Dadov - 50 godina

MilutinM RSS / 25.12.2008. u 19:59

Moj gost: Marijana Terzin, PR Amaterskog pozorišta Dadov

 

Ovih dana, Alternativni pozorišni centar Dadov u Beogradu obeležava 50 godina rada. Gotovo pola veka, Dadov predstavlja svojevrsni fenomen naše kulture. Nastao daleke 1958. godine u neobičnim okolnostima adaptirane privatne zgrade u Molerovoj 33, na Vračaru, Dadov je počeo rad sa idejom o repertoarskom, alternativnom pozorištu koje je trebalo da bude neka vrsta protivteže profesionalnim teatrima, poput „of Brodveja”, pariskih džepnih pozorišta, londonskih eksperimentalnih i sličnih trupa.

 

Dadov je skraćenica za "Dramski atelje Doma omladine Vračar". I to je bitno danas, pola veka od osnivanja, kada slovi za “republiku slobodnog duha, centar asfaltnog humora, beogradsku emociju” koja je uspela da na scenu iznese sve što drugi nisu mogli, hteli ili smeli da igraju i odneguje stotinak eminentnih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.

Sve je počelo na inicijativu Zorana Ratkovića, Momčila Baljka, Jovana Ristića i Mihajla Tošića. Za dan osnivanja uzima se 27. decembar 1958. kada je izvedena prva predstava “Gradinar”. Publici se se tada poklonili Miloš Žutić, Jelisaveta Sablić, Ninoslava Radošević i Srba Milin.

 

Pozorište koje je tek stasavalo, uspelo je da iz Molerove 33 iseli Komitet omladine Vračara. Mada su sledeće predstave u nuždi izvodjene u Božidarcu i Pozorištu na krstu, ideja o stvaranju prvog repertoarskog omladinskog beogradskog pozorista samo se utvrdjivala da bi 1969. godine Dadov dobio stalnu adresu u ulici Danice Maksimović 6a (nekada Djure Salaja).

 

Prkoseći dogmi i stereotipima, ozbiljne drame pozorišnih klasika “dadovci” su čitali na savremen način i razbijali društvene tabue. Šekspirov komad “Mnogo buke ni oko čega” postavili su na scenu kao mjuzikl, Molijerov “Tartif” je dobio drugaciji kraj a Trifkovićeva “Izbiračica” izvedena u ironijskom kontekstu donela ansamblu prvo mesto na Svetskom festivalu amaterskih pozorišta u Monte Karlu. Jedan od najvećih pozorišnih umetnika prošlog veka, osnivač čuvenog francuskog Nacionalnog teatra, slavni Žan Vilar nazvao je ovu predstavu "enciklopedijom pozorišta" i tom prilikom je izgovorio da "Trupu sa Vračara krase red, ukus, prefinjenost i talenat".

 

Princip da se na repertoar stavljaju neizvođena dela domaćih i stranih autora naišao je na odobravanje publike koja je gotovo uvek ispunjavala salu Dadova do poslednjeg mesta. Tako su na ovoj sceni izvođene „dadovske” verzije Šekspira, Molijera, Gogolja, Dostojevskog, Rucantea, Tagore, Andersona, Šoa, Joneska, Koktoa, Dibijara, Halivela, Bonda, Veskera, Mrožeka, Direnmata, Olbija i drugih stranih pisaca, dok su od domaćih bili zastupljeni Kosta Trifković, Momčilo Nastasijević, Ljubomir Simović, Dušan Kovačević, Velimir Lukić, Miodrag Ilić, Vuk Vučo, Boro Drašković i mnogobrojni mladi pisci čija su dela ugledala svet upravo na sceni ovog pozorišta.

 

Dadov je u proteklih 50 godina imao preko 200 premijera i veliki broj repriza pružajući šansu piscima, dramaturzima, rediteljima, scenografima, kostimografima, kompozitorima scenske muzike i naročito glumcima od kojih su neki postali velika imena našeg glumišta. Miloš Žutić, Jelisaveta Sabljić, Svetlana Bojković, Predrag Ejdus, Slavenko Saletović, Goran Sultanović, Branko Cvejić, Zorica Jovanović, Cvijeta Mesić, Feđa Stojanović, Mirjana Karanović, Dara Džokić, Srba Milin, Zlata Numanagić, Milena Pavlović, Marinko Madžgalj, Marija Karan, Marko Živić, Alisa Stojanović - samo su neka od imena stotinak glumaca koji danas pripadaju našim najvećim profesionalnim kućama.

 

Reditelji Zoran Ratković, Želimir Orešković, Jovan Ristić, Mihailo Tošić, Vladimir Putnik, Oliver Viktorović, Darijan Mihailović, Anja Suša, Alisa Stojanović, Predrag Stojmenović i mnogi drugi imali su u Dadovu prvu fazu svog umetničkog rada. I danas se iz profesionalnog sveta, radeći za svoju dušu odmetnu reditelji Kokan Mladenović i Jug Radivojević.

 

Knjiga "Duh Dadova" u izdanju samog Pozorišta i Iterprinta iz Beograda, doživela je svoju premijeru na ovogodišnjem Sajmu knjiga. To je priča o preko dve stotine premijera dela koja nikada nisu izvođena u našim profesionalnim teatrima ispričana rečima osnivača ovog pozorišta, teatrologa, pozorišnih kritičara, najpoznatijih glumaca i reditelja danasnjice, o trnovitom putu dugom pola veka. Istovremeno i za zainteresovanog čitaoca i za stručnjake ova knjiga u kojoj se pojavljuje blizu stotinak autora otkriva smisao reči „duh Dadova“ koje znače mnogo više od istorijata jednog pozorišta. To je priča o odbrani grada, pobuni protiv socrealističkog kulturnog miljea, čežnji za lepotom i poštenjem, za lepšim i kvalitetnijim životom, kontaktom sa svetom, sukobu sa primitivizmom i opankom, viziji jedne modernije budućnosti. 

 

Izrastao na dragocenom iskustvu omladinskog amaterizma, Dadov u svom ansamblu danas okuplja oko 300 članova, igrajući prvenstveno za srednjoškolsku publiku. Tako ispunjava pozorišnu prazninu izmedju dečjih i pozorišta za odrasle. Imajući to na umu, krajem februara 2008. godine, Skupština grada Beograda proglasila je Dadov ustanovom kulture od značaja za grad Beograd. Tako je grad postao bogatiji za još jedno pozorište a Omladinska scena posle tačno pedeset godina stekla punu afirmaciju svog rada kojim se stiglo do dvesta premijerno izvedenih komada.

 

Obeležavanje 50 godina postojanja traje od 21. do 27. decembra pod nazivom "Omladinska radna akcija Dadov". Autor celokupnog programa proslave je reditelj Kokan Mladenović. Više od 100 omladinaca Dramskog studija, simbolično obučenih u brigadirske uniforme, započelo je ORA čišćenjem dvorišta omladinskog pozorišta, a na jarbole su podignute zastave Beograda i pozorišta Dadov. Po rečima jednog od osnivača pozorišta Jovana Ristića, i osnivanje Dadova bilo je praćeno sličnim akcijama. Pokušaj stvaranja nove scene zahtevao je da se okreči sala pa su prvi dadovci radno prionuli na posao. Najviše muke zadavao im je plafon na kojem je do prve premijere i osnivanja Dadova ostala nesanirana fleka. - kaže Ristić.

 

Uz niz maštovitih programa i susreta sadašnjih i bivših "dadovaca", proslavu obeležavaju prikazivanje dokumentarnog filma "Tamo gde snovi počinju" posvećenog 50. godišnjici Dadova, radionice nekadašnjih umetničkih direktora Alise Stojanović, Slobodana Šuljagića i Gorana Golovka (sada već profesora Akademije lepih umetnosti u Splitu koji je na proslavu došao sa jedanaest svojih studenata - oni su izveli Molijerov komad "Učene žene"). Kako je Dadov bio poznat po mini rok sceni gde su karijeru počeli slavni muzičari, večernja druženja tokom sedmodnevne proslave obeležili su nastupi grupe Vroom, Ane Sofrenović, Branka Marušića Čuture, a sutra i u subotu nas još čekaju nastupi Dece Loših Muzičara i Marinka Madžgalja. Povodom godišnjice, izadata je i posebna prigodna poštanska marka.

 

Završnica proslave označiće 27. decembra u 20 časova premijera predstave "Želite li da postanete Dadovac" ili "Istorija Dadova u 26 slika". Ovaj svojersni pozorišni spetakl režira Kokan Mladenović po tekstu M. Gedžića i K. Bidžića. U predstavi učestvuje 20-tak članova pozorišta Dadov koji će kroz poigravanje i parodiju na popularne kvizove znanja i preživljavanja izabrati "najboljeg od najboljih" dadovaca za novi vek. Biće to prilika da se u duhovitom konceptu postavke učesnici i gosti dobro zabave ali i nauče nešto iz bogate istorije Omladinskog pozorišta. Scenograf je Marija Kalabić a kostimograf Maja Mirković. Posle premijere sledi velika žurka u okviru programa "Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju".

 

Za one mlade, koji bi želeli da se priključe ovoj trupi, audicije za prijem u članstvo zakazane su za poslednje dve subote januara, 24. i 31. od 11 časova.

 

 

 

***

 

Dadov se nalazio i nalazi još uvek u dvorištu moje nekadašnje škole - VIII Beogradske gimnazije. Deli ih 10 metara. Sećam se kako smo s vremena na vreme vodjali poznate likove kako dolaze u pozorište. Najupečatljivija je bila pojava Dragana Nikolića koji je dolazio BMW-om po Milenu Dravić i čekao da završi probe. Gledao sam i par predstava, tada i kasnije. Igrom slučaja, bliži sam bio pozorištu "Krsmanca", društva u kome sam igrao folklor. U svakom slučaju, Dadov mi je uvek bio primer istrajnosti i svetionik amaterizma. Srećan sam što su dogurali do 50-togodišnjice i želim im još mnogo, mnogo uspeha.

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:55 25.12.2008

Jubilej

Secam se divnih Bobe Jovanovica, Olivera Viktorovica, Zinke, Joce, Makse, Goce, Riste, Ace, Pjera, Brade, Bebe, Chupe....Nekoliko najlepsih godina mog zivota obelezio je Dadov. Pozdravljam sve Dadovce od kojih neki, mozda, dolaze i na ovaj blog.
nsarski nsarski 22:20 25.12.2008

DADOV

ja sam celog zivota bio u ubedjenju da to znaci "Dramsko Akademsko Drustvo Omladine Vracara", ali to moze samo da znaci da sam bio u zabbbbludi.
Ah, Dadov! Mnoge odande znam, sa mnogima sam se druzio na razlicite nacine, a jednom sam se i okusao da glumim kada jedan epizodac nije stigao na predstavu. Moja gluma je trajala oko 10 sekundi - prosao sam jedva vidljivim delom bine noseci neku svetiljku u ruci. Tekst nisam morao da pamtim jer ga nisam imao. Tada, samo tada, i nikada vise. Nije Lorenc Olivije, ali...
U svakom slucaju, Dadov je, bar meni, neko vreme bio mentalno utociste. Prijatno utociste. I danas se druzim sa nekim od stalnijih glumaca odande.
Lepo je da si se setio.
A i Helena nam je zivnula - mislio sam da se odselila u Rusiju.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:24 25.12.2008

Re: DADOV

Helena je u Americi as usual:)))
nsarski nsarski 22:28 25.12.2008

Re: DADOV

Jelena Pavlović
Helena je u Americi as usual:)))

Living, quite obviously, in great seclusion:))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:48 26.12.2008

Re: DADOV

1969. godine Dadov dobio stalnu adresu u ulici Danice Maksimović 6a (nekada Djure Salaja).


ulica je DESANKE Maksimovic, a ne Danice Maksimovic, mislim, sto posto, pise mi u licnoj karti, stanujem tu:)

Dadov se nalazi u legendarnom dzinovskom dvoristu izmedju Krunske, Svetozara Markovica, Bulevara i Djure Salaja, tj Desanke Maksimovic, u dvoristu je i zgrada bivse osme gimnazije, sadasnje trece, autoservis i podzemna garaza, ima dva zvanicna ulaza, jedan iz Krunske, drugi iz Desanke i mnogo tajnih prolaza.

Dvoriste je totalno fenomenalno, ima svoju pricu, grafite, divlje sljive, kestenje, borove, raspale dzinovske zardinjere, tresilice za tepihe, tu se skupljaju komsinice, klinci, motoristi, lokalni alkosi, narkosi, djaci, mackari, kuckari, a svako malo dosunja se i neki ambiciozni novograditelj, koji bi tu nesto da zida, jedan je cak i neke uzasne temelje zapoceo, al fala bogu nije mu poslo za rukom:)

Obeležavanje 50 godina postojanja traje od 21. do 27. decembra pod nazivom "Omladinska radna akcija Dadov".


ORA klinci su bili totalno simpaticni, cistili su dvoriste i cak neka drvca posadili, sto je skroz super, mozda ce gradska vlast preko njihove akcije da ukapira da je dvoriste ambijent urbane kulture, pa nece vise svaku inicijativu da se poprave raspale fasade da otkaci sa vec dosadnom argumentacijom da "ne gledaju na ulicu, pa ne moze", a i da dozvoli da gradska cistoca i gradsko zelenilo i tu rade svoj posao. jer do sada, slobodnu teritoriju dvorista Dadov, cisti i pere samo kisa i sunce i komsiluk.







4krofnica 4krofnica 08:39 26.12.2008

Re: DADOV

(bas sam se pitala kad je Danica dobila ulicu)
MilutinM MilutinM 14:21 26.12.2008

Re: DADOV

Dvoriste je totalno fenomenalno

Kao što rekoh, bio sam tu dve godine u GImnaziji i osetio sve ovo što si napisala o dvorištu. Beogradska urbana priča
4krofnica 4krofnica 08:38 26.12.2008

!

cestitke!
nek nam pozivi slobodni dadov.
vracarac92 vracarac92 09:58 26.12.2008

?

Da li je Vlada Mijović i dalje upravnik DADOV-a?

Početkom devedesetih DADOV je bio i fantastično (i jedinstveno) mesto na kome su nastupali i mnogobrojni alternativni demo bendovi od kojih su neki napravili lepu karijeru...sve dok Mijović to nije ukinuo.
Sve jedno, napravio je odličan posao sa pozorištem mada je za moj ukus sve to suviše komercijalizovao.
U svakom slučaju - čestitam i želim mnogo uspeha u budućnosti.
MilutinM MilutinM 14:25 26.12.2008

Re: ?

Da, Vlada je direktor. Poznajemo se još iz omladinskih dana, ali ga već neko vreme nisam video. Ne znam za ovaj slučaj s početka devedesetih, ali ovo što je uradjeno da Dadov bude ustanova kulture od značaja za grad je sjajan uspeh.
vracarac92 vracarac92 14:37 26.12.2008

Re: ?

ali ovo što je uradjeno da Dadov bude ustanova kulture od značaja za grad je sjajan uspeh.
Ne sporim ali zameram mu ukidanje alternativne rok scene.
saphiria saphiria 09:59 26.12.2008

Jubilej




Srecan jubilej i pozdravljam sve bivse i sadasnje Dadovce.
radmilahum radmilahum 13:24 26.12.2008

mmm

Srdjan Karanovic...uh
Znam ga sa fakulteta, uvek je bio frajer

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana