Sveti Nikola i Deda Mraz

TijanaMC RSS / 19.12.2008. u 22:39

 

 Lik Deda Mraza (Santa Claus) je delo americkog karikaturiste iz 19. veka Tomasa Nasta, inspirisano Sv. Nikolom ( Saint Nicholas engleski, Sinterklaas holandski, Mikulaš češki, Nikolaj ruski...), kao zaštitnikom dece. 

 

Deda Mraza zovu jos i Father Christmas ili francuski Père Noël i on je taj koji deci, koja su bila dobra preko cele godine, donosi poklone - slatkiše, igračke...

 

Zapadna crkva Sv. Nikolu slavi šestog, a pravoslavna devetnaestog decembra. U Češkoj se obično neko od ukućana presvuce u Mikulaša i deci koja su bila dobra deli jabuke i bombone, a ako su napravila neki pasjaluk, dobiju po krompir... Ali na Božić, poklone ne donosi  Mikulaš, već Ježišek, ili naš Božić Bata ili francuski Enfant petit Jésus – dete-Isus. Lik Deda Mraza se i u Jugoslaviji i u Čehoslovačkoj više koristio za vreme socijalizma, jer imena Ježišek i Božić Bata nisu bila po volji tadašnjem režimu.

 

U Americi Santa Klaus ulazi kroz dimnjak. Zato one velike crvene čarape vise na kaminu i zato se preko noći ostavljaju medenjaci i mleko na stolu, da Santa moze da se zasladi i okrepi. Ela Ficdžerald je pevala kako se Deda Mraz zaglavio u dimnjaku proslog Božića i boji se da on ove godine neće doći. Zato njen tata pravi novi, širi dimnjak… Santin dolazak u grad niko nije umeo tako toplo, veselo i svečano da najavi kao Frenk Sinatra.  

 

Santa Klaus ili Deda Mraz donosi poklone na Badnje veče a u socijalističkoj Jugoslaviji, kada verski praznici nisu bili popularni, njegov dolazak je bio “pomeren” na Novu godinu. Ni katolička ni pravoslavna crkva ne priznaju Deda Mraza, ali deca u celom svetu ga vole. I moja bratanica Lanica. I ja ga volim i još uvek verujem da postoji. Volim i Svetog Nikolu, jer je to moja devojačka slava. I sva deca u svetu ga vole.   

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana