loader: Srpska antiteza

AlexDunja RSS / 17.12.2008. u 10:14

 

autor je moj dragi gost loader 

 

Sretoh danas Lazara. Šeta, zamišljen... Bez oklopa. Deluje gotovo krhko. Šest vekova provlačenja po epskim pesmama nekako... kao da ga je zasitilo. Gleda nizbrdo reku u daljini, obalu, obrise zgrada koje se prostiru kroz izmaglicu... Pitam ga, zna li šta se sve u međuvremenu dešavalo, i da li je zamišljao da će na kraju ovako ispasti. Onaj njegov blago prijazan izraz, kojim je hteo da naznači kako pažljivo sluša moje pitanje, već narednog trena postade zabrinut, skoro utučen. Savi glavu i spusti težak pogled onamo, ka reci. To je bio znak da je kraj razgovora. Ja se polako udaljih. I dođoh za tastaturu, moju pokosovsku brojanicu.


Preispitivanje srpske nacionalne logike postaje neminovno. Statistike i demografske procene govore da nestajemo. Gubici u ovim, najnovijim ratovima samo se nadovezuju na katastrofične razmere stradanja iz Prvog i Drugog svetskog rata. Baš zato što smo usled ta dva velika rata ostali biološki prepolovljeni, svako naknadno stradanje je sve skuplje. Stoga ovi nedavni gubici imaju posebnu težinu i zvone na konačnu uzbunu pameti.

 

Stradanje u Prvom svetskom ratu svakako nije moralo biti ni izbliza onoliko. Uništenje čitave trećine stanovništva i jeziva albanska golgota čine besmislenom svaku, makar i najsjajniju stratešku zamisao ili ratni cilj. Jedva da smo se biološki malo oporavili od Prvog, primakao se Drugi rat. Imali smo šansu da prođemo sa minimalnim oštećenjima. Umesto toga događa se puč, koji je faktički bio javni poziv da se otpočne sa stravičnom likvidacijom srpskog naroda i komadanjem Srbije. Pogrom bukvalno sa svih strana, pomoći niotkuda. U okolnostima kakve su tada vladale izazvati puč i povikati „bolje grob, nego rob“ više je od gluposti, i više od zločinstva! Puno njih će reći kako su zapravo britanska, ili sovjetska obaveštajna služba organizovale 27. mart, a ne mi. Čak i ako donekle jeste tako, nama je mnogo važnije pitanje zašto to nije urađeno među Slovencima ili Hrvatima, ili gde drugde, nego se to krvavo seme zasejalo i idealno primilo baš među Srbima? Šta je to kod nas što nas čini podesnim za akcije te vrste?


Naše nakaradno shvatanje Kosovskog mita. To je u osnovi činjenice da se veoma lako prihvatamo stradalništva. Onog 27. marta Kosovski mit je našim ustima izgovorio - „Bolje grob, nego rob“! Da se pogine za carstvo nebesko, kao Lazar i njegova družina. To je pouka koja sve vreme, i u danima koji nisu ratni, lebdi i postavlja načelo tvrdokornosti i fizičkog okršaja kao najbližeg rešenja za krizne istorijske momente. Ponavljana stolećima, ova pouka stvara neku vrstu latentnog nacionalnog adrenalina. To u kolektivnoj svesti sužava moć trezvene analize i bitno umanjuje opažanje nijansi. Stoga uobičajena težnja za slobodom, koju svaki narod ima, kod nas uglavnom prelazi u bezumno srljanje i samouništenje. Efekat je vidljiv i u novije vreme, kad se „događao narod“, kad je osionost odagnala pamet i kad smo do krajnjih granica ponavljali „Srbija se saginjati neće“, satirući ko zna koliko godina budućnosti. Ima istorijskih konteksta koji su veoma loši, ali zašto ih činiti još lošijim nego što već jesu?!


Kosovski mit je predanje o izboru nebeskog umesto zemaljskog. Mit o izboru bogougodnosti umesto grešnosti. Predanje kaže da su tokom bitke vernici princip vere branili od tzv. nevernika. Ponajmanje je tu reč o tuči za teritoriju, jer i sam Lazar kaže da umesto ograničenih zemaljskih pojmova bira nebesnost. Taj mit je dakle vrednosna kategorija. Kao takav, trebao bi da nas obavezuje na svakodnevno ustrajavanje u izboru dobra, a ne zla. Ali šta je on za nas postao u praksi? Svakako ne to. Pretvoren je u borbenu mantru, u pouku da se i na najmanji nagoveštaj ugnjetavanja fizičke slobode krene u besomučno ratovanje. Dilema o ceni ratovanja isključena je imperativnim podsećanjem da su u Kosovskom boju svi junaci izginuli za svoj cilj. Otud dilema predstavlja izdajstvo, smrtnu sramotu. Formiran je tako recept za naše postepeno biološko nestajanje! Nije tu kriv Kosovski mit sam po sebi. Mi smo to od njega načinili, sasekavši u njemu sve ono što je suptilno, ostavljajući samo ono najbanalnije. A to se uglavnom svodi na već pomenutu borbenu praksu i na ugodan utisak da smo moralno superiorni nad drugima.


Otkud potreba za tim preterivanjem? U svom svakodnevnom životu prosečan Srbin je prilično neispunjen, ustrašen, nedovoljno obrazovan, često problematičnih moralnih navika, slabo osetljiv na tuđu nevolju, nesiguran u sebe, ljubomoran, netolerantan, bez pravog osećaja za kolektivni interes, samoljubiv, inatan... Prosečan Srbin ovo neće priznati, može se i naljutiti, ali će u momentima spontanosti i sam reći sve to, isto. Za takav pojedinačni i kolektivni duh Kosovski mit je savršen izlaz. Sve neslavne osobine nestaju ulaskom u ulogu koju on nudi. Iz te perspektive mi stičemo utisak da vredimo daleko više nego što zaista vredimo. I da smo kao takvi pozvani da branimo vrlinu sveta. Time su omogućene, recimo, naše ideje objedinjavanja, ili sklonost ka dominiranju i pravdoučenju drugih... To je interesantan funkcionalni manevar. Kad smo u svom nebeskom ruhu, sebi dajemo sve moralne epitete i nemamo teret samoprekora. Kao zemaljski, zadržavajući utisak moralnosti, činimo ono što u svakodnevnom životu inače činimo. Poput nekog ko mrsi, a doživljava sebe kao isposnika.

Zbog napred iznetog, naši porazi i jesu onoliko ogromni. Jer, niti smo sa tako nerealnim procenama o sebi i svojoj snazi kadri da neprilike u punoj meri predvidimo, niti smo kadri da iz kasnijih loših posledica izvučemo pouku, nego se vraćamo u polazište i ishodište svoje zablude, u Kosovski mit, pa iz te mitomanske baze produbljujemo slepilo, poraze proglašavajući pobedama, čime se obezbeđuje da greška bude ponovljena, i da stradanje bude ne manje nego prethodni put.


“Negativne odlike prosečnog Srbina” ovde nisu spomenute u iluziji da smo mi jedini narod koji ima nekakve mane. Navedene su isključivo zbog sprege koja postoji između njih sa jedne strane i sklonosti ka iracionalnom samoulepšavanju sa druge strane. Jer, iz te sprege se izrađa nemoć objektivnog uviđanja, a onda i nemoć snalaženja u datim istorijskim prilikama.


Izbegavanje bespotrebnog stradanja osnovni je motiv ovog teksta. No, sigurno je da mnogima taj motiv nije sasvim prihvatljiv. Ima prilično onih koji će reći: „Pa šta?! Stradali smo i stradaćemo opet za pravdu!“ Opet jezik Kosovske pouke. Hm, stradanje za pravdu..! Kad bi iza takve izjave stajala potpuna doslednost, pa i nekako. Evo, hipotetički – kad bismo se mi dogovorili i doneli čvrstu kolektivnu odluku da se svi do jednog žrtvujemo zarad svetske pravde, i kad bi to uistinu izveli... to bi bilo nešto drugo. No, na raznim primerima smo pokazali da mi u stvari ne želimo da se žrtvujemo. Pričamo, inatimo se... To da. Ipak, na delu... Kažemo, ješćemo korenje ako treba, a kad nam na jelovnik stvarno stigne korenje vrtimo glavama i najposle krećemo da se međusobno makljamo kako bismo se domogli neke bolje hrane! Jasno, mi se ne žrtvujemo, već srljamo. Odnosno, na priči smo nebeska Srbija, na delu zemaljska. Naravno, mnogi će Kosovski mit i dalje eksploatisati i zavodljivo besediti o lepotama žrtvovanja za slobodu i pravdu. E, pa, treba reći da su oni nedostojni toga o čemu govore, da su obični manipulanti i profiteri.


Banalizovanje Kosovskog mita ne izaziva loše posledice samo u fazama ratovanja. Mitomanska pouka, koja podstiče tvrdokornost, samoljubivost, iracionalnost, anahronost, zatvorenost.., bitno smanjuje kvalitet našeg odnosa prema stvarnosti i u mirnodopskim fazama. Ta šteta nije ništa manja, ali da tekst ne bi ispao preobiman akcenat je stavljen samo na onaj očigledniji, ratni aspekt.


Bez obzira šta da je Kosovski mit izvorno trebao da znači, mi smo ga izokrenuli i istrošili. Istrošili smo i pravo da se na njega stalno pozivamo. Konačno, on u našim rukama funkcioniše protiv nas samih. A kad je već sve tako, ponoviću ono što će za mnoge zvučati kao najveća moguća jeres tekućeg doba. Da bi ovaj narod uopšte opstao, treba uvesti – stogodišnji moratorijum na upotrebu Kosovskog mita!


Atačmenti



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 10:26 17.12.2008

...

Da se pogine za carstvo nebesko, kao Lazar i njegova družina.


Oni su se vise borili zato da bi i dalje oni ostali feudalci na tim teritorijama, a da ne dodju drugi feudalci.

u Kosovskom boju svi junaci izginuli za svoj cilj


I jesu. Za ovaj koji pomenuh gore...

Naše nakaradno shvatanje Kosovskog mita


Ja bih rekao da je Kosovski mit nakaradno shvatanje istorijskog dogadjaja s kraja 14tog veka.
constrictoria92 constrictoria92 10:35 17.12.2008

Precizno, tacno, tuzno...

Da bi ovaj narod uopšte opstao, treba uvesti – stogodišnji moratorijum na upotrebu Kosovskog mita!


Saglasna.
blackbox92 blackbox92 13:25 17.12.2008

Re: Precizno, tacno, tuzno...

Tačno.
Samo kako bi se onda neki uopšte održali na političkoj sceni?.Kako bi se neki toliko bogatili navodno braneći Kosovo.?
Ma nije se ni Lazar borio za sirotinju i narod, već za sebe, a narod ništa bolje nije živeo pod njim nego pod Turcima.
Anjale Anjale 21:41 17.12.2008

Re: Precizno, tacno, tuzno...

constrictoria92
Da bi ovaj narod uopšte opstao, treba uvesti – stogodišnji moratorijum na upotrebu Kosovskog mita!


Saglasna.



Takodje
Dr M Dr M 10:55 17.12.2008

Pravdanje

Meni se cini da je Kosovski mit nastao kao pravdanje pogresne procene i poraza.
Daljim razvojem, postao je izgovor unapred, za nove pogresne procene i eventualne stetne ishode.
Na taj nacin, stalno prolazimo kao onaj sprinter koji je stigao poslednji i objasnjava da su ga, sram ih bilo, "u`vatili na brzinu".
blackbox92 blackbox92 13:26 17.12.2008

Re: Pravdanje

I zloupotreba u dnevnopolitičke i druge manipulatorske svrhe.
margos margos 11:34 17.12.2008

Nešto se mora učiniti

Čini mi se da je skoro neko na blogu vrlo potkrepljeno govorio o Kosovskom mitu i da je on tek u dvadesetom veku doživeo svoju punu ekspanziju. Da su ga sporadično političari koristili kad god im je bilo potrebno zarad svojih političkih ciljeva. Mi smo doživeli kulminaciju sukoba poslednjih godina prošlog veka - sukoba unutar nas samih, i sa celim svetom.

Stradanje, koje je u centru Kosovskog mita - osim ratnog, ima mnogo drugih aspekata i za mene je onaj ženski, posebno tragičan. Oličen je u stihovima (tu je vrhunac):
''... uze majka ruku Damjanovu,
okretala, prevrtala njome.
I tu majka tvrda srca bila,
pa od tuge suzu ne pustila.''


Tu imamo idealno tlo za mnoge ljudske probleme - od trpljenja do prezira slabi(ij)ih, sa kojima se i kao pojedinci, ali i kao narod konstantno suočavamo.

Nešto se, zaista mora uraditi i promeniti. Možda je moratorijum pravo rešenje. Ja sam, za početak, da deca u osnovnoj školi ne uče pesme iz Kosovskih ciklusa u kojima ima previše brutalnosti i previše poruka koje veličaju smrt i u potpunoj su kontri sa životom.
AlexDunja AlexDunja 13:32 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

Nešto se, zaista mora uraditi i promeniti. Možda je moratorijum pravo rešenje. Ja sam, za početak, da deca u osnovnoj školi ne uče pesme iz Kosovskih ciklusa u kojima ima previše brutalnosti i previše poruka koje veličaju smrt i u potpunoj su kontri sa životom.


i ja se slazem da nesto treba da se menja.

ali zaboga, ne tako da se narodne pesme
pisane predivnim jezikom izbace iz citanki.
(po toj logici, deci bi trebalo zabraniti
da citaju bajke koje su prepune brutalnosti, nasilja i nepravdi,
o grckim mitovima da ne govorimo...)

nase interpretacije te bastine treba da se menjaju.
njihova zloupotreba da se zabrani...to da.
loader loader 14:04 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

Margos: "Čini mi se da je skoro neko na blogu..."
Slažem se s komentarom, osim ovog generalizovanog izbacivanja pesama. Inače, rečeno je da se Vidovdan slavi tek u poslednjih stotinak godina. No, zvaničnno slavljenje Vidovdana i sama pouka koja je izvučena iz Kosovskog predanja i koja traje vekovima jesu dve različite stvari. Kriterijumi te pouke su manje-više prisutni skoro sve vreme.

Odlično je primećen taj "ženski aspekt". Čitao sam negde jednu pesmu gde majku opominju da joj sin može stradati u izvesnom sukobu, a ona kaže da ga je zato i rodila, da pogine. Pod pretpostavkom da je ljubav majke zvanično najjača, zar ima jačeg moralnog opravdanja i imperativa da se ide u smrt (za slobodu)?

Ta bespoštednost je utkana u kolektivno svesno i nesvesno, predstavlja matricu željenog ponašanja jednog kolektiva (srpskog). To je za sve obaveza. Koliko je pojedinaca od toga smelo da odstupi u hermetizovanoj sredini kakva je naša? Otud lakoća ulaska u stradanja. Otud G.Princip, otud general Simović...
loader loader 14:09 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

nase interpretacije te bastine treba da se menjaju.
njihova zloupotreba da se zabrani...to da.

Upravo tako! ..))
AlexDunja AlexDunja 14:13 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti


Upravo tako! ..))

uh!
sad mi je lakse,
moj zivot bi bio sasvim drugaciji
bez vojvode momcila i njegovog jabucila
(konja krilatoga)
:)))
margos margos 17:40 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

moj zivot bi bio sasvim drugaciji
bez vojvode momcila i njegovog jabucila

I moj - lepši i pitomiji - bez ruke Damjanove i Malog Radojice sa klinovima pod noktima.

AlexDunja AlexDunja 18:08 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

I moj - lepši i pitomiji - bez ruke Damjanove i Malog Radojice sa klinovima pod noktima.

naravno margos.
pa ne mislis valjda da mislim da
ja propagiram neku surovost.
mislila sam da se razumemo.

ne mislis valjda da treba da se odreknemo
nacionalne kulturne bastine
zato sto u narodnim pricama i pesmama
ima nasilja i nepravde.
ili to mislis samo za srpsku bastinu
jer srbi u dvadesetom veku ne izvlace prave pouke iz nje?
sta ce ostali narodi sa svojim nasilnim
epovima i mitovima.

ili da ih pisemo(svi zajedno)
ponovo ali da budu politicki korektni.

zar nije krivica u zloupotrebi tih prica i pesama.
i opravdavanju danasnjih mnogostruko vecih zverstava
tradicijom iz narodne poezije.

ne mogu da verujem da ti mali radojica teze pada
nego izvestaji sa ratista devedestih,
ma koje zaracene strane.
margos margos 21:52 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

ne mogu da verujem da ti mali radojica teze pada
nego izvestaji sa ratista devedestih,
ma koje zaracene strane.

Ja samo kažem da DECU ne treba zasipati brutalnim lekcijama iz bilo čije istorije. Dečja mašta radi u slikama i ne pravi distinkciju između stvarnosti i mašte. Zloupotreba je već kad se male glavice pune ovakvim scenama. Dalje su posledice. Mali Radojica je ugrađen u zločine devedesetih.

Kao mala sam se plašila Turaka, Poturica, Nemaca... a danas samo gluposti.
AlexDunja AlexDunja 21:58 17.12.2008

Re: Nešto se mora učiniti

Ja samo kažem da DECU ne treba zasipati brutalnim lekcijama iz bilo čije istorije.

ok:)
i ja tako mislim.

samo se ne slazem da su narodne epske pesme
lekcije iz istorije.

ako su to postale, greska je u onima koji ih tako interpretiraju.
ja o tome pricam...
Mali Sizif Mali Sizif 11:37 17.12.2008

Mit kojem ne daju da to bude....

Kosovski mit je svojevrstan fenomen svog vremena i simbol velike hrabrosti njegovih učesnika u tom trenutku. Mogao bi se posmatrati kao pandam naše istorije, događaju iz istorije Sparte obrađenom u filmu "300". To jesu , definitivno bili akti ogromne hrabrosti i zaslužuju svako poštovanje i nikada ne smeju pasti u zaborav.
Ali to je "istorijska uspomena" nešto čega se treba sećati i poštovati, i ostaviti ga da počiva u miru tamo gde mu je mesto, u prošlosti.
Nije pametno, a ni bezopasno, graditi kolektivnu svest, paradigmu poimanja sveta oko sebe niti našu budućnost na mitu koji je nastao u davnoj prošlosti, u vremenu koje je bilo potpuno drugačije od ovog danas.
Mislim da treba ostaviti učesnike Kosovskog boja da počivaju u miru, setiti ih se na godišnjicu njihove velike hrabrosti, i živeti u skladu sa vremenom i svetom kakav je danas.
Ali to ne može tako, jer je Kosovski mit pogodan za manipulaciju biračkim telom, za građenje uporišta nacionalističkih struja i raspirivanje strasti onda kada nam je potrebna hladna glava.
Odluke o budućem životnom saputniku se donose srcem, odluke o budućem životu glavom...
blackbox92 blackbox92 13:39 17.12.2008

Analogija i druga strana mita

Aktuelna situacija oko Kosova ima dosta analogije sa situacijom pre i posle Kosovskog boja.
Prva analogija: knez Lazar je prethodno uputio Toplicu Milana i Kosančić Ivana da izvide položaje i brojno stanje turske vojske. Kada su ga izvestili, zabranio im je da o tome pričaju, plašeći se da bi se vlastelini pokolebali i uplašili višestruko brojnije turske sile. Lazar je, krenuo u boj, iako je znao da ce ga izgubiti.
Tokom 1998. i 1999. državnom i vojnom rukovodstvu Srbije dostavljeni su pouzdani podaci da će uslediti NATO agresija i precizno navedeno koji će ciljevi u kojoj fazi biti gađani, te ukazano na katastrofalne posledice. Rukovodstvo i predsednik su to ignorisali tvrdeći da će NATO samo demonstrativno nešto izvesti. Kada su napadi otpočeli, tvrdili su da će se NATO raspasti. Srbija je 1999. odbila sporazum iz Rambujea, iako je znala da će biti bombardovana i izgubiti rat za Kosovo. Posle NATO agresije potpisan je Kumanovski sporazum, kojim je Srbija predala Kosovo međunarodnom protektoratu, zadržavajući samo formalni suverenitet.
Druga analogija je u činjenici da poraz kneza Lazara slavimo kao pobedu i da je 1999. proglašena pobeda nad NATO-om, iako smo faktički ostali bez Kosova.
Treća analogija odnosi se na alternative. Možemo nagađati šta bi bilo kad bi bilo, ali recimo da je knez Lazar prihvatio pregovore možda bi izbegao tolike gubitke i ličnu žrtvu. Alternativa onome što je uradio Lazar je upravo ono što je uradila pragmatična kneginja Milica: udajom ćerke Olivere za Bajazita obezbedila je da njen sin Stefan Lazarević i njegovi naslednici vladaju Srbijom sve do 1463. godine.
Dakle, sačuvala je srpsku državu još 74 godine.
Poklonici mita i "kosovskog zaveta", umesto stvarnosti, kunući se u Kosovo, zagovaraju zatvaranje i konfrontaciju, a neki i rat. Namerno ili slučajno ne vide da se na taj način Kosovo sačuvati ne može.
S druge strane, politika koja se zalaže za političku i diplomatsku borbu za Kosovo, kroz istovremeno brže integracije u EU i saradnju umesto konfrontacije, proglašava se izdajničkom i nepatriotskom. Upravo ova politika ima dugoročno mnogo više izgleda za uspeh.
Naša istorija ima i poučnih primera, a ne samo nepromišljenosti. Naš problem je što višak patriotizma, umesto u pamet, češće usmeravamo u gluposti, nepromišljenost i olaku brzinu ponavljanja istorije.
Oni koji viću “Kosovo je Srbija” a stanovnike Kosova ne smatraju građanima Srbije, su na terenu mitskog a ne realnog.
loader loader 14:31 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

To pitanje se tako uspešno politizira zbog onoga što u ovom postu i jeste glavna tema - mitomanska struktura samog naroda. Ne priroda i struktura elite (takozvane), koja samo prema sklonostima i kapacitetima naroda lukavo i pokvareno proračunava šta je za nju najbolje da javno kaže kako bi isisala dobit. Ovde je dakle mnogo, mnogo veći problem iracionalna struktura narodnosne svesti. Nju u najvećoj meri podržava i iznova produkuje Kosovsko predanje, izvitopereno.
pnbb pnbb 17:07 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

Treća analogija odnosi se na alternative. Možemo nagađati šta bi bilo kad bi bilo, ali recimo da je knez Lazar prihvatio pregovore možda bi izbegao tolike gubitke i ličnu žrtvu


analogije takve vrste su tesko izvodljive i medju dogadjajima koje deli dvadesetak godina, a kamo li 600 i kusur...
odnosno mozemo izvesti poredjenje, ali bi rezultat mozda bio na stetu analogije

za prve 2 ok
mariopan mariopan 18:39 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

" Posle bitke svi su generali"

I ja mislim da nas jaz od 600 godina deli od vremena kada je zapravo bilo normalno da se brani i zmelja i vera, sto vidim da neki zameraju tom boju , to nije mit , vec prava bitka. U mit je pretvorena za dnevnopoliticku upotrebu danasnim politicarima i to treba sto pre prekinuti.

Ali nije dovoljno da se samo posalje poruka protiv rata kao takvog nama Srbima, navodno da bi sacuvali nacionalno bice? Ako sam dobro razumela? Takva poruka treba da se posalje svima.

Nijedan osvajac nije dosao na neku teritoriju da bi bolje vladao od dotadasnjeg vladara vec da bi tu zemlju pljackao za dugi niz godina , ratovi se i danas vode zbog pljacke (Irak) ili prevlasti koja ce opet doneti matrijalnu korist osvajacu. Da li je poruka Iracanima da se ne brane jer ginu bolja ili poruka da isteraju osvajaca po svaku cenu makar izginuli svi do poslednjeg? Zasto to oni rade i toliko ginu svakodnevno?


Da li su narodi koji nisu imali snage ni oruzja da se brane i suprotstave danas brojniji, sa ocuvanim nacionalnim bicem? Recimo Indijanci ili Aboridzini?

Mislim da je odbrana od napada ili neprijatelja bilo koje vrste u ljudskoj prirodi, ni manje ni vise nasoj kao i u drugima. Nema naroda koji nema svoje pesme i junake, to je istorija.

A da se ta istorija iskrivi i zloupotrebljava nije samo nasa specijalnost, pogledajte samo nasu najskoriju proslost i sta o njoj kazu svi ucesnici, to pas s maslom ne bi polizao i isto sluzi da dnevnopoliticke igre velikih sila kao i malih drzavica koje su se usput okoristile od njihove osvajacke politike. Protiv svega toga se treba boiriti , naravno, samo smatram da to nije samo nasa odlika , da mi to radimo malo vise nego drugi i glasnije , to je tacno. Ali drugi to sve rade malo tise , ali rade, i to je tacno.


loader loader 19:37 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

da mi to radimo malo vise nego drugi i glasnije , to je tacno. Ali drugi...
To malo nas i odvaja, a odvaja nas za mnogo. Nabusitost, neobjektivnost, uvažavanje postradanja kao lasnog izlaza... Uporište te doktrine je predanje o slavnom stradanju u Kosovskom boju. Smrt kao pobeda. Da se ne ponavljam. Bolje da idemo na mali primer. Pogledajte posledice:
SERBIA
Population :
- 1911: 4,455,000
- 1950: 6,171,000
- 2000: 7,688,000
pnbb pnbb 21:25 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

Bolje da idemo na mali primer. Pogledajte posledice:


primera medjutim ima koliko hoces... ne kazem da je tvoj pogresan, ali treba razmisliti o uzrocno posledicnoj vezi... dva dogadjaja nisu uzrok/posledica samo zato sto posla a dolazi b...
npr spanska i engleska kolonizacija novog sveta - plemana koja su prijateljski docekala osvajace su istrebljna...plemana koja su pojela prvih par osvajaca za primer, prezivela su jos 100 god, pa su onda istrebljena...

s druge strane, evo npr poljaci su se slicno ko i mi kurcili gde god su stigli (secajuci se valjda slavne proslost) pa su dobili strahovito po usima , do su cesi onako se manje exponirali, pa nisu toliko brojcano postradali...

dakle tih primera ima s obe strane...
vestina je u tome da se provali kad treba reci hrabro ne, a kad hrabro da...
mariopan mariopan 21:31 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

loader
da mi to radimo malo vise nego drugi i glasnije , to je tacno. Ali drugi...
To malo nas i odvaja, a odvaja nas za mnogo. Nabusitost, neobjektivnost, uvažavanje postradanja kao lasnog izlaza... Uporište te doktrine je predanje o slavnom stradanju u Kosovskom boju. Smrt kao pobeda. Da se ne ponavljam. Bolje da idemo na mali primer. Pogledajte posledice:
SERBIA
Population :
- 1911: 4,455,000
- 1950: 6,171,000
- 2000: 7,688,000

Znam. I bice jos manje jer mladi odlaze, ovo je zemlja starih ljudi.

Ali nije se to sve desilo zbog mita o Kosovskom boju. Mislim samo da se to desava zato sto nam je vlast smucila to Kosovo pa ga sada koriste kao opravdanje za sve na svetu sto nam se desilo. Time prikrivaju sopstvenu nesposobnost da pokrenu privredu zemlje i da tako omoguce mladima da rade i stvaraju sopstvene porodice. Sto je najgore , otisli su mladi, skolovani, stvarace svoje porodice negde na drugom mestu, zato sto je to mesto bolje za zivot njihove dece. Nema veze koji ce jezik ta deca da govore i da li ce znati nesto o zemlji porekla svojih roditelja. Otisla su i moja deca.

Ja samo nisam razumela da li je preporuka da se sledeci put kada se neko nameraci na moju kucu pa me tera da se iselim i sve sto smo stekli generacijama ostavim, kao sto su morali moji na Kosovu....pa sta da radim tada? Da li da tvrdoglavo branim moj prag ili da budem lepo vaspitana i kulturno prepustim kucu osvajacu? Tako tumacim ratove, drzava je nasa kuca, da li je preporuka da je branimo ili je bilo glupo svaki put kada se neko nameracio sto smo se inatili i ginuli?

Nemoj da se ljutis, ne komentarisem ovo zbog Kosova, rekoh gore da se to mora resiti zbog buducnosti mladih, cisto teoretski pitam, sta da radimo kada nas neko napadne recimo kao Irak?

Evo dole Buandtre je rekao otprilike ono sto i ja mislim, to je i moj stav i zato preporucujem njegov komentar

Ali me zaista interesuje da li je uvek glupo ratovati cak i kada branis sopstveni prag i zivote svoje dece? Jer toga je bilo i u Kosovskom boju, nisu osmanlije dosle da donesu poklone vec da porobe, pljackaju, siluju , nabijaju na kolac, uzimaju "danak u krvi" to jest decu od koje su stvarali Janjicare....zar se nije trebalo braniti?
loader loader 21:54 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita

Dobro je razgovarati, konsultovati se... Elem, ovde nije reč o Kosovskom boju kao faktu, već o našim nacionalnim navikama i karakteristikama koje su proizvele posledice. Krajem osamdesetih godina veoma lako je među nama prihvaćena teza da smo mi narod koji apsolutno ceni slobodu, da sa nama nema igre... i da nam u krajnjoj liniji niko ništa ne može, jer su se o nas slomila mnoga carstva, pa će tako i ovi novopečeni silnici... Beskompromisnost, i nerealna procena. I nepriznavanje poraza. Fanatičnom bezglavošću smo gradili sukob, korak po korak. A kasnije, početkom devedesetih, ušlo se u onu neminovnu fazu. Sećam se sa kakvom smo nadmenošću u odnosu na sve ostale posmatrali svako pojedinačno pitanje. Sve u svemu, totalno pogrešna procena, koja nas košta i dan danas. I koštaće najmanje još 10-tak godina.
blackbox92 blackbox92 22:18 17.12.2008

Re: Analogija i druga strana mita


Nijedan osvajac nije dosao na neku teritoriju da bi bolje vladao od dotadasnjeg vladara vec da bi tu zemlju pljackao za dugi niz godina , ratovi se i danas vode zbog pljacke


Treba imati u vidu istorijski kontekst i činjenicu da u Srednjem veku nisu postojale nacije, da je bilo feudalno društvo u kome se vlastela smatrala višom rasom od svog naroda.Oni sa dvorova su se ženili i udavali samo na druge dvorove , čak i dojučerašnjih neprijatelja ali taman posla da uzme za ženu devojku čerku siromaha. To je u celoj Evropi. Svi sukobi su bili isključivo radi pljačke i tlačenja naroda.U tom pogledu narod je bio u istom položaju bez obzira da li ga pljačka njegov sunarodnik ili drugi.
Mnogi gube iz vida da Dušanovo carstvo nije bila srpska država, jer kad je bilo najveće Srbi su bili manjina u njemu.Uostalom i Englezi, Hilanđani, Belgijanci,Francuzi su bili manjina u kolonijalnim imperijama kojima su vladali.
Kosovski mit je tipičan primer zloupotrebe u unutrašnje političke svrhe, kako bi jedne okvalifikovali Brankovićima a druge pristalicama Cara Lazara, koji i nije bio car.
Vidovdan je u Srbiji počeo da se obeležava tek krajem XIX veka.
buandtre buandtre 19:23 17.12.2008

ah, ta divna teritorija...

Nužna je mitologizacija kad se informacije o tom događaju dobijaju najvećim delom preko narodnih pesama...
Ono što meni najviše smeta je sumanuta teza o pobedi i hrabrosti. Pobeda je zapravo poraz, a hrabrost čista glupost.
Strašno je što generacije mladih ljudi imaju potpuno izopačenu percepciju o zbivanjima dole i brinu za pogrešne stvari. Mene lično mnogo više zanimaju sudbine ljudi koji tamo žive, kao i onih kojima je otet život. Treba realno sagledati okolnosti i u okviru njih učiniti sve što je moguće za te ljude. Da li će Kosovo da bude u Srbiji ili ne potpuno je sporedno. Treba poboljšati uslove života onima koji su ostali i onima koji su raseljeni, to je apsolutni prioritet.

A te dramatične floskule tipa "kolevka srpstva" su bezobrazno zamazivanje očiju i jeftino profitiranje na užasno teškim pričama. U krajnjoj liniji, ne bi bilo loše da batalimo infantilnost i kolevke i stignemo makar do đačkog doba i uvidimo da su druga ljudska bića najbitnija...

Dosta više tog fetišizma.
Važni su ljudi.
loader loader 21:19 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Važni su ljudi.
Apsolutno podržavam. Na žalost, kod nas je skoro sve ispred toga ..
buandtre buandtre 21:45 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Apsolutno podržavam. Na žalost, kod nas je skoro sve ispred toga ..


Pa, ako samo jedan čovek digne glas protiv budalastih fetišizama i shvati šta je važno, i to je nešto. I put od hiljadu milja započinje prvim korakom:)))
ipsi ipsi 22:12 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

LM, ovaj blogic je mogao i kraci da bude...."aj da priznamo Kosovo...bice nam lakse", nije nego...


Kada neko napise "bitni su ljudi", a prije toga navede kako oni koji pricaju o Kosovu kao dijelu Srbije su samo zaludjeni nekim tamo mitom, meni na usnama nekako isti tren pitanje: "A jeste li to govorili, ili mozda jos uvjek govorite, Albancima? Kako da se to uvjek govori kada Srbija i Srbi treba nesto da izgube? Majka mu stara, ostalim narodima se brani pravo na samostalnost, a nama se popuje o bitnosti ljudi.....hm, nije li to malo....
margos margos 22:16 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

hm, nije li to malo....

...Jeste :(((((
loader loader 22:59 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Ipsi, ovde nije reč o očuvanju Kosova, već o pokušaju promene nacionalne filozofije kako bi se očuvao srpski narod. To, kako je ovih godina "branjeno", pokličima, pogrešnim procenama i sticanjem strateških neprijatelja na sve strane, naprosto navodi na pomisao da su branioci ili sve vreme želeli da ga što više odvale od Srbije, ili ne vide dalje od svoje sujete i nezajažljivog džepa. Ali, mi ovde ne branimo Kosovo, već pokušavamo da stupidnu dosadašnju praksu izmenimo kako bi sačuvali šansu srpskog naroda da uopšte opstane. Floskule i tobožnja sekiracija za Kosovo samo odmažu. Ovaj narod prvo treba da se osvesti i dovede pameti, kako bi imao oruđe za opstanak.
blogic je mogao i kraci da bude...."aj da priznamo Kosovo...bice nam lakse", nije nego...
To u prevodu može da znači, ko mi dirne u mit, taj hoće da prizna Kosovo. Rekoh vam, to nije moja tema, niti moj stil, niti moja namera. Jedino u indirektnom smislu donekle može da bude ta tema, jer ako prihvatimo predlog da umesto mitomanije budemo racionalni i odgovorni prema sebi kao naciji, onda prihvatamo sve što je suprotno onom ponašanju kojim smo izgubili nekoliko ratova, ogroman broj ljudi i, u krajnjoj liniji, skoro izgubili južnu pokrajinu. Da se nismo ponašali po mitološkom ključu, em bi nas brojčano bilo više, em bi neprijatelja imali daleko manje, em bi situacija dole, ako vas to već toliko peče, bila neuporedivo manje loša.
ipsi ipsi 23:17 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Kao sto je sekiracija kod tih o kojima pricas samo floksula, tako je i neopisiv cinizam onih koji se drze parole "bitni su ljudi".

Izvini, ali smatram veoma zlim tvoj pokusaj da na malo elokventniji nacin od zvucnih NVO organizacija u Srbiji stavis nam do znanja da je samo do nas...e pa nije! Ja vrlo dobro znam, a siguran sam da nisam jedini, koliko je gresaka ucinjeno od strane nase "elite", politickih vodja, i svih onih koji su mogli da uticu na desavanja, ali isto tako znam da je fraza "cistimo svoje dvoriste" jednako umobolna kao i "briga" navedenih.

Jasno je da su oni koji su nas vodili svih ovih godina obicni sitni profiteri, ali to necemo promjeniti izjavama "treba nas osvestiti i dovesti pameti", "treba da vidimo kako da tim ljudima pomognemo" (koliko je ovo tek bolesno...odobravanje albancima da imaju samostalnost, a obavezivanje srbije da se brine o srbima na kosovu ), "bitni su ljudi, a ne teritorija" (koji ljudi, ono malo njih sto ce sutra biti protjerano bez obzira sta Srbija uracila?) i td.

Izvini, ali cinjenica je da su sve novonastale drzave ociscene od Srba i kolika god nasa greska da je u tome, zlocin su pocinili oni...ti drugi...i zato mi je suvise ljigavo da pricam o tome kako su bitni ljudi a ne teritorije, kako smo mi svemu krivi, a sve to upakovano u celofan na kojem pise "brinem se hoce li nas biti" (zvuci isto kao i briga gore pomenutih).

Mene recimo ni najmanje ne zanima danasnja hrvatska, kosovo koje kontrolisu albanci, niti bosna koju kontrolisu muslimani, ali njih ocito zanimamo mi...odnosno ono malo sto nas je ostalo na teritorijama koje oni smatraju svojima...pa do koga je to, reci ti meni?!

Edit na edit:


bla bla truc....da nije nas sve bi bilo super...kao sto rekoh, ja sam za podjelu, svjestan da nije samo do nas.
G r o f G r o f 23:20 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Majka mu stara, ostalim narodima se brani pravo na samostalnost, a nama se popuje o bitnosti ljudi.....hm, nije li to malo....


Oprosti ali ovu rečenicu ne razumem.
Čija je majka stara?
Ako je ipak, nečija tamo, stara, kakve to veze ima sa narodima kojima se brani pravo na samostalnost i na koje narode se konkretno misli?
Priče o bitnosti ljudi su popovanje, sve dok ti nisi taj "ljud", a iz žestine reći da se zaključiti da si spretan u izmicanju dupeta, tako da olako nešto okarakterišeš kao popovanje.
Šta je malo, ostaće tajna vo vjeke vjekov.
ipsi ipsi 23:26 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

majka mu stara je uzrecica.

pos "braniti pravo na samostalnost" mislio sam na odobravati im.

Ja sam taj "ljud", zivim u Republici Srpskoj.

Nema zestine, sta vise, blage sam naravi.
loader loader 23:37 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Izvini, ali smatram veoma zlim tvoj pokusaj da na malo elokventniji nacin od zvucnih NVO organizacija u Srbiji stavis nam do znanja da je samo do nas...
Nigde nisam pomenuo da je samo do nas. Pogledajte opet tekst, pa mi javite ako nađete da smo "samo mi" krivi za bilo šta. Ajmo još jedanput, najjednostavnije. Situacija je bila izuzetno teška po nas, a mi smo u toj situaciji, u okviru mogućeg, izabrali najlošija umesto najbolja rešenja. Smisao ovog posta je da mi postanemo takvi da u većini situacija prepoznamo koja je za nas najbolja varijanta. Ili koja je najmanja štetna. Dakle, govorimo o nama. Ne zato što smo (kako vi na žalost rekoste) samo mi krivci, već zato što je besmisleno da se bavimo prevaspitavanjem Amerikanaca ili Rusa. Ali zato možemo, i to je jedino što možemo, da prevaspitavamo sebe, u smislu da budemo pametniji nego juče. I da bi biološki opstali. Zato nam treba - 100 godina moratorijuma na zloupotrebu Kosovskog mita!
ipsi ipsi 23:42 17.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Salzem se, i zid izmedju dijela Kosova koji ce ostati nama i onog koji ce ostati njima,zatim odnos prema drzavama, koje su smatrale da jedino protjerivanjem naseg naroda mogu da steknu pravu samostalnost, izrazito kao prema inostranstvu a ne nostalgican....treba da gledamo svoje interese i ja se tu apsolutno slazem s vama.

Kosovski mit je svakako ugasen, na najbrutalniji moguci nacin...neka niko ne brine, na onoj strani Kosova vise Srba nece biti.
loader loader 01:06 18.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

ipsi: "Kosovski mit je svakako ugasen
Kosovski mit nije ugašen. Treba ga samo istrgnuti iz ruku onih koji ga pretvaraju u floskule o patriotizmu i pomoću njega održavaju vrlo banalan nivo shvatanja uzroka i posledica stvari.
na onoj strani Kosova vise Srba nece biti.
Tragedija Srba po tim kritičnim krajevima Balkana je u tome što ih na žalost najgrlatije brane oni koji im nanose najveću štetu, a štetu im nanose ili oni koji su nacionalistički profiteri (u materijalno-političkom smislu), ili oni koji hrane svoju sujetu glasnim vikanjem po trgovima kako su patriote. Ovih drugih je daleko više i mnogo su štetniji, jer oni prvi bez njihove široke podrške ništa ne bi mogli.

Tako vi uporno pričate o posledicama, jer to današnje stanje su posledice, a ja vam strpljivo pojašnjavam gde su uzroci, i gde je način da takvih i tolikih posledica više ne bude.

ipsi ipsi 01:18 18.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

Vi meni strpljivo, ja vama jos strpljivije.

Posljedica albanskog, hrvatskog, muslimanskog ili bilo kojeg drugog nacionalizma i zelje da im drzave budu bez srba nisu produkt nasih glasnogovornika i profitera vec dio njihovog nacionalnog plana.

To sto su im nasi glasnogovornici i patrioti sa trgova pomogli da iste ciljeve ostvare nasa je tragedija, naravno.

I ja samo insistiram na tome da se ne prebacuje sve tim nasim glasnogovornicima i galamdzijama sa trgova.

Mi sada, ma koliko to paradoksalno zvucalo i nekome mozda i odvratno, kada smo svedeni na mjeru na koju jesmo, na teritorije na koje jesmo, mozemo da pometemo te glasnogovornike i profitere, ali ne tako sto cemo i na svaki ukaz da je druga strana zarko zeljela da nas nema povikati....relativizacija!

Vidite, ja smatram da je dobro da srba vise nema u hrvatskoj, kao ni na kosovu, a takodje ni u federaciji takozvane BH, jer je time rjesen jedan mnogo veci problem od onog koji vi pokusavate da predstavite kao najveci...naime, nece ih vise klati oni koji ih smatraju remetilackim faktorima. E sada, kad smo se grupisali i hvala Bogu da jesmo, mi mozemo da cistimo svoje skotove.

U Srbiji zive svi, za razliku od novonastalih drzava, niko nije protjeran i ja to smatram velikom vrlinom ovog naroda...i ako ce i ostati i treba da ostane. Kao sto treba na komsije gledati samo kroz interes.
loader loader 01:48 18.12.2008

Re: ah, ta divna teritorija...

srba vise nema u hrvatskoj, kao ni na kosovu, a takodje ni u federaciji takozvane BH,
Nastojim da vam pojasnim uzroke, a vi opet gubite vreme nabrajajući posledice. Moglo je da bude manje tragično po Srbe, da nam mitomansko u nama nije dalo lažnu snagu i nagnalo nas da čuvamo Jugoslaviju (i to pomoću komunista), iako je bilo svima jasno da se ona ne može sačuvati i da se s tim rešenjem ne slaže niko osim nas. Da smo umesto Slovenaca '86-'87 mi prednjačili u idejama liberalizacije društva, i uspostavili nove odnose sa nekim značajnim zemljama, Srbi bi danas živeli na tim teritorijama. Ne verujete? Verujte! A jel bilo goreg raspleta po nas Srbe od ovog? Nije. Šta nas je nateralo da radimo protiv sebe? Pogrešna procena da ćemo i ovoga puta izaći kao pobednici... Valjda se sećate da je to ponovljeno više stotina hiljada puta. I "pobedili" smo!

E, da ne bismo više tako "pobeđivali", treba nam nova nacionalna doktrina. Ne mit i ep, već moć političkog rasuđivanja i realna snaga.
Doctor Wu Doctor Wu 19:27 17.12.2008

Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

jednostavno ne mogu da dođem sebi od kada sam pročitao ovo.

Egyptian offers daughter to Iraqi shoe-thrower

Reuters

An Egyptian man said Wednesday he was offering his 20-year-old daughter in marriage to Iraqi journalist Muntazer al-Zaidi, who threw his shoes at U.S. President George W. Bush in Baghdad Sunday, Skip related content

The daughter, Amal Saad Gumaa, said she agreed with the idea. "This is something that would honour me. I would like to live in Iraq, especially if I were attached to this hero," she told Reuters by telephone.

Her father, Saad Gumaa, said he had called Dergham, Zaidi's brother, to tell him of the offer. "I find nothing more valuable than my daughter to offer to him, and I am prepared to provide her with everything needed for marriage," he added.

Zaidi's gesture has struck a chord across the Arab world, where President Bush is widely despised for invading Iraq in 2003 and for his support for Israel.

Amal is a student in the media faculty at Minya University in central Egypt.

Zaidi's response to the proposal was not immediately clear.


Da podsetim, u očima svih "progresivaca" ovog sveta Bush je najveći zlikovac, Hitler takoreći; Egipćanin je čudo prirode, heroj.
AlexDunja AlexDunja 19:33 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

Wu:))))
Doctor Wu Doctor Wu 19:39 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

Briši ako hoćeš ali meni je ovo šokantno. Ne znam, možda sam samo još pod utiskom jer sam sinoć gledao Chinatown, ali u kakvom svetu to mi živimo.
Unfuckable Unfuckable 19:52 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

ali u kakvom svetu to mi živimo.

čizma glavu čuva....
pnbb pnbb 20:37 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

meni je ovo šokantno


provereno je cerka najgora lenjivica koja samo trosi kintu sminka se i nista ne radi... pa tatko hoce da je liferuje... dace i miraz, isplati se, obzirom da racuan na autorska prava za knigu, film...
Doctor Wu Doctor Wu 21:20 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

provereno je cerka najgora lenjivica koja samo trosi kintu sminka se i nista ne radi... pa tatko hoce da je liferuje... dace i miraz, isplati se, obzirom da racuan na autorska prava za knigu, film...

pa jeste, lepo piše da se the daughter agreed with the idea, :).
kamo li ih crne žene da pišu sitno pismo gordani čomić?
AlexDunja AlexDunja 21:42 17.12.2008

Re: Izvinjavam se na ometanju i trolu ali

Briši ako hoćeš ali meni je ovo šokantno.

sto da brisem?!
i meni je to sokantno!
dali76 dali76 21:26 17.12.2008

iz mita u mit ?

Prica da je Kosovski boj tj mit o istom dogadjaju krivac za nas bioloski nestanak (bijela kuga) jeste isto,o paradoksa,samo mit…..
Objasnjavati dogadjaje iz prvog I drugog svjetskog rata pri tome izlaz I sustinu problema traziti u Kosovskom mitu vodi samo u jedan drugi mit.
Istorija je mnogo kompleksnija od toga.
Cijeli realizam (koje bjesomucno koristi svaki moguci mit (napr. americki mit o city upon the hill )samo trazi sredstvo opravdavanja I to sasvim jednostavno I jednolicno.
Za mene ovaj tekst pokusava sve nase greske da “opravda” I sagleda iskljucivo kroz Kosovski mit
To je samo drugo pravdanje , to je samo drugi mit koji stanuje s druge strane ogledala.
Da ne bude zabune I te kako se slazem da je mit o kosovu million puta bio zloupotrebljen , ali nikako ne prihvatam sagledavanje svega iz proslosti samo kroz prizmu krivice istog mita.
Za mene je to zamka ,u koju nas pokusavaju ugurati nekim novim mitovima.
Neka hvala gospodo ,menie je mitova dosta.I kosovskih I bilo kojih drugih….

buandtre buandtre 21:37 17.12.2008

Re: iz mita u mit ?

Da ne bude zabune I te kako se slazem da je mit o kosovu million puta bio zloupotrebljen , ali nikako ne prihvatam sagledavanje svega iz proslosti samo kroz prizmu krivice istog mita.


Potpisujem.

Ovde stvari često tako funkcionišu: ma mi smo ti bili super, nego je blabla... Onda se dokaže da nismo bili super, pa je sledeći korak: e, to što tada ipak nismo bili super je razlog što posle nismo bili super, a inače smo super.
loader loader 21:40 17.12.2008

Re: iz mita u mit ?

Da ne idemo tako jednobojno. Reč nije o tome da je mit krivac, već da su određene naše istorijske navike dovele do posledica koje su pogubne. Naročito u prethodnom veku. Tekst se ne bavi samim mitom, već nama, i našim konkretnim negativnim osobinama. Te osobine su idealnog saveznika našle u nekima od pouka Kosovskog boja - stradanje za veru (moral), bespoštednost, nepriznavanje poraza, iracionalnost... Te osobine su jednako pogubne i u miru, jer znatno sužavaju razložnost, analitiku, vuku unazad... Konačno, sve nas koji o tome razgovaramo treba kao vrhovno pitanje da zanima, u čemu su greške prošlosti i kakvu nacionalnu filosofiju treba da zauzmemo ubuduće. Sa ovom do sada rezultate smo videli.
buandtre buandtre 21:50 17.12.2008

Re: iz mita u mit ?

Reč nije o tome da je mit krivac, već da su određene naše istorijske navike dovele do posledica koje su pogubne.


Taj mit je u principu posledica, a ne uzrok... Slažem se, ako si to hteo reći?
loader loader 22:01 17.12.2008

Re: iz mita u mit ?

Taj mit je u principu posledica, a ne uzrok... Slažem se, ako si to hteo reći?
Donekle se tako može reći, ukoliko se uzme da je mit posledica u smislu da smo ga mi uzeli po svojoj volji i izvukli iz njega samo najbanalnije delove o izginuću za pravdu, pa se tako može reći da je takva varijanta posledica naših projekcija. No, tu nema uzroka i posledice. Pre bih rekao da smo se mi zajedno sa tim nekim mitološkim poukama postepeno formirali kao kolektivna karakterologija. One su sada ugrađene u nas i u mnogim situacijama se može naći jasna veza između tih mitomanskih sekvenci i naših postupaka.
dali76 dali76 21:58 17.12.2008

meni je dosta mitova bilo kojih

Uz svo postovanje koja imam prema tvom pisanju , I uz mnoge stvari koje mogu potpisati loattor , ja ne bih se uvlacio u pricu kako sve nedace koje sun as zadesilese mogu tako lako pronaci u tom Kosovskom mitu.
Jednostavno ne mogu da prihvatim tako ,za mene , to jeste jednobojno pravdanje svega I svacega pod “anti srpskom “ tezom.
Milion puta sam rekao na ovom blogu zivot nije crno bijeli film vec mnogo kompleksnije od toga.
Prihvatam ulogu koju ima zloupotrebaistog mita, ali izvini tvoj tekst ,po mom licnom misljenju, ide na to kako se sve nase nedace (bioloski nestanak)mogu objasniti jednim mitom.
Za mene je to drugi mit.
Objasnjavati dva svijetska rata bez sagledavanja iceg drugog samo kroz prizmu mita za mene je mit.

loader loader 22:15 17.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

ne bih se uvlacio u pricu kako sve nedace koje sun as zadesilese mogu tako lako pronaci u tom Kosovskom mitu
Nisam ni rekao da je to uzrok svih nedaća. Taman posla. Govorimo u nijansama, ne jezikom isključivih kategorija. Ovde je pre svega reč o nama i našem karakteru, sposobnosti da shvatimo određenu istorijsku situaciju, mada je naravno jednako bitan i ovaj svakodnevni deo. I nisu zbivanja iz Prvog i Drugog sv.rata objašnjena mitom, već je napomenuto da je način našeg ponašanja u okviru tih izuzetno teških situacija bio obojen prenagljenim i pogrešnim reakcijama, a iza kojih ponajviše stoji ukorenjena sklonost ka beskompromisnom buntu ("bolje grob, nego rob", a sve iz vekovima ponavljanih fraza koje potiču iz pouka Kosovskog mita. To nije priča o mitu samom, već o našoj lošoj sklonosti, u koju su delovi i pouke tog mita bitno utkani. Cilj je da postanemo bolji i trezveniji. Da bi manje stradali.
mariopan mariopan 23:42 17.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

loader
ne bih se uvlacio u pricu kako sve nedace koje sun as zadesilese mogu tako lako pronaci u tom Kosovskom mitu
Nisam ni rekao da je to uzrok svih nedaća. Taman posla. Govorimo u nijansama, ne jezikom isključivih kategorija. Ovde je pre svega reč o nama i našem karakteru, sposobnosti da shvatimo određenu istorijsku situaciju, mada je naravno jednako bitan i ovaj svakodnevni deo. I nisu zbivanja iz Prvog i Drugog sv.rata objašnjena mitom, već je napomenuto da je način našeg ponašanja u okviru tih izuzetno teških situacija bio obojen prenagljenim i pogrešnim reakcijama, a iza kojih ponajviše stoji ukorenjena sklonost ka beskompromisnom buntu ("bolje grob, nego rob", a sve iz vekovima ponavljanih fraza koje potiču iz pouka Kosovskog mita. To nije priča o mitu samom, već o našoj lošoj sklonosti, u koju su delovi i pouke tog mita bitno utkani. Cilj je da postanemo bolji i trezveniji. Da bi manje stradali.

Pa bolje je znaci da se povucemo da bi manje stradali?
Upravo to me buni jer oni koji su se povlacili nisu manje stradali , stavise, desetkovani su. Recimo plemena Aboridzina ili Indijanaca.

A u ljudskoj prirodi je da trazi samom sebi opravdanja za greske kojih je itekako svestan ali nekako mora da ih sebi oprosti da bi dalje ziveo. I u svakodnevnom zivotu se to radi, tesko je priznati gresku, pogtovo veike greske koje se reflektuju na ceo narod i to greske koje je vlast napravila u ime tog naroda a da ga za to nije ni pitala.

Ne zloupotrebljava narod taj mit vec vlast da opravda svoju nesposobnost i svoje greske. I ne radi to samo nasa vlast. Recimo nijedna zemlja nastala raspadom Jugoslavije do sada nije priznala svoju ulogu u tom raspadu iako su dokazi tu , svi smo bili svedoci kako je svaka od njih svesrdno zelela taj rat, bas rat, i tamo gde ga nije trebalo biti. Svima je Sloba dosao kao odlican izgivor za ono sto su i oni zeleli da urade , naoruzali se i uradili. Sada im jako prija mit o tome da je Sloba kriv za sve. Taj mit izgradili su najbolji eksperti za Gebels propagandu pa kako to prija usima onih koji se smatraju casnima i pobednicima?

Da li je bilo koja vlada izasla pred svoj narod sa istinom o tome? Nije. Kriju kao zmija noge bas zato sto ne mogu svom narodu da uzmu osecaj da su se borili i ginuli za neku "pravednu" stvar. Pa i nama treba osecaj da smo i mi nekada u svojoj istoriji uradili nesto "pravedno" ma sta to bilo. I da li je mit ili nije , mozda nam samo treba nesto u sveopstem pljuvanju po nama da bi digli glavu iznad te pljuvacke da ne potonemo. Mozda je to samo to a ne nasa karakterisitika? Mozda nam treba samo malo ponosa a to nalzimo samo u proslosti? Mozda smo zato tako prijemcivi na mitove?
loader loader 00:08 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Svima je Sloba dosao kao odlican izgivor za ono sto su i oni zeleli da urade , naoruzali se i uradili.

Draga Mariopan, poenta je u tome da mi nismo smeli da potvrdimo i sa oduševljenjem sledimo Slobu. Osim po njemu samom, prepoznao sam ga i po ondašnjim funkcionerima KP iz meni bliskog vidokruga, koji su najpre bili u panici (srušiće se Berlinski zid), a kad je Sloba počeo da se učvršćuje, postajali su opušteniji, njihovi bankovni računi i pozicije sigurnije, direktorske funkcije sa još većom perspektivom... Ali ta vrsta ljudi nije naša tema, već nacija u celini, njena sposobnost opreza... Šta hoću da vam kažem - treba nam kriterijum po kome nećemo birati Slobu! Ako ni dan-danas ne vidimo da je u tom izboru naša nesreća, a ne u nadvlačenju da li su krivlji Hrvati ili Sloba, onda je potpuno opravdan moj post, koji umesto busanja i nadgornjavanja preporučuje analizu i pamet, kako bi se ti nesrećni odabiri sprečili. Pozdravljam vas :)
ipsi ipsi 00:14 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Ali gospodine, Slobodan nije bio u glavama nas koji danas zivimo u Republici Srpskoj i to je ono sto vrjedja...to svodjenje na slobu....mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana i mi bi se digli u odbranu i da istoga nije bilo....nas su klali i prije njega i ne nasom zaslugom...nece vise, sigurno je da nece...a o Slobodanu, kao i o svim komunjarama, svakako sve najgore.
loader loader 01:17 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

..mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana
Pa zar ne shvatate da je on usijao okolnosti do te mere, da ste postali dvaput ugroženiji nego što biste inače bili? I opet ste promašili temu. Ne pričamo o tom Slobi, već o mitomaniji koja je suzila moć racionalnog zaključivanja i samim tim dozvolila da mase kliču pomenutom liku na trgovima. Taj kriterijum je naša tema, a ne rat koji vam je stalno u mislima. Da bi neki rat bio manje poguban, treba više racionalnosti, a manje adrenalina. U našem slučaju, manje mitomanije, više nacionalne pribranosti.
ipsi ipsi 01:25 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Nije on klao srbe na ovim prostorima kroz posljednjih sto godina, nije on izmislio aliju i njegovu islamsku deklaraciju, nije on natjerao hrvate da pokolju sve nase sto su stigli u ratovima prije njega...prema tome, gospodine, suplja prica...slobodan je samo djelic onoga sto se naziva istorijom, a istorija je nas ovdje naucila da im ovaj put ne dozvolimo...nismo mi klicali, to ste vi tamo, njemu...mi smo spasavali gole zivote i svoj opstanak na ovim teritorijama.
loader loader 02:11 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

nismo mi klicali, to ste vi tamo, njemu...
S obzirom na vaš stil rasuđivanja, sigurno biste mu klicali krajem 80-tih da ste živeli ovamo. Jer, kako sada iskačete iz teme i branite Srbe na Kosovu, tako biste 80-tih još lakše u njemu prepoznali nekoga ko će iste odbraniti i spasti zemlju. Naravno, ja nikome na tome ne zameram. Ljudi su povodljivi, odrasli na epu, patriotizam je privlačan... Jedino zameram što ni dan-danas taj kriterijum prepoznavanja pogrešnog nije puno napredovao. Nego, opet ste u svom komentaru omašili temu. Ne pričamo o njemu, već o pospešivanju nacije da uvidi sve okolnosti i uvek za sebe odabere najbolju mogućnost, ili makar najmanje lošu. Ovaj dosadašnji, grlati i mitomanski stil skoro uvek je birao najpogubniju varijantu.
blackbox92 blackbox92 12:28 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

ipsi
Ali gospodine, Slobodan nije bio u glavama nas koji danas zivimo u Republici Srpskoj i to je ono sto vrjedja...to svodjenje na slobu....mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana i mi bi se digli u odbranu i da istoga nije bilo....nas su klali i prije njega i ne nasom zaslugom...nece vise, sigurno je da nece...a o Slobodanu, kao i o svim komunjarama, svakako sve najgore.

Cela BiH je 1990 i 91 bila oblepljena Slobinim slikama a na svakoj tarabi pisalo "Ovo je Srbija" ili "Ovo je Hrvatska"
mariopan mariopan 19:18 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

loader
Svima je Sloba dosao kao odlican izgivor za ono sto su i oni zeleli da urade , naoruzali se i uradili.

Draga Mariopan, poenta je u tome da mi nismo smeli da potvrdimo i sa oduševljenjem sledimo Slobu. Osim po njemu samom, prepoznao sam ga i po ondašnjim funkcionerima KP iz meni bliskog vidokruga, koji su najpre bili u panici (srušiće se Berlinski zid), a kad je Sloba počeo da se učvršćuje, postajali su opušteniji, njihovi bankovni računi i pozicije sigurnije, direktorske funkcije sa još većom perspektivom... Ali ta vrsta ljudi nije naša tema, već nacija u celini, njena sposobnost opreza... Šta hoću da vam kažem - treba nam kriterijum po kome nećemo birati Slobu! Ako ni dan-danas ne vidimo da je u tom izboru naša nesreća, a ne u nadvlačenju da li su krivlji Hrvati ili Sloba, onda je potpuno opravdan moj post, koji umesto busanja i nadgornjavanja preporučuje analizu i pamet, kako bi se ti nesrećni odabiri sprečili. Pozdravljam vas :)

Tvoj post je odlican i ja ga hvalim jer pozva na pamet a ne na mitove i neku istoriju kako kaze mr Cerevican "lazljivu" jer takva jeste, ali ne samo nasa.

Ali si pomesao uzroke i posledice.
Sve sto si sada napisao stoji i istina je ali se moze primeniti i na sve vodje drugih naroda iz sare Jugoslavije koji su taj rat zapoceli.Da , oni su ga zapoceli iz istih razloga kao Sloba. Ne vidim da je manje kriv Tudjman ili Izetbegovic ili Albanci sa Kosova...jer raspad te Jugoslavije je uradjen spolja podsterkivanjem, naoruzavanjem i konkretnom vojnom i logistickom ( i medijskom) pomoci koju su SAD i NATO pruzale svima koji su zeleli da se odcepe. Naravno , to su radili iz sopstvenih interesa.

Osnovna greska vaseg stava je da je Sloba za sve kriv. To je propaganda koja prikriva prave krivce i prave razloge raspada te zemlje. Zato je "istorija lazljiva, u ovom momentu je pisu pobednici i zato se sudjenja u Hagu gde su Srbi zrtve stopiraju, kaznjavaju se zlocinci nekim kaznama koje su ruganje zrtvama, pustaju se na slobodu Haradinaj i Oric a ostalima se i ne sudi, Ahtisari dobija Nobela za mir jer je obavio zadatak za koji je i postavljen , zapravo je zavrsavao poslove za svoje gazde, dovrsavao je raspad zemlje zato je i nagradjen, ona afera sa koferima punim novca je samo mala kap u moru groznih stvari koje su ti ljudi uradili nama, da ne kazem kako je trgovina organima poslednja kap u moru zlocina koje ovde niko ne vidi.

To stradanje nije smislio Sloba samo ga je svojom gluposcu pomogao , ali to stradanje bilo je planirano u zemljama koje su nastale raspadom Jugoslavije. Zamena teza da je sve to polsedica a ne uzrok potura se od zavrsetka tog rata. Ta propaganda se nastavlja iz jednostavnog razloga - taj rat nije gotov , to jest njegovi ciljevi nisu do kraja postignuti. Postoji Republika Srpska, Kosovo jos nije nezavisno, a Vojvodina je sledeca?
mariopan mariopan 19:23 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

loader
..mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana
Pa zar ne shvatate da je on usijao okolnosti do te mere, da ste postali dvaput ugroženiji nego što biste inače bili? I opet ste promašili temu. Ne pričamo o tom Slobi, već o mitomaniji koja je suzila moć racionalnog zaključivanja i samim tim dozvolila da mase kliču pomenutom liku na trgovima. Taj kriterijum je naša tema, a ne rat koji vam je stalno u mislima. Da bi neki rat bio manje poguban, treba više racionalnosti, a manje adrenalina. U našem slučaju, manje mitomanije, više nacionalne pribranosti.

MIT je i da je Sloba za sve kriv. Tim mitom prikrivaju se ostali , ne manje krivi ucesnici rata. Taj mit je potreban ostalima da bi se bolje i cistije osecali i da mogu na nas da pljunu uvek sa osecajem da su dobro uradili. Taj mit se potura od raspada stare Jugoslavije i deo je proepgandnog rata koji se jos vodi da bi se opravdala vojna intervencija protiv nase zemlje.

I iz tog mita treba da izadjemo. I iz Kosovskog kao iz svakog drugog.
loader loader 20:38 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Ali si pomesao uzroke i posledice.
Sve sto si sada napisao stoji i istina je ali se moze primeniti i na sve vodje drugih naroda iz sare Jugoslavije koji su taj rat zapoceli.
Nemojmo o tome ko je krivlji. Hajde da budemo racionalni, pa da ne govorimo o onome o čemu priliku da govorimo imamo stalno. Iskoristimo priliku da govorimo o onome što ovde jeste jedina tema - da li smo mi uradili najbolje što se može u određenim istorijskim kontekstima. A ako nismo, zašto nismo. Ako se time ne budemo pozabavili, bićemo još manje efikasni, robovaćemo predrasudama rodoljublja, mitomaniji, nekritičnosti. Hajde da se izdvojimo i da pričamo o sebi. Da popravimo sebe. Da budemo jači i mudriji. Da ne nestanemo. Ovo kako smo do sada radili ne valja. Rezultati pokazuju. Hajde da se lecnemo konačno.
AlexDunja AlexDunja 21:07 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Da popravimo sebe. Da budemo jači i mudriji.

uh!
loader loader 21:13 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

uh!
? Mislite da ne možemo da ..?
AlexDunja AlexDunja 21:25 18.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

? Mislite da ne možemo da ..?

javascript:;mislim da mozemo:))
ipsi ipsi 19:40 19.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

blackbox92
ipsi
Ali gospodine, Slobodan nije bio u glavama nas koji danas zivimo u Republici Srpskoj i to je ono sto vrjedja...to svodjenje na slobu....mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana i mi bi se digli u odbranu i da istoga nije bilo....nas su klali i prije njega i ne nasom zaslugom...nece vise, sigurno je da nece...a o Slobodanu, kao i o svim komunjarama, svakako sve najgore.

Cela BiH je 1990 i 91 bila oblepljena Slobinim slikama a na svakoj tarabi pisalo "Ovo je Srbija" ili "Ovo je Hrvatska"



Primjetih prosle sedmice, vozeci se po ovoj virtuelnoj drzavi, na svakom cosku plakate za neki koncert...ne pitaj me ciji, nemam pojma...i kaze mi kum jucer, nije bilo sto ljudi na istome.

A sto se tice taraba i "ovo je Srbija", moram da vam se pohvalim...jos tada sam govorio, "koje budale ovo pisu, Srbija je s onu stranu, mi treba da se zovemo Republika Srpska", i vidju cuda, moja se slusala
blackbox92 blackbox92 13:09 21.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

ipsi
blackbox92
ipsi
Ali gospodine, Slobodan nije bio u glavama nas koji danas zivimo u Republici Srpskoj i to je ono sto vrjedja...to svodjenje na slobu....mi smo se osjecali ugrozeno neovisno od Slobodana i mi bi se digli u odbranu i da istoga nije bilo....nas su klali i prije njega i ne nasom zaslugom...nece vise, sigurno je da nece...a o Slobodanu, kao i o svim komunjarama, svakako sve najgore.

Cela BiH je 1990 i 91 bila oblepljena Slobinim slikama a na svakoj tarabi pisalo "Ovo je Srbija" ili "Ovo je Hrvatska"



Primjetih prosle sedmice, vozeci se po ovoj virtuelnoj drzavi, na svakom cosku plakate za neki koncert...ne pitaj me ciji, nemam pojma...i kaze mi kum jucer, nije bilo sto ljudi na istome.

A sto se tice taraba i "ovo je Srbija", moram da vam se pohvalim...jos tada sam govorio, "koje budale ovo pisu, Srbija je s onu stranu, mi treba da se zovemo Republika Srpska", i vidju cuda, moja se slusala

Zar nije licemerno govoriti o nekom uspehu što je stvorena neka Srpska u kojoj nije Drvar, Glamoč, Duvno, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa i cela Bosanska krajina kao najsrpskiji deo BiH.Ti koji su sebi stvarali paljansku državu su žrtvovali ili prodali Bosansku krajinu za vukojebine oko Drine u kojima su muslimani bili većina.
Em je izgubljena Bosanska Krajina, em su etnički čistili muslimanski živalj oko Drine pa na srpski narod navukli krivicu za etničko čišćenje i zločine.
Prema tome, pitajte Krajišnike da li sz zadovoljni takvim rezultatom.
ipsi ipsi 17:12 21.12.2008

Re: meni je dosta mitova bilo kojih

Dugorocno gledano, a autor ovog bloga zeli o tome da razgovaramo, to uopste nije liecemjerno. Stvaranje Republike Srpske pogotovo nije licemjerno. Sta vise, to je najveci uspjeh u proteklim ratovima i garancija opstanka naseg naroda s ove stranu Drine.

Svakodnevno se druzim sa Krajisnicima i vjeruj da isto razmisljaju. Bivsim stanovnicima Glamoca, Drvara, Duvna, Petrovca i ostalih gradova, a koji danas zive vecinom u Republici Srpskoj na um ne pada da se vracaju. Napravljena su kompletna nova naselja gdje se ovi ljudi osjecaju kao svoji na svome. E, da bi se to shvatilo potrebno je skinuti romanticarske lila naocare sa ociju i iskreno razumjeti sta se desavalo ne samo u posljednjem ratu vec i u svim do sada.

I zato ja ne razumijem o cemu ovdje treba da se raspravlja? Za mene i ogromnu vecinu ljudi ovdje ratovi su zavrseni, prihvatili smo ono sto imamo i sada gledamo u buducnost. Da nije kevtanja Silajdzica i slicnih mu s one strane niko ih ziv ni spominjao ne bi.

Sto se tice Kosova napisao sam sta mislim i ne vidim da u tome ima bilo cega mitomanskoga. Zalazem se za podjelu, a zbog nemogucnosti zajednickog zivota i smatram to sasvim zdravim stavom.

Naravno da iz proslosti treba izvlaciti pouke, naravno da ne treba da se konfrotiramo sa svijetom, ali ja ne vidim kako mi to trenutno radimo?!

Osim ako autor teksta ili ti ne smatrate da je i sama prica o podjeli Kosova suvisna?

Tu nema nicega cosicevskog, ali kao da iz vasih rijeci provejava zal za tim vremenima...
dunja73 dunja73 23:28 17.12.2008

zensko pitanje??

Ako su te 1389 izginuli toliki vojnici,a da bi neko mogao u rat znaci da je fizicki spreman,jel ? Ko je ostao posle toga u Srbiji od muskog sveta?Ti ratnici ,,za carsko nebesko,, kome su oni ostavili porodice,zene ,decu..?

Bolje kad razmislim to je bezobrazluk od tog ko im je vodja bio ,ili totalna glupost
dali76 dali76 23:40 17.12.2008

jos nesto ta revizija svega

Svaka politika,pogotovo ona koja se izdaleka vidi kao iracionalna trazi racionalnost ili ti opravdavanje svojih postupaka u mitovima iz istorije. Da nije bilo kosovskog nasli bi mi vec neki drugi.
Ja naglasavam ovim da je kosovski boj zloupotrebljen , kao I ko zna koliko toga u nas. Ne negiram ja ulogu te zloupotrebe ali nisam sklon da parolu “bolje grob nego rob”mogu da okarakterisem kao znacajnu za nase zrtve tokom drugog sv rata.
A jos manje mi pada na pamet da eto tu nadjem konekciju s kosovskim mitom I objasnim eto zbog toga kosovskog mita streljano je I izginulo toliko Srba tokom tog nesretnog rata.
Ako se vec nas dvojica slozimo da je jedno mitomansko zlo tog kosovskog boja upravo ta nemogucnost sagledavanja nase realne velicine u tokovima istorije , kako se onda ne mozemo sloziti da puc koji ti spominjes ,dozvoljavam ima male veze s mitom, ali u sustini nema znacaja za dalji tok dogadjaja.
Manipulacija ljudima,zivotima,interesima , I ko zna cim ne .
Mislim vratimo se unazad pokusajmo razmisjati glavama srpskog seljaka,srpske gospode,sagledajmo sve okolnosti u nasoj zemlji oko nase zemlje.
Danas je lako reci komunizam jeste bio zlo , ali razmisli kako je o toj ideji razmisljao radnik u fabrici tad u vreme nehumanog crnog kapitalizma.
Mislim toliko je stvari ,faktora,koje mozemo skupiti da bi smo objasnili sebi I nasoj djeci sutra a mit,mit je samo kockica u tom mozaiku.
Ja nazalost ,eto izgleda pogresno, iz tvog teksta izvlacim zakljucak da se vecina stvari moze objasniti eto kosovskim mitom.
Ja mislim das u vecina ljudi u partizanima su se borili za pravu stvarprotiv zla ,jesu li nasamereni bogami jesu ocemo li mi djecu sutra uciti :bbudite pametni I nemojte
Ja bogami necu , a ni svoju djecu ni djecu u mojoj ucioni sutra.
Ne podleze sve reviziji niti se sve moze relatizirati ,to je moj stav.
Jedno je zloupotreba drugo je upotreba.
Vec jednom sam negde rekao
Istorija jeste izvor razumevanja ,razgovora,da se izbegne sukob , ali istorija I t ekako lako moze postati upravo izvor tih istih sukoba ako se zloupotrebi.
Linija je tanka izmedju koristi I stete sto e znaci da je nema dragi moj loator.
Mei ne pada na pamet da iz jedne krajnosti one mitomanske odlazim u drugu totalno revizorsku gdje je sve relativno pa to da li si bio fasista ,saradnih istih ili si se borio protiv.
Za to ne treba kosovski boj ,vec zdrav razum.
loader loader 00:38 18.12.2008

Re: jos nesto ta revizija svega

ali nisam sklon da parolu “bolje grob nego rob”mogu da okarakterisem kao znacajnu za nase zrtve tokom drugog sv rata
Mogli smo da zadržimo relativno neutralnu ulogu tokom II sv.rata. Imali smo mučan, ali po nas pošteđujuć ugovor. Ali puč, koji je u duhu junačke kosovske žrtve, prizvao je skoro sve da se obruše na nas i da počne klanica. Bukvalno. Dakle, veza je najdirektnija moguća. Dalji tok nije zavisio od nas. Zavisio je samo do puča.
Danas je lako reci komunizam jeste bio zlo , ali razmisli kako je o toj ideji razmisljao radnik u fabrici tad u vreme nehumanog crnog kapitalizma.
Ne samo naš, nego su svi radnici u to vreme razmišljali slično. Neki su imali sreće da ostanu u kapitalizmu, neki su nakon kratke odiseje propali u socijalizmu, pa su danas u tranziciji ka kapitalizmu.
Ja nazalost ,eto izgleda pogresno, iz tvog teksta izvlacim zakljucak da se vecina stvari moze objasniti eto kosovskim mitom.
Skoro ništa se ne može objasniti Kosovskim mitom. Ja tvrdim da neke naše kritično loše osobine u sprezi sa redukovanim i banalizovanim oblikom kosovskog predanja daju izuzetno loše efekte po našu egzistenciju, jer uporno biraju inatno srljanje i trošenje života i kad je neophodno, i kad se može izbeći.
dali76 dali76 00:12 18.12.2008

zloupotreba

Ja nemam namjeru zvati bilo koga glupakom il necim slicnim kao Dunja gore.
Ja nemam nameru relatizirati I revizirati sve od Hrista pa na ovamo .
Ja jos jednom zelim istaci razliku izmedju zloupotrebe i upotrebeistorije.
Izmedju koristi I stete.
Evo primera :
Dzihad u Kuranu znaci borba covijeka da bude boljei. Njegova unutarnja borba da postane bolji covijek.
Danas sta je dzihad I sta ljudi rade jedni drugima u ime tog dzihada?
Eto kosovski boj se ne mora samo zloupotrebiti on moze biti koristan . kako?
Pozivam mog druga blackbox da nam citira dio iz bloga “nasa ljudska prava”
U kome autorica iznosi dio email/a sto pocinje
USPRKOS……
Najlakse je sad reci,mi smo Srbi najludji,najgluplji,I sta ja sve ne znam.
Ja gospodo iz jednog extrema necu u drugi oba mitomanska I oslobodjena bilo kakve kompleksnosti gdje se sve svodi na pravdanje.
Ja nemam djecu a ako ih budem imao ucit cu ih dam isle svojom glavom I da prije svega I poslje svega budu ljudi….
PS zao mi je sto ne mogu naci taj citat “usprkos”
loader loader 00:41 18.12.2008

Re: zloupotreba

Najlakse je sad reci,mi smo Srbi najludji,najgluplji,I sta ja sve ne znam.
Ko je to rekao?
dunja73 dunja73 23:16 18.12.2008

Re: zloupotreba

Ja nemam namjeru zvati bilo koga glupakom il necim slicnim kao Dunja gore



Pa jasta da je glupost ,povesti toliki narod u sigurnu smrt...Kakvi su to muskarci koji decu i zene ostavljaju ,oni su znali da nece dobro proci,zapitajte se to sa ljudske strane ....A ostalo sve nije ni bitno ,da su lukaviji bili bolje bi i prosli `,i Slobo da je bio pametniji bolje bi Srbija prosla ...Evidentno ,,glupost,,
dragoljub92 dragoljub92 03:03 19.12.2008

Re: zloupotreba

Pa jasta da je glupost ,povesti toliki narod u sigurnu smrt...Kakvi su to muskarci koji decu i zene ostavljaju ,oni su znali da nece dobro proci,zapitajte se to sa ljudske strane

а шта су то по теби требали да ураде.да побегну .где и ским.
ти ратници су урадили тачно оно зашта су се обучавали целог живота и уживали почасти.и не само што су показали да имају срце и муда да изађу на црту јачем противнику него су и доказали да су бољи ратници.
овде се спомиње да је косовска битка изгубљена ,што није тачно.битка се завршила нерешено тако што су обе војске изгубиле своје вође и повукле се са бојишта.србија се још више од пола века одупирала паду.али у тој ситуацији пад је био неминован.турска империја је била у успону и ништа је није могло зауставити ,као што се показало до беча односно док западна европа није схватила да мора да удружи све своје снаге под бечом и тако заустави турску.
боље проучи историју него што вређаш људе који су часно одрадили свој задатак.
а то што су мајмуни својом глупошћу обесмислили тај херојски бој.то недаје ником право да њих вређа.
слава тим часним ратницима а срамота нама који њихову храброст омаловажавамо својом глупошћу.
dunja73 dunja73 20:31 19.12.2008

Re: zloupotreba

Ja njih ne vredjam nego mi ih je zao ,pa sama ,,Lazareva kletva,, je dno dna ,a joj na kvarno udario Murata ,,junacina,, njegovi sinovi jedva docekali da se pokolju za vlast,od zena postala hanuma ,,nju treba Srbija da slavi jer je neke stvari izborila ,i zahvaljujuci njoj nisu prosli ko Bosna

Po meni su trebali da saradjuju sa Turcima ,pa kad dodje vreme da se suprotstave .
Vuk Brankovic izdajnik,a ko je organizovao Srbe posle te bitke ?? Pa dal ste svesni koja je Turska sila bila u to vreme?




dragoljub92 dragoljub92 01:35 20.12.2008

Re: zloupotreba

Po meni su trebali da saradjuju sa Turcima ,pa kad dodje vreme da se suprotstave .

pročitaj istoriju a ne pesme,
turska je pregazila vizantiju ,daleko moćnije carstvo.uostalom nisam ja dužan da ti ovde predajem istoriju.pročitaj šta se sve dešavalo i kako.kave su borbe vođene i,kakvvi paktovi sklapani i opšte kakva je politička klima bila u to vreme.a to što kažeš da je milica i brankovići vodila pametnu politiku,to je proizvod političkog trenutka u kome je bajazit morao da sređuje stanje unutar turske,da preuzme vlast,bitka kod angore ili tako nečeg,činimi se gde su naši vitezovi učestvovali kao vazali i na strani bajazita i vrlo se istakli.čim se stanje u turskoj sredilo odma su sjebali srbiju i krenuli na mađarsku bosnu hrvatsku i do beča.

i samoi jedan podatak pretpostavlja se da je u kosovskoj bitci učestvovao i određan broj srba na strani turaka.
ta čuvena kletva je najverovatnije mnogo kasnijeg datuma.
ti ljudi su bili vitezovi i njihov poso je bio da idu u rat i poginu,surovo ali takva je sudbina vitezova.oni su za to dobijali velike privilegije pa je bio red i da ih opravdaju.
dunja73 dunja73 13:41 20.12.2008

Re: zloupotreba

Ko je pregazio Vizantiju?? Vizantiju je pregazio Rim ,Grcka je upropastila Vizantiju sa svojim nacionalizmom, i oligarhija. A Turci dolaze na ,,izvolte,, Jeste da je Carigrad najkasnije pao,ali i logicno jer je prestonica, Carigrad se predao Turcima,sultanu Mehmedu ,ustvari oligarhima nije ni bilo u cilju da finansiraju odbranu.Jeste da je njih Mehmed sve potamanio jer su mu bili pretnja,ali to su mocnici koji su u to vreme drmali Evropom,sto nikakve veze nema sa Srbijom

Zato mi i nije jasan Kosovski boj , niti ce mi ikad biti jasan ,kompletne teritorije bivse Vizantije se predale , al Srbi se digli da izginu svi. Hocu reci ,moralno je to ok.,,po pravoslavlju,, ali nije intelegentno
dragoljub92 dragoljub92 17:42 20.12.2008

Re: zloupotreba

Carigrad se predao Turcima,

predao,nije li slučajno i još jednom slučajno neko zaboravio da zaključa neka vrata na zidinama konstantinopolja.
čudan je način na koji ti shvataš istoriju
i opet ti kažem ,batali kosovski i pokosovski ciklus,to nije istoeija ,to je onaj mit protiv koga priča loader.a istorija je nešto drugo.,nešto što ti ,nažalost,nerazumeš.
nemam nameru da dalje raspravljam sa nekoi ko u tumačenju istorije stavlja osećanja ispred razuma.istorija može da se razume samo ako se razume i način, na koji su ljudi iz određenog perioda,razumeli i doživljavali svet koji ih okružuje.
dodatak
ako hoćeš da razumeš zašto je pala vizantija pročitaj-Istorija Vizantije Georgije Ostrgorski,Beograd 1959 a ne bi bilo loše i Osvajanje Carigrada Štefan Cvajg,Izabrana dela.meni je pomoglo možda će i tebi
dragoljub92 dragoljub92 01:12 21.12.2008

Re: zloupotreba

Vizantiju je pregazio Rim ,Grcka je upropastila Vizantiju sa svojim nacionalizmom, i oligarhija.

ај појасни ,животати ,где си то нашла.
мислим који рим,која грчка,који нацинализам у доба кад нису постојале националне државе
како код тебе иде историјски след-- византија па рим па грчка

историја коју сам ја учио каже да иде прво грчка па рим па византија.
пошто видим да си у поседу неких нових историских сазнања било би лепо да их поделиш са нама
dali76 dali76 01:20 18.12.2008

ko je to napisao

Bolje kad razmislim to je bezobrazluk od tog ko im je vodja bio ,ili totalna glupost
loader loader 01:34 18.12.2008

Re: ko je to napisao

Dali, izvinite, ne razumem baš to što ste rekli. Ako biste mogli malo pobliže...
dali76 dali76 01:30 18.12.2008

ja fmislim

Ja smatram da si svojim odgovorima na moja pitanja I komentare otjerao nedoumicu koju sam imao s ovim tekstom a to je:
1.Da je mit zloupotrebljen
Da nije bilo kosovskog imali bi neki drugi.
2. mitove ne treba stavljati na nikakav led ili moratorijum treba ih jasno sagledavati s danasnje distance sto ne znaci apsolutno nipodostavati.
imali smo pedeset godina moratorijuma pa se iz te “tisane”o Kosovu stvorio jos veci I gori mit ili gresim?
loader loader 02:30 18.12.2008

Re: ja fmislim

imali smo pedeset godina moratorijuma pa se iz te “tisane”o Kosovu stvorio jos veci I gori mit ili gresim?
Sada je dijametralno suprotna stvar. Poslednjih dvadeset godina smo ga svakodnevno upotrebljavali. Izgužvali smo ga do maksimuma. Konačno, on u našim rukama postaje sredstvo okrenuto protiv nas samih. Umanjuje objektivan uvid, podstiče nadmenost, smrt pretpostavlja životu... Dakle, dok se ne oporavimo biološki, i dok ne otreznimo i proširimo svoja shvatanja, treba ga odložiti. Meni je srpski narod važniji od odjeka tog mitskog predanja. Da smo mi drugačiji, taj mit bi funkcionisao kao luča slobodarstva i tradicije, ali pošto smo ovakvi kakvi jesmo, on nam služi kao zamena teza, nadomešta nam stvarnost u kojoj ne možemo da se snađemo, pa nas na taj način samo uvodi u niz zabluda i psiholoških zamki. Stoga, pošto smo mi neuporedivo važniji od njega, treba ga neizostavno odložiti.

Otkud kod većine ovolika panika i otpor na predlog da se zloupotreba Kosovskog mita
stavi pod 100-godišnji moratorijum? Zar to nije indikativno?!
margos margos 13:04 18.12.2008

Re: ja fmislim

Umanjuje objektivan uvid, podstiče nadmenost, smrt pretpostavlja životu... Dakle, dok se ne oporavimo biološki, i dok ne otreznimo i proširimo svoja shvatanja, treba ga odložiti.

Loader - s druge strane, u 20 i 21 veku je toliko bilo selidbi, mešanja, mešovitih brakova - toliko Amerikanaca, Francuza, Engleza i ostalih SRPSKOG porekla živi po čitavoj Planeti - pa je i na taj način sačuvano to biološko biće o kojem govoriš. S druge strane - svi ti ljudi su itekako proširili svoja shvatanja, jer kako bi se inače mešali sa drugima.

Nekako, insistirajući na moratorijumu Kosovskog mita - kao da ga sam veličaš.


PS Vidim da se u nekim diskusijama prešlo na ''vi'', ali se ja držim blogerskog pravila da smo svi na ''ti''.
loader loader 14:03 18.12.2008

Re: ja fmislim

Nekako, insistirajući na moratorijumu Kosovskog mita - kao da ga sam veličaš.
Ne veličam ništa u životu, osim principa samog života. Principa stvaranja, a ne destrukcije. U svemu to važi (ako mene pitate za stav, o bilo čemu, pa i o ovome). Stoga nemam predrasuda ni prema mitu, ni prema NVO, ljudskim pravima... Vagam ih samo prema efektima. Valja naći način za procenjivanje situacije i odabir najzdravijih rešenja. Ali, evo, i ovde, u slobodnomislećem blogistanu, mnogi robuju klišeima i unapred datim rešenjima. Panika ako je "za", panika ako je "protiv". Ni jedni, ni drugi ne bi da robuju onoj drugoj suprotnosti, pa ostaju u prvoj, odnosno drugoj.

A ovo, oko "vi" i "ti"... Imao sam svojevremeno sa AlexDunjom ceo serijal o tome. Šta sad da kažem, draga Margo... Naše stvarno blogeraj poznanstvo je starije od mog sadašnjeg nickname-a. Ne znam ...
margos margos 15:36 18.12.2008

Re: ja fmislim

Naše stvarno blogeraj poznanstvo je starije od mog sadašnjeg nickname-a. Ne znam ...

Onda je logično da smo na 'ti' - ili smo se, nedajbože nešto posvađali.. nekad...:))

Na tvoju opasku i 'panici' rekla bih samo da je prepoznavanje najčešća prepreka učenju novog, ali da je prepoznavanje ujedno i preduslov za učenje. Utoliko niko od nas nije imun na 'stare programe' pa verovatno ni ti.
AlexDunja AlexDunja 15:53 18.12.2008

Re: ja fmislim

Onda je logično da smo na 'ti' - ili smo se, nedajbože nešto posvađali.. nekad...:))

margita:) ovde je deo prepiske izmedju mr loadera i mene na tu temu. on je sa svima na Vi:)))
loader loader 17:29 18.12.2008

Re: ja fmislim

ili smo se, nedajbože nešto posvađali.. nekad...:))
Svađa?! Taman posla. Bili smo vi i ja u izuzetno pažljivim mentalnim odnosima. Stvarno se sa osećajem ugodnosti prisećam tih "starih programa" :))
margos margos 17:49 18.12.2008

Re: ja fmislim

Sad mi je lakše:)
estrella estrella 02:44 18.12.2008

mitovi

Ja zaista ne mogu da razumem neka vasa razmisljanja. Da li vi ljudi uopste setate negde svetom pa bilo to da je samo u sebi?
Konkretno, ta bitka na kosovu je danas samo jedan elemenat ,detalj, na kome skace svako onaj kome je odjednom bas to potrebno da otslika situaciju ovog drustva i napravi sebi jednu apokalipsa teoriju. Ovaj gore tekst nije samo pogresan u svojoj formi nego je pogresan i sustinski.

Nisu srbi ni ispred ni iza u svom mitovanju , slavljenju velikih dogadjaja u svojoj istoriji itd.. Da li je neko ovde video kako se svake godine u australiiji slavi australia day, slavi se bitka na Gallipoliju .? svake godine defilijaru oni koji su ucestvovali u toj bitci dakle engleska vojska, a ako se ne lazem , izgubili su puno zivota i izgubili su tu bitku od turaka ??

Da li ste videli kako je uoci 200godina od Napoleonove bitke u Austerlitzu kad je prakticno samleo ruse i austrijce i dobio italiju i jos pet zemalja okolo, da francuzi nisu otisli tamo da odrze ceremoniju, ali su otisli na ceremoniju u Waterloo-u gde su izgubili bitku i bili gadno porazeni ?

Ukoliko smo zaista u koraku sa vremenom, onda po ovom pitanju nismo ni u plusu ni u minusu po ovim pitanjima..Posebno se slavi ta cuvena kosovska bitka jer je pocetak jednok kraja, dakle posle te krvave bitke mi vise nemamo sile za ustanak, ni za borbu, i tako sve do 19veka...

Medjutim, u svemu ovome jedna me druga stvar zabrinjava pa i na neki nacin sokira iako je ovo ocekivano..

-Sam autor, setajuci vekovima , pozivajuci neke vazne dogadjaje pravi jednu sintezu informacija sa kojom donosi neki kilavi zakljucak: da su srbi vise manje luzeri, da nikada nisu izabrali pravu stranu, da uglavnom ubrljaju sve i na kraju , cak u novije ovo vreme , trpe posledice zbog tog svog priglupog primitivnog nacionalizma , junastva i jos kojecega.

sve bi bilo to u redu ukoliko bi mi znali , sta je bilo alternativa? koju to,drugu stranu , neku BOlju trebali su da odaberu ?
da kralj aleksandar I nije trebao da bude uz francusku,englesku i ameriku u toku 1sv.rata vec da je sa austrijom ,nemackom iako je ova prva objavila rat srbiji usled znamo kojeg dogagjaja... (i tako bismo izbegli velike gubitke?)

zatim , to sto je kralj aleksandar ubiven u marseju od bugarskog placenika i srbija ostaje bez vodje je jedan drugi problem..ali ocigledno da je trebala da bude kao bugarska ,rumunija i kapitulira , zagrli fasizam i salje jevreje i rome u gasnim komorama. Naravno, u tom ratu bili bi protiv alijanse, i da posle tog rata ne bi bili na pobednickom stolu, vec bi bili kao bugarska ,poljska,ceska na popravnom ispitu kod rusa i ziveli u jednom zatvorenom sistemu, strogo kontrolisovanom upravo zbog toga sto na neki nacin, placa svoj ceh.

U ovoj hipotezi , mi bi naravno u 1990 postali nezavisni , izvadili kukaste krstove i druge simpaticne simbole i najverovatnije usli u europsku uniju .

Sam loader nesvesno pravi ovaj zakljucak jer uprkos tome da ne zelimo doneti ovakve zakljucke fakt je da prave nazi(onalisticke) zemlje koje imaju poprilicno krvav bilans , prolaze fino i kulturno iako je CV umrljan gadnim flekama.
Znaci, ako samo uslovno pretpostavimo da u ovo skorije vreme uzvikavanje i rezurekcija fasitickih usklika , znakova, apologetike , posebno istaknute onim da je Komunizam zapravo fasizam (u estoniji u muzeju ova dva znaka su jedan pored drugoga) i konstantna persekucija svega onoga sto se borilo na stranu oslobodioca,partizana,socijalista i sl. je ZLO automatski stavlja fasizam i fasiste i ekstremnu desnicu na jednom piedestalu. A neretko su povadjene slike i pise se o tim nekim velikanima iz 2sv. rata , koji su zapravo "imali pravo u onome sto su radili" i bili ubiveni od zlobnih komunista.

Sa ovog stanovista vrlo je tesko kritikovati i objasnjavati tu neku nasu nemoc i "biranje pogresne strane" jer bar u poslednjih 600godina smo na toj pravoj strani.
loader loader 17:06 18.12.2008

Re: mitovi

Konkretno, ta bitka na kosovu je danas samo jedan elemenat ,detalj, na kome skace svako onaj kome je odjednom bas to potrebno da
Nije tema bitka na Kosovu. Pogledajte post. Tema je naše višestruko uzaludno stradanje potaknuto "junačkim vaspitanjem" čije je jedno od najvažnijih izvorišta taj mit o neporazu uprkos porazu. Ne robujte kolektivnoj sujeti i kolektivnoj samodopadljivosti. Taj čuveni kolektivni srpski moralizam... Primenjujte moral i slobodu duha u svakodnevnom životu. To je daleko bolji izbor. A decu ovih i budućih generacija ne namećite teret "beskompromisne odbrane zemlje".
jer bar u poslednjih 600godina smo na toj pravoj strani.
Mislim, samo vas citiram. Ne bih da komentarišem... :)
dali76 dali76 04:23 18.12.2008

kosovo

Eto ovako gosn Loator vi kazete :
: Mit bi funkcionisao kao luča slobodarstva i tradicije, ali pošto smo ovakvi kakvi jesmo, on nam služi kao zamena teza,….
Ja kazem upravo radi ove recenice tj da nam mit sluzi kao pozitivna pokretacka snaga ne treba nikakvi moritorijum na kosovski boj vec realisticno sagledavanje istog I razlaz s tim mitoloskim u jemu
Sem ako vi vjerujete das smo to mi Srbi kao narod genetski nesposobniji od drugih naroda?
Kakva panika gospodine Loator ?
Mislite da je mene panika sto ce se staviti na led Kosovski boj ,
Ne mene je panika sto ce doci neki drugi Slobodan Milosevic poslje sto godina I reci dugo smo cutali eto to je razlog panike a ne sto mi vi svojom recenicom o “indikativnoj panici” hocete prisiti mozda etiketu kako ja to branim mitove
Ida ja glasno I jasno svugde govorim protiv neofasizma ,fasizma il bilo kakve slicne ideje , I meni je strasno zanimljivo da ima ljudi koji jesu u stanju zvoniti na sva zvona o pretnji fasizma danas a s druge strane smatrati Srbe luzerima jer nisu ostali neutralni pardon nisu prisli zemljama tadasnje fasisticke alijanse.
Nevjerovatno je da neki ljudi vjeruju u neutralnost I sporazume s Hitlerom (pitajte Ruse kako su oni prosli pa imali su sporazum o nenapadanju)Ja ovdje ne pricam o velicini neke zemlje vec o sporazumu s fasistima I koliko isti vrijedi.
Ja zaista cijenim pragmaticnost dok ne izgubi ukus za razdvajanje dobra od zla.
Ne ,nisam ja nikad niti sad tvrdim da nije moglo drugacije ,ali kod vas vidim toliki steepen relativizacije svega u nasoj istorijia opet vam kazem
Ako vi izvucete kockicu iz mozaika s namjerom da denuncirate svaku politiku kao pogresnu bez namjere da sagledate ostale okolnosti onda I sami se svrstavate meju one sto nam prave neke nove mitove.
Mogla je Srbija I bez puca proci tog nesretnog 27Marta al avaj Srbijo mala si da bi odlucivala o sebi I tad I sad ….
Ali ne vi nas ocete ubjediti sve je to od mitomanstva srpskog ?
Ja opet kazem I umaram se pomalo ; ne dvojim ja negativnu ulogu zloupotrebe mitova ali to je samo kockica u mozaiku istorije gosn loater….


dali76 dali76 04:31 18.12.2008

iz mita u mit ? neka vala

ZA mene postoje dva mita ,jednako pogubna:
Prv, svi smo mi Kosovo,Obilici,….
Drugi,sve je nama ovo zbog kosovskog mita.
Meni ne pada na pamet da izlazim iz jednog u drugi mit isto tako poguban kao I ovaj prvi
loader loader 11:07 18.12.2008

Re: iz mita u mit ? neka vala

Meni ne pada na pamet da izlazim iz jednog u drugi mit isto tako poguban kao I ovaj prvi

Vi ste dakle u mitu?
I, ne izlazi vam se iz mita?!
Pa što odmah ne kažete o čemu je reč, da ne trošimo ovolika slova... :)
blackbox92 blackbox92 12:32 18.12.2008

Nacionalizam i mitologija


“Savremena Srbija je natopljena nacionalizmom i on se pojavljuje na svim stranama kao snažna motivacija naših otpora modernizaciji u svakom pravcu društvenog života, on se pojavljuje kao izuzetna snaga , od pravoslavne crkve preko skoro svih političkih stranaka, pa do medija, ne zna se da li više po novinama ili televizijskim programima.
Svako nacionalističko štivo u današnjici opterećeno je bliskom prošlošću od koje jer sazdana jedna mitologija koja u sebi sadrži I izuzetne naboje neznanja i bogata je predrasudama.
Najsnažniji motiv u toj mitologiji je ideja i čitava psihoza zavere neo d 1990. nego zavera od 1918. U jugoslovensku zajednicu “ugurale” su Srbe protivničke velike sile;šteta je što nismo”prihvatili“Londonski ugovor iz 1915., Englezi sun as gurnuli u rat 1941., pa su nas izdali 1945. i predali partizanima……..
To je samo početak priče, i u toj priči kao da nas nema. Šta smo mi učinili, u kojoj smo meri krivci ili sukrivci, koga smo izazvali mi, i sa kojima smo odbili svaku saradnju, kome smo podvalili itd. Ta vrsta naših grešaka i grehova pojavljuju se u izvesnim časovima kod mnogih naroda , ali zavisno od sposobnosti I želje dotičnih naroda da se izvuku iz nacionalističke mitologije.
Umesto katarze , u našem društvu se razvija nacionalistička zluradost,neka paganistička osvetoljubivost, jedna izuzetna morbidnost, izvesno naslađivanje što se drugim narodima nameću teški problemi danas.
Mi “znamo ”da će se britanska država raspasti na Škotsku i Englesku, mi predviđamo da EU samo čeka da se raspadne, kao sigurno da će se Kvebek odvojiti od Kanade, kao i Flamanci od Belgije.
Kakvo zadovoljstvo za izvesne, čak i obrazovane Srbe, što je evropski ustav odbijen u Francuskoj! Dakle, i “njima” je došla “mečka na vrata” , ne samo “nama”. Naše analogije ne idu prema Bugarskoj, Grčkoj, ili Hrvatskoj i Mađarskoj. Mi sebe stalno poredimo sa Amerikom i Francuskom, osuđujemo oba ova naroda da su prema nama arogantni i rasistički raspoloženi, da nas ne cene i ne uvažavaju – u trenutku kada svakodnevno u štampi čitamo da desetine, stotine i možda čak hiljade naših mladih ljudi uspevaju baš u Americi i Francuskoj i drugim zemljama.
Za naš današnji nacionalizam mogli bi slobodno , iako trivijalno, reći da nije “dobar”, da je veliko današnje naše zlo.I to naše zlo žudi za jednim novim ratom. Pa, prema tome, ukoliko se brže oslobodimo tog zla, utoliko ćemo brže napredovati.”

Desimir Tošić, u članku «Prevlast mitologije», objavljen u listu «Politika» od 17.novembra 2005.
Nema se šta dodati ni oduzeti.
loader loader 14:25 18.12.2008

Re: Nacionalizam i mitologija

Black, hvala na doprinosu, u ovom i prethodnim komentarima. Ja se naravno ne slažem :) da se nema šta dodati i oduzeti. Posebno u kontekstu osnovne ideje posta. Podrazumeva se da smo mi kao mali narod uvek bili pod velikim manipulatorskim pritiskom velikih sila. Post se tim stvarima, koje se podrazumevaju i znaju, ne bavi. Bavi se našim reakcijama u tim inače teškim istorijskim situacijama. Ako smo prihvatali neke korake, nismo ih mi prihvatali samo zato što to odgovara nekoj velikoj sili koja u tom času na nas ima najveći uticaj, već i zato što smo često tome bili i skloni. 27. mart nas ovde zanima samo u onom smislu u kome smo ga mi prihvatili rado. Ili ratovanje u I sv.ratu za račun saveznika, u okviru koga smo, takođe, lako prihvatali stradalništvo. Svaka čast cenjenom Tošiću, ali naša ovdašnja tema je nijansiranija i suptilnija. Namera nije da kukumavčimo nad lošim istorijskim kontekstima (ili da se oslobađamo samoodgovornosti) već da vidimo gde je tačno naša odluka da (sa)učestvujemo u svojoj propasti. I na osnovu kojih skrivenih mitsko-kulturoloških motiva. Dakle, samo smo mi sami tema. I samo ono što od nas (a ne od drugih) zavisi. Recimo, Britanci '41. hteli da nas gurnu pod Hitlerove gusenice i hrvatski nož. A mi, recimo, kažemo - "Nećemo, ne isplati se opet prepoloviti stanovništvo za tuđ groš. Malo da odmorimo, pa ćemo posle da vidimo". I nema klanja, nema satiranja svega što je srpsko... Sačekamo da tutanj prođe. Nismo ni morali, ni trebali da stavljamo vrat pod sekiru. Ali! Bili smo uslovljeni sopstvenim mitomanstvom i tzv. slobodarstvom, što je taman toliko da uz dvolične pritiske sa strane uvek pristanemo na samouništenje za tuđ račun! Pozdrav:)
blackbox92 blackbox92 20:00 19.12.2008

Re: Nacionalizam i mitologija

Svaka čast cenjenom Tošiću, ali naša ovdašnja tema je nijansiranija i suptilnija.

Ja sam citirao samo jedan deeelić od mnogo toga šta je veliki Tošić veoma suptilno i razumno napisao.
dali76 dali76 14:59 18.12.2008

hmm

Ja se nadam lotoar da ste svoj saljivi komentar o mom “neizlasku iz mita” napisali da bude malo I sale ?
Ili je ovo poruka meni ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana