Strongman the pisac

Strongman RSS / 26.12.2008. u 11:10

 

4995.jpg

Mereci distancu sa koje posmatram raskalasne klijente, postalo mi je jos jasnije da sam ja nas covek u njihovim redovima. Jednostavno sam osetio da ja nisam deo tog sveta a da imam jedinstvenu priliku da prenesem nama kako je to tamo negde sto vidjamo samo na televiziji i to mahom u friziranom obliku. Osetio sam odgovornost i potrebu da da sacuvam od zaborava price koje se predamnom same pisu. Ispricane price su prosto izlazile iz mene ostavljajuci mi samo dve mogucnosti. S obzirom da se ni sa kim ne druzim, mogao sam samo da pricam sam sa sobom dok hranim golubove u glavnoj ulici, rizikujuci pticiji grip ili da pocnem da belezim sta mi se desava. 

 

U Americi sam vec dugo. Cini mi se predugo. Prisecam se dana kada sam kao gastarbajter pocetnik , bez ikakvih papira, spavao na patosu i hranio se za 3 dolara dnevno. Jedno vreme sam bio bez posla i ziveo u stanu bez struje i namestaja. Bilo je bas zajebana situacija, idealna za odustajanje od americkog sna. Jedino me je odrzavao motor na nuklearni pogon marke "moramo uspeti". Jakom voljom i vestinom preziljavanja dostojne najboljih komandosa, relativno brzo sam savladao prvu koru americke pite od koje cesto trnu zubi. Dobacio sam se do laskave titule gastarbajtera profesionalca. To znaci da imam kola, pun frizider, ne kasnim sa kirijom za stan, ne zagledjujem cenu bas svega sto kupujem. Jednom recju, mi profesionalci nemamo preterane oskudacije osim, mozda, zadnjih par dana pred platu. Ako se dobro koncetrisem mogu u guzvi da prodjem kao Amerikanac starosedeoc.


Vremenom sam na novom kontinentu stekao sasvim solidan krug prijatelja. Ali, nekako mi uopste ne pase u druzenju sa ljudima u Americi. Sto je najgore cini mi se da je problem u meni. Izgleda da sam ja postao zadrt i nedruzeljubiv. Ne pronalazim sebe u ispijanju piva uz hamburger dok gledamo neki od cudnih americkih sportova nedefinisanih pravila ili, s druge strane, pronalazenju mana Americi i velicanju duhovnih vrednosti Srba uz prasetinu. Takva druzenja osecam kao odlazak na rucak kkod zeninih. Pa je sve ukusno, svi su ljubazni a ti jedva cekas da posluze kafu i da se izgubis u vidu lastinog repa. Vrlo vestim manevirma sam uspeo da napravim oko sebe tampon zonu i da se ne druzim ni sa kim osim sa porodicom. Jednostavno tako to osecam. Kao i svi gastarbajteri tako sam i ja ukapirao sta znaci da sunce tudjeg neba nece bas da greje kako smo mi navikli.

 

Ovako krupan, glumeci telohranitelja, sticajem okolnosti poceo sam da bivam zajednicki imenitelj vecine jet set dogadjaja u Majamiju. Imao sam privilegiju da vidim taj, nazovi, jet set iznutra. Da ih vidim kako se raduju i kako placu. Da znam ko kad i sa kim. Cuvao sam ljude u usponu ali i ljude u padu. Cuvao sam ljude opijene od srece ali i ljude koji se nikada ne smeju. Bio sam telohranitelj zaljubljenim parovima ali i ljudima kojima sam bio samo sekundant dok se biju i iznose gadosti iz njihovog bracnog zivota. Bez pokazivanja zabrinutosti na licu ulazio sam u najludje i sasvim nezamislive situacije. Radio sam na zurkama visokog rizika obucen kao policajac u akciji razbijanja demonstracija. Desavalo se da se veselo vece preokrene u krvavi obracun sa veoma ozbiljnim posledicama.


Na poslu su mi se iz dana u dan smenjivali dogadjaji po kojima, svakom pojedinacno, moze da se snimi sasvim solidan akcioni film. Provod mojih klijenata cesto izgleda kao vecita novogodisnja noc pokrivena snegom biljke koja raste u kolumbiji. Dezmekaste rukice stanovnika forbsove liste milijardera, sampanjcem zalivaju kompjuterski dizajnirane grudi ambicioznih mladih dama, natapajuci skupom tecnoscu svuda razbacane zelene novcanice. Lececi komplekse, koje ni ne zelim da zamislim, moji klijenti narucuju konvoje sampanjca sa obaveznim vatrometom kako bi lepota njihovih brojnih dvestomesecnih prijateljica bila vidljivija kroz plavicasti dim skupih cigara. Koristeci alkohol kao ski lift penju se uz kokainom zavejano vece, praveci slalom izmedju svojih demona koji ih progone, podsecajuci ih kako su se obogatili. Nije zgodno, bas u subotu uvece, da se prisecaju svih onih koje su zgazili parkirajuci svoj najnoviji rols rojs ispred forbsovog kluba milijardera.

 

Mereci distancu sa koje posmatram raskalasne klijente, postalo mi je jos jasnije da sam ja nas covek u njihovim redovima. Jednostavno sam osetio da ja nisam deo tog sveta a da imam jedinstvenu priliku da prenesem nama kako je to tamo negde sto vidjamo samo na televiziji i to mahom u friziranom obliku. Osetio sam odgovornost i potrebu da da sacuvam od zaborava price koje se predamnom same pisu. Ispricane price su prosto izlazile iz mene ostavljajuci mi samo dve mogucnosti. S obzirom da se ni sa kim ne druzim, mogao sam samo da pricam sam sa sobom dok hranim golubove u glavnoj ulici, rizikujuci pticiji grip ili da pocnem da belezim sta mi se desava.


U pocetku sam pisao krisom, samo za sebe, imajuci osecaj da kradem tudje dozivljaje. Vremenom mi je postalo jasno da je to i moj zivot. Kada sam pisanjem stekao malo rutine poceo sam da citam svoje zapise Jovani i da saljem emailovima drugovima. Cele noci sam se dvoumio da li da svoju prvu pricu zakacim u vidu bloga na nas najposeceniji sajt. Bio sam nemalo iznenadjen citanoscu mojih Miami vice prica. Ubrzo je usledilo jos prijatnije iznenadjenje i ponude iz najuglednijih casopisa da pisem za njih. Opijen ponudjenim prostorom u eminentnim magazinima biosam spreman da se ponudim da pisem besplatno. Na srecu, moju euforiju je kanalisao moj dragi mentor, bivsi premijer iz Nisa koga ne bih imenovao, nezno me uputivsi u tajnu autorskog honorara. Reakao je

"... Lepo je to sto pises, ali treba da znas da te cene onoliko koliko te plate"

Kada sam se uverio da me cene, poceo sam da pisem. I to bas da pisem. Vremenom mi je postalo jasno da price koje vristeci izlaze iz mene oblikuju sasvim pristojunu knjigu. A i onako sam se odavno zafrkavao da se cita do dvadeset pete, od dvadeste pete do trideset pete se razmislja a nakon trideset pete se pise, ako imas sta da kazes. A meni se cini da imam sta da kazem.

 


Sumirajuci moj americki zivot i pisanje nekako ne mogu a da se ne prisetim veceri kada sam odlucio da odem u Ameriku. Te novembarske noci u iznajmljenom stanu slavili smo titulu svetskog prvaka u powerliftingu. Sedeli smo i pravili planove za moju buducnost. Kum Jurica je bio najkonkretniji i najvidovitiji. To slavlje je imalo jednu dozu gorcine usled moje lose finansijske situacije. Vise od godinu dana nisam uspevao da sebi i porodici obezbedim pristojnu egzistenciju u sredini koja prasta sve samo ne uspeh. Osecao sam se kao albatros iz one Bodlerove pesme kome dzinovska krila smetaju da kroci.

 

Veoma jasno pamtim besedu mog kuma Jurice, koji je nakon cetvrtog piva bio veoma nadahnut opisujuci do detalja svoje vidjenje moje buducnosti:

"Kume gledam te koliki si, dva čoveka si pokvario. Imaš dva deteta, dva fakulteta... Šta ces ovde u Srbiji? Ovde ljudi ne vole tudj uspeh. To ih podseca na njihove neuspehe... Nego ti lepo da kupis kartu u jednom pravcu i pravac Majami."

"A zasto bas Majami?"

"Pa tamo nije 'ladno, ne mora da se trose pare na garderobu. Moz' ceo dan da budes u sorc i papuce... Odes lepo u Majami i pravac u najbolju diskoteku. Kad te vide tolikog, velikog, ima da ti daju posao odma'. Ce se desi neka frka, neka tuca... Ti ce se umesas, iskrsis dvojicu, trojicu, onih nabilovanih i ima da napravis reputaciju odmah. Tu ce te vidi neki bogatas ima da ti ponudi da mu budes telohranidtelj..."

"I bas telohranitelj?"

"Ma naravno. Kume ima da te placa 200 - 300 dolara samo da mu stojis uz sto dok vecera sa švalerkom. U tu istu diskoteku ima da upoznas nekog ko ce da provali da si pametan, da si magistar i ima da te zaposli kod njega u firmi. Ti kakav si ima da pocnes da ga treniras i on ce se odusevi kako brzo napreduje. Posle ce ti pomogne da napravite neki sajt ili nesto na internetu da prodajes svoje znaje iz tegova..."

"Jel na kilo?"

"Kume samo veruj u sebe..."

"Ziveli!"

"Aj' Ziveli! Gde sam ono stao?"

"Da napravim sajt..."

"Tako je. Ima da upoznas ove poznate sportiste i glumce. Garantujem da ce ti neko ponudi ulogu u filmu. Neki akcioni film, posto nisi bas za ljubavne. Recimo da bacas Harisona Forda iz helikoptera. A ako nista drugo ce da budes telohranitelj nekom poznatom pa ce te gledamo samo na televiziji. A onda.."

Tu kum, boga mi, zastade par sekundi i zagleda se kroz prozor.

"Sta onda?"

"Pa zasto da ne napises knjigu. Da napises kroz sta si sve prosao po Amerikama. Garantujem ti da ce da bude best seler."

"Kume pij to pivo da se ne greje..."

"Dobro, dobro... Samo ti zapamti sta sam ti rekao."

 

 

 



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Strongman Strongman 11:14 26.12.2008

Vodic za gastarbajtere ukratko

Napredovanje u dijaspori lici na moravac. Tri koraka napred , dva u mestu, dva nazad, dva u mestu,... Ako jednom promasis ta tri korakak napred najebao si.


malasneki malasneki 11:27 26.12.2008

2x prva

em prva ovde em prva kupila knjigu
Strongman Strongman 11:41 26.12.2008

Re: 2x prva

man ray loves me man ray loves me 22:06 26.12.2008

Re: 2x prva

znaci albatros u moravcu.
Strongman Strongman 22:11 26.12.2008

Re: 2x prva

Tako nekako
man ray loves me man ray loves me 22:34 26.12.2008

Re: 2x prva

u to ime, srecna nova.
Strongman Strongman 22:41 26.12.2008

Re: 2x prva

man ray loves me
u to ime, srecna nova.


A posle svi na radne zadatke

Re: Vodic za gastarbajtere ukratko

Strongman
Napredovanje u dijaspori lici na moravac. Tri koraka napred , dva u mestu, dva nazad, dva u mestu,... Ako jednom promasis ta tri korakak napred najebao si.

Evo kako se ovih dana zivi u UK:
[url=http://www.eyegas.com/sproutifarts/][/url]
maya.sangoma maya.sangoma 11:43 26.12.2008

bas lepo

Bas lepo da si stavio bar mali deo tvoje knjige , bar koliko toliko , tek da ti vidim stil . Nestrpljivo cekam sledeci nastavak .
The nestrpljiva da zna sve .
Strongman Strongman 11:44 26.12.2008

Re: bas lepo

Odi u the knjizaru


Ako te mrzi cu ti prepricam do detalja
maya.sangoma maya.sangoma 11:55 26.12.2008

Re: bas lepo

Ne mrzi me ,nego sam mnooogo daleko od knjizare , a drugi nacini mi komplikovani . Ustvari , najvise mi se dopada da mi ti prepricas sve .
Maya , tvoja the (eh) nova obozavateljka .
Strongman Strongman 12:11 26.12.2008

Re: bas lepo

maya.sangoma
Ne mrzi me ,nego sam mnooogo daleko od knjizare , a drugi nacini mi komplikovani . Ustvari , najvise mi se dopada da mi ti prepricas sve .
Maya , tvoja the (eh) nova obozavateljka .


Pa ukratko ovako:

On sipku - ja blok
ona sisu - ja dlan
on stotku - ja dzep
oni sampanac - ja casu
oni odu - ja knjigu

the end
NNN NNN 13:40 26.12.2008

Re: bas lepo

On sipku - ja blok
ona sisu - ja dlan
on stotku - ja dzep
oni sampanac - ja casu
oni odu - ja knjigu



Znaš šta...nemam reči. Premišljala sam se ovih dana ... ali posle ovog prikaza... Kupujem tvoju knjigu žmuu za NG.. a mnogo sam probirljiva (knjige su mi struka)
Biljana
maya.sangoma maya.sangoma 13:54 26.12.2008

Re: bas lepo

Dobro si to uprostio , ali ja nisam zadovolj(?)na. Uvek u septembru kupujem knjige u BG , tako ce biti i ove g. kada cu te Smen procitati skroz. A dotle cu stalno da te pitam nesto . Tek da ti ne bude dosadno na blogu .
The ,pih ,smrc , cvrc....ja .
Strongman Strongman 19:03 26.12.2008

Re: bas lepo

Znaš šta...nemam reči. Premišljala sam se ovih dana ... ali posle ovog prikaza... Kupujem tvoju knjigu žmuu za NG.. a mnogo sam probirljiva (knjige su mi struka)
Biljana



E ako je tako... kupi :-0
Strongman Strongman 19:03 26.12.2008

Re: bas lepo

Dobro si to uprostio , ali ja nisam zadovolj(?)na. Uvek u septembru kupujem knjige u BG , tako ce biti i ove g. kada cu te Smen procitati skroz. A dotle cu stalno da te pitam nesto . Tek da ti ne bude dosadno na blogu .
The ,pih ,smrc , cvrc....ja .



Septembar pre roka!
spinnacker spinnacker 15:36 29.12.2008

Re: bas lepo

Pa ukratko ovako:

On sipku - ja blok
ona sisu - ja dlan
on stotku - ja dzep
oni sampanac - ja casu
oni odu - ja knjigu

the end

:: Srecna ti Nova...
mikimedic mikimedic 11:43 26.12.2008

Treci!

valjda?

edit

peti.
Strongman Strongman 11:45 26.12.2008

Re: Treci!

mikimedic
valjda?

edit

peti.



Za 30 evra cu ih sve pobrisem da budes no 1

Deal or no deal?
mikimedic mikimedic 11:59 26.12.2008

Re: Treci!

Strongman
mikimedic
valjda?

edit

peti.



Za 30 evra cu ih sve pobrisem da budes no 1

Deal or no deal?


ljudi smo, dogovoricemo se...:)

malasneki malasneki 12:02 26.12.2008

Re: Treci!

mikimedic
Strongman
mikimedic
valjda?

edit

peti.



Za 30 evra cu ih sve pobrisem da budes no 1

Deal or no deal?


ljudi smo, dogovoricemo se...:)



Necu, ne dam, ne moze
Strongman Strongman 12:12 26.12.2008

Re: Treci!

ljudi smo, dogovoricemo se...:)


Ne ispod 25 e. To mi je nabavna cena
malasneki malasneki 12:13 26.12.2008

Re: Treci!

Ines, ne daj se ispod sto maraka
Strongman Strongman 12:16 26.12.2008

Re: Treci!

malasneki
Ines, ne daj se ispod sto maraka


Znas li ti koje su to pare na danasnju oskudaciju?
malasneki malasneki 12:36 26.12.2008

Re: Treci!

Strongman
malasneki
Ines, ne daj se ispod sto maraka


Znas li ti koje su to pare na danasnju oskudaciju?

Pazi, jel te Zoki vec upozorio, molim lepo
mikimedic mikimedic 14:31 26.12.2008

Re: Treci!

Necu, ne dam, ne moze


Onda.. tvojoj sreci... dodje neko neko sasvim treci...

shumska shumska 13:23 26.12.2008

pa lepo

Kum bese vidovit ili je zaista puno, puno verovao u tebe...A jel knjiga vec izasla? I koliko kosta?
Strongman Strongman 19:06 26.12.2008

Re: pa lepo

Ali bas je tako bilo.

Knjiga izasla i kosta malo manje od 500 kinti
Samwise Samwise 13:23 26.12.2008

evo i mene.....

Ovako dakleM, ovu si mi priču već poslao ranije na mejl i rekao sam ti da je jedna od najupečatljivijih do sada, tako da sam je očekivao da se nađe i na ovim stranama...... Btw, Čekamo sada novu knjigu i nećemo biti srećni skroz i smatrati te piscem pravim dok ne stigne i ona. ... a u međuvremenu čitamo se i pišemo ovde i na fejsu
Pozdrav velili jedan iz Nova Sada
Strongman Strongman 19:07 26.12.2008

Re: evo i mene.....

Novi Sade pozdravlja vas Majami.

Pa jel ti se svidza knjiga ili njet?
jednatanja jednatanja 13:39 26.12.2008

Eh Strongman

potpuno te razumem, provela sam i sama 10 godina u US i pobegla. Nikako mi nije pristajala, pogotovo posle fakulteta. Nije da se nisam adaptirala, cak stavise, ali...oni koji su u Srbiji, oni to nece nikad razumeti, mozda i bolje za njih. Mozda sam imala srece da me nije VELIKA MUKA naterala da napustim Srbiju ili bivsu Yu. One koje jeste, oni su morali i hteli da se naviknu na crkvene slave, na koje dolaze i Poljaci i Hrvati da bi popili po koju, dok slusaju harmoniku i tamburice i pevaca koji sa americkim akcentom peva "Zo-o, Zo-u-le, najlepse devojce"...Super da si sve zapisao.
Strongman Strongman 19:10 26.12.2008

Re: Eh Strongman

Mene najvise nervira sto trcim kao da mi je ispred nosa sargarepa a nema je.


Provalio sam kako funkcionise sistem glede mene i ne svidja mi se moja uloga ni malo.

Pozz
dexter92 dexter92 22:37 26.12.2008

Re: Eh Strongman

'You know what capitalism is? Getting fucked'!

Tony Montana
Strongman Strongman 22:43 26.12.2008

Re: Eh Strongman

MilutinM MilutinM 22:15 30.12.2008

Re: Eh Strongman

Provalio sam kako funkcionise sistem glede mene i ne svidja mi se moja uloga ni malo.

Nije mnogo različan ni u Jevropi
Strongman Strongman 22:48 30.12.2008

Re: Eh Strongman

Nije mnogo različan ni u Jevropi



va istinu
spaskeu spaskeu 13:41 26.12.2008

strongest book

Ovaj tvoj kum vidovit, bem ti sunce! Il ga ti tolko ceniš, pa revosno odrađuješ ono što mu se javilo posle četvrtog piva (dobro je tu stao, inače ga posle 10-og verovatno ništa ne bi razumeo)

Nego dobra ti ova rečenica:
A i onako sam se odavno zafrkavao da se cita do dvadeset pete, od dvadeste pete do trideset pete se razmislja a nakon trideset pete se pise, ako imas sta da kazes.

A ja pre neki dan napuni 35, al čitam i dalje. Mora da nešto nije u redu sas mene! Al u suprotnom bi tvoju knjigu čitali samo klinci (bez uvrede).

Konobar, odma do dođe ovdi jedna preporuka!
Strongman Strongman 19:11 26.12.2008

Re: strongest book

Da naplatim sta ste imali...
spaskeu spaskeu 22:50 26.12.2008

Re: strongest book

Šta ima gospođo, ništa!
49 41 49 41 00:22 27.12.2008

Re: strongest book

Strongman
Da naplatim sta ste imali...

Supu niste imali.... 90 din.
Glavno jelo sa prilogom... 280 din.
Salata..... 150 din.
Desert.... 180 din
AP .... 250 din.
--------------------------
Ukupno: ...950 din.
MilutinM MilutinM 22:16 30.12.2008

Re: strongest book

A ja pre neki dan napuni 35, al čitam i dalje

Ja prešao 50 i još se premišljavam. A navalili neki na mene, ne mog se kurtališem
Strongman Strongman 22:52 30.12.2008

Re: strongest book

Nikad stariji nisi bio u zivotu
49 41 49 41 13:58 26.12.2008

Nisam shvatio

jel' se vrnu u Nis za praznike il da predahnes od Ameriku?
Strongman Strongman 19:12 26.12.2008

Re: Nisam shvatio

Cu svrnem, najverovatnije za stalno, krajem januara
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:08 26.12.2008

Re: Nisam shvatio

Strongman
Cu svrnem, najverovatnije za stalno, krajem januara

de baš sad da se vrneš?
saće 48:)))
razmisli još malo!
jedno godinu dana...

kako se zove knjiga a kako se zoveš ti?
ja bih da pazarim.

meni neko mnogooo blizak tamo al u nyc i skroz drugačiji dojmovi...
a i drugačiji svet je okružuje, skroz drugačiji...
od početka...
Strongman Strongman 22:18 26.12.2008

Re: Nisam shvatio

Ja StrongmAn, knjiga "StrongmEn"

Vrtanje nema alternativu
49 41 49 41 23:49 26.12.2008

Re: Nisam shvatio

Strongman
Cu svrnem, najverovatnije za stalno, krajem januara

Ja se taman naostrio za "otimacinu" u Floridi i trazio pouzdanog pajtosa; a, ti "pobegulja".
Strongman Strongman 22:51 30.12.2008

Re: Nisam shvatio

Pa da l da begamo il da legamo
dexter92 dexter92 14:14 26.12.2008

Dobar ti kum :)

Baba Vanga je za njega "malji deca" :)
Ili ti toliko verujes u njegove reci da ih ispunjavas? :)
Suma sumarum ja ti proricem politicku karijeru, samo se negde kandiduj bilo ovde bilo u Ameriki :)
49 41 49 41 15:04 26.12.2008

Re: Dobar ti kum :)

Baba Vanga je za njega "malji deca" :)

Babu Vangu skoro da sam zaboravio; a i "maljim decama" si me bas nasmejao.
Strongman Strongman 19:55 26.12.2008

Re: Dobar ti kum :)

"malji deca"




Kako ja d aobjasnim mojoj Jovani ko su malja deca
49 41 49 41 22:01 26.12.2008

Re: Dobar ti kum :)

Sabraca iz doba bratstva jedinstva i malo juznije od tvog kude Nis, tesko im je da izgovore mala deca.

Valjda sto su romanska grupa jezika. Valjda sto nemaju LJ u nasem kontekstu i uglavnom se cesto tu "spoticu".
Strongman Strongman 22:17 26.12.2008

Re: Dobar ti kum :)

bakljava, ljubenic, ...
49 41 49 41 23:53 26.12.2008

Re: Dobar ti kum :)

Strongman
bakljava, ljubenic, ...

Sedi, 5!
Uciteljica ti bila dobra, misliiim s veliku cipelu.
jeremija92 jeremija92 14:30 26.12.2008

Tri stvari

Kod tebe su se Strongem složile smao tri stvari: visok motiv, umeš da pišeš i imaš o čemu da pišeš.
Na prvi pogled jednostavno, kao na lotou ispišeš sedam brojeva i dobiješ milione.

Ali... dobitne kombinacije su jako, jako retke.
49 41 49 41 14:51 26.12.2008

Re: Tri stvari

jeremija92
Kod tebe su se Strongem složile smao tri stvari: visok motiv, umeš da pišeš i imaš o čemu da pišeš.
Na prvi pogled jednostavno, kao na lotou ispišeš sedam brojeva i dobiješ milione.

Ali... dobitne kombinacije su jako, jako retke.

Nikad se ne zna.
Tema pisanja i u sridu.
Klinja od 9 god. koji je napisao knjigu od 45 stranica i poceo samostalno da je prodaje za $ 3.00; napravio je bum sa
"Kako razgovarati sa devojcicama".
Sad su mu otkupili sva prava-kako bi snimali film po njegovoj knjizi.
To je "izazvalo" devojcicu da napise knjigu "Kako razgovarati sa decacima", koja je, takodje, postala vrlo popularna.
jeremija92 jeremija92 16:04 26.12.2008

Re: Tri stvari

Već sam napisao negde izjavu Pola Ostera o tome kako je postao pisac: bio sa ocem na utakmici, sreli igračku zvezdu posle utakmice, nagovorio oca da traže autogram, niko nije imao olovku, mali Pol ostao bez autograma i od tada uvek nosio olovku za slučaj da ponovo sretne nekog poznatog igrača.
Nikad više nije sreo ni jednog ...ali kad je već olovka bila uvek kod mene počeo sam da pišem, kaže, i danas je jedan od najvećih američkih pisaca.

Jednostavno, kao što rekoh.

PS: znači da je Strongmen, pored one tri stvari, morao imati i čettvrtu - olovku.
Strongman Strongman 19:28 26.12.2008

Re: Tri stvari

Kod tebe su se Strongem složile smao tri stvari: visok motiv, umeš da pišeš i imaš o čemu da pišeš.
Na prvi pogled jednostavno, kao na lotou ispišeš sedam brojeva i dobiješ milione.

Ali... dobitne kombinacije su jako, jako retke.



Ma ko zna da l je to bas tako ili smo mi grupa istomisljenika samo :-/

Ali hvala na lepim zeljama
Strongman Strongman 19:29 26.12.2008

Re: Tri stvari

Nikad se ne zna.
Tema pisanja i u sridu.
Klinja od 9 god. koji je napisao knjigu od 45 stranica i poceo samostalno da je prodaje za $ 3.00; napravio je bum sa
"Kako razgovarati sa devojcicama".
Sad su mu otkupili sva prava-kako bi snimali film po njegovoj knjizi.
To je "izazvalo" devojcicu da napise knjigu "Kako razgovarati sa decacima", koja je, takodje, postala vrlo popularna.


Ih da sam se ranije setio....
Strongman Strongman 19:30 26.12.2008

Re: Tri stvari

PS: znači da je Strongmen, pored one tri stvari, morao imati i čettvrtu - olovku



Bas danas cu da kupim olovku
kaplarm kaplarm 14:39 26.12.2008

godfather

Da ne bese kuma i jake volje, nebi bilo ni svega ovoga.
A lepo ljudi kazu da kum nije dugme.
Strongman Strongman 19:31 26.12.2008

Re: godfather

Ma pogodi covek sve
adam weisphaut adam weisphaut 14:45 26.12.2008

Ne čini ti se.

A meni se cini da imam sta da kazem.
Strongman Strongman 19:31 26.12.2008

Re: Ne čini ti se.

ssvetlana92 ssvetlana92 14:53 26.12.2008

Živ me blam

što još nisam išla do grada da kupim knjigu. Sve mi nešto iskrsava..jelke, lampioni, cipelice, bluzice a knjižara mi nije uz taj put..koji pohodim. Čekam nekog "normalnog" iz mog društva koji ide u pravcu knjižara pa da naručim da mi se donese na noge...ali od tog posla nema ništa. Niko normalan da me očeše, pa ću ja jadna morati to sama da obavim!
A što se kritike tiče, od mene je nećeš dobiti jer mi se svidja tvoje pisanije...i stav koji imaš po mnogim pitanjima..pa i kad je lemanje u pitanju. Ali to sam ti već rekla..a znam da pamtiš (nisi k'o ja), pa ne moram da se ponavljam.
Počelo sad da me grize što nisam napisala ništa posle 35-te godine...ali nije se stizalo. U to vreme se samo nešto ludo dešavalo...a sad sam pola zaboravila...pa se ne isplati da secam, knjigu!
Možda jednom i napišem nešto, ali to niko neće razumeti...pa se mislim da se manem ćorava posla!
Pozdrav
49 41 49 41 15:15 26.12.2008

Re: Živ me blam

Čekam nekog "normalnog" iz mog društva koji ide u pravcu knjižara pa da naručim da mi se donese na noge...ali od tog posla nema ništa. Niko normalan da me očeše, pa ću ja jadna morati to sama da obavim!

Stalno me potsecas imenom, razmisljanjem-komentarima na Cecu-msvetlanu.

Gde ti to stanujes "tako daleko" u Pinosavu?
Pinosava (iako nisam nikad bio); verovatno nije vise toliko daleko?
ssvetlana92 ssvetlana92 15:21 26.12.2008

Re: Živ me blam

49 41
Čekam nekog "normalnog" iz mog društva koji ide u pravcu knjižara pa da naručim da mi se donese na noge...ali od tog posla nema ništa. Niko normalan da me očeše, pa ću ja jadna morati to sama da obavim!

Stalno me potsecas imenom, razmisljanjem-komentarima na Cecu-msvetlanu.

Gde ti to stanujes "tako daleko" u Pinosavu?
Pinosava (iako nisam nikad bio); verovatno nije vise toliko daleko?

Na koju Cecu te podsećam? Priznaj!
Stanujem na Vračaru...ni jedne knjižare u "okruženju". Kad upalim kola, nemam gde da se uparkiram...a kad idem imam gde da se uparkiram, tu nema knjižara...nego me mame sa nekim djindjuvama, pa obnevidim...i tako, to ti je moja tužna priča!
mikimedic mikimedic 15:22 26.12.2008

Re: Živ me blam

cipelice, bluzice


parfemcici, sesiri...

ssvetlana92 ssvetlana92 15:25 26.12.2008

Re: Živ me blam

mikimedic
cipelice, bluzice


parfemcici, sesiri...


Nije lako biti...dama!
mikimedic mikimedic 15:33 26.12.2008

Re: Živ me blam

Nije lako biti...dama!


hehe morao sam, nadam se da se ne ljutis..:)
ssvetlana92 ssvetlana92 15:37 26.12.2008

Re: Živ me blam

mikimedic
Nije lako biti...dama!


hehe morao sam, nadam se da se ne ljutis..:)

Zašto bih se ljutila? A posebno na tebe?
49 41 49 41 15:46 26.12.2008

Re: Živ me blam


Na koju Cecu te podsećam? Priznaj!

Nista ne priznajem! To sam naucio od zena.
msvetlana je stanovala na N.B. Blok 61, 63, 68-ja sa tim blokovima i N.B.-nikako, kao ni sa nazivima ulica.

Zene se selu; preko noci-cak i veru menjaju; ako je "korisno" i treba.
ssvetlana92 ssvetlana92 15:55 26.12.2008

Re: Živ me blam

49 41

Na koju Cecu te podsećam? Priznaj!

Nista ne priznajem! To sam naucio od zena.
msvetlana je stanovala na N.B. Blok 61, 63, 68-ja sa tim blokovima i N.B.-nikako, kao ni sa nazivima ulica.

Zene se selu; preko noci-cak i veru menjaju; ako je "korisno" i treba.

Sreća moja pa nemam mnogo posla sa ženama. Što i tebi preporučujem..kad su takve!
Muškarci su drugačiji..niti hoće da se isele, niti veru da promene, kad im je udobno!
Već me strah od Milana kad dodje, pa vidi da mu trolujemo blog!
49 41 49 41 18:57 26.12.2008

Re: Živ me blam

mikimedic
cipelice, bluzice


parfemcici, sesiri...


Puff, Puuff, Spriiiccc, spric...
Hodajuci s prijateljicom objasnjavao sam joj; ako, misli da mi se pridruzi u planinarenju dve stvari su joj najvaznije da kupi - nepromociva vetrovka i dobre planinarske cipele. Posebno cipele, zbog krampona, cuvanja gleznja od preloma etc. Na nasem sociijalistickom trzistu ima slovenackih koje su vrlo skupe i ceskih koje nisu bogznasta; ali su jeftine i relativno dobrog kvaliteta-pravi govedji box. Mogu joj trajati bar par godina.
U pola razgovora, bacija je pogled na izlog 50m udaljen, rekla mi kratko; sacekaj za trenutak i otcala.
Ubzo se vratila, sa osmehom od usta do usta - komentar:-"Davno ga cekam"; noseci smotuljak u ruci, koji je kostao 1.5 planinarskih cipela. Za cipele je rekla da su preskupe, iako su ceske.
E,SSvetlana, svetlana.
Kako se detektuje mala bocica parfema sa 50 m udaljenosti u pola razgovora; nazalno ol' vizuelno?
Strongman Strongman 19:39 26.12.2008

Re: Živ me blam

što još nisam išla do grada da kupim knjigu. Sve mi nešto iskrsava..jelke, lampioni, cipelice, bluzice a knjižara mi nije uz taj put..koji pohodim. Čekam nekog "normalnog" iz mog društva koji ide u pravcu knjižara pa da naručim da mi se donese na noge...ali od tog posla nema ništa. Niko normalan da me očeše, pa ću ja jadna morati to sama da obavim!



Nermoj da si lenja nego put pod nogice...

A što se kritike tiče, od mene je nećeš dobiti jer mi se svidja tvoje pisanije...i stav koji imaš po mnogim pitanjima..pa i kad je lemanje u pitanju. Ali to sam ti već rekla..a znam da pamtiš (nisi k'o ja), pa ne moram da se ponavljam.



I pozitivna kritika je kritika... A i castim kafu.


Počelo sad da me grize što nisam napisala ništa posle 35-te godine...ali nije se stizalo. U to vreme se samo nešto ludo dešavalo...a sad sam pola zaboravila...pa se ne isplati da secam, knjigu!
Možda jednom i napišem nešto, ali to niko neće razumeti...pa se mislim da se manem ćorava posla!


Nastavi da se pravis da si 28
Strongman Strongman 19:41 26.12.2008

Re: Živ me blam

parfemcici, sesiri...

ssvetlana92 ssvetlana92 22:45 26.12.2008

Re: Živ me blam

E,SSvetlana, svetlana.
Kako se detektuje mala bocica parfema sa 50 m udaljenosti u pola razgovora; nazalno ol' vizuelno?

Živi dokaz da smo sve žene iste, ili Svetlane.
I mene inspirišu razgovori sa drugarima...posebno kad mi pričaju o motorima,trkama, opremi za ovo ili ono...i dok završe rečenicu, meni već puna kesa! Ako ne pazarim u tom trenutku, makar pravim spisak u glavi!
ssvetlana92 ssvetlana92 22:48 26.12.2008

Re: Živ me blam

Nastavi da se pravis da si 28

Nešto me zeza blog...da me nije neko banovao? Ako ništa ono što lažem za godine!
ssvetlana92 ssvetlana92 22:53 26.12.2008

Re: Živ me blam

Nermoj da si lenja nego put pod nogice...

Idem sutra, obećavam!
A i castim kafu.

Držim te za reč!

Nastavi da se pravis da si 28[/quote
Moram, jer ako priznam, očekivaće memoare u najmanju ruku!

49 41 49 41 04:12 27.12.2008

Re: Živ me blam


Živi dokaz da smo sve žene iste, ili Svetlane.


Nuzno zlo bez koga se ne moze.
49 41 49 41 04:15 27.12.2008

Re: Živ me blam

kad im je udobno!

Preko pite pogaca(?!?); nikad nije islo.
tyson tyson 15:29 26.12.2008

Grammar


Jeli bre, a što na koricama piše "Strongmen" a ne "Strongman"? Nije da nema razlike, ne samo u jednom slovu. A moglo je lepo u jednini.



mikimedic mikimedic 16:43 26.12.2008

Re: Grammar

mislim da je u pitanju srpska transkripcija, kako u naslovu tako i u knjizi. mislim da je sasvim ok, ali neka nas jaki prosvetli ako ima jos neki detalj.
49 41 49 41 18:24 26.12.2008

Re: Grammar

tyson

Jeli bre, a što na koricama piše "Strongmen" a ne "Strongman"? Nije da nema razlike, ne samo u jednom slovu. A moglo je lepo u jednini.




Za mene je to u redu, nikakva greska.
Od dualizma do pluralizma - mala razlika.

Kako u jedinki - tako i u drustvu.
gambit92 gambit92 18:52 26.12.2008

Re: Grammar

Ma Najjaci se opasno ufurao, u stilu "Mi, Kralj...". A mozda je sve samo u duhu srpskog, transcripcija stranih imena... a mozda ima jos jakih u knjizi. Nista ne znamo dok ne procitamo ovaj bestseler (jedno L!).
Strongman Strongman 19:44 26.12.2008

Re: Grammar

Nacin pripovedanja je pisi kao sto govoris

pa nije New York nego NJujork... Tao da i Strongmen predstavlja fonetski otisak od Strongman
Strongman Strongman 19:44 26.12.2008

Re: Grammar

gambit92
Ma Najjaci se opasno ufurao, u stilu "Mi, Kralj...". A mozda je sve samo u duhu srpskog, transcripcija stranih imena... a mozda ima jos jakih u knjizi. Nista ne znamo dok ne procitamo ovaj bestseler (jedno L!).



Ajte vi sa citanjem
tyson tyson 00:21 27.12.2008

Re: Grammar

Strongman
Nacin pripovedanja je pisi kao sto govorispa nije New York nego NJujork... Tao da i Strongmen predstavlja fonetski otisak od Strongman
Ma jasno je to meni, ali ovako napisano takođe ima značenje u originalnom (engleskom) jeziku pa bar meni izgleda malo... konfuzno.

But who am I to judge.



Time Bandit Time Bandit 15:49 26.12.2008

Bravo Strongy


Vremenom mi je postalo jasno da price koje vristeci izlaze iz mene oblikuju sasvim pristojunu knjigu.


cekam prevod na engleski, a posto sakupljam retke knjige i prva izdanja (narocito sa posvetom autora), mislim da bi Tvoja knjiga sa tvojom i Mikijevom posvetom imala izuzetnu vrednost...

Strongman Strongman 19:45 26.12.2008

Re: Bravo Strongy

odma dodje... samo da prevedemo
gambit92 gambit92 16:13 26.12.2008

Knjiga

Dobro, Najjaci, kako se nabavlja tvoja knjiga ovdje u Estados Unidos? Ili moramo preko Nis(a)...

Cestitam!
Strongman Strongman 19:48 26.12.2008

Narucivanje knjige iz inostranstva



http://www.knjizara.com/pls/sasa/knjizara.knjiga?k_id=124060
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 16:31 26.12.2008

strongologija

bilo je rambo mega car...sad je strongmen megacar

nego sta bi ono s kimbom?:) pozzzzzz

Strongman Strongman 19:49 26.12.2008

Re: strongologija

Kimbu rasjebano kolence pa pauziramo sa treningom
dunja73 dunja73 17:04 26.12.2008

svi smo mi knjiga

Bez preterivanja hocu da kazem da svako ko je dosao od 1995-e pa nadalje negde u Evropu iz Srbije i Srpskog je roda je jedna takva knjiga.

A to sto ne volis drustvo --staris bato,godinice
Strongman Strongman 19:49 26.12.2008

Re: svi smo mi knjiga

Ono za knjigu je sasvim tacno. Svima nama se motaju cele knjige po glavi
ace1 ace1 17:29 26.12.2008

Eee , bate , imam mnogo toga da ti napisem

Eee , bate , imam mnogo toga da ti napisem , a mator sam pa se bojim da cu zaboraviti, koliko komentar prima karaktera , mislim kucanih...........
Strongman Strongman 19:49 26.12.2008

Re: Eee , bate , imam mnogo toga da ti napisem

Desava se
alpeot alpeot 18:51 26.12.2008

Pisac i pravopis

Strongman
Amerikanac starosedeoc


Nije na odmet, za zivota, malo zaviriti u pravopis.
Strongman Strongman 19:02 26.12.2008

Re: Pisac i pravopis

Nije na odmet, za zivota, malo zaviriti u pravopis.


Ej puno ti hvala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana