Gde je muzika?

MilutinM RSS / 19.08.2007. u 18:36

 

"Možda je Guča za pijance, a "Grand šou" smeće, ali je to najbolje što nudimo. Mislite li da na Kolarcu ima više muzike nego na "Grandu"? Kao jedan od objektivno boljih kompozitora tvrdim tako.

Reče Goran Bregović i ostade živ.

Bez obzira na očekivani napad stručnjaka za muziku koji do sada nisu napisali nijedan blog o muzici, ne mogu da ne reagujem na ovu izjavu Gorana Bregovića.

Najpre da kažem da je po mom skromnom mišljenju Goran Bregović najbolji aranžer i promoter muzike koga smo ikada imali na Balkanu. Ovo "aranžer" je fina formulacija za ono što je čovek ceo život radio: vešto kopirao, pakovao i prodavao muziku, još od prvih pokušaja, kada se sredinom sedamdesetih probio pesmama Roda Ardženta i Bitlsa. Kasnije, osamdesetih, na svaki novi pravac muzike u svetu odgovarao je novim albumom u tom stilu, ne mareći za svoj dotadašnji opus. Onda je došao period pisanja mjzike za Kustine filmove, što je značilo "aranžman" izvornih dela narodne muzike, najviše romske. Da li su filmovi probili njega ili on svojom muzikom dodatno promovisao filmove, tek stvorio je ime u svetu. Za to, svaka mu čast. Ipak, nervira me kada pre neki dan pustim u Ženevi disk "Leb i Sol", a moji gosti mi kažu: "Jel' ovo Bregović? Mnogo liči na njega". Vrhunac je doživeo kopiranjem samog sebe. U poslednje vreme, sve one svoje uspešne obrade tokom cele karijere poslednjih godina nanovo prepakuje i prodaje po svetu. Nema reči: najbolji naš aranžer svih vremena.

Sudeći po izjavi, gospodin Bregović sada, zadovoljan svojim uspehom, pokušava da nadje opravdanje za srozavanje naše muzike i kulture kojima je toliko značajno doprineo. Mišljenje da je muzika na "Grandu" a ne na "Kolarcu" nije samo idiotsko, već je i bezobrazno i nadmeno. Svima onima koji se trude da gaje muziku koja ima vrednost, koji zaneseno i dalje pokušavaju da kvalitet pretpostave lagodnim notama "koje narod voli", ovo je poruka prepotentnog i prepametnog kabadahije koji očigledno zna da je hleba i igara ono što je narodu dovoljno. Udri brigu na veselje. Pusti neke džezove i klasiku – muzika je na "Grandu", Srbija je u Guči. Kurafte.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sun_to_rock sun_to_rock 18:39 19.08.2007

ne verujem!

"Možda je Guča za pijance, a "Grand šou" smeće, ali je to najbolje što nudimo. Mislite li da na Kolarcu ima više muzike nego na "Grandu"? Kao jedan od objektivno boljih kompozitora tvrdim tako."


Brate, koji zasu!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:56 19.08.2007

Misljenje

" Mislite li da na Kolarcu ima više muzike nego na "Grandu" ? "

Mozda to pitanje moze i ovako da se shvati -

"Mislite da u Srbiji ima vise budala nego u Kini ? "

Dax Dax 20:20 19.08.2007

Horor

Evo jos iz intervjua.Ja ne mogu da verujem da on ovo stvarno misli :(
Intervju iz Blic-a 7.8.2007.

[/b]Koga poštujete od domaćih umetnika?
- Ima ovo što vi zovete turbo, tu ima svašta interesantnog. Ako nešto odavde izađe u svet to će biti sa „Pinka“, neće sigurno sa „Kolarca“. Na „Kolarcu“ nema ništa originalno, a na „Pinku“ se s vremena na vreme pojavi nešto.
To kažete zato što mnogi tvrde da ste vi tvorac turbo folka?
- Ne. Nisam ja sam svoj kritičar, pa da sam sebe hvalim. Kada čujem nešto interesantno, to je uglavnom sa tog terena. Kada mi je nekoliko pevača pevalo te pesme, ja sam se toliko veselio. To što dobijete od Stoje u dva minuta, možete da idete u operu šest godina i da ne dobijete takvu dozu klase. Moguće je da moj daltonizam prepoznaje samo tu boju, ali mislim da ako nešto izađe odavde, biće to tako nešto. [b]

cecas cecas 18:10 20.08.2007

Re: Horor

Pa da to sto dobije od Stoje ( eto sad znam i da je coveku dovoljno 2 minuta,jel stariji je vec u godinama),to nijedna Dama sa Kolarca sebi nebi dopustila!
bocabole bocabole 20:36 19.08.2007

SHTA BI DAO DA SI NA MOM MESTU


Kao shto postoje energetski *vampiri*, tako je i Brega muzicki vampir.Imao je nos da nanjusi ekstra pevace
u vreme B.D. da obradi tudje pesme ,da oseti u svetu etno trend.A iznad svega da oseti gde lezi NOVAC.
I normalno da je za njega klasika nista jer tu nema love,za njega.
Kad chovek stane na kesh,onda i umisli da je i pamet doshla pride. chast izuzecima


pa tako i on dok gleda u druge , u sebi pevusi/mada nema sluha/ SHTA BI DAO DA SI NA MOM MESTU
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:58 19.08.2007

brega

da napisem post o bregi? mozda doticna persona da me tuzi? sto bi rekli ovde u sremu, ne mesaj se sa svinjama, zavrsices u blatu. ali ajde malo...kad sam vec prozvana.

vešto kopirao, pakovao i prodavao muziku,


on cak nije ni pakovao! pakovanje (arazman u pravom smislu te reci) su mu za velike pare (tada za nas velike a za njega male) radile moje koleginice (i sad mu rade), jer je uvek bolje raditi ozbiljan aranzman muzike za film po motivima koje brega sakupi sto sa tudjih sto sa svojih ranijih ploca (sto tudjih ideja u povoju, ko je naivan da mu kaze vise od Dobar dan!) nego raditi narodnjake. pored 'materijala', brega im da opisno kako bi on to voleo da izgleda. kad mu je sveti djordje (gudacki absambl) svirao na vecini tezgi po svetu, on dodje na probu i kaze 'nesto mi smeta, ne znam sta, ali promenite malo Nesto pa da cujem'?!?! ovo sam licno cula, jer sam bila na toj probi.

sta je brega mislio o jednoj od najvecih yu bandova, ispricao je u svom intervjuu za tv novi sad Firchi kad je nedavno bio. ne bih da parafraziram, degutantno je. znamo o kom bendu govorim.

ne znam da li se zna ali bilo koji nas band koji se bar malo bavi etno zvukom ne moze da nastupi u velikim centrima evrope i velikim salama, jer se brega umesa. zasto?! pa svi drugi su bolji od njega Toliko, maznuce mu tezgu! ako mi ne verujete pitajte sve nase uspesnije muzicare koji se poslednjih 10 godina bave etno zvukom. cula sam ovu pricu sa vise strana. e sad, ko hoce o tome javno...? mrka kapa, ali ne vidi razlog da se o tome ne govori. ne moze olosh bas svima da zatvori usta, zar ne?

brega je muzicki neobrazovan.
Kao jedan od objektivno boljih kompozitora tvrdim tako.

brega je netalentovan.

brega ne komponuje. to jako dugo rade drugi za njega.
brega nije samo jednom platio povredu autorskih prava, kako kod nas tako i napolju. ne znam da li je moguce doci do dokumentacije iz sokoja (javnost dokumenata i statijaznam?) ali sama sam prisustvovala vecanju gde se sakupila komisija sokoja da utvrdi da li se na tada poslednjem albumu (naj)Gorepomenutog 'kompozitora' nalazi song koji Neodoljivo lici na jedan stariji narodnjak drugog autora narodne muzike (mislim da je tu pesmu deceniju ranije pevao Dzej...?? postoji i cd od tad, nije bilo tesko dokazati da je rec o kradji intelektualne svojine)? plagijat je bio potvrdjen.

da postoji sud casti koji se postuje, tom coveku bi bilo do sada 100x zabranjeno da se bavi muzikom. ako Partizan zbog 'nestasnih' navijaca dobije zabranu igranja godinu dana, bregovicev bi zabran trajao i za sledeci zivot.

pored inteligencije, begovic poseduje jos jednu sposobnost (koja mu je valjda ide u paketu sa nedostakom morala?) - da namirise i oseti sta ce sledece godine najbolje 'ici na trzistu'.

po meni, nema razlike izmedju lica koja se pominju u emisiji Insajder i gorana bregovica. kradja je kradja.

toliko. vec sam do kolena u blatu...
MilutinM MilutinM 21:23 19.08.2007

Re: brega

Svaka čast za sjajan komentar
MilutinM MilutinM 21:52 19.08.2007

Re: brega

Za malo da zaboravim da preporučim
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:32 19.08.2007

Re: brega

toliko. vec sam do kolena u blatu...

Sto u blatu ?
MMMila MMMila 22:41 19.08.2007

Re: brega

BebaOdLonchara
toliko. vec sam do kolena u blatu...

Evo ruke... ako treba, bice josh pruzenih ruku da te iz tog blata izvuce:)
sun_to_rock sun_to_rock 22:47 19.08.2007

Re: brega

Evo, bebo, da te preporucim!! (ovaj put! :)) )
Mića Marković Mića Marković 00:29 20.08.2007

Re: brega

Naziv ovog posta me je inspirisao, da svima koji to još nisu, udju na Youtube
i poslušaju kako standard Autumn Leaves izvodi Stanley Jordan.
vucko vucko 01:47 20.08.2007

Les Feuilles Mortes

Pa možda je interesantna tehnika, ali meni je ovo izvođenje totalno nekako blasfemično.

Pitanje je kako u njemu prepoznati Prevera i npr. ove stihove:

Mais la vie sépare ceux qui s'aiment,
Tout doucement, sans faire de bruit
Et la mer efface sur le sable
Les pas des amants désunis.

Gde je muzika? Ima muzike, ali je poezija otišla u slivnik.
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:59 20.08.2007

Re: Les Feuilles Mortes

Ima li neko Iv Montana kako peva/recituje Les feulilles mortes....

Oh! Je voudrais tant que tu te suvienne....
nsarski nsarski 02:20 20.08.2007

Re: Les Feuilles Mortes

Evo ga Montan ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=7WwJclybPhM

Ja jos imam verzije Edit Piaf, Nat King Kola i Nane Muskuri.
Mozda i to moze da se nadje na youtube, ja nisam trazio.
Mića Marković Mića Marković 02:30 20.08.2007

Re: Les Feuilles Mortes

Blasfemično???

Les Feuilles Mortes je jedan od najčešće sviranih standarda i jedna od onih kompozicija koja se
nalazi u repertoaru svih jazzista u stotinama različitih izvodjenja.
Neverovatan zaključak!
nsarski nsarski 02:36 20.08.2007

Re: Les Feuilles Mortes

Pa, pretpostavljam, Mico, da je Vucko hteo da kaze da se u tom izvodjenju ne stavlja akcenat na Preverov tekst vec na muziku.
Mislim, pesma je iz filma "Gates of Night" (ili tako nesto - Portes de Nuit), neka romanticna melodrama, i to, pa je u tom kontekstu poezija (tekst pesme) bitan. Ali, muzicki, ona je nezavisno izvanredna i ja znam za desetine izviodjenja. Ljudi je slusaju, a da pojma nemaju kako i gde je nastala. Prosto, odlicna muzika.
U verziji koju peva Edif Piaf, ona menja: malo francuski, malo engleski.
Tako sam ja shvatio Vuckov komentar, a on ce svakako bolje da objasni sta je hteo da kaze.
jinks jinks 09:39 20.08.2007

Re: brega

Njegovo najvece dostignuce je verovatno zadnji koncert na Hipodromu. Uz taj koncert, mozda, najvise i pasuje naslov bloga, vise nego uz bilo sta drugo. Tu je i Grand bleda kopija, daleko ... daleko izvan konkurencije.
apatrid apatrid 10:58 21.08.2007

Re: brega

Jbt, ovaj Brega ispade ko Dizni. Sve drugi rade za njega.
Profesor Woland Profesor Woland 23:26 19.08.2007

Carpe diem

... raspravljati o ukusima u Srbiji cist beskraj pun mnogih gluposti...nego smetaju li Vam ove prasume spoljnih jedinica od klima uredjaja svuda po Beogardu,Novom sadu,Nisu, Pristini,Prishtine ...nekako bodu u oko, a i kaplju svuda
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:36 20.08.2007

Ne treba mu pridavati značaj


Ne može se poreći činjenica da je dotični objavio nekoliko tuđih-svojih pesmica koje su se onda slušale, i da je ta grupa u okviru naše scene funkcionisala prilično furiozno. Ali, naspram te neosporne činjenice, niti je on veliki muzičar i aranžer, niti je … Ma, rekoše ljudi ovde u svojim komentarima dovoljno. Da se ne ponavljamo. Naprosto, taj bosanski paun u belom odelu, koji očito ume da privuče snobove i ljude bez sluha, definitivno nije vredan trošenja dragocenog blog-prostora.

Pa šta ako je nešto izjavio? Šta god da je izjavio, nije bitno, jer on sam nije merodavan da bilo šta procenjuje. Treba to ignorisati. Treba se baviti ili izjavama zaista vrednih ljudi, ili zanimljivim izjavama običnih, poštenih ljudi. A ove njegove baš ni po čemu nisu bitne. Ne treba mu pridavati značaj, jer on u tome svakako uživa. Zašto bismo mu pravili marketing? Neka ga, sa svojim pajtašima sa Granda, nek se tapšu...

Jedan moj komšija je danas popodne kazao kako se setio muzike iz filma „Jedan čovek i jedna žena“, i dodao kako bi voleo da je ima na CD-u, odnosno hardu.
MMMila MMMila 11:34 20.08.2007

Re: Ne treba mu pridavati značaj

Dragan Vujanović
Šta god da je izjavio, nije bitno, jer on sam nije merodavan da bilo šta procenjuje. Treba to ignorisati. Treba se baviti ili izjavama zaista vrednih ljudi, ili zanimljivim izjavama običnih, poštenih ljudi.

Problem je sto je onih merodavnih, onih koji NE slusaju Grand i NE slusaju GB, onih kojima nesto drugo prija za uho ipak manje. Izjava doticnog gospodina nazalost ima vecu "potrosnju" medju obicnim svetom koji treba i treba prevaspitavati. I kad on to kaze... kako mu sad protivreciti kad je mnogima idol! Posebno kad niste "internacionalna" zvezda, kao sto eh, on jeste.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:07 20.08.2007

Re: Ne treba mu pridavati značaj

naprotiv. ne sme da se ignorise. kada bi ti pametni i posteni ogolili kako radi i 'komponuje' taj covek i kada bi ko sto sam i rekla postojao sud casti koji se postuje, on ne bi bio to sto jeste i niko ga ne bi ni pitao za misljenje!
vlada dvm vlada dvm 12:04 20.08.2007

Ruzicasti talas i surfer

Kada se Pink pojavio, ja sam bio sablaznjen i govorio sam da cemo postojanje te TV stanice debelo platiti tek za desetak godina. Na zalost, to se i desilo. Sve gluposti, neukusi i prostakluci koji su nas zapljuskivali sa ruzicaste tv, toliko su degenerisali ljude, da oni koji su to videli i shvatali bili u manjini i samim tim nenoramlni. Tokom svih ovih godina, mladi ljudi koji su odrasli gledajuci pink, poceli su da se razmnozavaju, a sopstvenu decu su od malih nogu naucili da je pink i sve ono sto ta tv stanica predstavlja, super i pozitivno. Z.Mitrovic je opstao, a to mozemo zahvaliti "dempokratama" koje su sestog oktobra pohrlile na tu "cenjenu" tv stanicu da ispune decacki san i otpevaju Sinatrin "My Way", a zatim su krenuli da se utrkuju ko ce vise puta da bude u klopci, zamci, tv duelu, piramidi, emisijama o trudnoci i ko zna koje cemu.....Redjali su se svi, umesto da sa gadjenjem odbiju gostovanje kod branitelja mostova....E, gde je Bregovic u svemu tome? Covek ima zdrav seljacki intelekt i zna sta "narod voli" i to mu servira. On samo surfuje na ruzicastom talasu. Mozda Hollywood napravi SF film : "The Rise Of The Pink Surfer". Pogadjate ko ce raditi soundtrack.
P.S. Na zalost, ruzicastom talasu se pridruzio i udruzio i crveni talas (b92)
MilutinM MilutinM 15:37 20.08.2007

Re: Ruzicasti talas i surfer

Da, da. Počelo je Palmom, koja je ubrzo morala da ustukne pred ŽM koji je očigledno imao osećaj da u svakoj političkoj garnituri nadje seljobere koji će ga podržati. Medjutim, nije problem što čovek "ima zdrav seljački intelekt i zna šta 'narod voli' i to mu servira". Problem je u beskičmenim "umetnicima" koji se prodaju za honorar i pristaju da prodaju dušu.

Pitanje je da li je lek ignorisanje ili žigosanje. Verovatno oba.

Ovde mislim na ignorisanje od strane onih koji su umetnici, tj. koji sebe smatraju istinskim umetnicima. Kao čovek koji ne "jede taj lebac" mogu da naširoko i nadugačko kritikujem sve koji pokleknu zbog novca. Ipak oni sviraju, glume, pevaju i šta ja znam šta i zbog para, ne samo zbog umetnosti. No, ne ide mi to zajedno. Isto kao što ne mogu da razumem lekare koji su položili Hipokritovu zakletvu pa opet bez novca ne žele da urade ništa.

Nama običnim smrtnicima i onima koji su ipak ostali na pravoj strani, mislim da ostaje samo žigosanje. Tako, ne mogu nikada da pristanem na kradju i kopiranje GB. U poslednje vreme, kada vidim Milana Gutovića na bilo kom kanalu, promenim ga. Kako ga nije sramota. Od Bokija Miloševića slušam samo jedan stari disk sa izvornom muzikom. Prestao sam da se ložim na najlepšu curu informatičkih emisija: Branku Nevistić.

Koga još da pomenemo ovde? Hajd'mo: predlozi?

P.S. Sa žaljenjem, podržavam stav da se ovom talasu pridružio i B92. Ovim Velikim Bratom sroljali su se na nivo gorepomenutih promotera lakih nota i zabave miliona.
MMMila MMMila 15:40 20.08.2007

Re: Ruzicasti talas i surfer

Uf bre... Milutine:( ZNaci zato mene ovde ne vole jer se bavim "zabavom miliona" - fudbalom:(
MilutinM MilutinM 15:44 20.08.2007

Re: Ruzicasti talas i surfer

He, he, i tu ima umetnika i foliranata. Znaš ti, znaš...
MMMila MMMila 16:01 20.08.2007

Re: Ruzicasti talas i surfer

Ja znam... a znaju i svi cije misljenje cenim:)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:00 20.08.2007

crno.beli svet srbije

P.S. Sa žaljenjem, podržavam stav da se ovom talasu pridružio i B92. Ovim Velikim Bratom sroljali su se na nivo gorepomenutih promotera lakih nota...

lake note ne moraju u svakom slucaju da budu shund! i lola novakovic je pevacica lakih nota. i jochan strauss je kompozitor lakih nota svoga vremena. and? ako slusate radio b92 posle 8pm, bice vam jasnije kad kazem da nisu promoteri lakih nota ali ni pink i palma - oni su promoteri shunda najgore vrste. molim da se napravi razlika!
...i zabave miliona.

VB je zabava mnoooogo miliona u svetu i to bas u EU. tamo je i nastao, btw. kao i osvojite milion, ruleti i slicne budalastine. B92 je privatna medijska kuca a VB ima najjaci rejting u svetu od svih show.a takve vrste. moram da priznam da mi je besmisleno porediti b92 i pink (sem u vlasnickoj strukturi, kao obe privatne kuce) ali da probamo...

da li ste slusali nekada pink radio? ja sam imala prilike mnogo puta u domacim autobusima. da li slusate radio b92, bar neku emisiju, vesti, muziku posle 8mp? da li moze da se povuce paralela? nisam sigurna.
da li ste skoro otisli na web site pinka? evo ja bas sad. tamo su uglavnom reklamni sadrzaji kuce. koliko rubrika/linkova koje nisu usko vezani za kucu ima na svom saju b92? koliko informativnih pa i edukativnih, zabavnih textova ima iz najrazlicitijih oblasti? ajmo malo realnosti. pa zar niste upravo Opljunuli 'gazdu' u njegovoj spostvenoj kuci, a onda se prica o cenzuri?!

zanimljivo je (i simptomaticno) da se b92 identifikuje sa svojom televizijom, koja je najmladja u celoj kuci. da li je televizija najbolji deo ove kuce? nije. tacnije, najgori je. govorim o programu van informativno.dokumentarnih emisija, ali se ne secam da sam ikada cula narodnjake, a s druge strane se ne secam da sam na pinku ili palmi gledala bbc.eve dokumentarce. zato se secam kleopatre, minimaxovizije i grand parade. bbc serijale smo gledali i na rts.u ali to je Javni Servis i oni su obavezni da prikazuju i emisije iz obrazovnog programa. privatne nisu. TV je jedan od najskupljih medijskih grana. da li znate koliko kostaju dobre inostrane emisije/serije ili koliko kosta ozbiljna autorska emisija jedne televizije? m?! doesn't ring a bell?!

meni nije jasno sta u stvari ljudi zele od b92? da budu Isti kao i u vreme slobe? a da vas pitam nesto: koliko je vec sloba Off sa trona (i umro u medjuvremenu)? zaista me zanima Kako bi izgledao b92 po onima koji ga pljuju svaki dan a slusali su ga 90.tih?! to sto je neko ostao zaglavljen u vremenu i prostoru, ne znaci da taj luzeraj treba da prati jedna privatna televizija. zasto bi?!

b92 nije javni servis, a i samoupravljanje je davna proslost (to na jednom blogu od juce nikako da shvate mnogi ljudi).

ps. izvinjavam se na dugim komentarima, trebalo bi da ih postavim na svom blogu. nije upuceno licno, vec svima koji vec mesecima/godinama pricaju o tom Ljutom b92 a i dalje ga slusaju/gledaju/citaju...
ps1. nemam pojma kako b92 raspolaze novcem, sve ovo gore je samo moje licno vidjenje koje sam donela iz dijaspore. a da tzimnete malo napolje, m?
MilutinM MilutinM 22:29 20.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

Mogao bih da se složim sa mnogo toga rečenom u ovom komentaru. Osim da opravdam da je zbog izdržavanja potrebno da se predje i preko sopstvenog identiteta.

Prirodno, govorio sam samo o TV B92. Ako ona želi da ostane kvalitetna, onda ne sme sebi da dozvoli izlete tipa Velikog Brata. Nažalost, u ovom našem miljeu, svi BBC dokumentarci i ostale dobre emisije ne mogu da nadoknade štetu nastalu tom nakaradom. Možete našem plebsu puštati 19 sati BBC-a a onda 5 sati Velikog Brata i sve će biti pogrešno. Kao krava koja daje dnevno 50 litara mleka pa se onda ritne i sve prospe.

Argument da je "VB je zabava mnoooogo miliona u svetu i to bas u EU" ne dokazuje da je taj program dobar. Turbo folk je muzika koju sluša mnooogo ljudi kod nas, pa je to obično sr... i kriminal prema kulturi i obrazovanju mladih.

Ne razumem najbolje pominjanje Slobe u ovom kontekstu. Štaviše, Veliki Brat vraća B92 na nivo RTS-a iz Slobinih vremena. Barem po opijenosti naroda nekulturom.

PS2: živim u toj dijaspori i dovoljno gledam kako je "napolju". Ništa bolje.
Ne pravdam se, ali dok sam tamo, slušam Radio B92 i informišem se sa njihovog sajta.
vlada dvm vlada dvm 23:28 20.08.2007

b92 i menjanje boje istog

Veliki brat...dolazi iz EU. Da li to automatski znaci da je to dobro!??!? Hmmm, nisam siguran. Pink je i poceo da funkcionise po tom principu: "narod to voli". Meksicko-nikaragvansko-peruansko-spanske serije na b92!!! Mozda bih to nekako i svario da nisu izabrali najgrdju seriju, sa glumcima koji su toliko ocajni da mi se place kada ih vidimi cujem. To isto vazi i za onu hrvatsku seriju, gde kebeljenje nazivaju glumom. Ja se izvinjavam, ali od ljudi koji su stvorili b92 sam ocekivao i vise, a neke stvari nisam mogao ni da pretpostavim da ce da emituju na svojoj frekfenciji. Nisu jos ruzicasti, ali nijansa je to. Ako jos uracunamo i politicki faktor.....jos samo da nadju neki most, pa i oni da budu branitelji.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:30 21.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

živim u toj dijaspori i dovoljno gledam kako je "napolju". Ništa bolje.

naravno da nije. i zato me buni kada kazete
Štaviše, Veliki Brat vraća B92 na nivo RTS-a iz Slobinih vremena. Barem po opijenosti naroda nekulturom


Slobu sam pomenula u kontekstu vremena kad je 92.ka bila Po Meri Mnogih Nas, jer sad kao nije. Samo da dodam da je radio b92 na molbu starije populacije jos 90.tih, muziku pre 8pm koju pustaju, 'olabavilo', jer ljudi koji su ih slusali uglavnom zbog informacija, nisu mogli Lako da progutaju 'muzicku uredjivacku politiku' (koja se meni svidjala ali ne i mom tati, akoserazumemo?). svaka (pogotovo privatna) televizijska kuca zeli da ima sto vecu gledanost. ako je napravljen ustupak starijim gradjanima tada, sto se ne bi napravio ustupak nekim drugim gledaocima prikazivanjem emisija koje donose (verovatno) prilicne prihode? nije stvar u VB ili nekoj seriji koja je losa, vec u tome da na Onoj televiziji ne mozete da gledate Nista sto nije u domenu zabave i sharenila, a na TVB92 mozete jos uvek. i naravno, postoji verovatnoca (mala, ali postoji) da ce osoba koja redovno gleda VB da posle istog odgleda i vesti na istoj tv ili da pre toga 'ukaci' neku od tih bbc.a...

Samo da mi kazete na Koje vreme VB vraca npr. RTL u nemackoj ili Channel 4 u UK? Mislim da je pogresan pravac poredjenja. VB je zabava koju, koliko god pljuvali svi u srbiji, upravo su ga ti Svi i gledali. Naravno da nije sve najbolje sto dolazi iz EU ali ako je VB toliko popularan medju mladima u toj istoj EU, zasto ne bi bio i kod nas? Besmisleno je raspravljati zasto se prikazuje na TVB92 i taj segment programa porediti sa rts.om u vreme slobe. zaista ne vidim vezu. znamo kakvom se propagandom bavio rts u to vreme. kakva je to propaganda te razmere koju moze da izvrsi VB?!?!

opet, VB se prikazuje i u Nemackoj, a sezona 2006/07 belezi najvece posete operama, i sto je najvaznije, povecava se broj mladih ljudi koji dolaze u operu.
MMMila MMMila 11:36 21.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

Ma osnovno je da je B92 PRIVATNA kuca. Uredjivacka politika nije DEMOKRATSKA kategorija.

Dovoljno za pametne!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:53 21.08.2007

Re: b92 i menjanje boje istog

Mozda bih to nekako i svario da nisu izabrali najgrdju seriju, sa glumcima koji su toliko ocajni da mi se place kada ih vidimi cujem. ... To isto vazi i za onu hrvatsku seriju, gde kebeljenje nazivaju glumom.


a ti si vidim obavesten o kvalitetu tih serija cim znas da su izabrali najgoru, m? ti i dobar primer: gledas i jedno i drugo ;-)
MilutinM MilutinM 01:50 22.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

Ne možete me ubediti da je VB dobar samo zato što ga mase gutaju. Bez obzira u kojoj zemlji. A pogotovo u onima u kojima TV služi skoro isključivo za zaglupljivanje masa pristiglih kući posle 10-točasovnog iscrpljujećeg posla.

Njegov doprinos našoj kulturi vidimo danas kroz onu idiotsku "dž-dž-dž-tebra" reklamu. To će ubrzo postati model mnogim klincima i starijima. Je li se slažete da tako treba? Je li to doprinos kulturi? Koliko njih koji će da oponašaju veselog Djanija gleda uopšte BBC-jeve serije, da bi "izvadilo fleku"?

Ono što neka televizija prikazuje je deo njene programske politike. Ako prihvati da emituje šumiderske programe, onda joj je programska politika šumiderska.

Kao, običan gradjanin, mogućnost da se izrazim o nekoj programskoj politici imam samo putem svog daljinskog upravljača. I vrlo ga uspešni koristim!

Ili ovako. Pa ko pročita pročita.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:17 22.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

vidim da se ne razumemo sasvim, pa bih da odustanem. samo jedna mala primedba: kada sam ja rekla da je VB dobar?
MilutinM MilutinM 18:44 22.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

Slažem se - da zakopamo ratne sekire.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:00 25.08.2007

Re: crno.beli svet srbije

pa..nisu ratne samo malo argumentacije medjusobne. nista rat. pislavhepines
Bojsa Bojsa 15:07 20.08.2007

BrrreGa stil

Prilog temi...STIL

U nekom od novijih Zabavnika preneta je anedota posle koncerta Azre, čini mi se iz Sarajeva 1989. Naime, pisac jedne od novijih Džonijevih biografija zabeležio je šta je Štulić rekao Bregoviću u ćaskanju posle koncerta.

Parafraziram Štulića, po sećanju: Brega, Da li znaš koje je moje viđenje budućnosti muzike? Ja u belom odelu, iza mene sultanova svita, trubači, pevači i obavezno harmonika. Ja malo sviram, malo ne sviram, nešto kao Bo Didli...

I tako, Bgregović u belom odelu, kao Bo Didli: malo svira, malo ne svira, a iza njega sultanova svita...

dunjica dunjica 18:25 20.08.2007

ne muti izvor s kojeg pijes

Možda je Guča za pijance, a "Grand šou" smeće, ali je to najbolje što nudimo. Mislite li da na Kolarcu ima više muzike nego na "Grandu"?


Procitala u "Gloriji" i u prvi mah isto reagirala kao autor ovog teksta. No, ne mozemo to Bregi uzeti za zlo, jer se radi o njegovim glavnim izvorima inspiracije.

Jedino ne znam kako da uklopim ovu recenicu
Kao jedan od objektivno boljih kompozitora tvrdim tako.

u njegova nastojanja da nam se prikaze, i jopet, kao skroman momak.
Spiridon Spiridon 19:31 20.08.2007

tvrdim da je

Goran Bregovic jedan od najtelentovaniji i najvrednijih muzicara sa ovih prostora.

Spiridon Spiridon 19:36 20.08.2007

heavenly music!

Spiridon Spiridon 19:41 20.08.2007

Bijelo Dugme- da te bogdo ne volim




a ja stavljem, ruke u dzepove i osecam budis se

MilutinM MilutinM 22:33 20.08.2007

Od Ratka

Moj kum Ratko šalje mi na mail svoj komentar iz Slovenije, gde sada živi:

Ja moram priznati da vec dugo nisam u stosu jer ne slusam pink its. pa neznam sta je tamo popularno. Ono sto mene licno zgraza je da se ta epidemija siri i u ove krajeve gde se turbo f. idealizira kao nesto novo i lepo. Pored toliko lepe i dobre muzike koja se pojavljuje svuda po svetu vecina ljudi povlaci vodu ne shvatajuci da se nalazi u ...(blatu) emocionalnom kulturnom umetnickom kako god ga nazivali. Posebno je strasno sto odrastaju nove generacije koje ne samo da neznaju za bolje nego neznaju za DRUGO.

Parafraziracu jednu izjavu datu na skupu mladih celog sveta u finskoj pre mozda kakvih 10. godina "Glupi mladi Finci pokusavaju da postanu glupi mladi Amerikanci." Mozda pogadjate da se radi o repu ali sve jedno poruka je prava i moze se preneti i na ovu nasu temu.

Sa druge strane lepo je da smo toliko razliciti i da volimo razlicite vrste muzike, filmova itd. inace bi bili dosadni sami sebi jer nebi imali koga da komentarisemo ili mozda da se pravimo vazni kako mi znamo ... sta god vec.

Najstrasnije je kada se ne misli i ostane bez stava pa onda tamo neki grand ili pink ili ... postane znacajan ili cak ideal kako se lepo moze ziveti.

Uzivajte u tome da jeste ostalo ce vec doci na svoje mesto (u pravo vreme).

To je sve samo faza odrastanja.

Lep pozdrav
Ratko

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana