O deci sa ulice

constrictoria92 RSS / 13.12.2008. u 14:14

 

Moj gost danas je naša blogokoleginica & blogodrugarica dzudi. Ona nam dolazi pravo iz Kotlarnice (Potpalublja) i svim srcem podržava akciju za očuvanjeSvratišta. Imate priliku da pročitate (a ja čast & zadovoljstvo da predstavim) njen ugao viđenja ovog problema:

 Pratim projekat " Svratište za decu sa ulice " od samog početka. Žao mi je što mi zdravlje i posao oduzimaju vreme, te ne mogu da se volonterski uključim u celu priču.

Zbog toga, ovim postom se priključujem svima koji se bore da deca sa ulice ponovo dobiju svoj kutak u kome će provoditi dane i lepše dočekati Novu godinu.

Svakoga dana ih srećemo, na ulicama, u podzemnim prolazima, na ulazima u kafiće ili restorane.

Željni ljubavi, gladni, oskudno obučeni sa tužnim osmesima, vape za pomoć.

Nerazumna politika nadležnog gradskog Sekretarijata, oduzela im je ono što im je najpotrebnije: hranu, mesto gde će se okupati, ugrejati, dobiti pažnju.

Jedna poslovica kaže " Ne čini ono što ne želiš drugi da ti čine ".

Zar se niko od nadležnih nije postavio bar na tren, na njihovo mesto? Zar nije mogao da zamisli svoje dete boso, gladno, žedno i tužno?

Gde je nestala ljudska humanost?

Gde su sada sve političke stranke koje su se bunile i mitingovale zbog raznoraznih stvari? Nema ih.

Brinu o sebi, svojoj porodici i svojoj deci.

Sit gladnom ne veruje...još jedna poslovica. Odgovara ovoj priči.

Ne želim sada da pišem priču o deci, ili politički da mitingujem.

Realna sam i praktična osoba.

Imam jedan predlog : pogledajte na sajtovima na kojima se reklamiraju montažne kuće, kolika je njihova cena. Mala je, uz dodatne troškove malo veća...

RTS je juče imala humanitarnu akciju za popravku i izgradnju porodilišta u Srbiji.

Hajde da B92, ili neka druga televizija, plus još jedna, dve radio stanice organizuju nešto slično za ovu decu.

Potrebno je razgovarati sa EFG bankom ili nekom drugom bankom da pomogne.

Dovedimo glumce i poznate ličnosti, napravimo jednu emisiju o toj deci, bez razgovora građana sa tim poznatim ličnostima da ne ispadne kopija RTS-a.

Verujem da će se poznate ličnosti iz svih oblasti: medija, muzike, sporta, čak i politike uključiti u ovu akciju.

Neka oni daju priloge. I mi, koji pišemo ovde, treba da damo priloge- novčane.

Kada prikupimo novčana sredstva za izgradnju montažne kuće od 120 kvadrata, uputimo dopis nadležnima iz Grada.

Uvek postoji slobodna parcela koja može da se dobije na korišćenje- po novom Zakonu na 5 godina, zatim se to produžava.

Vratimo osmeh i veru u budućnost deci kojoj smo potrebni.

Pomislimo na svoju decu, na decu naših sestara, braće, prijatelja. Nikada se ne zna šta donosi dan a šta noć.

Neće oni doživeti sudbinu te dece, znam ja, ali, kada činimo dobro deci sa ulice, setimo se i naših veselih i srećnih mališana.

Dosta je priče o NVO koje se uglavnom bave politikom. Dosta je politike. Radimo nešto konkretno.

Verujem da to možemo. Znam da to moramo.

I sami ćemo biti srećniji kada darujemo nekome sreću.

 



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 14:32 13.12.2008

Vazna napomena

Ugovor sa Sekretarijatom o ustupanju objekta u Krfskoj vazi do 09.05.2009. U Sekretarijatu su rekli da ce oni produziti Ugovor...
mariopan mariopan 14:50 13.12.2008

Bravo

Podrzavam od srca. Mozda cemo tako resiti problem prostora za smestaj dece ali i dalje ostaje otvoreno pitanje redovnog finansiranja.

To ne moze da zavisi od donacija i dobre volje ljudi, jer ta dobra volja u vreme krize moze da ostane samo dobra volja i da bude nedovoljna za hranu, grejanje i tekuce troskove. Zato je neophodno da se taj problem stalnog finansiranja resi na nivou grada ili drzave. Ova deca su ista kao sva ona deca koja su "u sustemu" ( u prihvatilistu ili domovima ili u porodicnom smestaju) i za koje drzava izdvaja ne mala redstva koja dajemo svi mi. zasto onda ne uvaze razlicitost potreba i pristupa ovoj deci koja odrastaju na ulicama i nemaju poverenja u "sistem"? Oni dolaze u Svratiste svojevoljno , dakle traze pomoc.


Zasto im se onda ta pomoc uskracuje od strane drzave pa se njihove potrebe pokrivaju iz donacija a ne iz budzeta grada ili Srbije? Jer ovakva Svratista su potrebna i drugim gradovima gde god ima dece na ulicama i projekat njihovog otvaranja treba da zazivi svuda a ne da se ugasi i ovaj jedan koji pokazuje tako dobre rezultate?

Verujem da ce neki novac i sada da se nadje ali me pogadja sto sve to zavisi od konkursa na kome ce Svratiste da trazi podrsku i da , recimo , dobije neka sredstva , mozda nedovoljna, i onda opet dogodine u ovo doba da se zgrazavamo sto se deca smrzavaju na ulicama. Zasto se to vec jednom ne resi konacno i da deca budu sigurna u svojoj "sigurnoj kuci"- Svratistu?
constrictoria92 constrictoria92 15:05 13.12.2008

Re: Bravo

Mislim da Svratiste treba da postane drzavno finansijski podrzan projekat, jer, kao sto i sama kazes, Svratiste je potrebno i drugim gradovima, a ne samo Beogradu.
mariopan mariopan 15:54 13.12.2008

Re: Bravo

constrictoria92
Mislim da Svratiste treba da postane drzavno finansijski podrzan projekat, jer, kao sto i sama kazes, Svratiste je potrebno i drugim gradovima, a ne samo Beogradu.

Upravo tako.

Deca su sva nasa , pa zasto se neka deca , i to ona koja su najugrozenija i kojima je pomoc najpotrebnija, deca sa ulice, finansiraju od donacija a druga deca, koja pristaju na "sistem" dobijaju smestaj o drzavnom trosku?( Domovi, porodicni smestaj, prihvatiliste) Dakle izgleda da je poenta u tome da SVA deca moraju da pristanu na :"sistem"da bi dobijala onaj drzavni dinar a taj sistem nekoj deci predstavlja veliki problem, zato sto su ta deca odmalena na ulici i nista o normalnom zivotu ne znaju. SVA deca nemaju iste razloge i iskustva zbog kojih su dospela u te situacije i nemoguce ih je sve ugurati na silu u "sistem". Otuda broj dece na ulicama ne opada, otuda deca beze iz "sistema" to jest drzavnog prihvatilista i domova. Treba im pomoci onako kako ta deca jedino i mogu tu pomoc da prihvate.

Da li treba da ih osudjujemo zbog toga, za sta oni u stvari nisu krivi, ili treba da im pomognemo da prevazidju odbojnost koju imaju prema "sistemu" i da nauce kako da se tim sistemom koriste na svoje dobro, naprimer da pristanu da odu u neki dom ili porodicu i da idu u skolu umesto na ulicu?

Time se bavi Svratiste i zato je to karika koja nedostaje izmedju "sistema" i te dece. Oni saradjuju sa decijim ustanovama i pomazu da se sto veci broj dece socijalizuje, za to im treba odati priznanje . I naravno , omoguciti redovna sredstva od drzave ili grada , neka se dogovore ali taj novac svi mi ionako dajemo pa treba SVA deca i da ga dobiju.
edi-va edi-va 15:00 13.12.2008

+

Hajde da B92, ili neka druga televizija, plus još jedna, dve radio stanice organizuju nešto slično za ovu decu


Mislim da sam ovako nesto i predlozila na jednom od prethodnih postova. Uzela sam za primer akciju koja je u toku u Nemackoj "Ein Herz für Kinder" (Srce za decu), koja je u medjuvremenu sakupila 15 Mio. € ... Ukljuchene su bile najgledanije TV stanice, emitovan je i kviz Milioner, gde su gostovale poznate TV lichnosti i sav osvojen novac je tekao u akciju ... potom je ishla i emisija uzivo gde su se na telefone javljali (pored glumaca, pevaca, sportista) i politicari ... znam ponavljam se, ali ne treba prestati ponavljati ... jer kako jednom rece jedna pametna zena: emocija bez akcije je irelevantna.

Da, sta mi se jos vrzma po glavi ... gde je SPC u celoj ovoj sramotnoj prichi?
constrictoria92 constrictoria92 15:08 13.12.2008

Re: +

Draga Edi,

trenutno, osim b92, drugi mediji ne podrzavaju ovu akciju.
To je tuzno, ali istinito. U pocetku, kad se problem pojavio, bio im je samo zanimljiv kao vest koja ce da podigne citanost/gledanost/slusanost, al' svako chudo za 3 dana...

Zaista bih volela da se odrzi akcija koju ti pominjes (a o kojoj si i pisala), ali...
dolybell92 dolybell92 23:53 13.12.2008

Re: +

Da, sta mi se jos vrzma po glavi ... gde je SPC u celoj ovoj sramotnoj prichi?


Ona nikad nigde nije ako treba da dâ.
Bi oni - ali znam - nemaju para, jad i beda ...
koja stalno prosi uz uplatnice za komunalije....
constrictoria92 constrictoria92 00:09 14.12.2008

Re: +

Znate onu pricicu kad se pop udavio, jer nije hteo da da ruku da ga iscupaju ioz vode????
Nista cudno za SPC (nazalost, i druge crkve na nasoj teritotiji ih u stopu prate po ovom pitanju).
mina.hagen mina.hagen 16:59 13.12.2008

Kampanja


Koliko sam shvatila,
nova gradska Vlada nema bas sluha za svratishte tj. oni smatraju da je dovoljno sto prihvatilishte postoji (iako ne razumeju ili ih ni ne zanima da ta dva mesta ne mogu da se uporede ni po nameni ni po principu boravka u istim...).
Sa druge strane, mislim da B92 ovoga puta nece izaci u susret sa slicnom medijskom podrshkom, jer bi to znacilo da ima zamerke ka gradskoj Vladi, a cini mi se da ih B92 nekriticki podrzava.
Ova poruka ce verovatno biti uklonjana... a mozda i ne.
Pozdrav svima
constrictoria92 constrictoria92 19:16 13.12.2008

Re: Kampanja

Nema razloga da poruka bude uklonjena. To je tvoje misljenje, ali, moram da ti kazem da gresis (sto se b92 tiche).
Da ova medijska kuca nece da pruzi podrsku, onda ni blogovi o Svratistu ne bi bili objavljivani.
O ovom problemu smo i saznali, upravo na b92. Kasnije je b92 nastavio da prati sta se desava.
A ovim dvema vestima je i prethodila jos jedna vest, izvinjavam se sto ne mogu da je nadjem... Inache, ima jos vesti, ali idi na info, pa u search ukucaj Svratiste i videces koliko je akcija nepodrzana od ove medijske kuce...

Edit:
a sto se gradske vlade tiche, nisam nezadovoljna njihovim radom u globalu, nervira me ovaj deo oko Sekretarijata za soc. i dec. zastitu i jos par sitnica (npr. sto ne uvedu debele kazne za one koji bacaju djubre sa prozora i sl.), ali generalno, ne rade lose svoj posao.
To sto zelimo da Svratiste opstane, ne znaci da zelimo da rusimo gradsku vlast....
zajec zajec 17:34 13.12.2008

volonterski rad

Svi mi dobro znamo da NVO koje se bave politikom najbolje prolaze na konkursima a i pri dobijanju donacija. Posebno oni koji organizuju seminare za EU integracije, pa dodje prosecno 15 ljudi... sve u svemu takoreci ista klapa prisutna, po onoj "ja tebi, ti meni".

Konkretan, praktican svakodnevni rad nije na ceni. Najcesce smo svi koji smo u tom krugu upuceni na volonterski rad.

Zato je i moj predlog da CMI pocne sa volonterskim radom. Momentalno imaju prostor, a za ubuduce mozda im moze neka veca gradjevinska kompanija izgraditi barem montaznu zgradu. Za hranu je najlakse. Mnogobrojne kompanije uvek ce nesto ponuditi (Tempo, Rodic i dr.). Budite sigurni. Mom udruzenju stalno nude hranu, odecu... nije nam potrebno.

Kasnije, kada se promene drustveno-ekonomske okolnosti, uz napomenu da su godinama radili volonterski, kod donatora, drzavnih organi, ceneci njihov entuzijazam, imace prioritet. Dobrovoljnim radom dokazace ljubav prema deci, ne veruje se onima koji primaju platu. Dakle, dajte deo sebe.

Treba biti svestan i situacije u kojoj smo, narocito sada kad navodno zbog ekonomske krize svi imaju opravdanja. Postoji mnogo problema koje treba resavati, pa mozda i dati novac tim porodicama da deca ne moraju ici prositi, prati sofersajbne i slicno.
omega68 omega68 17:49 13.12.2008

Re: volonterski rad

zajec
Svi mi dobro znamo da NVO koje se bave politikom najbolje prolaze na konkursima a i pri dobijanju donacija. Posebno oni koji organizuju seminare za EU integracije, pa dodje prosecno 15 ljudi... sve u svemu takoreci ista klapa prisutna, po onoj "ja tebi, ti meni".

Konkretan, praktican svakodnevni rad nije na ceni. Najcesce smo svi koji smo u tom krugu upuceni na volonterski rad.

Zato je i moj predlog da CMI pocne sa volonterskim radom. Momentalno imaju prostor, a za ubuduce mozda im moze neka veca gradjevinska kompanija izgraditi barem montaznu zgradu. Za hranu je najlakse. Mnogobrojne kompanije uvek ce nesto ponuditi (Tempo, Rodic i dr.). Budite sigurni. Mom udruzenju stalno nude hranu, odecu... nije nam potrebno.

Kasnije, kada se promene drustveno-ekonomske okolnosti, uz napomenu da su godinama radili volonterski, kod donatora, drzavnih organi, ceneci njihov entuzijazam, imace prioritet. Dobrovoljnim radom dokazace ljubav prema deci, ne veruje se onima koji primaju platu. Dakle, dajte deo sebe.

Treba biti svestan i situacije u kojoj smo, narocito sada kad navodno zbog ekonomske krize svi imaju opravdanja. Postoji mnogo problema koje treba resavati, pa mozda i dati novac tim porodicama da deca ne moraju ici prositi, prati sofersajbne i slicno.

Ovo mi se činikao jako zanimljivo i korisno.
Hvala const na ustupanju prostora blogerima koji imaju neke konkretne predloge, takođe pozdrav za dzudi



Hajde da B92, ili neka druga televizija, plus još jedna, dve radio stanice organizuju nešto slično za ovu decu.

Potrebno je razgovarati sa EFG bankom ili nekom drugom bankom da pomogne.

Dovedimo glumce i poznate ličnosti, napravimo jednu emisiju o toj deci, bez razgovora građana sa tim poznatim ličnostima da ne ispadne kopija RTS-a.

Verujem da će se poznate ličnosti iz svih oblasti: medija, muzike, sporta, čak i politike uključiti u ovu akciju.

Neka oni daju priloge. I mi, koji pišemo ovde, treba da damo priloge- novčane.

Kada prikupimo novčana sredstva za izgradnju montažne kuće od 120 kvadrata, uputimo dopis nadležnima iz Grada.

Uvek postoji slobodna parcela koja može da se dobije na korišćenje- po novom Zakonu na 5 godina, zatim se to produžava.


Gde je nestala ljudska humanost?

Gde su sada sve političke stranke koje su se bunile i mitingovale zbog raznoraznih stvari? Nema ih.

Brinu o sebi, svojoj porodici i svojoj deci.

Sit gladnom ne veruje...još jedna poslovica. Odgovara ovoj priči.



Potpisujem




ombudwoman ombudwoman 19:10 13.12.2008

Re: volonterski rad

Svi mi dobro znamo da NVO koje se bave politikom najbolje prolaze na konkursima a i pri dobijanju donacija. Posebno oni koji organizuju seminare za EU integracije, pa dodje prosecno 15 ljudi... sve u svemu takoreci ista klapa prisutna, po onoj "ja tebi, ti meni".

Konkretan, praktican svakodnevni rad nije na ceni. Najcesce smo svi koji smo u tom krugu upuceni na volonterski rad.

Zato je i moj predlog da CMI pocne sa volonterskim radom. Momentalno imaju prostor, a za ubuduce mozda im moze neka veca gradjevinska kompanija izgraditi barem montaznu zgradu. Za hranu je najlakse. Mnogobrojne kompanije uvek ce nesto ponuditi (Tempo, Rodic i dr.). Budite sigurni. Mom udruzenju stalno nude hranu, odecu... nije nam potrebno.

Kasnije, kada se promene drustveno-ekonomske okolnosti, uz napomenu da su godinama radili volonterski, kod donatora, drzavnih organi, ceneci njihov entuzijazam, imace prioritet. Dobrovoljnim radom dokazace ljubav prema deci, ne veruje se onima koji primaju platu. Dakle, dajte deo sebe.

Treba biti svestan i situacije u kojoj smo, narocito sada kad navodno zbog ekonomske krize svi imaju opravdanja. Postoji mnogo problema koje treba resavati, pa mozda i dati novac tim porodicama da deca ne moraju ici prositi, prati sofersajbne i slicno.



znas, nije realno da se dvadesetcetvorocasovni rad realizuje i bazira u celosti na volonterskoj osnovi. zasto bi neko ko je kvalifikovan, ima diplomu sa visokom strucnom spremom u ovim vremenima radio puno radno vreme volonterski? ti ljudi takodje imaju porodice i moraju da doprinose. po ovoj logici zaposleni u centru bi trebalo da volontiraju, jer je njihov posao takodje human. i ko bi sve trebalo da volontira, lista je podugacka...

sto se tice CIMa, vise puta je pominjano kako je rad na terenu komplet volonterski, pa kako u Svratistu ima puno volontera jer je mali broj zaposlenih (u sta sam se i licno uverila jer sam prosle nedelje i posetila to mesto) tako da se prilicno volontira jer je posao veliki i odvija se na vise nivoa.

novac porodicama da - ali uz edukaciju na koji nacin da ga trose (novac im daju i centri za soc. rad, pa ga njihovi roditelji potrose na ko zna sta). i ovo vazi za one koji imaju roditelje.

deca ulice su deca ovog grada, ona su obaveza svih nas, ali pre svega nadleznih koji bi trebalo da se o njima brinu na onaj nacin koji ce zadovoljiti njihove potrebe i koji ce ova deca prihvatiti i na taj nacin biti spremna da donesu odluku da promene svoj status. grad je duzan da im to omoguci ako ce raditi sam posao nek se raspise konkurs pa neka odluce, javno i transparentno.
constrictoria92 constrictoria92 19:26 13.12.2008

Re: volonterski rad

Zajec,

nisi verovatno upoznat, ali u CIM-u radi dosta volontera i to na terenu (mislim da ih ima oko 40).

Ljudi koji nemaju vremena za volonterski rad, pomazu novchano, ili u kontaktu sa devojkama iz CIM-a dostavljaju voce, namernice, garderobu... U IDIOTT-u je organizovana akcija 10.11.2008. i skupljeno je 18.000,00 din za kupovinu vesa deci...

Znas li da su volonteri na terenu nasli devojcicu koja je imala tuberkulozu creva? Lekari su rekli da je ona prvi slucaj sa tom bolescu od kraja drugog svetskog rata... Volnteri su joj spasili zivot...

Znaci, volonterski se radi od pocetka Projekta Svratiste. Neke kompanije pomazu Svratistu u namirnicama, ali je ta pomoc nedovoljna. Neke kompanije nisu ni zainteresovane da pomognu... Novchani prilozi, mahom nisu dovoljni...

Moje misljenje je da se ovaj Projekat dokazao i humanoscu i dobrovoljnim radom i radom uopste... Moje misljenje je da za ovaj Projekat nema dovoljno sluha, ne samo medju politicharima, nego i medju obichnim blogerima & ljudima...
zajec zajec 00:13 14.12.2008

Re: volonterski rad

OVO ombudwomane
novac porodicama da - ali uz edukaciju na koji nacin da ga trose (novac im daju i centri za soc. rad, pa ga njihovi roditelji potrose na ko zna sta). i ovo vazi za one koji imaju roditelje.

JE KRAJNJI BEZOBRAZLUK.
Mogao bi biti drzak odgovor, tj. pitanje, da ne mislis ti da ih edukujes? Tvoj stav je van svake logike i na neki nacin diskrimintorski, rasisticki. Sta ti mislis da siromasni ne znaju raspolagati novcem? Izadji malo na teren, idi na pr. do Marinkove bare, vrata kuca su otvorena, vidi kako zive od crkavice, MOPa, koji prime od centara socijalnog rada.

A u CIM bi platu, koja je mozda desetostruko veca od MOPa.? Jelte, visokoobrazovani, imaju porodice, pa daj drzavo plati nas, jer mi brinemo o deci. Ne znam da li radite, samo znam da svakodnevno po ulici vidjam decu. I, na zalost, nekada tj. dok se nisu pojavile vladine NVO (sa dobrim platama) radili smo volonterski, mi visokoobrazovani, sa porodicama. E kad se proculo kako te nove NVO imaju dobra primanja nestalo je volje za volonterskim radom i danas je sve teze. Drzava nema obavezu da nas finansira. Nas je "problem" ako smo osnovali NVO, radimo humanitarni posao, brinemo za odredjenu grupaciju ljudi. Naravno, svi ce da nas pohvale, a mi neka se snadjemo kako znamo. Nema finansija, ne moramo da radimo!

Sta mislite da je drzavne oce briga sto se deca smrzavaju, beze iz svojih i drzavnih domova. Mozda se pozovu na drzave EU kod kojih je slicno stanje, pa kazu, normalna pojava progresa, psihopatologija. Imacemo i sve vise narkomana, alkosa, i slicnih na ulici, koji ce spavati po budzacima, pa sta, tako je i u drugim drzavama. CIM-ovcima mogu reci, ako toliko volite tu decu vodite ih kuci. Eto, koliko je blogera, svako po jedno dete. Jos, taj posao pored vas obavljaju jos neke NVO. Rasplamsava se prica da ima nekoliko. I sta mislite da svi mozemo na pr. napisati pismo gradonacelniku da je potrebno da nas finansira, jer eto decu treba zastititi ili zene, gej populaciju, stare, samohrane majke, izbeglice u kampovima... DAJTE NAM PARE. Jos se pohvaliti, imamo mi i volontere, besplatnu radnu snagu, eksploatisemo ko nasedne.
gocana7 gocana7 15:56 15.12.2008

Re: volonterski rad

Ha, nece im se volonterski rad. No znaju biti bezobrazni.
gorio92 gorio92 17:48 13.12.2008

Vide li oni šta?

Upravo kada sam se prijavio na Blog, na RTL HR, počeo je film "Gle tko to govori". Dobar film. Topao.
Pogledam ka monitoru, naslov O deci sa ulice. Na ulici hladno, sipeća kiša i jak vetar.
Vidim decu, mokru, slabo odevenu, promrzlu ... idu u Svratište po topli čaj i toplu reč.
Do kada će ići?
Hoće li gradski sekretari i drugi, naći u sebi malo ljudskoisti i odlučiti da se Svratište finansira iz budžeta grada.
Ja sam za pomoć u vidu dobrovolnih davanja, za rešavanje nekih pitanja, pa i prostornih, ali prvo da se obezbedi osnovno finansiranje.
constrictoria92 constrictoria92 19:28 13.12.2008

Re: Vide li oni šta?

Ja sam za pomoć u vidu dobrovolnih davanja, za rešavanje nekih pitanja, pa i prostornih, ali prvo da se obezbedi osnovno finansiranje.


Potpisujem...
aguero aguero 18:49 13.12.2008

Djed Djilas

Slican predlog dao sam jos pre tri dana!Vreme leti!Zasto oklevate?Sta cekamo?Da se Djilas vrati iz Moskve,da Deda Mraz doleti sa Irvasima....Imamo previse godina da bismo u to verovali....
g.radicevic g.radicevic 20:52 13.12.2008

da puknesh od muke...

kakve se se stvari finansiraju iz budzeta
a za svratishta....
nishta
cons
mislim da uz sav entuzijazam, i energiju koju ulazzesh, zajedno sa mnogima
ukljuchenim u ovaj problem,
stvar mozze biti reshena samo kratkorochno.
ovakav nachin, ce dati povremene, nesigurne rezultate.
SISTEM mora da preuzme stvar u svoje ruke
da svratishta postanu stavka u buzdetu,
ne samo gradskom, vec i drzzavnom,
pa to su nashe pare bre.
a mi kao gradjani treba da se borimo svim raspolozzivim
zakonskim sredstvima, da se to i ostvari.
Ima mnogo nachina da se te pare nadju,
pre svega ogranichiti "rasipnishtvo" u skupshtini
i vladi, i njihovim sluzzbama.
Treba najpre evidentirati svu tu decu, napraviti procenu realnu
koliko ih je, ne samo u BG vec celoj drzzavi,
izrachunati shta su njihove minimalne mesechne potrebe
napraviti finansijski plan, i doci do sume koju drzzava MORA da obezbedi.
A ovakve akcije, humanih ljudi, volontera i svih ukljuchenih
mogu biti samo dopunski izvor, da im se obezbedi i neshto
vishe od minimalnog.
pozdrav
gr
constrictoria92 constrictoria92 22:27 13.12.2008

Re: da puknesh od muke...

Potpuno se slazem sa tobom. Zagovornik sam svega sto si rekao!

p.s.
Gde si se bio izgubio neko vreme?
Drago mi je sto si opet ovde...
dolybell92 dolybell92 23:58 13.12.2008

Svratište

Maločas pročitah kako je protekla slava Sv Andreje prvozvanog u
domu Karađorđevića.
Bilo je mnooooogo onih koji su svratili... da svratimo i mi,
na paterice... možda se neko od njih umilostivi ...
constrictoria92 constrictoria92 00:11 14.12.2008

Re: Svratište

dolybell92
Maločas pročitah kako je protekla slava Sv Andreje prvozvanog u
domu Karađorđevića.
Bilo je mnooooogo onih koji su svratili... da svratimo i mi,
na paterice... možda se neko od njih umilostivi ...


Ako su kamere jos uvek tamo - bice milostivi; u suprotnom: sit gladnom ne veruje...
zajec zajec 00:28 14.12.2008

Re: Svratište

Ne moze! Nemas pozivnicu.

Princeza je jako milostiva, pomaze decu (ne znam koju). Bilo je na njihovom webu, ima dobrotvorni fond za decu. Ne bih preporucivala da joj se obratite, ne obicava poslati ni negativan odgovor.

Eto drzava moze i da finansira taj dom, verovatno znate koliko. Ne znam sta oni cine za nas, Srbiju. Tamo je obicaj da se odrzavaju razno-razna obelezavanja uz enormne kolicine hrane, koja se najverovatnije baci, kao sto je slucaj i sa svedskim stolovima kada ministarstva a i NVO organizuje seminare. Tako se baca drzavni novac.
smizla006 smizla006 00:41 15.12.2008

Re: Svratište

kada o bacanju hrane posle bogataskiih zabava,prijatelj iz Saudijske Arabije mi je pricao kako oni tamo imaju nekakve organizacije koje dodju kombijem posle neke zabave u bogataskoj kuci(a oni tih imaju puuuno kada imaju oko 50 000 potomaka kraljevske porodice)i pokupe sve ostatke hrane i odnesu nekim siromasnim porodicama sa puno dece ili sirotinji uopste...pomislila sam sto to kod nas nema...ili npr u USA su hleb i peciva posle 6 sati uvece u nekim pekarama i vise nego duplo jeftiniji...a Panera Bread ostatke hleba koje ne proda u toku dana podeli sklonistima...jel to ne bi moglo kod nekih velikih pekara kod nas...ovo su sve neki primeri naravno minimum ali znacilo bi koliko toliko,,,
niccolo niccolo 11:41 14.12.2008

Otvoreno pismo

Nego, jel dojahao vec corriere sa odgovorom Sekretarijata na Otvoreno pismo upuceno Gradonacelniku?
constrictoria92 constrictoria92 11:43 14.12.2008

Re: Otvoreno pismo

niccolo
Nego, jel dojahao vec corriere sa odgovorom Sekretarijata na Otvoreno pismo upuceno Gradonacelniku?


nije jos. Da jeste, vec bih javila.
niccolo niccolo 11:45 14.12.2008

Re: Otvoreno pismo

Covece, pa to bas putuje...Birokratija...
constrictoria92 constrictoria92 11:48 14.12.2008

Re: Otvoreno pismo

Samo da stigne pre N. Godine.
MilutinM MilutinM 17:42 14.12.2008

Re: Otvoreno pismo

nije jos. Da jeste, vec bih javila.

Da nije pošta kriva? Da nije poštar zvonio samo jednom?
zajec zajec 23:06 15.12.2008

Re: Otvoreno pismo

constrictoria92
Samo da stigne pre N. Godine.

EVO PRISTIZE, vec vidim sta pise:

"Drugovi i drugarice
Sekretarijat je razmotrio vas projekat . Nemamo dovoljno mogucnosti da vas finansijski podrzimo. Napominjemo da je zbrinjavanje ove kategorije dece u nasem buducem radu jedan od prioriteta. Jos vam napominjemo da na nivou Grada postoji razvijen sistem decije socijalne zastite koji ukljucuje nezbrinutu decu, tako da je ova ranjiva kategorija potpuno obuhvacena radom profesionalaca centara i domova. Podrzavamo rad svih NVO pa i vas. U dogledno vreme raspolozeni smo za saradnju. Istovremeno primite na znanje da ce uskoro biti raspisan javni konkurs za NVO na kome mozete uzeti ucesce. Voli vas vas Vladan".

Izmedju redova, mnogo arlaucete, ima vas nevladnih ko pleve koji bi da se ovajde i na decici. A dosta ste nas zaj. devedesetih i dokoncali petog. E, da vidite sta je lustracija i ratni veteran!

constrictoria92 constrictoria92 08:11 16.12.2008

Re: Otvoreno pismo

Hmmmm... Jesi li razmisljao da radis kao prorok ili nesto slicno, zato sto mislim da si 100% u pravu???

Nazalost, i ja ocekujem pismo slicne sadrzine, pod uslovom da uopste stigne.
zajec zajec 13:27 16.12.2008

Re: Otvoreno pismo

constrictoria92
Hmmmm... Jesi li razmisljao da radis kao prorok ili nesto slicno, zato sto mislim da si 100% u pravu???Nazalost, i ja ocekujem pismo slicne sadrzine, pod uslovom da uopste stigne.

Ne treba biti prorok. Sve je na osnovu pretpostavki.
Iz meni bliskih izvora pre desetak dana prohujala je vest da svratiste nece biti ugaseno, da je pomoc odobrena. Zatim, propitivanja ko sve radi. U budzetu novca ima za nevladin sektor. Moguce da cete na kraju biti upuceni na redovni konkurs za NVO i drustvene organizacije. Bojim se da ce proci kao i proslogodisnji, kada su odobreni projekti i centrima socijalnog rada, raznim domovima, koji nisu ni NVO, ni drustvene organizacije. Tako su sredstva odlivena i onima koji vec dobijaju iz drzavnog budzeta, dok ce nevladin sektor i dalje raditi njihov posao, dopunjavati ih. Sem toga neka udruzenja su dobila donacije za projekte koji sa njihovom deletanoscu nema veze. Verovatno su imali dobre veze. Niko nije protestovao.
gocana7 gocana7 17:16 16.12.2008

Re: Otvoreno pismo

hm

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana