrhunsq uslugu. Samo mislim da ljudi sa niskim kriterijumima najcesce budu zadovoljni minimumom. A ovde se prica o maximalno mogucem, cini mi se...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana