Politika

Hvala Vladi Crne Gore

Željko Ivanović RSS / 07.01.2009. u 13:05

 

Mir Božji Hristos se rodi. (Po)rodiše se i izbori. Hvala Vladi Crne Gore. I za mir, i za Isusa i za izbore. Mir nam je sačuvala kad je bilo najteže, Isusa priznala još onog dana kad je petokraku nazvala crvenom žabom, dok za izbore joj i ne treba mnogo zahvaljivati. Ona ih raspisuje samo kada joj je rezultat unaprijed poznat. Zato Cedem i Cesid ne moraju raditi ispitivanje javnog mnjenja. Naši dobijaju - BEZ DILEME.

Hvala Vladi Crne Gore što je sugerisala raspuštanje parlamenta. Kako se samo prije nije sjetila. Trebalo ga je i ranije, kako je svojevremeno predlagao jedan njihov disident, “rasturiti kao bugarsku skupštinu”. Sada se pokazuje da je, u to davno vrijeme, i premijer bio u pravu kada je predlagao da se raspiše referndum po pitanju uvođenja višestranačkog sistema. Da smo ga poslušali toliko toga bi bilo spašeno. I novca, i vremena, i što je najvažnije, ljudskih života. A bili bi pošteđeni i zablude da smo ušli u vode parlamentarne demokratije.

Hvala Vladi Crne Gore i na obrazloženju. Taman kada smo pomislili da im se žuri s izborima jer se boje bankrota države u drugoj polovini godine, oni nam objasniše da je razlog opet u evropskim integracijama. Naime, nakon aplikacije Vlada želi da se temeljno pripremi za odgovor na četiri hiljade pitanja kako bi nas žedne preko vode uvela u EU. Već vidim Solanu kako uoči izbora prima Prijatelja i uz pitanja mu, ispod stola, dotura i kvitice sa odgovorima. Zna da se premijer neće ljutiti jer nikad nije bio neki đak pa mu prepisivanje dobro dođe.

Hvala Vladi Crne Gore što je u skladu sa najboljom tradicijom parlamentarne demokrtaije izbore raspisala na prepad. Čak ni popularni multipraktik DPS-a Vuković nije znao da se tako nešto sprema. U ponedjeljak je u 3 i 15 je izjavio da njegova stranka još nije razmatrala mogućnost prijevremenih izbora, da bi ga samo sat kasnije “šef” poklopio saopštenjem u kome i Miška i (manje zatečenu) javnost obavještava o svojoj nakani. Koliko je tek bio šokiran lider SDP-a. On nam je najavljivao izbore za 2010! Mada poznavaoci prilika kažu da je to bio čisti blef – tvrdio je pazar oko kolicije sa Đukanovićem. Kao, ako nema koalicije, nema ni izbora. A zna u kakvoj je nuždi veliki brat.

Hvala Vladi Crne Gore što raspisivanjem izbora nije opoziciju uhvatila na spavanju. Oni su, po običaju, spremni za glasanje “u po dana, u po noći”. A kamo li kada ih o tome obavijestite tri mjeseca unaprijed. Istina dotad trebaju da se formiraju, rastave, sastave, udruže, razduže, saberu, izmire, i eto ih na izborima. U jednoj, dvije ili više kolona. Šta god da izaberu znamo da će biti najbolje. S njima jednostavno “nema neizvesnosti”.

Hvala Vladi Crne Gore što je radila i u dane odmora. To je Vlada koja misli na svoj narod. Dok se pučanstvo rasteže po kaučima i pokušava svariti sedodnevnu trpezu Vlada ne zna za odmor. Nema odmora dok traje obnova. S tim što ova obnova traje mnogo duže nego ona koja je porodila ovaj slogan. Onda je sve bilo uz pjesmu, jednakost i bratstvo. Sada je malo kome do pjesme, jednakost je neprimjerena konceptu vladajuće liberalne ekonomije, dok su u bratstvu okupljeni samo pokrovitelji unosnih i monopolskih poslova. Nekad bili oružje i nafta, doskora duvan i droga, sada gradnja i investicije.

Hvala Vladi Crne Gore što je istovremeno sa raspisivanje izbora saopštila da će, ukoliko stvari krenu po zlu, morati da dođe do rebalansa budžeta. Nedavno su nam obećavali rast od 8 odsto, onda su se spustili na 5, sada kažu biće rebalans. Što znači neće biti ne pet. U stvari to niko ne zna. Osim naravno šefa. Mada ni on nije siguran. Zato ova nagađanja. A kako će znati kada sve zavisi od Arapa. Kada više nema Rusa, dobri su i Arapi, kaže Marović. On kao ideolog najbolje zna da novac vrti đe burgija neće.

Na kraju, hvala Vladi Crne Gore što nije zatražila izbore prije nego je stavila Prvu banku na noge. U stvari ispostavilo se da je najveća kriza u istorije banke osnovane 1901. bila stimulativna za izbore. Još jednom se pokazalo da u svakoj nesreći ima i po malo sreće. Naime, utjerivanje dugova kod prezauduženih tajkuna, pokazuje se, bila je samo dobra uvertira za izbornu utrku. Sada će svi oni, poučeni skorašnjim iskustvom, mnogo lakše donirati za kampanju vladajuće stranke. U protivnom, eto ih u gepeku, trezoru, betonjerki ili vječnom lovištu. Ne daj Bože. Mir Bože. I samo mir. Jer, kako legenda kaže, Hristos se rodi.

 

Zeljko Ivanovic

Vijesti, 07.01.09.

 



Komentari (32)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

loader loader 13:28 07.01.2009

I novi referendum

Milo nam je da je sve tako demokratski u CG

Iz izvora bliskih Cetinju
čujem da na proljeće raspisuju referendum sa pitanjem
koje bi otprilike trebalo da glasi ovako:

Da li ste za ponovnu državnu zajednicu sa Srbijom bez Kosova?
mariopan mariopan 15:39 07.01.2009

Re: I novi referendum

loader
Milo nam je da je sve tako demokratski u CG

Iz izvora bliskih Cetinju
čujem da na proljeće raspisuju referendum sa pitanjem
koje bi otprilike trebalo da glasi ovako:

Da li ste za ponovnu državnu zajednicu sa Srbijom bez Kosova?

Jezik pregrizo.
loader loader 15:58 07.01.2009

Re: I novi referendum

Mariopan, cenjena,
zašto tako plahovita reakcija? :) Zbog "bez Kosova" , ili zbog "mi i Crnogorci opet zajedno" ?! :))
libkonz libkonz 22:00 07.01.2009

Re: I novi referendum

Jezik pregrizo

јес' вала!
drug.clan drug.clan 13:38 07.01.2009

kao da ima...

razlike ko je na vlasti (vlast ili opozicija). Braco crnogorci pogledajte Srbiju gde je za razliku od CG doslo do smene vlasti u a nije se bas nista promenilo.
Vi bar svoje poznajete jer su na vlasti vec 65 godina bez prekida.

Svi su oni izdanak SKOJ-a pa stoga nema neke razlike!
loader loader 15:03 07.01.2009

Učiti, učiti, i samo učiti ..

G. Ivanoviću, šta je blog bez fotošopa.. :) Dakle, ništa ova ekipa u CrnojGori ne bi uradila,
da nije privržena probranoj literaturi..!

Željko Ivanović Željko Ivanović 18:42 07.01.2009

Re: Učiti, učiti, i samo učiti ..

Znanje - imanje!
wawy wawy 15:22 07.01.2009

hvala 'vijestima'

na objektivnom i nepristrasnom informisanju sve ove godine, i sto su kao najnezavisniji medij doprinijeli sveukupnom boljitku i razvoju slobodnog crnogorskog drustva, nepostojanju mafije, tajkuna, sprecavanju pljacke crnogorskih resursa, slobodnim i nepokradenim izborima;

hvala 'vijestima' sto nisu pristali da budu dio mehanizma dps-ove mashinerije u plasiranju lazi;

sto su svojim hrabrim profesionalnim novinarstvom dali simbolicnog udijela u evidentnom radjanju crnogorske Demokratije.

i (kao sto legenda kaze) vaistinu se rodi.
klaudije klaudije 19:18 07.01.2009

Re: hvala 'vijestima'

wawy
na objektivnom i nepristrasnom informisanju sve ove godine...


Hvala "Vijestima" i što pravilno sagledaše moć vaskolike crnogorske opozicije, naročito onog (pro)srpskog dijela, što nesebično dadoše prostor stručnim analiticima i neumornim istraživačima kršenja ljudskih prava da prodaju lovćensku maglu, hvala što podržaše aplikaciju, razotkriše sav kriminal u vlasti i što bijahu kritični prema opoziciji.

Večna hvala i na otklanjanju zbrke jesu li Srbi manjinski narod ili ne, hvala urednicima "Vijesti" što narodu otvoriše oči ko njime vlada, pa zato će narod u martu jopet da glasa protiv DPS-SDP. Ko što je glasa na predsjedničkim iz 2008 i parlamentarnim izborima 2006 kad je razbuca mafijašku državu.

Hvala i na doprinosu za uspostavljanje jedinstvene opozicione liste. Naročito hvala što pomogoše da se uspostavi konsensus u društvu o glavnim pitanjima i junački razotkriše mafiju. Za sve to večna hvala i slava "Vijestima".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:37 07.01.2009

E, pa Željko..

"Čak ni popularni multipraktik DPS-a Vuković nije znao da se tako nešto sprema. U ponedjeljak je u 3 i 15 je izjavio da njegova stranka još nije razmatrala mogućnost prijevremenih izbora, da bi ga samo sat kasnije “šef” poklopio saopštenjem u kome i Miška i (manje zatečenu) javnost obavještava o svojoj nakani. Koliko je tek bio šokiran lider SDP-a. On nam je najavljivao izbore za 2010! Mada poznavaoci prilika kažu da je to bio čisti blef – tvrdio je pazar oko kolicije sa Đukanovićem. Kao, ako nema koalicije, nema ni izbora. A zna u kakvoj je nuždi veliki brat. "

E, pa Željko znale su to i tice na grani a neće Miško...Razmisli, da si ti na Milovu mjestu, bi li raspisao izbore za mart ili čekao novembar, kad bi morali doći redovno...
Pa ja sam na mome blogu napisao pre dvadeset dana da je to potpuno izvesno.
Misli o Milu što god te volja, ali na Balkanu mu od političara niko nije niti blizu.....
ludvig92 ludvig92 15:51 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Misli o Milu što god te volja, ali na Balkanu mu od političara niko nije niti blizu.....


ma u toj konkurenciji i ti i ja bismo bili u vrhu Drago:))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:06 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

ludvig92
Misli o Milu što god te volja, ali na Balkanu mu od političara niko nije niti blizu.....


ma u toj konkurenciji i ti i ja bismo bili u vrhu Drago:))

Bez zezanja...Čovek je sila...državnik...
Kako mu to uspeva ne znam...
Nego, pade mi na pamet, kad bi hteo pa da uzme naše državljanstvo i lepo se ovde prijavi za sledeće predsedničke izbore..izaberemo ga...i bog da nas vidi..
Filip2412 Filip2412 16:54 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Bez zezanja...Čovek je sila...državnik...
Drago zvucis ko rusofil kad govori o Putinu. A ono ko da ima neke razlike, najbitnije je da izaberes neku stranu i svadjas se da ti prodje vreme.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:35 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Filip2412
Bez zezanja...Čovek je sila...državnik...
Drago zvucis ko rusofil kad govori o Putinu. A ono ko da ima neke razlike, najbitnije je da izaberes neku stranu i svadjas se da ti prodje vreme.

Da,da...Za šta se zalagao to je pobedilo...I tako dvadeset godina..a ima jedva preko četrdeset..
Ušao je u istoriju jer je najviše njegovom zaslugom Crna Gora postala samostalna država.
Evo za dve i po godine u svim evroatlanskim procesima, u regionalnim odnosima je ispred Srbije.
I veruj mi, ne bi njega Rusi ovako zezali...
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:42 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

tolika mržnja autora ovog bloga prema milu đukanoviću već prerasta u dosadu.
svaki put sve isto.
samo drugi naslov.

da je milo đukanović hteo, već bi se odavno obračunao sa 33procentnim vlasnikom vijesti.
kao i legalnosti stečenog bogatstva i procenta.

nego beznačajna novina.
beznačajni ubodi komaraca.
dovoljan bi bio diditi...
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:44 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Misli o Milu što god te volja, ali na Balkanu mu od političara niko nije niti blizu.....



Kako je onda u izboru evropskih novinara za 2009. osvojio 27. mjesto, dok je vaš vođa bio 10.?
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:53 07.01.2009

Re: E, pa Exitus..

1. to kad neko čita dosadno štivo, uvijek i iznova, to se zove mazohizam. Budite zato prema sebi bar, malo milosrdniji.

2. hvala i vama, a tek Milu Đukanoviću što poštujete pravnu državu, posebno legalnost stečenog bogatstva. Još da poštujete činjenice gdje bi vam bio kraj.

3. komarac ili pčela, ali cg lideri su pokazali veliku alergičnost na te bezazlene ubode. Drago mi je da ste vi otporni.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:09 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Željko Ivanović
Misli o Milu što god te volja, ali na Balkanu mu od političara niko nije niti blizu.....



Kako je onda u izboru evropskih novinara za 2009. osvojio 27. mjesto, dok je vaš vođa bio 10.?

E, kako..Pa nije to izbor miss...Pogledaj rezultate..
Ja bi se menjao...
Unfuckable Unfuckable 19:25 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

a...
gdi je Čeda na toj listi ?
klaudije klaudije 19:40 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Željko Ivanović
Kako je onda u izboru evropskih novinara za 2009. osvojio 27. mjesto, dok je vaš vođa bio 10.?


E baš si našo brend, birali oni i Koštunicu.
Doctor Wu Doctor Wu 19:54 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Nego, pade mi na pamet, kad bi hteo pa da uzme naše državljanstvo i lepo se ovde prijavi za sledeće predsedničke izbore..izaberemo ga...i bog da nas vidi..

A Čeda? Dragec, tebe to kaširali iz ledepea?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

tolika mržnja autora ovog bloga prema milu đukanoviću već prerasta u dosadu.
svaki put sve isto.
samo drugi naslov.


Jes' da mi nije iz oka ispao ni jedan ni drugi, ali bojim se da dosada MĐ-a ne može porediti sa Tadić dosadom, koja je na blogu, vašim nesebičnim, eldepe doprinosom, dobila dimenzije opsesije.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:28 07.01.2009

Re: E, pa Exitus..

1. to kad neko čita dosadno štivo, uvijek i iznova, to se zove mazohizam. Budite zato prema sebi bar, malo milosrdniji.

sve u nadi da će biti nešto novo!
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:45 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Jes' da mi nije iz oka ispao ni jedan ni drugi, ali bojim se da dosada MĐ-a ne može porediti sa Tadić dosadom, koja je na blogu, vašim nesebičnim, eldepe doprinosom, dobila dimenzije opsesije.

priznajem da je ovaj blog manje dosadan od tvojih dok sam obilazila.
al život je lep!
što poručuje tvoj blog.
možda se nešto popravilo. šta znam.
ne svraćam.
zato me se mani. ne čačkam, ne čačkaj.
Filip2412 Filip2412 22:08 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Ušao je u istoriju jer je najviše njegovom zaslugom Crna Gora postala samostalna država.
Ma ta njihova nezavisnost se predstavlja ko da su milion zrtava podneli da bi bili nezavisni auopste nije tacno. Niko ih nije zadrzavao kada su resili postali su nezavisni i gotova stvar.

a on se kao borio...

borio se kao lav!

Ako hoces bas mislim da je svojom debilnom antisrpskom propagandom ugrozio nezavisnost Crne Gore jer je odbio srpske glasace. Pametan politicar bi pridobio i Srbe i Crnogorce da glasaju za nezavisnost. Ovako, on je stvorio medjunacionalnu tenziju oko tog pitanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

ne čačkam,


Ne bih rekla da ne čačkaš

priznajem da je ovaj blog manje dosadan od tvojih dok sam obilazila


Doduše ne kapiram koga si obilazila...
A da se ti maneš vređanja drugih
nego beznačajna novina.
beznačajni ubodi komaraca....
i smešne, pamfletaške odbrane lika i dela MĐ? Da mi je samo znati čime li je taj prevrat inspirisan...

dovoljan bi bio diditi...


Prilično zanimljivo shvatanje slobode medija. Zapamtiti za iduće izbore.

A život ne da je samo lep, nego je i zakon

Exitus Letalis Exitus Letalis 22:30 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

Doduše ne kapiram koga si obilazila...

prilično je jasno.
A da se ti maneš vređanja drugih

ne bih se mešala u tvoju specijalnost.
A život ne da je samo lep...

da, k'o na pinku!




Unfuckable Unfuckable 22:56 07.01.2009

Re: E, pa Željko..

meni ovo ništa nije jasno, k'o '48....boktemolovo
sad sklanjamo jedan totem pa stavljamo drugi ?
Mislim, nije meni sporno - nekako sam navikao to da gledam od vedeta ovde, više me kopka šta se zbilo s onim - prvim Drugom Totemom, tu sam nešto gadno propustio, izgleda
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:32 08.01.2009

Re: E, pa Željko..

prilično je jasno.


Tebi možda, ali ne i drugima dok se jasnije ne izraziš.

ne bih se mešala u tvoju specijalnost.


Očekivano prebacivanje lopte, dosta providno i neuspešno s obzirom na ostavljene pisane tragove.

da, k'o na pinku!


Ne gledam Pink, ali ako ste na osnovu toga pravili slogan Život je zakon, onda svaka čast.



Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:56 09.01.2009

Re: E, pa Željko..

Drago Kovacevic
Bez zezanja...Čovek je sila...državnik...
Kako mu to uspeva ne znam...


E bas lepo od tebe Dragec da nam kazes sta je za tebe politicar za ugled, "sila ... drzavnik". Ja mogu da se slozim samo da se radi o vrlo lukavom i vestom politicaru sa izuzetnim sposobnostima kad je u pitanju politicko prezivljavanje. Ali i jednoj od najcrnjih politickih figura na prostorima ex-Yu ... pa mi onda neverovatno kako neko za njega moze da kaze nesto tako afirmativno kao "slia ... drzavnik"...

A evo i zasto: najveci deo crnih 90-ih (i to onaj najcrnji deo) je bio glavni saborac Milosevica u borbi protiv sveta i svih ostalih u ex-Yu. A Milosevica je, osim u lukavosti, najvise prevazisao kad su u pitanju kriminalne aktivnosti kojima su se bavili i zapadni sudovi i najugledniji zapadni mediji. Pa je postao "demokrata" koji je od CG napravio svoju privatnu prciju. A od svoje (i svog rodjenog brata) banke je napravio najvazniju banku u CG ... hm, toga valjda ima samo jos u Africi ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:15 09.01.2009

Re: E, pa Željko..

hm, toga valjda ima samo jos u Africi ...

Vaso, obavesti se malo...Država koju on vodi je kandidat za prijem u EU...
Država od koje se "razveo" kasni za njim celu godinu, a koliko će još, videćemo..To su činjenice a ostalo su tvoje konstrukcije
Pa ti vidi ko je bliže Africi..
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:08 09.01.2009

Re: E, pa Željko..

...Nije Afrika,
već je Hrvatska
zemlja daleka...

Darko Rundek

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana