Društvo| Film| Kultura| Zabava

Još malo o bioskopima

Srđan Mitrović RSS / 19.12.2008. u 12:38

Kako to rade komšije.

Preuzeto sa sajta www.filmski.net

Kinu je mjesto u centru grada, a ne u šoping centru – poručuju plakati art-kina Croatia koje se danas svečano otvara u Rijeci.

6053d.jpg


Art-kino Croatia je Proud to be antiplex! Ovo kino je riječki odgovor na trend zatvaranja kina u središtima hrvatskih gradova i protunapad na multiplex kina. Pred točno godinu dana, u gigantskom šoping centru na periferiji grada otvorio se prvi riječki multiplex. Otprilike u isto vrijeme, u centru Rijeke zatvorila su vrata dva stara kina - Croatia i Teatro Fenice. Još je tada Grad Rijeka dao obećanje da će jedno od ta dva kina uskoro ponovo zaživjeti. Odabir je pao na manje kino na Žabici, kino koje je od svoje izgradnje 1911. bilo kapucinska tiskara, uporište D'Annunzievih profašističkih ideja, u službi nekoliko političkih režima i dosada nosilo tri imena: Cine San Giorgio, Beograd i naposlijetku, Croatia.

Svečano otvorenje art-kina je večeras u 19 sati, uz projekciju filma 'Kradljivci bicikla', Vittorija De Sice. Za ostatak prosinca sastavljen je bogat i ambiciozan program kojeg u cijelosti možete pogledati ovdje. Prikazivat će se domaći klasici poput 'Tko pjeva zlo ne misli', francuski novovalni filmovi, filmovi riječkih autora po izboru Tanje Golić, domaći filmovi za djecu ('Profesor Baltazar'), kao i svjetski festivalski hitovi ('Persepolis', 'Paranoid park', 'Orkestar u gostima').

Ulaz na sve projekcije u prosincu je besplatan, a u idućoj godini bit će moguća kupovina godišnje iskaznice. Također, planiraju se revije amaterskog filma, edukacijski programi, programi audio-vizualnog stvaralaštva, predstavljanja knjiga i okrugli stolovi o filmu.

Art-kino Croatia surađuje Hrvatskim filmskim savezom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, a u planu je i osnivanje kluba, odnosno filmske čitaonice u kojoj će se moći posuditi knjige, časopisi i  DVD izdanja. Klub je zamišljen kao svojevrsni dnevni boravak za filmofile, studente i sve one koji vole film.

Iz gradske uprave posebno ističu kako se radi o kulturnoj ustanovi kojoj je mjesto u centru, uz kazališta i muzeje, a ne u šoping centru. I zato se art-kino Croatia predstavlja kao: Proud to be antipleks!- kino bez lažnog glamura, potrošačke groznice, zaglupljujućih blockbustera, zagušljivih dvorana, klaustrofobičnih garaža i nepodnošljive kakofonije subotom.

 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

darkonduty darkonduty 12:42 19.12.2008

E da se još proširi

po ostatku Hrvatske, nitko sretniji od mene.

PS - drago mi je što se filmski čita i preko granice.....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:43 19.12.2008

Re: E da se još proširi

drago mi je što se filmski čita i preko granice.....

to mi je najomiljeniji filmski sajt
darkonduty darkonduty 12:58 19.12.2008

Re: E da se još proširi

Srđan Mitrović
drago mi je što se filmski čita i preko granice.....

to mi je najomiljeniji filmski sajt


Meni također.
Izdavali su i mali filmski vodič Filmski oFFline, dijelio se po lokalnim videotekama. Nažalost više ga nema u mom gradu.
Al sajt je sasvim dovoljan za informiranje.

margos margos 12:50 19.12.2008

Dve stvari

su mi odmah privukle pažnju - i dovoljno mi je da im čestitam od sveg srca!
radi o kulturnoj ustanovi
i
Ulaz na sve projekcije u prosincu je besplatan
piro001 piro001 13:39 19.12.2008

pametno!

Tim putem trebali bi i mi da krenemo!!

Istina da se Kinoteka fino drži, ali koliko se bioskopa pozatvaralo ovih meseci...

I to ne samo u Beogradu, već svugde.
Čuo sam da je bioskop u G.M. odavno zatvoren, a tamo sam, kao mali, prvi put isao u bioskop. Steta....

Mada već duže ne idem u bioskop, uglavnom zbog toga sto nisam odgledao film od koga mi se nije povraćalo tako davno da se više ne sećam...

Naravno, ne računam u ovo 3 super filma koja sam gledao u DKC-u, jer su to festivalski filmovi.

Trenutno pricam o prostom odlasku u bioskop subotom uvece, da se odmoris i pogledas nesto zanimljivo sa društvom...
Mada i to društvo smara sa Delta City-em, i Takwood-om, i blablabla...
Rodu još uvek gotivim, ali sve manje i manje.... Šumadija je nekada bio "najmoderniji" bioskop na Balkanu, sad je raspad.
Dom Sindikata.... ne znam... nije ni bitno. Uglavno se iste stvari daju u većini bioskopa.
Čast izuzecima, naravno. Akademija 28 je cool, i moja je velika žalost što ne idem ćešće tamo.


Ne znam... odustao sam i od gledanja koji se filmovi daju...
Sve u svemu, tužna slika...
drug.clan drug.clan 14:00 19.12.2008

lepo a ne kosta skoro nista

ovo je predivna vest a ne kosta skoro nista! Taj bioskop moze da prezivi i ako dnevno u njega udje samo par desetina ljudi. Poenta je u tome da gradski oci nisu bili jako pohlepni pa nisu kupili zgradu za saku kikirikija pod izgovorom da nikome ne treba!

Rijeka je jos jednom pokazala da je najkosmopolitskiji grad u bivsoj jugi (valjda zbog luke i mnogo stranaca koji su tu oduvek ziveli)
mariposa23 mariposa23 17:36 19.12.2008

filmofil

obožavam bioskope. Filmove sve manje jer mi i nije neki doživljaj gledati ih na kompjuteru sa, po pravilu, katastrofalnim prevodima. Ali u bioskopima je to posebna priča. Smejati se u društvu, ali i plakati sa nepoznatim ljudima zbog nesrećnih sudbina koje su zadesile aktere filmova, je uvek za mene bio poseban doživljaj.
Sa 4 godine sam prvi put bila u bioskopu. Gledala sam Osmi putnik sa Sigurni Viver i kako mi ujak, koji me je vodio, kaže da sam na svako pojavljivanje vanzemaljaca govorila da mi se piški i da moram da izadjem. Prodje opasnost, prodje i meni volja
Danas u Leskovcu, odakle sam inače, radi, mislim jedan bioskop. Ali u Nišu gde živim bioskop "Park" je od pre nedelju dana noćni klub, kojeg drži neki budža-vlasnik kladionica, "Vilin grad"u strogom centru ne radi već godinu i nešto, "Radnik" ne radi nešto duže. Jedino funkcioniše Bioskop kluba vojske, ali je sala stvarno katastrofa. Verujte da bi i multiplex ili cineplex bio osveženje u ovom gradu.
technofetishist technofetishist 18:41 19.12.2008

ura!

jedna od najboljih vesti u poslednje vreme.
dnevni boravak zvuci bajno.
samo mi nije jasno zasto su protiv zagusljivih dvorana i nepodnosljivih kakofonija. kako to art cinema bez toga?

simkke simkke 19:58 19.12.2008

Re: ura!

technofetishist
jedna od najboljih vesti u poslednje vreme.dnevni boravak zvuci bajno.samo mi nije jasno zasto su protiv zagusljivih dvorana i nepodnosljivih kakofonija. kako to art cinema bez toga?


i jos da moze da se pusi
peja.jedi peja.jedi 22:14 19.12.2008

Hram

Dzedaji ce uciniti sve da se bioskopi vrate na ono mesto u nasim zivotima gde i pripadaju....'besh zivot bez filma na velikom platnu...

May the force be with you...

Podrzite akciju o prvom Jedi Hramu u Srbiji, koji ce biti pre svega bioskop i mesto za sakupljanje dobre energije....pocinjemo 24 decembra..uskoro nove vesti...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:42 19.12.2008

Re: Hram

'besh zivot bez filma na velikom platnu...

bobo92 bobo92 22:15 19.12.2008

Tako je!

Kinu je mjesto u centru grada, a ne u šoping centru


Proud to be antipleks!


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:20 19.12.2008

E, konačno

da danas pročitam i lepu vest...
Hvala druže
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:43 19.12.2008

Re: E, konačno

Hvala druže

nemana čemu. želim nam svima za novu godinu jednu ovakvu lepu vest, od ljubljane do skoplja.
mirelarado mirelarado 00:42 20.12.2008

Re: E, konačno

želim nam svima za novu godinu jednu ovakvu lepu vest, od ljubljane do skoplja.


aguero aguero 10:12 20.12.2008

Nista na silu,al bez 'sile' budzeta-nista!

Bojim se da je vreme bioskopa proslo.Ali ne zbog toga sto ljudi nece da idu u bioskope.Mada,i taj broj se nmnogo smanjio.Prikazivanje filmova odavno ne donosi profit,vec samo stvara gubitke.Bioskopi treba da budu u centru,i tu nema dileme.Cinjenice govore da zakup kvadrata u centru Beograda ide od 1oo do 2oo evra.No recimo da je kvadrat u bioskopu samo 5o.Puta 4oo jednako je 2o hiljada,Radnici,komunalije i odrzavanje higijene kosta dodatnih 1o.ooo.Ukupno 3o.ooo.Pa,neka je i polovina od toga!Kalkulacija se odnosi na mesecni nivo.Puta 12....

Sami znate koliko moze da kosta karta za jednu projekciju,pa budite iskreni - da li biste se vi upustili u takav biznis?!
Beograd film je privatizovan,od njihovih bioskopa nema nista.Privatnici rade sa promenljivim uspehom i imaju bioskope uglavnom van centra (osim Tuck-a).

Jedino resenje je da grad Beograd otvori svoj bioskop(jos jedan),koji ce morati da dotira.Drugi moze da bude na budzetu Ministarstva za kulturu (Republike),ali onda Republika mora da bude osnivac bioskopa i u drugim gradovima(bar vecim).To je retrogradni proces u eri opste privatizacije.Ali,dobro,ne bi to bio jedini primer vracanja Srbije u nazad!
Jedno od resenja moglo bi da bude da svi veliki zaljubljenici u filmsku umetnost budu deonicari novoformiranog preduzeca koje bi otvorilo svoj bioskop.Ako pomislite da je ta ideja utopisticka,neostvariva,onda razmislite zasto je tako i koliko zaista ima onih koji bi zeleli (i hteli da pomognu) da se problem resi.

Da sam Zeljko Mitrovic,koji ima vise tv kanala,ja bih otvorio bioskop.Iako cete odmah pomisliti da to nema logike jer odvlaci gledaoce od tv ekrana,to bi bio dobar potez i za njega.Njegov bioskop imao bi logisticku podrsku (reklame i ostalo),a on solidan prihod (jer neke stvari ne bi morao da placa drugima).
Uostalom RRA bi mogao da inicira promenu Zakona o radiodifuziji i da se Zakonom emiteri sa nacionalnim pokrivanjem (Javni servis posebno) obavezu da otvore bar jedan bioskop.Ili pak,da deo novca od takse za emitovanje ide za bioskope u Srbiji.
Resenja,dakle,ima,ali nema prave (formalne) inicijative.

Napisite i potpisite (konacno) jednu pravu peticiju i uputite je Premijeru!Ili Predsedniku Tadicu.On je osvedoceni ljubitelj filma.


Bilo kako bilo,jedino pravo resenje mogu da nadju Grad i Drzava.Ali,uzalud nada,kada je cela drzava pretvorena u horor (film)!Horor koji mozemo da gledamo izravno svakog dana,pa i da budemo (nehoteci) akteri tog 'filma',kome ne treba bioskopa!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:44 20.12.2008

Re: Nista na silu,al bez 'sile' budzeta-nista!

aguero

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana