Šta ste u podznaku?

alexlambros RSS / 31.12.2008. u 06:47

AleXandar Lambros

Lav/Vaga, Mesec u Strelcu

 

Evo nas gde odbrojavamo poslednje minute 2008. Ne znam vi ali ja ne sumiram nikakve rezultate niti donosim životno važne odluke koje će stupiti na snagu u ponoć. Zadovoljan sam i što izbegoh i sudaranje između rafova, pakovanje paketića i prevrtanje po tezgama u prednovogodišnjoj kupoholičarskoj euforiji s prevarantskim rasprodajama. Raduje me ipak što će mi zatvorene radnje i novogodišnja TV šema od Betmena i Umri muški u 198151 nastavaka, te show programa u kome estradni travestiti prezentuju šljokicama posute silikone utegnute u bizarne modne kreacije, dati savršeni alibi za besramno lenstvovanje sačinjeno od čitanja svih onih naslova što me mamiše mesecima unazad a ja nikako da stignem da im se posvetim, i prežderavanju slatkišima. I, ne bi bilo loše i ovaj minus da potraje tek da mi upotpuni ugođaj izležavanja u toplom. Ne dotiču me, pravo da vam kažem, ni ove prognoze o teškoj godini koja nas čeka. Mislim da je to samo fora da nam se ubaci matrica koja će, na nivou podsvesti, upravljati našim životima - ukratko, da nas drži u strahu i pokornosti. I tako, u novu godinu ulazim bez velikih odluka čiji bi smisao navodno trebao da bude korenita promena života (na bolje, razume se, ovde, doduše, teško da gore može i da bude), a i bez grozničavih očekivanja. Nedovno naletim na jednu karikaturu ... spomenik a na spomeniku epitaf: "ovde leži neko ko je planirao da sutra bude srećan". Toliko o velikim novogodišnjim odlukama.

Nego, nije li vam malo čudno što taj novi početak, novi ciklus od kog svi tako neumereno mnogo očekuju, pada u sred zimčuge (mislim, ovde na ovoj našoj polovini planete)? Meni jeste. Očekivao bi čovek da to ne bude baš u trenutku potpune obamrlosti prirode, bez zelenila, sunca, cvetanja i sveopšteg bujanja.
Uvek mi je persijska nova godina bila nekako najlogičnija - 21. mart, početak proleća kada Sunce ulazi u sazvežđe Ovna, prvi horoskopski znak, i započinje svoju uzbudljivu dvanaestomesečnu odiseju kroz zodijak. Ja sebi srećnu Novu poželim uvek 21. marta i, baš ako i rešim da se pred sobom svečano obavežem na neku drastičnu promenu, činim to simbolično tada.
E, ovde sam vas čekao. Kladim se da je većina vas s dužnom pažnjom proučila neke od brojnih astro prognoza kojima su kao i obično preplavljena novogodišnja izdanja raznoraznih magazina. Priznajte slobodno. A ima sigurno i onih koji su se konsultovali glede emotivno poslovnih perspektiva i s nekom od onih simpatičnih teta što mudro(serskog) izraza sede pred svojim lap topovima i zaskaču vas sa svakog trećeg kanala dok iz fotelje od dosade šaltate daljinskim upravljačem. A, bogami, i onih koji šibnu sms sa uredno plaćenim PDVom da dobiju dnevnu zvezdanu prognozu. Mene, inače, ponekad strašno zabavljaju te tete (i poneki teča), zvezdočtaci, posvećenici u tu vavilonsku mudrost tumačenja neba. Bez zezanja.

"Da Vam kažem ... vidim ovde da vam otiču noge, jesam li u pravu? Povedite malo računa o tome ... To vam može stvarati ozbiljne probleme...".

"Stoji vam inostranstvo. Krajem ove, početkom sledeće godine, stoji vam inostranstvo i to na duže a i partner druge vere ili nacije ..... "

"Za brak vam je povoljno krajem jula ove godine i onda ponovo u decembru sledeće, kada vam Venera uđe u sedmo polje ... "

I takooooo ........

 

Ma, u redu je. Moja mračna tajna (jedna od) je da sam sve do skoro svakog prvog u mesecu išao na sajt Susan Miller, poznatog američkog astrologa, po svoju mesečnu prognozu. Al ta "neočekivana poslovna ponuda", "kupovina nekretnine", te "iznenadni finansijki priliv" ne desiše se nikada (al, istine radi, jeste mi riknuo kompjuter jednom kad je Merkur bio retrogradan!).
Dve police pune su mi astroloških knjiga (radoznalost, šta ću, Venera u Blizancima, Uran na ascedentu, šta li?) i ne jednom sam društvo zabavljao tumačeći im natalne karte i radeći im tranzite. Statistički najčešća pitanja su ... "kako se slažu ...." taj i taj znak (ljubavna astro kombinatorika), "hoću li položiti ispit", te "šta mi stoji za posao" ....
I ne jednom sam čuo ono čuveno "sve si mi pogodio!"

Elem, u jednom trenutku, kad stigoh do fiksnih planeta, asteroida, sinastrije ... odlučim da je vreme da prestanem da se zamlaćujem. Ali, i posle toliko čitanja nisam znao šta da mislim. I rešim da stvar proverim s druge strane - da potražim stručno mišljenje astronoma.
Zanima vas šta nauka ima da kaže na ovu temu? E pa evo .... ljubaznošću gospod
ina Milana Miloševića (http://www.mmilan.com/), našeg mladog astronoma, topla preporuka s moje strane:

"Smatra se da je astrologija nastala pre oko tri hiljade godina, u Vavilonu. Kada su Stari Grci pokorili Vavilonsko carstvo, preuzeli su i astrološke ideje, a zatim se astrološki način razmišljanja raširio na zapad. Do II veka pre nove ere smatralo se da planete igraju ulogu samo u određivanju sudbine vladara i države, ali tada su Stari Grci počeli da veruju da planete određuju sudbinu svakog pojedinca. U stvari, oni su verovali da raspored Sunca, Meseca i pet planeta u trenutku rođenja osobe određuje njegovu ličnost i njegovu sudbinu. Ova doktrina naziva se prirodna astrologija. Prirodna astrologija dostigla je svoj vrhunac u doba Ptolomeja, oko 400 godina kasnije. Poznat kako po svojim astronomskim tako i po astrološkim učenjima Ptolomej je objavio Tetrabiblos, delo koje je obuhvatalo četiri knjige u kojima je dao osnovne astrološke principe. Ovo delo postalo je "biblija" astrologije, koju koriste i današnji astrolozi.
Kažu astrolozi - horoskop nije toliko jednostavan. Kompletan horoskop mora da sadrži i raspored planeta i Meseca u sazvežđima zodijaka. Astrolozi smatraju da je svaki znak, svaka kuća, svaka planeta centar sile koji deluje na pojedinca i upravlja njegovim životom.
Detaljno tumačenje horoskopa je vrlo komplikovan posao, reći će vam. Tokom istorije nastao je veliki broj astroloških škola i različitih načina tumačenja horoskopa. Neka pravila su standardizovana ali mnogo toga zasniva se na subjektivnom mišljenju tumača i „umetnosti", kako astrolozi to vole da kažu. Međutim, astrologija je ostala u vremenu pre Kopernika, u vremenu kada je Zemlja bila centar sveta, u vremenu kada je Sunce kružilo oko Zemlje.

 

Ako ih pitate kako planete utiču na nas, astrolozi ili ne znaju da odgovore, ili izbegavaju odgovor ili daju neko tumačenje koje pokazuje totalno nepoznavanje astronomije, fizike i nauke uopšte. Oni najčešće kažu da planeta na nas deluju nekom silom, ali koja je to sila? Nauka poznaje četiri sile. To su slaba, jaka, elektromagnetna i gravitaciona. Prve dve, čak i ako nađete astrologa koji zna nešto o njima, sigurno nisu odgovor jer one deluju samo na malim rastojanjima, manjim od dimenzija atoma. Elektromagnetna - možda, ali da bi ova sila postojala mora da postoji naelektrisanje, a toga nema. Ostaje jedino gravitaciona. Ova sila je dobar kandidat. Deluje na velikim rastojanjima, deluje uvek i svuda, ne postoji ništa što ne pada pod uticaj gravitacije. Ona deluje između svih planeta i svih tela, tako da sve planete, Mesec i Sunce na nas deluju svojim gravitacionim poljem. Izgleda da je ovo upravo ono u šta nas ubeđuju astrolozi, ali postoji jedan „mali" problem - intenzitet te sile je mnogo mali. Ako bi, na primer, gravitacija Marsa bila glavni krivac za našu sudbinu onda moramo uzeti u obzir i gravitaciju doktora koji je imao 100 kg i prisustvovao našem rođenju jer njegova gravitacija je oko 10 puta jača nego gravitacija Marsa! Hm, izgleda da ovako slaba sila ne može da ima baš nikakav uticaj na nas (koliko se sećam naša sudbina ne zavisi od toga dali je doktor imao 80 ili 150 kilograma).

Neki astrolozi ovde počinju da izmišljaju nove sile, poznate samo njima, sile bez ikakvih dokaza, bez ikakvog naučnog osnova i čiji je jedini razlog postojanja neki zbunjeni astrolog. Ovo izmišljanje novih sila i efekata znači potpuno napuštanje naučnih principa, to je odlazak u neki drugi svet, svet dogmi, svet koji je postojao pre par hiljada godina.
Da bi izbegli poznate probleme koji se javljaju kod gravitacije, astrolozi tvrde da sila kojom planete deluju na ljude i određuju njihovu sudbinu ne zavisi od mase i rastojanja. Ako pretpostavimo da je to tvrđenje tačno javlja se nov problem. Savremena astrologija i horoskop uključuju Sunce, Mesec i 8 poznatih planeta (zaboravimo činjenicu da Pluton više nije planeta). Ovo nisu jedina tela u Sunčevom sistemu, tu ima još mnogo drugih, sličnih tela. Desetine satelita i hiljade asteroida i kometa luta međuplanetarnim prostorom. Sateliti i asteroidi su skoro identičnog sastava kao i planete. Zašto astrolozi njih ne uključe u horoskop? Ako tvrde da masa nije bitna onda i ova tela imaju na nas isti uticaj kao i planete. I ne samo to - do danas je otkriveno više od 200 vansolarnih planeta. Oni kažu da sila ne zavisi od rastojanja što znači da i ove planete moraju da postoje u horoskopu. Svima je poznato da asteroida i vansolarnih planeta nema u horoskopu pa prema tome čak i da pretpostavimo da sila o kojoj astrolozi govore postoji - horoskop nije tačan ni prema zakonima koje su sami postavili.
Koliko god se astrolozi pozivali na astronomiju i fiziku, koliko god pokušavali da daju objašnjenja koja će se uklopiti i okvire savremene fizike oni to ne mogu da urade. Astronomija (fizika) i astrologija ne idu zajedno, ali njima to nije važno, kažu - menjajte fiziku.
Ali, astrolozi ne priznaju ni hemiju, ni biologiju. Već je rečeno da nas astrolozi uče da sudbinu određuje položaj planeta u trenutku rođenja. Biologija nas uči da sam čin rođenja nema veliki značaj u tome kakav će život voditi pojedinac. Procesi formiranja bića odavno su završili i jedinka je spremna da uđe u surovi svet. Nauka kaže da uopšte nije važno da li se rodite par sati ranije ili kasnije, a astrologija - ona nam kaže da od tih par sati može zavisiti da li će osoba biti serijski ubica ili budući dobitnik Nobelove nagrade.

Ostala je još jedna fundamentalna nauka - matematika. Ovde su astrolozi morali malo da popuste. Odbacili bi astrolozi i matematiku ali moraju da računaju, tako da matematika ostaje... bar za sad. Ipak, teško je naći astrologa koji do kraja ostaje veran matematici.
Matematika nas uči da svi događaji moraju da se pokoravaju nekoj verovatnoći, nekoj raspodeli, nekoj statistici. Što je uzorak veći, imate viče ispitanika, statistika je sve tačnija. Ako probate da primenite tu statistiku, tj. matematiku, kao poslednji način da proverite ono što astrolozi pričaju, oni će na sva zvona objaviti da matematika nije tačna. Pogađate, statistika im uopšte ne ide u prilog. Svaki pokušaj da se astrološke prognoze provere na nekom uzorku, tj. grupi ljudi, završio je neuspehom.
Velika četvorka - matematika, fizika, hemija, biologija, „stradala" je od astrologa. Možda treba pomenuti i nešto što nije nauka, treba pomenuti i religiju. Teško da možete da nađete pravog vernika koji priznaje astrologiju. Sa jedne strane religija, koja smatra da je Bog odgovoran za sudbine ljudi, a sa druge strane savremena astrologija ne daje nikakav značaj Bogu. On je možda tu, možda nije, ali u svakom slučaju nije važan. Setimo se samog početka astrologije - planete su bile božanstva. Dolaskom hrišćanstva, kao religije u kojoj postoji samo jedan Bog, stvari su se mnogo promenile. Astrolozi su svrstani u istu grupu kao i jeretici i imali su velikih problema sa inkvizicijom. Astrologija ne voli nauku ni religiju (a ni ove ne vole astrologiju) ali ponekad se astrolozi ipak pozivaju, najčešće pogrešno, na neke zakone nauke. Logično je zapitati se šta je to što je astrologiji omogućilo da ostane do današnjih dana, do početka XXI veka.
Lako je razumeti razloge nastanka astrologije, lako je shvatiti potrebu primitivnog čoveka da veruje u znake koje upućuje priroda, da veruje u sudbinu, ali prošlo je više hiljada godina a neki još uvek veruju u iste stvari kao primitivnije civilizacije ljudi.
Astrologija je globalni a ne lokalni fenomen. Srećom, malo je država savremenog sveta koje su se prema astrologiji ponašale ili ponašaju kao naša u poslednjoj deceniji XX veka, a slična praksa nastavlja se i na početku XXI veka.
Astrologija je svuda oko nas. Koje god novine da otvorite, koju god televiziju da pogledate, neko proriče sudbinu, pravi horoskope, gleda u kristalne kugle i tome slično. Ako spadate u onu, na žalost, malobrojnu grupu ljudi koji znaju bar malo o istoriji astrologije i njenim ciljevima teško je ne zapitati se zašto se ovakvo ponašanje medija toleriše. Razlog za ovo sigurno ne ležu i naučnim činjenicama, videli smo da astrologija ne priznaje matematiku, fiziku, hemiju, biologiju, nije ni verski - pravoslavlje i astrologija ne idu zajedno. Razlog je vrlo jednostavan - naše društvo zaraženo je astrološkim virusom. Ljudi obožavaju sve što je okultno, moć racionalnog razmišljanja i rasuđivanja većine ljudi nije na mnogo višem nivou od stanovnika Vavilona, drevnog Egipta i Grčke, i nekih još starijih naroda. Bežanje od realnosti u neki izmišljeni svet, bežanje od racionalnog i potraga za istinom u iracionalnom, osnovna je karakteristika društava na nižem stepenu razvoja. To je odraz straha od istine, odraz neznanja, nedostatak hrabrosti, želje ili mogućnosti za upoznavanjem ili razumevanjem nečeg novog, na izgled tajanstvenog. Ljudi više vole lepe i razumljive priče, priče ispričane jezikom naroda a astrologija im daje upravo to. Logično je zapitati se zašto je astrologija, taj virus neznanja, zahvatio poznate novine i časopise i vodeće televizije. Odgovor je vrlo jednostavan a krije se u strukturi publike. Broj inteligentnih, učenih ljudi, koji znaju i koji mogu da se suprotstave ovoj astrološkoj imperiji vrlo je mali, oni su gotovo neprimetni u moru sujevernih pristalica ove drevne „magije". Ljudi koji vode naše medije dobro znaju da ogromna većina čitalaca/gledalaca spada u grupu sujevernih i slabo obrazovanih i onda mediji nude ono što publika želi, na taj način povećavaju gledanost i tiraž, a sa tim raste i zarada. Interesovanje ljudi za astrologijom možda najbolje pokazuje činjenica da je najtraženija reč u 2006. godini na domaćem internetu (posle reči „oglasi") reč „horoskop" . Na drugoj strani su malobrojni protivnici, ali njihov broj je toliko mali tako mediji nemaju šta da izgube a dobijaju (zarađuju) mnogo.
Nauka nas uči da živimo u nepredvidljivom svetu, u svetu gde se ne zna šta donosi sledeća godina, sledeći dan, čak ni sledeća sekunda. Jezik nauke je komplikovan, potrebno je mnogo napora, učenja i znanja da bi razumeli šta nauka kaže. Astrologija je drugačija, ona govori o tome kako je sve već određeno, kako će sve biti dobro, sve ima srećan kraj. Astrolozi uvek govore o lepoj budućnosti i uspešnom rešavanju problema (osim ako ne naljutite nekog astrologa). Jezik astrologije je jezik običnog čoveka, jednostavan i naizgled razumljiv svima, ali... za razliku od jednoznačnog jezika nauke, jezik astrologije je dvosmislen. U nauci uvek postoji jedna, i samo jedna, istina a u astrologiji svaki iskaz može da se tumači na različite načine. Astrolozi nikad ne kažu kad i gde će se nešto dogoditi, već samo kažu da će se dogoditi. Ako se dogodi danas, sutra, za mesec dana - astrolog postaje slavan, ako se ne desi - nema veze, ima vremena dogodiće se ili jednostavno biće zaboravljeno.
Ovakav pristup astrologiji obezbeđuje veliki broj pristalica. Pseudonaučni, iracional

ni, mistični i drugi slični pogledi na svet uvek nalaze veći broj pristalica među običnim ljudima, među ljudima koji ne mogu ili ne žele da ostvare intelektualni napor neophodan za razumevanje naučne istine. Koliko god se astronomi, naučnici i zakonodavci trudili da zaustave širenje astrološkog virusa i spreče prevaru i pljačku lakovernih ljudi, astrologiji je teško stati na put. Ona će uvek nalaziti najviše pristalica među ljudima sa najviše problema, među siromašnima koji se nadaju boljem sutra, među bolesnima koji se nadaju brzom ozdravljenju, kod neobrazovanih i sujevernih, i kod svih onih koji nisu sposobni da razumeju."

Eto šta kaže Milan a vi prosudite sami. Ako sam kome ovim blogom uštedeo 10 evra, nek mi se to uračuna ko novogodišnji poklon. Ako sam kome išao na nerve ovih dana neka mi se oprosti, Mars i Merkur nešto nezgodno tranzitiraju u odnosu na natalni Uran mi.

Svima vam želim mnogo humora i smeha u '09! I budite srećni od danas, ne od sutra!

ps. nije frka da vam bacim pogled na natalnu nekad uz kaficu. free of charge.

Atačmenti



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oort oort 07:30 31.12.2008

ovan-lav i tako to

zima je idealno vreme za početak nove godine. hladno jeste, snegavo jeste, ali. zemljino kretanje nam vraća vreme koej nam je samo oduzelo. nema nijedne kulture na svetu koja na ovaj ili onaj način ne slavi početak produžavanja dana. šveđani recimo imaju praznik neke lucije, oko 14 decembra - spominjem švedsku kao omiljenu porno kulturu.
hrišćani su tu uglavili rođenje svog boga, a tito rođenje armije.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:31 31.12.2008

Dobar podznak u Srbiji

Ja sam u poznaku majmun.
Svim podanicima želim sreću u 2009.
oort oort 07:38 31.12.2008

zmaj

i da dodam onaj deo o kretanju nebeskog svoda. da bi se neko nebesko telo našlo u nekom sazvežđu (sunce u ovnu, pa sam zato znak ovan (mada sam inače ovca), a mesec u lavu pa sam zato podznak lav) ono mora da u trenutku rođenja bude na takvom mestu na nebu da se sa mesta gde sam rođen ono projektuje na nebesku sferu tako da upada u odgovarajuće sazvežđe. (sazvežđa su inače budalasta tvorevina jer je nebeska sfera projekcija svetlosti zvezda na nekakvu sferu koju vidimo na nebu - udaljenost između zvezda koje ga stvaraju je sumanuta). međutim nebeska sfera se pomera, pa ono što je vredelo u vreme ptolomeja više ne vredi. osmog aprila sunce nije u ovnu. i tako to sukcesivno. hebiga.
alpeot alpeot 07:53 31.12.2008

Re: zmaj

Bas tako, Oorte. Mene je zabavila jedna astroloskinja koja je napisala da ce, npr, Mars u aprilu prolaziti kroz sazvezdje Raka. Naravno, u tom trenutku je Mars bio u sazvezdju Blizanaca. :)
Hansel Hansel 15:44 31.12.2008

Re: zmaj

Hej, pa to je zbog precesije koju astrolozi ne uračunavaju! Pitao sam Krugolinu o tome (možete da pročitate i pitanje i odgovor(e) na njenom blogu, str. 4 - ako se nije pomerilo zbog mnoštva postova), a dalja rasprava o toj i drugim kontroverzama se očekuje u NG!
alpeot alpeot 17:42 31.12.2008

Re: zmaj

Hansel
Hej, pa to je zbog precesije koju astrolozi ne uračunavaju! Pitao sam Krugolinu o tome (možete da pročitate i pitanje i odgovor(e) na njenom blogu, str. 4 - ako se nije pomerilo zbog mnoštva postova), a dalja rasprava o toj i drugim kontroverzama se očekuje u NG!


Pre par hiljada godina to je bilo OK, u medjuvremenu je objasnjena precesija. Dakle, razlike u astrologiji i stvarnosti nisu nista misteriozno - astrolozi jos uvek koriste Ptolemejev geocentricki sistem...
alpeot alpeot 18:16 31.12.2008

Re: zmaj

Cuveni astronom Johan Kepler je lepo zaradjivao novac na izradi horoskopa, dok su mu astroloska predvidjanja bila duznost i obaveza prema imperatoru Rudolfu II (ko je to napisao da astrologija nema za cilj zaradu), koji mu je za uzvrat finansirao astronomska istrazivanja .
Kepler sebe nikada nije smatrao astrologom niti je astrologiju uzimao za ozbiljno. Sama cinjenica da je astrologiju nazivao "malom ludom cerkom astronomije", govori dovoljno sama za sebe.
Pa ipak i nakon toliko godina nakon Keplera izgleda da je sve vise onih koji astrologiju uzimaju za ozbiljno i pokusavaju da je "proture" kao nauku koristeci astronomiju kao kredit za svoje tvrdnje.

Znaci, kao na primer Skorpija, su jednake sekcije neba od kojih svaki zauzima tacno 30 stepeni. Znaci se mere prema istoku po eklipticnoj putanji sa pocetkom od tacke ekvinocija, sto je tacka gde se susrecu ekliptik i nebeski ekvator nazvan i "nulta tacka".
Kada je prvi horoskopski sistem nacinjen po nekim izvorima oko 600 godina PNE (tacno vreme varira kod razlicitih navoda), nulta tacka je bila u sazvezdju Ovna (Aries), pa je i nazvana "prva tacka Ovna".
Sazvezdje Ovna zauzima prvih 30 stepeni ekliptika, od 30 do 60 stepeni je sledece sazvezdje Bika (Taurus), od 60 do 90 je sazvezdje Blizanaca (Gemini), itd...
Ova shema totalno ignorise aktuelne zvezde, ali je prvim astrolozima ocigledno bilo vaznije da svaki segment bude tacno 30 stepeni, nego zamaranje oko tacne podele i velicine sazvezdja i tacnog polozaja zvezda.
Od tada, precesija je prouzrokovala pomeranje nebeskog ekvatora, pa samim time i pomeranje nulte tacke ka zapadu po eklipticnoj putanji. Tacka ekvinocija se takodje pomerila, presavsi iz sazvezdja Ovna u sazvezdje Riba oko vremena rodjenja Isusa, odakle ce se za oko 600 godina od sada premestiti u sazvezdje Vodolije.
Horoskopski znaci rodjenja totalno ignorisu precesiju koja prouzrokuje pomeranje. Ono sto danasnji astrolozi u horoskopu nazivaju znakom "Ovna" je u stvari segment po ekliptiku velicine 30 stepeni, koji se nalazi istocno od sadasnje lokacije ekvinocija, a koji je vecinom u sazvezdju Riba a ne Ovna. Sledecih 30 stepeni astrolozi u horoskopu nazivaju znakom "Bika" koji se ustvari vecinom nalazi u sazvezdju Ovna, itd....
U proteklih 2.600 godina znaci su se pomerili 2.600/25.800 po kruznoj putanji oko neba u pravcu zapada u odnosu na zvezde u pozadini (Jedan krug precesija zavrsi u toku 25.800 godina).
Astroloski znaci su jednom recju putokazi na nebu koji ne odgovaraju zvezdama u astronomskim sazvezdjima sa istim imenom.
Precesija prouzrokuje pomeranje pozicije Sunca na ekvinociju TOKOM SVAKOG DANA, kako se Zemlja "ljulja". Drugim recima, imena zodijaka su netacna, a pored svega se pojavljuje jos jedno sazvezdje - sazvezdje Zmijonose. Ako bismo ubrojali i sazvezdja kroz koja prolazi Pluton, ukupan broj bi bio trideset.

Tako da na osnovu astronomskih istrazivanja, Sunce prolazi kroz sazvezdja u sledecem periodu:

OVAN: 18. aprila - 13. maja
BIK: 13. maja - 21. juna
BLIZANCI: 21. juna - 20. jula
RAK: 20. jula - 10. avgusta
LAV: 10. avgusta - 16. septembra
DEVICA: 16. septembra - 30. oktobra
VAGA: 30. oktobra - 23. novembra
SKORPIJA: 23. novembra - 29. novembra
ZMIJONOSA: 29. novembra - 17. decembra
STRELAC: 17. decembra - 20. januara
JARAC: 20. januara - 16. februara
VODOLIJA: 16. februara - 11. marta
RIBE: 11. marta - 18. aprila

I? Kome sada "znaku" pripadate?
Dr M Dr M 19:19 31.12.2008

Re: zmaj

Kome sada "znaku" pripadate?


$$$$$!
alpeot alpeot 07:46 31.12.2008

Samo deset evra?

Mozda ste nekome ustedeli i citavih 750 evra, Aleksandre...

Evo sta o astrologiji kaze nas istaknuti astronom, Dr Milan M. Cirkovic - prenosim dva odlomka iz njegovog teksta "Astrologija kao filozofija lenjosti" iz 14. broja naucnog casopisa "Astronomija":

"Jer, astrologija kvalitativno spada u tu grupu izumrlih zanata, skupa sa inkvizitorima, alhemicarima i (nabedjenim) vesticama; sa jednom razlikom - i tu lezi prava zagonetka! - da egzorcizam astrologije iz naseg duhovnog zivota kasni vec vekovima."

"Saljuci svoje obicno prijatne, uljuljkujuce i dvosmislene poruke, astrologija nam zapravo salje jednu drugaciju skrivenu poruku: da nema potrebe da se naprezemo, trudimo, uspinjemo, izgaramo u samousavrsavanju. Umesto toga - opustimo se, posto je sve to ionako "zapisano u zvezdama". Takva komotna i besciljna filozofija lenjosti je ne samo anti-naucna, ona je duboko anti-inteligentna i anti-humanisticka. Valjda je bas zato mnogim nasim gradjanima toliko bliska."

Samo jedna napomena: clanak g. Milosevica je objavljen na sajtu www.astronomija.co.rs.

Sajt G. Milosevica koji toplo preporucujem - izuzetan blog o astronomiji: www.mmilan.com

oort oort 07:48 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

i još da dodam, ideja astrologije je i antireligiozna, tako da je religiozni astrolog zapravo duplo golo.
alexlambros alexlambros 07:48 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

Jer, astrologija kvalitativno spada u tu grupu izumrlih zanata, skupa sa inkvizitorima, alhemicarima i (nabedjenim) vesticama; sa jednom razlikom - i tu lezi prava zagonetka! - da egzorcizam astrologije iz naseg duhovnog zivota kasni vec vekovima


sklon sam da se slozim
alexlambros alexlambros 07:49 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

i još da dodam, ideja astrologije je i antireligiozna, tako da je religiozni astrolog zapravo duplo golo.


A takvih ima kolko oces
maya.sangoma maya.sangoma 07:59 31.12.2008

radovanje

Alex , bas si mi se nacrtao da ti nesto kazem : Jutros smo ti i ja u istovreme postavili tekstove o s l i c n o m , a razlika je velika . Mislim da ti nedostaje r a d o v a nj e . Nemoj sad da crknes od smeha ,nego dodji na moj blog da ti kazem jos nesto , molim te .
Maya, koja bez rezerve navija za tebe .
Filip2412 Filip2412 17:47 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

i još da dodam, ideja astrologije je i antireligiozna, tako da je religiozni astrolog zapravo duplo golo.

ne, ne slazem se uopste
... nije astrologija antireligiozna, vrlo je slicna zapravo

To sto crkva napada astrologiju ne znaci da je astrologija antireligiozna. Crkva napada i ostale vere, crkva napada i dzamiju i budisticki hram pa to ne znaci da su potonji antireligiozni

Korelaciju izmedju religije i astrologije bih pre opisao kao isto s... drugo pakovanje
oort oort 19:14 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

ne preterujmo. religija ne pokušava da predvidi budućnost, ona je samo "zna"
i uopšte kroz istoriju svaki put kad je religija pokušavala da nešto predvidi - obično armagedon, drugi dolazak isusa ili vanzemaljaca - nije uspelo. valjda što je religija antimatematička pojava. moj omiljeni religijski štos je ono "smak sveta je več počeo ali mi to ne vidimo"...
alpeot alpeot 19:19 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

oort
moj omiljeni religijski štos je ono "smak sveta je več počeo ali mi to ne vidimo"...


Mislis ono: "Spremite se, jer je vreme blizu"?
Filip2412 Filip2412 20:57 31.12.2008

Re: Samo deset evra?

zapanjujuce je koliko ateista i nereligioznih veruje u astrologiju...
tako da kad vam neko kaze da je nereligiozan to znaci da neide u crkvu nista drugo, bar ovde u kanadi

Ja sam takodje potrazio uslugu astrologa, cuvena neka faca razni mi je preporucivali... sve pogadja.

sta sam pitao, pa ko sto neko gore pomenu:
Da li da se iselim u Kanadu, ili da ostanem ovde? Sta je bolje za mene?


jbga, svako ima svoju mracnu stranu i sad, cekam ja da ona zavrsi sa prethodnim pacijentom i osluskujem sta se desava.... prica astrologicharka samo melje, a ovaj pacijent potvrdjuje i zapitkuje dalje

Kad ja dodjoh na red, a ja ono, faca mi govori "glupane zasto ovo radis kad ne verujes u te stvari..." mojoj astrologicarki vezo se jezik! Muca, stenje ali slabo ista govori, jedva da kaze nesto. Sve OK sve dobro ali sve nesto totalno uopsteno da ne poverujes koliko tanka prica... I ja tad ukapiram da ne treba da cutim i gledam belo vec da pomazem ko prethodni pacijenat: kako ja poceh da se otvaram malo po malo i doktorka poce da prica vise i tako oko onih poluinformacija sto dobija od mene poce ona da valja pricu.

Opet, sve isuvise uopsteno ali ajd, kad sam doso na sisanje. Ima doduse jedna konkretna stvar koju je rekla i za sad nije promasila, videcemo....

Inace poznata je stvar da super mozete zaradjivati kao prorok ako vam je uspesnost pogadjanja samo 50% - u stilu, ako pogodim uzmem ti pare ako promasim nista...
aquariusoptimist aquariusoptimist 07:54 31.12.2008

Aquarius

Leo

oort oort 08:02 31.12.2008

jeli bogati...

a znači li nešto o vašem vip svetu ono dugme preporuči, pa ja kliknem da bude +1 preporuka? dal ih merite posle ili ima neka top lista? "ti će mi kažeš imao sam 23 preporuke" i tako to?
alexlambros alexlambros 08:06 31.12.2008

Re: jeli bogati...

a znači li nešto o vašem vip svetu ono dugme preporuči, pa ja kliknem da bude +1 preporuka? dal ih merite posle ili ima neka top lista? "ti će mi kažeš imao sam 23 preporuke" i tako to?


Mene pitaš? Da prešišam Krugolinu i miran sam! Znači, naravno!
oort oort 08:09 31.12.2008

Re: jeli bogati...

onda moram da kliknem, nema zezanja! vidi, vidi šta piše... hvala na trudu... baš lepo, enma na čemu SuperMode, nije trebalo jer i nije neki trud...
aaaaa, nije zabeleženo! prevara! ua! dole supermod! antialex zavera, eto šta je.
ivana23 ivana23 14:36 31.12.2008

Re: jeli bogati...

aaaaa, nije zabeleženo! prevara! ua! dole supermod! antialex zavera, eto šta je

Preporuke se apdejtuju na svakih nekoliko sati, nije automatski.
oort oort 15:25 31.12.2008

Re: jeli bogati...

ma nije valjda da to ručno rade? valjda ima tamo negde jedna baza, u njoj tabela a u njoj kolone: id glasa, id bloga, id korisnika koji je glasao i vreme glasanja. skript proverava tu bazu pa ako za id bloga i id korisnika već postoji podatak onda kaže žalim slučaj, a ako nema onda hvala na trudu. ova stranica sabira te podatke i to je to.
ili sve one moje baze sa posla nemaju smisla, trebalo bi da pišem na papirići?
maksa83 maksa83 16:04 31.12.2008

Re: jeli bogati...

valjda ima tamo negde jedna baza, u njoj tabela a u njoj kolone: id glasa, id bloga, id korisnika koji je glasao i vreme glasanja. skript proverava tu bazu pa ako za id bloga i id korisnika već postoji podatak onda kaže žalim slučaj, a ako nema onda hvala na trudu. ova stranica sabira te podatke i to je to.

Onako intuitivno (uz ogradu da ne koristim DB servere, samo ih pravim ; ) mislim da bi ta tvoja (by the book, ali ipak naivna) implementacija imala performanse samo nešto bolje nego pisanje na papirićima. Ali možda i grešim.
Covek u belom Covek u belom 01:16 02.01.2009

Re: jeli bogati...

maksa83
valjda ima tamo negde jedna baza, u njoj tabela a u njoj kolone: id glasa, id bloga, id korisnika koji je glasao i vreme glasanja. skript proverava tu bazu pa ako za id bloga i id korisnika već postoji podatak onda kaže žalim slučaj, a ako nema onda hvala na trudu. ova stranica sabira te podatke i to je to.

Onako intuitivno (uz ogradu da ne koristim DB servere, samo ih pravim ; ) mislim da bi ta tvoja (by the book, ali ipak naivna) implementacija imala performanse samo nešto bolje nego pisanje na papirićima. Ali možda i grešim.
100 blogova x 100 komentara u proseku x 100 aktivnih korisnika, ma sta je to samo milionce, zaposlis 1000 kineza i eto resenja.
oort oort 01:36 02.01.2009

Re: jeli bogati...

eh, kad bi ovaj saobraćaj bio problem, šta bi google radio. padao svakih 3 sekunde...
maksa83 maksa83 07:12 02.01.2009

Re: jeli bogati...

eh, kad bi ovaj saobraćaj bio problem, šta bi google radio. padao svakih 3 sekunde...

Pa i bi, kada ne bi radio na nekoliko stotina hiljada mašina. Ili kada bi sve vozio na jednoj supernormalizovanoj relacionoj bazi.
oort oort 12:14 02.01.2009

Re: jeli bogati...

ko je rekao na jednoj bazi? ma dobro, nije to ni bitno, i ovako radi. uglavnom...
alpeot alpeot 08:16 31.12.2008

Sta sve moze astrologija...

Zabavio sam se juce citajuci tekst na jednom astroloskom sajtu... Evo sta sve, po misljenju astrologa, astrologija moze:

"Skoro da ne postoji pitanje koje se uz pomoc horarne astrologije ne moze obraditi i analizirati. Evo nekih primera pitanja s kojima se horarni astrolog tipicno srece u praksi:

Emotivni odnosi
Da li me voli? (Da li me je voleo?)
Da li cemo ponovo biti zajedno?
Da li ce se promeniti?
Hocu li se udati za njega?
Kada cu da se udam (ozenim)?
Da li mi je veran? (Da li me je prevario?)
Sta on misli o meni i oseca za mene? Hocemo li ostvariti emotivnu vezu?
Hoce li moj brak preziveti?
Posao, biznis, novac
Da li ce me primiti na posao za koji sam konkurisao?
Da li cu dobiti otkaz?
Kako ce mi biti na novom poslu? Kakva ce mi biti plata? Kako cu se slagati s kolegama i sefom?
Da li da prihvatim ovu ponudu za posao?
Kada cu primiti sledecu platu?
Kako ce se moj privatni biznis razvijati u prvih nekoliko godina (narednih godinu dana/narednih par meseci)?
Da li ce mi se ova investicija isplatiti, koliko i kada?
Da li da ulozim novac u ovaj projekat?
Kog radnika, od ova dva (ili tri) kandidata, da zaposlim?
Da li me radnici potkradaju?
Da li da sklopim poslovno partnerstvo s ovim covekom?
Zagubljene, izgubljene i ukradene stvari i zivotinje
Gde sam zaturio tu i tu knjigu? (ili kljuceve, ili bilo sta drugo)
Nestao mi je pas? Gde je? Hoce li se vratiti i kada?
Ukrali su mi kola (ili novcanik, ili novac, ili bilo sta drugo). Da li ce mi ikada biti vracena?
Nekretnine
Da li da kupim ovaj stan/kucu/zemljiste? Da li je to dobra cena, ima li nepokretnost neku manu, hoce li mi se investicija isplatiti?
Kada cu prodati stan/kucu/zemljiste?
Kada cu resiti svoje stambeno pitanje?
Sudski sporovi
Da li cu dobiti ovaj sudski spor?
Da li ce X biti pusten iz pritvora?
Da li ce X biti osudjen na zatvorsku kaznu?
Istinitost informacija
Da li je ova glasina tacna?
Sport
Da li ce moj tim (tim za koga navijam) pobediti protivnicki tim?
Politika
Da li ce moja partija pobediti na izborima?
Igre na srecu i kladjenje
Da li cu dobiti na lotou?
Da li cu profitirati (i koliko) ako se budem kladio na pobedu ovog tima na sportskoj kladionici?
Selidbe i imigracija
Da li da se iselim u Kanadu, ili da ostanem ovde? Sta je bolje za mene?
Da li da se preselim iz Novog Sada u Beograd? Sta je bolje za mene? "

alexlambros alexlambros 08:18 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

Da li da se iselim u Kanadu, ili da ostanem ovde? Sta je bolje za mene?


имаш неки контакт од овог?
oort oort 08:36 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

budimo realni: kada pročitate horoskop svih znakova, zar vam se nije desilo da neki od tih tekstova nosi u sebi istinu o vama? ja sam lično jednom devojci koja je bila u horoskopu (a i ovako) riba pročitao dnevni horoskop za jarca, i ona je bila oduševljena kako joj je sve pogođeno. dok joj nisam rekao šta sam uradio.
zaključak je jasan, i astrolozi ga znaju odavno: u redu je da činiš, sve dok ne govoriš šta činiš.
alpeot alpeot 08:40 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

Pa kada procitate sve, sigurno cete negde naci nesto sto vas, bar u delicu, opisuje... Ali nemojmo se zavaravati. Verujem da ne zelite da kazete da tu postoji moc predvidjanja.
oort oort 08:50 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

ma ne, samo ironišem. super je onaj spisak odozgo, baš lepo govori kako se astrologija zgusnula u pravcu u kome ima para, prema malom čoveku i njegovim nadama i strahovima.
saphiria saphiria 08:56 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

auuu ....ne mogu da verujem!
ako je sve ovo moguce odgovoriti uz pomoc astrologije, skidam kapu za "nauku"
nije bas da nesto narocito vreujem u sve ovo al ste me zaintrigirali, bas!
ajd bacite link tog astroloskog sajta, moze i na pp. eto tek da se zabivim i ja

btw u podznaku sam lav


preporuka za text

i srecna svima 2oo9 godina

alpeot alpeot 08:57 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

oort
ma ne, samo ironišem. super je onaj spisak odozgo, baš lepo govori kako se astrologija zgusnula u pravcu u kome ima para, prema malom čoveku i njegovim nadama i strahovima.


Bas to i govorim. Veoma cesto, kako i sami mozete videti, u pitanju je zloupotreba ljudske patnje zarad sticanja materijalne dobiti. I to je opasno.
alpeot alpeot 08:59 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

saphiria
auuu ....ne mogu da verujem!ako je sve ovo moguce odgovoriti uz pomoc astrologije, skidam kapu za "nauku"nije bas da nesto narocito vreujem u sve ovo al ste me zaintrigirali, bas!ajd bacite link tog astroloskog sajta, moze i na pp. eto tek da se zabivim i jabtw u podznaku sam lavpreporuka za text


Pa naravno da je u pitanju glupost, kao i Oort, pokusao sam da budem ironican. Svakako da nista od toga nije moguce.

A da reklamiram astroloske sajtove... Mozda na pp. :)
buandtre buandtre 15:55 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

Veoma cesto, kako i sami mozete videti, u pitanju je zloupotreba ljudske patnje zarad sticanja materijalne dobiti. I to je opasno.


O, da. Ali ovce su za sisanje, sto bi rekao narod I zato te gluposti i opstaju, posto niko ne nalazi za shodno da te ovce sacuva od sisanja... Sistematsko zaglupljivanje i izvlacenje love.

Mislim da je kljucni razlog za takvu popularnost horoskopa i slicnog u oslobadjanju od odgovornosti za vlastiti zivot... Nije lako donositi odluke i stati iza samog sebe...

E, da. Sretna vam naredna godina, zelim svima da ovaj svet prestane da pociva na ideji predestinacije u bilo kojoj varijanti. Neka 2009. bude godina preuzimanja odgovornosti...
alpeot alpeot 22:50 31.12.2008

Re: Sta sve moze astrologija...

Sretna i vama Nova godina i sve najbolje!

Da, u pravu ste... Da jos jednom citiram astronoma i fizicara Milana M. Cirkovica - u pitanju je komotna, besciljna filozofija lenjosti. Zasto bismo se uopste trudili da budemo bolji ako je sve "zapisano u zvezdama"?

oort oort 09:02 31.12.2008

da li postoje stvari koje ne postoje?

teško da ima jasnijeg razobličavanja astrologije (i svih drugih načina otimanja para od ljudskog straha) od onog iznetog u knjizi da li postoje stvari koje ne postoje voje antonića.
alpeot alpeot 09:10 31.12.2008

Re: da li postoje stvari koje ne postoje?

oort
teško da ima jasnijeg razobličavanja astrologije (i svih drugih načina otimanja para od ljudskog straha) od onog iznetog u knjizi da li postoje stvari koje ne postoje voje antonića.


Deo o astrologiji pocinje recima Johana Keplera koje sam juce postovao na Krugolininom blogu: "Bog je svaku zivotinju opremio sredstvom za prezivljavanje. Astronomima je u tu svrhu namenio astrologiju."

A ona se tamo odrala u (uzaludnom) pokusaju da objasni navodnu Keplerovu ljubav prema astrologiji. Covek je to radio zato sto je bio svorc.

aquariusoptimist aquariusoptimist 09:14 31.12.2008

Smesno da nije tuzno

Secate se kad je DDD a.k.a. R.Karadzic na pojavljivanju u sudu u Hagu izjavio da ce da se brani sam jer je blizanac pa ih ima dvojica.
Covek sa ovakvim ubedjenjima je bio gospodar zivota i smrti stotina hiljada ljudi.
NNN NNN 13:56 31.12.2008

Šta sam u podznaku?

Nemam pojma.
Jelena Milić Jelena Milić 16:21 31.12.2008

al

imas sve predispozicije da budes tv precher

sretna nova

ps citala nedavno tek maichaale crichton ovu state of fear :)) provalili ameri jos devedesetih da im od kako nema berlinskog zida poceli da serviraju prirodne katastrofe da ih malo plase i drze pod kontrolom...

al nista nije novo....religija od kad je tek izmisljena
Covek u belom Covek u belom 01:21 02.01.2009

Re: al

Jelena Milić
ps citala nedavno tek maichaale crichton ovu state of fear :)) provalili ameri jos devedesetih da im od kako nema berlinskog zida poceli da serviraju prirodne katastrofe da ih malo plase i drze pod kontrolom...

al nista nije novo....religija od kad je tek izmisljena
I mnogo vise od prirodnih katastrofa. Ima jedan zanimljiv film, ne po izvedbi vec po pojedinim porukama, zove se Arlington Road.
tttomaz tttomaz 16:39 31.12.2008

Daklen


U podznaku skorpion. Mada ne verujem u crvene boje samo u načelnika Niša. :))))
dolybell92 dolybell92 17:05 31.12.2008

Astrolozi

Uvek sam se pitala posle neke avinske katastrofe,
u kojim su znacima bili putnici i kako su im se to sudbine
astrološki poklopile ?
Ne deluje mi verovatno da su svi imali identičan hororskop

Domazet Domazet 17:20 31.12.2008

Blazeno je biti Angazovan...

.
.
Ostala je još jedna fundamentalna nauka - matematika.
.
.
Velika četvorka - matematika, fizika, hemija, biologija, „stradala" je od astrologa. Možda treba pomenuti i nešto što nije nauka...
.
.
...oslobadja te dosadne potrebe provere sopstvenog znanja. Dovoljno je da verujes da poznajes ono o cemu pises...
mariopan mariopan 20:35 31.12.2008

Re: Blazeno je biti Angazovan...

Auuu

Pa ko me terao da ovo sve citam?

A ko je tebe terao da mi bas danas sve krpice i lutkice kojima se igram porusis? Ja volim da se igram.

A zato se znaci kaze "astronomska zarada"?

Ajd vidi tamo sta mi kaze za bika a podznak lav? Da malo izvadim stetu?

Hvala najlepse
dolybell92 dolybell92 00:14 01.01.2009

Srećna Nova 2009.

alpeot alpeot 00:21 01.01.2009

Long live Hubble!

Srecna Nova godina!

dolybell92 dolybell92 03:36 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

Kad gledam fotografije sa Hubbla-a - često nisam sigurna
da li je to makro ili mikro svet (nečeg makro)?

(ova slika k'o čestice krvne slike)
buandtre buandtre 18:58 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

hey, ju, piplovi!

Sretan vam prvi dan nove godine!

Zdravlje
Mir
Spokoj
Lova

Sretno i spretno citave godine, pocev od sad...

I, da, moram biti malo subjektivna. alpeot, lambros, dolybell, vama zelim da ove godine spoznate svoju gresnost i okrenete se bogu u kome cete naci odgovore na sva pitanja. Ako ne upali, bacite se na astrologiju.

Salim se, ofc. Ne dajte se i ne menjajte se.
alexlambros alexlambros 19:03 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

I, da, moram biti malo subjektivna. alpeot, lambros, dolybell, vama zelim da ove godine spoznate svoju gresnost i okrenete se bogu u kome cete naci odgovore na sva pitanja. Ako ne upali, bacite se na astrologiju.


pa ja mogu uvek da reaktiviram svoje astro znanje, nikad se ne zna. cujes kako najavljuju ovu recesiju, bice musterija ....

srecna nova !
alpeot alpeot 19:10 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
alpeot, lambros, dolybell, vama zelim da ove godine spoznate svoju gresnost i okrenete se bogu u kome cete naci odgovore na sva pitanja.


Buandtre, srecna Nova godina! Zelim vam mnogo dobrog zdravlja i licnog i profesionalnog uspeha, kao i ostalima.

I da... Hvala na lepim zeljama.
buandtre buandtre 19:20 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

Hvala ljepa, ima da nam bidne sretna svima. Evo sam ja vec kupila po jednu bibliju za svaku prostoriju, a Darvinove i ove filozofske knjige cu da spalim cim nabavim smederevac
alexlambros:
pa ja mogu uvek da reaktiviram svoje astro znanje, nikad se ne zna. cujes kako najavljuju ovu recesiju, bice musterija ....


Evo ja prva. Ce ti posaljem podatke da mi izvadis natalnu kartu (dojadila mi licna i pasos, vadim natalnu i mogu svuda s njojzi). A verujem da i alpeota zanima sta ce da mu se zbudne ove godine, pa mozes i njemu. Al za dzabaka, pa ce da te hvalimo naokolo, nista nije k'o marketing usta na usta.

alpeot:
I da... Hvala na lepim zeljama.


Nema na cemu, samo da ne bude ono "pazi sta zelis, mozda se i ostvari"

alpeot alpeot 19:37 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
A verujem da i alpeota zanima sta ce da mu se zbudne ove godine,


A, ne, ne... Samo je religiozna ideja da se svemir ponasa deterministicki, onako kako je Laplas mislio...


buandtre
Nema na cemu, samo da ne bude ono "pazi sta zelis, mozda se i ostvari"


Sacuvaj me Boze takvih zelja.
buandtre buandtre 20:24 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

Sacuvaj me Boze takvih zelja.




Mada, pises boga velikim slovom, sumnjiv si brate. Ili si ziveo u Nemackoj ili si latentni bogoljubac, priznaj, priznaj

Dragi Laplas... Mada, nista bez Kanta
alpeot alpeot 20:52 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
Mada, pises boga velikim slovom, sumnjiv si brate. Ili si ziveo u Nemackoj ili si latentni bogoljubac, priznaj, priznaj


Haha... Naravno, hteo sam da se nasalim, pa sam stavio veliko slovo.

A sto se Kanta tice... On je postavio tzv. Nebularnu hipotezu (koja je poznata jos i kao Kant-Laplasova hipoteza) po kojoj se Solarni sistem formirao iz magline (skupa vrelih gasova) sfernog oblika. Takodje, ispravno je zakljucio da je Mlecni put veliki skup zvezda koji se, po Kantu, formirao iz rotirajuceg oblaka gasa. Ovo je zapravio bio uvod u galakticku i ekstragalakticku astronomiju.
buandtre buandtre 22:36 01.01.2009

Re: Long live Hubble!

Haha... Naravno, hteo sam da se nasalim, pa sam stavio veliko slovo.


Naravski, zato sam i odreagovala, meta-za*ebancija

(koja je poznata jos i kao Kant-Laplasova hipoteza)


Zato i kazem nista bez Kanta Meni je interesantniji kao filozof, ali i ovo je u vezi s tim Bilo bi sjajno da napises nesto vise o tome kad budes imao vremena...
alpeot alpeot 07:39 02.01.2009

Re: Long live Hubble!



Samo imaj u vidu pravopis, molim te - kada je u pitanju opsta imenica (npr bog Perun, boginja Hera), onda se "bog" pise malim slovom. Medjutim, kada je u pitanju licno ime bozanstva (Bog, Gospod, Svemoguci, Svevisnji...), onda se upotrebljava veliko slovo.

I meni je Kant interesantniji kao filozof, ali radovi iz oblasti kosmologije su njegovi rani radovi - pre nego sto je presao na filozofiju.

Uostalom, ko jos ne zna njegov cuveni kategoricki imperativ - "Zvezdano nebo nad nama, moralni zakoni u nama"?

Pozdrav...
buandtre buandtre 13:13 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Samo imaj u vidu pravopis, molim te - kada je u pitanju opsta imenica (npr bog Perun, boginja Hera), onda se "bog" pise malim slovom. Medjutim, kada je u pitanju licno ime bozanstva (Bog, Gospod, Svemoguci, Svevisnji...), onda se upotrebljava veliko slovo.


hehe:) Priznaj lepo da si citave noci kopao po Pravopisu To stoji, ne merem da se bunim, ali se u osnovi pise velikim slovom samo od strane verujucih ili kad se citira...
Usput, pravopis je promenljiva kategorija, a na kodifikaciji cesto rade sumnjivi ljudi... Al' to je vec moje zakeranje:)

Bavio se on i tada filozofijom, samo sto je to tzv. pred-kriticka faza...

Nagadjam da se salis s ovim navodnim citiranjem kategorickog imperativa?
alpeot alpeot 15:23 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
Priznaj lepo da si citave noci kopao po Pravopisu


Skoro citave noci.. :)

Ne, nisam se salio za kategoricki imperativ... Mada, nije bas citat. "Zvezdano nebo iznad mene, moralni zakon u meni."

buandtre buandtre 16:02 02.01.2009

Re: Long live Hubble!



To sto navodis deo je tzv. "ode duznosti"... Duznost je jedan od kljucnih pojmova Kantove prakticke filozofije i podrazumeva nuznost jedne radnje iz postovanja prema zakonu. Duznost je i temelj razlikovanja moraliteta i legaliteta. Nekoliko kljucnih pojmova su duznost, moralni zakon, maksima, kat. imperativ. Naravno i volja i prakticki um.
Maksima je nacelo po kome subjekat dela, a zakon ono prema kome treba da dela (tj. maksima je subjektivni princip htenja, zakon objektivni). Imperativ sadrzi samo zakon i neophodnost da maksima bude u skladu s njim.

Kat. imp. glasi: Delaj samo prema onoj maksimi za koju u isto vreme mozes zeleti da postane jedan opsti zakon (otprilike, mrzelo me da trazim da prepisujem). Druga formulacija, opet otprilike, je: Postupaj tako da covestvo u svojoj licnosti, kao i u licnosti svakog drugog coveka, upotrebljavas uvek kao svrhu, a nikada samo kao sredstvo. Postoji jos jedna, tice se moguceg carstva svrha s kojim sve maksime treba da se slazu.

Sve u svemu, kat. imp. jeste naravno u vezi s duznoscu, Kantova etika pociva na vrlo kompleksnoj mrezi pojmova, ali to sto si naveo nije formulacija kat. imp., pa reko' da ih navedem, mozda bude od koristi

Nadam se da nisam smorila s objasnjenjem

Usput, zivo me zanima sta je Kant bio u horoskopu, garant sve ovo ima neke veze s tim...
alpeot alpeot 16:12 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Hvala na ovako ljubaznim i detaljnim objasnjenjima!

Naravno da nisi smorila, naprotiv - eto prilike da se podsetim necega sto sam odavno procitao.
buandtre buandtre 16:19 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Bilo je zadovoljstvo

Nego, i dalje se nadam da ces napisati nesto vise o Kant-Laplasovoj hipotezi kad ti bude zgodno, ali prilagodjeno za laike

Moze li?

Edit: Kant je rodjen 22. aprila, je li to ovan ili bik?
alpeot alpeot 16:30 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Dobro, pokusacu. :)

Ukratko - rec je o tzv. kosmogonijskoj hipotezi, koju je prvi predlozio Emanuel Svedenborg 1734. godine, a dalje razradili Imanuel Kant 1755. godine i Pjer-Simon Laplas 1796. godine.
alpeot alpeot 16:33 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
Kant je rodjen 22. aprila, je li to ovan ili bik?


U periodu od 18. aprila do 13. maja Sunce prolazi kroz sazvezdje Ovna. :)
buandtre buandtre 16:44 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Ukratko - rec je o tzv. kosmogonijskoj hipotezi, koju je prvi predlozio Emanuel Svedenborg 1734. godine, a dalje razradili Imanuel Kant 1755. godine i Pjer-Simon Laplas 1796. godine.


Eh, sad, toliko znam Mislila sam da izlozis tu kosmogonijsku hipotezu, posto imam utisak da se razumes u to, ali bice prilike

Hmmmmmmmm... A 13. maj je onda ovan ili bik?
alpeot alpeot 18:21 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

buandtre
A 13. maj je onda ovan ili bik?


Pa, Sunce se u sazvezdju Ovna nalazi 25,5 dana, a u sazvedju Bika 38,2 dana. Zodijak u astronomiji ima sasvim drugaciju ulogu od one u astrologiji - u astronomiji se koristi da oznaci ekliptiku (prividnu putanju godisnjeg kretanja Sunca na nebeskoj sferi), kao i putanje Meseca i planeta, jer se one takodje nalaze u sazvezdjima zodijaka . Izvan toga, zodijacka sazvezdja nemaju nikakvu posebnu ulogu u odnosu na preostala sazvezdja.

Nisam veliki poznavalac astrologije, ali znam da postoji podela na tropicku i siderealnu astrologiju (ova druga tezi da uvazi stvarnu situaciju na nebu, tj. da uskladi znake zodijaka sa sazvezdjima zodijaka, pa cak neki siderealni astrolozi prihvataju Zmijonosu kao 13. znak zodijaka).

Pokusacu da nesto smisleno o Kant-Laplasovoj hipotezi napisem ovde, jer inace ne znam na kom blogu bih to mogao uciniti.
buandtre buandtre 18:24 02.01.2009

Re: Long live Hubble!

Mozes da napises tekst u svom profilu, ako ti je zgodnije. Ili pisi ovde, verujem da alexu nece smetati:)
woland woland 16:12 01.01.2009

...

Zverilla Zverilla 10:35 06.01.2009

svi junaci nikom ponikuse

i ne bi nijednog astrologa da nam objasni kako nista ne znamo i kako sve stoji u zvezdama (poput marsa, verere, jupitera)

par dodataka:
- astrologija se deli brze od amebe. to sto xyz astrologija ne radi, pa to je za ocekivati, zato vam ja nudim zyx horoskope, oni su, znate MNOGO precizniji
- dnevni horoskopi ne rade. to su sarlatani. al zato kad ti ja za 200e napravim kartu, pa horoskop... sve cu da ti pogodim! (a ti me tuzi za 40 godina ako sam omasio/la da ces imati 4oro unucadi)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana