Kako sam prvi i jedini put do sada skijao na Torniku

d j o l e RSS / 19.12.2008. u 12:06

Verovatno su prva asocijacija na Zlatibor i skijanje nepregledne blage poljane kojima se leti (a i u prolece i na jesen pa i zimi, među potočićima koji su sami za sebe malo čudo prirode pošto niko ne može tačno da objasni otkud oni tu na 1200 m nadmorske visine) šeta i u bajkovitim pejsažima izmiče na hiljade turista.

Zimi, te se nepregledne poljane pretvore u skijaške staze na kojima đaci obično a i deca gostiju prave svoje prve skijaške korake. Ali, ne dajte se baš toliko zavarati. Nedaleko od poznatog Turističkog centra, nažalost izgleda za sada i još uvek za trenutne prilike možda i isuviše daleko (dok se možda ne izgradi bolji prilaz, a možda čak i neka duža žičara koja bi išla od centra K. Voda sve do ... ) nalazi Tornik.

Ja bio davno ... kao entuziasta koji nema pojma da skija otisnuo se (najviše zbog smeštajnih mogućnosti koje mi pruža lokalno mi poreklo) u jednodnevnu avanturu i zatekao pregršt entuziasta koji su na bazi dobrovoljnog planinarskog društva (pre ima blizu deset godina) na granici opstajanja održavali jedan prelep skijaški centar. Ozbiljno, staze (a nije bilo ratraka niti ičeg slično) iako izbrazdane i prethodno utabane izgleda jedino skijama drugih skijaša nisu mogle a da ne ostave utisak da su vrlo lepo ukomponovane, počev od jedne prave teške, pa dve poluteške i dve lake, sa sve mnogim širokim spojnim stazama, koje su već tada (pri pomenutim uslovima održavanja) pružale kilometre i kilometre skijnih površina.

Da ne prepričavam avanture sa glavne žičare, sidra koje obslužije manje više sve staze i koje skijaše izvodi do lokalnog vrha Tornika, bilo je svega i smeha i ....

Sve jedno, planirano je da tu bude velika četvorosedežnica, planirani su snežni topovi, nove staze, nove žičare ... a ako je bilo lepo koliko je bilo lepo onda kada je sve bilo na nivou na kome je bilo ... kako li će tek biti kada se završi sve što je planirano, a možda je neko u međuvremenu smislio i nešto novo više od toga.

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 12:34 19.12.2008

Па где си ти?

Ја се већ забринуо шта је са тобом! И шта се десило са претходним текстовима, нема их?

Врло позитиван текст. Лепо је читати људе који умеју да примете лепоту.
d j o l e d j o l e 12:45 19.12.2008

Re: Па где си ти?

Tu sam ... hvala na komentaru :)
malaramona malaramona 15:47 19.12.2008

Tornik, update...

Na Torniku pre dva meseca zvanično i promotivno puštena u rad šestosedna žičara, jedna od najmodernijih na Balkanu. Lepa i bezbedna, govorim iz ličnog iskustva sa te promotivne vožnje.
Planiran i jedan manji lift. Staza skoro u potpunosti uredjena, Tu su i dva ili tri ratraka.
Čeka se samo sneg. A kad će ne znamo.

P.S. Za sledeću godinu planirana izgradnja jezera i veštačko osnežavanje.
d j o l e d j o l e 17:14 19.12.2008

Re: Tornik, update...

Ovo sa vestackim jezerom koje ce da sluzi delom pretpostavljam i za vestacko osnezavanje super je ideja ... jesu li napravljene i neke nove staze osim postojecih ... mozda sa druge strane obronka Tornika
malaramona malaramona 18:19 19.12.2008

Re: Tornik, update...

d j o l e
Ovo sa vestackim jezerom koje ce da sluzi delom pretpostavljam i za vestacko osnezavanje super je ideja ... jesu li napravljene i neke nove staze osim postojecih ... mozda sa druge strane obronka Tornika


Da jezero je za to. Za sada je u potpunosti zavrsena samo jedna staza, koja vecim delom ide kao nekadasnja najteza. U planu su i dve manje strme, samo daj Boze snega.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana