Srce vs mozak

uniceps RSS / 30.12.2008. u 17:56

Nesto izmedju?
Nesto izmedju?
Protivno opstem trendu hladnokrvnog tretiranja automobila kao prevoznog sredstva, a ne: sex simbola, statusne oznake, penilne ekstenzije ili pak magneta za muskom-sharmu- nevicne, dacu sebi slobodu da prokomentarisem tezu o superiornosti dizela u odnosu na oktanski orijentisanog rodjaka.

Strast ili proracun? Pitanje je sad.

Osim sto su trenutno nesto ekoloski cistiji u svom sveze izradjenom fabrickom izdanju kao i nepobitnoj cinjenici akutne radosti prilikom potezanja novcanika od zmijske koze na benzinskoj pumpi (*obratite paznju na ovo “benzinskoj” ;), dizeli zapravo ne pruzaju nijednu drugu satisfakciju svojim vlasnicima.

Evo i prigodne komparacije:

Performanse: njutnmetri, njutnemtri, njutnmetri. Da je siroti Isak znao da ce njegovo ime biti toliko vezivano za ekonomsku racunicu, a ne silu koja nas drzi na majci-Zemlji sigurno bi se na vreme izmakao ispod onog drveta pod sigurnost vinove loze i time eventualno napravio neke leprsavije, no ne manje istinite teorije. Ovako, ostaje nam da se pomirimo sa cinjenicom da je obrtni moment merna jedinica za mozdanu vijigu, umesto oktanski umerenijeg sistema vrednosti koji  se  sasvim izvesno moze direktno preneti na na jednu granu medicine ciji se ozloglaseni predstavnik, i dalje vidjen za randevu sa organima trcanja, a u vezi sa petstomilionskom utajicom onoga od cega se budzet javni gradi, sepuri po koncertima znamenitih jednozicnih pojaca…pored zabradjenog mu krstitelja primorskog. Trazio se oprost vise.

Uh, ponelo me. Nazad na automobile. Dakle nije samo “cim” ono sto se racuna u stogodisnji fenomen uzivanja u voznji. Ima tu jos po koja hiljada obrtaja, cesci angazman bicepsa desne ruke (u Britaniji i nekim dominionima i Samurailendu, leve ruke) kao i oktavnoj (ne oktanskoj) rapsodiji galopirajucih ponija.

Dizel mozda “vuce” bolje, ali nikad onako elegantno i progresivno kako to cini jedan ugladjeni benzinac nove generacije, posebno sa lag-free turbo punjacima ili pak u neprevazidjenim redno6 i vise8 konfiguracijama, i uvek sa “zar-vec-crveno?!” razocaravajuce kratkim hodom obrtomera. Taman kada je postalo zanimljivo. ;)

Voznja: skoro uvek tezi u nosu nego aproksimativni benznac, dizel pati i na podrucju upravljivosti, a pre svega osecaju na volanu, a zatim i iscrtavanju idelane putanje. Vozacima sa taktilnim osecajima ce ova razlika biti sasvim ocigledna. Onim drugima, sa alhemijskim pretenzijama to nije ni vazno.

Troskovi: niko vam nece reci za cene redovnih a i pokojeg vanrednog servisa, a vec pominjani osmeh u sebi, prilikom dzekpotirnja aparata za sipanje goriva nece biti samo vas. Osvrnite se oko sebe i videcete zasto sheret sa pumpe deli isti osecaj. Po svoj prilici, on vozi bolji auto. Benzinac, naravno…dobio ga na tom istom dzek potu.

Razlika u ceni: dizel - od 2000 EUR pa nadalje. Isplativo tek nakon predjenih 100.000 km. Ko jos vozi nov auto u privatnoj reziji toliko daleko?

Ekologija: jos jedna vazna stavka je cinjenica da se izvikani particulate filteri neretko zapusavaju u intenzivnoj gradskoj voznji, a znajuci nase obicaje, bice dovoljno nekoliko sukscesivno-ojacanih turiranja i beng!..ode filter, a za njim i ekoloski tek razvijena svest. Zamena, naravno, nije opcija. Ne kod nas.

Imidz: nikad mi nije bilo jasno zasto bi neko kupio skup auto, koji pri tom malo trosi. Nema neke logike, za ne? To mu dodje nesto kao nestvarna starleta okovana u austrijski kristal. Ne ide… jos od one pesmice sto je speva MM (nije ova nasa).  Ispada da oni sto imaju mnogo, imaju zbog stednje, a svi znamo da nije bas tako, nego ovako: imam, ali nedam!

Osecaj licnog zadovoljstva: benzin brze isparava, dizel vas prati sve do samog volana, a mozda i restorana… gde ce se manje diskretno izmesati sa gastronomskom vestinom chef-a. Gde je tu zadovoljstvo?

Ima tu jos po koji argument za i protiv, ali onaj sto se najvise racuna je intimni osecaj koji pruza adrenalinski izazvana griza savesti da se trosi vise, a moglo bi manje. Srce bira, mozak diktira. Demokratijom indukovana agonija izbora?

AtačmentiKomentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana