Automobil koji ima dusu

Daniela Stojkovic RSS / 12.08.2007. u 15:56

1963. Ferrari Lusso
1963. Ferrari Lusso
U cetvrtak, 16. avgusta ove godine aukcijska kuca Christie’s prodat ce Ferrari 250GT Berlinetta Lusso, Chassis #4891 iz 1963. godine. Trzisna vrednost $800,000-1,200,000. Kuca kaze prodaja ovog highly-desirable automobila biti ce centralni dogadaj toga dana u Monterey Jet Center u Kaliforniji.

U redu. Sama informacija da je ovakav cetverotockas na prodaju je izuzetna. Znajuci da je Ferrari seriju 250GT proizvodio samo godinu dana, 1963 do 1964 i da je proizvedeno samo 350 automobila i da je ovaj u potpunosti restauriran na nacin da se sacuvaju originalni delovi do detalja, svakom je jasno da je ovo jedan izuzetan primerak. Ali zasto centralni dogadaj?

Ovaj isti automobil je vozio, dobijao kazne prekrsujuci dozovljenu brzinu, imao saobracajne nesrece, u njemu su se vozile holivudske zvezde, u njemu je sigurno ljubio mnoge, ovo je automobil koji je posedovao Steve McQueen – The King of Cool!

Terence Steven McQueen roden je 24. marta 1930. u Beech Grove (maloj sredini u predgradu Indijanapolisa) Indijana. Nama poznat naravno iz kultnih filmova, izmedu

Bullitt 1968.
Bullitt 1968.
 ostalih The Magnificent Seven (1960), The Great Escape (1963), Bullitt (1968), sa jednom od najpopularnijih auto jurnjava u filmskoj istoriji, Papillon (1973)…

McQueen je nesumljivo jedna od najvecih filmskih zvezda i najveci box-office prihod u 60-tim i 70-tim godinama proslog veka, najvise zahvaljujuci svojim “anti- heroj stavom” i ja dodajem – lepim licem i telom, cega je i on nesumljivo bio svestan. Burne ljubavnie veze protezale su se po tabloidima, od kojih najveca naravno veza i brak sa glumicom Ali MacGraw.

No ne zelim da zalazim u zivot McQueena kao glumca i holivudske zvezde, isto tako verujem i da je sve vise ili manje o tome receno i da postoje ljudi koji to umeju bolje nego ja.

Meni je zanimljiv on kao ljubitelj brzine. Fascinira me McQueen – Speed Junkie!



‘I'm not sure whether I'm an Actor who Races or a Racer who Acts.’

Steve McQueen


Kazu da je tokom svoje glumacke karijere on ozbiljno razmatrao mogucnost da promeni profesiju i postane profesionalni reli-vozac. Ni ovo nije iznenadujuce znajuci da je 1970, vozeci Porsche 908, na 12 Hours of Sebring trci,

12 Hours of Sebring Race
12 Hours of Sebring Race
na Floridi, zajedno sa reli-vozacem Peter Revsonom pobedio u svojoj kategoriji i postao drugi u celokupnom plasmanu za samo 23 sekunde iza Mario Andrettija u Ferrariju.

Jos tri detalja – McQueen je vozio trku sa levom nogom u gipsu, povredu je zadobio u nesreci sa motorom dve nedelje pre utrke; Porsche 908 je bio prvi od sportskih automobila sa maksimalnom dozvoljenom snagom motora od 3000 cc i isti automobil je kasnije te godine koristen kao kamera automobil u filmu La Mans koji se danas smatra jednim od najvecih auto-trkackih filmova svih vremena i jednim od najverodostojnijih prikaza trke 24 Heures du Mans, blizu mesta La Mans u Francuskoj.

Zanimljivo je i to da je cak pokusao da sa svojim Porsche 917 i zajedno sa Jackie Stewartom prijavi za 1970 Le Mans, ali navodne pretnje producenata da ce povuci finansiranje filma i dvoumljenje da li da vozi  trku od 24 casa ili da celo leto snima film, McQueen se odlucuje za ovo poslednje.

Mozda i zbog cinjenice da je kao glumac zaradivao i vise no dovoljno da nastavi da se bavi svojim hobijem on nikada nije promenio profesiju. Ipak, trebalo je kupiti i odrzavati kolekciju automobila koje je posedovao, a sacinjavala je ekzoticne, jedinstvene i zvucne spravice kao sto su: Porsche 917, Porsche 908 i Ferrari 512 svi do jednog sportski automobili iz La Mans filma; zatim naravno Ferrari 250 Lusso Berlinetta (lusso – luksuzno na italijanskom jeziku); Jaguar D-Type XKSS i Porsche 356 Speedster.

Na svoje veliko razocarenje McQueen nikada nije uspeo da postane vlasnik Ford Mustanga GT jednog od automobila koriscenog za vreme snimanja i koji je tako super jurio u filmu Bullitt. Kazu da jedan od automobila jos uvek ‘zivi’ negde u nekoj stali u Kentakiju i da sadasnji vlasnik odbija da ga proda bez obzira na ponudenu sumu.

Bio je i kompetentan ‘off-road’ motor vozac. Prvi McQueenov motor bio je Triumph 500cc koji je kupio od dublera Bud Ekinsa. Cak predstavljao  Sjedinjene Americke Drzave 1964, za vreme The International Six Days Trial, sto je nesto kao motorsporska Olimpijada. Cak je i uvrsten u Off-Road Motorsports Hall of Fame 1978.

Zavidna je i kolekcija klasicnih motora koje je posedovao. U vreme njegove smrti, 1980. godine, njegova kolekcija sacinjavala je vise od 100 motora i u to vreme bila vredna oko 10 miliona americkih dolara.

McQueen je naravno vozio i u svojim filmovima i kad god je bilo prilike, a bilo ih je cesto, izvodio je sam svoje “stunts”. Najbolje pamtimo jurnjavu iz ranije pomenutog Bullitt i beg na motoru iz The Great Escape. Istina cuveni ‘skok preko ograde’ uradio je Bud Ekins jer su McQueenu nervozni filmski producenti zabranili skok zbog osiguranja.



Vracam se sada na Ferrari i njegovu skorasnju aukciju…

Otto Zipper Motors in Santa Monica, Kalifornija je 1963. dobio narudzbinu za novi Ferrari, u specijalnoj metalik-kesten-braon boji i svetlo-bez koznom interijeru. Ovaj automobil je ne dugo nakon narudzbe pristupio zavidnoj kolekciji McQueenovih automobila. Kazu da je bio jedan od njegovih mezimaca. Kazu i da je s njim imao nekoliko manjih i vecih udesa, saobracajnih i intimnih, da ga je ‘pustao’ da juri

kalifornijskim ulicama i za lepim holivudskim glumicama. Kazu i da ga nije stedeo, ni po kisi, ni vetru, i da je znao satima samog da ga ostavi na ulici, da ga je znao u dusu, kazu i da ga je posebno voleo.

Ja sa osecam veoma posebno jer sam ovaj isti, za mene cokolada-metalik boje, automobil videla maja ove godine u Christie’s flagship zgradi u New Yorku. Bio je vreo dan, napolju je zario kasni maj, a ja sam bila poslednji dan u NY.

Ovo je bio i poslednji dan, u istom gradu, putujuce predprodajne izlozbe ovog carobnog automobila. Pri recepciji nakon pitanja gde mogu da ga vidim, su me pogledali ‘onako’ i rekli, odmah tu, iza ugla.

Bombon je bio cist, opran, usijan, bez i jedne flekice i stajao tu, u tapaciranoj sobi, na tepihu i ispod mase plafonskih i zidnih lampica svih uperenih u njegovu sjajnu kozu da bi ga ucinili da sto vise sija. Podsetio me na roba utrljanog mascu, kome gledaju u zube pre no sto ga kupe i okuju. Zamenio je prasnjave kalifornijske ulice za ovu udobnu sobu na jednoj od ekskluzivnih lokacija na Manhattanu. I bio je ‘tuzan’. Pored stajase tri ozbiljnje, bezkarakterne, neposebne osobe za koje se na pri pogled moze reci da imaju mnogo novca. Jednoj, zenskoj, su se samo pomerala usta, ostali delovi lica bili su plastificirani. Pricali su o investicijama u ovakav primerak, kolika mu je prava trzisna vrednost, da li je pametno uloziti u takvo sto… i sve tako, u tom stilu. Mene nisu ni primetili, srecom, a i da jesu dobila bih samo ‘onakav’ pogled.

Prisavsi blize i ja se rastuzih. Restauriran tako da se sacuvaju svi detalji … hm istina, ali i tako da su mu oduzeli njegov karakter, njegovo ja. U tom trenutku jedna od tri osobe otvori i haubu. Unutra zasija srebrni, isto besporekorno ispolirani i nemasni motor. Tih. Bez truncice prljavstine. Jedan je prst dodirnuo nakratko sjajnu povrsinu i brzo nakon toga zavrsio u dzepnoj maramici da ‘obrise prljavstinu’.

Spustila sam ruku na bomboninu “colokadnu kozu” (neznam da li je bilo dozvoljeno, ali niko nije ni primetio moje postojanje u istoj prostoriji) i kroz moju glavu proletelo je jedno pitanje – sta li bi The King of Cool osecao da zna da ce njegovog mezimca kupiti ovi bogati poluplasticni roboti koji ce ga staviti opet u neku slicnu prostoriju i pokazivati kao prepariranog bizona na ‘fancy dinner’ partijima?

Ovaj automobil je zeljan brzine, ovaj bombon treba nekoga ko ce da ga ponovo vozi, juri i ne stedi, ko ce da ga testira do njegovih granica i da ga trosi. I da ga voli zbog onoga sto on je, sto ga je posedovao jedan zaista jedan cool lik, sto je deo filmske istorije, zbog onoga sto on moze da ti kaze samo ako mu pazljivo slusas brujanje motora.

A bice prodat nekom ko moze samo da ga plati.




Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 17:49 12.08.2007

lep tekst

dodao bih i sliku ovog lepotana

Spiridon Spiridon 17:53 12.08.2007

Ford Mustang Fastback '65 Concept

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 21:49 12.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Spiridone hvala za fotkice. Kakvi lepotani!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 21:50 12.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

BTW kako kacis fotke?
berlinac berlinac 22:47 12.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Daniela, hvala tebi za ovako dobar opis tog lepotana (mislim na autic, ha ha)

nisam odavno cuo nekoga da prica sa toliko ljubavi i strasti o autu, ponarocito o takvom promerku jedinstvene lepote.

steta je sto se takvi automobili ne prave vishe

tebi mala preporuka da potrazis u DVD teci file ENZO FERRARI, nije blockbuster by standard Holiwood cook-book, ali ce ti pribliziti za trenutak Enzo-vu strast

steta sto su njegovi autici uvek i bili jedino dostupni ljudima sa dosta para. etki od njih sui zaista osecali te aute kao neshto specijalno (a da nije u pitanju cisto shepurenje pred drustvom)

ja sam licno ljubitelj Alfa Romea (sto mu dodje prakticno isti tim). zaomi je samo sto nisam bogatiji, da mogu da pokupujem nekoliko modela Alfe koje naprosto obozavam

evo i jedne poslastice iz mog Berlina, kliknite na ovaj link:
http://www.meilenwerk-berlin.de/
ili na :
http://www.meilenwerk.de/

Ma sta mislite gde provodim svo slobodno vreme?

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:19 12.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Cak se ovde i ne radi samo o tome da je ovo Ferrari. Naravno neosporavam da je ovo bitan detalj. Ovo je magija uzivo. Ovo je automobil koji me je obrio s nogu. Videla sam dosta fotografija i cula prica o istom, ali biti u mogucnosti da ga vidim (i pipnem krisom) bilo je izuzetno. Cudesna spravica na 4 tocka i toliko karaktera i jedino sto treba je da ubacis kljuc i slusas. Kad bih samo mogla jednom da sednem za volan i da ga okusim na cesti ... nezamislivo.
Spiridon Spiridon 08:10 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Daniela Stojkovic
Spiridone hvala za fotkice. Kakvi lepotani!


Nije problem da se nadje nesto ovako ali

1. moras da imas garazu samo za njega
2. moras da imas drugi auto (ne mozes da ides po klince u skolu i da ih vozis na skijanje sa Mustangom)
3. osiguranje je skupo obzirom na kubikazu.

poenta price je da ipak moras da imas solidnu kintu da bi sebi priustio bas ovakvog ovog lepotana.


Muzika koja ide uz ovaj auto (dopire kroz prozor) bi definitivno bila sa albuma "The Dark Side of the Moon" =]
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 08:54 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Lepe i kvalitetne stvari kostaju. I obicno nisu prakticne, ali ko mari? Samo jednom se zivi.
Slazem se za garazu, osiguranje, moja jedina olaksica je stavka 2. - klince jos uvek nemam, a i da ih imam ma potrpala bih ja to sve sa psom i celom skalamerijom u isti.


Muzika koja ide uz ovaj auto (dopire kroz prozor) bi definitivno bila sa albuma "The Dark Side of the Moon" =]

... Eclipse - savrseno!

... i kozne rukavice, znas one vozacke tanke, sa rupicamam, a boja im se slaze sa bojom automobila

... a moze i Won't Get Fooled Again ili Love Ain't for Keepin' sa ''Who’s Next''
MMMila MMMila 09:17 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Ih, u tvojoj varijanti, zaboravila si i esarpu (svilenu) oko vrata, i sanel u oblacima da na semaforu oseti i peti auto iza:)

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 09:21 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Zaboravih. Krivim zato jutro i nepopijenu kafu!
Mada te esarpe su opasna stvar, vidi sta se desilo sa Grace Kelly?
MMMila MMMila 09:26 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Daniela Stojkovic
Zaboravih. Krivim zato jutro i nepopijenu kafu! Mada te esarpe su opasna stvar, vidi sta se desilo sa Grace Kelly?

Prva je bila Isidora Dankan, koja je u Bugatiju poginula kada joj se esarpa obavila oko tocka i udavila je!

Ali bre, sad su moderne ove manje... ne kilometarske!

Nego, da ti ipak stavis kacket:) Od mene imas jedan, navijacki!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 09:30 13.08.2007

Re: Ford Mustang Fastback '65 Concept

Ma vidis, svasta se desava sa tim esarpama. Hvala za kacket, ali nije nekako zenstven.

Zadovoljna sam sa sa sanelom u oblacima, mada bi mi bilo draze da oni tamo 'iza' osete sanel iz mog auspuha.

Ruben Ruben 17:55 12.08.2007

The King of cool

Thank`s.Kao jedan od njegovih fanova (bio sam taman klinac u to vreme) mogao bih da ti ispričam legendarne situacije oko probijanja do blagajne da bi se kupila karta za film poput Bullitt-a,nastojanja da si dobar sa tapkarošima ne bi li ti dali kartu po ceni.Neviđena vremena.
Mislim, samo jedna ispravka.Ako ne grešim, u onoj čuvenoj jurnjavi ulicama Frisca, King je vozio ševrolet camaro, a ne kao što mnogi misle mustang.Boja?Mislim petrolej zelena, ili tako nešto.
A Ferrari 250 gt?
Nema veze.To se ionako više ne da ponoviti.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 21:48 12.08.2007

Re: The King of cool

Rubene ja zaista mislim da je to ipak Mustang. Boja je sigurno petrolej zelena. Imam cak i fotku ali ne mogu da je nakacim.
Cekaj da negde pronadem neko uputstvo za nakacivanje pa cu da ti posaljem.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 22:26 12.08.2007

Re: The King of cool

Ne mogu nista da nadem, ali …

U glavnoj jurnjavi ulicama downtown San Franciska, Lt. Frank Bullitt vozi ‘Highland Green’ ili ono sto mi zovemo petrolej zeleni Ford Mustang GT390 iz 1968. godine. Juri dvojicu ‘losih’ u ‘Tuxedo Black’ Dodge Charger R/T 440 Magnum takoder iz 1968.
Ruben Ruben 22:53 12.08.2007

Re: The King of cool

Dali si potpuno sigurna?
Mislim, mozda si mogla negde da proveris.
Ja sam gotov da se kladim da nije mustang, vec sevi-camaro.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:10 12.08.2007

Re: The King of cool

Pa skoro 100% i mozemo da se kladimo, ako hoces
Znas li i to da se ovim Mustangom Ford vratio u pop kulturu i da je u cast istog automobila iz filma 2001. proizveo limitiranu ediciju Ford Mustang GT "Bullitt Mustang"?

Kladimo se?

Ruben Ruben 23:27 12.08.2007

Re: The King of cool

Kladimo se.
Ako neko od blogera ima informaciju neka nam pomogne, u suprotnom, treba malo vremena.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:32 12.08.2007

Re: The King of cool

ok, u sta?
i naravno - pomoc blogeri!
Ruben Ruben 00:09 13.08.2007

Re: The King of cool

Mislim da ćeš ti imati više duhovitih ideja.
Prihvatam unapred.

Moram ti reći da bih se i ja kladio u mustanga da nisam pre neku godinu sasvim slučajno na nekom TNT ili tako nešto naleteo na film.I lepo se namestim da sačekam legendarnu jurnjavu, kopija je bila super, i sekvenca počne kad....gledam i ne mogu da verujem.NIJE MUSTANG! A, znaš ono Bullitt-McQueen-Mustang to je Jedno!
Dakle, ševi-camaro.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 00:38 13.08.2007

Re: The King of cool

Ma mora negde na you tube da bude neki isecak iz filma ... cekaj da potrazim.... moze da potraje ... a ja ujutro treba da radim... ali ok, dacu jos pola sata.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 00:46 13.08.2007

Re: The King of cool

aha evo ...

I?
Ruben Ruben 01:07 13.08.2007

Re: The King of cool

Ebiga,izgleda da kopija i nije bila tako dobra.
Maska, s preda je Mustang, zadnji kraj mi je bio nešto sumnjiv.
O.K., ja plaćam.
Još malo, da li znaš poslednju repliku McQueena iz -Leptira-?
Vidimo se sutra,hvala
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 08:57 13.08.2007

Re: The King of cool

Danijela je u pravu. Bez dileme je u filmu petrolej zeleni Ford Mustang. Budi covek, plati joj rucak, zato što i da je devojka pogrešila, za ovaj tekst je zaslužila najmanje godinu dana besplatne klope u restoranima po svom izboru.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 09:09 13.08.2007

Re: The King of cool

Dragi Velimire hvala, ali nemojte da me hvalite mnogo, ali nisam pogresila, znam!



Sorry Rubene, ne zelim da zvuci arogantno ...
Rubene zar ja ne dobih 'blanko-cek' za ovu opkladu?
Ne brini, nece te kostati mnogo, mada moze da bude komplikovano!


Velimir Jeremić Velimir Jeremić 09:33 13.08.2007

Re: The King of cool

Hajde, hajde nema izvlačenja na "komplikacije", uz "Visa ili Master" sve je rešivo, a "od kada su Feničani izmislili novac, načini za izražavanje zahvalnosti su vrlo laki i jednostavni".
Šala na stranu, ali ste me Danijala zaista oduševili dubinom unošenja u "eksluzivni i neprikosnoveni muški zabran - PRIČE O AUTOMOBILIMA" i sve ono okolo, što je vezano za njih. Motiv i kriterijum za njihov odabir. Obično se kaže da kao što je pas ogledalo svog vlasnika, da je i auto takođe ogledalo svog vlasnika. U ovom slučaju ste divno zaista osoben auto ubacili u prizmu njegovog specifičng vlasnika (što uistinu je Stiv i bio). Čovek je bio mnogo više od para lepih očiju i lepog tela, kao što je i ovaj auto mnogo više od 1800kg lima.
Pozdrav
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 10:02 13.08.2007

Re: The King of cool

Price o automobilima mozda jesu muski zabran, ali pazite se, ovde na blogu ima dosta srcanih feministkinja koje se zasigurno ne bi slozile sa vama.
Cini mi se da je MMMila bas jedna od onih dama koja pise o sportu, a i nekada je pisala o automobilima. Mada ne znam da li je i feministkinja. Neznamo se toliko dugo MMMila zar ne? Ne zelim da je/te uvredim ili donesem zakljucke na bazi neproverenih informacija.

Ja sam samo laik sto se tice i sporta, automobila ... ali ovaj ima nesto, neku carobnu prasinu i to je to. To je osecaj u stomaku. I tako je sve u zivotu.
Čovek je bio mnogo više od para lepih očiju i lepog tela, kao što je i ovaj auto mnogo više od 1800kg lima.

... zar treba dodati vise?

A mozda je stvar samo u tome da je u 'cokoladnoj boji'?

MMMila MMMila 10:37 13.08.2007

Re: The King of cool

:)

Ako u ovome sto si napisala ima toliko dusice, iskrenog divljenja i ostalih lepih osecanja prema, zamisli, "jednom automobilu", to treba ceniti!

Pa recimo da jesam feministkinja, ali ne u onom smislu u kom jeste vecina zena ovde! Cuj, i dalje volim da msukarci rade teske poslove, nose mi kofer i otvaraju vrata:) TO je divno! Isto tako volim i Dior parfeme pa sta ako se "mesa" sa "mirisom" fudbalske utakmice. Ali ne dozovljavam da ostoje "muske" i "zenske" teme, "muski" i "zenski" poslovi... Smatram da nikome (ni zenama ni muskarcima) ne pristaje psovanje, pijanstvo... Jel to feminizam?
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 10:54 13.08.2007

Re: The King of cool

Ooo nee.. sada će već ovo da ode na "pluća" ali je ovaj odgovor jači od mene. Da ne bude dileme APSOLUTNO I BEZREZERVNO PODRŽAVAM JEDNAKOST POLOVA , MANJISKIH I SEKSUALNO ORJENTISANIH GRUPA. Međutim fakat je da postoje u globalu različita većnska "tipska" razmišljanja muškaraca i žena (recimo kada su u pitanju automobili ili sport). Na primer, u najvećem broju slučajeva prosečna žena će prokomentarisati "divnu čokoladnu boju" i na osnovu nje izgraditi svoj stav o ovom autu, dok će prosečan muškarac uglavnom prvo primetiti da je to Ferarri, pa će pitati "koliko može da razvije, a koliko ima konja..." Mislim da su ovo činjenice i da je u ovom slučaju potpuno nebitno da li je neko feministkinja, homo, bi ili leteći jogi. Takođe, kada diskutujemo o nekom fudbaleru, prosečan muškarac će u većini slučajeva da prokomentariše njegov dribling, pas itd, dok će u većini slučajeva devojke prvo primetiti njegovu frizuru, stas itd (ponavljam u većini slučajeva). I to mislim da nije razlog za raspravu, kao i činjenica da prosečan muškarac može da radi težak fizički posao, diže po 70kg, a da žena ne može i ne treba. Kao što ravnopravnost polova na silu, može (da li) da dozvoli ženski boks, koji po mom mišljenju je nespojiv s ženskom fizionomijom, zdravljem, rađanjem itd. Takođe mislim da takav stav nije muški šovinizam, diskriminacija. To izjednačavanje polova na silu me dovodi do ludila jer mislim da donosi više štete ženama nego koristi i smatram da feministički i drugi slični pokreti trebaju da malo revidiraju svoja postupanja u vezi nekih pitanja.
Vaš me je tekst oduševo iz tog razloga, što je bio dubok, anlitičan,sa iznošenjem brojnih tehničkih detalja i istorisjkih činjenica, uz socijalno-psihološku opasku na motive njegove kupovine, upotrebe i parale sa prvobitnim vlasnikom, današnjim vremenom itd. Uz to ga je napisala devojka (žena) što mu (Vam) je samo dodatni kvalitet, imajući u vidu gore izrečeno.
MMMila MMMila 11:02 13.08.2007

Re: The King of cool

Jedino dodajem ovome napisanom da izjednacavanje polova na silu nanose vise stete SVIMA (ne samo zenama).

Nije ovo drustvo na ovom (mislim Danielnom) blogu (uzeh si za pravo da govorim u svoje ali i u Danielino ime) takvo da ce ti bilo sta zameriti:) Ovde si sa, cini mi se, samosvesnim zenama (ja nisam lazno skromna, nemam razloga za to, Danielu u ovom slucaju ne pitam nego konstatujem) koje znaju koliko vrede i sta znaju, naravno!

E pa pozdrav, Velimire, i ako resim da ikada organizujem "feministicku celiju", pozvani si da budes ravnopravan clan:):):)
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 11:39 13.08.2007

Re: The King of cool

Hvala, drage dame, rado prihvatam vaš poziv,samo ne znam da li bi me aktiv prihvatio kao "ravnopravnog" člana. Šalim se malo naravno, ali me zaista užasava ta (uglavnom) agresija i isključivost svih interesnih grupa kod nas. Ovde mislim kako na decu iz nekog kraja, preko odeljenja u školama, do ljudi iz raznih gradova. Da ne pominjem političke stranke, NVO i sl. Ako ne deliš isto mišljenje i ne podržavaš vođu čopora i zajedničko mišljenje tog čopora, odmah se izopštavaš, jer nisi deo istog. Što bi mi rekao jedan"prijatelj" dipl. istoričar sa zvanjem magistra, na slavskom ručku 90. kao odgovor na moju argumentovanu kritiku Miloševića i njegove politike; "Ako ti je dobar Tuđman-idi kod njega!" Od tada je prestao da razgovara samnom do današnjih dana.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 11:39 13.08.2007

Re: The King of cool

Hvala, drage dame, rado prihvatam vaš poziv,samo ne znam da li bi me aktiv prihvatio kao "ravnopravnog" člana. Šalim se malo naravno, ali me zaista užasava ta (uglavnom) agresija i isključivost svih interesnih grupa kod nas. Ovde mislim kako na decu iz nekog kraja, preko odeljenja u školama, do ljudi iz raznih gradova. Da ne pominjem političke stranke, NVO i sl. Ako ne deliš isto mišljenje i ne podržavaš vođu čopora i zajedničko mišljenje tog čopora, odmah se izopštavaš, jer nisi deo istog. Što bi mi rekao jedan"prijatelj" dipl. istoričar sa zvanjem magistra, na slavskom ručku 90. kao odgovor na moju argumentovanu kritiku Miloševića i njegove politike; "Ako ti je dobar Tuđman-idi kod njega!" Od tada je prestao da razgovara samnom do današnjih dana.
MMMila MMMila 11:44 13.08.2007

Re: The King of cool

Salu na stranu, feministkinje su iskljucivije nego muskarci! PRAVI feministicki klub tesko da bi te primio:)

Ma sve znamo... ja bih dodala u tvoje nabrajanje (ono, musko-zenski, politicki odnosi) i navijacke odnose! I tu smo tolerantni NISTA!

Nego, jel ti nedostaje taj sto ne razgovara sa tobom? Isto ko i Milosevic ti nedostaje, ajd priznaj:)
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 12:21 13.08.2007

Re: The King of cool

Hmmm..zanimljivo pitanje. Do pre neku godinu mi je možda nedostajao radi stare dobre igre zadovoljavanja intelektualne sujete tipa "gde si sad da te vidim...a ja kad sam govorio a ti meni...ajd sad da se pogledamo mi u oči..." Međutim, siguran sam da takvi likovi bez obzira na svoje obrazovanje i inteligenciju poseduju samoodbrambeni sistem u vidu opravdanja ili obrazloženja za takav stav. Primer, hajde nek Vučelić ili Vučić prihavte neku grešku u prethodnom periodu. Jedini lek za to je donošenje i striktna primena "Zakona o zločinačkom karakteru miloševićevog režima" pa gospodo izvolite kao kad u Nemačkoj pokušate da negirate Holokaust ili genocid Turaka nad Jevrejima - pravac zatvor, pa tamo slobodno u ćeliji pričajte šta god hoćete. O aksiomima se ne raspravlja, a mi to stalno radimo. U svakom razgovoru krenemo od nečega i onda krene pomen Slobe, a društvo krene u glas, nepravedne i ničim izazvane sankcije, Tuđman, svetska zavera, Jevreji, Masoni, baba Lepa, siroma prešli ga loši ljudi oko njega, Mira i deca.... Neke stvari su jednostavno takve kakve jesu i o njima se neraspravlja-kiša pada sunce sija.
A što se Slobe tiče, ne nedostaje mi, jer ma koliko u sebi nosio najblaže rečeno gorčinu, setim se uvek 1993. god. i gledanja filma "Ben Hur" i čini mi se da je tada po prvi put na RTS-u prikazana puna verzija filma. Genijalna scena iz tog filma mi je mnogo pomogla, kada Ben Hur stoji iznad zdrobljenog i bespomoćnog Mesalinog tela, i kada shvata da sva mržnja koja ga je gonila da izdrži sva iskušenja nestaje i vidi sav njen besmisao. Ne mrzim, praštati ne verujem da mogu, a zaboraviti NIKAKO.
Izvinite na malo dužem gušenju
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 12:35 13.08.2007

Re: The King of cool

Ah da, umalo da zaboravim, i da mnogima zaista nedostaje Milošević, jer nam je on idealno opravdanje za sve naše manjkavosti, prosečnosti, životne neuspehe, probleme sa potencijom, kriminalizaciju društva, Pinkoizaciju i kulturnu kontaminaciju itd. Gdi ćeš lepše-ništa ne radiš, izmeniš si na ulicu 10DM, živiš ko čoek nedelju dana, struju ne plaćeš, Poselo 202 svake nedelje, bog da te vidi.
Ruben Ruben 13:02 13.08.2007

Re: The King of cool

za ovaj tekst je zaslužila najmanje godinu dana besplatne klope u restoranima po svom izboru.

Velimir je 100% u pravu.

Blanko ček?
Ponuda:

a) da proturim glavu kroz prozor i njačem tri puta pošteno u 23h., večeras.
b)ukoliko si u Srbiji,Bgd., na piće, može i Velimir.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:33 13.08.2007

Re: The King of cool

Zahvaljujem gdine. Rubene na pozivu, ali sad će ispasti da svi Velimiri jedva čekaju da iskoriste priliku za mufte iće i piće. Sva zasluga za lepo jutro (bar za mene) pripada gđici. Danijeli, koja treba i da uživa u nagradi. U svakom slučaju ako dođe do tog pića, mogu da vam se pridružim plaćanjem još (najmanje) jedne ture. Mada nisam siguran da ću vam ja biti interesantno društvo imajući u vidu da ne pijem alkohol.
Pozdrav
MMMila MMMila 14:46 13.08.2007

Re: The King of cool

Uf, uf... a sto mora biti interesantno jedino uz alkohol:) Pa necete na sabor u Guci!!!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 15:42 13.08.2007

BUDITE DOBRI!

Cekajte, cekajte ... pa ostavih vas na samo kratko i vec gori kuca!

Ubacili ste se u onu najgoru kombinaciju koja vodi do politike i to one gorke. Nemojte molim vas. Svrha ovog teksta i mog povremenog pisanja na blogu je da vam ulepsa trenutak, naravno ako vam se tekst dopada. Ako ne, konstruktivne kritike, polemike i sl. su uvek dobrodosli. Pa i polemika zensko-muskih odnosa, naravno, sve moze, ali isto tako verujem da sve i ne mora da se kaze, ok? Nemojte da vas vodi sujeta, bolji ste i lepsi od toga!

Velimire - hvala na pohvalama na tekst, i ja sam vam 'duzna' objasnjenje (mozda) - moja primeda na 'muski zabran' bila je vise sala i bez ikakvog poziva na 'paljbu' u tom smeru.

MMMila - mislim da je fantasticno sto ti (kao zena) uspevas da plivas kao 'ribica' u muskom svetu sportskog zurnalizma, verujem da to nije lako. BTW nisam ni sumnjala da ne volis Dior parfeme.

Rubenu - sto se tice pica ili lajanja, njakanja, mijaukanja ... nece to proci tako lako. Ustvari htela sam da, ako se stvrcice poklope, pa ja budem u Beogradu, i u Kinoteci se daje neki od filmova sa McQueenom, da kupis dve ulaznice.

Ali sledeci put kad sam u Beogradu mozda je lepo da Velimir, MMMila, ti i ja sednemo negde na pice i razjasnimo ko je ovde zensko!!! Ok?

Usput, ali ne manje vazno - koja je bila poslednja Papilonova replika??? Ne mogu da se setim, a iskreno neznam da li sam ikada i znala.
MMMila MMMila 15:57 13.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Aeee, Daniela...ja bih da razjasnjava ko je musko:) Vise mi to ide! Volim da znam...

:)

A sta fali sto smo napravili zurku! Cekamo da dodjes pa da nas provozas u nekom novom autu... Kad krene Dior i Sanel (ili sta li vec volis... )... ima da svi "crknu" od muke!!!

E, digresija, cudo je ovaj srpski narod! Kaze se da "crknu" od muke dusmani, recimo. Kaze se, gledaj zlato mamino spava kao "zaklan"... Al smo krvolocni, covece!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 17:04 13.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Ma nista ne fali za zurku (mozda mi je malo bilo krivo sto ste je poceli bez mene) ... govoreci o sujeti. Ma samo se zezajte.

Nekontrolisana agresija je cudo, zar ne? Mene to mnogo plasi. U kombinaciji bez mozga je razarajuca!
Ruben Ruben 19:02 13.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Hvala, javićeš na vreme?

Dastin gore na steni, gleda (kroz cvikere).
Total, pučina, ide poznata tema, kamera se približava McQueenu, koji je na onom džaku, star i nikakav.

Hi, bastards! I`m still here!

(valjda je dobro, mrzi me da vadim recnik)
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 19:10 13.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Javicu na vreme.

Smejem se za BASTARDS!
Hvala ti.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:34 14.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Ma ljudi nema frka, a pogotovo nema nikakve zle krvi. Sa ili bez alkohola onaj ko nije (stalno) u Beogradu zove nas ostale koji smo manje više stalno u njemu. I svi ostali koji to žele (slagali se s nama ili ne ) su dobrodošli. Pa makar više voleli Marinka Madzgalja i Tarika Filipovića od Stiva.
MMMila MMMila 16:59 14.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Joj, nisam u toku sa tu spomenutim nekim, ali jel moze umesto alkohola neka dobra riblja corba, a?

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 20:40 14.08.2007

Re: BUDITE DOBRI!

Hm ... mljac, riblja corba i casa dobrog vina .... uvek ... i najvaznije s kim.
Da vas drzim za rec?
MMMila MMMila 22:25 14.08.2007

Ma naravno!

Cuj, pa covek se za rec drzi:)

Naravno! Teta Milena je uvek za druzenje (a posebno uz jelo. Pice i ne mora:)
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 09:16 15.08.2007

Re: Ma naravno!

Bravo, imamo konsenzus!
MMMila MMMila 14:47 15.08.2007

Re: Ma naravno!

A posle se cudimo nasim politicarima sto idu u kafane! Pa jedino tu mogu da imaju konsenzus, izgleda:)
kuki kuki 16:06 13.08.2007

Sve sto ste hteli

da znate, a niste smeli da pitate o Mustang - Bullitt, naci cete ovde
Ford je 2000. imao novu verziju Bullitt-a
a za 2008 priprema jos jednu verziju
MMMila MMMila 16:17 13.08.2007

Re: Sve sto ste hteli

Jedino ako ces da mi kupis jedan za rodjendan!
kuki kuki 16:25 13.08.2007

Re: Sve sto ste hteli

1. Meni rodjendan prosao a nista mi nisi kupila:(
2. Ne znam kada ti je rodjendan :(
3. Mogu da ti dam jedan krug
MMMila MMMila 16:34 13.08.2007

Re: Sve sto ste hteli

1. Nisi se javio na vreme :) Jel moze sad za Novu godinu poklon:)
2. i moj je prosao ove godine:) Znaci moze i z Novu godinu:)
3. Ja sam bolji suvozac! :)
kuki kuki 16:31 13.08.2007

Sasija #4891

Jos malo fotografija McQueen-ovog auta
jos uvek nosi McQueen-ovu tablicu
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 16:50 13.08.2007

Re: Sasija #4891

Ah ... pa zar nije sjajan?
kuki kuki 18:12 13.08.2007

Jos o Stevi

Prva trka 1959.
I poslednja 1970. Pobedio u svojoj kategoriji a drugi u ukupnom plasmanu iza Marija Andretija
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 18:20 13.08.2007

Re: Jos o Stevi

I poslednja 1970. Pobedio u svojoj kategoriji a drugi u ukupnom plasmanu iza Marija Andretija


Ovo smo znali (procitaj tekst gore), trka je naravno 12 Hours of Sebring Race, zajedno sa P.Revsonom, 23 sekunde kasni za prvoplasioranim Mario Andrettijem...

... ali fotografije su super.
kuki kuki 18:26 13.08.2007

Re: Jos o Stevi

Nije lose da se ponovi.
Inace, bio ortak sa, takodje legendom, Brus Lijem. Na njegovoj sahrani nosio kovceg. Treci iz "karate" drustva je Cak noris, koji je u film uguran na Stevin nagovor i uz njegovu pomoc. Cetvrti je Dzejms Koburn kome takve preporuke nisu trebale.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 18:33 13.08.2007

Re: Jos o Stevi

McQueen je skroz neobican tip. Meni je licno zao sto je odbio ulogu u Breakfast at Tiffany's, zamisli samo kakav su par mogli biti on i prelepa Audry Hepburn? Ah... kakav promasaj!

Spiridon Spiridon 08:04 14.08.2007

Starsky & Hutch

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 15:36 17.08.2007

SOLD!!!

Ferrari Lusso owned by actor Steve McQueen sold for over 2 million USD!

MONTEREY, California: A classic Ferrari once owned by actor Steve McQueen sold for $2.31 million (EUR 1.72 million) at auction.
An anonymous car collector who placed a bid by phone bought the 1963 Ferrari Berlinetta Lusso during an auction Thursday that drew 800 people to the Monterey Jet Center and attracted spirited bidding, said Christie's spokesman Rik Pike.

The sale price was greater than the estimated pre-sale price of $800,000 to $1.2 million (EUR 600,000 to EUR 900,000), Pike said.

"I couldn't be happier for the car and the legacy of Steve McQueen," seller Mike Regalia, who restores cars, said in a telephone interview. "Without his ownership, it never would have received this value."

McQueen, who starred in such 1960s films as "The Great Escape," "Bullitt," "Le Mans" and "The Thomas Crown Affair," got the Ferrari as a gift from his first wife, Neile Adams. The actor, who also raced cars, special ordered the Lusso's brown metallic paint and beige leather interior.

Regalia bought the Lusso about a decade ago and spent hundreds of hours restoring it to pristine condition.

When asked how much he paid for it, Regalia coyly replied: "A new Lexus would cost more than what I paid."

izvor:
The Associated Press[b][/b]
MMMila MMMila 19:36 17.08.2007

Re: SOLD!!!

A ne pishe broj telefona tog sto je kupio, a:) ? Steta!:)
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 02:39 18.08.2007

Re: SOLD!!!

Ma ne pise. Smrc! Ali ne zbog broja telefona, nego zbog mog bankovnog racuna koji ni u najludoj kombinaciji nije bio u mogucnosti da kupi ovaj automobil.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 12:43 18.08.2007

Re: SOLD!!!

Eee, moje drage dame, kad nis(smo)te nosile gajbice sa višnjama kada je trebalo?
MMMila MMMila 09:26 19.08.2007

Re: SOLD!!!

Pih! Znala sam da je negde "kvaka", al nisam mogla da skontam:):):)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana