Novokomponovani

Milutin Milošević RSS / 13.01.2009. u 18:02

125040725DebelobrdoSCG.jpg 

Vesele šezdesete i sedamdesete donele su lagodan život, pesmu i opuštanje širokih narodnih masa. Talas roka, koji se sasvim lako primio u tada naprednoj Jugoslaviji, nije zahvatio baš sve slojeve društva. Sećam se da je moja majka još tada sve dugokose rokere zvala "bitlusi" i jedva se mirila činjenicom da su njeni sinovi već u osnovnoj školi imali kose do ramena i ložili se na muziku koja nije baš prijala ušima naviknutim na dalapu i dvojnice. 

Narodna muzika, muzika širokih masa sklonih ćiriličnoj kulturi, do tada je prošla kroz tri glavne faze. Najduže su u sećanju naroda ostali guslarski deseterci. Za njima, sledile su "izvorne narodne pesme", koje su se takođe prenosile usmenim predanjem, uglavnom po prelima. Novi talas činile su starogradske pesme, koje su prve donele "gradski" šmek narodnoj pesmi, pod uticajem modernih vremena. Sve je to bilo nedovoljno da se tradicionalna narodska kultura odupre navali roka. Kao prirodan odgovor, posebno u vreme kada se sa sela masovno odlazilo u grad, noseći sa sobom specifičnu kulturu i običaje, pojavile su se novokomponovane narodne pesme.

Narodnjaci su najpre krenuli temama i melosom koji su se nastavljali na narodno nasledje. "Krca, krca nova kola" ili "Jablani se povijaju" sjajni su primeri novih pesama nastalih na dobroj tradiciji zvuka šumadije ili bosanskog sevdaha. No, vrlo brzo, počeo je proboj novog narodnjačkog talasa koji je zvučao sasvim drugačije. Savremene teme, podstaknute tadašnji svetskim trendovima punim tužnih tema tipa "neshvaćena ljubav" i "nemam ništa od života" (gde su prednjačile meksikanske i grčke moderne tužbalice), donele su sasvim novi zvuk tužnih pesama posvećenih neprihvaćenim ljubavima i nesrećnim životima. Posle Lepe Lukić, Braće Bajić, Gvozdena Radičevića, Zaima Imamovića, Nade Mamule i drugih doajena narodne pesme, podržanih sjajnim muzičarima tradicionalnog zvuka medju kojima su se izdvajali Vlastimir Pavlović Carevac, Rade Jašarević ili Radojka i Tine Živković, pojavio se novi talas tada mladih i kreativnih narodnjaka. 

Mlađi će prepoznati neka imena, ali ima ih koji su već odavno deo zaborava: nesretmo poginula Silvana Armenulić, Safet Isović, Aca Matić, Hašim Kučuk Hoki, Meho Puzić, Predrag Živković Tozovac, Predrag Cune Gojković, Nedžad Salković, Nedeljko Bilkić, Bora Spužić Kvaka, Muharem Serbezovski, Novica Negovanović, Ismer Krcić, Nikola Karović, Dobrivoje Topalović... Za njima je sledio još noviji talas, koga su ovog puta činili neke kasnije legende, ali i oni koji su prvi bili optuživani da donose i promovišu šund. Neka imena ćete sa zadovoljstvom prepoznati, za neke nikada niste čuli ili ćete reći da su njihove pesme potpuni promašaj: Toma Zdravković, Šaban Šaulić, Miroslav Ilić, Hanka Paldum, Milanče Radosavljević, Savo Radusinović, Nada Obrić, Duško Kuliš, Snežana Đurišić, Gordana Lazarević, Marinko Rokvić, Rade Jorović, Muharem Serbezovski, Slobodan Mulina, Zoran Gajić, Vera Ivković, Gordana Stojićević... Ipak, nećete verovati, centralna Šumadija ili Bosna i danas odjekuju njihovim pesmama, istim intenzitetom kao i onima koje su stare stotinama godina. Mada su mnogi iz ovog pasusa odavno otišli sa ovog sveta. 

U to vreme, nije svako mogao da peva. Za razliku od naredne generacije, bilo je potrebno imati glas, a ne samo stas ili očevu njivu. Zato se mnogi danas čude kada recimo čuju izvorne narodne pesme koje je pevao Tozovac, koga pamtimo samo kao "šlager pevača". Moralo se proći kroz mnoge škole i ispite da bi se došlo samo do prava da se snimi pesma ili gostuje na radiju ili televiziji. Kasnije, počeli su da se javljaju harizmatični pevači kao što je bio Toma Zdravković, koji su se probijali atmosferom ili porukom svojih pesama ili boemskim životom koji su vodili. 

Posle sindikalnih proslava sa puno pevanja i igranja, prodor radija, koji je polako postajao obavezni deo nameštaja svakog doma napredne Jugoslavije, pratila je ubrzo i televizija koja je dodatno doprinela popularnosti novih pesama. Ne samo zbog muzičkih emisija koje su bile redovne na programu, već i kao rezultat humorističkih serija koje su bile protkane ovom muzikom: Ljubav na seoski našin, Muzikanti, Građani sela Luga, Kamiondžije... Silvanu je pesma Tome Zdravkovića "Šta će mi život", koju je otpevala u seriji "Ljubav na seoski način" meteorski izbacila na vrh estrade, kao što je u Muzikantima veseli trio La Kampanela otpevao na svoj način jedan broj tada velikih hitova tipa "Jeremija, pali topa" ili "Mala, mala Rajka nema nikog svoga". 

Sledili su i festivali. Najpoznatija je bila Ilidža, a ubrzo je krenula i čuvena "Pesma leta" - karavan koji je celog leta obilazio bivšu veliku domovinu sa kraja na kraj i zabavljao stotine hiljada gledalaca. Pojavili su se Diskos, Diskoton i mnogi nezavisni izdavači ploča koji su podržavali nove pevače. Za njima i mnogobrojne divlje radio stanice tipa "Moravski plićak" koje vlasti nikako nisu moglle da pronadju i zatvore, a onda i neminovni Radio Šabac i "želje, čestitke i pozdravi". Singliće s početka šezdesetih nasledile su longplejke a zatim i muzičke kasete. Narodna muzika tih vremena tako je uspostavila ravnotežu sa rokom, često  zabavljajući potpuno istu publiku. 

Kao neko ko je tih godina bio dete ili mlad čovek, bez obzira na prevashodno rokersko opredeljenje, ne mogu da ne podržim i ovu muziku. Noći i noći, žurke i žurke, susreti i susreti prijatelja, svadbe i ispraćaji, proticali su uz narodnjake. Da se razumemo: bilo je tu svega i svačega, svakojakog šunda i pesama kojih su se verovatno stideli i oni koji su ih napisali i oni koju su ih pevali i svirali. Isto kao i u roku tih godina. Međutim, čini mi se, nadam se s pravom, da je to bio zdrav pokušaj da se tradiciji i kulturi naroda dâ  moderni zvuk kako bi se ona održala i nosila i dalje poseban narodski duh. 

Kao i rok, narodnjaci su ustuknuli pred novim načinom života, pred potrošačkim duhom i ša-na-na-na-na kulturnom osamdesetih. Kao što je psihodelični rok bio posednji trzaj roka (komplikovan i previše složen za konzumiranje), tako su i pomalo filozofske i komplikovane pesme tipa "Dva galeba bela" najavile kraj jednog velikog perioda. Ono što je disko uradio muzici, turbo folk je učinio narodnjacima. Organe i bas gitare potisnuli su ćemane, klarinet i frulicu. Narodnjaci su neminovno otišli u istoriju. Oduvao ih je Južni vetar i njegovi naslednici. 

Srećom, stotine pesama tog vremena pevaju se i danas i deo su obavezne pesmarice svakog orkestra. Mnogo više nego "ua-ua" takozvanih novih narodnjaka. Dokaz je to kvaliteta, valjda. A kadaa se nađe grupa nas starijih pa setno počne da prebira po sećanjima i prostorima u krajevima lavirinta mozga, krenu one stari nepravedno zapostavljeni biseri. Evo nekih koje malo ređe pevamo, a koji vam mogu osvežiti sećanje i ulepšati današnju proslavu nekada zabranjene Nove godine, u verzijama koje sam na brzinu uspeo da nađem (izbor malog broja pesama nikako nije lako napraviti):

 

Ah, ljubav, ljubav - Nedžad Salković 

Dugo te, dugo očekujem - Nada Obrić 

Ej, da mi je - Dobrivoje Topalović 

Ja te pjesmom zovem - Hanka Paldum 

Jedna reka u mom kraju - Novica Negovanović 

Kad sretneš Hanku - Safet Isović 

Kako beše, komšinice - Cune Gojković 

Krčmarice, još vina natoči - Aca Matić 

Lepa Vranjanka - Staniša Stošić 

Mara, mara, maramica - Gordana Lazarević 

Na rastanku - Bora Spužić Kvaka 

Nazdravite, drugovi - Hašim Kučuk Hoki 

Ne plači, dušo - Šaban Šaulić 

Nije život jedna žena - Miroslav Ilić 

Oči jedne žene - Tozovac 

Oj, meseče, zvezdo sjajna - Lepa Lukić 

Pogledom te tražim - Rade Jorović 

Rastajemo se mi 

Rastao sam pored Dunava - Zoran Gajić 

Sliku tvoju ljubim - Toma Zdravković 

Snegovi beli opet veju - Marinko Rokvić 

Šta će mi život - Silvana Armenulić 

Ti meni lažeš sve - Duško Kuliš 

Volim, majko, siroticu - Meho Puzić 

Zagrli me ti i oprosti mi - Gordana Stojićević

 

Atačmenti



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

palilula011 palilula011 18:27 13.01.2009

evo nesto i za ponoc



Odlicne pesme si postavio.

Pozdrav i Srecna Nova Godina!
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:44 13.01.2009

Re: evo nesto i za ponoc

Moravac

Za svakog folklorca azbuka igre. Sjajna, lagana, šumadiNska igra za nadigravanje momaka i devojaka.

Srećno i veselo noćas!
mirelarado mirelarado 18:30 13.01.2009

Sve te pesme

sada mi zvuče mnogo bolje nego nekada, valjda zbog strahote koju je doneo turbo folk.
Nisam baš ljubitelj, ali, kao što si rekao, ona je bila neizostavna...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:40 13.01.2009

I moja sestra

ih je zvala "bitlusi", a onda joj je objašnjeno da nemaju "u". Od tada ih je zvala "bitlusbezu".
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:47 13.01.2009

Re: Sve te pesme

ona je bila neizostavna...

A tek dugmetara...


ecce-florian ecce-florian 20:07 13.01.2009

Re: Sve te pesme

ajmo
sa sa
( nije na listu)
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:17 13.01.2009

Re: Sve te pesme

ajmo
sa sa

Da, daaaaa. Kolo sa najvećim brojem muzičkih motiva ikada. Obično se vrte 3 - 4, a Bata Kanda ih je sve razbio. Kakav je to hit bio. Jedan od onih koji je na pravi način postavio ciganJsko u narodnu muziku
saphiria saphiria 23:24 13.01.2009

Re: Sve te pesme

@ Milutine - odlican izbor pesama za docek

ecce-florian
ajmo
sa sa
( nije na listu)

SRECNO I VESELO


Milutin Milošević Milutin Milošević 19:57 13.01.2009

Re: evo

E, ovo je mnogo lepo. Pred Novu godinu, povučen jednim nedavnim pevanjem, napisao sam blog koji je posvećen pevanju ali sa podlogom koju su činile izvorne narodne pesme. Tada sam, strpljivo i sa dosta napora, skinuo preko sto pesama sa Neta. Tako sam počeo da skidam i novokomponovane, pa i njih sada već ima podosta. Ova stranica će mi pomoći da upotpunim kolekciju. Puno hvala!
constrictoria92 constrictoria92 18:42 13.01.2009

Uh...

Pa, ne bih se slozila da je rock "ustuknuo". Jeste u Srbiji (al' ovde je ustuknulo mnogo chega, a ne samo rock).
maya.sangoma maya.sangoma 18:49 13.01.2009

hvala.

Milutine , hvala za priliku da mogu da slusam nas ( sad vec klasicni ) narodni melos.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:59 13.01.2009

Re: Uh...

ne bih se slozila da je rock "ustuknuo"

Kako se uzme. Ja sam već pisao da je muzika umrla krajem sedamdesetih
Goran Vučković Goran Vučković 19:12 13.01.2009

Srpski Nešvil

Mislim da je red pomenuti i radio "Šumadija" iz Aranđelovca, kad se priča o ovoj temi...
Unfuckable Unfuckable 19:42 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

Mislim da je red pomenuti i radio "Šumadija" iz Aranđelovca, kad se priča o ovoj temi..

tačno, Vučko
i one njihove želje, tipa : "Komšijama želimo srećno izlivanje ploče uz pesmu "Sini munjo, udri grome"
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:00 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

Sini munjo, udri grome

Vidiš, ovo mi je umalo izbledelo iz sećanja
Unfuckable Unfuckable 20:07 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

pa njihove želj slušalaca su bile - vrh vrhova
Ne mogu samo da se setim kako se zvala emisija
ecce-florian ecce-florian 20:14 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

komšiji unfu
sve najbolje
želi florian
s zvezdino kolo
Unfuckable Unfuckable 20:15 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

paz' bubamara !
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:19 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

zvezdino kolo

E, šteta što Vračarac nije pri kompu, da se kolektivno razveselimo
Unfuckable Unfuckable 20:20 13.01.2009

Re: Srpski Nešvil

e baš bi leglo da neko nađe ono staro :
" ta -na - na - na - ni - na - na - na
Robert Prosinečki (3x) "
Goran Vučković Goran Vučković 21:08 13.01.2009

Džaja pevaljka

komšiji unfu
sve najbolje
želi florian
s zvezdino kolo

A sećate li se one singlice gde Džaja peva na prednjoj strani "pesmu navijača Crvene Zvezde" ("još jedna igra, još boda dva, jedino sada to želim ja.." a na drugoj "Devojko crnooka"? Moguće je da moji imaju još tu singlicu negde kod kuće...
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:45 13.01.2009

Re: Džaja pevaljka

Sećam se ploče, ali se ne sećam da li sam je imao. Moram da zavirim kod brata u budžak
drug.clan drug.clan 19:34 13.01.2009

dozivljaj muzike

Narodna muzika tih vremena tako je uspostavila ravnotežu sa rokom, često  zabavljajući potpuno istu publiku. 



Da, to je pojava gde "urbani" mladi slusaju punk u srednjoj skoli a potom potpuno prelaze na turbo folk kada napune 20. (npr. Jami cuvena urbana obozavateljka Ramonsa sa Dorcola). Valjda je to i posledica toga sto se na zurkama u Srbiji uvek posle ponoci zavrsi sa narodnjacima.


Ovo samo pokazuje da muziku kod nas vecina i ne dozivljava kao umetnost vec kao jeftinu zabavu uz alkohol koja nema nikakvu vrednost, znacenje i smisao.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:02 13.01.2009

Re: dozivljaj muzike

A ima i puno ljudi koji slušaju sasvim različite žanrove muzike, skoro sasvim ravnopravno. Ili koji kombinuju razne muzičke žanrove, kao nekada Korni grupa uNas ili danas Najdžel Kenedi
milosib92 milosib92 19:38 13.01.2009

Nekad i sad

Dobro se sećam iz vremena osnovne škole igranja flipera u putujućem luna-parku i neverovatne iritacije pesmom Šabana Šaulića- Sneg je opet Snežana. Išla mi na živce opasno, al sam toliko voleo igranje da sam tu pesmu čuo bar sto puta za tri dana. Naravno da sam u to vreme bio roker do koske, tj. to je bio stil života.

Elem, putujem pre par godina autobusom i majstor vrti neku kasetu sve vreme puta u trajanju od dva sata. Neki ušeparajući zavijajući glas pokušava da sklopi bilo kakav smisleni tekst, a vozač samo obrće kasetu sa jedne na drugu stranu. Pred sam kraj puta se valjda zadovoljio i uključi radio. Čik pogodi gazda, koja pesma je bila. Slušam ja Šabana i ne mogu da verujem kako čovek peva i koliko je Snežanin sneg dobra pesma u odnosu na đubre koji sam obasipan.

Verujem ja da je moja muzika iritirala roditelje, al ljudi ovo danas je katastrofa. Mada ovi klinci danas lepo nose sebi muziku i baš ih briga za okolinu.

P.S. Gde je ovde Devojka iz grada?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:44 13.01.2009

Re: Nekad i sad

evo je devojka iz grada
milosib92 milosib92 19:54 13.01.2009

Re: Nekad i sad

Da li je lepša Sonja ili pesma, pitanje je sad.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:06 13.01.2009

Re: Nekad i sad

Gde je ovde Devojka iz grada?

Okačio sam malo manje poznate pesme, da podsetim one koji nemaju baš priliku. Eto, od Miroslava je sjajna ova "Nije život..."
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:07 13.01.2009

Re: Nekad i sad

ma nemoj da se pitash. samo uzhivaj.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:08 13.01.2009

Re: Nekad i sad

Da li je lepša Sonja ili pesma

Da, mnogima je nepoznat podatak da je tada mlada i perspektivna Sonja bila devojka iz grada u spotu koji je promovisao prvi Miroslavljev hit.

Kako je lepa bila... Stvarno da ti pamet stane i da zaboraviš na ceo svet
Blade Runner Blade Runner 19:52 13.01.2009

Srecna Nova Godina

i sve najbolje gazda Milutine!!
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:11 13.01.2009

Re: Srecna Nova Godina

Uzvraćam čestitke
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:40 13.01.2009

Ama

razumem te al' i nisi bas dobar izbor napravio....
maaaalo mi sve tu vuce na ono kvaziurbanu-turbo-udri me do zore varujantu...
Povela je jelka....Jecam zela....sljiva ranka....bisenija.....
A moze i Jeremija :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:44 13.01.2009

Re: Ama

hoochie coochie man
razumem te al' i nisi bas dobar izbor napravio....
maaaalo mi sve tu vuce na ono kvaziurbanu-turbo-udri me do zore varujantu...
Povela je jelka....Jecam zela....sljiva ranka....bisenija.....

Rekoh ja: bio je blog sa izvornim - ovo su preteče šundara
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 21:53 13.01.2009

Narodnjaci sa viskom energije

Kratak osvrt na par narodnjaka sa rock energijom ("Necu, necu Dijamante" od Halida B., "Ej' od kad sam se rodio" - Sinan i "Voljela sam voljela" - Hanka, via Vatreni Poljubac) i posle jos jedna kratak osvrt zasto se Juzni Vetar uopste pojavio. Prve 2 naprave najveci rsum na danasnjim svadbama. Dobro, tu su i Toma i Hoki i jos neki uz koje se lome case, ali uz ove 2 je obavezan rsum.

Primer narodnjaka sa rock zvukom i zasto je doslo do takvih pesama, "sa viskom energije", Juzni Vetar, Halidi i sl.:

"Novinaru Anti Batinoviću, iz tadašnjeg uglednog zagrebačkog magazina "START", Šabović je izjavio kako mu je definitivno bilo jasno da ima pravu ideju, kada je radeći kao lijecnik u stanici hitne pomoći u Busovači, pijanom čovjeku šio ranu. Pijanac je glasno pjevao narodne pjesme dok ga je za ruku držala pjevačica iz obližnje kafane u kojoj se, u tuči, isjekao. Šabović kaže da mu je "sinulo" da je ljudima trebao žešći narodnjak od onoga kojeg su imali i ideja o Nervoznom poštaru bila je definitivno sazrela. "
...
"Nakon koncipiranja ideje, Šabović je suočio ortodoksnog folkera Ruleta i najortodoksniju hard-rock postavu u Sarajevu, na čelu sa Nikolom Mitrovićem, poznatim hevi-metalcem koji je svoju gitaru, koju je sam pravio, svirao poput Bil Gibonsa. Fadil im je rekao da trebaju svirati njegove pjesme, svaki na svoj način, (Rule treba pjevati folk, a Nidžo svirati teški rock), ali u isto vrijeme i ne respektirajući jedan drugoga. Obojica su morali s mukom suzdržati smijeh i sumnji nije bilo kraja, ali i Željini i igrači Sarajeva igrali su ponekad zajedno u reprezentaciji, mislio je Šabović, zašto ne bi i ova dva vrsna muzičara "zaigrala" zajedno u šarmantnoj reprezentaciji zvanoj "Nervozni Poštar". Nakon dugih ubjeđivanja, bend je ipak profunkcionirao i nakon uspjeha na ilidžanskom festivalu sumnji više nije bilo mjesta. Ubrzo se i izoštrio pravi stil benda na njihovoj drugoj ploči "Zapamti, ja sam gazda", snimljenoj u zagrebačkoj Dubravi, u studiju "Jadran film" na čelu sa producentom Rajkom Dujmićem koji je sjajno producirao legendarni hit sastava, pjesmu „Nova godina, kuca na vratima“. "
...

Rule:
"Na Ilidzi 1985, kad su nas najavili publici, nista nije bilo jasno. Svira heavy metal gitara uvod i pljescu samo mladja raja, rokeri, pankeri, a onda izlazim ja i pjevam… "Bez svega bi mog'o ja /bez zlata i dukata/ i bez zene voljene/ al' bez njega nikad ne. Hej, Bosno, Bosno rosna, on je ponos tvoj/ seher, seher Sarajevo/ slatki dom je moj.". I nastupa haos. Cijela sala na nogama, deru se kosulje, cupaju se stolice. Rezultati: mi prvi sa hiljadu devetsto i nesto glasova, drugoplasirani devedeset. Ludnica. "

Elem, pre pojave juznog vetra je Bora presao u fazu "Muzicari koji piju" a Kerber poceo da hara. Od takvog Bore i Kerbera, ja biram Sinana i Semsu .
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:56 13.01.2009

Re: Narodnjaci sa viskom energije

Bora presao u fazu "Muzicari koji piju" a Kerber poceo da hara. Od takvog Bore i Kerbera, ja biram Sinana i Semsu

Zamor materijala, kažem ti

Hvala za iscrpan komentar
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 22:07 13.01.2009

Re: Narodnjaci sa viskom energije

Jeste, zamor materijala, bila je potrebna nova energija, "novi talas" . Inace, sve sto valja pre Juznog Vetra bi trebalo da se svrsta u evergrin, govorim o dobrim i popularnim pesmama koje si pomenuo gore, ne o Biljani Jeftic.

Takodje, mislim da je film "Sok od Sljiva" zabelezio taj novokomponovani momenat maestralno. Tu se takodje vidi propast starog sistema koji olicava Paja Vujisic koji dovodi trubace na svadbu cerke i koji veli Mikiju Rudinskom "Nedaj trubacima da 'olade trube, nemoj da mi zetovi cupavci sa masinama pokvare veselje". Zetovi cupavci sa masinama su bili prateci orkestar Sabana Saulica i naravno, doslo je do epske tuce :

NNN NNN 03:58 14.01.2009

Re: Narodnjaci sa viskom energije

I obavezno Šaban Šaulić "Bio sam pijanac" - čist pank.

A Gazda Milutinu čestitke za prezime i sve najbolje za Novu godinu uz
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:40 14.01.2009

Re: Narodnjaci sa viskom energije

Boga mi, prava pesma u ovom trenutku
AlexDunja AlexDunja 21:55 13.01.2009

ne mogu da verujem

o cemu se ovde razgovara?
el ovo mejnstrim?
ja ne razumem.
ima inner party novogodisnji blog:))))
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:03 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem

Kakav, bre, mejnstrim? Malo se pevalo pre nekog vremena pa navrle uspomene. Može i neki narodnjački blog da prodje. Evo, pre mene Džon Lajdon, pa onda Leonard Keon... Ovo sam napisao i neću više, majke mi

AlexDunja AlexDunja 22:05 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem

svaka tebi cast:)
kod mene nece proci:)
jednostavno, koen, truli joca
i narodnjaci ne idu zajedno. eto.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:09 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem

jednostavno, koen, truli joca
i narodnjaci ne idu zajedno. eto.

Dobro, da se ne svađamo
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:11 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem

kod mene nece proci:)


Rece alexdunja poznata po cvrstini svojih ubedjenja..

Pozdrav AD
AlexDunja AlexDunja 22:12 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem


Dobro, da se ne svađamo

svadja ne dolazi u obzir:)
AlexDunja AlexDunja 22:15 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem


Rece alexdunja poznata po cvrstini svojih ubedjenja..

bezobrazno, i argumentovano,
po obicaju.
hcm:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:18 13.01.2009

Re: ne mogu da verujem

bezobrazno, i argumentovano,


Oli da argumentujemo ?

AD
talicni talicni 22:20 13.01.2009

Zvuci rodnog kraja


Milutin Milošević Milutin Milošević 22:30 13.01.2009

Re: Zvuci rodnog kraja

Bože me sakloni
Kazezoze Kazezoze 23:07 13.01.2009

Re: Zvuci rodnog kraja

Lelo Nika - virtuoz na harmonici kojem se klanjao i pokojni Joe Zawinul...

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:26 13.01.2009

Re: Zvuci rodnog kraja

Kako veze dugmetara. Znam da je ova melodija (kao i rumunski melos uopšte) jedan od izazova koji rado prihvataju naši harmonikaši.

Lelo je sjajan.

PS Potiče iz sela u kome moja Fata ima vikendicu. Vidiš, to nisam znao. Moram da ga nekako sahvatam kada dodje u posetu (ako dolazi)
Kazezoze Kazezoze 23:40 13.01.2009

Re: Zvuci rodnog kraja

koliko mi je poznato zhivi negde u shvedskoj, a ima i dzez i hip-hop albuma.
ja imam jedan bash virtuozan album...chista improvizacija
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:01 14.01.2009

Re: Zvuci rodnog kraja

Upravo sam skinuo album sa Neta

Članak o Lelu
ecce-florian ecce-florian 00:32 14.01.2009

ajd malo ozbiljnije

saphiria saphiria 00:37 14.01.2009

Re: ajd malo ozbiljnije

ecce-florian
tri tenora

ajd
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:54 14.01.2009

Re: ajd malo ozbiljnije

tri tenora

To, majstore Cvetko. Idemo na Bečke dečake
muaddib92 muaddib92 00:36 14.01.2009

Krca, krca..

"Krca, krca nova kola"
.. Супер је тема, газда Мајлоу, коликогод и ја тада волео 'битлусе''.. Али да се не лажемо, све је и тада имало своју турбофолк верзију: близнакиње у првом основне су, тамо 1962-ге, певале обрађену верзију: Крца, крца Милкин кревет/све од осам па до девет- ОК. А било је, заиста, из садашњег ракурса, неких лепих '(колико год сада смешно деловало) као 'Марамица, свиленица' или 'Чувам овце, доле у јасење'..
Само пар корекција - бар по моме сећању: мислим да је фестивал ''Песма лета'' био ипак забавњачког карактера и друго, Николу Каровића памтим више по прерадама грчких (''Сагапо'') и мексиканских песама - мада знам да је после са Славком Перовићем снимио и неке ђетићке..
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:00 14.01.2009

Re: Krca, krca..

Само пар корекција - бар по моме сећању: мислим да је фестивал ''Песма лета'' био ипак забавњачког карактера и друго, Николу Каровића памтим више по прерадама грчких (''Сагапо'') и мексиканских песама - мада знам да је после са Славком Перовићем снимио и неке ђетићке..

Tema je za priču, a mi posmatrači i povremeni pevači iz zadnjeg reda možemo samo da popjevamo.

Glede "Pesme leta", ja ipak držim da je bila otvorena - samim tim bilo je narodnjaka.

A, istina, Slavko i Nikola su se probili pevanjem meksikanskih, pa je posle Nikola prešao u narodnjačke, domovinske crnogorične
muaddib92 muaddib92 23:24 16.01.2009

Re: Krca, krca..

Glede "Pesme leta", ja ipak držim da je bila otvorena - samim tim bilo je narodnjaka.

Проверих јуче на нету: није било народњака, све сами тадашњи врх 'забавњака'. Али није битно, позздрав
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:24 17.01.2009

Re: Krca, krca..

OK, hvala za ovo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:02 14.01.2009

Po narodžbini sa PP-a

Goran Vučković Goran Vučković 01:16 14.01.2009

Luis

Ovaj lik je oduvek imao krajnje karakterističan imidž. Inače sam ga slušao jednom u Faru (kod Kalenić pijace, dok nažalost nije zatvoren) i nema šta tip nije svirao i pevao - džez, disko...

marco_de.manccini marco_de.manccini 02:48 14.01.2009

ispadale iz plakara

Mlađi će prepoznati neka imena, ali ima ih koji su već odavno deo zaborava: nesretmo poginula Silvana Armenulić, Safet Isović, Aca Matić, Hašim Kučuk Hoki, Meho Puzić, Predrag Živković Tozovac, Predrag Cune Gojković, Nedžad Salković, Nedeljko Bilkić, Bora Spužić Kvaka, Muharem Serbezovski, Novica Negovanović, Ismer Krcić, Nikola Karović, Dobrivoje Topalović...

e milutine, iz ovog talasa smo imali kod kuce preko hiljadu singlica (ukljuchujuci i neke duplikate). upakovane po 50, chini mi se, u plastichne kutije PGP-RTB. odakle su se stvorie u nashoj kuci ne znam, neka reprezentacija valjda. polako su nestale iz kuce. neka korist i od entropije.
omega68 omega68 10:32 14.01.2009

Re: ispadale iz plakara

marco_de.manccini
Mlađi će prepoznati neka imena, ali ima ih koji su već odavno deo zaborava: nesretmo poginula Silvana Armenulić, Safet Isović, Aca Matić, Hašim Kučuk Hoki, Meho Puzić, Predrag Živković Tozovac, Predrag Cune Gojković, Nedžad Salković, Nedeljko Bilkić, Bora Spužić Kvaka, Muharem Serbezovski, Novica Negovanović, Ismer Krcić, Nikola Karović, Dobrivoje Topalović...

e milutine, iz ovog talasa smo imali kod kuce preko hiljadu singlica (ukljuchujuci i neke duplikate). upakovane po 50, chini mi se, u plastichne kutije PGP-RTB. odakle su se stvorie u nashoj kuci ne znam, neka reprezentacija valjda. polako su nestale iz kuce. neka korist i od entropije.

Ja sam pre nekoliko meseci ostvario davnašnji san.Tri meseca sam skidao domaću muziku ( sve živo ).Između ostalog i 3 GB izvorne i ovakve ( probrane ) narodne koje si obradio.Produžio sam malo sebi život.Inače sve čestitke z a temu i to baš u dan koga ovde mnogi blate
Unfuckable Unfuckable 10:43 14.01.2009

Re: ispadale iz plakara

ko bre blati sng, brate omega ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:47 14.01.2009

Re: ispadale iz plakara

preko hiljadu singlica

Ih kakvo blago. Kao što rekoh: ima ja jednu zalihicu negde kod brata i još kod šuraka. Moram da ih obidjem uskoro
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:48 14.01.2009

Re: ispadale iz plakara

Tri meseca sam skidao domaću muziku ( sve živo ).Između ostalog i 3 GB izvorne i ovakve ( probrane ) narodne koje si obradio.

Ja se ovo oko Nove godine opučih. A tek sam na početku
omega68 omega68 11:35 14.01.2009

Re: ispadale iz plakara

ko bre blati sng,

Pa ne baš ovde , ali ima po blogu.Ne bih da trolujem ovako lep pokušaj
dunja73 dunja73 02:58 14.01.2009

ovo samo moze Josipa







Tekst je supper. Volim sve sto dize ljude na noge i priredjuje merak .Samo za domacina ,da se ne zaboravi ,osamdeset i neka....
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:53 14.01.2009

Re: ovo samo moze Josipa

Da, da - kombinacija dobre pesme i divnog glasa = uživancija.
rastinjak rastinjak 12:39 14.01.2009

Radio Šabac i nedeljna supa

Kad sam bio klinac hit je bila emisija ''Želje slušalaca'' ( tako nekako se zvala ) na Šabačkom radiu.
Kao i svima u tom uzrastu, moji favoriti su bili u poptuno drugom taboru - rok, pank i tako to.
Posebno me je iritirala ova pesma


Sad kad je čujem, ima u njoj neke poruke. Stvarno je ta trideseta, godina preloma, do nje nekako ide sve u punom ritmu, završe se škole, ženidba,dečica, promeniš PAR država ( SFRJ -SRJ -SR I CG - SR - ?), i nastupa lagano smirenje,sazrevanje.

Kako bih sad voleo jedan miran nedeljni ručak uz radio Šabac sa najvećom brigom da li će kiša navreme pasti na posustali kukuruz.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:56 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

Ma, život tek počinje posle tridesete. Ili četrdesete, ne mogu baš da se setim najbolje

U svakom slučaju Uzmi sve što ti život pruža
rastinjak rastinjak 13:08 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

Milutin Milošević
Ma, život tek počinje posle tridesete. Ili četrdesete, ne mogu baš da se setim najbolje

U svakom slučaju Uzmi sve što ti život pruža

man ray loves me man ray loves me 20:02 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

ne znam sta ide posle tridesete, ali mene u detinjstvu navise nervirala pesma "ja vragolan i moj deda/kud krenemo svet nas gleda/dva mangupa vidi jada/on nekada a ja sada".
the thing is chisseled in my brain.

edit: i naravno - mali mrav.
Goran Vučković Goran Vučković 20:25 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

Ups duplikat sorry
Unfuckable Unfuckable 20:37 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

edit: i naravno - mali mrav.

to je Đura u Nadrealistima carski "obradio"
meni je u askari ('83-84) na ganglije išla ona :
"Hej mala gde ćemo večeras
do kafića nisam - željan pića
a u kinO nema ništa finO
imam predlog a ti mala kaži -
a ti kaži važi - al' ne laži ?"


dakle ...raja je padala u sevdah k'o šljiva u gomno na to, to je bila neka, kao - švalerska valjda....
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:38 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

pesma "ja vragolan i moj deda/kud krenemo svet nas gleda/dva mangupa vidi jada/on nekada a ja sada"

A ima i ona strašna "Ti si kćerko tatin sin"
milosib92 milosib92 20:44 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

rastinjak
.Kako bih sad voleo jedan miran nedeljni ručak uz radio Šabac sa najvećom brigom da li će kiša navreme pasti na posustali kukuruz.

Jel to žal za mlados ili za mirnim vremenima.
mixailo92 mixailo92 22:38 14.01.2009

Re: Radio Šabac i nedeljna supa

rastinjak
Kad sam bio klinac hit je bila emisija ''Želje slušalaca'' ( tako nekako se zvala ) na Šabačkom radiu.
...........
Kako bih sad voleo jedan miran nedeljni ručak uz radio Šabac sa najvećom brigom da li će kiša navreme pasti na posustali kukuruz.


Ista emisija je bila i na Radio Šumadiji iz Aranđelovca. Zvala se "Pozdravi, čestitke i želje". Pored svadbi i ispraćaja u vojsku, ponekog rođendana i rođenja (najčešće unuka), bilo je i pesama uz koje se želelo prijatno poslepodne prijateljima.

Ipak mi je najzanimljivije to kako su naručioce pesama uspevali da ubede da u jednom danu ne poruče istu pesmu koju je neko drugi već tražio, tako da im je program bio raznovrstan.

Moja baba sa sela je obavezno slušala ovu emisiju svaki dan, jer je to bila i svojevrsni način da se saznaju najnoviji abrovi, ko se venčao, šta se dešava u susednom selu...

Takođe, moram da pomenem i emisiju „POSELO POD BUKULJOM” (emisija svakodnevna, vođena u prepodnevnom programu sa gostima iz oblasti narodne muzike) u koju je glavni urednik dovodio i najpoznatije umetnike sa estrade, kao i one koji su se tek probijali.

alexlambros alexlambros 14:53 14.01.2009

evo dokle se stiglo u toj razvojnoj liniji

dunja73 dunja73 15:42 14.01.2009

Re: evo dokle se stiglo u toj razvojnoj liniji

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:05 14.01.2009

Re: evo dokle se stiglo u toj razvojnoj li

Jadno devojče, kakav šit mora da peva ne bi li se probila. Strašno.
dunja73 dunja73 16:30 14.01.2009

Re: evo dokle se stiglo u toj razvojnoj li

Ja sam isla u diskoteke koje po hiljade mogu da prime ,ovakva muzika samo ,,drma,, I omladina igra ..a ovo je ,, renome ,, jel to bese iz BiH?

man ray loves me man ray loves me 20:00 14.01.2009

Re: evo dokle se stiglo u toj razvojnoj li

posle pesme "XXL" na albumu verovatno slede pesme "100% pamuk" i "pranje rucno".
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:34 14.01.2009

ti mora da znash

milutine (ili iko drugi) secash li se jedne pesme iz prve polovine 80-ih, neshto je bilo folk-gipsy-disko stil sa rechima u stilu "nish, skopje, via, ... " hiljadu godina pre ovih turbo ljudi se pojavilo i u stvari mi se dopalo. muzika mi je josh u ushima, ali ne umem da pevam na blogu (ne umem ni van bloga dodushe).
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:09 14.01.2009

Re: ti mora da znash

Marko, ja se stvarno ne sećam
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:13 14.01.2009

Re: ti mora da znash

ma nema veze, kako sam opisao ne bi se ni autor setio. zhiv bio.
ecce-florian ecce-florian 17:37 14.01.2009

Re: ti mora da znash

iz prve polovine 80-ih, neshto je bilo folk-gipsy-disko stil sa rechima u stilu "nish, skopje, via, ...

ma nema veze, kako sam opisao ne bi se ni autor setio. zhiv bio.

*novo 

cajorije sukarije
el' ovo?

iko drugi
edit
i još tri asa kafanske tuge
Boban Zdravkovic - O ne, ne , ne..
Muharem Serbezovski - Ramo
Bora Spuzic Kvaka- Stojim na uglu prosjaku slican
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:44 14.01.2009

Re: ti mora da znash

ecce, ja sam rekao da mi se dopalo. ivana je slatka devojchica, ali to nije to. nego zbunio si me tekstom, moj opis se dosta slazhe uz ono shto si stavio. ali ono na shao sam ja mislio je bilo stvarno dobro. ako se ikada setim stavicu u neki trol nekad.
ecce-florian ecce-florian 20:01 14.01.2009

Re: ti mora da znash

nego zbunio si me tekstom,

ne ja tebe , no ti mene
nema si vezu , beri si brigu, šala mala.Dešava se
Pre puno godina natrapam na ovaj Angels Sing,Ziggy Elman with Tommy Dorsey snimak iz 40'. Ubeđen da sam pronašao ključni detalj o uticaju trubača iz Srbije na swing ,krenem to i da objašnjavam( a da sam znao ponešto o Elmanu), dok me jedan "čika" ne spusti na zemlju i objasni da je to pesma Abe Schwartza ( tad jos nije bilo interneta ni u nagovestaju)kao i ko ju je još sve imao u stalnom repertoaru ( a liči , zar ne).No nastavim da se družim s njim i mnogo naučim između ostalog i o citiranju motiva iz narodne muzike. Nikad se ne zna zašto je nešto što ti se desi dobro.
I pod dva : nit sam ti ja na Akademiji, niti si ti Katunac da mi daješ slušni test.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:58 14.01.2009

Re: ti mora da znash

as kafanske tuge

Neprevaziđeni Toma

Kafana je moja sudbina
pravimse.englez pravimse.englez 16:07 14.01.2009

'de me nadje!

'ebi ga, ja sam ti u "privremenom radu u inostranstvu" i ovakve neke stvari me uvek pogode, onako neocekivano, na kvarno. Inace nisam tip koji zivi u proslosti, ili nesto slicno, ali uvek me podsete na razne zurke dok sam jos bio u Beogradu, i dok sam bio mlad i bolelo me je uvo za sve! Mozda je to nostalgija, ne za tom muzikom, nego za tim zivotom, koji je u poredjenju sa ovim sada stvarno vrh!

A danas kad neko "obradi" neku stvar od Silvane ili Tome ili vec, dodje mi da ih zadavim. Nemoze bolje od originala, zato odustani!

VEEEEELIKA preporuka! Pozdrav sa "trulog" zapada
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:11 14.01.2009

Re: 'de me nadje!

A danas kad neko "obradi" neku stvar od Silvane ili Tome ili vec, dodje mi da ih zadavim. Nemoze bolje od originala, zato odustani!

Da znaš da sam u dileJi oko ovoga. Najpre, uopšte mi se ne svidja kada neki narikači upropaste neku sjajnu pesmu, a onda ta njihova verzija postane model jer ih više guraju današnji MenaĐeri. A, sa druge strane, ima primera kada bi neke pesme ostale zaboravljene da ih ponovo nije neko snimio.
NNN NNN 17:43 14.01.2009

Re: 'de me nadje!

A, sa druge strane, ima primera kada bi neke pesme ostale zaboravljene da ih ponovo nije neko snimio.

Jedna moja drugarica iz osnovne škole (koja je pre 15ak godina učestvovala na takmičenju "prvi glas Srbije", i bila recimo 3.-4.), kada sam je pre par godina sreo, rekla mi je da, između ostalog, radi sa orkestrom RTSa (onaj koji vodi, valjda, Ljubiša Pavković (ja baš ne pamtim imena)) i da snimaju stare izvorne pesme da se ne bi zaboravile. Nisam nešto to video u prodaji, ali verovatno postoji bar u nekoj njihovoj arhivi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:52 14.01.2009

Re: 'de me nadje!

Jedna moja drugarica iz osnovne škole (koja je pre 15ak godina učestvovala na takmičenju "prvi glas Srbije", i bila recimo 3.-4.), kada sam je pre par godina sreo, rekla mi je da, između ostalog, radi sa orkestrom RTSa (onaj koji vodi, valjda, Ljubiša Pavković (ja baš ne pamtim imena)) i da snimaju stare izvorne pesme da se ne bi zaboravile. Nisam nešto to video u prodaji, ali verovatno postoji bar u nekoj njihovoj arhivi.

RTS ima neverovatnu arhivu snimljenih pesama. I to na sjajnim "nosačima zvuka" koji bi sa malo digitalizacije bili neverovatni
man ray loves me man ray loves me 19:45 14.01.2009

Tine i



i nesto virtuoznije od zrtve JULa.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:56 14.01.2009

Re: Tine i

Majstori.

Evo još jednog koji se prodao. Doduše ne JULu, ali Pinku. Ne znam šta je bilo pogubnije


Milutin Milošević Milutin Milošević 21:13 14.01.2009

Tekstovi

Tek su oni bili zanimljiva priča. Bilo ih je tipa "Otišo si sarmu probo nisi" ili "Jedva čekam da ti umre majka ona neće da joj budem snajka". No, bilo je i veoma lepi, elegičnih, tugaljivih bisera. Na primer:

Bez tebe je gorko vino

Sad kad nisi sa mnom sporo teku sati
Čini mi se, kazaljke će stati
Potajno se pitam, šta mi život vrijedi
Svake noći sam za stolom sjedim

Bez tebe je gorko vino
Neće tugu da mi blaži
Ja ne mogu da se smirim
Srce samo tebe traži

Sad kad nisi sa mnom ko da ne postojim
Samo čeznem za usnama tvojim
Kako da te nađem da si pored mene
Da ožive stare uspomene

Bez tebe je...

Sad kad nisi sa mnom vidim šta si za me
Trebam tvoje ruke, tvoje rame
Ali tebe nema, nikad nećeš doći
Imam samo ove duge noći

Bez tebe je...

(peva Duško Kuliš)
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 22:46 14.01.2009

E

za Duška Kuliša i Gordanu Stojićević, tj. za ove dve pesme sam emotivno vezana još u detinjstvu, moraću jednom da napišem post o tome. Hvala ti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana