neušuškavajte se!!!!!

fslsl RSS / 18.12.2008. u 09:47

Prema proceni stručnjaka iz Arizone, predak svih oblika HIV-a pojavio se među Afrikancima oko 1908. godine, plus-minus 20 godina, odnosno najverovatnije negde između 1884. i 1924.

Na bazi analize izmeta šimpanza, naučnici iz Arizone su zaključili da je HIV prvi put prenet sa tih majmuna na čoveka u jugoistočnoj oblasti Kameruna. Potom se polako širio među lokalnim stanovništvom, dok jedna od inficiranih osoba nije dospela u tadašnji Leopoldvil (današnju Kinšasu), gde su uslovi bili mnogo povoljniji za ubrzano širenje infekcije.

Dva najstarija poznata uzorka virusa HIV-a potiču iz 1959. godine (iz krvi jednog čoveka iz Kinšase) i iz 1960. (iz limfnih čvorova žene iz istog grada, koji su očuvani u vosku).

Velika razlika među ovim uzorcima ukazala je američkim istraživačima da je ovaj virus već znatno ranije obitavao među ljudima stalno se menjajući. Upoređivanjem dvaju uzoraka naučnici su mogli da izrade "porodično stablo" virusa, a proračunom akumulacije mutacija u njima da otprilike odrede i vreme njegove pojave među ljudima.

Po mišljenju Majkla Vorobija s arizonskog univerziteta, do šezdesetih godina prošlog veka HIV-om je možda već bilo zaraženo nekoliko hiljada ljudi. Dvadesetak godina kasnije ceo svet je bio suočen sa sidom, kojom je dosad zaraženo 33 miliona ljudi, od kojih je 25 miliona umrlo.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana