Gazda, šta sada da sviramo?

MilutinM RSS / 29.12.2008. u 22:44

Godinama, i pre i posle svog dugogodišnjeg igračkog staža u kulturno - umetničkim društvima, bio sam i ostao poznat kao enciklopedija pesama. Nekako, imam taj dar da pamtim reči pesama i znam ih nebrojeno. Izračunali smo da na turneji u Iraku, 1985. godine, od nekih 2000 pesama koje smo otpevali za dve nedelje (uključujući skoro ceo opus Bitlsa koji je znao Miki Harmonikaš), nisam znao samo 7! Čak sam, eto, četiri puta pevao sa orkestrom, na nekim školskim veseljima i sindikalnim proslavama. Nisu imali koga pa su uzeli mene - ako nemam neki poseban glas, barem znam reči. 

A imao sam od koga i sa kim da naučim i uživam pevajući. Moje prvo sećanje seže još na svadbu brata Kaje, kada sam sa bio dever. Druge večeri, stric moje majke Goluban, iz avlije preko puta, uzeo je mikrofon i pevao satima one stare pesme kojih se skoro niko na svadbi nije sećao. Pevali smo tako, na mnogim veseljima u familiji, pa je mnogo toga ostalo u glavi. Eh, umre Goluban već odavno a ne znam da li su sve te divne, stare pesme zapisane i zna li ih iko.

Kasnije, na izvidjačkim akcijama, iz nedelje u nedelju, širom one velike naše bivše zemlje, pevali smo noćima. Svi su donosili svoje pesme tako da smo ubrzo znali pesme iz svakog, i najudaljenijeg kraja. Narodne ili "zabavne" - kako smo ih tih godina delili. 

U vreme mog odrastanja i momčenja, muzika je bila neizbežni i sastavni deo života. Ko nije imao barem stotinu longplejki i znao pesme koje se pevaju u društvu, bilo one domaće ili strane, bio je poslednji ljakse. Uključujući i narodne, šta više! 

A zatim, u 12 godina folklornog staža, imao sam izuzetnu priliku i privilegiju da igram, pevam, putujem, veselim se, tugujem sa ljudima koji su pevali i svirali od srca i iz duše. I to kako. Najpre u "Krsmancu" gde su korepetitori imali običaj da "kao deo posla" ostanu po par sati posle probe i prate nas u klubu. Srdjan Ivković je ostajao do 12:05, da bi onda istrčavao na poslednji autobus. A onda bi harmoniku uzimao čuveni Uzge Zrenjaninac, stomatolog, koji nikada nije nigde svirao sem iz zadovoljstva u klubu "Krsmanca", i to kada svi lokalni harmonikaši odu a ostane samo ono najizdržljivije društvo. Pa tek nezaboravne večeri kada nam se pridruže horci, neki od njih kasnije poznati operski pevači, ili ceo orkestar, pa svira ko šta stigne. Pa Bata Kanda ili gostujući muzičari iz drugih društava kojima je bila čast da se priključe i doprinesu ambijentu... 

Neizbrisive iz sećanja su zatim duge noći putovanja sa "Vukicom Mitrović" do Francuske ili Španije, kada Nikola krene klarinetom u mraku autobusa, kada šef orkestra Badža i pevačica Mira pevaju 14 sati bez prestanka... Živeli smo u ritmu: putovanje noću, bez spavanja i uvek sa nekim ko bi nešto svirao ili pevao - obilazak grada i druženje sa domaćinima preko dana - koncert uveče - pa opet u autobus. Kakav maraton! 

Pomenuti Irak je bio jedna od najupečatljivijih turneja. Čekalo nas je nekoliko gradilišta sa našima, punih želje da neko dodje iz otadžbine i razveseli ih pesmom i igrom, a posebno moj brat i njegovo društvo iz kampa Energoprojekta na periferiji Bagdada gde smo svako jutro dočekivali sa najizdržljivijima - pa pravo na doručak, u menzu. I to sve u vreme kada je Iran počeo da gadja Bagdad onim dalekometnim raketama. Ma, kakve rakete, gde smo ono stali? 

A tek naša, samo-naša veselja. Uobičajili smo bili da odlazimo sa prvom zimom, krajem novembra pa sve do februara, kod Sime u vikendicu, na Umku. I onda tamo sami, koliko god nas se nabije, uživamo u veselju, pesmi, zezanju, dan i noć. 

U svakoj od ovih situacija, a posebno u danima u "Vukici", imali smo nepisano ali veoma jasno pravilo pevanja. Kada krenemo jednu oblast, pevamo dok god neko zna pesmu ili dok god nam ne dosadi. Ali se uvek držimo zadate teme. Tako smo jedne nove godine, kod Sime na Umci, od pola 1 do pola 8 ujutro pevali pesme iz Srbije. One mirne, lepe, šumadijske, momačke i devojačke, ljubavne i setne. 

S godinama, rasturi se društvo na sve strane. Ja sve redje pevam. Nekako, sve je manje prilika. I sve je manje društava sa kojima mogu da pevam. Naklate se raznorazni "znalci"  i veseljaci pa počnu da guše. Posebno me nervira kada počnemo da pevamo i uživimo se u neke, recimo bosanske, a neko uskoči sa "Makedonsko devojče", da bi odmah zatim naručio "Durmitore, zelena planino", pa onda nešto od Zvonka Bogdana ili Đoke Balaševića. Odmah odem u WC i ne vraćam se dok se stručnjak ne isprazni. 

Pomalo sam i umoran od onih pesama koje se najčešće naručuju. Ne pevaju mi se više "Bolujem ja, boluješ ti", "Jovano, Jovanke", "Volela me jedna vranjanka" ili "Kad ja pođoh na Bembašu" - sve divne pesme, ali koje sam toliko puta pevao da mi je to već prešlo u mučenje. 

Retko naručujem pesme, mada to od mene obično traže jer znaju da znam ili se na mene naklate muzičari sa čuvenim "Gazda, šta sada da sviramo?" Kako da naručim kada bih pevao nešto što u najboljem slučaju zna muzika i još par ostalih iz društva. Ne bih da ja sada budem onaj koji razbija atmosferu i naručuje samo za sebe. A toliko ima pesama. Da mi je da poživim još nešto duže i da uhvatim par svojih prijatelja i pevačkih saboraca pa da snimim to što znam... 

Stoga, uživam u retkim prilikama kada se nadje mala grupa ljudi koji znaju da uživaju u pesmi i strpljivo i sa merakom to čine. Jednom, zaglavismo slučajno u "Pelikanu", u Virpazaru, nas nekoliko sa harmonikašem i gospodjom iz Bijelog Polja. Jedni druge oduševismo i čusmo pesme koje nikada nismo znali. Poslednji put, pre mesec i po dana, na 50-tom Rasimovom rodjendanu, u Sopotnici iznad Prijepolja, Soda iz Leposavića, Siki iz Novog Sada, Remzija iz Nove Varoši i ja ostadosmo do 6 ujutro, kao poslednji mohikanci. Harmonikaš koji nas je nekako pratio odustao je već oko 1. 

Idu praznici. Pevaćemo. Za one starije koji se sećaju, kao i one mlađe koji imaju strpljenja da čuju nešto što smo nekada pevali, evo mog predloga. Evo nekoliko onih starih narodnih, iz Šumadije, koje više ne pevamo tako često:

 

Bosioče, moj zeleni 

Čuvam ovce dole u jasenje 

Dođi dragi doveče u selo 

Idem putem pesma s'ori 

Ja imadoh konja vrana 

Jesen prodje, ja se ne oženih 

Maramica sva od bele svile 

Obraše se vinogradi 

Oj, golube, moj golube 

Oj, javore, javore 

Povela je Jelka 

Tekla reka Lepenica 

Tri livade 

Višnjičica rod rodila 

Znaš li, draga, onu šljivu ranku

 

Znate li još neku? Dajte, podsetite me, da ne propustim kad mi opet krene...

Atačmenti



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Evo, Gazda,

jedna kao ep o gilgamesu, samo sevdalinka
MilutinM MilutinM 22:57 29.12.2008

Re: Evo, Gazda,

Ja ovo znam kao sevdalinku. Ovo je zanimljiva izvedba. Ima zvuk kao da je sa Kosova. Baš zanimljivo

Re: Evo, Gazda,

danica - carica
49 41 49 41 16:23 30.12.2008

Re: Evo, Gazda,

MilutinM
Ja ovo znam kao sevdalinku. Ovo je zanimljiva izvedba. Ima zvuk kao da je sa Kosova. Baš zanimljivo

Ne da je kosovska; nego 200%.
to ti je tvoja prababa pevala, a ne samo tvoja baba!-sto bi rekla moja majka.
MilutinM MilutinM 16:41 30.12.2008

Re: Evo, Gazda,

Ne da je kosovska; nego 200%.

Eto, vidiš da imam osećaj za filing

medicinska

ima i jedna doktorska makedonska - 3 bolesti. ne znam da li si cuo.
i naravno - magla padnala v dolina
takodje:
poletese ptice lastavice
simbil cvece
a sto ti je mila kceri jelek raskopcan
gde si duso, gde si rano
ko t' pokida sa grla djerdane
nema ih na netu, samo kod poznavalaca

dobro si me pripremio za dolazak u majcicu
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 29.12.2008

Re: medicinska

E, ove Tekla reka Lepenica se ja tako dobro sećam, jer smo je kolektivno pevali svako malo ono pola godine što sam morala u selu da idem u školu. Ustanemo, pa kad zapevamo...ihaj! Doduše ja u početku nisam znala reči, oni pevaju, a ja zevam ko riba...posle sam naučila i ja i pomagala im sve u šesnaest da rasteramo ptice na kilometar od škole.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:59 29.12.2008

Re: medicinska

ima i jedna doktorska makedonska - 3 bolesti.


?? Nikad cula. Ima neki link, baš me zainteresova.

A ima i ona makedonska astrološka, tu bar svi znaju...
MilutinM MilutinM 22:59 29.12.2008

Re: medicinska

3 bolesti

Treta bolest: umiram za tebe

Hvala za podsećanje na ovih nekoliko. Vidiš, ne znam ovu poslednju "ko t' pokida sa grla djerdane"
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:04 29.12.2008

Re: medicinska

Treta bolest: umiram za tebe


Pa to opasna neka bolest: smrt.
A prva i druga?
MilutinM MilutinM 23:08 29.12.2008

Re: medicinska

Nikad cula. Ima neki link

Laži, laži, Vere

Laži, Laži, Vere, laži, koj ke lažiš
Samo mene, Vere, nemoj da me lažiš

Jas i imam, Vere, lele, jas i imam
Jas i imam, Vere, do tri bolesti.

Prva bolest, Vere, lele, prva bolest,
Prva bolest, Vere, Strumički meani.

Vtora bolest, Vere, lele vtora bolest,
Vtora bolest, Vere, v tugina ke ojdam.

Treta bolest, Vere, lele treta bolest,
Treta bolest, Vere, umiram za tebe!

Evo i jedna verzija na youtube

Re: medicinska

Ko t' pokida sa grla djerdane

sevdalinka takodje

evo reci

(i ja imam cudnu naviku da pamtim reci pesama:))

Ko t' pokida sa grla djerdaaaane?
ko ti prosu biser i merdzaaane?

jutros raano ja u bastu, maati
podjoh prve jooorgovane braati
za djerdaaaani zape rosna graana
pa se prooosu ispod jorgovaaana

a sto su ti oci mutne taakoo,
ko da nisi spavala nikaako?

Negde slavuj pevase sa graane
ja ga slusah sve do zoore raane
mila peeeesma zanese me ooopi
ja ne moooogoh oci i ne skoopi.

kceri moja, tugo moja jaooo,
a ko ti je njedra raskopcao?

ne karaaj me mila majoko mooja
pa i ti si neekad mlaada biila
mladost buuuuuujna a i zora rujuujna
raskopcaaase moja njedra buuuj na
radojicic92 radojicic92 23:14 29.12.2008

Re: medicinska

svaka cast doktorka
evo pratnja
MilutinM MilutinM 23:15 29.12.2008

Re: medicinska

Ko t' pokida sa grla djerdaaaane?

Ovaj Internet je čudo. Evo šta kaže:

Pevala Mira Vasiljević (uz pratnju legendarnog Vlastimira Pavlovića Carevca)
Verzija na harmonici

Re: medicinska

MilutinM
Nikad cula. Ima neki linkLaži, laži, VereLaži, Laži, Vere, laži, koj ke lažišSamo mene, Vere, nemoj da me lažišJas i imam, Vere, lele, jas i imamJas i imam, Vere, do tri bolesti. Prva bolest, Vere, lele, prva bolest,Prva bolest, Vere, Strumički meani.Vtora bolest, Vere, lele vtora bolest,Vtora bolest, Vere, v tugina ke ojdam.Treta bolest, Vere, lele treta bolest,Treta bolest, Vere, umiram za tebe!Evo i jedna verzija na youtube

ovi dvojica su katastrofa!! gde ih nadje? pesma je inace mnogo lepa
MilutinM MilutinM 23:18 29.12.2008

Re: medicinska

Nisam stigao da ih pogledam. Izvinjavam se. A i reči koje sam našao na Netu su takodje šoder - morao sam da popravljam (opet po sećanju, pa možda ima neka greška).

Evo bolje verzije

Edit: a i ova se isfrljala sa rečima...

Re: medicinska

radojicic92
svaka cast doktorkaevo pratnja

poznato je da su doktori veliki postovaoci kafane
vracarac92 vracarac92 08:08 30.12.2008

Re: medicinska

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

radojicic92svaka cast doktorkaevo pratnjapoznato je da su doktori veliki postovaoci kafane

Poznato je!
Još kada u kafani, onako uz ladan špricer muzika odsvira "Beogradski mali pijac" eto sreće!
saphiria saphiria 17:48 30.12.2008

Re: medicinska

Milutine svaka čast za blog.
preporuka za text i izbor pesama naravno

a anisadugackimimenom hvala ti za magla padnala v dolina, meni omiljena
NNN NNN 18:46 30.12.2008

Re: medicinska

ima i jedna doktorska
Ima i ova nekih elemenata...
mariopan mariopan 22:21 30.12.2008

Re: medicinska

A sto ti je mila kceri jelek raskopcan
S kime si se zbavila ubio te dan

Ne karaj me mila majko, san je tome kriv
Mladost bujna lako vara i osecaj ziv

Zaspala sam tiho mirno , devojackim snom
A u snu mi doso dragi mio srcu mom

aj sad Milutine dalje (pomagaj)

Jel dalje ide

Grlio me ljubio me celu noc i dan
A u nedra ruke pruza da se poigra

Il me ljubi il ostavi da ja mirno spim
na grudma mi puce jelek slabo izatkan.

Ili sam zaboravila nesto?
MilutinM MilutinM 22:38 30.12.2008

Re: medicinska

Pružio mi, medne usne, da ih ljubim ja
A u njedra ruke pruža da se poigra.

Ili ljubi, il ostavi, da ja mirno spim
Poludeću, iskopneću, ne igraj se s tim.



Prava devojačka
mariopan mariopan 22:41 30.12.2008

Re: medicinska

MilutinM
Pružio mi, medne usne, da ih ljubim ja
A u njedra ruke pruža da se poigra.

Ili ljubi, il ostavi, da ja mirno spim
Poludeću, iskopneću, ne igraj se s tim.



Prava devojačka

E hvala ja zaboravila pola ali setila bih se kada bi neko vec pevao kako to ide obicno?malo sam nagadjala ali sam bila blizu.

Re: medicinska

mariopan
A sto ti je mila kceri jelek raskopcanS kime si se zbavila ubio te danNe karaj me mila majko, san je tome krivMladost bujna lako vara i osecaj zivZaspala sam tiho mirno , devojackim snomA u snu mi doso dragi mio srcu momaj sad Milutine dalje (pomagaj)Jel dalje ideGrlio me ljubio me celu noc i danA u nedra ruke pruza da se poigraIl me ljubi il ostavi da ja mirno spimna grudma mi puce jelek slabo izatkan.Ili sam zaboravila nesto?

ako mogu ja da se ubacim...
ja samo znam onu pristojnu verziju. nema kod mene "poigravanja" nego:

zaspala sam tiho, mirno,
buran bese san.
na gru'dma mi prste jelek
slabo izatkan
MilutinM MilutinM 16:36 02.01.2009

Re: medicinska

znam onu pristojnu verziju

Boga mi: smerno, devojački

Istina je: ovaj deo sam propustio.
Time Bandit Time Bandit 22:56 29.12.2008

BigMilutine mozda znas i ovo

MilutinM MilutinM 23:02 29.12.2008

Re: BigMilutine mozda znas i ovo

Nažalost, kod mene neće da se otvori
Time Bandit Time Bandit 23:10 29.12.2008

Re: BigMilutine mozda znas i ovo


rekoh probaj link

a takodje i ovaj
MilutinM MilutinM 23:12 29.12.2008

Re: BigMilutine mozda znas i ovo

Izgleda kao novokomponovana, ali lepa je. Ima stila.
Time Bandit Time Bandit 23:18 29.12.2008

Re: BigMilutine mozda znas i ovo

ali medjutim, ovo mi se svidja.
Neznam za tebe Big Milutine, ali bi covek u mojim godinama progutao ovaj slatki kolacic bez razmisljanja (leva) , a i pesma je bas izvorna...



a i ovi su poprilicno dobri

MilutinM MilutinM 23:20 29.12.2008

Re: BigMilutine mozda znas i ovo

Lepa, mislim pesma
Anjale Anjale 22:57 29.12.2008

Da li se ovo važi?



I samo tako
MilutinM MilutinM 23:01 29.12.2008

Re: Da li se ovo važi?

Da li se ovo važi?

Ovo ide u blok starogradskih. Samo, ima boljih izvođača
Time Bandit Time Bandit 23:02 29.12.2008

Re: Da li se ovo važi?

ako su u pitanju tamburasi - ovi su vrh

Ciganski orkestar "Bice skoro propast sveta"



libkonz libkonz 23:22 29.12.2008

Re: Da li se ovo važi?

Baš sam ih danas prvi put gledao na TV-u. Dobri su.

Re: Da li se ovo važi?

nema boljeg ciganina od robija

robi

MilutinM MilutinM 23:34 29.12.2008

Re: Da li se ovo važi?

nema boljeg ciganina od robija

Ljubim ga u ćemane

Re: Da li se ovo važi?

ako volis madjarske moze i
cura bice zena, a pupoljak ruza
molitva je za me
te oci tvoje zelene
Time Bandit Time Bandit 23:44 29.12.2008

Re: robi

pravi cigani i do sada nenadsvirani



a od nasih, hvala Oliveri

Gospodja Klara Gospodja Klara 00:30 30.12.2008

Re: Da li se ovo važi?

Meni se vazi u svako doba. Carobnjak!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:29 29.12.2008

Kontrast

Ni ružnijeg blogera ni lepšeg bloga
Preporuka.
MilutinM MilutinM 23:33 29.12.2008

Re: Kontrast

Ni ružnijeg blogera ni lepšeg bloga

Ne može i jare i pare
ssvetlana92 ssvetlana92 00:08 30.12.2008

Re: Kontrast

MilutinM
Ni ružnijeg blogera ni lepšeg bloga

Ne može i jare i pare

Pa..ukusi su razni
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 00:18 30.12.2008

Re: Kontrast

ssvetlana92

MilutinM
Ni ružnijeg blogera ni lepšeg blogaNe može i jare i pare Pa..ukusi su razni


Nisam ni ja lep ali sam zato debeo
A žene imaju mnogo više ukusa ali nemaju mogo uzbora. Pa izaberu ili onoga ko zna da peva mnogo pesama ili da nešto svira (makar trubu) ili da ume da piše.
ssvetlana92 ssvetlana92 00:24 30.12.2008

Re: Kontrast

KRALJMAJMUNA
ssvetlana92

MilutinM
Ni ružnijeg blogera ni lepšeg blogaNe može i jare i pare Pa..ukusi su razni


Nisam ni ja lep ali sam zato debeo
A žene imaju mnogo više ukusa ali nemaju mogo uzbora. Pa izaberu ili onoga ko zna da peva mnogo pesama ili da nešto svira (makar trubu) ili da ume da piše.

Ma bre niko živi ne zna na šta mi padamo!
MilutinM MilutinM 00:46 30.12.2008

Re: Kontrast

Ma bre niko živi ne zna na šta mi padamo!

Koliko ja znam, uglavnom na ... khm, khm... guzu.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:30 30.12.2008

Penji se metar više

Koliko ja znam, uglavnom na ... khm, khm... guzu.

Sram da te bude.
A nisi ni pogodio. Mada si blizu.
vracarac92 vracarac92 08:11 30.12.2008

Re: Kontrast

Ne može i jare i pare
Skromnost za pohvalu.
Srećnu novu želim.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:40 29.12.2008

M je i duhovit...

... i položio je test sa odličnim.
dragoljub92 dragoljub92 00:26 30.12.2008

но цомент..

Udavija se,
Jedan Nišliski kalfa u Nišavu, baš kod Brzi Brod.

A njegova,
Zena Stanika, kuka, rika, vika, i cika,
Kuku Aleksa, udavija se.

to doculi,
Svi Nišliski majstori, kalfe,
d idu da vidu Aleksu, sav naduja se.

Izbacila mu
Nišava glavu mu na suvo, guzicu mu na tinju,
kuku Alekso, udavija se...

A bre Alekso sta ces u Nisavu kad ne znas da plivas,
a on zapeja da se okupa pa da se okupa,
te ti sad tvoje kupanje...


газдо да се јавиш код Алаву да те капарише за јесенас
MilutinM MilutinM 10:29 30.12.2008

Re: но цомент..

Udavija se

E, ovo sam naučio u Krsmancu

газдо да се јавиш код Алаву да те капарише за јесенас

Može, nisam skup. Samo ako moram da obnovim nišlijski fond pesama, trebaće mi ozbiljne pripreme
dragoljub92 dragoljub92 10:37 30.12.2008

Re: но цомент..

MilutinM
Udavija se

E, ovo sam naučio u Krsmancu

газдо да се јавиш код Алаву да те капарише за јесенас

Može, nisam skup. Samo ako moram da obnovim nišlijski fond pesama, trebaće mi ozbiljne pripreme

до јесен има време ћеси научћиш
deset_slukom deset_slukom 00:25 30.12.2008

Vanka

Molio bih, ako može, tekst pesme "Pošla Vanka na voda". Em dijalekt, em stari snimak... Ne se razbira.
Ima (barem) dve verzije, više me zanima ona koju peva Branka Mladenović, uz Carevca.
MilutinM MilutinM 00:43 30.12.2008

Re: Vanka

deset_slukom deset_slukom 00:54 30.12.2008

Re: Vanka

Hvala, upravo sam ove dve verzije imao. Da li u RTB ili negde drugde, postoji arhiva tekstova i notnih zapisa?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:12 30.12.2008

Re: Vanka

deset_slukom
Hvala, upravo sam ove dve verzije imao. Da li u RTB ili negde drugde, postoji arhiva tekstova i notnih zapisa?

Постоји (Радио Београд), али једино личним контактима може се до ње доћи.

EDIT: Архива постоји, ал' сад више нисам сигуран шта она подразумева: само тонске записе или и нотне...
MilutinM MilutinM 10:31 30.12.2008

Re: Vanka

Bila je ona čuvena knjiga sa 1000 narodnih pesama. Čuvao sam je kao blago - valjda je i sada negde pronadjem kod majke
bokaiv bokaiv 00:36 30.12.2008

Za G.Milutina i doktorku

mi smo u cuvenoj Abri pevali samo one najzaguljenije...i pravili se vazni..

Ovo je makedoska

Milutine da li znate pesme ohridskih trubadura???

Bog da bie
Ja sum moma ohridjanka
Despina
Oj ljubov, ljubov
Na Struga ducan da imam (ili varaj mome Kalino)...ali nema veze sa pesmom koju vec znamo
Bor sadila moma Ergenija
So maki sum se rodil jas
MilutinM MilutinM 00:45 30.12.2008

Re: Za G.Milutina i doktorku

Bog da bie
Ja sum moma ohridjanka
Bor sadila moma Ergenija
So maki sum se rodil jas


Ove znam.

Slušao dam ih letos, na Ilinden. Sjajni su
margos margos 01:17 30.12.2008

Re: Za G.Milutina i doktorku

A ja danas pročišćavala grlo ovom lepom pesmom.
MilutinM MilutinM 10:32 30.12.2008

Re: Za G.Milutina i doktorku

Eh, makedonske su medju najpevanijim. Sasvim zasluženo.
Jaril Jaril 00:44 30.12.2008

Мој фаворит

Time Bandit Time Bandit 01:40 30.12.2008

Re: Мој фаворит


MilutinM MilutinM 10:38 30.12.2008

Re: Мој фаворит

Да сам извор вода ладна

Perspektivna ova Danica. Treba još malo da poradi, ali ima potencijal.

A reči su i ovakve:

Da sam, da sam izvor voda 'ladna

Da sam, da sam izvor voda 'ladna
Ja bi' znala gde bih izvirala, gde bih izvirala.

Ispod Knića, ispod Knića, blizu Oplanića
Gde prolaze, gde prolaze momci i devojke.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:10 30.12.2008

Се навали Шар планина

Једном приликом, у Земуну, у некој малој кафани и улици лепог имена: Стрмoj, проведох вече са неким пев-јунацима, к'o ови што је Милутин о њима причао а и сам њима припадао, којима је главни штос био да пронађу што остали не знају, и кад заређају, певају само песме из једне области (музичке или географске). Дочекао сам с њима белу зору, некако је резултат све време био тесан, па су се надгорњавали до последње паре за пиће...

Радио Београд суботом од 14:00-15:00 пушта баш овакву музику, к'о што је овде окачена, и ту сам први пут чуо нешег старог тенора Живановића, коме сам име заборавио, али сам му упамтио глас.

Не видех да је неко споменуо Се навали Шар планина, мени једну од најдражих песама. Њен текст је дирљив. А можда и поучан ;-)

На жалост, не могу да пронађем неку њену допадљиву верзију, ја је имам у извођењу њеног творца Александра Сариевског, али су ми друга певања увек била милија.
Time Bandit Time Bandit 01:29 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

jedna od boljih srpskih verzija, koliko se secam makedonske pocinju sa "raspuknu se Sar Planina" ili tako nekako...



nema razloga da gledamo u tudja dvorista, nisu nas komsije previse zaduzile cak stavise, a o tome govori ova pesma...

tesko je naci nesto bolje iz tog perioda



MilutinM MilutinM 10:50 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

Дочекао сам с њима белу зору, некако је резултат све време био тесан, па су се надгорњавали до последње паре за пиће...

Ja se, ipak, do sada nikada nisam takmičio u poznavanju pesama. Jednostavno, pevam od srca, kad me krene. Kao što sam napisao, baš mi smeta kada neko forsira i kada moram da pevam jer je prilika.

Kad smo kod takmičenja, početkom sedamdesetih bilo je upriličeno natpevavanje Cuneta Gojkovića i Mileta Bogdanovića, u hotelu "Jugoslavija". Takmičenje su, kao pravi kavaljeri, otpočeli pesmama onog drugog (sećam se da je Mile počeo sa "Kafu mi, draga, ispeci". Pobedio je Cune, za jednu pesmu, a kako se sećam došli su do preko 1.200 za to veče.
MilutinM MilutinM 10:59 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

makedonske pocinju sa "raspuknu se Sar Planina" ili tako nekako...

Kao i kod raznih drugih stvari na Balkanu (hrana, nošnja, igre), teško je sasvim jasno definisati gde je pesma nastala i kome narodu (ako samo jednom) pripada. Ima pesama koje se pevaju i u po nekoliko naroda (toliko o nacionalnoj raznolikosti). Pretpostavljam, ipak, da je "Šar planina" makedonska pesma, ali me niko ne može ubediti da nije i goranska, pa eto i srpska.

Postoji i dobra džez verzija Leb i Sol.

Dobra ova od "Kulina Bana".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:17 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

MilutinM
Pretpostavljam, ipak, da je "Šar planina" makedonska pesma, ali me niko ne može ubediti da nije i goranska, pa eto i srpska.

Ако се добро сећам, Шар планина је скорашња (четрдесетак година стара) песма, аутор је Александар Сариевски, а настала је после неког земљотреса на Шари, када су заиста страдали локални чобани.

А песма је онога ко је пева...

MilutinM MilutinM 14:56 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

А песма је онога ко је пева...

E, svaka ti čas za ovaj reč

Bez sve šale, ovo je mnogo lepo rečeno!
Time Bandit Time Bandit 18:16 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

@ bratko Brajkov (ot BJRM)

Границите между България, Македония и Сърбия са чисто политически. Където и да ги сложиш, все няма да им е там мястото, защото от двете страни ще живее един и същи народ с един и същи говор.



Pored svih ostalih prepeva ocekuje se i ovaj - Tko to kaze, tko to laze BJRM je mala
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:37 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

Time Bandit
@Brajkov (BJRM)

Границите между България, Македония и Сърбия са чисто политически. Където и да ги сложиш, все няма да им е там мястото, защото от двете страни ще живее един и същи народ с един и същи говор.

Арамијо,
Верувам дека сите сфаќате дека истите песни се пееле во повеќе краеви, со извесни или никакви разлики и луѓето тогашси ги пееле и не верувам дека се расправале дали биле српски, македонски или бугарски.

П.С.
Досадих и Богу и народу пуштајући Кулина Бана још од синоћ. Дакле: Хвала.

MilutinM MilutinM 20:55 30.12.2008

Re: Се навали Шар планина

Шар планина је скорашња (четрдесетак година стара) песма, аутор је Александар Сариевски

Verzija Sarijevskog 1

Verzija Sarijevskog 2
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 04:16 31.12.2008

Re: Се навали Шар планина

Sto se tice tih internet svadja , cija je koja pesma, dal' srpska, dal' makedonska, najbolji odgovor je:

"A sta je cije?...pa sve je od Boga, braco. " .

Evo ovde se pobise cija je pesma:

palilula92 palilula92 01:32 30.12.2008

Krsmanac

Nekad davno, hor Branko Krsmanovic je obavezno pevao na otvaranju Dubrovackih igara. Svako vece oni su se skupljali u kafani Loza, na ulazku u Stari Grad. Krsmanovici malo pojedu, pa poiju, pa onda krenu da pevaju za svoju dusu. To je bilo stvarno fantasticno. Jedne godine, u kafani Loza se pojavio natpis : Zabranjeno pevanje.

Pozdrav od starog Adadzije.........
MilutinM MilutinM 11:01 30.12.2008

Re: Krsmanac

Dobri su bili horci, ali je pravo veselje nastajalo kada se udružimo svi: hor, orkestar, pozorište, mi igrači. Obično spontano, posle probe, ili tradicionalno 1. januara, na reprizi Nove godine. Za Novaka, svako je imao svoju šemu, ali smo se onda nalazili dan kasnije i srećni što se ponovo vidimo ostajali do jutra.
dunja73 dunja73 01:34 30.12.2008

muzika

IDI BOSNOM I NE PEVAJ ,IDI SRBIJOM I NE SVIRAJ ..nema meraka bez nasih narodnjaka ...

super tekst ,bez muzike je zivot tuzan..
ladyhawk ladyhawk 01:42 30.12.2008

Re: muzika

Koliko se ja secam, verzija je isla ovako:

Idi Bosnom i ne pevaj, idi Srbijom i ne igraj, a u Makedoniji niti pevaj, niti igraj.
Mislim da je tako bilo.

Pozdrav autoru, predivan blog.
dunja73 dunja73 02:19 30.12.2008

Re: muzika

Jeste to tako ,ali ovo je po mom ,za mene je BiH + SR = muzika
MilutinM MilutinM 11:03 30.12.2008

Re: muzika

Idi Bosnom i ne pevaj, idi Srbijom i ne igraj, a u Makedoniji niti pevaj, niti igraj.

Ima i dodatak: svi znaju bolje od tebe
jack_bauer jack_bauer 02:43 30.12.2008

party breaker,

vi bas udarili u tesku klasiku, jel moze malo dragan stojnic

kad god sam ovo narucio od muzike, na 'desavanjima', mrko su me pogledali
dunja73 dunja73 03:02 30.12.2008

Re: party breaker,

Ovo se pred zoru narucuje ,,na desavanjima,, verovatno im se spavalo...
MilutinM MilutinM 11:05 30.12.2008

Re: party breaker,

mrko su me pogledali

Mora da su svirali "Los idiotes"
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 04:24 30.12.2008

zalje slusalaca







za sad toliko. ako ti se svidja, bice jos.
MilutinM MilutinM 11:12 30.12.2008

Re: zalje slusalaca

Svidja, jašta. Samo пицхи.

Šajku sam takođe naučio u Krsmancu. Janjičara je najvoleo Žika Klara, iz Vukice, pa je često bio "na repertoaru". Cune je ovo majstorski otpevao (a prati ga nekadašnji Vukičin harmonikaš Pavke !). Nisam čuo ovu verziju "Žutih dunja". I nje ima u raznim krajevima Balkana, barem u tri.
trener92 trener92 04:34 30.12.2008

Stani , stani Milutine

MilutineM odlična priča, puno pozdrava od jednog bivšeg ..tako nešto
Izbor pesama odličan za pravi štimung, a kad vino počne da progovara onda ide

, , za dušu... , može i Cune da prođe...iako ,

Stani stani Ibar vodo..
kako da zaboraviš naš najbolji narodni "bluz"



Lepa vodenicarka

Ide Mile Lajkovačkom prugom
MilutinM MilutinM 11:27 30.12.2008

Re: Stani , stani Milutine

Sve me pogodi sa ove pesme! Sjajne su, i sigurno ih uvršćujem u listu favorita (ali sam u blogu postavio one manje poznate).

Posebno mi je draga "Ide Mile". Mog oca su zvali Mile (inače Dragomir), a majka mi je sa Lajkovačke pruge, iz Bogovađe, čuvenog mesta gde su se ukrštali vozovi. Pa, kako onda da ne volim ovu pesmu. Nekako uvek zamišljam njih dvoje kada je pevam.

Sa pesmama o Miletu može da se izda cela ploča (mislim: projekat, po novom). A mogao bi i jedan sa onima o Radmili. Eto, još jedne ideje, ako me zdravlje posluži (i ako kraće potraje ova sveCka kriza).
NNN NNN 05:05 30.12.2008

Alal vera Gazda!

Ode tekst u favorite!
Jesen stiže rana (jbg nije Cune, al se uklapa u plej listu).
P.S. E jebiga treneru izmenio si komentar, tako da imamo "duplikat".
trener92 trener92 14:23 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!

P.S. E jebiga treneru izmenio si komentar, tako da imamo "duplikat".

Od takvog viška neće nas boleti glava , ali evo ja ću postaviti jednu drugu ( dok sam pronašao šta sam hteo, prođe vreme
a Tek ovo
Predrag Zivkovic TOZOVAC - Uzmi Sve Sto Ti Zivot Pruza
MilutinM MilutinM 15:07 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!

Od Tozovca nezaboravna

Dozvoli mi da te zaboravim
stari92 stari92 15:16 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!-ovu ne znaš garant!!

Legenda kaže da je nastala u KPDomu (Ne,ne-Zenica,već Niš) Niš.
Možda je znaju neki sa ovijeh prostora ili gostovanja.
Ja ipak nisam neki znalac,dok ne prođe salata,a onda sve znam.
Ide ~ ovako (možda se tako izove)

Kad sam bio mali
rodila me majka
tako je i moja započela bajka
(pa onda malo šana,gudra,utoke,.. i bajbok)
Zašto nisam ptičica
da letim daleko
pa da vidim napolju
čeka li me neko
..

A,š'a bilo ?
D
MilutinM MilutinM 15:24 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!-ovu ne znaš garant!!

Ih, nikakav izazov

Ptičica

Kad sam bio dete
otisla je majka
jos tada se moja
zavrsila bajka

Sta sve zivot nosi
ja jos nisam znao
sve dok otac nije
drugima me dao

Refren
Zasto nisam pticica
da letim daleko
i da vidim napolju
hoce li me neko

Zasto nisam pticica
da letim daleko
i da vidim napolju
ceka li me neko

Hteo sam slatkise
ali nemah para
zasto mene uvek
uvek sreca vara

Nikad meni niko
nije rek'o sine
zasto sada drugi
o meni se brine

Refren

I da vidim napolju
hoce li me neko


Solidna pesma. Samo što je peva baja koji nema glas ni da bude telal u mom selu.

Podseti me sada: negde početkom devedesetih ona karakondžula zvana Mira Kosovka "pevala" jednu pesmu za koju sam hteo da zaplačem. Divna pesma, ali sam znao da samo zbog toga što je u njenoj izvjedbi biće zaboravljena. Juče, u pripremama za ovaj blog, pokušah da je nadjem ali nema je. Samo neke njene Uiu-Uiu konJpozicije
stari92 stari92 15:33 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!-ovu ni Ja nisam znao

Znaš da radim do 16:00 i da na poslu nema šta ?
Nema hedonizma i renesanse,a kamo li isparenja.

E,ali ako se negde kao slučajno susretnemo u objektu,
će vidiš tek šta Ja sve znam.
D.

A,sada svi na svoje radne zadatke!
NNN NNN 18:53 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!-ovu ne znaš garant!!

Evo još malo klasike iz Šumadije

Moj Dragane
NNN NNN 21:58 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!

A u nedostatku bolje verzije, evo Pajine omiljene :))))
MilutinM MilutinM 22:07 30.12.2008

Re: Alal vera Gazda!

evo Pajine omiljene

Kakav duJet
dunja73 dunja73 20:56 01.01.2009

Re: Alal vera Gazda!-ovu ne znaš garant!!

Re: Alal vera Gazda!-ovu ne znaš garant!!


Kasnim,ali bih se nadovezala na ovu pesmu jer je nisam cula od 90-ih -- Nekad neko drustvo bilo u nekoj kafani ,pa se ovo pevalo ,secam se jos necega...

Sada prodaj majko,
golfa dizelasa
pa izvadi majko
sina robijasa
Zasto nisam pticica....


vracarac92 vracarac92 08:14 30.12.2008

Možeš li da me posavetuješ?

Šta da radimo mi antisluhisti koji volimo da zapevamo?
Šta ću volim al' ne znam.

samo za dunju

a kad smo vec kod jeseni...

jesen stize dunjo moja
ne mirise vise cvece...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana