Eksperimenti u blogovanju

zakljuchan zakljuchak

marco_de.manccini RSS / 17.12.2008. u 18:16

 

- masovnost menja pravac pa chak i smisao nekog medija

kad se televizija pojavila, na njoj si mogao videti ozbiljne chike u odelima kako ozbiljno govore o ozbiljnim temama. sad mozhesh videti svashta. u kamenom dobu interneta nauchnici sa nekoliko univerziteta i institucija je komuniciralo izmedju sebe. mislim da je ochigledno da to vishe nije niti jedina niti primarna namena. i tako je sa svim medijima bilo (novine, radio, ...) i izgleda tako ce i biti.

dakle ima nade. kad god se neshto malo potroshi i postane bljutavo ili beskoristno, uvek se nadje se neshto bolje. neshto shto je par zanesenjaka pochelo bez ikakve nade za uspeh, a shto posle promeni svet.

- kompatibilnost unapred je veoma teshko ostvariti

ovo je jasno svakome ko je ikada pokushavao da usaglashva kompleksne sisteme. kao jednostavan i prizeman primer, nove verzije nekog softvera obichno lako i uspeshno chitaju dokumenta pisana pomocu starih verzija, dok je obrnuto najcheshce nemoguce. nije uvek u pitanju gramzivost proizvodjacha koji zhele da vas nateraju da kupite novu verziju. najcheshce je stvarno nemoguce. naime, kompatibilnost unazad nije tako teshka zato shto su parametri poznati i prisutni, dok su mnogi parametri kompletno nepredvidivi unapred (ne samo njihov opseg, to i nije tako veliki problem, nego samo postojanje nekih parametara). tako nekako i mi chitamo i razumemo dragana stojnica i cuneta gojkovica i slichne zastarele modele. rasli smo sa njima i poznati su nam, laki su nam za chitanje i, iako mozhda ne uzrokuju radost, ne uzrokuju ni potpun pad sistema. moji roditelji su bili odlichno ushtimani za slushanje takvih modela, ali kad sam ja doshao sa (azbuchnim redom) ac/dc, blondie, clash, ... zappa, njihov sistem se pokazao potpuno neadekvatnim za razumevanje mog. tako i novi klinci imaju neke kodove koje mi nemamo. umrezheni su drugachije. najverovatnije bolje! ja i sin (4 godine) smo juche skakali po sobi i na sav glas vrishtali "i'm a creep, i'm a weirdo, what a hell am i doing here, i don't belong here ...". ne znam shta ce on slushati kad bude 15, ali nece biti stojnic. nece biti ni morphine, ni radiohead, ni prodigy ... potpuno nepoznat parametar - koji cu ja najverovatnije imati muke da uguram u moj sistem.

dodushe ima nade. ima razlike izmedju otvorenih sistema i zatvorenih sistema. oni otvoreni lakshe menjaju i chak uvode sasvim nove parametre. ostaje mi da se nadam da je moj lichni softver open source, a open source je lako menjati (kako da sachuvam sebe od promene - samo putem promene).

- plitke stvari je lako praviti, ali to ne umanjuje njihovu delotvornost. upravo je povecava

da, bilo je veoma lako sastaviti ono. ali ja sam siguran da bi se dopalo mnogima. malo harmonike, mnogo shminke, kratka suknjica, i vrtelo bi se to po svim kanalima chas posla. jednom sam prichao u vojsci sa jednim (veoma dragim) momkom koji je mnogo voleo narodnjake. ja sam ga zezao, naravno, na shto mi je on priznao da mu muzika i nije tako vazhna, ali da ga pogadjaju tekstovi. ja sam bio mlad i naivan i rekoh daj da mu razbijem iluzije i odmah sastavimn tu u kamionu jednu pesmicu. on je pao u nesvest. i nije moj drug shvatio da to mora da je plitko chim sam ja tako lako preko kolena napisao jednu antologijsku. primetio je on da ja prochitam jednu knjigu dnevno, ali to mu nije bilo vazhno, nishta mu nije govorilo. ona glupa pesmica mu je govorila na jeziku koji razume i voli i bio je odushevljen.

i shta tu pruzha nadu? pa mislim da je potrebno ponekad pojednostaviti komunikaciju i prichati razumljivijim jezikom. nemamo druge sugradjane. to su nashi sugradjani. to smo mi. ne vredi samo koristiti rechi kao bauhaus i nadati se najboljem.

- nije tako srashno

nikad nije tako strashno. uvek ima ljudi. bahatost je buchna i isforsirana, ali to je razumljivo. kako bi inache opstala? srecom, uvek ima momaka i devojaka koji se drzhe za ruke i vole zbog sebe samih. puni novih ideja i snova. prave chaj jedan drugom. prave svoju muziku. svoj zhivot.

 



Komentari (1)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

marco_de.manccini marco_de.manccini 18:16 17.12.2008

zakjuchano

blog je zakjuchan jer samo sadrzhi zakljuchke koji se odnosne na prethodni blog i na komentare u njemu. hvala momci i devojke. kao shto ste primetili, nisam bio siguran shta sam ono hteo sa proshlim blogom. jasnije mi je postalo tek posle vashih komentara zahvaljujuci kojima sam i ovo skockao ...

(a i bolje shto je zakljuchano, inache bih ja od vashih novih komentara bio inspirisan za josh poneki zakljuchak, pa bi opet pisao josh jedan blog i to tako nikad ne bi stalo)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana