Dva miliona evra i još ponešto o poštenju

zivojin.ivkovic RSS / 08.01.2009. u 08:45

 

Tomislav Nikolić optužio je radikale da su interesna grupa jer su za odustajanje od rasprave po amandmanima na budžet dobila dva miliona evra i druge beneficije. Ruku na srce, najavljivao je on principijelni dogovor pozicije i (o)pozicije još dan-dva ranije sa skupštinske govornice. Niko nije reagovao. Izgleda  da od siline pregovaračkog zanosa nisu ni registrovali šta je rekao ili nisu stigli.

Kad je već sve okončano i kada je skupština počela da liči na smehotresni cirkus, radikali počeše da se kao nešto dure i odbacuju ove neprincipijelne optužbe a demokrama baš i nije prijatno, al' šta je tu je, nemaju kud, potvrđuju da je sa radikalima bilo razgovora o odborima i mandatima, ali neubedljivo demantuju tvrdnje o nagodbi. Svi se izmakoše i na ledini osta veselnica Nada, kao poslednja nada demokrata. "Nemam ništa da kažem na to", izjavljuje kao ozbiljan  i promišljen političar. "To je prosto spekulacija, u tom slučaju to nije nešto po zakonu", otkriva nam rupu na saksiji Nada Kolundžija. Eh, da nije nje nebismo znali da je korupcija nezakonita. Hvala ti Nado, do nebesa. Još samo da nas ubedi i da su u celoj ujdurmi svi bili pošteni.

Samo, izgleda da je Kolundžija zaboravila onu narodnu: "Zaklema se zemlja raju...." Nećemo se odmoriti od svih mogućih januarskih proslava a već će na videlo koji su sve uslovi bili i šta je vladajuća većina ispunila ucenjivačima, a šta nije.

Mada, razmišljam, možda i ne bi bilo pametno da se kladim na ovo. Isfabrikovaće neku novu aferu i sve će se ovo zaboraviti. Provereni scenario demokratskih procesa u Srbiji.

Dragan Todorović, čuveni legalista izjavio je da radikali nisu tražili nikakvu uslugu u zamenu za omogućavanje usvajanja budžeta u zakonskom roku, a mi treba da mu u to poverujemo.

Ma, čist altruizam, nema šta.

Doduše reče on da radikali ne odustaju od zahteva u vezi sa poslaničkim mandatima i mestom predsednika Administativnog odbora, ostalo nije spominjao, valjda iz razloga pristojnosti ili koristi zakonsko pravo da ne ofira sopstveno kriminalno delovanje. Mada, štiti njega i imunitet, mislim se ja.

"Ak o postoje fondovi iz kojih možete da podmićujete političare, onda morate to i da dokažete ili da odgovarate za klevetu", reče Todorović slavodobitnički i pozva Dačića da odma' utamniči klevetnika Tomu. No, da bi ostao dosladan svojim galamdžijskim navikama Todorović izjavi i da su radikali amandmanima i raspravom samo hteli da skrenu pažnju građanstvu koliko je ova Vlada nesposobna a radikali sposobni, pa da su eto, uspeli u tome.

"Ono o čemu su vođeni razgovori sa SRS jeste šta na osnovu Poslovnika njima pripada i kako da to uradimo", rekla je Kolundžija. E, sad, još samo da poverujemo da su eto, kao ozbiljna politička grupacija, principijelno raspravljali i vodili ozbiljne dogovore sa opozicijom poštujući njihova prava. I to baš sada. Čista koincidencija. Uostalom, nešto moraju da priznaju. Zna Nada, ovaj narod i nije baš toliko naivan pa da će sve da proguta.

Dva miliončeta, ipak neće da prizna, bilo bi to previše. Uostalom, ono sa odborima i drugo, videće se, ali keš ide ispod slamarice - to se ne prikazuje.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da nije učestvovala u pregovorima sa radikalima, nema ona pojma o svemu tome. Pa da, nije odavde, žena bila u prolazu, nije obaveštena. Pa šta, ako je mogao Koštunica da bude posloviučno neobavešten, može i ona.

Nekako u isto vreme čitam kako Boris Tadić izjavljuje da se državanikada ne sme zaustaviti u traganju za korupcionašima u sistemu. Doduše, odmah se ispravio tvrdeći  da tom izjavom ništa ne najavljuje, već da je to samo njegov principijelan stav, ali je i naveo da su stvoreni uslovi da u Srbiji više nema zaštićenih i da veruje da će se to i dokazati narednih meseci.

Odlično, mislim se, samo nešto sumnjam da će neko zbog ovih dva miliona evra da zaglavi, mislim, da bude procesuiran.

Živi bili pa videli.

Ma šta ja tu: "Živi bili pa videli". Videh i nagledah se.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana