Nada Poslednja Umire

danko011 RSS / 06.01.2009. u 14:41

Izraelsko-Palestinski konflikt nije nastao juce. Od nastanka moderne drzave Izrael, rezoluciom UN 1948, poceoli su sukobi sa Arapskim zemljama u okruzenju. Ovaj poslednji sukob ima dobre argumente sa obe strane: Na Izrael je ispaljeno nekoliko hiljada Kasam raketa od povlacenja 2005 godine, ali su te rakete uglavnom padale na nenaseljene delove. Palestinci iz pojasa Gaze su 2006 imali izbore koje su podrzali i Sjedinjene Drzave i Izrael. Na tim izborima je pobedio Hamas ne zato sto su Palestinci prkosili nekome vec zato sto je Fatah (bivsi PLO) bio ekstremno korumpiran, dok je Hamas delio humanitarnu pomoc i pomagao narodu. Sam Hamas osnovan 1987 nije nastao kao militantna grupa vec je izrastao iz Muslimankog Bratstva (baziranog u Egiptu) ali menja svoj karakter nakon prve Intifade(ustanak protiv Izraela) koja je i pocela kao socialni nemir u izbeglickom kampu Han Yunis u pojasu Gaze.

Nakon izbora Hamasa i proglasenja pobede Sjedinjene Americke Drzave i Izrael nisu iskoristile sansu da udju pa makar i u posredan pregovaracki proces sa Hamasom. Izrael odlucuje da hermeticki zatvori pojas Gaze osim na granici sa Egiptom. Od tada traje eskalacija raketnih napada na Izrael.

E sad mnogo bitnije pitanje od prava i pravde je zasto bas sada ovakva intervencija?

Izrael je tokom 2006 napao juzni Liban sa slicnim objasnjenjem da onemoguci delovanje Libanske grupe Hesbolah, ali nazalost i po samom priznanju Izraela doziveli su vojni fiasko iz prostog razloga jer Hezbola nije morao da pobedi vec samo da prezivi, a Izrael je smanjio svoj kredibilitet. Jos jedan bitan elemenat u timing je sto su u Izraelu izbori u Februaru a sam premijer je lupom za korupciju i snosi odgovornost proslog vojnog neuspeha u juznom Libanu. Sada se moze videti da osobe koje zele da izvuku politicku korist su buduci kandidati za premijera sadasnji ministar odbrane Ehud Barak, i ministarka inostranih poslova Livni. Vrlo je bitno pred izbore vratiti poljuljano poverenje u odlucnost Izraela i Izraelskih Odbrambenih snaga da brani teritoriu i suverenitet zemlje bezkompromisno. Paralelno sa tim u Beloj Kuci je Predsednik Dzordz W. Bush koji odbrojava dane do kraja svog mandata i nema zelju da se uplice u koflikt, mada je to bilo jasno od samog pocetka njegovog mandata. Novi Predsednik se jos nije uselio (20. Januara inaoguracija) tako da nema plana delovanja na tom polju.

Interesantan je i detalj da su Arapske zemlje prilicno mlako reagovale na Izraelsku vojnu intervenciju. Sta vise, Izraelski premijer je boravio u zvanicnoj poseti Egiptu dan pre pocetka intervencije. Za ovakav stav Arapskih zemalja postoje dva razloga. Jedan, Hamas uziva podrsku Irana ( Shiitskih Muslimana) i od okupacije Iraka siri svoj uticaj u Arapskim zemljama, cemu se na prvom mestu protivi Saudiska Arabija (Sunitski Muslimani) koja sebe smatra liderom jer se u njoj nalaze najsvetija Muslimanska mesta i naravno Egipat koji je de-facto zatvrio jedini granicni prelaz izmedju Gaze i spoljnog sveta.

Ceh za ovo uglavnom placaju nevini, ali nazalost je tako. Resenje moze biti doneto samo ako Sjedinjene Drzave odluce da je za to doslo vreme. Dali ce se to desiti sa novim Predsednikom Barakom Obamom? Sumljam ali kazu da nada poslednja umire!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana