Budi sam

sybil RSS / 13.01.2009. u 02:45

 

"Sve velike istine imaju tri faze: ismevanje, napadanje i prihvatanje." Sopenhauer

Na Krugolininom topiku imali smo kljucanje rasprave izmedju dva ekstrema: pusenje izaziva dim i pusenje je kao lutrija samo jos gore, jer nikada ne znas sta ces da izvuces, moze da bude infarkt, a sta ako se izvuce rak? Mnogi su pitali na osnovu cega se  misli da pusenje izaziva bolesti, gde je rationale za prestanak pusenja i uopste tzv. ‘zdrav zivot'.

Ukorenjen je  mit  da su kancerogena obolenja stvar genetike i sudbine, i kako cemo protiv  prirode i sudine. Novija otkrica demantuju taj sveprisutni mit i kazu nedvosmisleno da se genetska fatalnost moze izbeci.

Sta je kancer?

Kancerogene celije su banditi koji deluju van zakona zdravog tkiva. One se beskonacno dele, postaju besmrtne i luce otrove koji stvaraju inflamatio (zapaljenje) i to zapaljenje stimulise ekspanziju u okolna zdrava tkiva. I ne samo to  nego jos i teraju krvne sudove na proliferaciju (grananje) kako bi obezbedili hranu i kiseonik za tumor.

Kako zaustaviti bandite? 

  1. Mobilizacija imunog sistema-mighty mouse fenomen1

Ovde mora disclaimer. Srce mi se cepa. Eksperimenti se rade na zvotinjama, ali uz stroge eticke propise. Cini se zlo da bi sprecili vece zlo, jer kancer pogadja i ljude i zivotinje.

S180 sarcoma celije se uglavnom koriste za te eksperimente. Kada se ubrizgaju misevima uobicajemo je da posle nekoliko nedelja uginu. Jedan od ko za koliko miseva  je bio otporan cak I na duple doze. Posto je eksperimennt radio mladi saradnik, sef u neverici sam ubrizga astronomske doze i nista, mighty mouse prezivljava. Posle nekoliko meseci mocni mis je ipak razvio tumor, ali je opet ozdravio posle nekoliko nedelja. Posmatrajuci pod mikroskopom fenomen mocnog misa, utvrdjen je rat izmedju tzv. NK killer I kancerogenih celija. NK killeri se prikace na kancerogne celije, izbuse ih, izluce otrove i narede im suicid. Potom dolaze makrofagi-skupljaci djubreta u  krvi i prerade ostatke posle bitke.

U mnogim studijama na ljudima pronadjena je korelacija izmedju NK aktivnosti I bolesti. Pravilo je: aktivnije NK celije, sporiji razvoj tumora I metastaza I vice versa.

Neko ce s pravom  reci mighty mouse je jedan medju milionima zahvaljujuci genetici. Sta da rade prosecni? Dobra vest je: i mi mozemo aktivirati NK celije ako:

  • 1) ih postujemo, tj. pravilno hranimo i stitimo od toksina, 2) imamo hladnu glavu koja se pravilno obracunava sa emocijama.

Istrazivanja su pokazala da NK celije deluju aktivno kada je ishrana pravilna, okruzenje cisto i fizicka aktivnost na nivou, najmanje 30 min. na dan I to ne samo ruke i glava.

Pa kaze tabela:

NK inhibitori su: tradicionalna western ishrana ( npr. snicle sa pomfritom ili pecenje, kolaci i secer) stres, bes, depresija, socijalna izolacija, poricanje identiteta, npr. homoseksualnosti, sedeci zivot.

Aktivatori NK celija su: mediteranska, azijska i indijska kuhinja, mir i radost, podrska porodice i prijatelja, prihvatanje sebe i svojih vrednosti i redovna fizicka aktivnost.

1.  Cui Zhang: The winding road to the discovery of  the SR/CR mice Ccancer Immunity, 3:14, 2003

  1. Spreciti zapaljenje neophodno za razvoj tumora2,3

Kancer je rana koja ne zarasta. Obicno zapaljenje prodje posle par dana i to je normalna reakcija tela na povrede , cilj je ozdravljenje. Kancerogene celije su trojanski konj koji ozdravljenje pretvaraju u destrukciju. Postoji nesumnjiva korelacija izmedju hronicnog zapaljenja i kancera.

Kancer jetre- hepattis b i c

kancer pluca -pusenje

Produkti reakcija zapaljenja deluju kao fertilizatori za tumore, bez njih se tumor ne razvija. Kod normalnog zapaljenja inflamatorna produkcija supstanci staje, kod kancera se nastavlja. Inflamatorne supstance blokiraju aptozu (smrt) koja je genetski programirana  da bi se sprecila anarhija I prekomerna produkcija tkiva. Kancerogene celije su zasticene od smrti. Inflamatorni faktori bacaju nk killere u ocaj I rasulo, neutralisu ih I oteraju. U Science4 casopisu objavljeno je da se kancer brze siri ako je uspesniji u zapaljenju.

Inflamacija je toliko krucijalna za razvoj kancera da postoji direktna korelacija izmedju inflamatornih agenasa I duzine zivota pacijenata. Ljudi koji redovno uzimju anti-inflamatone lekove kao sto su Advil ili Brufen  su manje skloni kanceru od onih koji ne uzimaju te lekove, ali oprez. Zbog nezeljenih efekata  nije dobra ideja da se koriste za prevenciju kancera.

Siva eminencija kancera je NF-kappa B-  blokiranjem produkcije te pro-inflamatorne komponente, kancer postaje  mortalan i   moguce je spreciti metastaze.

Cela farmaceutska industrija traga za NF -kappa B blokatorima, ali kako Science4 clanak primecuje bez imalo ironije, te supstance su tu pred nasim ocima:  katehini u zelenom caju i reservatol u crnom vinu (1 casa je dovoljna na dan vise toga je alkohol I skodi).

Stress, panika, bes provocira lucenje noradrenalina i  kortizola, hormone koji stimulisu zapaljenje I stvaranje tumora. Posto  anti- inflamatorni lekovi nisu resenje zbog nezeljenih efekata, treba eliminisati pro-inflamatorne toksine iz okoline, usvojiti antikancersku dijetu, pronaci emocionalnu balans i zadivoljiti zahteve za vezbanjem.

Aktivatori zapaljenja su: tradicionalna zapadna ishrana opet, stress, bes, depresija, manje od 20 minuta aktivnosti dnevno, cigarette, I zagadjenje vazduha

Inhibitori zapaljenja su : mediteranska, indijska i azijska kuhinja, smeh, mir, optimizam, 30 minuta setnje sest dana u nedelji, cista okolina.

2. H.F. Dvorak: "Tumors-wounds that do not heal", New England Journal of Medicine, 315 (26), 2006, 1650-9

3. F. Balkwill, A. Maltovani: "Inflamation and Cancer: back to Virchov" Lancet 357(9255) 2001 539-45.

4. J. Marx: "Cancer research: Inflamatio and cancer: the link grows stronger" Science (306) 2004; 5698-966.

  1. Prekid dotoka hrane i kiseonika u tumor- bitka za Staljingrad5

Kljucna bitka protiv nacistickog kancera u Evropi je bila legendarna bitka za Staljingrad.  Iscrljene i slabo opremljene ruske trupe podrzane civilima sastavljene cak od skolske dece herojski su branili svoju zemlju odolevajuci napadima nekoliko meseci. Uprkos legendarnom herojizmu celog naroda, poraz je bio pitanje vremena, nacisti su bili brojniji. Marsal Zukov se dosetio da se probije iza nemacke linije fronta i napadne liniju snabdevanja nemackih trupa, i uspeo da dobije odlucujucu bitku.

Kakve to ima veze sa kancerom? Ni jedna ziva celija ne moze da prezivi bez hrane I kiseonika, tj, krvnih sudova snabdevaca. Hipotezu da se kancerogeni tumori ne razvijaju ako nema kvnih sudova postavio je americki vojni hirurg Judah Folkman 60-ih. Eksperiment je bio jednostavan: kancerogene celije ubrizgane u tiroidu misa in- vitro (nema krvih sudova) se razviju u mali tumor, a in -vivo u veliki tumor. Mnogi su se smejali ovoj vodoinstalaterskoj teoriji i jedan kolega je cak rekao- ne brini, potpuno si zasticen od kradje, niko ne veruje tvojim vodoinstalaterskim akrobacijama.

Folkman je bio izlozen neverovatnom podsmehu.   Kada bi govorio svoje teorije na konferencijama ljutito bi ustajali I lupali vratima,  proglasavali ga sarlatanom. Studenti su g aizbegavali. Njegov komentar je bio :ja sam hirug, znam i video sam kancer milijardu puta. Korak po korak Folkman  je stvorio svoju teoriju:

1. Mikrotumori ne mogu postati  veliki tumori bez krvih sudova

2. Tumori stvaraju angiogenin koji prisiljava krvne sudove da stvaraju nove grane

3. Metataze su opasne samo kada stvaraju nove krvne sudove

4. Primarni tumori stvaraju metastaze, ali kao i sve kolonije centralni tumor luci angiostatin koji specava prekomerni razvoj kolonijalnih tumora i time se objasnjava zasto metastaze postaju principijalni, veliki tumori tek kada se ukloni glavni tumor.

 Isti takav nepokolebljivi entuzijast proveo dve godine analizirajuci urin miseva trazeci angiostatin. I momenat istine se dogodio. Angiostatin se sada moze ispitai in - vivo da li blokira tumore. 20 miseva je zarazeno tumorima, metastaze su se prosirile kada je otklonjen glavni tumora zatim je injektovan angiostatin. Folkman je pozvao sve svoje kolege na balkon da prate eksperimente. Kontrolni  mis koji nije dobio angistatin imao je pluca puna tumora. Zatim je operisao misa koji je primio angiostatin, pluca zdrava i cista, bez znaka kancera. Svih 20 miseva koji su primili angiostatin su bili zdravi. Svi su ostali bez teksta. Preko noci je angiogeneza posala glavni predmet istrazivanja.

Eksperimenti  na ljudima su pokazali da angiostatin iako izuzetno efikasan, ima niz nezeljenih efekata i pored toga rezultati nisu konzistentni da bi lek bio cudo.

Medjutim angiogeneza se moze kontrolisati prirodnim putevima, recimo mnoge kompenente hrane imaju anti-angiogeno deovanje, recimo zeleni caj, pecurke

Sve sto smanjuje infamaciju, ima I antiangiogeno delovanje.

5. M.S. O' Reilly, L. Hplmgren,C. Chan, J. Folkman: "  Angiostatin induces and sustains dormancy of human primary tumors in mice", Nature Medicine, 2 1996: 689-92.

Kancer je fascinantan i perverzan fenomen. Pozajmljuje inteligenciju nasih vitalnih funkcija, korumpira ih i okrece protiv sebe. Kancer imitira nase bazicne regenerativne funkcije, a cilj mu je sasvim suprotan. Ali ipak nije besmrtan. Kako se pobedjuje? Stimulacijom imunih celija, anti-inflamacijom (ishrana, vezba, emocionaln balans) i anti-angiogenezom.

Ako zelite da procitate statistike i epidemioloske studije na temu pusenje - rizik za kancer:

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/tobacco/cancer

Preporuka za popularno pisanu nauku, svetski bestseller:

http://www.amazon.com/gp/reader/0670020346/ref=sib_dp_pop_fc?ie=UTF8&p=S001#reader-link



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 15:42 13.01.2009

uf

Kako zavodljiv naslov i kako hororična tema iza naslova.
Ja očekivao unutra poetsku rapsodiju...ono..treba mi svet, otvoren za poglede..i sl..a ono...!!!
maya.sangoma maya.sangoma 18:21 13.01.2009

Re: uf

Ovo je mlogo ozbiljan tekst da ga citam u sred moje zurke . Samo sam navratila da vidim kako si . Obecavam , sutra cu da citam
Pozdrav the Maya
sybil sybil 23:48 13.01.2009

Re: uf

reanimator
Kako zavodljiv naslov i kako hororična tema iza naslova.Ja očekivao unutra poetsku rapsodiju...ono..treba mi svet, otvoren za poglede..i sl..a ono...!!!

tekst nije apokaliptican, samo daje drugaciji pogled jer rusi mit i kaze da je sudbina ipak u nasim rukama i da se mozemo zastititi uvodjenjem pravila zdravog zivota. i to ne dolazi od nekog sarlatana koji zaradjuje na tudjoj nesreci nego iz creme de la creme die hard nauke. u casopisima tipa science i nature se ne objavljuje prosecna, standardna nauka, nego vrhunska. posto ljudi u principu ne zele da se menjaju tekst se zove budi sam.
reanimator i mayo, recite mi da li mislite da je tekst komplikovan i da li se moze razumeti?
reanimator reanimator 09:44 14.01.2009

Re: uf

Tekst uopšte nije komplikovan i vrlo je razumljiv. Čak je i optimističan. Nego ja, zaveden naslovom, očekivao nešto drugo :)
sybil sybil 23:45 14.01.2009

Re: uf

bas mi je drago da se razume.
jedan moj prijatelj ne veruje u istrazivanja i kaze npr. evo ja imam fabriku piva i platim da se se ispita uticaj piva na miseve, odnosno da se dokaze da su misevi koji piju pivo zdraviji od onih koji ne piju i onda se preporuci flasa piva na dan, a meni skoci promet.
to nije tacno. ja ne znam kako neko moze da zivi pod asumpcijom da je sve interes i da nema snova i ideala.
scabies scabies 00:28 15.01.2009

Potrudila si se

Ali u textu ima puno naucnih poluistina i neistina. Mislim da je tema ipak bila prevelik zalogaj.
Mislim da je prilicno komplikovano pisana da bi laiq bila od pomoci da shvati, a sa druge strane upuceni vidi gomilu manipulacija i propusta.
Vidi se ulozen trud.
Scabies-bez lose namere
sybil sybil 00:34 15.01.2009

Re: Potrudila si se

scabies
Ali u textu ima puno naucnih poluistina i neistina. Mislim da je tema ipak bila prevelik zalogaj.Mislim da je prilicno komplikovano pisana da bi laiq bila od pomoci da shvati, a sa druge strane upuceni vidi gomilu manipulacija i propusta. Vidi se ulozen trud.Scabies-bez lose namere

bas me zanima koji propusti i manipulacije. kada kritikujete trebali bi da argumentujete kritiku. sta je istina, a sta poluistina i zbog cega? no hard feelings naravno, ali me zanima, ako ste vi upuceni u problematiku, sta u sustini zamerate? bas bi mi bilo drago da o tome prodiskutujemo.

disclaimer: ja ovde govorim o prevenciji, ne o lecenju. kada se tumor vec razvio tj, kancer je dijagnostifikovan, zvanicna medicina je zakon, treba biti lud ili prevarant ili sarlatan pa tvrditi drugacije. opisani prirodni putevi su u tom slucaju dopuna zvanicne terapije.
scabies scabies 01:04 15.01.2009

Re: Potrudila si se

kada kritikujete trebali bi da argumentujete kritiku.
Sa ovim se potpuno slazem! I mozda je bolje da sam se uzdrzala od kritike, jer ne verujem da imamo dovoljno vremena za argumente... Ali poqsacu...

Maligna celija nastaje promenom genetskog materijala (mutacijom) zdrave celije. Promena se desava na nivou DNK. Mutageni (uzroci mutacije) mogu biti bioloski (neki virusi npr. HPV ili Epstein Barov virus ili HIV (i HEPATITIS B I C VIRUSI)), hemijski (da tu je cuveni duvan, zajedno sa jos mnogim kancerogenim hemijskim materijama) i fizicki (jonizujuce zracenje). Mutacije se cesto dogadjaju u nasem telu, a prva linija odbrane su reparacioni enzimski sistemi (bioloski aktivne materije) koji ispravljaju greske na nivou DNK.
Ako oni zakazu, izmenjena celija nastavlja da buja i nekontrolisano se deli. Takodje produqje drugacije supstance od svoje zdrave prethodnice. Na postojanje takvog procesa organizam reaguje zapaljenjem. (Kao i kad su u pitanju bilo koji drugi stetni faktori koji deluju na organizam.) Da, tacno je da u zapaljenju kljucnu ulogu igraju medijatori zapaljenja (interleukini, prostaglandini, leukotrijeni, faktori rasta..). Zapaljenje ima za cilj da lokalizuje proces i da obezbedi uslove za delovanje celija imunog sistema. Da tu su NKcelije (celije prirodne ubice), ali uz njih je vazno i delovanje tlimfocita (tacnije Thelper celija). Zato recimo kod osoba obolelih od AIDSa dolazi do cestog razvoja maligniteta-bas zato sto zakazu CD4+ T limfociti.
E sad je problem sto to zapaljenje koje je tu da pomogne-pomalo i steti celoj prici... Ti medijatori koji se oslobadjaju (histamin i takoto) dovode do destrukcije okolnog veziva i sirenja krvnih sudova sto je situacija koja doprinosi (zajedno sa smanjenom medjusobnom lepljivoscu (kohezivnoscu, je l') nastajanju udaljenih malignih ognjista-metastaza.
I upravu ste da je za maligno tkivo (kao i ostala) jako bitan dotok krvi (hranljivih materija) i razvija se nova kapilarna mreza. Ali maligne celije su cesto rezistentnije na nedostatak hranjivih materija i kiseonika od zdravog tkiva. Takodje-angiotenzin nije isto sto i angiogenin.
Eto-ispade traktat (sto rece onaj Profesor)... A trudila sam se da bude kratko.
A poluistine su teze poput uticaja homosexualnosti na NKcelije. Faktori rizika koje ste naveli deluju mnogo manje specificno nego sto ste naveli... Sto nikako ne znaci da ne treba raditi na smanjenju faktora rizika! Ali da je sve tako jednostavno-prevencija bi bila potpuno moguca, a i lek bi odavno postojao.
Nemam losu nameru, ali mislim da je za ozbiljno razmatranje problematike potrebno mnogo predznanja, a tek onda mnogo googlanja.
Pozdrav!
dunja73 dunja73 01:12 15.01.2009

Re: Potrudila si se

Cestitka za tekst .. nastavi samo ..

Sibyl ,da li bi htela i imala znanja da malo pises o folnoj kiselini i njenom znacaju po pitanju karcinoma .

Mislim da su u Srbiji ne posvecuje paznja dovoljna ovom vitaminu kao na zapadu ,slazes li se?
sybil sybil 01:21 15.01.2009

Re: Potrudila si se

pozdrav i tebi. spremam ti odgovor sa referencama. potrajace.
hvala na diskusiji. stvarno je super.
p.s. ja ne guglam. pisem o svom projektu.
sybil sybil 01:23 15.01.2009

Re: Potrudila si se

dunja73
Cestitka za tekst .. nastavi samo ..Sibyl ,da li bi htela i imala znanja da malo pises o folnoj kiselini i njenom znacaju po pitanju karcinoma . Mislim da su u Srbiji ne posvecuje paznja dovoljna ovom vitaminu kao na zapadu ,slazes li se?

dunjo,
pisacu o uticaju hrane na kancer.
pozdrav
scabies scabies 01:30 15.01.2009

Re: Potrudila si se

ja ne guglam. pisem o svom projektu.

Izvini za 'googlanje'-nije bilo maliciozno...
scabies scabies 01:39 15.01.2009

Re: Potrudila si se

Stress, panika, bes provocira lucenje noradrenalina i kortizola, hormone koji stimulisu zapaljenje
Istina-delimicno. Ne bih o noradrenalinu i adrenalinu... Ali kortizol je steroidni hormon koji inhibira zapaljenje-ne stimulise ga. Zato je terapija kortikosteroidima kontraindikovana kod infekcija. I zato se daju kod hronicnih zapaljenja. Probaj sa obicnom bubuljicom (zapaljenje foliqla dlake)-namazi kortikosteroidnu mast i smirice se. (Kod akni su kortikosteroidi iz drugih razloga kontraindikovani, ovo je samo prikaz malog experimenta.)
sybil sybil 01:47 15.01.2009

Re: Potrudila si se

scabies
Stress, panika, bes provocira lucenje noradrenalina i kortizola, hormone koji stimulisu zapaljenje Istina-delimicno. Ne bih o noradrenalinu i adrenalinu... Ali kortizol je steroidni hormon koji inhibira zapaljenje-ne stimulise ga. Zato je terapija kortikosteroidima kontraindikovana kod infekcija. I zato se daju kod hronicnih zapaljenja. Probaj sa obicnom bubuljicom (zapaljenje foliqla dlake)-namazi kortikosteroidnu mast i smirice se. (Kod akni su kortikosteroidi iz drugih razloga kontraindikovani, ovo je samo prikaz malog experimenta.)

ako spremate ispit iz fiziologije, molim vas ukljucite i ove linkove.
zelim vam cistu desetku.
pozdrav
http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol

http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_hormone

nista maliciozno, ali guglanje je ponekad prava stvar.
za vas duzi tekst koji ste napisali ocekujte detaljan odgovor sutra.

jedan brz odgovor:
angiostatin-kako sama rec kaze luci ga primarni tumor da bi sprecio razvoj tumora-kolonija.
angiogenin-takodje sama rec kaze luce ga tumori kako bi podstakli razvoj krvih sudova potrebnih za ishranu.
scabies scabies 02:02 15.01.2009

Re: Potrudila si se

ako spremate ispit iz fiziologije, molim vas ukljucite i ove linkove.

Posto ne spremam ispit-nema potrebe za linkovima.
Idalje tvrdim ta kortizol (kao i njegiovi sintetisani analozi-steroidni lekovi)-deluje ANTIINFLAMATORNO!
Zato se i gore pomenuti brufen naziva NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lek)-bas zato sto deluje antiinflamatorno, a nije steroidne gradje!
EDIT: maligniteti nemaju mnogo veze sa fiziologijom, zar ne? Fiziologija izucava normalno (ne patolosko) funkcionisanje.
scabies scabies 02:28 15.01.2009

Re: Potrudila si se

za vas duzi tekst koji ste napisali ocekujte detaljan odgovor sutra.

Mislim da nije potreban poseban odgovor za moj text. Nisam onkolog, to je bilo onako na brzinu iz glave. Prilicno je nepotpuno ono sto sam napisala, ali bas imam problem sa dugim komentarima...
Meni je mnogo interesantnija teza o 'antiinflamaciji'. (Posto ste strucni da predjemo na jezik koji je adekvatniji tematici?) Inflamatio je odbrambena reakcija organizma. Potpuno nespecificna u svojoj osnovi. I preko potrebna. Ako je iskljucimo kako cemo se braniti od netumorskih noxi? Ili vi pricate o hronicnom zapaljenju i borbi protiv proliferacije? To mi vec deluje logicnije... Ali svako antiinflamatorno delovanje vodi u smanjenu celijsq komunikaciju medju celijama imunog sistema. A to moze biti opasno.
Tumorski antigeni se exprimirau i pokrecu imuni odgovor jako slicno virusnim infekcijama. Kako onda specificno delovati?
Kao sto u mom textu nisam pisala o tumor supresorskim genima (p53-recimo) cije mutacije vrlo cesto jesu kljucne za nastanak maligniteta. Gde su stigla istrazivanja na polju genske terapije?

Nego, malo ste me pogresno shvaili. Ne zelim rat referencama... Sve sto sam napisala bilo je iz glave, a bojim se da nemam vremena za pretresanje literature i istrazivanja na ovu temu da bih vas u nesto ubedjivala. Nije potrebno... Samo sam htela da ukazem da je temi (na ovom mestu) mozda bilo bolje pristupiti tako da se iznesu neke cinjenice koje mogu biti interesantne laicima za upoznavanje (prekomplexnog) fenomena, nego tako pomalo pristrasno.
Pozdrav!
sybil sybil 02:30 15.01.2009

Re: Potrudila si se

scabies
ako spremate ispit iz fiziologije, molim vas ukljucite i ove linkove.Posto ne spremam ispit-nema potrebe za linkovima.Idalje tvrdim ta kortizol (kao i njegiovi sintetisani analozi-steroidni lekovi)-deluje ANTIINFLAMATORNO!Zato se i gore pomenuti brufen naziva NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lek)-bas zato sto deluje antiinflamatorno, a nije steroidne gradje!

mozete vi a tvrdite sta god hocete, ali to nema veze sa naukom. sinonim za kortizol je hormon stresa i to pise u bazicnim udzbenicima fiziologije. njegova uloga je da pripremi organizam za traumu a zasto se onda zove stress hormon?
http://www.abc.net.au/science/slab/stress/biol.htm
prekomerno izlaganje kortizolu (stresno stanje) ima suprotan efekat:


"We need stress hormones to help us to survive, but prolonged exposure places an "allostatic load" on the body that can also be damaging - lowering the immune system and damaging bones, organs and brain cells. For example, someone who is constantly told what to do at work, is engaged in continual interpersonal conflict or lives in a dangerous neighbourhood and has little control over his life is likely to over-produce stress hormones, placing an allostatic load on his body and health. "

scabies scabies 02:35 15.01.2009

Re: Potrudila si se

To i govorim-to je MANIPULACIJA!
Jeste stres hormon. I podize odbrambene snage organizma. Ali deluje na specificnu odbranu (B i T limfociti), ali zapaljnje je nespecificna odbrambena (tkivno-biohemijska funkcija prvenstveno) u kojoj ucestvuju neutrofili i NK celije!
sybil sybil 02:57 15.01.2009

Re: Potrudila si se

scabies
To i govorim-to je MANIPULACIJA!Jeste stres hormon. I podize odbrambene snage organizma. Ali deluje na specificnu odbranu (B i T limfociti), ali zapaljnje je nespecificna odbrambena (tkivno-biohemijska funkcija prvenstveno) u kojoj ucestvuju neutrofili i NK celije!

indirektno dakle moze da podstakne i pojaca zapaljenje, to je poenta. sta je sporno? i zasto je u pitanju manipulacija?
scabies scabies 03:08 15.01.2009

Re: Potrudila si se

Meni se cini da je nesporazum oko poimanja termina-zapaljenje. Zapaljenje nikako nije isto sto i imuna reakcija. Tesno su povezani-ali nisu isto.
A manipulacija ne mislim da je sa namerom. Mislim da se manipulacija ogleda i u primeru sa kortizolom i celoj prici o zapaljenju. To je sve previse komplexno da bi se razmatralo na blogu. A kad se izvlaci iz kontexta-deluje kao manipulacija.
Nego, zanima me da li idalje mislis da steroidni hormoni nisu antiinflamatornog dejstva?
scabies scabies 03:17 15.01.2009

Re: Potrudila si se

optuzite me prvo za poluistine i gluposti, a posle mi kazete da necete reference. ja sam citirala rad iz science o kancerogenim celijama koje stvaraju inflamaciju:
Nisam rekla 'gluposti'! Mozda jesam bila malo ostrija nego sto je potrebno, ali nisam mislila da je u pitanju laz i glupost... A rat necu-jer ne mogu da uzvratim trenutno. Sve sto pricam je iz glave. A rad nije bio citiran vec prepricano-tumacen u skracenoj verziji zato i deluje pomalo manipulatorski. Ne moze se jednoj tako obimnoj temi pristupiti na osnovu nekoliko radova. Tacnije, nije primereno blogu...
Ja nisam imala nameru da vredjam. I nije mi jasno zasto mislite da ucim ispit iz cegagod? Mislim da ovo o cemu pricamo uopste nema veze sa fiziologijom.
scabies scabies 03:00 15.01.2009

Pusenje

Mnogi su pitali na osnovu cega se misli da pusenje izaziva bolesti
Posto sam bila na 'suprotnoj strani' moram da kazem da mislim da si nesto pogresno shvatila... Niko to nije dovodio u pitanje, koliko znam! Za to ne treba biti nikakav strucnjak pa znati da pusenje JESTE jedan od faktora rizika za mnoge bolesti. Dovodila se u pitanje stetnost pasivnog pusenja. I zastrasivanje. I zabrane. I iznosili se rezulatati nekih istrazivanja koja govore o korisnim efektima pusenja. Sto ne znaci da se tvrdilo da je pusenje zdravo!
nikada ne znas sta ces da izvuces, moze da bude infarkt, a sta ako se izvuce rak?
I da ti kazem-infarkt i nije neka srecna mogucnost... To je prilicno mrtva trka...
sybil sybil 03:06 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
Mnogi su pitali na osnovu cega se misli da pusenje izaziva bolestiPosto sam bila na 'suprotnoj strani' moram da kazem da mislim da si nesto pogresno shvatila... Niko to nije dovodio u pitanje, koliko znam! Za to ne treba biti nikakav strucnjak pa znati da pusenje JESTE jedan od faktora rizika za mnoge bolesti. Dovodila se u pitanje stetnost pasivnog pusenja. I zastrasivanje. I zabrane. I iznosili se rezulatati nekih istrazivanja koja govore o korisnim efektima pusenja. Sto ne znaci da se tvrdilo da je pusenje zdravo!
nikada ne znas sta ces da izvuces, moze da bude infarkt, a sta ako se izvuce rak?I da ti kazem-infarkt i nije neka srecna mogucnost... To je prilicno mrtva trka...

ja licno kada bih birala izmedju raka i infarkta veruj mi izabrala bih infarkt od koga se umire u sekundi. veruj mi znam. smrt od kancera i aidsa je najgora moguca smrt.
dalje, ako neko ovde manipulise i pravi se vazan to ste vi. evo npr. jedne vase manipulacije:
ja nisam rekla da homoseksualnost utice na NK celije, nego poricanje identiteta, npr. homoseksualnosti-stres utice na NK killere, a to nije isto.postoji citava studija na temu anticancer mind.
i stvarno vam zelim da polozite taj ispit. vasa manipulacija jeste u sledecem: smrt of infarkta moze da bude trenutna, dok smrt od raka i aidsa nikada nije trenutna.
pozdrav
scabies scabies 03:10 15.01.2009

Re: Pusenje

ja licno kada bih birala izmedju raka i infarkta veruj mi izabrala bih infarkt od koga se umire u sekundi. veruj mi znam.
Infarkt i te kako moze da se prezivi! A i kad se umire nije bas u seqndi. Veruj mi-znam!
sybil sybil 03:13 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
ja licno kada bih birala izmedju raka i infarkta veruj mi izabrala bih infarkt od koga se umire u sekundi. veruj mi znam. Infarkt i te kako moze da se prezivi! A i kad se umire nije bas u seqndi. Veruj mi-znam!

dobro da se ne svadjamo nepotrebno i da ne manipulisemo.infarkt od koga se brzo umire, to bi bila moja smrt kada bi me neko pitao.
p.s. da li vas ove naucne istine ostavljaju ravnodusnom? prosli smo ismevanje i napadanje.
ja sam zbog ovakvog "zastrasivanja" prestala da pusim 5 cigareta dnevno.
scabies scabies 03:22 15.01.2009

Re: Pusenje

da li vas ove naucne istine ostavljaju ravnodusnom?
Najiskrenije-da.Evo upravo zapalila koznakoju cigaretu za danas. I nisam jos zaspala iako treba da ustanem za manje od 3,5h. I vise od tri meseca nisam bila ni na kakvoj rekreaciji. Sto ne znaci da ne podrzavam svakoga ko zeli i moze da vodi uredan zivot... Mora se od necega umreti. Ne bih da mracim-ali ko zeli smrt u seqndi-u njegovim je rukama... Ja zelim zivot. I zivim ga onako kako mi prija. Dok prija...
sybil sybil 03:27 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
da li vas ove naucne istine ostavljaju ravnodusnom?Najiskrenije-da.Evo upravo zapalila koznakoju cigaretu za danas. I nisam jos zaspala iako treba da ustanem za manje od 3,5h. I vise od tri meseca nisam bila ni na kakvoj rekreaciji. Sto ne znaci da ne podrzavam svakoga ko zeli i moze da vodi uredan zivot... Mora se od necega umreti. Ne bih da mracim-ali ko zeli smrt u seqndi-u njegovim je rukama... Ja zelim zivot. I zivim ga onako kako mi prija. Dok prija...

sta da kazem osim- respekt.
ja uzivam u mom larger-than-life tripu: vidim ljude koji jedu becke snicle i pomfrit, posle toga puse i pomislim
kakva sam ja velicina, svaka mi cast.
scabies scabies 03:30 15.01.2009

Re: Pusenje

Svaka cast. Ali ja mislim da nije resenje u uzdrzavanju. Stvar je iskoreniti takve zelje. Inace mu to dodje kao ono 'poricanje identitieta' za koje rece da nije zdravo....
sybil sybil 03:31 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
Svaka cast. Ali ja mislim da nije resenje u uzdrzavanju. Stvar je iskoreniti takve zelje. Inace mu to dodje kao ono 'poricanje identitieta' za koje rece da nije zdravo....

radi se o tome da nemam zelju za beckom sniclom. mislim da bih povratila momentano.
scabies scabies 03:34 15.01.2009

Re: Pusenje

Ne bih da te plasim ali gadjenje na meso je nekad simptom. mozda treba da pregledas zeludac...
sybil sybil 03:38 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
Ne bih da te plasim ali gadjenje na meso je nekad simptom. mozda treba da pregledas zeludac...

simptom cega? ja se super osecam.
scabies scabies 03:42 15.01.2009

Re: Pusenje

simptom cega?
kazem ti bolesti zeluca... Ali ako nemas nikakve druge tegobe (muq, gadjenje, povracanje, gorusicu, vracanje hrane, bol, gubitak tezine)-onda je verovatno na nervnoj bazi gadjenje...
sybil sybil 03:45 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
simptom cega? kazem ti bolesti zeluca... Ali ako nemas nikakve druge tegobe (muq, gadjenje, povracanje, gorusicu, vracanje hrane, bol, gubitak tezine)-onda je verovatno na nervnoj bazi gadjenje...

pazi, nisam ja na bog zna kakvom rezimu, jedem ribu. uostalom, vegetarijanci zive bez problema i mnogo su zdraviji, tako da to nema veze sa zivotom to sto vi pricate o mesu. postoji epidemioloska studija koja pokazuje jasnu korelaciju vise mesa-vise bolesti.
scabies scabies 03:48 15.01.2009

Re: Pusenje

tako da to nema veze sa zivotom.
Sta nema veze sa zivotom?
sybil sybil 05:05 15.01.2009

Re: Pusenje

scabies
tako da to nema veze sa zivotom.Sta nema veze sa zivotom?

hocu reci da sam mislila figurativno mi se gadi meso, tako da nema brige.
mogu, a necu. ima li ista mocnije u zivotu?
dunja73 dunja73 17:40 15.01.2009

Re: Pusenje

E malo morgen za ovo ....

Iz krajnosti u krajnost .J a sam citala da zene koje ne jedu meso teze ostaju u drugom stanju ,teze iznose trudnocu itd...

Znam ja ovde u Nemackoj vegeterijanaca masu .Pirnes ga -pade u nesvest ..

Naucis se da kuvas dobro ,da kupujes zdravo meso -ne iz nekih supermarketa vec domace ..I meni smrdi becka --svinjetina fuj i jos iz friteze ..al kad je ja spremim ,ha ,ha ..
dunja73 dunja73 18:03 15.01.2009

Re: Pusenje

Salu na stranu ,bez da mi zamerite

Ali na zapadu trend vegeterijanstva potice iz sledeceg.Supermarketi ,na tone hrane ,iz uvoza ,to putuje ,gubi na svezini ,ukusu ,tako i meso..
Medjutim ,i na zapadu imaju pijace ,privatne male radnje sa domacim proizvodima ,hleb iz seoske pekare je drugaciji od hleba iz supermarketa,zeleni regali itd.. ,,kod mene u Bavarskoj nema sta nema ,od ptice mleka,,

No ,od lenjosti nema gore bolesti .Valja danas znati i biti domacica .
Nema vegeterijanca ,,ovih sto ih j a znam ,, koji nije probao moju sarmu i prsutu i svakavo pecenje i rostilj ..

Al je lakse biti vegetario .,imaju totalni vegetario ,pa20 % ,pa 30% ,, joj muka mi je od njih ..
Beli ko ´ krec ,30 kg sa krevetom ,a svi pametni do bola ,i zdravi ..Tako i decu vaspitavaju .
Vegeterijanstvo --ni jedan doktor nece podrzati .
I to vam je razlog ,bez da se lazemo ...
sybil sybil 21:47 15.01.2009

Re: Pusenje

dunja73
E malo morgen za ovo ....Iz krajnosti u krajnost .J a sam citala da zene koje ne jedu meso teze ostaju u drugom stanju ,teze iznose trudnocu itd...Znam ja ovde u Nemackoj vegeterijanaca masu .Pirnes ga -pade u nesvest ..Naucis se da kuvas dobro ,da kupujes zdravo meso -ne iz nekih supermarketa vec domace ..I meni smrdi becka --svinjetina fuj i jos iz friteze ..al kad je ja spremim ,ha ,ha ..

Dr Annie Sasco je napravila epidemiolosku studiju na temu frekvencija kancera po drzavama i jasna je korelacija da je pojava kancera povezana sa konzumacijom mesa (zapad). u zemljama gde se vise jede povrce, ucestalost kancera je manja. ko hoce da zivi zdravije treba da smanji upotrebu secera, brasna, mesa, zasicenih masti.
sybil sybil 03:19 15.01.2009

nije sporno

Nego, zanima me da li idalje mislis da steroidni hormoni nisu antiinflamatornog dejstva?
NSAID, to znamo.
scabies scabies 03:24 15.01.2009

Re: nije sporno

Ne razumem? Pitas me ono sto sam te pitala? Ja i rekla da jesu antiinflamatornog dejstva....
sybil sybil 03:35 15.01.2009

Re: nije sporno

scabies
Ne razumem? Pitas me ono sto sam te pitala? Ja i rekla da jesu antiinflamatornog dejstva....

ne u svim slucajevima. protiv psorijaze etc. poznata stvar. on a long run, npr. kod stalnog stresa smanjuje odbrambeni kapacitet organizma da se obracuna sa zapaljenjem. da je kortizol toliko mocan, mi ne bismo imali problem.
scabies scabies 03:47 15.01.2009

Re: nije sporno

Ne samo psorijaze. Jos gomile koznih bolesti. I ne samo koznih.
smanjuje odbrambeni kapacitet organizma da se obracuna sa zapaljenjem
Opet ta cudna konstrukcija. Zapaljnje je u samoj osnovi reakcija na dejstvo neke noxe. Zato mi i ne lecimo zapaljenje-vec uzrok. Zapaljenje je reakcija koja za cilj ima srecavanje dejstva stetnog agensa i zavrsava se reparacijom (najcesce restitutio ad integrum). Ali to je prekomplikovana prica (ne ovako jednostavna kao sto sam iznela). To svo vreme i govorim da je problem u tvom textu-razumevanje samog zapaljenja....
sybil sybil 04:11 15.01.2009

Re: nije sporno

Cortisol, the most well-known adrenocortical hormone in humans, suppresses the immune system and directly inhibits [b]natural killer (NK) cell activity. [/b]
i ako to povezes sa cinjenicom da NK killeri prepoznaju i ubijaju bakterije, viruse i slicne patogene-uzrocnike zapaljenja, onda je jasno kakva je uloga kortizola na duze staze. i kad procitas mighty mouse fenomen jasno je o cemu se radi. treba samo povezivati gradivo.
Ko je manipulant vidi se iz sledeceg. Vi ste tvrdili:
Maligna celija nastaje promenom genetskog materijala (mutacijom) zdrave celije. Promena se desava na nivou DNK. Mutageni (uzroci mutacije) mogu biti bioloski (neki virusi npr. HPV ili Epstein Barov virus ili HIV (i HEPATITIS B I C VIRUSI)), hemijski (da tu je cuveni duvan, zajedno sa jos mnogim kancerogenim hemijskim materijama) i fizicki (jonizujuce zracenje). Mutacije se cesto dogadjaju u nasem telu, a prva linija odbrane su reparacioni enzimski sistemi (bioloski aktivne materije) koji ispravljaju greske na nivou DNK.
Ako oni zakazu, izmenjena celija nastavlja da buja i nekontrolisano se deli. Takodje produqje drugacije supstance od svoje zdrave prethodnice. Na postojanje takvog procesa organizam reaguje zapaljenjem. (Kao i kad su u pitanju bilo koji drugi stetni faktori koji deluju na organizam.) Da, tacno je da u zapaljenju kljucnu ulogu igraju medijatori zapaljenja (interleukini, prostaglandini, leukotrijeni, faktori rasta..). Zapaljenje ima za cilj da lokalizuje proces i da obezbedi uslove za delovanje celija imunog sistema. Da tu su NKcelije (celije prirodne ubice),[/b]
a casopis Science (znate valjda sta znaci impakt faktor) kaze:
"Although the overall picture is far from complete, recent evidence has now firmly tied one protein, NF-KB, into the cancer-promoting action of inflammatory cells. Suspicion fell on the protein several years ago. It is highly active in both inflammatory cells, such as macrophages, and in other cells of inflamed tissues. Indeed, NF-KB activity is "almost a hallmark of inflammation," says a researcher involved in this work, Yinon BenNeriah of Hebrew University-Hadassah Medical School in Jerusalem, Israel.

Researchers have also found that the protein is abnormally active in some cancers and that that portends a bad prognosis. This may be due to the fact that NF-KB activity leads to inhibition of the programmed cell death (apoptosis) that can eliminate defective cells, thus contributing both to cancer development and resistance to drug and radiation therapies."

ako jos dodamo vasu manipulaciju zvanu "homoseksualnost" i "trenutnu smrt"ostaje nam samo sta?
wanna be tlapnja iliti prevelik zalogaj.
sybil sybil 07:13 15.01.2009

najveci biser

Meni se cini da je nesporazum oko poimanja termina-zapaljenje. Zapaljenje nikako nije isto sto i imuna reakcija.
by scabies

Udzbenik iz fiziologije i farmakologije za srednju medicinsku skolu:


Inflammation (Latin, inflamatio, to set on fire) is the complex biological response of vascular tissues to harmful stimuli, such as pathogens, damaged cells, or irritants. It is a protective attempt by the organism to remove the injurious stimuli as well as initiate the healing process for the tissue. Inflammation is not a synonym for infection. Even in cases where inflammation is caused by infection, the two are not synonymous: infection is caused by an exogenous pathogen, while inflammation is the response of the organism to the pathogen.

In the absence of inflammation, wounds and infections would never heal and progressive destruction of the tissue would compromise the survival of the organism. However, inflammation which runs unchecked can also lead to a host of diseases, such as hay fever, atherosclerosis, and rheumatoid arthritis. It is for this reason that inflammation is normally tightly regulated by the body.Inflammation can be classified as either acute or chronic. Acute inflammation is the initial response of the body to harmful stimuli and is achieved by the increased movement of plasma and leukocytes from the blood into the injured tissues. A cascade of biochemical events propagates and matures the inflammatory response, involving the local vascular system, the immune system, and various cells within the injured tissue. Prolonged inflammation, known as chronic inflammation, leads to a progressive shift in the type of cells which are present at the site of inflammation and is characterised by simultaneous destruction and healing of the tissue from the inflammatory process.

mislim sta reci. sedi jedan. knjigu u sake.

scabies scabies 08:40 15.01.2009

Re: najveci biser

sybil
Meni se cini da je nesporazum oko poimanja termina-zapaljenje. Zapaljenje nikako nije isto sto i imuna reakcija.
by scabies

Udzbenik iz fiziologije i farmakologije za srednju medicinsku skolu:


Inflammation (Latin, inflamatio, to set on fire) is the complex biological response of vascular tissues to harmful stimuli, such as pathogens, damaged cells, or irritants. It is a protective attempt by the organism to remove the injurious stimuli as well as initiate the healing process for the tissue. Inflammation is not a synonym for infection. Even in cases where inflammation is caused by infection, the two are not synonymous: infection is caused by an exogenous pathogen, while inflammation is the response of the organism to the pathogen.

In the absence of inflammation, wounds and infections would never heal and progressive destruction of the tissue would compromise the survival of the organism. However, inflammation which runs unchecked can also lead to a host of diseases, such as hay fever, atherosclerosis, and rheumatoid arthritis. It is for this reason that inflammation is normally tightly regulated by the body.Inflammation can be classified as either acute or chronic. Acute inflammation is the initial response of the body to harmful stimuli and is achieved by the increased movement of plasma and leukocytes from the blood into the injured tissues. A cascade of biochemical events propagates and matures the inflammatory response, involving the local vascular system, the immune system, and various cells within the injured tissue. Prolonged inflammation, known as chronic inflammation, leads to a progressive shift in the type of cells which are present at the site of inflammation and is characterised by simultaneous destruction and healing of the tissue from the inflammatory process.

mislim sta reci. sedi jedan. knjigu u sake.


Pazi, srednju medicinsq nisam pohadjala, pojma nemam sta pise u udzbenicima ali ovo ovde4 po tebi dokazuje da je zapaljenje jednako imuna reakcija? Imune reakcije su i reakcije preosetljivosti: malo anafilaxa, imuni komplexi, tuberqlinska proba i takoto... Zapaljenje obuhvata i imune reakcije, ALI JE MNOGO SIRI I NESPECIFICAN PROCES!!! Mora biti da i u toj knjizi za medicinsq skolu pise: alteracija, exudacija, proliferacija. E pa u okviru exudacije-migracija leukocita i tako to. Videces....
A za 'sedi jedan' i 'zelim ti deset'-NE BRINI MOJE ZNANJE IZ OVOGA O CEMU PRICAM JE ODAVNO PROCENJENO I OCENJENO!
Kao sto vidis mogu o ovome u svako doba dana i noci... Bez literature. Ali mislim da ti nedostaje predznanje da ispratis sta pricam. Zato i pogresne stvari navodis kao epohalne dokaze da ovo sto ja govorim nije istina...
sybil sybil 08:48 15.01.2009

Re: najveci biser

pojma nemam sta pise u udzbenicima ali ovo ovde4 po tebi dokazuje da je zapaljenje jednako imuna reakcija?
dokazuje da zapaljenje ukljucuje i imunu reakciju. pa ti ne znas ni da citas.
knjigu u sake, kao sto sam ti vec rekla. ne zamenjuj teze.
svako moze da lupeta i bez knjiga.

p.s. svaka cast za izbor nick-a
scabies scabies 13:03 15.01.2009

Re: najveci biser

scabies: Zapaljenje obuhvata i imune reakcije, ALI JE MNOGO SIRI I NESPECIFICAN PROCES!!!

Kao sto vidis ja sam to vec rekla
maya.sangoma maya.sangoma 16:37 15.01.2009

Re: najveci biser

Drage Doktorke ( ili slicno ) molim za minut paznje .:Zelim samo da te pozdravim Sibil i da ti se izvinim sto ne mogu da odrzim obecanje ( da procitam tvoj tekst ) On je verovatno odlican ali je na suprotnoj strani od mojih interesovanja , ustvari sve u vezi sa lecenjem se nalazi na dnu lestvice mog interesovanja . Dala sam ti preporuku . Nemoj da shvatis ovo licno .
Maya
sybil sybil 21:22 15.01.2009

Re: najveci biser

scabies
scabies: Zapaljenje obuhvata i imune reakcije, ALI JE MNOGO SIRI I NESPECIFICAN PROCES!!!Kao sto vidis ja sam to vec rekla


nema smisla da se svadjamo oko bazicne fiziologije. izvini, ali nisi u pravu. hajde da pokusamo da pristojno diskutujemo. kod akutnog stresa kortizol:
A quick burst of energy for survival reasons
Heightened memory functions
A burst of increased immunity
Lower sensitivity to pain
Helps maintain homeostasis in the body



kod hronicnog stresa kortizol:
Impaired cognitive performance
Suppressed thyroid function
Blood sugar imbalances such as hyperglycemia
Decreased bone density
Decrease in muscle tissue
Higher blood pressure
Lowered immunity and inflammatory responses in the body, slowed wound healing, and other health consequences Increased abdominal fat, which is associated with a greater amount of health problems than fat deposited in other areas of the body. Some of the health problems associated with increased stomach fat are heart attacks, strokes, the development of , higher levels of “bad” cholesterol (LDL) and lower levels of “good” cholesterol (HDL), which can lead to other health problems!



i ko sad tu mulja, petlja i manipulise edabi ispao prepametan.
vracam ti otrov nisi dovoljno bogata da mi ga poklanjas.
i kazes polozila zapaljenje. pa to je zbilja strasno.
mozda u kragujevcu?
sybil sybil 21:24 15.01.2009

Re: najveci biser

maya.sangoma
Drage Doktorke ( ili slicno ) molim za minut paznje .:Zelim samo da te pozdravim Sibil i da ti se izvinim sto ne mogu da odrzim obecanje ( da procitam tvoj tekst ) On je verovatno odlican ali je na suprotnoj strani od mojih interesovanja , ustvari sve u vezi sa lecenjem se nalazi na dnu lestvice mog interesovanja . Dala sam ti preporuku . Nemoj da shvatis ovo licno .Maya

ma nema problema mayo, kada nadjes vremena procitaj pogotovo ako si pusac.
sybil sybil 23:18 15.01.2009

Re: najveci biser

Meni se cini da je nesporazum oko poimanja termina-zapaljenje. Zapaljenje nikako nije isto sto i imuna reakcija. Tesno su povezani-ali nisu isto.

'Meni se cini da je nesporazum oko poimanja termina-zapaljenje. Zapaljenje nikako nije isto sto i imuna reakcija. Tesno su povezani-ali nisu isto.'

biti tesno povezan (independent interaction among systems) i ukljucivati (part of the system) nije isto.
sedi. jedan.

you forgot something mate. I am Capetan Jack Sparrow!
maya.sangoma maya.sangoma 00:27 16.01.2009

Re: najveci biser

Nisam pusac , taman posla . Zdravo se hranim i tako to .Sve ovo rekoh Sibil samo da me ne teras da citam tekst . Haha . Samo se saaalim .Laku noc .
maya.sangoma maya.sangoma 10:57 17.01.2009

Re: najveci biser

Treci pokusaj bio uspesan, procitala sam sve . Hvala sto si me potsetila na ono sto sam ja vec usvojila . Secam se da sam procitala i za antiinflamatori lekove da pomazu u sprecavanju kancerogenih celija( ili tako nesto ) .
Ali ima jedna stvar o kojoj stalno razmisljam : Pre nekoliko meseci procitam da su dva coveka (negde u Srbiji ) posto su zajedno popili kafu negde u selu , posle nekoliko sati ,svaki u svojoj kuci "naprasno" umrli . To znaci da su obojica imali znatno povisen pritisak i popili ( ko zna koju po redu toga dana ) jaku kafu .
Posle procitam da je Srbija DRUGA zemlja na svetu po broju smrtnih slucajeva od srcanih oboljenja .
Kod nas u zemlji se pije kafa prekomerno . Kafa bez kofeina kao da ne postoji u Srbiji .
Ja vidim moju tetku posle nekoliko godina ona sva otecena u licu i ja je pitam ( ja nisam lekar , ali toliko znam )da li imas visok pritisak a ona mi kaze , imala sam sad vise nemam . Tu nema izlecenja , stalno treba da pritisak kontrolises i da uzimas lekove , kazem ja . Ona mi ne veruje ( a obrazovana zena ) prosto neverovatno . Onda ja probam da joj kazem da je kafa opasna za nju ,specijalno zato sto ne uzima lekove . Ona ima "odgovor "i za to :
Ona u jaku tursku kafu sipa malo mleka . Neverovatno koliko zabluda ima medju ljudima .
Mislim da je preventiva najvaznija ,ali kako je izvesti ???
Stalno mislim na moju tetku i nadam se da je usvojila nesto od saveta za zdrav zivot .
sybil sybil 01:48 18.01.2009

Re: najveci biser

da mayo tako je.
vise od 2 kafe na dan je problematicno. kafa+cigarete su ubitacna kombinacija.
snebivljiva_azdaja snebivljiva_azdaja 20:36 15.01.2009

tekst: Budi sam

Ima nekoliko gresaka u tekstu koje su mi zapale za oko (mada kada bih imala vise vremena za citanje ko zna sta bih jos nasla):
1) NK cells- to znaci natural killers a recimo u slobodnom prevodu " Ubice po rodjenju" ili samo "Celije Ubice"; dakle kad napisete NK killeri to je onda "Celije-ubice-ubice"?
2) programirana celijska smrt- apoptosis odnosno apoptoza( u tekstu stoji aptoza, jos malo pa ptoza tj ptosis a to bi bilo nesto sasvim drugo)
Dobar pokusaj, malo haoticno i neorganizovano...
"Nema ljutis" za ispravke!
Ako je ideja vodilja bila da se napise jedan "popularisticki" tekst tj tekst za siroke narodne mase onda se moze jos puno stranih reci i strucnih termina prevesti...
sybil sybil 21:23 15.01.2009

Re: tekst: Budi sam

snebivljiva_azdaja
Ima nekoliko gresaka u tekstu koje su mi zapale za oko (mada kada bih imala vise vremena za citanje ko zna sta bih jos nasla):1) NK cells- to znaci natural killers a recimo u slobodnom prevodu " Ubice po rodjenju" ili samo "Celije Ubice"; dakle kad napisete NK killeri to je onda "Celije-ubice-ubice"?2) programirana celijska smrt- apoptosis odnosno apoptoza( u tekstu stoji aptoza, jos malo pa ptoza tj ptosis a to bi bilo nesto sasvim drugo)Dobar pokusaj, malo haoticno i neorganizovano..."Nema ljutis" za ispravke!Ako je ideja vodilja bila da se napise jedan "popularisticki" tekst tj tekst za siroke narodne mase onda se moze jos puno stranih reci i strucnih termina prevesti...

ja pronalazim u literaturi natural killer cells pa sam ih prozvala NK killeri umesto NK celije i aptosis (skraceno). priznajem nisam u pravu. hvala na ispravci. nema ljutnje, naravno.
primetila sam da recimo superskript nije moguc u zvanicnoj verziji i da su brojevi izmenjeni umesto 1,2,3 pise 111. stvarno ne znam zasto. sve sam radila kako treba.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana