Brankovina

MilutinM RSS / 03.01.2009. u 17:28

"Brankovina" je bila i ostala tipičan beogradski restoran, smešten na uglu Uzun Mirkove i nekadašnje okretnice trolejbusa, nadomak Kalemegdana. Za mene i prijatelje iz Kulturno umetničkog društva "Vukica Mitrović", Brankovina je bila mnogo više od obične kafane. Nekih desetak godina, dolazili smo ovde skoro svako veče. 

"Vukica" je osnovana 1952. godine i izvorno je bila kulturno umetničko društvo tekstilne kompanije BEKO. Prvih godina, radila je u krugu preduzeća koje je bilo smešteno u velikom kompleksu na dnu Kelemegdana, preko puta Zoološkog vrta, kod okretnice tramvaja. S godinama, BEKO se širio a poslovni rezultati sve više su stavljani ispred kulturnih potreba zaposlenih, tako da se Vukica najpre preselila u salu obližnje Mašinske škole "Petar Drapšin", a onda smo čergarili u Domu omladine, pa u Mesnoj zajednici "Filip Filipović" na Vračaru i, evo poslednjih 20 godina, u Mesnoj zajednici na Konjarniku. 

Još od ranih dana uvrežio se običaj da se pravo sa probe odlazi u "Brankovinu" na piće. Pravo uz Kalemegdansku kaldrmu, hitali smo onako oznojeni da se zavučemo u svoj ćošak i tako produžimo druženje. Nabijalo nas se po pedesetak u taj deo kafančeta. Upadali smo kao tajfun i stopoštavali se, po dvoje na stolicu ako nije bilo mesta.

Kako li su nas samo trpeli? Pili smo po jedan sok ili kolu, kasnije po pivo. Ponekada je bilo za po dva - tri. Jeli smo kiseo kupus, čisto da nečim zatrpamo. U boljim danima, naručivali smo pihtije, ćevape samo kada se nešto častilo ili smo se dobro ogrebali o roditeljske novčanike. 

Kelner Mile nas je nekako bolje trpeo. Imao je onaj sjajni šmek beogradskih konobara, uvek raspoložen za šalu i nadmetanje sa gostima. Mi mladji upijali smo njegova "nadmetanja" sa obično starijim članovima orkestra ili našim koreografima. Sve dok nismo stasali i sami da se nadmećemo. Mica je uvek izgledala nadrndana, ali nas je i ona čuvala kao da smo joj deca. Kako i ne bi - bar tri dana nedeljno smo provodili sate u toj kafani. 

I ne samo posle proba. Brankovina je bila mesto sastajanja. Uvek si nekog poznatog mogao naći u njoj. Utorkom, posle obaveznog koncerta "Kola" u susednom Kolarcu, ili vikendom, posle utakmica, posebno posle neizbežnog veranja na Konja posle velikih Zvezdinih pobeda. 

Trpeli su nas koliko su mogli. Baljezgali smo posle ponoći, ostajali samo sa nekim od raspoloženijih kelnera i duže nego što je bilo pristojno (o radnom vremenu da ne govorimo). Razbijali smo, slučajno i namerno, zapušavali i upoganjivali WC, ostajali dužni, sedeli satima bez para... 

Seljenjem, čergarenjem, polako smo odlazili sve dalje od "Brankovine". Neizbežno. Prihvatali su nas "Avala" kod Krsta i ko zna koje već kafane. Ustalili smo se konačno u svom klubu, na Konjarniku. Sve dok se pre dve godine nismo, na jednom godišnjem druženju, dogovarali da se nadjemo. Gde ćemo? Gde bi drugde? 

Evo ove godine, po treći put zaredom, nadjosmo se prvog januara u našoj Brankovini. Prve godine bilo je vrlo setno, ali i veselo. Mica, koja je u međuvremenu uzela kafanu u franšizu, grdno nam se obradovala. Prepoznala je sve, uz česte komentare "Au, ala si se ti ugojio" ili "Ništa se nisi promenila, lepa si kao i nekada". Prošle godine, kafana je bila puna dece. Upoznaše se potomci naših generacija. Neki ni ne slute da su mogli da imaju oba roditelja u istoj sali da su se neke mladalačke ljubavi ostvarile ili zadržale. 

Ove godine, prvo smo se borili za prostor sa veselim Slovencima. No, prostosrdačnost sa obe strane lako je nalazila put do radumevanja, pa smo se na njihovom odlasku i izljubili. Dodavali smo i dodavali stolove ne bi li se svi smestili. Priča nije prestajala, obična, svakodnevna, tek ponekad prošarana šalama iz mladosti i sećanjima na ludosti koje smo pravili. Jedna divna domaća atmosfera medju prijateljima sa kojima kao da se nikada nismo rastajali. 

A naša Brankovina je lepša nego ikada. Srećni smo što je ostala ono što je bila: prava Beogradska kafana. Topla, velika, glasna, domaćinska, mirišljava na kuvanu rakiju i domaću hranu. A nekako umivena, zidova okrečenih u žuto, nasmejanih gostiju. Lepa naša. 

Mica je u penziji, ali je njen sin Žuća uz podršku druge snaje preuzeo kafanu i sjajno je održava. Hrana dobra: ribić, teleća glava u škembetu, gurmanske tripice, uz nezaobilazne pihtije, sarmu, prebranac sa kobasicom, čorbast pasulj... Svaka čast! 

Vukica? Hvala na pitanju, odlično je. Čuvaju je nove generacije. Ponekad se sretnemo, gledaju nas čudno, onako osedele i trbušaste, pogotovo kada se razigramo i raspevamo. Žive svoj život nastavljajući tamo gde smo mi stali, pre dvadesetak godina. Veselo i razdragano, kao svaka mladost. Dobra vest je da se za Društvo renovira prostor koji će konačno da reši pitanje mesta i adrese. Negde maja meseca, useljavamo se u nov prostor. Kakva će to žureza da bude. Će se odnesemo. Sledeću Novu čekamo u novoj Vukici. A onda, prvog januara, eto nas opet u našoj Brankovini.

Atačmenti



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

49 41 49 41 18:28 03.01.2009

Stare staze

Htedoh da napisem, nisam ti usao u Brankovinu; a, prosao pored nje hiljadu puta.
Medjutim, i tu svrati me neko.
MilutinM MilutinM 18:46 03.01.2009

Re: Stare staze

Na prolaznom je mestu. Sada imaš razlog i da svratiš sledeći put
49 41 49 41 19:30 03.01.2009

Re: Stare staze

MilutinM
Na prolaznom je mestu. Sada imaš razlog i da svratiš sledeći put

Nase svratiste bila "Gruzanka", neugledna, "modernisticka" kafanica.

Ali, lokacija, lokacija, lokacija. Na uglu Takovske i 27. Marta.

Blizu fakulteta, meni i imenjaku i jos nekolicini, pesaka do stana. Tuletu i jos par njih podalje do Zemuna-N.B.

Tule, iz "zemunskog klana"-bio je glasnogovornik sa svojim urlajucim: "Drustvo hocemo li u Gruzanku"; posle vezbi,kolokvijuma, predavanja ili neplanirane pauze izmedju.
topcat topcat 18:49 03.01.2009

Mogu samo

preporuciti i svratiti prvom prilikom.

Kafic nase "druzine'' zvao se Zaborav.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 18:56 03.01.2009

Na fakultetu

Dok sam studirao na filoloskom, Brankovina jue bila jedna od redovnih dnevnih kafana (uz Kolarac, Dobru kapljicu, tu gde je sada ona neka poslasticarnica pored Brankovine, i, mislim da se zvao Suvobor, dole u Brace Jugovica, gde je sad neka konfekcija). Jednom, bio na putu 3 meseca, prvi dan ne na fakultet, nego u Brankovinu. Udjem, nece me posluze. Pitam sta je, kaze - preksinoc si se tukao! Ni pasos, u kome je jasno stajalo da sam se dan posle navodne tuce vratio iz SAD, nije pomogao - ljudi bili sigurni da sam ja bio taj koji se tukao.
Inace, secam se jednom, u basti smo sedeli a Dzo je dolazio po indekse nekih 3-4 ortaka, polagao engleski umesto njih. I nisu ga provalili.
mariopan mariopan 19:07 03.01.2009

Re: Na fakultetu

Blago tebi

Nisam stigla da idem po beogradskim kafanama, znam gde su, ali nikada nisam usla, otislaaa... i kada odem u Bg sedim sa mojima , nigde ne mrdamo.
Samo smo jednom kao izvidjaci, po nekom hladnom vremenu sipcili po Avali, pa nas uveli u onaj restoran sto je drzao titov sin, na kuvano vino sa karanfilicima. Mi klinci, smrznuti , svaka cokula kilo blata, a obrazi rumeni od vina , to pamatim kao lepo i to mi je prva kafana u zvotu u koju sam usla. A drugarstvo ...znas ti to sve

Desetak preporuka
grecha grecha 19:17 03.01.2009

joj sećam se :)

kuvanih jaja po stolovima u Brankovini.
Moje društvo (ne KUD, nego grupa omladinaca - hhe) i ja smo trulili u Kraljici - Plavom Jadranu, ali smo ga mi i tada zvali Kraljica. Pa kada im se smučimo i zamole nas da se malo prošetamo, jer eto, došli neki gosti koji bi da nešto i popiju - mi se sjurimo u Brankovinu, a ako tamo nema mesta onda u neki Komunalac malo niže, niz 7og Jula.
Osim po fenomenalnom druženju i nezaboravnim danima provedenim u tim SUR-ovima - Kraljicu pamtim još po neverovatnoj koncentraciji duvanskog dima, Brankovinu po mirisu kuvanog kupusa, a Komunalac po smradu iz klozeta.

E, da i Pozorišna Kasina u Dositejevoj.
Nju pamtim po perkusionisti iz orkestra Opere, koji na početku opali jednom timpane (na kraju uvoda), sjuri se u PK, dobrano se ušika i ode 10 minuta pred kraj opere da završi svoje ...

eh..
MilutinM MilutinM 19:18 03.01.2009

Re: Na fakultetu

Da, da, Dobra Kapljica (u koju, eto, nikada nismo ušli) danas je dobra poslastičarnica. Suvobor, nešto niže u Kralja Petra. Služio naš izvišač Loki, sa Umke. Bolja hrana od Brankovine, u ono doba.
Vera Johnson Vera Johnson 01:52 04.01.2009

Re: Na fakultetu

MilutinM
Da, da, Dobra Kapljica (u koju, eto, nikada nismo ušli) danas je dobra poslastičarnica. Suvobor, nešto niže u Kralja Petra. Služio naš izvišač Loki, sa Umke. Bolja hrana od Brankovine, u ono doba.


naravno. suvobor, najboljih deset s lukom dok je suvobor bio u ulici koja se zvala 7. jula. kafana o kojoj kolega prica (u brace jugovica), verovatno je nekad nosila ime smederevo. mi, gimnazijalci iz prve beogradske, zvali smo tu kafanu "smeca". sad je sinatra :( nije da je losa, ali tamo vise nema onoga sto je nekad bilo, a i tuna je ajkula. tamo.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 10:17 04.01.2009

Re: Na fakultetu

Vera Johnson
[ kafana o kojoj kolega prica (u brace jugovica),

To je gorepomenuti Komunalac.
vishnja92 vishnja92 16:36 04.01.2009

Re: Na fakultetu

komunalac :)
ssvetlana92 ssvetlana92 19:28 03.01.2009

Kafana me odgajila

kafana mi majka bila... Ma ne, to je šala, fine dame tamo ne zalaze, pa eto ni ja.
A vidim da te poznam od nekle!
MilutinM MilutinM 21:54 03.01.2009

Re: Kafana me odgajila

A vidim da te poznam od nekle

Iz poslastičarnice pored
ssvetlana92 ssvetlana92 00:13 04.01.2009

Re: Kafana me odgajila

MilutinM
A vidim da te poznam od nekle

Iz poslastičarnice pored

Milutine, moram ti priznati da sam strasveni sladokusac i obigrala sam skoro sve "Poslastičarnice" u gradu. Garant sam u nekoj nabasala na tebe. :) Pa ako se eventualno zadese i trubači i drugi muzikanti, u tom objektu, šta da se radi. Mora se otrpeti. Nekada se ostajalo do zore, da se mlada ne vraćam kući po mraku, ali ta vremena su prošla...ima tome tri godine dana.
Zabranio mi doktor kolače! Ili bi se pre reklo, da nema mnogo dobrih Poslastičarnica. Guraju neki šećer od koga boli glava tri dana. Kad grunu sa onih zvučnika (šećer) oduvaju mi ovo malo mozga što mi je ostalo!
Ako opet krenem, mada sumnjam...i sretnem te, javiću ti se..pa se ti peri kod Ljilje, kako znaš i umeš! :))
dragoljub92 dragoljub92 19:29 03.01.2009

#

verujem na reč
ssvetlana92 ssvetlana92 19:34 03.01.2009

Re: #

dragoljub92
verujem na reč

Živ mi ti!
MilutinM MilutinM 21:55 03.01.2009

Re: #

Živ ti ja
oldtajmer92 oldtajmer92 20:35 03.01.2009

Odlicno!

Bas sam uzivao u tekstu.

Pono pozdrava i sve najbolje u novoj!
Unfuckable Unfuckable 21:50 03.01.2009

lep tekst Gazda

svraćao i ja Tamo ali ne često
Više u Kolaratz, Zagreb sometimes, čak ponekad i Plavi Jadran....a kad se baš nema - Komunalac ili Unutra u Kolarcu (tako smo mi to zvali) - maltene dž

ah, da : i Venčac The Legend (osim obaveznog, ali nekad smarajuće prenapučenog Proleća)
MilutinM MilutinM 21:53 03.01.2009

Re: lep tekst Gazda

Komunalac = sjajni škembići

Kolarac = piće pre, za vreme i posle koncerta
natasavb natasavb 23:46 03.01.2009

Re: lep tekst Gazda

ah, da : i Venčac The Legend

ne znam kad si ti tamo zalazio, nama bila br,1 '93.-'94. . posle bilo dosta drugih, ali ta ostala u najlepsem secanju.


Unfuckable Unfuckable 23:47 03.01.2009

Re: lep tekst Gazda

82-83-84
dolybell92 dolybell92 22:45 03.01.2009

Gde se seti ...

"Brankovine" - sad za Novu Godinu ?
Izazvao si mi setu ... naravno da sam se odmah vratila u svoju
prapostojbinu od kafane, u kojoj sam provela dobar deo života,
i ne samo ja... bila nam je najbliža i najduža (po ostajanju uveče)...
Sve ostale, kasnije, bile su neke druge...i kojih je sve manje.
Ne razumem zašto imaju potrebu da ih uništavaju ?
"Zore" nema, a bila je malo čudo usred centra....raritet.
Ustvari, više ni ne znam kojih kafana sve nema ?

MilutinM MilutinM 00:22 04.01.2009

Re: Gde se seti ...

"Zore" nema

Uh, ne staj mi na muku. Zora je bila kafana u kojoj sam prvi put ostao do poslednjeg autobusa. Moj prvi momački izlazak. Danas je jedna od bezličnih kladionica u kojima se sakupljaju... da ne počinjem sada i tu temu.

A spisak je podugačak. Onih jadnih kafana koje su se morale predati
matityahu matityahu 00:06 04.01.2009

Vukica Mitrovic

Svaka cast na tekstu! Imam samo jedno pitanje: ko je bila Vukica Mitrovic?
MilutinM MilutinM 00:26 04.01.2009

Re: Vukica Mitrovic

ko je bila Vukica Mitrovic?

Borac, tekstilni radnik. Zbog toga je i ovo društvo, koje je izvorno okupljalo tekstilne radnike, nosilo to ime. Wikipedija kaže dovoljno:



Rođena je 28. decembra 1912. godine u Svetom Stefanu, kod Budve.

Pristupila radničkom pokretu 1932. godine u Beogradu, a od 1933. je član KPJ. Hapšena i mučena 1935. i 1938. godine, kada je pokazala čvrsto držanje. Od 1936. godine aktivno radila u sindikalnom pokretu kao član Uprave Sindikata tekstilnih radnika. Izabrana je u Mesni komitet KPJ za Beograd, a kasnije u Pokrajinski komitet KPJ za Srbiju.

Posle izbijanja rata ostala je u Beogradu i bila jedan od organizatora borbe protiv okupatora. U jesen 1941. godine pala je u ruke fašista i posle strahovitih mučenja, streljana 17. decembra 1941. godine.

Zbog junačkog držanja pred neprijateljem proglašena je 9. maja 1945. godine za narodnog heroja.

matityahu matityahu 01:33 04.01.2009

Re: Vukica Mitrovic

Hvala na odgovoru i veliko hvala za podsećanje na jednu hrabru ženu. Nisam o njoj ništa do sada znao. Pozdrav
mirelarado mirelarado 02:07 04.01.2009

Kafane vaše i naše mladosti

Mnogo lepa tema. Očito smo se svi muvali po istom kraju. Za vreme studija "stanište" mog društva bila je kafana Kolarac u Knez Mihailovoj. Kakve su samo leskovačke ćevape tada imali! Ali smo često odlazili i u Brankovinu, Komunalac (posle smo saznali da je tu dolazila i Profesorka sa cvetom u kosi, sa svojim čankolizima, asistentima).
Inače, na mestu Suvobora danas se nalazi nekakva fensi taverna. Kolarac više nije ono što je bio...
Milutine, pošto si tako često svraćao u Brankovinu, možda smo se nekada i mimoišli.
MilutinM MilutinM 03:41 04.01.2009

Re: Kafane vaše i naše mladosti

Da se pomene i Kafana "Park" - najbliža Kalemegdanu i najveća u kraju, sa lepom terasom. Imala je uvek živu svirku i radila je najduže od svih, pa smo ponekad tamo završavali. Mada, pošto je bila najmondenskije mesto, nismo je toliko voleli već odlazili samo iz nužde, kada se sve zatvori.
Unfuckable Unfuckable 03:48 04.01.2009

Re: Kafane vaše i naše mladosti

Park je bio težak šminkeraj, ali lepo mesto - u to vreme bilo je manje saobraćaja i uživancija bila sesti ponekad tu
mirelarado mirelarado 03:52 04.01.2009

Re: Kafane vaše i naše mladosti

Da se pomene i Kafana "Park" - najbliža Kalemegdanu i najveća u kraju, sa lepom terasom. Imala je uvek živu svirku i radila je najduže od svih, pa smo ponekad tamo završavali. Mada, pošto je bila najmondenskije mesto, nismo je toliko voleli već odlazili samo iz nužde, kada se sve zatvori.


Tačno. A bila je prilično skupa (za studentski džep). Ne znam kako je sada, ali čini mi se da u letnjim večerima povremeno otuda "zavija" i nekakva muzika.
Da pomenemo još i Pevac, i tu je bila (a i sada je) lepa bašta.
Unfuckable Unfuckable 04:00 04.01.2009

Re: Kafane vaše i naše mladosti

i nishodno...Znak Pitanja ; )))
bila posebno popularna kada su se Srbi dosetili da slave Božić
MilutinM MilutinM 04:07 04.01.2009

Re: Kafane vaše i naše mladosti

U centru se očuvao još Mornar (ovako na prvi pogled).
palilula92 palilula92 04:47 04.01.2009

leto

zora svice, dan se budi a mi doruckujemo u Sansi..... A ja mislim da je bolje da jos posedim da se ne bi srela sa Tatom kad krene na posao.

Niko nije spomenuo Domovinu a ni Srpsku kafanu.
jack_bauer jack_bauer 04:55 04.01.2009

Re: leto

Niko nije spomenuo Domovinu

eh, Domovina...

edit: ne smem ni da pričam kako je se sećam, arhitektura u stilu 70-ih...

Re: leto

domovina=ribic u kajmaku.
a sad je tamo neki glupi kafic.
MilutinM MilutinM 13:18 04.01.2009

Re: leto

sad je tamo neki glupi kafic

U većini slučajeva - bezlični kafići, kopije proizvoda potrošačkog mentaliteta
dunja73 dunja73 21:07 04.01.2009

Re: leto

domovina--sve ispod saca
NNN NNN 03:33 05.01.2009

Re: leto

sad je tamo neki glupi kafic.
Pa kad je Caja i ekipa u penziji.
G.Cross G.Cross 13:40 04.01.2009

Bermudski trougao

Posle mnogo godina, krajem decemba sam imao sansu da prosetam celo popodne po Beogradu. Od Kalemegdana do Hrama Svetog Save i nazad.
Kada sam studirao krajem sedamdesetih mi smo ziveli u kafanama i samo spavali po iznajmljenim sobicama.

Evo inventara :

KOLARAC : Ostalo je samo ime. Nemaju cak ni pohovane skembice. Bio je potpuno prazan. I kafane umiru kao ljudi , neke ubiju a neke zive duze nego sto bi trebalo. Kolarac je jedan od njih.

ZAGREB ( Ruski Car) ; Renoviran i izgleda lepo.

BERMUDSKI TROUGAO ( Bohinj , Zora, Mornar) : Ako ima iko na blogu ko ne zna objasnjenje imena : Ove tri kafane smo zvali Bermudski trougao, jer ko bi tamo usao od jedne do druge kafane , najcesce bi se izgubio. Jednom sam nasao jednog druga rano ujutru pred Domom omladine sa kaputom zakopcanim oko svetlosnog stuba kako spava na nogama. Kada sam ga probudio, rekao je da se zakopcao oko stuba da ostane na nogama dok ceka autobus 16 pa malo pridremao. Bohinj ,jedna od dve moje najdraze kafane vise ne postoji. (pozdrav kelneru Mici ma gde je). Ne postoji ni Zora.

GRMEC; Jedna od kultnih kafana tog doba. Renovirana , jos imaju kiseli kupus. Lepo izgleda.

MANJEZ : moja najdrza kafana. znam da su hteli da je ruse. Sada je renovirana i lepo izgleda.

Toliko za jedno popodne. Malo li je.

Sreo sam svog kuma na picu u Grmecu i pricali o mladosti, nocima u Zoni Zamfirovoj, Kazbahu , Sansi, Resavi i slozili smo se da kafane nisu sto su nekad bile. Isto tako smo se slozili da su nasi ocevi sedamdesetih govorili da kafane nisu ono sto su bile.

Ako iko ima komentar na ; BOKU , VIDINAC i AVALICU, SABACKI SLATINAC , KOD SOFERA ,rado bih znao sta se desilo sa ovim biserima srpske kulture.


MilutinM MilutinM 14:03 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

Zaboravio sam da kažem da je Herceg Novio još živ i drži se.

Boka i Vidinac su rahmetli, u obliku u kojem ih znamo. Kao i kafana u kojoj sam potrošio svoju prvu zaradu - Marš na Drinu. Skoro hram kafanske atmosfere, sa onom sjajnom slikom na zidu na kojoj samo jedan vojnik nije imao brkove! Moja dva kuma i ja smo za dan zaradile prve, baš lepe pare, i nije bilo dileme gde da ih potrošimo. Bilo je za sjajnu večeru i čak za muziku.
G.Cross G.Cross 14:11 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

A da, Mars na Drinu sa vojnickim pasuljem iz limenih vojnickih posuda. WOW.
MilutinM MilutinM 14:20 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

I Sunce se nekako održava. Dobra im je ta fora sa posnim menijem, vrlo lepo. Nema one stare atmosfere, sem leti, u bašti, kada se spusti ono malo preživelih maratonaca preteklih u Domu omladine
Unfuckable Unfuckable 14:26 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

wow niste fer momci, Boka je moja ekskluziva
ja mislio obrađujemo samo kafane oko Studentskog trga i okoline...
Boku su dušmani srušili još tokom mračnih devedesetih da bi se sagradila neka extraultradžirlo stambena zgradurina...krenuli da ruše ka ćošku posle sve do Palmotićeve, Umetnici - usfalila im jedna malecna garaža eto baš tu - ali pampur : vispreno gradžanstvo izvuklo neke papire da je u nekoj kućici jednom prespavao Taj i Taj i da je zaštićena od Države - što se na žalost, sa Bokom (brodski pod, ehej & uvek staloženi Draganče) nije dalo izvesti

ali kaput oko bandere.....vrhhhh !
MilutinM MilutinM 14:31 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

ali kaput oko bandere.....vrhhhh !

Bolje nego oko WC šolje kao moj drug Venko
G.Cross G.Cross 15:38 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

Ko je imao sansu bar jednom sedeti u Boki u vreme Zokija Radmilovica i ostalih imao se rasta i roditi...
Unfuckable Unfuckable 15:47 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

a preko puta u Brijunima - Aligrudić, pa ti vidi...
dolybell92 dolybell92 16:08 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

Ko je imao sansu bar jednom sedeti u Boki u vreme Zokija Radmilovica i ostalih imao se rasta i roditi...


Kaže se: ...bar jednom sedeti u "BOCI"....
dolybell92 dolybell92 16:21 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

VIDINAC


Renovirana po treći put i sad je jedan sterilni restoran... bez šarma.
Pre neki dan prođoh pored nje, i bi mi muka da je pogledam...

Odavno više ne zalazim po kafanama, k'o nekad...
znalo se od "Bleda" završiti na Adi na nekom od splavova,
ali ne ovih novoprojektovanih...
Beše nekad "Evropa" - a sad je "Stara Hercegovina", ona se još nekako drži,
mada su je proširili, ali stari deo je ostao...
Seća li se neko "Papuka" - bio je čuven...
a beše i jedan sjajan podrum u Čika Ljubinoj...
ne mogu sad da se setim kako se zvao...sa strmim stepenicama...
mislim da postoji još uvek ali ne znam šta je sa podrumom...
pa "Mali Manjež". "Mala Madera" (sada je butik..)
"Lasta" , krčma "Taš", "Zona Zamfirova"....
"Palilulska kasina", pa patos kafana "Brodarska kasina"
u Karađorđevoj, ... "Dva ribara" i "Tri lista duvana" se od vas
niko ni ne seća... beše nekad - ximeroni
'ajd sad malo vi pobrajajte...
G.Cross G.Cross 16:34 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

Kaže se: ...bar jednom sedeti u "BOCI"....


Jes vala. Jos je Arsen Dedic napisao "Svijet u Boci" a ne "Svijet u Boki"
Unfuckable Unfuckable 16:42 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

Ariljeeee
vishnja92 vishnja92 16:45 04.01.2009

Re: Bermudski trougao

jes, arilje!
grecha grecha 21:27 04.01.2009

au....

a beše i jedan sjajan podrum u Čika Ljubinoj...
ne mogu sad da se setim kako se zvao...sa strmim stepenicama...


da, da ...
u izlogu bio frižider sa nekim bajatim kobasicama i ladnim roštiljem, kao ponuda dana ...
a dole...
dozvoljavali da se škraba po zidovima, nema ko se tu nije potpisao ...

jao, jao... kako se to zvalo ?

zvali smo je ''rupa'' ali ... kako beše official ....


Im so fuckin exhaled


MilutinM MilutinM 11:37 05.01.2009

Re: au....

Ni ja se ne sećam imena. Odmah pored Australijske ambasade. Imali su uvek čorbast pasulj sa kobasicama.

Da dodam "Polet". Tu nas je po deset dolazilo i jelo tri porcije girica.

Bila su i Složna braća, odmah ispod moje Gimnazije.

Ostalo je još Naše More.

Stara Hercegovine je hram dobre hrane. Ako ne znate gde ćete ili imate goste koje hoćete da ugostite u dobroj, tipilnoj beogradskoj kafani, obavezno tamo. Kolenice, škembići na žaru i teleća glava. Ništa ne pitajte, samo naručujte. I ne bojte se da li je dobro i da li će vam se svideti, čak i ako ne volite iznutrice. Sve zalijte točenim crnim pivom za početak pa onda svetlim. I na kraju pivarske baklave.

Ako nema mesta, na drugom kraju ulice je Bled, takodje solidan.

Dalje prema Bulbulderu sjajno se drži Kosmaj (odlična usluga, možda najbolja koju sam u skorije vreme iskusio u Beogradu i odličan domaćinski meni) a dobra je i Palilula koja ima malo više prostora (ali se uglavnom mora rezervisati jer se brzo zauzmu stolovi).

Ako idemo malo šire, na prostor izmedju Železničke stanice i Kneza Miloša, nema više Sarajeva, Banovići se iskvarili, a imali su sjajnu kujnu. Niš je još na mestu a o Šumenku se kanim da napišem blog već mesecima.
muaddib92 muaddib92 22:10 05.01.2009

Re: Bermudski trougao

Колико ми је познато, тзв. ''бермудски тругао'' су чиниле кафане Шуматовац, Грмеч и негдања Под липом, а назив су наденуле ондашње легенде новинарства из Политике и Радио Београда
crossover crossover 22:18 05.01.2009

Re: Bermudski trougao

muaddib92
Колико ми је познато, тзв. ''бермудски тругао'' су чиниле кафане Шуматовац, Грмеч и негдања Под липом, а назив су наденуле ондашње легенде новинарства из Политике и Радио Београда

Тачно тако. То је "бермудски троугао".
palilula92 palilula92 23:35 05.01.2009

Re: Bermudski trougao

Колико ми је познато, тзв. ''бермудски тругао'' су чиниле кафане Шуматовац, Грмеч и негдања Под липом, а назив су наденуле ондашње легенде новинарства из Политике и Радио Београда


potpisujem!
dolybell92 dolybell92 16:40 04.01.2009

Stara Hercegovina

Neke moje ne baš neke fotografije,
ad-hoc načinjene by "Samsung" mobilni...



G.Cross G.Cross 16:48 04.01.2009

Re: Stara Hercegovina

Ovako ce jednog dana nasa deca da se dopisuju gde je bio najbolji Starbucks...a jel se secate onog KFC-ja pored Macy's-ja , kako se tamo dobro jelo...Imali su najbolju gurmansku muckalicu ...
grecha grecha 21:04 04.01.2009

Mlava na Krstu...

kako to da nju zaobidjoste ?
Wannabe lamperija od ultraplasta (mislim da se tako zvalo).
Karirani stolnjaci i pleKane pepeljare.
Od 'lamperije' na gore masna farba...
I čaša kuvanog vina u nekom srebrnom držaču, koji je kao zalutao tu ...

qq

kada je to bilo deco draga ...
'81
'82...



MilutinM MilutinM 11:39 05.01.2009

Re: Mlava na Krstu...

Mlava na Krstu...

Pohovane teleće nogice su bile sjajne. Kažu da se ponovo vratila starom stilu (nisam skoro proveravao).
ssvetlana92 ssvetlana92 22:20 04.01.2009

Sad malo ozbiljno..

Nešto se mislim, uopšte mi ne nedostaju te stare Kafane, ma kako se one zvale. Ima tome dosta vremena, kako me ni puškom ne bi uterali na ta depresivna mesta. Plehane pepeljare!! Prolazim danas pored Kolarca, dva stola zauzeta. Neki potmuli mrak, kao što je uvek bilo. Nema poznatih i dragih faca zbog kojih sam i odlazila na ta mesta. Ali to je prošlost i tamo negde u uspomenama i treba da ostane. Divno je kad se skupi stara ekipa, koja ume da se zeza, pije, jede...a i da zapeva. Tada nije važno koja je kafana. Bitni smo MI.
grecha grecha 23:36 04.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

Bitni smo MI.


joj, pa ne misliš valjda da pamtimo ta mesta kao ultimativnu estetiku...
pamtimo ih po NAMA.
u životu nisam popila kap vina, ali tu Mlavu ću da pamtim po NJIMA sa kojima sam šipčila tamo - na kuvano vino.
bili smo sve, samo ne depresivni.

kako me ni puškom ne bi uterali na ta depresivna mesta.

pa ne tera te niko :)
pričamo samo :)

A naša Brankovina je lepša nego ikada. Srećni smo što je ostala ono što je bila: prava Beogradska kafana. Topla, velika, glasna, domaćinska, mirišljava na kuvanu rakiju i domaću hranu. A nekako umivena, zidova okrečenih u žuto, nasmejanih gostiju. Lepa naša.


malo zavidim (ali ne zlobno)
ssvetlana92 ssvetlana92 00:14 05.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

grecha
Bitni smo MI.


joj, pa ne misliš valjda da pamtimo ta mesta kao ultimativnu estetiku...
pamtimo ih po NAMA.
u životu nisam popila kap vina, ali tu Mlavu ću da pamtim po NJIMA sa kojima sam šipčila tamo - na kuvano vino.
bili smo sve, samo ne depresivni.

kako me ni puškom ne bi uterali na ta depresivna mesta.

pa ne tera te niko :)
pričamo samo :)

A naša Brankovina je lepša nego ikada. Srećni smo što je ostala ono što je bila: prava Beogradska kafana. Topla, velika, glasna, domaćinska, mirišljava na kuvanu rakiju i domaću hranu. A nekako umivena, zidova okrečenih u žuto, nasmejanih gostiju. Lepa naša.


malo zavidim (ali ne zlobno)

Drago mi je zbog tebe!
MilutinM MilutinM 11:49 05.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

Ima tome dosta vremena, kako me ni puškom ne bi uterali na ta depresivna mesta. Plehane pepeljare!!

Ukusi su razni. Ja najbolje volem da odem na mesta sa kariranim stolnjacima i pleKanim pepeljarama. Nasuprot onim mondenskim gde se razmera izmedju veličine tanjira i malih porcija menja uvećava u korist veličine tanjira u zavisnosti od nivoa.

A dobrog društva nikada ne manjka. Ne samo starih prijatelja kao što je onomad bilo u Brankovini, nego i mlađih kolega i prijatelja.
muaddib92 muaddib92 22:26 05.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

Одлете коментар непажњом - 'ајд испочетка..
Ja najbolje volem da odem na mesta sa kariranim stolnjacima i pleKanim pepeljarama

Сагласан стопроцентно! ПлеКане пепељаре су биле добре за призивање лењих келнера: простружеш о бетон, снажно, и 'ома се створи!
Слажем се и са коментарима да је све до нас, додајем - и времена, а не до самих кафана. Почетком 70-тих, ми смо се после касних предавања на Економском окупљали на З.Венцу у неугледним бирцузима: ''Крагујевац '' је имао добар роштиљ, ''Бели град'' је био добар за пивце док чекаш бус (свакакви типови, али мирна времена).
Добра места су, када се узмогло, била поменуте ''Ресава'' и ''Смедерево'', али и ''Стари град'' у Васиној, данас месара, у коме сам пре 30г. запросио женетину ми после добре клопе и франц.коњака (хвала кевиним боновима за топли оброк!!). Трули социјализам.
А летос се нађох на Дорћолу са пријатељем одпреко Баре: стисла жега, ајмо у 'ладовину са карираним столњацима, он жељан запео за кафић у Г.Јовановој, где сам: седео на тротоару; поред маторца као ја са скоцканом цурицом која му није била ћерка; гледао у келнера у сукњици.. Извин'те ме што старим, једва сам дочекао да платим па д'идем.
Unfuckable Unfuckable 23:07 05.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

седео на тротоару; поред маторца као ја са скоцканом цурицом која му није била ћерка; гледао у келнера у сукњици.. Извин'те ме што старим, једва сам дочекао да платим па д'идем.


sjajno
palilula92 palilula92 23:37 05.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

А летос се нађох на Дорћолу са пријатељем одпреко Баре: стисла жега, ајмо у 'ладовину са карираним столњацима, он жељан запео за кафић у Г.Јовановој


I ja kad dodem, prijatelji zeljni da me vode po kaficima, te Irski pub i slicno- a meni toga preko glave (to imam, kafanu nemam)
MilutinM MilutinM 11:34 06.01.2009

Re: Sad malo ozbiljno..

кафић у Г.Јовановој, где сам: седео на тротоару; поред маторца као ја са скоцканом цурицом која му није била ћерка; гледао у келнера у сукњици

E, to je današnja silikonska dolina Beograda
NNN NNN 03:47 05.01.2009

Lepo

...i setno!
palilula92 palilula92 05:07 05.01.2009

nisam izdrzala, evo uzivaj

MilutinM MilutinM 11:45 05.01.2009

Re: nisam izdrzala, evo uzivaj

Hvala, uživao sam, baš.

Mada, kao što sam napisao u tekstu, mi se ne sastajemo da bi se sećali lepih dana mladosti i jadikovali nad godinama koje su nas pritisle. Najpre, jedan dobar deo nas se baš dobro drži, i ne pomišljamo da se predamo. A dalje, pričamo kao što pričamo sa komšijama i rodjacima sa kojima se svakodnevno viđamo. Nema sete koja bi nas podavila.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:55 06.01.2009

E pa

Brankovina je selo moga dede, isao u skolu sa Desankom Maksimovic, pa nas je tako, sestru i mene, otac vodio u Beograd upravo u "Brankovinu", valjda je to bila prva kafana cije sam ime naucio !
Lepo secanje, mogao bih vazda o "deset sa lukom", i secanjima, ali je i ovo za sad dovoljno...
.Veliki pozdrav za Milutina i sve koji svracaju u Brankovinu i u "Brankovinu"
BK cole
MilutinM MilutinM 12:16 06.01.2009

Re: E pa

Za Gosn Coleta, par slika iz Brankovine

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:43 06.01.2009

Re: E pa

MilutinM
Za Gosn Coleta, par slika iz Brankovine




Za one koji ne znaju na fotki je grob Desanke Makismovic i njenog supruga Sergeja u porti Brankovacke crkve...Pok.prota Vladan Kovacevic (isto prezime imamo, ali nismo u srodstvu!) je puno ucinio da porta izgleda drugacije, da Brankovina postane medijski prepoznatljivija...itd. Cesto sam , preko leta posebno, sa ocem sedeo sa Vladanom, sa kojim se moglo o svemu...Imam puno lepih secanja na Brankovinu...
Sjajne fotografije iz Brankovine imaju Voja Jovanovic (agencija Valjevac) i njegov brat Dusan (Moderna galerija.direktor), Djordje Bukilica...Hvala na Vasim lepim fotosima!
poz
bkcole
MilutinM MilutinM 16:01 06.01.2009

Re: E pa

Dusan

Dule je jedan od naših najboljih eko-fotografa. Znamo se, pomalo. Nikako da ugodim da odem sa njim na "foto safari" po Valjevskim planinama


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:37 06.01.2009

Re: E pa

Braca Jovanovici su moji dugogodisnji prijatelji....ko zna mozda se nadjemo na nekom safariju i zajedno. Mi smo isli kad smo bili mladji...eh!
poz
bk cole
mara92 mara92 19:30 06.01.2009

...

Милутине,
Све најбоље у Новој 2009. години! То прво, друго: диван текст - омаж кафанама које нестају и онима које опстају (физички и духом) и наравно о дружењу и пријатељима.
Била сам мала, али се сећам да смо бар једном недељно јели у неком од ресторана или кафана...Неке од поменутих знам по "чувењу" (мада тата није рад да се истиче пред мамом), међутим, кад се стасало, деведесетих ... бах, знате и сами, ми (моја генерација) смо лишени много чега ...
MilutinM MilutinM 20:04 06.01.2009

Re: ...

Maro, Maro, od bisera grano,

Nema te odavno - žalio sam se na to. Drago mi je da se javljaš

Kada dodješ u Beograd, organizujem ti obilazak najznačajnijih kafanskih znamenitosti. Preporučujem da prethodno odeš na dobru dijetu, ne bi li izdržala turu
dusanj92 dusanj92 21:16 06.01.2009

Ista prica samo mnogo vise piva

U Brankovinu sam svracao po potrebi kao i u Komunalac. Moje mesto su leti bili "Pevac" a zimi "Prolece" a kada nas sef sale izbaci onda "Grcka Kraljica".
Evo leto 1973 u Pevcu. Dvojica sa ove slike su vec imali citulje u novinama.

MilutinM MilutinM 21:29 06.01.2009

Re: Ista prica samo mnogo vise piva

Dvojica sa ove slike su vec imali citulje u novinama

Misliš: samo ti si preteko
dusanj92 dusanj92 21:57 06.01.2009

Re: Ista prica samo mnogo vise piva

Za sebe sam siguran, a mislim da je i Kilder(pokazujem prstom na njega), cetvrti na slici jos ziv. Srdoc i Dalton su In Memoriam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana