Vremeplov (ili: kako Srbiju vratiti u devedesete)

debela.hladovina RSS / 16.12.2008. u 09:46

Naslov koji nije mogao da ne privuče pažnju - Policija brutalno pretukla studenta. Polomljeno rebro, potres mozga, razularena rulja u uniformama koje smo im MI kupili šutira čoveka koji leži na zemlji. Nedavno je ta ista razularena gomila u uniformama na smrt pretukla čoveka, a Ministar je izjavio da su možda krivi i lekari zato što mu nisu spasili život... I sve ovo se dešava 2008... Predsednik nas je svojevremeno zastrašivao povratkom u devedesete... Nije imao da nam ponudi ništa bolje od straha - i uspelo mu je. Čime li će nas zastrašivati sledeći put kada budemo birali? Sada znam mnogo stvari koje ranije nisam znao. Znam da kada policija nekoga pretuče na smrt - krivicu možeš svaliti na lekare (to je nekako sada u trendu). Znam da izbegavanje devedesetih i put u svetlu budućnost donosi Ivica Dačić sa pendrekom u jednoj i koferčetom u drugoj ruci. Znam da onaj koji ukrade, ako nosi odelo i kravatu nije lopov, nego mendažer (na srpski način). Znam da je prebijanje studenata na njihovom kućnom pragu ono što Srbiju vodi u Evropsku Uniju. I naučio sam ono najvažnije: nikada niko neće odgovarati za ono što je uradio. Osim ako ne pripada nijednoj stranci - e onda će najebati i ako ne veže pojas u kolima.



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

darkonduty darkonduty 13:30 16.12.2008

Da je ovakva brutalnost

...tipična samo za Srbiju - nije. Događaju se slične stvari i u susjedstvu.
Npr. kao nedavno u Grčkoj. Samo postoji jedna razlika, a ta je u društvu koje je evoluiralo do krajnje apatičnosti.

Ljudima je valjda primarnije sjediti ispred televizora i buljiti u Operaciju trijmf i slične banalne kičarije, a ne razmišljati o vlastitoj sigurnosti i slobodi djelovanja.
Da nije tako, onda bi se valjda stvorila neka kritična masa i odreagirala na ovaj slučaj.

Događaju se i kod nas takve stvari. Da plavci nekog pretuku, pretresu po nalogu političkog vrha i slično. Al ne sjećam se kad se, unazad nekoliko godina, dogodilo nešto slično, a da to nije povuklo posljedice po vlastodršce i policijske snage. Mnogi nasilnici su smjenjeni pa je klima u policiji sad malo drugačija. Ne usude se udarati po ljudima tek tako.

Imali smo i mi jednog lakrdijaškog ministra unutarnjih ( Kirin) koji je lupetao svakakve gluposti, fotografirao se sa haškim zatočenicima u vikend lovu na divljač i zabavljao naciju priglupim gafovima. Zato više nije ministar.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana