Cekajuci Trku nad Trkama – Elfstedentocht

Daniela Stojkovic RSS / 02.01.2009. u 17:32

Pitanje koje se ponavlja svake zime jos od 1997: Hoce li ove godine biti Elefstedentocht?

Danas tacno pre 100. godina, 2. Januara 1909. Willem Johan Herman Pim Mulier organizirao je prvu trku na prirodnom ledu. Elefstedentocht  ili Alve Stêden je trka od otprilike 200 km koja pocinje i zavrsava u gradu Leeuwarden, glavnom gradu pokrajine Friesland, obuhvata 11 gradova  - Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker i Dokkum. Od prve trke pa do danas bilo ih je samo 15, u proseku svake sedme godine.

Samo 10000 ucesnika, clanova udruge "De Friesche Elf Steden", koji se na vreme prijave, moze voziti trku. Prijavljivanje je otvoreno svake godine bez obzira da li ce trke biti. Svaki prijavljeni ucesnik dobije broj i tzv. stempelkaart, na kojoj na kraju trke mora biti, kako pravilo kaze: rukom utisnutih 11 pecata  i 3 “tajne” rupice prikupljene na 11 kontrolnih i 3 tajna punkta duz rute.

stempelkaart iz 1956.
stempelkaart iz 1956.

Svaki ucesnik koji zavrsi trku tj. prede finis liniju na Bonkevaart, Leeuwarden, do tacno 24:00 sata dobije Elfstedenkruisje, krst, kao potvrdu da je uspesno zavrsio trku. Do danas su dodeljena 17000 krsta. Pored krsta prvih 11 muskaraca i prvih pet zena dobiju i medalje. Pobednih dobije i Pim Mulier nagradu.

Histerija i ponos oko ove trke je tolika da ju je i predstolonadslednik Willem Alekandar uspesno zavrsio 1986. pod pseudonimom W.A. van Buren.

Zarazena nacionalnom euforijom jos u prvim danima moga bivstvovanja ovde i ja se pitam ove kao i svih prethodnih zima: Hocu li konacno biti svedok Elefstedentocht? Bubicu nacionalnog ludila ili ponosa, neznam ni sama, kod mene je prouzrokovao moj svekar, Guus Laurens Wondergem, svojim pricama o legerdarnoj trci iz 1963. Guus je tada kao radio kao kameraman za Hilversum 1 i cekao na finishu 69 promrzlih ucesnika.

Svaki Tocht je poseban. Bilo ih je sa dva ili cak pet pobednika u 1940. godini. Zima 1956. nije videla pobednika. Cak ga ni Drugi svetski rat nije zaustavio u zime 1941. i 1942. Od 1985 po prvi put ucestvuju i zene. Najbrza te godine je Lenie van den Hoorn, koja i dan danas u svojoj 59. klize. 

Ali zasto je trka iz 1963. legendarna? Ima nekoliko cinjenica koje je cine legendarnom. 18. januar, dan kada je bila zakazana trka, bio je najhladniji dan, najhladnije zime u 20. veku. Temperatura ispod nule nije se dizala puna tri meseca. Trka je vozena na -20,8 Celzijusa. Bilo je toiko hladno da se i IJsselmeer zaledio pre Bozica. Led je bio toliko debeo da se u februaru ’63 organizirao auto-reli na ledu, a u sredini IJsselmeer bila je postavljena Shell bezinska pumpa. Noordzee je bio pod ledom: izmedu IJmuiden i Zandvoort morska voda bila je -1,5 C. Tolike hladnoce prouzrokovale su i porast smrtnosti starijih od 70 za 25%. Pricalo se o Sibirskoj zimi.

Najhladnija zima 1963. poklopila sa jednim od najznacajnijih sportskih dogadaja na Holandskom tlu. Od 10 000 ucesnika te dvanaeste trke o redu samo je 69 preslo finis, sto je manje od 1%. Reiner Paping, nastavnik fizickog, bio je pobednik koji je zavrsio trku za 10 sati i 59 minuta. Fascinantno je da je skoro vise od pola trke vozio sam u nevidenim vremenskim uslovima, neznajuci sta se desava sa ostalima iza njega. 2000 ucesnika zaustavljeno je oko 14:00 sati kod mesta Woudsend, jer je zbog vremenske situacije, hladnoce i vetra, bilo nemoguce zavrsiti trku na vreme bez fatalnih posledica. Mnogi ucesnici odustajali su zbog zaledeninih prstiju i ociju i slepila prouzrokovanog snegom.

Na finisu Guus je zajedno sa svojim kolegama cekao na pobednika duze od 4 sata. Tehnika je odbijala da radi na nevidenoj hladnoci tako da su morali da kamere umotavaju u cebad. Kada je Paping nesto pre pola 5 popodne presao liniju led je bio prepun euforicnih Holandana koji su izbliza zeleli videti i pozdraviti pobednika. U isto vreme, na isti led, sleteo je i neocekivano helikopter sa kraljicom Julijanom i njenom kceri Beatrix, sto je prouzrokovalo jos vise euforije na ledu. Led pocinje da se ljulja i puca i voda pocinje da navire. Odjednom je nekoliko stotina ljudi, zajedno sa Papingom, mojim svekrom Guusom i kraljicom Julianom u zivotnoj opasnosti. Na snimcima se jasno cuje kako policija pokusava upozoriti ljude na opasnost. Kraljica je zajedno sa Papingom ipak brzo uklonjena sa leda. Ovaj incident je prouzrokovao velike reforme u policijskom sistemu u Holandiji.

pobednik R.Paping
pobednik R.Paping
Pobednik Paping je kao nagradu dobio dve godisnje karte za klizaliste u mestu Deventer i srebrnu tabakeru. Neznanac mu je postom poslao 10 guldena. Paping je nakon pobede naravno postao poznata licnost i kao svaka snimio reklamu. Radilo se o produktu Brinta, nesto kao popara kod nas. Reklamom je zaradio 500 guldena (227 eura), upaljac i fen.

Ono sto je za Guusa interesantno je da su snimci dvanaestog Elefstedentocht poslednji crno-beli snimci koje je on napravio, a ujedno i poslednji crno-beli i za Hilversum 1 i da trka nije od pocetka do kraja direktno prenosena na televiziji sto pridonosi citavoj magiji ove jedinstvene trke. Magija, kaze Guus, lezi u tome da sto sve ono sto nismo mogli videti na televiziji ili zbog loseg vremena mozemo izmisliti sami.

 

 

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ponekadponesto ponekadponesto 18:22 02.01.2009

*

posto si posvecenik, verujem da znas i za predstavu koja se trenutno igra svaki dan u cast stogodisnjice: www.tryater.nl
naravno da ne moze da se poredi sa pravom trkom, ali od nekoga ko je prosao celu pozorsnu 12-casovnu 'trku" sam cula da je dovoljno iscrpljujuce i nadahnjujuce, i da stavlja publiku u stanje blisko onome kroz sta elfstedentocht-ani prolaze...
dakle, ako ne bude leda (iako jeste prilicno hladno) onda bar zanimljiva zamena za "real thing"...

pozdrav iz komsiluka!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 18:35 02.01.2009

Re: *

Hvala za komentaru.
Cula sam za predstavu. Cini se interesantnom. Sigurno je prikladna zamena za "real-thing" mada nadam se jos uvek da zamene nece trebati ...

Pozz komsiluku.
dragoljub92 dragoljub92 02:14 03.01.2009

Re: *

šhace se i meni sviđa,tamo sam i naučio da vozim sličuge.super je.šteta samo što su zime ovake kake su .i lep je osećaj noću kad se vozi pa se čuje zvuk od vibriranja ledene ploče,i uopšte kad se krećeš kroz one kanale.to mi je skoro najlepša uspomena,
ps
danas sam baš čuo da se jedan čovek udavio jer je puko led.kao i svake godine neki ne mogu da dočekaju da se stvori dovoljno debeo led.nažalost.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana