Juzni tok Vs. Zelene tehnologije

chaghaboo RSS / 09.01.2009. u 14:58

Ovih dana se sve price vrte oko spora Rusije i Ukrajine i posledica koje svi mi, iako samo nemi posmatraci, trpimo. Dobro, zavisiti od nekoga, ko god on bio, u vezi sa ovako ozbiljnim stvarima kao sto je energetika nije dobro resenje, pogotovu ako nemate alternativu - prosta dedukcija. Sa druge strane trenutna situacija je pogodila i sve ostale zemlje ne samo nasu pa ne mogu iskreno da kazem da su krivi nasi politicari, visokoalipozasluzi placeni menadzeri javnih preduzeca, savetnici, savetnici savetnika i ostala svita dvorskih luda i pajaca koja muze obicne gradjane. Ili, mogu?!

Nas dragi predsednik izlazi u javnost sa izjavom ciji bi zakljucak bio nesto tipa "Eto, jel vidite zasto nam je Juzni tok neophodan" a izmedju redova  se krije trljanje nosa svim onim buntovnicima koji misle da je NIS otisao za dzabe jer se upravo pokazuje prava cena za koju je prodat. Izjava, kao uostalom i najveci broj izjava istog autora, se moze glat ubaciti u kineske kolacice sudbine. Kada bi punoletni B.T. jos naucio da svoje mudrosti sluzi uz kinesku hranu lakse bi ih progutali. Mozda!

A onda je dosla necija izjava, parafraziram, "Potrosnja struje je rekordno visoka, apelujem na gradjane da smanje potrosnju". I sad je neko tamo ko nema grejanje, jer mu je plin zavrnut, normalno pribegao alternativi koja podrazumeva potrosnju elektricne energije a ti mu kazes "Ne trosi toliko struje". Pa ljudi ne greju dvorista vec pokusavaju da se zagreju u svojim domovima. O cemu vi pricate?!  Nismo pinvini, mada bi mozda mogli da odrzimo po koju lekciju eskimima.

Palo mi je na pamet da mi sa tom strujom i energentima u stvari non-stop kuburimo. Svake godine je ista prica: stedite struju, kvarovi na elektricoj mrezi, iskljucenja ce biti..., rekordno opterecenje sistema... Pri tome niko se, koliko mi se kao laiku u toj oblasti cini, nije dugorocno pozabavio time vec se svi problemi resavaju ad hoc.

Imao sam prilike da budem u Sidneju bas kada je od drzave svako domacinstvo besplatno dobijalo po jednu stedljivu sijalicu i tus koji stedi vodu. Da li je nekome od nasih mudraca palo na pamet da skine PDV sa stedljivih sijalica ili barem da ga smanji?! Zemlje koje su mnogo manje energetski zavisne od nas se upiru kako bi ustedeli jos koji kW, m3 gasa i ostalih energenata a mi se ponasamo kao da smo kolonisti Dubajia. Cak su i oni svesni da rezerve nece trajati vecno i okrecu se drugim stvarima, mada mozda mi kao nebeski narod ne trebamo da brinemo o svim tim prizemnim i materijalnim stvarima?

Pretpostavljam da ce se neko nasmejati na to da jedna stedljiva sijalica moze da napravi razliku ali to je nesto sto mnogo pametnije zemlje od nase proklamuju. Znate vec ona poredjenja, barem iz Simpsonovih, tipa "Ako bi svako domacinstvo imalo po jednu stedljivu sijalicu ustedelo bi se...". Ako izracunate da jedna stedljiva sijalica trosi 5X manje el. energije od standardne i pomnozite sa brojem domacinstava dobija se osetna razlika. Mozda vam se razlika u ceni i ne ucini primamljiva ili cak i opravdana za takvo ulaganje ali procentualno je to znacajna usteda pa dugorocno gledano je to veliki dobitak i to na vise polja.

Sta bi bilo tek kada  bi bilo po vise stedljivih sijalica u svakom domacinstvu? A gde su kucni uredjaji koji efikasno iskoriscavaju elektricnu energiju, znate vec, oni sa oznakama A, AA ili AAA? Ili solarne ploce koje obezbedjuju rad bojlera? Zasto ne bi i za njih bio smanjen ili ukinut PDV? Sta je sa alternativnim izvorima energije kao sto su vetar, sunce, sumski i poljoprivredni otpad koji za nasu zemlju konkretno po procenama mogu da donesu struje koliko i vodeni resursi?

Gradjani bi dobili kroz manje racune, drzava bi bila samostalnija u energetskom pogledu i poslednje ali ne najmanje vazno, manje bi zagadjivali atmosferu. Ili sam mozda ja zaboravio da ukljucim jos neku nepoznatu u svoju jednacinu?

Mozda je upravo mentalni sklop nasih vodja koji radi samo u ad hoc rezimu nesto sto sam zaboravio?



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana