Mitovi o vežbanju

Strongman RSS / 05.01.2009. u 02:58

Fitness_Serie.jpgJedan značajan deo svog života sam proveo u teretani trudeći se da saznam što više o razvoju snage i oblikovanju tela. U početku sam pažljivo slušao savete iskusnijih vežbača i raspoloživih trenera a kasnije sam, sa porastom upotrebe interneta, počeo i sam da čitam direktno sa izvora informacija. Ono što me je strahovito zapanjilo je cinjenica da su obične svakodneven doktrine koje se primenjuju u teretani u najmanju ruku diskutabilne, a ako ne i kontradiktorne sa naučnim člancima i sa iskustvima koje su imali priznati bilderi i snagaši. Kako je vreme odmicalo i moje znanje o vežbanju bivalo kompleksnije sve mi se više činilo da veliki broj vežbača koristi sasvim pogrešne polazne premise. Zato i želim da osvetlim nekoliko veoma zastupljenih zabluda koje su zatrovale kolektivno znanje populacije vežbača sa tegovima

 

Vežbanje na mašinama je mnogo bezbednije nego sa šipkom ili bućicama. Korišćenje mašina za vežbanje, često daje varljivi utisak snage. Varljiv je iz dva razloga. Prvi je jer se teretne ploče dižu preko sistema čekrka ili poluga i ne postoji tačan uvid o realnom opterećenju težinom. Drugi je jer se ne koriste stabilizirjući mišići koji se sekundarno razvijaju upotrebom slo bodnih težina (šipka i boćice) što dovodi do manjeg volumena, gustine i snage mišića.

Do povreda dolazi kada vežbač, ponesen vrlo nedefinisanom snagom stečenom vežbanjem na mašini poželi da promeni trening i u spisak vežbi ubaci slobodne težine. Tada obično, u nedostatku informacija, koristi nerelano projektovane težine koje uz nedostatak adekvatne tehnike i ravnoteže pokreta mogu da dovedu do povrede. Onda nastaje priča "Dok sam vežbao na mašini nikad se nisam povredio..."

Pravilno izvodjenje pokreta sa slobodnim težinama i izbor težine u skladu sa realnim mogućnostima daje bolje rezultate od vežbanja na mašini uz podjednak rizik od povrede, koji je zastupljen u svim sportovima.

Posebno se mašine ne preporučuju sportistima koji teretanu koriste za poboljšanje snage za svoj bazični sport jer u realnom svetu robotizovani pokreti, kao na mašini, ne postoje.

 

pinokio_.jpgTreniram svaki dan da budem što veći. Jedan od najgorih neprijatelja svakog napretka u teretani. Za uspeh u teretani potreban je lepo izbalansiran trougao na čijim temenima su trening, odmor i ishrana. Jak trening sa nedovoljno odmora i sna moze samo da dovede do pretreniranosti, što dalje povećava rizik od povrede. Potreban odmor za odredjenu mišićnu grupu je srazmeran njenoj veličini, intenzitetu treninga, starosnom dobu, kvalitetu dijete, upotrebi dodataka ishrani, ... Uslovno govoreći, manji mišići kao biceps, list, triceps se oporave potpuno od treninga za dva, tri, pa i četri dana. Ramena, trapez, pa i gornja ledja već zahtevaju dan dva odmora više. Nakon jakog čučnja ili mrtvog dizanja poželjno je odmoriti minimum 5 - 6 dana. Kod vežbača koji imaju duži staž i veću snagu, koji vežbaju sa većim težinama nekada je do potpunog oporavka potrebno i po 10 - 12 dana.

 

Najbolji pokazatelj koliko ti je dobar trening je koliko si iscrpljen i umoran sutradan. Direktna posledica ove zablude je da je ogroman broj sportista pretreniran. Trening treba da bude mudar i pravilno doziran i da pruži onoliko neuromišićnog stimulansa koliko je optimalno potrebno za napredak. Lako je trenirati do premora, treba osmisliti trenažni pproces da se dobije napredak u snazi, masi ili definiciji na najbezbedniji način.

Nakon treninga je najbolje biti prijatno umoran i imati osećaj nestrpljenja pred sledećim treningom. Premor vodi do odbojnosti prema treningu, neraspoloženja, depresije i pretreniranosti.

 

Hiljadu trbušnjaka dnevno su siguran način da se naprave pločice na stomaku. Naravno da je moguće oblikovati mišiće stomaka vežbanjem ali za njihovo definisanje i vidljivost potrebno je i ukloniti masne naslage.Topljenje naslaga masti na somaku je, na žalost, nemoguće samo pukim vežbanjem već je neophodno uključiti mudru dijetu i pravilan aerobni trening.

 


bodybuilder-marjorie_newlin-6in.jpgŽene koje vežbaju u teretani postaju preterano mišićave i muškobanjaste.
Totalno pogrešno iz najmanje jednog razloga. Žensko telo ne proizvodi dovoljno testasterona potrebnog za razvoj mišića "kao u časopisu". Takva stvar kao slučajni preterani rast mišića ne postoji.

Žene po pravilu posvećuju mnogo pažnje oblikovanju nogu i zadnjice. Praksa je pokazala da ne postoji bolji način za toniziranje mišića koji ističu ženstvenu figuru od vežbanja. Jasno je da je nemoguće je imati zategnutu zadnjicu bez mišića koji uzimaju primat nad masnim tikivom.

Gospodja sa slike levo ima 86 godina!!!


Kad prestaneš da vežbaš mišići se pretvaraju u masno tkivo.
Izgleda tako ali nije. Po prestanku vežbanja sa tegovima, usled nedostatka nadražaja, mišići polako gube nabubrelost i hipertrofičan izgled. U koliko se nastavi sa unosom iste količine kalorija, kao u toku aktivnog vežbanja organizam ne uspeva da ih sagori i počinje da pravi zallihe, osim u koliko se režim ishrane ne prilagodi novonastalim kalorijskim potrebama organizma

 


benchpress1.jpgBenč... smo legni i guraj. Iz perspektive laika pa i početnika nema velike razlike izmedju vežbanja za snagu i vežbanja za lep izgled na plaži. Na izgled dizanje tegova u teretani je samo dizanje tegova. Nije tako.

Svakako najreferentnija vežba u teretani je benč pres, odnosno u prevodu potisak sa klupe. Najčešće pitanje u teretani je "Koliko dižeš na benču?". I tu je najizraženija zamena teza oko vežbanja za snagu i vežbanja po bodi bilding obrascima.

Koncepcija powerlifting vežbanja je bitno drugačija od načina vežbanja za body building. Kod bodibildinga se kod svake vežbe po na osob vrši izolacija pojedinih mišića u cilju efikasnijeg nadražaja i boljeg stimulisanja. Kod vežbanja za snagu cilj je da se podigne što veća težina i po mogućstvu u pokret uključi veći broj mišićnih vlakana i grupa mišića.

Bodibilding način izvodjenja potiska sa klupe ima za cilj izolaciju mišića grudi, tako zvanog pektoralisa.

Power bench press ima za cilj podizanja što veće težine koristeći grudi, triceps, ramena, latisimuse, prenos energije sa nogu na šipku...

Zato je pogubno koristiti bodibilding tehniku za podizanje na maksimalnim pokušajima ili powerlifting tehniku za pumpanje grudi.

 


Ovo su samo neki od mitova koje često spominjem. U praksi je njihov broj skoro neuhvatljiv. Treba biti oprezan i ne prihvattai ni jednu "autoritativnu" informaciju vezanu za vežbanje zdravo za gotovo. Ljudi posvećuju više energije i mentalnog napora održavanju automobile, nego sopstvenog tela. Zato predlažem da se promenimo.

 

 

 

- Šipka ili dvoručni teg je najrasprostranjeniji rekvizit svih teretana. To je metalna šipka dužine od 170 do 210 cm na čije krajeve se stavljaju diskovi (ploče) da bi se oformila željena težina

- Bućica ili jednoručni teg je mini kopija šipke koja je dizajnirana za dizanje jednom rukom.

 

 

 

 

 

 

Ovo je jedan od niza clanaka koje sam napisao i pisem za sajt www.stetoskop.info, izuzetnu riznicu podataka o negovanju zdravlja, zdravogi zivota i mnogih drugih aspekata boljeg zivljenja

 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

crab crab 03:24 05.01.2009

nije bitno

nisam ni procitao text...samo sam hteo da budem prvi da stavim komentar...aj sad na citanje bloga...
Strongman Strongman 03:28 05.01.2009

Re: nije bitno

blagodarim na pažnji
G r o f G r o f 15:56 05.01.2009

Re: nije bitno

Razne komplikovane sprave i pomagala doživljavam kao varanje samog sebe jer umanjuju napor za postizanje nečega čija je suština napor.Ne vidim veliku prednost sprave u odnosu na obične tegove, trčanje, gimnastiku.
Ovaj tekst je donekle potvrdio moje mišljenje.
Još jedan detalj moram spomenuti u ovom trenutku, na ovome mestu. Kako ovi silni trkači za prvim komentarom ne vide da tom trol zajebancijom naprosto udaraju šamar autoru bloga.
Znači nebitno je što pišeš, bitno je da sam ja prvi.
Buahahahaha.
Bitno je.....
nesko007 nesko007 03:32 05.01.2009

Srebrna medalja

E nisam ni ja jos procitao tekst a hocu,hocu iako mi se spava a tema je moja vecita dilem. ih jos se i rimuje. A ti Strongi daj i ti komentar na moj jedini tekst, budi prvi i najobjektivniji! Pozdrav
Strongman Strongman 04:08 05.01.2009

Re: Srebrna medalja

Skinuo sam junf tvom tekstu. masala
nesko007 nesko007 20:15 05.01.2009

Re: Srebrna medalja

Ako, ako necu da se naljutim! To je izmedju vas dvoje!
darkonduty darkonduty 03:42 05.01.2009

Ovaj tvoj tekst mi došao kao naručen

jer u srijedu po prvi put u životu krećem u teretanu.
Pa da malo savladam početničko gradivo.

Nije da nemam iskustva, bavila sam se ja i borilačkim sportom, pretrpila svakojaka mišićna istegnuća i bolove, al teretanu sam do sad izbjegavala u širokom luku.
Zato mijenjam pravilo igre!
Strongman Strongman 03:54 05.01.2009

Re: Ovaj tvoj tekst mi došao kao naručen

darkonduty
jer u srijedu po prvi put u životu krećem u teretanu.
Pa da malo savladam početničko gradivo.

Nije da nemam iskustva, bavila sam se ja i borilačkim sportom, pretrpila svakojaka mišićna istegnuća i bolove, al teretanu sam do sad izbjegavala u širokom luku.
Zato mijenjam pravilo igre!



Evo jos par tekstova sa istog sajta, koje sam ja pisao, koji ne skode a mogu da pomognu.

http://www.stetoskop.info/Bodybuilding-i-fitness-c75-list.htm

Obrati pažnju na tekst "Početnik u teretani"
darkonduty darkonduty 04:08 05.01.2009

Re: Ovaj tvoj tekst mi došao kao naručen

Strongman

Obrati pažnju na tekst "Početnik u teretani"



Hvala, pročitat ću.
NNN NNN 03:54 05.01.2009

Ej nisam ni ja pročitao

(još)
To je sad glavna fora
Strongman Strongman 03:55 05.01.2009

Re: Ej nisam ni ja pročitao

Ma ni ja ne čitam svoje tekstove, ne brini
NNN NNN 04:18 05.01.2009

Re: Ej nisam ni ja pročitao

Evo pročitah.
Korisno, edukativno, preporuka.
Sad me sramota što ne idem u teretanu
A ova gospodja (sa slike levo) nema šanse da ima 86 godina, sigurno je sakrila bar neku.
Strongman Strongman 08:44 05.01.2009

Re: Ej nisam ni ja pročitao

Tekst lep dok se cita

A da se pokrene iz lenjosti... Malo teze
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:56 05.01.2009

a sta da radimo

mi lenji za sport ali umasceni iznutra? a ne mozemo da trcimo i imamo slaba ledja? isla sam jedno 3 meseca ali kad se rastegne na 12...i uzasno mi je dosadno! to mi je najveci problem. i aerobni trening (tu umrem!) i pilates i sve to se uglavnom ponavlja iz treninga u trening, i dosadno je. jedno vreme sam isla sa drugarom ali ne mogu da pricam i radim trbusnjake, zar ne? i sad je kao resenje svaki dan druga vrsta sporta...treba da se plati to, izdvoji vreme...
muka.
Strongman Strongman 04:08 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Ako balans motiv i averzija nije pozitivan nema nista od skladne figure.

Prvo sto sam primetio u Srbiji na kon par godina odsustva da mahom svi imaju lose zube i obu figuru. Ovde gde ja zivom je drugaciji difolt. Vecina ljudi je skroz zategnuta i ima besprekorno bele zube.

Dokle god je lekar pricao mojoj majci da treba da prestane da pusi ona nije reagovala. Tek masivan infarkt ju je doveo u zonu nepusaca.


Istina je nema precica i lakog puta do uklesanog tela. Rad, disciplina i upornost!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:14 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Rad, disciplina i upornost!

vidim ja da cu da docekam taj masivan infarkt...ali bar su mi zubi lepi
iris.davidovich iris.davidovich 04:35 05.01.2009

Re: a sta da radimo

besprekorno bele zube.

radi bleach. lepo izgleda, ali losho za zube. nijedan ti nece reci, na to uzimaju pare.
iris.davidovich iris.davidovich 04:37 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Vecina ljudi je skroz zategnuta

xexe, pa kad si na plazi
odi u seattle, da vidis te figure
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:59 05.01.2009

Re: a sta da radimo

radi bleach. lepo izgleda, ali losho za zube. nijedan ti nece reci, na to uzimaju pare.

mozda, mada znam da su generalno prilicno fanaticni glede zuba&higijene istih. mislim, ko ne bi bio kad se uzme u obzir cena stomatoloskih usluga?! <_<

xexe, pa kad si na plazi
odi u seattle, da vidis te figure

true.
kamichak92 kamichak92 07:56 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Strongman

Prvo sto sam primetio u Srbiji na kon par godina odsustva da mahom svi imaju lose zube i obu figuru.


dobro, to je tacno, ali treba priznati da su se stvari drasticno izmenile.
kada sam ja pocela da se bavim sportom (pre 17 godina ), u beogradu se nije mogao kupiti zenski top. nego, pamucni brus i vozi. secam se reebok patika iz komisiona u sarajevskoj. kakvi fitness centri, kakav spa ... nicega nije bilo.
sada zaista veliki broj zena koje poznajem ide na neki sport par puta nedeljno - razni pilatesi, joge, aerobici, teretane ... opasno dobro!
Strongman Strongman 08:37 05.01.2009

Re: a sta da radimo

BebaOdLonchara
Rad, disciplina i upornost!

vidim ja da cu da docekam taj masivan infarkt...ali bar su mi zubi lepi



Onda se smej i ne mrdaj mnogo kukovima
Strongman Strongman 08:43 05.01.2009

Re: a sta da radimo

dobro, to je tacno, ali treba priznati da su se stvari drasticno izmenile.
kada sam ja pocela da se bavim sportom (pre 17 godina ), u beogradu se nije mogao kupiti zenski top. nego, pamucni brus i vozi. secam se reebok patika iz komisiona u sarajevskoj. kakvi fitness centri, kakav spa ... nicega nije bilo.
sada zaista veliki broj zena koje poznajem ide na neki sport par puta nedeljno - razni pilatesi, joge, aerobici, teretane ... opasno dobro!



Slazem se da ima mogucnosti ali mi se ne cini da je stepen iskoriscenosti zadovoljavajuci. Veoma mali postotak populacije vodi racuna o vom telu, ishrani, zdravlju, ....


kamichak92 kamichak92 12:14 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Strongman

Slazem se da ima mogucnosti ali mi se ne cini da je stepen iskoriscenosti zadovoljavajuci. Veoma mali postotak populacije vodi racuna o vom telu, ishrani, zdravlju, ....


ok, verovatno si u pravu, uzorak mi nije dobar.
dexter92 dexter92 13:48 05.01.2009

Re: a sta da radimo




Slazem se da ima mogucnosti ali mi se ne cini da je stepen iskoriscenosti zadovoljavajuci. Veoma mali postotak populacije vodi racuna o vom telu, ishrani, zdravlju, ....



Za rad na telu je pored navedene upornosti i znanja potrebno slobodno vreme i novac.
Da vidimo ovako:
-Dnevni proteinski unos u razlicitim namirnicama za 'ljude u treningu' kosta (za tezinu od 90kg) oko 8 evra (za pripremu hrane u kucnoj varijanti)dnevno x 30 dana =240evra mesecno
-teretana mesecno 30-50 evra
-bazen jednom nedeljno 3Evra x 4 =12 evra mesecno
-gorivo za odlazak/dolazak sa teninga xy evra u zavisnosti od daljine teretane (osim ako vam teretana nije u kraju)
Suma sumarum oko 350Evra mesecno,a mozda i vise.
ace1 ace1 14:03 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Strongman


Prvo sto sam primetio u Srbiji na kon par godina odsustva da mahom svi imaju lose zube i obu figuru.
Ovde gde ja zivom je drugaciji difolt.
Vecina ljudi je skroz zategnuta i ima besprekorno bele zube.


Uh , jbt , dade mi silan domaci................

1.Mislim da se kaze "sve je drugacije po defaultu " , ali moguce je da je i druga gramaticka verzija ispravna.........
2.Sto se tice zdravih zuba , tacno je da su Ameri u prednosti , bar na prvi pogled , ( cisto zbog bolje stomatoloske tehnologije - kad je jedan moj drugar tamo poravljao zub , cela ordinacija se skupila oko njega jer do tada nisu videli olovnu plombu ) , ali ih ima dosta sa vestackim vilicama , implantima itd....( Urbana legenda a mozda i ne : Roz Kenedi je vecini svojih sinova izvadila zdrave zube i stavila nove jer nisu bili dovoljno lepi za kameru )
3.A sto se tice figure , svaki nas 4-5 muskarac je u proseku izdrzljiviji nego prosecni beli WASP-ovac , jer dok radi pre podne , posle podne nosi dzak krompira , kese od po 20 kg iz samousluge , ili kacu za kupus , a sve jel`te zbog ekonomske krize , koja kod nas nikada nije ni prestajala...........o prirodnim imunitetu ( ipak jos nezagadjenom vestackim zivotom ) da i ne pricam...............
( ja sam 191 cm visok , 140 kg , model sa ugradjenom dodatnom opremom - air-bagom a bogami i "ojacanjima u vratima", al` me bas briga , jer sam zenjen , a najbolji frajeri koje sam video su bili ruzni k`o lopovi i muvali su ribe iz glave a ne " iz tela " da se tako izrazim................)
Na kraju Miami i L.A predstavljaju samo koncentaciju onoga o cemu si pricao.Verujem da negde u Idahu ili Montani sigurno neces naci toliko takvih primeraka u tom broju , vec pre gomilu redneck-ova u kariranim suljama sa pivom u ruci sumnjivih dentalnih "kvaliteta" , i jedre napupele plavokose seljancice.
"And now something completely different................."
Citajuci tvoju reportazu u decembarskom broju " Playboy"-a pod nazivom " Lovio sam uterivaca " , zasvrbese me prstici da ti otipkam nekoliko napomenica ( hm , napomenica , ...........a ovamo te ispravljam............)
Cela fora u poslu se satoji od bombonica M & M
M 1=mimikrija ( kako je barem ja zovem) koja zavrsava 95% posla . Detalje mimikrije ne otkrivas nikome , jer ce te onda kopirati svaka susa , a i suprotna strana ce ti saznati "modus operandi" , kao i resurse sa kojima raspolazes............
U M 1 spada psihologija poznavanja licnosti , govor tela , web intel , veze za dobijanje informacija , itd...
M 2 = muda , i njih primenjujes retko ( jer ih nemas za bacanje ) ali ih primenjujes sa , sto bi rekli 120%
U M2 spadaju , hrabrost , snaga , tehnicka potkovanost u borilackim vestinama , voznji i rukovanju vatrnim oruzjem , itd.................
Zasto mislim da su ove moje male napomene tacne, .........
Pa dacu ti samo jedan detalj iz licnog iskustva...................
Bavio sam se borilackim vestinama , dok nisam naisao na pravog ucitelja , koji je mladji od mene u tom svetu prosao ono o cemu drugi sanjaju ,( i poluciraju usput..............)
Ja sam to naucio u pocetku kroz 2 pitanja koja su se svaki put u govornoj i "fizickoj formi" , da se tako izrazim ponavljala na svakom treningu :
1.Sta je to zajednicko za sve borilacke vestine ? Odgovor : * * *
2A sta je u stvari * * * ? Odgovor : To je slabost koja napusta telo............
Ako znas o cemu pricam lako ces resiti ovaj mali rebus.........................
I jos dve konstatacije :
1. To je posao za koji je najvaznija a i ujedno najteza caka shvatiti ga bas tako : kao posao.
2.To je posao koji otudjuje , a pogotovu ako ga radis u sredini stranog mentaliteta.
( mog drugara u Chicagu je tuzio komsija , jer mu je dvogodisni sincic setao , zamisli - go-bez pelene oko svog bazena iza njihove kuce zbog opscenosti , a u isto vreme vremesni babac slavi rodjendan zajedno sa cerkom i unukom , dok na stolu iznad njih dupetom vrcka crnac samo u tangi sa pozamasnim alatom i $ ubacenim za guzove )
Jos ako si sklon nostalgiji kao npr. ja kad pomislim na "vozic" sa urnebesom "sa skare" , sto bi rekli moji zemljaci u leskovackoj kafani "Mala Dubocica" , zacinjen belim vinom, mirisom procvetalih lipa i lakim zenskim haljinama.......................uhhhhhhhhhhhhhhhh.....................od toga moze da se rikne.........nego da zavrsavam ja , ionako sam oduzio......i izvini na "maloj" kradji teme al` nisam mogao da odolim.............za kraj........pozdrav od zemljaka.....................i aj` pa sa zdravljem ,srecom i sa sto vise tvojih blogova u Novoj 2009 .................
pnbb pnbb 14:20 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Za rad na telu je pored navedene upornosti i znanja potrebno slobodno vreme i novac.

ma da, gadna lova treba da se isfinansira radjenje sklekova, cucnjeva, zgibova u rodsjenom stanu... jos ako kupis par tegova, ode u bankrot...

za vreme, to se slazem. 20 min svakog drugog dana, ko to jos moze da odvoji danas....
dali_man dali_man 14:26 05.01.2009

Re: a sta da radimo

dexter92



Slazem se da ima mogucnosti ali mi se ne cini da je stepen iskoriscenosti zadovoljavajuci. Veoma mali postotak populacije vodi racuna o vom telu, ishrani, zdravlju, ....



Za rad na telu je pored navedene upornosti i znanja potrebno slobodno vreme i novac.
Da vidimo ovako:
-Dnevni proteinski unos u razlicitim namirnicama za 'ljude u treningu' kosta (za tezinu od 90kg) oko 8 evra (za pripremu hrane u kucnoj varijanti)dnevno x 30 dana =240evra mesecno
-teretana mesecno 30-50 evra
-bazen jednom nedeljno 3Evra x 4 =12 evra mesecno
-gorivo za odlazak/dolazak sa teninga xy evra u zavisnosti od daljine teretane (osim ako vam teretana nije u kraju)
Suma sumarum oko 350Evra mesecno,a mozda i vise.


Ja sam u teretani za mesecno 500 din uz svoju normalnu ishranu za 6 meseci nabacio 8 kilograma misicne mase
palilula92 palilula92 15:03 05.01.2009

Re: a sta da radimo

...i uzasno mi je dosadno


Bebo,

Potpuno te kapiram, probaj latinske igre, nas folklor je sjajan, vezbas, keces se i nije dosadno kao teretana.
dexter92 dexter92 17:13 05.01.2009

Re: a sta da radimo



Ja sam u teretani za mesecno 500 din uz svoju normalnu ishranu za 6 meseci nabacio 8 kilograma misicne mase


Definisi 'normalnu ishranu' i koliko to kosta mesecno.
dexter92 dexter92 17:43 05.01.2009

Re: a sta da radimo


ma da, gadna lova treba da se isfinansira radjenje sklekova, cucnjeva, zgibova u rodsjenom stanu... jos ako kupis par tegova, ode u bankrot...

za vreme, to se slazem. 20 min svakog drugog dana, ko to jos moze da odvoji danas....

Sa tim pristupom i bez odgovarajuce ishrane mozes da odrzavas nekakvu formu. Da bi napredovao mora se investira...
pnbb pnbb 17:55 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Da bi napredovao mora se investira...

sve zavisi dokle zelis da napredujes... naravno da nece spobediti ni na kakvim takmicenjima, ali salo ce otici i misici ce se zategnuti + postace vidljiviji.

za zdravu ishranu tacno je treba malo vise nego za dzank, ali proteinski suplementi stvarno nisu neophodni
elastigirl elastigirl 22:36 05.01.2009

Re: a sta da radimo

Meni je teretana ultra dosadna, probala sam davno ali ne ide. Ali recimo mom muzu teretana savrseno odgovara. Pored dvoje male dece kod kuce prilicno je tesko naci vremena za sebe, ali zato imamo srecu da na poslu imamo on teretanu a ja neki fitnes studio gde imamo i instruktore (u pitanju je Kanada, Toronto).

U tom fitnes studiju kod mene na poslu imamo instruktore kako za kardio vezbe tako i za vezbe sa tegovima a i one laganije tipa joge, ja sam uglavnom isla na kardio sve do prosle jeseni kad sam krenula da radim sa tegicima (u mom slucaju su zaista tegici - u zavisnosti od vezbe radim sa 3, 5 i 8 funti, funta je oko 450gr) i bas mi se dopada kako sam izdefinisala misice ruku, a cak po prvi put u zivotu imam misice na ledjima, uz kicmu (oduvek sam mrzela vezbe za ledja na raznim aerobicima)!

Definisi 'normalnu ishranu' i koliko to kosta mesecno.


Ne znam tacno na kakvu se tu normalnu ishranu misli, za izgradnju misica ti je neophodno da unosis proteine a u kom obliku to je vec verovatno tvoj izbor. Ima sajtova gde mozes da isplaniras obroke i da vidis tacno koliko cega (masti, UH, proteina,...) si uneo, ja sam koristila www.dailyplate.ca posto ima dosta lokalnih proizvoda iz samousluga u bazi (a mozes i sam da dodas neke nove proizvode).

Ja sam zelela i da smrsam posto sam nakon 2 trudnoce imala 9 kg viska, tako da sam najcesce jela peceno belo pilece meso (ali peceno u rerni BEZ KOZICE i BEZ DODATE MASNOCE) ili neku ribu , opet bez masnoca; puno povrca (najcesce barenog na pari, ili svezeg u vidu salate BEZ dodatih masnoca); nesto voca i jako malo hleba (i uopste ugljenih hidrata). Rezultati ne mogu da se ne vide.

Inace probaj nekom iz Srbije da kazes da jedes barene povrcke, nista przeno na ulju i jako malo hleba. Ima da umru od smeha
palilula92 palilula92 04:54 05.01.2009

hm..........

Jaki,

Ima puno smisla to sto pricas. Imam druga bildera, ogroman je. On medutim izbegava da bilo sta podigne ili upotrebi misice u svakodnevnom zivotu. Nekako je sav ko naduvan vazduhom, kao da ti njegovi misici nemaju snage.

A vi dole po Majamiju ste stvarno svi u formi, mi sa severa kad dodemo, oma se zna da smo turisti.
Strongman Strongman 08:39 05.01.2009

Re: hm..........

Drugu logiku ima bilder. ne zeli da trosi energiju koju zeli da usmeri na trening. Jedan od mitova je da "Bilderi nisu jaki". Bilderi jesu jaki, neki vise a neki manje.

MA majami je sve na max. Svi skupi automobili su iz 2008/2009, sise su na litar ipo, trbusnjaci na trecu decimalu, ...
Time Bandit Time Bandit 05:30 05.01.2009

Strongy izgleda je i druga knjiga

u pripremi.

Vežbanje na mašinama je mnogo bezbednije nego sa šipkom ili bućicama.
Korišćenje mašina za vežbanje, često daje varljivi utisak snage. Varljiv je iz dva razloga. Prvi je jer se teretne ploče dižu preko sistema čekrka ili poluga i ne postoji tačan uvid o realnom opterećenju težinom. Drugi je jer se ne koriste stabilizirjući mišići koji se sekundarno razvijaju upotrebom slo bodnih težina (šipka i boćice) što dovodi do manjeg volumena, gustine i snage mišića.


Vezba na masinama je bezbednija nego sa slobodnim tezinama iz prostog razloga jer stabilizuje trup tela (core) i time znacajno pomaze pocetnicima kod kojih je izrazen inbalans misica i koji se mogu povrediti bas iz tog razloga (nedovoljne uvezbanosti vece ili manje grupe misica, stomaka ili ledja).
Sledeci razlog je tehnika izvodjenja vezbe, koja je vrlo komplikovana kod vezbi sa slobodnim teretima. Npr. putanja tega kod mrtvog dizanja lici na S krivu a kod masine je prava llinija. Za ucenje izvodjenja vezbi je potrebno izvesno vreme i ucitelj (ili literatura).

Do povreda dolazi kada vežbač, ponesen vrlo nedefinisanom snagom stečenom vežbanjem na mašini poželi da promeni trening i u spisak vežbi ubaci slobodne težine. Tada obično, u nedostatku informacija, koristi nerelano projektovane težine koje uz nedostatak adekvatne tehnike i ravnoteže pokreta mogu da dovedu do povrede. Onda nastaje priča "Dok sam vežbao na mašini nikad se nisam povredio..."


Ovo je delimicno tacno, jer kao i u predhodnom primeru vezbe sa slobodnim teretima zahtevaju totalno drugaciju tehniku i drugaciju angazovanost misica. Vrlo cesto vidim ljude u teretani koji posle izvesnog broja dana vezbanja na Smith masini pokusavaju da urade cucanj sa slobodnim teretima. Problem je u tome sto kada vezbaju na Smith masini prakticno imitiraju nategnutu oprugu (teret klizi po sipci, koja je sama pod nekim uglom) izmedju tega i tla, i to iskustvo pokusavaju da ponove prilikom vezbe sa slobodnim teretom i time maksimalno angazuju pogresnu grupu misica. Ponavljam - radi se o dve razlicite vezbe koje laiku deluju potpuno isto.

Problem sa masinama za vezbanje je uglavnom zbog neobucenosti i neznanja vezbaca. Pocetnici ne mogu da shvate razliku izmedju mehanike vezbi i angazovanja pojedinih misicnih grupa (koje mogu biti primarni, sekundarni (opozitni) ili stabilizatori) i na prvi pogled izgledaju isto zastupljeni u vezbi sa slobodnim teretom ili na masini (npr. vezba cucanj, ili mrtvo dizanje)

Koncepcija powerlifting vežbanja je bitno drugačija od načina vežbanja za body building. Kod bodibildinga se kod svake vežbe po na osob vrši izolacija pojedinih mišića u cilju efikasnijeg nadražaja i boljeg stimulisanja. Kod vežbanja za snagu cilj je da se podigne što veća težina i po mogućstvu u pokret uključi veći broj mišićnih vlakana i grupa mišića.


Na zalost ovo cak i delimicno nije tacno, pogledaj ponovo poglavlja neke bolje knjige o hipertrofiji i maksimalnoj snazi.

Posebno se mašine ne preporučuju sportistima koji teretanu koriste za poboljšanje snage za svoj bazični sport jer u realnom svetu robotizovani pokreti, kao na mašini, ne postoje.

Na zalost i ovo nije tacno, koji sportovi su u pitanju? Uglavnom se radi o BMA kod sportista i razvoju tog domena sa osvrtom na glavne odlike i zahteve tog sporta, a sve kroz jedan broj ciklusa (u zavisnosti od samog sporta i predpostavljenih takmicenja) u kombinaciji sa periodima Anatomske Adaptacije, Hipertrofije, Uvecanje Snage, dolazi na kraju do povecanja BMA u periodu tranzicije.

Strongman Strongman 08:36 05.01.2009

Re: Strongy izgleda je i druga knjiga

Time Bandit
u pripremi.

Vežbanje na mašinama je mnogo bezbednije nego sa šipkom ili bućicama.
Korišćenje mašina za vežbanje, često daje varljivi utisak snage. Varljiv je iz dva razloga. Prvi je jer se teretne ploče dižu preko sistema čekrka ili poluga i ne postoji tačan uvid o realnom opterećenju težinom. Drugi je jer se ne koriste stabilizirjući mišići koji se sekundarno razvijaju upotrebom slo bodnih težina (šipka i boćice) što dovodi do manjeg volumena, gustine i snage mišića.


Vezba na masinama je bezbednija nego sa slobodnim tezinama iz prostog razloga jer stabilizuje trup tela (core) i time znacajno pomaze pocetnicima kod kojih je izrazen inbalans misica i koji se mogu povrediti bas iz tog razloga (nedovoljne uvezbanosti vece ili manje grupe misica, stomaka ili ledja).
Sledeci razlog je tehnika izvodjenja vezbe, koja je vrlo komplikovana kod vezbi sa slobodnim teretima. Npr. putanja tega kod mrtvog dizanja lici na S krivu a kod masine je prava llinija. Za ucenje izvodjenja vezbi je potrebno izvesno vreme i ucitelj (ili literatura).

Do povreda dolazi kada vežbač, ponesen vrlo nedefinisanom snagom stečenom vežbanjem na mašini poželi da promeni trening i u spisak vežbi ubaci slobodne težine. Tada obično, u nedostatku informacija, koristi nerelano projektovane težine koje uz nedostatak adekvatne tehnike i ravnoteže pokreta mogu da dovedu do povrede. Onda nastaje priča "Dok sam vežbao na mašini nikad se nisam povredio..."


Ovo je delimicno tacno, jer kao i u predhodnom primeru vezbe sa slobodnim teretima zahtevaju totalno drugaciju tehniku i drugaciju angazovanost misica. Vrlo cesto vidim ljude u teretani koji posle izvesnog broja dana vezbanja na Smith masini pokusavaju da urade cucanj sa slobodnim teretima. Problem je u tome sto kada vezbaju na Smith masini prakticno imitiraju nategnutu oprugu (teret klizi po sipci, koja je sama pod nekim uglom) izmedju tega i tla, i to iskustvo pokusavaju da ponove prilikom vezbe sa slobodnim teretom i time maksimalno angazuju pogresnu grupu misica. Ponavljam - radi se o dve razlicite vezbe koje laiku deluju potpuno isto.

Problem sa masinama za vezbanje je uglavnom zbog neobucenosti i neznanja vezbaca. Pocetici ne mogu da shvate razliku izmedju mehanike vezbi i angazovanja pojedinih misicnih grupa (koje mogu biti primarni, sekundarni (opozitni) ili stabilizatori) i na prvi pogled izgledaju isto zastupljeni u vezbi sa slobodnim teretom ili na masini (npr. vezba cucanj, ili mrtvo dizanje)

Koncepcija powerlifting vežbanja je bitno drugačija od načina vežbanja za body building. Kod bodibildinga se kod svake vežbe po na osob vrši izolacija pojedinih mišića u cilju efikasnijeg nadražaja i boljeg stimulisanja. Kod vežbanja za snagu cilj je da se podigne što veća težina i po mogućstvu u pokret uključi veći broj mišićnih vlakana i grupa mišića.


Na zalost ovo cak i delimicno nije tacno, pogledaj ponovo poglavlja neke bolje knjige o hipertrofiji i maksimalnoj snazi.

Posebno se mašine ne preporučuju sportistima koji teretanu koriste za poboljšanje snage za svoj bazični sport jer u realnom svetu robotizovani pokreti, kao na mašini, ne postoje.

Na zalost i ovo nije tacno, koji sportovi su u pitanju? Uglavnom se radi o BMA kod sportista i razvoju tog domena sa osvrtom na glavne odlike i zahteve tog sporta, a sve kroz jedan broj ciklusa (u zavisnosti od samog sporta i predpostavljenih takmicenja) u kombinaciji sa periodima Anatomske Adaptacije, Hipertrofije, Uvecanje Snage, dolazi na kraju do povecanja BMA u periodu tranzicije.




Aj kad ti kazes. Vidim da imas argumente ali ih "nazalost" krijes.

Zasto tvrdis to sto si napisao?
Time Bandit Time Bandit 14:49 05.01.2009

Re: Strongy izgleda je i druga knjiga

Strongman

Aj kad ti kazes. Vidim da imas argumente ali ih "nazalost" krijes.Zasto tvrdis to sto si napisao?


Nema sta da krijem, u moje vreme se islo u skolu (nije bilo diplomiranih google strucnjaka), otuda i nesto znanja koje se "zadrzalo". Takodje ne tvrdim nista, a narocito ne naglasavam nesto sto nije proslo kao preporuka vise profesionalnih organizacija i par eminentnih strucnjaka iz te oblasti...
dali76 dali76 06:40 05.01.2009

kod Nikice

Ima tome vec godina kad sam isao u teretanu nemalo pune dve godine kod mog zemljaka Nikice Lazica covijeka sampiona koji nazalost vise nije medju nama …
Medjutim koliko sam bio zadovoljan postignutim toliko sam se posle iznervirao shvativsi da je odrzati nesto isto tako bitno kao I stvoriti…
Sve ovo imao sam srecu cuti od Nikice koji je obracao posebnu paznju na nas pocetnike I upozoravao nas na gotovo iste stvari o kome pise tvoj tekst….
Samo sto ja nisam bas sve uzimao zdravo za gotovo tj ovo o vaznosti odrzavanja…
Strongman Strongman 08:41 05.01.2009

Re: kod Nikice

Bojim se da je odrzavanje misica nsizlecivo to jest dozivotno
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 09:38 05.01.2009

Jedno pitanjce za stručnjaka...


Milane,
može u par rečenica, kakvo je tvoje mišljenje o 'suvom veslu', za nekog ko bi da malko skida stomak i bude
malo u formi a malo i radi antistresa ? Nemam vremena za teretane pa bih uzeo za kuću ako uopšte ima neko
valjano u Bg-u da stane pod krevet ?
Koje su prednosti - ili mane?

Pozdrav i da nam napišeš još puno zanimljivih textova u ovoj godini !
Strongman Strongman 09:59 05.01.2009

Re: Jedno pitanjce za stručnjaka...

Poydrav Badžo

suvo veslo ima smisla kod skidanja masnog tkiva samo kao aerobni trening. Zavisno od godina treba držati broj otkucaja srca na 115 do 130 i veslati 20 i više minuta. Tada se najvise topi masno tkivo a razgradnja mišića skoro zanemariva.

Mislim da uz pravilnu dijetu i upornost veslanje može da da sasvim solidne rezultate






Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:10 05.01.2009

Re: Jedno pitanjce za stručnjaka...

Strongman
Poydrav Badžosuvo veslo ima smisla kod skidanja masnog tkiva samo kao aerobni trening. Zavisno od godina treba držati broj otkucaja srca na 115 do 130 i veslati 20 i više minuta. Tada se najvise topi masno tkivo a razgradnja mišića skoro zanemariva.Mislim da uz pravilnu dijetu i upornost veslanje može da da sasvim solidne rezultate


O, pa super u tom slučaju. Namera mi je bila da ga koristim kao aerobni trening, da istopim stomak -
uz dijetu naravno i da se malo zategnem, dodam još i sklekove i sl... čisto da se osećam dobro i u formi,
ništa ozbiljnije. Godina 37, kila oko 88... visina 185 - moram malo da se sredim...

Hvala na brzom odgovoru, što bi rekli na zapadu...
;-)
pnbb pnbb 14:33 05.01.2009

Re: Jedno pitanjce za stručnjaka...

treba držati broj otkucaja srca na 115 do 130 i veslati 20 i više minuta. Tada se najvise topi masno tkivo a razgradnja mišića skoro zanemariva.


au bre otkud ti snagas da propagiras fat burning zone?
navodno je taj metod prevazidjen - za skidanje sala je neophodan veliki intenzitet.... naravno smrsace covek i aerobnim vezbanjem, ali uz mnogo vise potrosenog vremena... sto onda otvara pitanje ima li covek toliko upornosti i volje

ovo se odnosi samo na ovaj deo o pulsu, veslanje je super u svakom pogledu
Jelena Milić Jelena Milić 10:01 05.01.2009

off topic

al ne mogu da odolim, kapiram da i o ovome nesto znas

PP-power plate, ok maciji kasalje za tebe, al za nas zene u godinama je totalno cool i prijatan

imas li info, iskustva, preporuke, ...
Strongman Strongman 10:15 05.01.2009

Re: off topic

Jelena meni licno deluje kao jedna u nizu tele shop prevara. Malo me zbunjuje onoliki intenzitet pozitivnih svedočenja korisnika, moguće propagandnih. Treba testirati dve grupe na vežbanje sa i bez vibročuda i videti. Ovako je nagadjanje.

Koliko ja znam ne postoji lak način da se oslabi i dovede telo u sportsku liniju.


Dakle ja ne bih gubio vreme mada ne tvrdim da je nemoguće.
pnbb pnbb 14:49 05.01.2009

Re: off topic

PP-power plate, ok maciji kasalje za tebe, al za nas zene u godinama je totalno cool i prijatan

bolje kupi bilo kakvu balans loptu...

medjutim ukoliko je cilj da bude cool onda bilo sta sto je sad flora
oooportunist oooportunist 10:29 05.01.2009

MITOVI O VEŽBANJU

Volem da čitam tvoje textove al ne volem da čukam po tastaturi.Šta da kažem onda o teretani -osim da nisam u tom filmu. Svaki sport gde postoji neko kretanje podržavam, valjda se tu lakše nalazim.Što se tiče viška težine to mi nije nikad bio problem , ali ZUBI jesu.Da se razumemo, čuo sam za ličnu higijenu i sl. i dr. i upražnjavam je poprilično ali genetika čini svoje.Zubar odradi posao (skupooo),spolja gladac a iznutara ...i posle 1 god. sve ispočetka.Kud ja odoh; elem, šta misliš da li postoji bolji način od teretane da čovek bude u ok formi?Jel baš nužno cimanje tereta?
Osim što sam lenj i ružan, bojim se da sam i zatupast , jer mi teretana ne deluje baš kao mesto za lečenje komplexa a koliko sam mogao da skontam, to je osnovni motiv većine vežbača.
Strongman Strongman 10:42 05.01.2009

Re: MITOVI O VEŽBANJU

Sta jos je po tebi lecenje kompleksa? kako ga definises?

Ja zelju za ispravljanje telesnih nedostataka ne bih nazivao bas lecenjem kompleksa, a tio kako hoces.

Neki od prastarih premisa sporta, jos iz stare Grcke su "Brze, jace, daje...". Sta fali premisi jace?
oooportunist oooportunist 11:52 05.01.2009

Re: MITOVI O VEŽBANJU

Podržavam i lečenje komplexa i ispravljanje telesnih nedostataka (bojim se da se nismo razumeli), govorim o primarnom motivu za vežbanje.Naravno da je dovođenje u ravnotežu duha i tela jako bitno, s'tim u vezi i lečenje komplexa i korekcija telesnih nedostataka imaju svoje mesto i to je OK. Ako radiš nešto zbog čega ćeš se osećati dobro-SUPER. Izgled nije suština postojanja
Ne razumem pumpanje radi pumpanja?!!!?Čemu to služi?
Alek-Niš Alek-Niš 11:33 05.01.2009

Pozdrav

Dali je aerobni trening najbolji za skidanje težine?
Koje aerobne vežbe kombinovati?Kojim intezitetom?
Koja je "mudra dijeta"?
Pozdrav iz zavejanog Niša.
dunja73 dunja73 12:27 05.01.2009

tusiranje

Odlican tekst ,ali si glavno ,,skoro glavno,,zaboravio .TUSIRANJE posle vezbanja,ali bez vece pauze .Treba da traje duze ,mlaz mora da bude jak ,tako se dodatno izbacuju toksini .Mene su u mom fitnesu ucili da je tusiranje isto toliko bitno koliko i vezbanje ,mislim da pojedini fitnesi uopste ovome ne posvecuju dovoljno paznje.
ssvetlana92 ssvetlana92 12:31 05.01.2009

Trol

Odmah da naglasim. Kupila sam tvoju knjigu, smestila se u standardnu pozu za čitanje pred spavanje, misleći, malo ću da čitam pa spavanje. Uvod, lepo..malo sam i zasuzila na jednom mestu..malo počnem i da se smejuljim kasnije, ali pred jutro krenuše salve smeha. Te tako od mog spavanja ne beše ništa.
Odlično je krenulo, danas nastavljam...neću se prevariti da čitam pred spavanje. Preporučujem knjigu od srca!
Pozdrav..
marecruise marecruise 12:52 05.01.2009

Mitovi o vezbanju

Veliki poz mom bratu Milanu od brata Mareta na priv. radu u Australiji. Treba mi tvoje strucno misljenje. Trening sam upakovao ovako: 1) Tegovi-ponedeljak do petka, po jedna grupa misica, ne duze od 30min; 2a) Aerobni trening- utorak i subota: 10 sprinteva sa promenom ritma(12sec/8sec) i 2b) ponedeljak, cetvrtak, subota: boks 4 do 6 runde x3min; 3) trbusnjaci - 3 puta nedeljno, kratak trening visokog intenziteta prepisan od prijatelja ragbiste. Nedelja je dan za odmor, kao i pauza od 7 dana svakih 6 nedelja. Da li je ovo "pretreniranje"? Iako se vise koncentrisem na aerobni trening, nabacio sam nekoliko kila, verovatno to ide s godinama!? I jos jedno pitanje: koliko su bitni zgibovi, sklekovi i propadanja ujutru (zorjatka) u koje se kunu ovdasnja braca Rusi?
Time Bandit Time Bandit 16:03 05.01.2009

Re: Mitovi o vezbanju

Nadam se da Strongy nema nista protiv na "netrazenoj pomoci", da krenemo otpozadi jer je logicnije:

a)
I jos jedno pitanje: koliko su bitni zgibovi, sklekovi i propadanja ujutru (zorjatka) u koje se kunu ovdasnja braca Rusi?

Sa rusko / gimnasticarske strane vrlo bitno, jer apsolutno najtezi sport je gimnastika (npr. doskok sa sprave - reactive power i do nekoliko puta veci od sopstvene tezine).

b)
Iako se vise koncentrisem na aerobni trening, nabacio sam nekoliko kila, verovatno to ide s godinama!?


Ocigledno nedovoljn itenzitet ili trajanje, za ozbiljnije rezultate treba 80-95% HRmax u kracim intervalima (1 do 3 min i jednakim odmorima) jedno sat do sat i 1/2. Mala sugestija koja ne vazi za pocetnike i osrednje, izbegavati kombinaciju kardio i resistance treninga u istoj sesiji/danu (kardio moze samo kao 15 zagrevanja za resistance trening).

c)
Nedelja je dan za odmor, kao i pauza od 7 dana svakih 6 nedelja. Da li je ovo "pretreniranje"?

Zbog slabijeg intenzite treninga sekvence odmora su sasvim ok.

d)
ponedeljak, cetvrtak, subota: boks 4 do 6 runde x3min;

Ovo deluje bez ikakvog reda i plana (4 do 6 rundi je ok za osobe starije od 60 godina). Uobicajeno jedan sat boks treninga za prosecnog pocetnika izgleda ovako: 3X3min zagrevanje sa dinamickim istezanjem; 3X3min shadow box, speed bag, double bag; 5x3min heavy bag; 3x3 cool down sa statickim istezanjem.

e)
Aerobni trening- utorak i subota: 10 sprinteva sa promenom ritma(12sec/8sec)

Ako se zahtevi baziraju na agilnosti (sportovi tipa tenisa ili kosarke) i brzoj promeni smera onda je ovaj tip treninga OK.

f)
Tegovi-ponedeljak do petka, po jedna grupa misica, ne duze od 30min

Ovo bez obzira kako se tumaci zbog nedostatka informacija je skroz netacno a moze biti i stetno po zdravlje.
Pitanje je koji intenzitet je koriscen 50%, 70%, 100%, ilii 160% od 1Rmax, jer od toga i zavisi broj setova i odmora. Ako se radi o 90% ii vise od 1Rmax onda ce dan/ni oporavka biti onakvi kakvim ih je Strongy opisao (od 1 do 5 dana)Medjutim pristup je pogresan jer se govori o jednoj grupi misica a druga grupa (predpostavljam zbog balansa) je ostavljena za drugi dan, sto ipak narusava teoriju izbalansiranosti (odnosi nisu uvek 1:1)

Na kraju pitanje je kolikio si tezak i kojim koeficijentom vuces, guras ili podizes, tj ako imas 100kg i sve to radis koeficijentom 2 ili vise to su vrlo dobri rezultati.




pnbb pnbb 16:57 05.01.2009

Re: Mitovi o vezbanju

80-95% HRmax u kracim intervalima (1 do 3 min i jednakim odmorima) jedno sat do sat i 1/2. Mala sugestija koja ne vazi za pocetnike i osrednje, izbegavati kombinaciju kardio i resistance treninga u istoj sesiji/danu (kardio moze samo kao 15 zagrevanja za resistance trening).


Medjutim pristup je pogresan jer se govori o jednoj grupi misica a druga grupa (predpostavljam zbog balansa) je ostavljena za drugi dan, sto ipak narusava teoriju izbalansiranosti (odnosi nisu uvek 1:1)


dupla preporuka

uz dodatak da su sprintevi super u svakoj kombinaciji... jos ako imas negde uzbrdo...


loshmi021 loshmi021 13:07 05.01.2009

....

pa ko je tebi davao savete i kakve ? ovo je normal
djinda djinda 13:12 05.01.2009

konac za zube vs srbija

Kad smo kod zuba..U Srbiji ne postoji institucija konca za zube, koji u vecini slucajeva spasava od karijesa..been there..sa svojih 28 vec imam 2, 3 vestaka, srecom dobra pa se ne provaljuju..Ne secam se da mi je ikad zubar u Osnovnoj a bogami ni jos podosta posle(koji me je busio onako bez anestezije i hvalio kako sam hrabra, a ja i dan danas kod zubara cepam rucku od stolice stiskom, iako mi uvek daju troduplu anesteziju), rekao da je dobro makar jednom dvnevno proci koncem i povaditi ostatke hrane iz najosetljivijijh delova usta..Sad sam postala opsesivno komplusivna, i zamisli, svaki dan pred spavanje se malo opsijem i promuckam i tako sam srecna sto ne busim zube 4 puta godisnje..Inace, brat otisao iz Srbije davnih dana i od pre nekih 6, 7 godina kad dodje kuci jednom godisnje, ide sa onom elektricnom cetkicom po kuci, i onda konca svoje zube, a ja ga gledam kao budalu..I evo, ja 2 godine van Srbije i nesto me nateralo da isto to radim..Nisam okruzena ljudima koji u proseku peru zube do 1 min, bez konca, o tecnosti za ispiranje da ne govorimo..Mada, ruku na srce, nisu ni Spanci mnogo bolji..mislim da je uticaj Brazila u mom slucaju prevagnuo, jer se zna da oni imaju najlepse i najzdravije zube na svetu, sto prirodne, sto izbeljene..
Covek u belom Covek u belom 18:56 05.01.2009

Re: konac za zube vs srbija

djinda
Kad smo kod zuba..U Srbiji ne postoji institucija konca za zube, koji u vecini slucajeva spasava od karijesa..been there..sa svojih 28 vec imam 2, 3 vestaka, srecom dobra pa se ne provaljuju..Ne secam se da mi je ikad zubar u Osnovnoj a bogami ni jos podosta posle(koji me je busio onako bez anestezije i hvalio kako sam hrabra, a ja i dan danas kod zubara cepam rucku od stolice stiskom, iako mi uvek daju troduplu anesteziju), rekao da je dobro makar jednom dvnevno proci koncem i povaditi ostatke hrane iz najosetljivijijh delova usta..Sad sam postala opsesivno komplusivna, i zamisli, svaki dan pred spavanje se malo opsijem i promuckam i tako sam srecna sto ne busim zube 4 puta godisnje..Inace, brat otisao iz Srbije davnih dana i od pre nekih 6, 7 godina kad dodje kuci jednom godisnje, ide sa onom elektricnom cetkicom po kuci, i onda konca svoje zube, a ja ga gledam kao budalu..I evo, ja 2 godine van Srbije i nesto me nateralo da isto to radim..Nisam okruzena ljudima koji u proseku peru zube do 1 min, bez konca, o tecnosti za ispiranje da ne govorimo..Mada, ruku na srce, nisu ni Spanci mnogo bolji..mislim da je uticaj Brazila u mom slucaju prevagnuo, jer se zna da oni imaju najlepse i najzdravije zube na svetu, sto prirodne, sto izbeljene..
Iskreno moz da radis sta 'oces zubima, ako ti je losa genetika pokvarice ti se samo tako i nema pomoci. Ako ti je dobra genetika moz da ne radis apsolutno nista i imaces vicinu zdravih zuba i sa 60. Jbg, surovo ali istina, sve ostalo su mitovi.
dexter92 dexter92 20:09 05.01.2009

Re: konac za zube vs srbija

Genetika svakako igra ulogu ali unos fluora i reodovne kontrole kod zubara + higijena usta od malena itekako pomazu...
switch92 switch92 13:22 05.01.2009

1000 i 1000 trbusnjaka

Hiljadu trbušnjaka dnevno su siguran način da se naprave pločice na stomaku. Naravno da je moguće oblikovati mišiće stomaka vežbanjem ali za njihovo definisanje i vidljivost potrebno je i ukloniti masne naslage.Topljenje naslaga masti na somaku je, na žalost, nemoguće samo pukim vežbanjem već je neophodno uključiti mudru dijetu i pravilan aerobni trening.


Jako interesantan pristup problemu, po meni krajnje tacan. Skoro identicnu tezu sam pronasao u knjizi The Truth About the Six Pack Abs, autor Michael Geary. Moze lako da se izgugla. Da li mislis, kao iskusan vezbac, da je pravilna konrola RMRa (resting metabolic rate) najbitnija za gubljenje masnih naslaga?
pnbb pnbb 14:46 05.01.2009

Re: 1000 i 1000 trbusnjaka

Skoro identicnu tezu sam pronasao u knjizi The Truth About the Six Pack Abs, autor Michael Geary. Moze lako da se izgugla. Da li mislis, kao iskusan vezbac, da je pravilna konrola RMRa (resting metabolic rate) najbitnija za gubljenje masnih naslaga?


s malom razilkom sto on pokusava da kaze da pravilnim nacinom vezbanja i ishrane mozes da izbegnes hiljade trbusnjaka dnevno i opet imas plocice. sa hilijadu naravno da ce s ih imati

kad si vec kod gearyja pregledaj i pod - craig ballantyne i rob poulos - ako vec nisi.
switch92 switch92 16:29 05.01.2009

Re: 1000 i 1000 trbusnjaka

s malom razilkom sto on pokusava da kaze da pravilnim nacinom vezbanja i ishrane mozes da izbegnes hiljade trbusnjaka dnevno i opet imas plocice.


naravno

sa hilijadu naravno da ce s ih imati


cak ni ovo ne mora da znaci. mozes da imas super razvijene i oblikovane misice, ali da se ne primecuju od naslaga sala...

kad si vec kod gearyja pregledaj i pod - craig ballantyne i rob poulos - ako vec nisi.


Craiga znam, ako misis na knjigu Turbulence Training. Ima prica smisla, ok je taj intezitet kao fat burner. Mada, vise mi se svidja Mike Geary, zato sto stavlja akcenat na ishranu kao veliki deo treninga, sa cime se ja slazem. I, ova Mikeova knjiga mi je napisana sa nekako vise nauke i logike
pnbb pnbb 17:02 05.01.2009

Re: 1000 i 1000 trbusnjaka

zato sto stavlja akcenat na ishranu kao veliki deo treninga, sa cime se ja slazem.


...can't outexercize bad diet....

mozda i nema neke nauke ali zaista radi... bar za ljude koji se ne bave profesionalno bildingom ili power liftingom
constrictoria92 constrictoria92 13:52 05.01.2009

Super su saveti! :)

Inace, Stetoskop mi je pomogao vise puta. Stvarno koristan sajt i svaka cast svim ljudima koji ga uredjuju...
Strongman Strongman 18:06 05.01.2009

Re: Super su saveti! :)

Ma i moj cale ga hvali.
Vlada T Vlada T 13:56 05.01.2009

Да

Коначно занимљиво штиво на Стронгмановом блогу.
green_thumb green_thumb 15:38 05.01.2009

:)

Kul je tekst.

Mislim da su ovo dve najopasnije zablude:

Treniram svaki dan da budem što veći.

jer mišić ne raste tokom treninga već tokom odmora (zato sam protiv onih sistema 'vežbam celo telo u 2-3 dana i onda opet isto, tako su mi rekli u teretani'), i

Kad prestaneš da vežbaš mišići se pretvaraju u masno tkivo.

zapravo, mišići se neznatno smanje zbog toga što se smanji depo glikogena u njima, a sam mišić kao takav ne može da se 'pretvori' u masno tkivo .
thebee269 thebee269 15:44 05.01.2009

ako

ona sa donje slike ima 86,

da li ova sa gornje slike daje neke casove ili... jako bih voleo i br. tel.
darkonduty darkonduty 16:12 05.01.2009

Re: ako

thebee269
ona sa donje slike ima 86,

da li ova sa gornje slike daje neke casove ili... jako bih voleo i br. tel.


Bolje se obrati ovoj, vidiš kako je rastezljiva

rava rava 17:32 05.01.2009

"Blood and guts"

Hvala na ovom prilogu...

Kada smo vec kod razotkrivanja tabua i predrasuda...

....mozda bi bio koristan vas kratak komentar na sistem Mike Mentzer-a Heavy Duty (high intensity training) - tj. o (prilicno pojednostavljenoj) varijanti "blood and guts" koju je promovisao Dorian Yates?

Ja sam veliki zagovornik tog pristupa... meni je pomogao da napredujem brzo i kontinuirano...

Sem toga, cini mi se kao jedan od retkih naucno baziranih pristupa bodybuilding-u...

Naravno, potrebno je konzistentno primenjivati metod jer on moze da dovede do problema koji u sustini pokusava da izbegne tj. pretreniranosti (pogotovo Dorijanov metod)...

...a sem toga mora i biti dopunjen kardio vezbama da bi se obezbedila ravnoteza i osposobio organizam za apsorbuje nagli misicni rast...
dexter92 dexter92 12:00 06.01.2009

"GENETIKA"

Je jos jedna sirokorasprostranjena zabluda.
Neko je debeo ili mrsav zato sto mu je takva 'genetika'
Genetske razlike svakako postoje one uticu i na sportske performanse ali u vecini slucajeva se radi o nedovoljnoj fizickoj aktivnosti i nepravilnoj ishrani.
Ustvari postoji jedan izuzetak, a to je gde zene deponuju salo . Naime neke zene deponuju salo na butinama i guzi, a neke na stomaku i kukovima (redji slucaj).
Takodje, kada je u pitanju deponovanje sala novija istrazivanja govore da ljudski mozak luci dva razlicita hormona .Prvi je 'deponuj salo' , a drugi 'trosi salo'. Postoji misljenje da je lucenje ovih hormona zavisi od nacina i dinamike unosa ugljenih hidrata.
Vecina nas bi volela da im mozak luci samo 'trosi salo' , ali zaboravljamo da je ljudska genetika stara milionima godina i da je rezim 'deponuj salo' omogucavao prezivljavanje nasem pretku... Konacne do pre samo par decenija se gojaznost smatrala pozeljnom , izreka 'lepa pa debela' i slicno..
Covek u belom Covek u belom 17:56 06.01.2009

Re: "GENETIKA"

dexter92
Takodje, kada je u pitanju deponovanje sala novija istrazivanja govore da ljudski mozak luci dva razlicita hormona .Prvi je 'deponuj salo' , a drugi 'trosi salo'. Postoji misljenje da je lucenje ovih hormona zavisi od nacina i dinamike unosa ugljenih hidrata.
Eh kad bi to tako bilo, neko bi vec milijarde zaradio na preparatu mrsavljanje koji za promenu stvarno deluje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana