Isten, áldd meg a magyart... Nokia ringtone

Tibor Jóna RSS / 06.01.2009. u 18:07

Od genocida, preko poezije do tihovanja i makrobiotike i nazad. Hapsenje Radovana Karadzica, pesnika sarajevskog, otkrilo je na trenutak svu nebuloznost naseg drustva, haos unutar njegovog vrednosnog  koordinatnog sistema.

I van ovih najociglednosti, nase drustvo zapravo vrvi, kipti i preliva od nelogicnosti i kontradiktornosti i to toliko da mislim da bi nam drzavni moto bez problema mogao biti Contraditio in adjecto!

Evo jos jednog lepog primera primenjenog ludila!

 

U odgovoru na vojnu akciju u Gazi, lokalni beogradski Palestinci okupili su se juce na Trgu Republike kako bi protestvovali protiv Izraela. Pretpostavljam da su sa konceptom raketiranja Izraelskih gradova skroz ok.

Elem, nase komsije palestinskog podrijetla okupile su oko sebe, kako cujem, pristalice Srpske Radikalne Stranke, politicke organizacije koja u svojim skupstinskim redovima i sama ima jednog Arapina (bravo!), kao i pripadnike udruzenja, organizacije, nvo (nepotrebno precrtati) 1389, sa kojima su zajedno protestvovali protivu Izraela, a bogami i Amerike. Verovatno i kapitalizma, imperijalizma i sl.

O apsolutnom neukusu i isticanju parola sa davidovom zvezdom, znakom jednakosti i kukastim krstom u jednoj od prvih evropskih zemalja proglasenim za Judenrein, ne bih ovom prilikom. Ko sta radi, sebi vala radi.

Ne znam kako ostali Palestinici gledaju na taj problem, ali ova grupa je delovala skroz nezainteresovano za mogucnost da kukasti krst i davidova zvezda na istom transparentu, mozda, u Evropi deluju uzasnije nego li u Palestini. Ne znam. Meni je bilo iskreno muka kad sam to video.

Ali evo sta mi zapravo nije jasno.

Pripadnici pokreta 1389 primeceni su o vise prilika kako u javnosti izrazavaju podrsku ratnim poduhvatima generala Ratka Mladica, od kojih je najprimeceniji svakako djeneralov ulazak u Srebrenicu i konsekventno lishavanje Srebrenice zivota njene bosnjacke populacije muskog roda u rasponu od 16 do 70 godina, po metodi "odi mali vamo, u ovaj red, pravo izgledas k`o da ti je 16!"

Verovatno im, pripadnicima pokreta 1389 jel, nije strano ni uzvikivanje ili barem gajenje izvesne kolicine simpatija ka "uzvikatorima" one predivne parole prepune hrsicanske ljubavi i nepatvorenog svetosavlja - noz, zica, Srebrenica.

I tako je na mitingu za lokalizaciju ne-terora samo u Gazi, koji jedni shvatise kao prilika da se pljuje po Jevrejima, a drugi, ovi numerisani, da se pljune i po Jevrejima i po Americi, stoje recimo izvesni Milos i neki tamo Abdulah. Zajedno.

Kapira li tu Abdulah da je, sto se Milosa tice, on ziv samo zahvaljujuci cinjenici da ne zivi u Srebrenici i da bi, sto se Milosa tice, on trebao da bude nozen, zichen i srebrenichen vec samom cinjenicom da je musliman? hocu reci, balija!

Ili ih obojicu ta neka mrznja prema jevrejima (namerno ne kazem antisemitizam) slepi toliko da jedan zanmaruje cinjenicu da bi ga drugi rado video mrtvim, a drugi da je prvi to sto jeste! 

U toj bizarnoj paper-scissors-stone igri mrznje (sto to nije olimpijska disciplina Samarane?!?) mrznja prema Jevrejima izgleda nadjacava mrznju prema Muslimanima.

Znaci li to da bi Isak Asijel i kompanija mogli da se umile Numerisanima ako bi recimo organizovali neki prosvjed protivu Cigana? Ili sta znam... Balija...

Da li bi nasi nacoshi (od nacionalisti) isli ko dodole od mitinga mrznje do mitinga mrznje zamo da bi mrzeli? 

I ondako recimo, pozeli Abdulah da ovekoveci taj svetli okazion slikajuci se sa Milosom ispred kukastog krsta. Sluti li Abdulah da je za Milosa, i njegove drugare sa Olujnog fronta, mozda i uvreda da se davidova zvezda stavlja u istu ravan sa svijetlim kukastijem krstom?

I onda, kad su se slikali, obesi Abda fotku na svoj Fejsbuk. Svi imaju danas fejsbuk.

Kad tamo, ne lezi nevladina organizacijo! Milosev drug iz organizacije, recimo pominjani Olujni Front (nikakve veze za Juznim vetrom), gledajuc` rasno superiorno, koga bi mogao da batina po toj rasnoj osnovi, vidi Abdulaha sa Milosem kako zagrljeni stoje na sred belog, hriscanskog i arijevskog Trga republike. Obraduje se kukastome krstu, aman se zaprepasti nad zvezdom. Davidovom.

I zapanji se tu nase Olujno dete. Pa taj Milos mu delovao bas rasno osveshteno, otkud sad ovako da zastrani sa antirasnim elementima!? Pa sta je sad ovo? Jel to muchki izdade Milos?

Jevrejska zavera...

Ili jedan drugi problem... 

Ili recimo idu ulicom Musliman, Jevrejin i Medlin Olbrajt i nalete na Milosa i ekipu. Pogadjate ispostavi se da je musliman bas onaj nas Abdulah. Kojim redom ce da bubetaju?

Jel onda ide ono dodeljivanje poena. Zensko jedan poen. Jevrejka jedan poen. Belkinja oduzima se pola poena. Amerikanka dva poena... Medlin Olbrajt 3 poena.

Shlomo Isak. Jevrejin jedan poen. Smrdljivi chifutin jos jedan poen. Jevrejska shtekara jedan poen. Razapeo Hrista dva poena. Osunicen jedan poen. Shlomo Isak 6 poena. Shlomo jesi pederchina? Nije. Aj to onda nista. Nema olakotnih okolnosti.

Abdulah. Desi Abdulah kol`ko se nismo videli. Musliman 2 poena. Naterao Djenerala da bude zlocest jos dva poena. Balija 1 poen. Ne voli Ameriku minus pola poena. Zena mu nosi feredzu jedan poen. Klanja jedan poen. Bio na radikalskom skupu manje 2 poena. Lici na cigojnera 1 poen. Dakle Abdulah 5.5 poena.

Izasla rang lista - 1. Shlomo, 2. Abdulah, 3. Medlin. Al Medlin zensko, a mi djentlmeni, znamo reda. Odi Madlena... Pljap. 

Mrznja zaista pravi strange bed fellows.

............. 

Jos me nesto kopka, neovisno od ovog celog iskustva.

Novu godinu obelezili su nebulozni intervjui, jedan za drugim, na potpuno isprazne teme od znacaja prilicno nikome. Slusali smo davno prezvakane teme, bljutave od ispljuvavanja i decenijskog prezivanja. I taman kad smo pomislili da je vizija u ovoj zemlji odselila za trajno, pojavio se Nenad Lj. Stefanovic i njegov gost Tomislav Nikovlic.

O cemu oni?

O tome kako zvoni mobilni telefon Tomislava Nikolica. Ma predivno. 

 

- Gospodine Nikolicu, jer istina da vas finasiraju tajkuni?

- Paa,

- Ostavite sada tu triviju, daj da cujemo kako vam zvoni nokija.

 

Tomislavljev telefon, za vas sa jeftinijim kartama, zvoni na melodiju ruske himne.

To naravno nikog ne uzbudjuje! To sto lidera vodece opozicione partije telefon strane proizvodnje, svako malo svira himnu strane drzave. Cak se i vodi opusten razgovor na temu. Pljuste anegdote. Provejava ruski ambasador.

Tadicevi sede i pishu. Nikolic dva puta pomenuo ruskog ambasadora, Dinkic ni jednom.

Sta sad to znaci?

Meni recimo svira Uma Turman iz "The Producers" - Answer telephone! Byalistock and Bloom, Byalistock and Bloom!

Potencijalna situacija: 

TV Voditelj - Sta svira vama gospodine Ch. Jovanovicu?

Chedaj - Meni svira Star spangled banner!

TV Voditelj - Oh. Gospodine Jovanovicu, pa silazite sa te bandere! Sta vam je? A obesili vas! Vec... a tek sto smo poceli...

Ili recimo, nadju se Tadic i Nikolic, pa jednom krene da svira Ruska himna, a Tadicu Kaljinka, upadne dzeremik, vsadu jagadjinka, sa "Podmoskovskim vecerima". I ko centar Moskve pred Lenjinov rodjendan. A Sonja i Dragoljub, sede u sofi, gledaju milo na pachice i gurkaju se svojim nokijama iz kojih dopire blagi zuj hora Aleksandrov i "Internacionale".

Svaka cast pa imamo Lj.Stefanovica da nam osvetli ovaj BITAN detalj iz zivota nasih decision makera. 

Steta pa ne saznadosmo gde se frizira. 

Van svega ovog, zelim svoj pravoslavnoj braci i sestrama u Hristu, miran, cestit i blagosloven sretan Bozic. Sekularnima medju vama, podjednako sretnu Novu godinu!

 

 

 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Covek u belom Covek u belom 19:47 06.01.2009

Neprimerena poredjenja ili...

...kako mali Milojica zamislja logiku.

I Staljin i Ruzvelt su se ujedinili protiv Hitlera...
Tibor Jóna Tibor Jóna 23:09 06.01.2009

Re: Neprimerena poredjenja ili...

Covek u belom
...kako mali Milojica zamislja logiku.

I Staljin i Ruzvelt su se ujedinili protiv Hitlera...


ako ovde razumemo da su jevreji hitler. ko je u ovoj vasoj paraleli staljin, a ko ruzvelt?
ocesneces ocesneces 21:06 07.01.2009

Re: Neprimerena poredjenja ili...

Ja npr. nalazim da su vrlo primerena i tacna. Sve je lepo objasneno u tekstu, nemam potrebe nista vise da dodam.
akasting akasting 19:51 06.01.2009

ma ode sve do...

Karadzic, 'zlocesti general', srebrenica, palestinci, nacoshi, izraelci, nokia, 1389, madlen, bloom, ... itd, itb...
Prava (hormonska) oluja.

paper-scissors-stoned ?
Covek u belom Covek u belom 19:53 06.01.2009

Re: ma ode sve do...

akasting
Karadzic, 'zlocesti general', srebrenica, palestinci, nacoshi, izraelci, nokia, 1389, madlen, bloom, ... itd, itb...
Prava (hormonska) oluja.
Ma jok, samo je nekom Badnje vece, a nekom nije...
ipsi ipsi 20:10 06.01.2009

Re: ma ode sve do...

Tuzno je sto su poceli jos od pre one Badnje veceri....jedno za drugim :(

Srecno Badnje vece svima
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:01 06.01.2009

Bože, blagoslovi madjarski narod...

A jel Vama gospodine Tibore na mobilnom zvoni ova melodija (himna) ili naslov stoji kontekstualizacije radi?
sepeo sepeo 21:48 06.01.2009

Re: Bože, blagoslovi madjarski narod...

u svakom slucaju, bolje to nego talpra magyar - ako se dobro setih sadrzine nalepnica sa novosadskog filozofskog.... :)
Tibor Jóna Tibor Jóna 23:10 06.01.2009

Re: Bože, blagoslovi madjarski narod...

Nikola Knežević
A jel Vama gospodine Tibore na mobilnom zvoni ova melodija (himna) ili naslov stoji kontekstualizacije radi?


ako vam izgledam kao covek kojem bi telefon mogao da zvoni tako, onda ok.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:40 07.01.2009

Re: Bože, blagoslovi madjarski narod...

Nekim ljudima ovde izgleda madjarski jezik = pokretu "64 Zupanije" i to po onoj istoj logici po kojoj je za vreme SFRJ nemacki jezik bio izjednacen sa nacistima i fasizmom, ili kao sto i danas Albanac znaci terorista i separatista. Ali ok, ne treba se cuditi, to je ista ona logika koja je stavila znak jednakosti izmedju Davidove zvezde i kukastog krsta i koja omogucava osvescenom decku iz jedan tri osam devet da se danas grli za Abdulahom a sutra da ga sa svojim drugarima noza, zica i srebrenica.

Za tebe Tibore preporuka da sledeci puta napises naslov na madjarskom ali u cirilici, pa ce onda i osvesceni biti zadovoljni.
solskjaer solskjaer 02:48 07.01.2009

Tibore,

I Monti Pajton bi pozavideo. Takodje sam prosao pored trga kada su drzali miting i poneo iste utiske kao i ti.
@ akasting: papers-scissors-stone = zimi-zami-zum, igrao si nekad kao klinac sigurno.
ivanalu ivanalu 21:21 07.01.2009

Preporuka ko vrata

Nemam šta da dodam, sve si rekao...

paper-scissors-stone, a ovo me je potpuno kupilo
libkonz libkonz 22:12 07.01.2009

Odličan tekst

A to što lideru druge po snazi stranke svira strana himna - malo blesavo, zar ne?
matityahu matityahu 00:11 09.01.2009

nokia ringtone

sjajan blog!

Nincs több
Nincs több, nincs, mint a bűnözők szeme,
az a bizonyos merev tekintet,
mely szigorú, akár a nap,
és berajzolja komoran
és ugyanakkor fényesen
a vágóhidak és a földi királyok
színehagyott, szomorú méltóságát.

Ezek a szemek,
egyedűl eme pillantások
méltóak észrevenni a halált
és a virágok átöltözködését.

Egyedűl
ők tudják elkiáltani
a világ minden bánatát, és egyedűl
ők tudják elhallgatni Isten titkát
szemközt a lincselő tömeggel.

Јанош Пилински
arianans arianans 12:38 12.01.2009

zamišljam..

ili recimo, nadju se Tadic i Nikolic, pa jednom krene da svira Ruska himna, a Tadicu Kaljinka, upadne dzeremik, vsadu jagadjinka, sa "Podmoskovskim vecerima". I ko centar Moskve pred Lenjinov rodjendan. A Sonja i Dragoljub, sede u sofi, gledaju milo na pachice i gurkaju se svojim nokijama iz kojih dopire blagi zuj hora Aleksandrov i "Internacionale".

odlično opažanje, kao i uvek!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana